فهرست مطالب

پژوهش های انقلاب اسلامی - پیاپی 46 (پاییز 1402)

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 46 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شاخص های مردم سالاری دینی برآمده از انقلاب 1357 در اندیشه استاد مطهری
    سید محمدرضا محمودپناهی* صفحه 0

    الگوی مردمسالاری بعنوان یکی از بدیع ترین الگوهای نظام های سیاسی بعد از انقلاب 1357ش در ایران استقرار یافت. فرایند تشکیل و تداوم این الگوی حکمرانی متمایز از الگوی لیبرال دموکراسی و در جهت عکس جریان جهانشمول سکولاریسم و تبیین ابعاد مختلف آن محتاج تحقیق است، در این پژوهش، ازاندیشه آیت الله مطهری که رئیس شورای انقلاب و ایدئولوگ آن بود، شاخص های الگوی مردم سالاری دینی و ارتباط درونی آن ها با روش تحلیلی توصیفی و استفاده از از منابع و آثار کتابخانه ای بدست می آید. بر اساس یافته های این پژوهش ایمان به مرجعیت سیاسی دین و جایگاه مردم در سیاست زمینه را برای تاسیس نظام مردمسالاری دینی فراهم می کند، با تاسیس این نظام و برقراری قانون، برابری سیاسی و آزادی؛ ملت و دولت به سمت اقامه عدل و استقلال و در نتیجه رجوع بیشتر به دین و حضور قوی تر مردم خواهد رفت و این وضعیت چرخه تاسیس و تثبیت نظام مردمسالاری دینی را ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: مردمسالاری دینی، آیت الله مطهری، عدالت، آزادی، قانون
  • هادی کشاورز*، نیره قوی صفحات 7-35
    روایت، به عنوان منبعی از قدرت نرم با ایجاد شناخت، چشم اندازسازی و اقناع سازی در سطح هر جامعه کارکردهای مختلفی دارد که یکی از آنها ایجاد فهم مشترک اجتماعی برای مقابله با تهدیدات و نفوذ است. در این راستا، تلاش شده است که با استفاده از منابع اسنادی- کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی، ضمن پرداختن به روند برساخته شدن تصویر حضور آمریکا بر پایه دو روایت قبل و بعد از 1342 نزد افکار عمومی در ایران، توانایی روایت ها در ایجاد درک واحد جامعه ی ایرانی پیرامون رفتار این کشور و تاثیر آن بر همراهی یا مخالفت اجتماعی پیرامون اقدامات آمریکا را بررسی کنیم. بنابراین، در پاسخ به این سوال که، «روایت شکل گرفته از آمریکا بعد از سال های 1342، چه تاثیری بر افکار عمومی و افزایش توان اجتماعی جمعی جامعه ایرانی جهت مقابله با اقدامات آمریکا در ایران داشته است؟» در پی اثبات این فرضیه هستیم که ایجاد شناخت و فهم مشترک اجتماعی از چهره مداخله گرایانه آمریکا چشم اندازسازی از ایجاد استقلال ملی و تعیین سرنوشت جامعه توسط خود مردم از طریق روایت جدید، از 1342 به بعد، باعث شکل گیری اتحاد و افزایش توان جمعی جامعه در دفع تهدیدات و نفوذ ایالات متحده گردید.
    کلیدواژگان: اقناع، روایت، امام خمینی، عمل جمعی، امریکا
  • فرزانه صادقی، کرم الله دانش فرد*، مهدی خیراندیش، نازنین پیله وری صفحات 37-53

    بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی متنی است که هم زمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی توسط مقام معظم رهبری منتشر شد. با توجه به اهمیت مدیریت و جانشن پروری و تاکید آن در بیانیه گام دوم، بررسی شاخص های گام دوم در جانشین پروری ضروری می نماید. پژوهش فعلی با هدف ارزیابی شاخص های گام دوم انقلاب در جانشین پروری و تدوین الگوی مرتبط انجام شد. محل انجام پژوهش مرکز آمار ایران و معاونتهای آمار و اطلاعات در سازمان مدیریت و برنامه ریزی استانها بودکه با یک مطالعه تفسیری-استقرایی صورت گرفت. ارزیابی های این مطالعه توسعه ای و با روش آمیخته اکتشافی بود که قسمت کیفی پژوهش، با استفاده از مصاحبه و روش تحلیل مضمون، به منظور ساخت الگو و قسمت کمی، با استفاده از پرسشنامه و روش تحلیل عاملی تاییدی، به منظور برازش و اعتبارسنجی آن انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی، خبرگان دانشگاهی مسلط به موضوع و تجربی در مرکز آمار و در بخش کمی، کارکنان مرتبط مرکز آمار بودند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها بصورت آمیخته و با روش تحلیل مضمون در بخش کیفی از تکنیک مصاحبه، کدگذاری داده ها و احصا الگوی اولیه و در بخش کمی بعد از جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه و انجام آزمون های آماری، مدل نهایی استخراج شد. یافته ها حاکی از این بود که شاخص های احصا شده از گام دوم انقلاب عبارتند از شایستگی های فردی، شایستگی های معنوی، شایستگی های ارتباطی و مدیریتی و ارزش ها و اعتقادات و در این بین شایستگی های فردی بالاترین جایگاه را در مقایسه با سایر شایستگی ها به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: مدیریت جانشین پروری، بیانیه گام دوم انقلاب
  • یدالله سپهری* صفحات 55-71
    با فروپاشی شوروی سابق، نظام تک قطبی به رهبری آمریکا در سطح بین الملل مطرح شد. سیاست های خارجی آمریکا از گسترش پایگاه های نظامی در مناطق مختلف، مداخله در جنگ های داخلی، منطقه ای و نیابتی و غیره را نشان می دهد. شکل گیری قدرت های نوظهور مانند چین و روسیه، شکست های پی در پی در کشورهای منطقه غرب آسیا و همچنین ناتوانی در تقابل با ایران به عنوان کشور تاثیرگذار سیاسی و امنیتی در منطقه، زمینه ساز افول قدرت آمریکا در سطح بین الملل شده است. این پژوهش یک مطالعه توصیفی - تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات آن کتابخانه ای است و در آن به افول آمریکا در منطقه غرب آسیا و نقش انقلاب اسلامی در اندیشه دفاعی امام خامنه ای پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که پس از انقلاب اسلامی مقام معظم رهبری تئوری مقاومت و تقابل با سیاست های سلطه طلبانه آمریکا از سوی ایران را بیان نمودند و این سیاست در ایران اسلامی اجرایی گشت و جمهوری اسلامی برای وسعت بخشیدن به نظریه مقاومت کوشید. نقش امام و مقام معظم رهبری اسلامی در شکل پذیری نظریه مقاومت و همگرایی مردم با آن نقش بی بدیل و بنیادی بود و موجبات افول قدرتی آمریکا را در سطح منطقه و بین الملل شکل داد.
    کلیدواژگان: افول آمریکا، اندیشه دفاعی، امام خامنه ای، انقلاب اسلامی ایران، غرب آسیا
  • محمد محمودی کیا* صفحات 73-95
    یکی از دغدغه های اندیشمندان مسلمان تجددگرا طی یکصد و پنجاه اخیر، بررسی علل عقب ماندگی جوامع اسلامی و تلاش برای ارائه راهکاری برای تحقق نوعی الگوی بومی و دین بنیاد از مفهوم توسعه بوده است. از این رو، شاهد شکل گیری تنوعی از الگوهای توسعه در کشورهای اسلامی پیشرو همچون ایران، مالزی، ترکیه، قطر و عربستان سعودی هستیم که با توجه به مقتضیات بومی جوامع داخلی و نیز نوع خوانش از اسلام به الگوهای متفاوتی از یکدیگر منتج شده است(بیان مسئله). در این پژوهش با کاربست راهبرد نظریه پردازی داده بنیاد در صدد تبیین و شناخت لایه های تفکری اندیشه پیشرفت از منظر امام خمینی در دوره رهبری ده ساله ایشان بر جمهوری اسلامی ایران هستیم (روش تحقیق). لذا، پرسش تحقیق بدین صورت قابل ابراز است که با عنایت به اهمیت و جایگاه محوری اندیشه توسعه در نگاه امام خمینی، لایه های اندیشگی آن بر چه مولفه های ابتنا یافته است؟ (سوال تحقیق) بر اساس دسته بندی و مقوله بندی یافته های تحقیقات موجود، لایه های تفکری اندیشه پیشرفت نزد امام خمینی بر 5 کلان محور: شناسایی پیشران ها، آماده سازی، آرمان شهرپردازی، ضرورت های الگوی توسعه، و نیز غایات الگوی توسعه ابتنا یافته است. بر این اساس، الگوی توسعه در نگاه امام خمینی را می بایست به صورت یک نظام اندیشگی منسجم و ساختارمند مورد مطالعه قرار داد که اندیشه پیشرفت را با هدف تعمیق فرهنگ توحیدی، و توسعه جامعه اخلاقی بر اساس ضرورت های روانشناختی، عناصر فرهنگ اسلامی و با تاکید بر ابعاد وجودی مختلف انسان، با نگاه تجربه تاریخی تمدنی و به دور از چالش های الگوهای غیربومی مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اندیشه پیشرفت، روش داده بنیاد، امام خمینی، الگوی بومی توسعه، جمهوری اسلامی ایران
  • بازتاب انقلاب اسلامی ایران بر شیعیان جمهوری آذربایجان
    حسین احمدی سفیدان* صفحات 97-116
    انقلاب اسلامی ایران دارای پیامدهای فراملی است که توانست روح تازه ای در کالبد مسلمانان جهان به خصوص شیعیان بدمد. یکی از مهمترین آن ها گروه های شیعی در جمهوری آذربایجان است. شیعیان اکثریت جمعیت این کشور را تشکیل می دهند و این کشور، دومین کشور شیعی جهان به شمار می رود. دغدغه این مقاله پاسخ به این پرسش است که انقلاب اسلامی ایران در همگرایی گروه های شیعی آذربایجان چه تاثیری داشته است؟با استفاده از نظریه پخش به مثابه چار چوب نظری، به روش توصیفی- تحلیلی، به دنبال اثبات این فرضیه است که «انقلاب اسلامی ایران بر شیعیان جمهوری آذربایجان که در دهه های گذشته تحت تاثیر نظام سیاسی سکولار حاکم بر این کشور، و به دور از اندیشه اسلام سیاسی و جنبش های دینی به سر می بردند، تحرک و جان تازه بخشیده است. یافته ها و نتایج به دست آمده بیانگر آن است که بازتاب انقلاب اسلامی ایران بر شیعیان آذربایجان، از طریق پخش جابجایی، سرایتی و سلسله مراتبی به خاطرقرابت فرهنگی، مذهبی وجغرافیایی دو کشور ایران وجمهوری آذربایجان وهمسویی رهبران احزاب وگروه های شیعی آذربایجان با رهبران انقلاب اسلامی ایران بیش از هر عامل دیگری در میان مبدا، مقصد و موضوعات پخش تاثیر گذار بوده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، همگرایی، نظریه پخش، شیعیان جمهوری آذربایجان
  • محسن غلامی، احمد بخشایشی اردستانی*، علی مرشدی زاد، حجت الله درویش پور صفحات 117-142
    ناآرامی های دی ماه 1396 پیامد های جبران ناپذیری بر امنیت کشور داشت .وقوع پدیده های مشابه در آینده می تواند پیامد های مخرب تری بر امنیت کشور داشته باشد از این رو تلاش برای شناسایی مولفه های به وجود آورنده ی این پدیده ها و ارائه راه کار هایی برای جلوگیری از وقوع آن ها و بررسی نوجوانان و جوانان در این ناآرامی ها هدف اصلی این مقاله میباشد.روش تحقیق براساس روش توصیفی _تحلیلی می باشد . بر اساس یافته های پژوهش رابطه معناداری بین ابعاد مختلف عامل بیکاری ، فساد اقتصادی ،گرانی ،گسست نسل ها ،سبک زندگی و رفتار های جمعی جوانان در این ناآرامی ها وجود دارد .اما سوال اصلی که این مقاله در صدد پاسخ به آن است ،این است که نوجوانان و جوانان چه تاثیری بر این ناآرامی ها داشته اند ؟ این مقاله در پی پاسخ گویی به این سوال خواهد بود. در این راستا برای تبیین مسئله از نظریه های 《آلن تورن》 ،مانوئل کاستلز 》و نظریه ی 《محرومیت نسبی》《رابرت تدگار》استفاده شده است . در پاسخ به این پرسش این فرضیه مطرح می شود ؛(عامل بیکاری بیشترین نقش را در اعتراضات در 1396 داشته است .سپس عامل فساد و در انتها نیز عامل گرانی نقش داشته است .همچنین حوادث دی 96 نشان دهنده آن بود که جامعه ی ما دچار یک شکاف نسلی ، گسست نسل ها و سبک زندگی شده است .)
    کلیدواژگان: گسست نسل ها، جوانان، نوجوانان، بیکاری، دی 1396
  • حسینعلی جاهد*، سعیده خراسانی صفحات 143-186

    هدف این پژوهش تعیین وظایف سیاسی استادان و دانشجویان از دیدگاه رهبران جمهوری اسلامی ایران است که به روش پژوهش کیفی انجام شده است و سخنرانی های ایشان از زمان آغاز رهبری تا پایان مهر ماه 1398، جمع آوری و تحلیل شده است. منابع اصلی سخنرانی های امام خمینی () عبارت اند از: وبگاه گسترش آرا و اندیشه های امام خمینی و کتاب های دانشگاه و دانشگاهیان، تعلیم و تربیت از دیدگاه امام خمینی، رسالت فرهنگیان و دانشگاهیان از دیدگاه امام خمینی؛ و منابع اصلی سخنرانی های مقام معظم رهبری، کتاب های روشنای علم، سایه سار ولایت در هفت جلد و سخنرانی های مندرج در وبگاه مقام معظم رهبری بوده است. وظایف به روش تحلیل مضمون دسته بندی، تدوین و کدبندی شد و تحلیل داده ها نشان داد وظایف سیاسی استادان و دانشجویان شامل، «کار تشکیلاتی و وحدت سیاسی» با 20/16 درصد؛ «انقلابی گری» با 40/14 درصد؛ «ایفای نقش سیاسی» با 25/18درصد؛ «دشمن شناسی» با 85/12درصد؛ «اعتدال در کارسیاسی» با 68/6 درصد؛ «آگاهی و اندیشه سیاسی» با 62/31 درصد، هستند.

    کلیدواژگان: رهبران جمهوری اسلامی ایران، استادان، دانشجویان، وظایف و مسئولیت ها، سیاسی
  • نجات محمدی فر* صفحات 187-206
    توسعه همه جانبه (توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی) دغدغه بسیاری از رهبران سیاسی جهان است با این حال در عمل عدم توازن بین سطوح مختلف توسعه نه تنها باعث ناکارآمدی رژیم حاکم شده بلکه زمینه های سقوط آنرا نیز فراهم می کند. از طرف دیگر وجود بحران های سیاسی پی در پی مانند بحران مشروعیت، بحران هویت، بحران مشارکت، بحران نفوذ و بحران توزیع یک رژیم را به ورطه نابودی می کشاند. رژیم پهلوی دوم نیز از این قاعده مستثنی نبوده به گونه ای که عدم توازن در سطوح مختلف توسعه (ناهمگونی توسعه) و وجود بحران های سیاسی، زمینه های پیروزی انقلاب اسلامی و سقوط رژیم پهلوی را فراهم ساخت. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر نقش توسعه نیافتگی سیاسی رژیم پهلوی دوم در زمینه سازی انقلاب اسلامی بر اساس نظریه های لوسین پای و ساموئل هانتینگتون می باشد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی-تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای و اینترنتی می باشد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که توسعه نیافتگی سیاسی رژیم پهلوی در نتیجه انباشت بحران مشروعیت، بحران هویت، بحران مشارکت، بحران نفوذ و بحران توزیع و ناهمگونی توسعه باعث شد این رژیم نه تنها با موفقیت آن ها را حل نکرد بلکه این بحران ها تراکم پیدا کرد و ضمن ناکارآمد کردن رژیم، ظرفیت های نوسازی ایران را از بین برد و در نهایت باعث سقوط رژیم پهلوی و پیروزی انقلاب اسلامی گردید.
    کلیدواژگان: بحران هویت، بحران مشروعیت، بحران مشارکت، بحران توزیع
  • محمد رحیمیان* صفحات 207-228
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تطبیقی نقش طبقات و گروه های اجتماعی در انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی است. باتوجه به بررسی های صورت گرفته شباهت طبقات فوق الذکر در انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی به قرار زیر می باشد. طبقه متوسطه: در هر دو انقلاب این طبقه شامل اقشار بازاری و تکنوکرات ها بودند. طبقه کارگر: در هر دو انقلاب علت اعتراض طبقه کارگر، رکود اقتصادی بود. طبقه دهقان: از دلایل شورش این طبقه در هر دو انقلاب، ضعف و بحران دولت مستقر بود. طبقه زمین دار: در هر دو انقلاب وجود اصلاحات از سوی دولت جهت نظارت بر این طبقه بود. طبقه روشنفکر: نقطه مرکزی در هر دو انقلاب مبارزه با استبداد شاهنشاهی بود. طبقه بازاری: در هر دو انقلاب بازاری ها خواهان تسلط بر سرنوشت سیاسی و اقتصادی بودند. طبقه روحانی: هدف اصلی روحانیون از بین بردن قدرت مطلق شاه بود. همچنین در خصوص وجوه افتراق طبقات در انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی بایستی به موارد ذیل اشاره کرد. طبقه متوسط: در مشروطه خواسته سیاسی بود ولی در انقلاب اسلامی هدف فرهنگی بود. طبقه کارگر: در انقلاب مشروطه نقش روسیه در رشد جنبش کارگری بیشتر بود. طبقه دهقان: دهقانان در مشروطه از نقش گسترده تری نسبت به انقلاب اسلامی برخوردار بودند. طبقه زمین دار: در انقلاب مشروطه املاک خالصه ولی در انقلاب اسلامی اصلاحات ارضی بود. طبقه روشنفکر: در انقلاب مشروطه هدف عدم ایدئولوژی کردن دین بود ولی در انقلاب اسلامی هدف ایدئولوژی کردن دین بود. طبقه بازاری: در مشروطه اعتراض اقتصادی بود ولی در انقلاب اسلامی فرهنگی و اجتماعی بود. طبقه روحانی: در انقلاب مشروطه شیوه رهبری پراکنده بود ولی انقلاب اسلامی منسجم و مستقل بود.
    کلیدواژگان: طبقه اجتماعی، گروه های اجتماعی، چارلز تیلی، انقلاب مشروطه، انقلاب اسلامی
  • سید عباس علوی*، وحید بیگ محمدلو صفحات 229-264
    صنعتی شدن و توسعه صنعتی از شروط لازم برای پیشرفت اقتصادی و زمینه ساز تحولات ساختاری گسترده در حوزه های اقتصادی و فنآوری است . باتوجه به اینکه صنعت نقش بی بدیلی در توسعه اقتصادی کشور ایفا می کند هدف این پژوهش جمع بندی بیانات و تبیین گفتمان رهبر معظم انقلاب در حوزه ی صنعت است. بنابراین این پژوهش به دنبال این است که پی به بیشترین تاکیدات مقام معظم رهبری در بیاناتشان پیرامون صنعت برده و مشخص کند که بیشترین دغدغه رهبر عالی کشور در حوزه صنعت مربوط به چه موضوعاتی است. این پژوهش بر مبنای رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوا صورت گرفته است. داده های مورد نیاز برای این پژوهش، با استفاده از جستجوی موضوعی کلید واژه های پژوهش و اعمال پروتکل پژوهش در بین بیانات رهبر معظم انقلاب استخراج و سپس به روش آمیخته (کیفی: تحلیل محتوا-کمی: آمار توصیفی) تجزیه و تحلیل گردید. جامعه آماری شامل تمامی بیانات حضرت آیت الله خامنه ای طی سال های 1368 تا 1400 است؛ بنابراین جامعه و نمونه بر هم منطبق می باشند. نتایج حاکی از آن است که در بیانات مقام معظم رهبری، مقوله های کلان «حمایت از تولید داخلی» ، «ارتباط صنعت و دانشگاه» و «حرکت به سمت استقلال صنعتی در راستای خودکفایی اقتصادی» بیشترین وزن و اهمیت را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، منویات، صنعت، تحلیل محتوا
  • محسن حسین دوست، فریدون اکبرزاده*، روح الله شهابی، شیوا جلال پور صفحات 265-295

    هدف از نوشتار حاضر بررسی و نقد مساله ی شرط اعلمیت در تعیین رهبر انقلاب اسلامی با تاکید بر نقد دیدگاه آیت الله منتظری است که به روش کتابخانه ای اسنادی به انجام رسید. بر اساس ادله فقهی، ولایت و حکومت بر جامعه اسلامی در زمان غیبت، بر عهده فقیه جامع الشرائط است. از یک سو ولایت امر، عمومیت داشته و شامل همه شوون و امور حکومتی می شود. از سوی دیگر، با توجه به گستردگی و تنوع امور کشور، ولی فقیه به تنهایی قادر نخواهد بود در همه ارکان جامعه اسلامی به طور مستقیم ایفای نقش کرده و همه امور مربوط به حکومت را شخصا اداره کند. لذا همانگونه که در قانون اساسی جمهوری اسلامی پیش بینی شده است، ولی فقیه باید بخشی از وظایف و اختیارات خود را به افراد یا گروه های دیگر واگذار کند. یکی از شروط ولایت فقیه که در قانون اساسی مقرر شده و بعدا مورد بازنگری قرار گرفت شرط اعلمیت ولی فقیه است. این شرط مورد انتقاد فقیهانی از جمله آیت الله منتظری قرار گرفت. امام خمینی ازجمله فقهایی است که شرط اعلمیت را صراحتا در ولی فقیه نفی کرده اند. امام تاکید کرده اند: «فرد اگر اعلم در علوم معهود حوزه ها هم باشد اما نتواند مصلحت جامعه را تشخیص دهد و یا نتواند افراد صالح و مفید را از افراد ناصالح تفکیک کند، به طور کلی در حوزه ی اجتماعی و سیاسی بینش و قدرت تصمیم گیری نداشته باشد، این فرد در مسائل اجتماعی و حکومتی دارای اجتهاد نبوده و قادر نیست زمام امور جامعه را در دست بگیرد».

    کلیدواژگان: شرط اعلمیت، رهبر انقلاب اسلامی، نقد، دیدگاه، آیت الله منتظری
|
  • Indicators of religious democracy resulting from the 1979 revolution in the thought of Ayatollah Motahhari
    Seyed Mohammad Reza Mahmoudpanahi * Page 0

    The model of democracy was established in Iran as one of the most creative models of political systems after the 1979 revolution. The process of establishment and continuation of this model of governance is different from the model of liberal democracy and in the opposite direction to the universal trend of secularism and the explanation of its various dimensions needs research. In this research, from the thought of Ayatollah Motahhari, who was the chairman of the Revolutionary Council and its ideologue, the indicators of the model of religious democracy and their internal relationship are obtained by analytical-descriptive method and the use of library resources and works. According to the results of this study, belief in the political authority of religion and the position of the people in politics provides the basis for the establishment of a religious democracy system, with the establishment of this system and observance of the law, political equality and freedom; The nation and the government will move towards the implementation of justice and independence, and as a result, more turn to religion and a stronger presence of the people, and this situation will create the cycle of establishing and consolidating the religious democracy system.

    Keywords: Religious democracy, Ayatollah Motahari, justice, freedom, law
  • Hadi Keshavarz *, Nayerh Ghavi Pages 7-35
    Narrative, as a source of soft power by creating recognition, vision and persuasion, has various functions at the level of every society, one of which is creating common social understanding to deal with threats and influence. In this regard, an attempt has been made to use documentary-library sources and descriptive-analytical method, while addressing the process of creating the image of the presence of America based on two narratives before and after 1342 in the eyes of the public opinion in Iran, the ability Let's examine the narratives in creating a unified understanding of the Iranian society about the behavior of this country and its impact on the social support or opposition to the American actions. Therefore, in response to the question, "What effect has the narrative created by America after 1342 had on public opinion and increasing the collective social power of the Iranian society to confront America's actions in Iran?" We are seeking to prove the hypothesis that creating a common social understanding of the interventionist face of America, creating a vision of creating national independence and determining the destiny of the society by the people themselves through a new narrative, from 1342 onwards, will lead to the formation of unity and increase The collective power of the society in repelling the threats and influence of the United States.
    Keywords: persuasion, narrative, Imam Khomeini, collective action, America
  • Farzaneh Sadeghi, Karamollah Daneshfard *, Mehdi Kheirandish, Nazanin Pilevari Pages 37-53
    Purpose

    The statement of the second step of the Islamic Revolution is a text that was published by the Supreme Leader at the same time as the 40th anniversary of the victory of the Islamic Revolution. Considering the importance of management and succession and its emphasis in the statement of the second step, it is necessary to examine the indicators of the second step in succession. The current research conducted to evaluate the indicators of the second step of the revolution in succession and developing a related model. The place of the research was Iran Statistics Center and Information Vice-Chancellors in the Management and Planning Organization, with an interpretative-inductive study.

    Methodology

    The evaluations of this study were a developmental and exploratory mixed method in which the qualitative part of the research, using interviews and thematic analysis method, in order to create a pattern, and the quantitative part, using a questionnaire. The statistical community in the qualitative section was academic experts who are proficient in the subject and experienced in the statistics center, and in the quantitative section, the relevant staff of the statistics center. A semi-structured interview and a researcher-made questionnaire were used to collect data. To analyze the data in a mixed manner and with thematic analysis method in the qualitative part of the interview technique, data coding and statistics of the initial model and in the quantitative part after collecting information through questionnaires and performing statistical tests, the final model was extracted.

    Findings and conclusions

    the indicators counted from the second step of the revolution include individual competencies, spiritual competencies, communication and management competencies, and values and beliefs, and among these, individual competencies have the highest position compared to other merits.Key words: Succession management, statement of the second step of the revolution

  • Yaddollah Sepehri * Pages 55-71
    With the collapse of the former Soviet Union, a unipolar system led by the United States was formed at the international level. In this period of time, American foreign policies developed from the expansion of military bases in different regions, intervention in civil, regional and proxy wars, etc. The formation of emerging powers such as China and Russia, successive failures in the countries of the West Asian region, as well as the inability to confront Iran as an influential political and security country in the region, became the grounds for the decline of American power at the international level. This research is a descriptive-analytical study and the data collection method is library. In this research, we will discuss the decline of America in the West Asian region and the role of the Islamic Revolution in the defense thought of Imam Khamenei. The findings of the research show that after the Islamic revolution, the Supreme Leader expressed the theory of resistance and opposition to the hegemonic policies of America from Iran, and this policy was implemented in Islamic Iran. In this regard, the Islamic Republic tried to expand the theory of resistance. The Imam and the Supreme Leader played an irreplaceable and fundamental role in shaping the theory of resistance and people's convergence with it, and ultimately they shaped the causes of the decline of American power at the regional and international level.
    Keywords: America's decline, defense thought, Imam Khamenei, Iran's Islamic Revolution, West Asia
  • Mohammad Mahmoodkia * Pages 73-95
    One of the concerns of modernist Muslim thinkers during the last 150 years has been to investigate the causes of the backwardness of Islamic societies and to try to provide a solution to realize a kind of indigenous and religion-based model of the concept of development. Therefore, we are witnessing the formation of a variety of development patterns in leading Islamic countries such as Iran, Malaysia, Turkey, Qatar and Saudi Arabia, which have resulted in different patterns from each other according to the local requirements of the domestic societies and the type of reading of Islam. Question). In this research, by applying the data-based theorizing strategy, we aim to explain and understand the thinking layers of the thought of progress from the perspective of Imam Khomeini during his ten-year leadership period on the Islamic Republic of Iran (research method). Therefore, the research question can be expressed as follows: considering the importance and central position of the thought of development in Imam Khomeini's view, what components are its layers of thought based on? (Research Question) Based on the categorization and categorization of existing research findings, the thinking layers of Imam Khomeini's thought of progress are based on 5 major axes: identification of drivers, preparation, utopianism, the necessities of the development model, and the goals of the development model. Based on this, the model of development in the eyes of Imam Khomeini should be studied as a coherent and structured system of thought, which includes the idea of progress with the aim of deepening monotheistic culture, and developing a moral society based on psychological needs, elements of Islamic culture and emphasizing It emphasizes the different dimensions of human existence, with the view of the historical experience of civilization and away from the challenges of non-native models.
    Keywords: The idea of progress, thegrounded theory, Imam Khomeini, the indigenous model of development, Islamic Republic of Iran
  • Reflection of the Islamic Revolution of Iran on the Shiites of the Republic of Azerbaijan
    Hosein Ahmadisefidan * Pages 97-116
    The Islamic Revolution of Iran has transnational consequences that could breathe new life into the body of Muslims around the world, especially Shiites. One of the most important of them is Shiite groups in the Republic of Azerbaijan. Shiites make up the majority of the country's population, making it the second largest Shiite country in the world. The focus of this article is to answer the question of what effect the Islamic Revolution of Iran had on the convergence of the Shiite groups of Azerbaijan. Iran has revitalized the Shiites of the Republic of Azerbaijan, who in the past decades, under the influence of the ruling secular political system of the country, and far from the idea of political Islam and religious movements. Findings and results show that the reflection of the Islamic Revolution of Iran on the Shiites of Azerbaijan, through the transmission of displacement, transmission and hierarchy due to the cultural, religious and geographical proximity of Iran and the Republic of Azerbaijan and the alignment of leaders of Iranian Shiite parties and groups with the leaders of the Islamic Revolution. It has been more influential than any other factor in the origin, destination, and subject matter of the broadcast.
    Keywords: Islamic Revolution of Iran, Convergence, dissemination theory, Shiites of the Republic of Azerbaijan
  • Mohsen Qolami, Ahmad Bakhshayeshi Ardestani *, Ali Morshedizad, Hojat Darvishpur Pages 117-142
    The unrest in January 2016 had irreparable consequences on the security of the country. The occurrence of similar phenomena in the future can have more destructive consequences on the security of the country, hence the effort to identify the components that cause these phenomena and provide solutions. The main purpose of this article is to prevent their occurrence and investigate teenagers and young people in these unrests. The research method is based on descriptive-analytical method.According to the findings of the research, there is a significant relationship between the various aspects of the unemployment factor, economic corruption, high prices, generation gap, lifestyle and collective behavior of young people in these unrests.But the main question that this article tries to answer is, what effect did teenagers and young people have on these unrest? This article will seek to answer this question. In this regard, the theories of Alan Thorne, Manuel Castells and Robert Tedgar's theory of relative deprivation have been used to explain the problem. In response to this question, this hypothesis is proposed; (The factor of unemployment played the biggest role in the protests in 2016. Then the factor of corruption and finally the factor of high prices also played a role. Also, the events of 2016 showed that our society suffered It has become a generational gap, a gap between generations and lifestyles.
    Keywords: Generation Gap, Youth, teenagers, unemployment, December 2016
  • Hosseinali Jahed *, Saeedeh Khorasani Pages 143-186

    The purpose of this research is to determine the political responsibilities of professors and students from the perspective of the leaders of the Islamic Republic of Iran, which was conducted using a qualitative research method, and their speeches were collected and analyzed from the beginning of leadership until the end of October 2019. The primary sources of Imam Khomeini's speeches include the website for expansion of Imam Khomeini's opinions and ideas, the books of Universities and Academicians, Education and Training from the Perspective of Imam Khomeini, and The Mission of Educators and Academics from Imam Khomeini's point of view; and the main sources of the Supreme Leader's speeches were the books of The Light of Science, The Shadow of Gurdianship in seven volumes, and the speeches published on the website of the Supreme Leader. The duties were categorized, compiled, and coded by thematic analysis method and the data nalysis showed that the political-security duties of professors and students includ "organizational work and political unity" with 16.20%; "revolutionary spirit" with 14.40%; "fulfillment of political role" with 18.25%; "identification of enemies" with 12.85%; "political moderation" with 6.68%; "political awareness and thought" with 31.62 percent.

    Keywords: Leaders of the Islamic Republic of Iran, professors, Students, Duties, Responsibilities, Political
  • Nejat Mohammadifar * Pages 187-206
    Comprehensive development (economic, political and social development) is the concern of many political leaders of the world; however, in practice, the imbalance between different levels of development not only causes the ineffectiveness of the ruling regime, but also provides grounds for its downfall. On the other hand, the existence of successive political crises such as legitimacy crisis, identity crisis, participation crisis, influence crisis and distribution crisis leads a regime to the abyss of destruction. The second Pahlavi regime was not an exception to this rule in such a way that the imbalance in different levels of development (heterogeneity of development) and the existence of political crises provided the grounds for the victory of the Islamic revolution and the fall of the Pahlavi regime. Based on this, the main goal of the current research is the role of the political underdevelopment of the second Pahlavi regime in the Islamic revolution based on the theories of Lucian Pye and Samuel Huntington. The research method in this descriptive-analytical article and the data collection tool is library and internet. The results of the research show that the political underdevelopment of the Pahlavi regime as a result of the accumulation of legitimacy crisis, identity crisis, participation crisis, influence crisis and distribution crisis and development heterogeneity caused this regime not only did not solve them successfully, but these crises became dense and While making the regime ineffective, it destroyed Iran's modernization capacities and eventually caused the downfall of the Pahlavi regime and the victory of the Islamic Revolution.
    Keywords: Identity Crisis, Legitimacy Crisis, participation crisis, distribution crisis
  • Mohammad Rahimian * Pages 207-228
    The main goal of the current research is to compare the role of classes and social groups in the constitutional revolution and the Islamic revolution. Middle class: In both revolutions, this class included market strata and technocrats. Working class: In both revolutions, the cause of the protest of the working class was economic stagnation. Peasant class: One of the reasons for the rebellion of this class in both revolutions was the weakness and crisis of the established government. The landed class: In both revolutions, there were reforms by the government to supervise this class. Intellectual class: The central point in both revolutions was the struggle against imperial tyranny. Bazari class: In both revolutions, the Bazari wanted to dominate the political and economic destiny. The clerical class: The main goal of the clerics was to destroy the king's absolute power.Middle class: In both revolutions, this class included market strata and technocrats. Working class: In both revolutions, the cause of the protest of the working class was economic stagnation. Peasant class: One of the reasons for the rebellion of this class in both revolutions was the weakness and crisis of the established government. The landed class: In both revolutions, there were reforms by the government to supervise this class. Intellectual class: The central point in both revolutions was the struggle against imperial tyranny. Bazari class: In both revolutions, the Bazari wanted to dominate the political and economic destiny. The clerical class: The main goal of the clerics was to destroy the king's absolute power.
    Keywords: social class, Social groups, Charles Tilly, Constitutional Revolution, Islamic Revolution
  • Seyed Abbas Alavi *, Vahid Beygmohammadloo Pages 229-264
    Industrialization and industrial development is one of the necessary conditions for economic progress and the basis for extensive structural changes in the economic and technological fields. Considering that the industry plays an irreplaceable role in the economic development of the country, the purpose of this research is to summarize the statements and explain the speeches of the Leader of Islamic revolution in the field of industry. Therefore, this research seeks to find out the most emphatic of the Leader of Islamic revolution in his statements about industry and to determine what issues the Leader of Islamic revolution is most concerned about in the field of industry. This research is based on qualitative approach and using content analysis method. The data required for this research were extracted by using the thematic search of research keywords and applying the research protocol among the statements of the Leader of Islamic revolution and then analyzed using a mixed method (qualitative: content analysis-quantitative: descriptive statistics). The statistical population includes all the statements of Ayatollah Khamenei during the years 1368 to 1400; Therefore, the society and the sample coincide. The results indicate that in the statements of the Leader of Islamic revolution, the major categories of "supporting domestic production", "industry and university connection" and "moving towards industrial independence in the direction of economic self-sufficiency" have the most weight and importance.
    Keywords: Leader of the Islamic revolution, speeches, Industry, content analysis
  • Mohsen Hoseindost, Fereidon Akbarzadeh *, Rohollah Shahabi, Shiva Jalalpoor Pages 265-295

    The purpose of writing at present is to examine and critique the issue of the participation of the Supreme Leader in the election of the Supreme Leader of the Islamic Revolution, emphasizing the critique of Ayatollah Montazeri's view, which is applied in the library method - documents are made to do so. According to jurisprudential arguments, the guardianship and rule over the Islamic society during the absence is comprehensive against the poor. On the one hand, the province is general and includes all aspects of government affairs. On the other hand, due to the breadth and diversity of the country's affairs, Vali-e-Faqih alone was able to budget in all pillars of Islamic society, which directly plays a role and personally manages all matters related to the government. For this reason, the constitution of the Islamic Republic stipulates that poverty must delegate some of its duties and responsibilities to children or other groups. One of the conditions of Velayat-e-Faqih, which is regulated in the constitution and later revised, is the condition of the velayat-e-Faqih. This condition was criticized by jurists, including Ayatollah Montazeri. Imam Khomeini is one of the jurists who has explicitly denied the condition of universality in the Supreme Leader. Imam has done: "If a person is knowledgeable in the mining sciences of the seminaries, but it is not possible to distinguish the expedient community or could not distinguish righteous and useful people from unrighteous people, in general in the social and political field and decision-making power would have existed. "This person does not have ijtihad in social and governmental issues and cannot take over the affairs of society."

    Keywords: Condition of universality, Leader of the Islamic revolution, criticism, perspective, Ayatollah Montazeri