فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 109، بهار 1403)

مجله پزشکی قانونی
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 109، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا حاج منوچهری، آذر تابش* صفحات 1-19

    مسئله رابطه احتمالی بین اعمال مجرمانه و تشنج که ازعلائم بیماری صرع است، از اهمیت حیاتی برخوردار می باشد. در صورت وجود چنین ارتباطی، تشنج ممکن است به عنوان عاملی جهت تبرئه یا تخفیف در مجازات در محاکمه قضائی در نظر گرفته شود. گزارش های موردی زیادی در خصوص افراد مبتلا به صرع که به دلیل اقدامات مجرمانه به دادگاه فراخوانده شده و تبرئه شده اند وجود دارد. اما مطالعات دیگری نشان می دهد که تشنج به ندرت علت اعمال مجرمانه است. لذا هدف از این مطالعه، مروری بر ادبیات و گزارش های مربوط به رابطه بین تشنج و وقوع اعمال مجرمانه و چگونگی تشخیص فرد گناهکار مبتلا به صرع از فرد بی گناه است. نتایج این مطالعه نشان می دهد خشونت های منجر به جرم در دوره ایکتال بسیار به ندرت رخ می دهد و در دوره اینترایکتال نیز عواملی به غیراز خود تشنج مانند هوش پایین، وضعیت اقتصادی و اجتماعی بیمار و یا سایر بیماری های همبود نقش بسیار مهمی در بروز جرم دارند. لذا پیروی از دستورالعمل های موجود برای بررسی ادعای متهمین، مبنی بر نقش تشنج در بروز اعمال مجرمانه برای متخصصین پزشکی قانونی ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: تشنج، صرع، جرم
  • علی اکبر رشیدی، علیرضا درودچی، محمد زارع نژاد*، عبدالرسول ملک پور صفحات 20-32
    مقدمه

    با نظر به قانونی سازی مصرف ماریجوانا در برخی کشورها و مناطق، اثرات سلامت و عوارض آن در مطالعات علمی بررسی گردیده است. در مطالعه مروری حاضر به بررسی اثرات سلامت و عوارض احتمالی ماریجوانا بر افراد مصرف کننده پرداخته شد.

    روش بررسی

    در یک مرور سیستماتیک کلیه مطالعات معتبری که به بررسی عوارض و منافع درمانی ماریجوانا پرداخته بودند، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. جستجو برای مقالات و پایان نامه ها در منابع ایرانی در پایگاه های خارجی Medline، PubMed، Web of Science، Scopus ، Embase، و Scholar Google  با جست وجوی واژگان کلیدی Marijuana, Therapy, Treatment, Therapeutics از سال 2010 الی 2022 انجام شد. همچنین، فهرست منابع کلیه مقالاتی که در مراحل اول شناسایی شده بودند، به منظور دستیابی به مقالات استناد شده که توسط جستجوهای الکترونیکی پیدا نشده بودند، بررسی شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از مطالعه حاضر نشان دادند که ماریجوانا در افزایش انرژی و بهبود کیفیت خواب، بهبود خلق و خو، بهبود اشتها، دریافت کالری، حس چشایی و درک طعم در افراد سرطانی افزایش کیفیت خواب و آرامش کیفیت زندگی، بهبود کنترل درد در بیماران با درد مزمن، رفع اسپاسم عضلانی، درمان درمان دردهای مزمن و نوروپاتیک، درمان علایم در  بیماری ام اس، بهبود علایم بیماری التهابی روده (IBD) کارایی دارد. همچنین اثرات ضد استفراغ و بهبود کیفیت در بیماران سرطانی، فعالیت ضد سرطانی، درمان اضطراب و بی خوابی ناشی از PTSD در کودکان، افزایش کیفیت عمومی زندگی، تحرک و خلق و خو، با کاهش التهاب، فشار داخل چشم، اسپاسم، تشنج، درمان درد، سردرد و میگرن و در بیماران مبتلا به ام اس در کاهش شدت بیماری، سفتی اندام عقبی، عملکرد حرکتی، التهاب عصبی و دمیلیناسیون نقش دارد. با این حال این ماده ممکن است عوارضی همچون تاثیر بر قوه شناختی، خواب آلودگی، سرگیجه، وابستگی و اعتیاد و نیز امکان عفونت قارچی در بیماران با سرکوب سیستم ایمنی داشته باشد.

    نتیجه گیری

    اگرچه ماریجوانا دارای برخی مناع درمانی و عوارش شناخته شده می باشد، جهت اطمینان از کاربردهای درمانی ماریجوانا، آزمون های بالینی دو سویه کور در گروه های مشخص هدف درمان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: ماریجوانا، درمان، عوارض جانبی
  • علی زارع، حامد خیاطیان یزدی، کامیاب کریم پور، نیما نجفی، امیر مهابادی* صفحات 33-39
    مقدمه

    تومور وستیبولارشوانوما در سطوح پیشرفته می توانند باعث ایجاد طیف وسیعی از اختلالات شود، هدف این مطالعه تعیین فراوانی اختلالات تعادل در بیماران مبتلا به تومور وستیبولارشوانوما پس از انجام عمل جراحی در شهر اصفهان بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی است که در سال 1402 انجام شد. در این مطالعه پرونده کلیه بیماران مبتلا به تومور وستیبولارشوانوما که در بازه سال های 1392 تا 1401 به بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان شامل کاشانی، الزهرا، سیدالشهدا و امام حسین(ع) مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. روش نمونه گیری به صورت سرشماری و شامل 55 بیمار بود.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران حدود 46 سال و در محدوده 10 تا 78 سال بود. 61.8 درصد مرد، 87.3 درصد متاهل و تنها 1.8 درصد سابقه خانوادگی تومور داشتند. 15 بیمار (27.3 درصد) پس از انجام عمل جراحی، اختلال تعادل داشتند و قدرت عضلات در بیماران دچار اختلال تعادل کمتر بود. سه نفر از بیماران نیز فوت شده بودند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده، پیگیری وضعیت بیماران خصوصا اختلالات تعادل می تواند برای بهبود کیفیت زندگی بیماران مثمرثمر باشد.

    کلیدواژگان: تومور مغزی، وستیبولارشوانوما، اختلال تعادل
  • معصومه فغفوری آذر* صفحات 40-49
    مقدمه

    یکی از مشکلات شایع دوران سالمندی اختلالات شناختی است که نحوه زندگی روزمره سالمندان را تحت تاثیر جدی قرار می دهد. این پژوهش با هدف اثربخشی تمرینات ادراکی-حرکتی بر حافظه کاری زنان سالمند مبتلا به اختلال شناختی خفیف استفاده کننده دارو انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش کاربردی و با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان سالمند بالای 65 سال دارای اختلال شناختی خفیف، استفاده کننده دارو و غیر فعال ساکن خانه های سالمندان شهر تهران بودند. 30 نفر از سالمندان مقیم یکی از خانه های سالمندان بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل تقسیم شدند. شرکت کنندگان پرسش نامه وضعیت شناختی فولشتین و حافظه وکسلر را تکمیل کردند. گروه کنترل، فعالیت های روزمره خود را انجام دادند. گروه آزمایش هشت هفته، هفته ای سه جلسه در برنامه تمرینی ادراکی- حرکتی شرکت کردند. دو گروه بطور مرتب داروهای خود را مصرف می کردند. پس از گذشت برنامه تمرینی، هر دو گروه مجدد پرسشنامه وکسلر را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیره و نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد (0.05≥P).

    یافته ها

    نتایج تحلیل آماری پس از مداخله تمرینی، بهبود معنی دار نمرات پس آزمون گروه آزمایش در متغیر حافظه کاری (0.009=P) نسبت به گروه کنترل را نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، به سالمندان و مدیران خانه های سالمندان پیشنهاد می شود با توجه به توان فردی و امکانات محیطی، از تمرینات ادراکی- حرکتی در جهت ارتقای سلامت شناختی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تمرینات ادراکی - حرکتی، حافظه کاری، اختلال شناختی خفیف، سالمندان
  • ساجده ودودی، سوگند قاسم زاده*، زهرا نقش، غلامعلی افروز صفحات 50-60
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی برنامه غنی سازی مهارت های ارتباطی خانواده محور به منظور ارتقای رضامندی زوجیت و تنظیم هیجان فرزندان نوجوان دارای اختلال های عاطفی انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش از نوع شبه آزمایشی با گمارش تصادفی و با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. ابزارهای پژوهش پرسشنامه رضامندی زوجیت افروز، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان بشارت بود و برنامه غنی سازی مهارت های ارتباطی خانواده محور به شکل 23 جلسه گروهی برای گروه آزمایش برگزار شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره از نوع اندازه گیری های مکرر نشان داد.

    یافته ها

    برنامه غنی سازی مهارت های ارتباطی خانواده محور موجب ارتقای رضامندی زوجیت، تنظیم هیجان و و نیز کاهش نشانه های بالینی فرزندان دارای اختلال های عاطفی شده است و این نتایج در پیگیری نیز پایدار است (0.01P<).

    نتیجه گیری

    در برنامه غنی سازی مهارت های ارتباطی خانواده محور نشانه های رفتاری و افکار منفی، علل رویدادها، نشانه های هیجانی و شناختی شناسایی و راهکارهای اصلاح و رهایی از باورهای نادرست و جایگزین های سالم آموزش داده می شود که باعث اصلاح روابط بین فردی زوجین و هیجان های تجربه شده می شود. آموزش مهارت های ارتباطی خانواده محور اطمینان خواهد داد که فرد از نظر شناخت و بینش برای انجام برخی از مهارت های تعاملی بین فردی آمادگی کسب می کند چراکه فرد سطح مطلوبی از چگونگی عملکرد شناختی را آموخته است و روش ها و تمهیدهایی در اختیار دارد که سالم، ایمن، موثر و مقرون به صرفه است.

    کلیدواژگان: خانواده، مهارت های ارتباطی، رضامندی زوجیت، تنظیم هیجان، اختلال روانی، نوجوان
  • فراز گل افشان، سجاد پرور، نیلوفر هوشیار، مجید رضوانی* صفحات 61-68
    مقدمه

    اسپوندیلولیستزیز دژنراتیو یکی از شایع ترین بیماری های ستون فقرات به معنی به جلو لغزیدن (لیستزیز) ستون مهره (اسپوندیلوز) می باشد. نقش دقیق تروپیسم مفصل فست در پیدایش دژنراتیو اسپوندیلولیستزیز مورد شک و بحث قرار دارد. هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین رابطه بین زاویه پدیکل-فست و گرایش فست مهره ای در صفحه ساژیتال در بیماران مبتلا به دژنراتیو اسپوندیلولیستزیز بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع تحلیلی با مقایسه دو گروه بود که در سال 1402 و در بیمارستان فوق تخصصی الزهرا شهر اصفهان انجام گرفت. 120 نفر به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند که 60 نفر در گروه مورد (بیماران با کمردرد یا درد سیاتیک) و 60 نفر در گروه شاهد (بدون کمردرد و درد سیاتیک) قرار گرفتند. تصاویر سی تی اسکن طبق پروتکل برای بیماران تهیه و پس از آن با استفاده از MPR تصاویر در صفحات آناتومیک دیگر ساخته شد. تصاویر آگزیال سی تی اسکن به منظور مشاهده سطح فوقانی پدیکل مهره L3-S1 گرفته شد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS  تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین زاویه پدیکل فاست در همه سطوح در گروه مورد بیشتر از گروه شاهد در همان سطح بود. در سطح ال3-ال4 تفاوت معنی داری بین میانگین زاویه پدیکل فست درگروه مورد و شاهد دیده شد. درصد بروز تروپیسم در سطوح ال3 -ال4 و ال5-اس1 در گروه مورد بیشتر از گروه شاهد بود. در این مطالعه تفاوت معنی داری بین میانگین تروپیسم در دوگروه مورد و شاهد در هیچکدام ازسطوح دیده نشد. همچنین مطالعه تفاوت معنی داری بین میانگین لغزش مهره ای در دوگروه مورد و شاهد در هیچکدام از سطوح نشان نداد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که درصد افراد مبتلا به تروپیسم فست در دو گروه تفاوت معنی داری با هم ندارند. یافته این مطالعه بیانگر عدم ارتباط تروپیسم فست با دژنراتیو اسپوندیلوزیز می باشد.

    کلیدواژگان: زاویه پدیکل-فست، گرایش مفصلی، صفحه ساژیتال، دژنراتیو اسپوندیلولیستزیز
  • امید ایروانی*، منصور فیروزبخت صفحات 69-70
  • سید عباس سادات حسینی* صفحات 71-74
|
  • Reza Hajmanouchehri, Azar Tabesh* Pages 1-19

    The issue of the possible relationship between criminal acts and seizures, which are symptoms of epilepsy, is of vital importance. If there is such a relationship, the seizure may be considered an exculpatory or mitigating factor in the judicial trial. There are many case reports of patients with epilepsy who have been called to court for criminal acts and acquitted. But other studies show that seizures are rarely the cause of criminal acts. Therefore, the purpose of this research is to review the literature and reports related to the relationship between seizures and the occurrence of criminal acts and how to distinguish a guilty person with epilepsy from an innocent person. The results of this research show that violence leading to crime occurs too rarely in the ictal period, and in the interictal period, factors other than the seizure itself, such as low intelligence, the economic and social status of the patient, or other comorbidity diseases, play a very important role in the occurrence of crime. Therefore forensic experts should follow the existing instructions to investigate the claim of the defendants regarding the role of seizures in the occurrence of criminal acts.

    Keywords: Sezuires, Epilepsy, Crime
  • Ali Akbar Rashidi, Alireza Doroudchi, Mohammad Zarenezhad*, Abdorrasoul Malekpour Pages 20-32
    Introduction

    Considering the legalization of marijuana use in some countries and regions, its health effects and side effects have been investigated in scientific studies. In this review study, the health benefits and possible side effects of marijuana were investigated.

    Methods

    In a systematic review, all valid studies that investigated the side effects and therapeutic benefits of marijuana were analyzed. The search for articles and theses in Iranian sources was conducted in Medline, PubMed, Web of Science and Embase, Scopus, and Google Scholar by searching for keywords Marijuana, Therapy, Treatment, Therapeutics and side effects from 2010 to 2022. Also, the reference list of all the articles that were identified in the first steps was reviewed in order to obtain the cited articles that were not found by the electronic searches.

    Results

    The findings of this study showed that marijuana increases energy and improves the quality of sleep, improves mood, improves appetite, calorie intake, sense of taste and perception of taste in cancer patients, increases the quality of sleep and relaxes the quality of life, improves pain control in It is effective for patients with chronic pain, relieving muscle spasm, treating chronic and neuropathic pain, treating symptoms in MS, and improving symptoms of inflammatory bowel disease (IBD). Also, anti-vomiting effects and improvement of quality in cancer patients, anti-cancer activity, treatment of anxiety and insomnia caused by PTSD in children, increase in general quality of life, mobility and mood, by reducing inflammation, intraocular pressure, spasm, convulsions, Treatment of pain, headache and migraine and in patients with MS plays a role in reducing the severity of the disease, stiffness of the hind limbs, motor function, neuroinflammation and demyelination. However, this substance may have side effects such as cognitive impairment, drowsiness, dizziness, dependence and addiction, as well as the possibility of fungal infection in patients with immune suppression.

    Conclusion

    Although marijuana has some known therapeutic contraindications and side effects, to ensure the therapeutic uses of marijuana, double-blind clinical tests are recommended in specific treatment target groups.

    Keywords: Marijuana, Treatment, Side effects
  • Ali Zare, Hamed Khayatian Yazdi, Kamyab Karimpour, Nima Najafi, Amir Mahabadi* Pages 33-39
    Introduction

    Vestibular schwannoma tumor in advanced levels can cause a wide range of disorders, the aim of this study was to determine the frequency of balance disorders in patients with vestibular schwannoma tumor after surgery in Isfahan city.

    Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive study that was conducted in 1402. In this study, the files of all patients with Vestibular schwannoma tumor who were referred to the teaching hospitals of Isfahan, including Kashani, Al-Zahra, Seyyed al-Shohada and Imam Hossein (AS) between 1392 and 1401, were examined. The sampling method was census and included 55 patients.

    Results

    The average age of the patients was about 46 years and ranged from 10 to 78 years. 61.8% were men, 87.3% were married and only 1.8% had a family history of tumor. 15 patients (27.3%) had balance disorder after surgery, and muscle strength was lower in patients with balance disorder. Three of the patients had also died.

    Conclusion

    Based on the obtained results, following up the condition of patients, especially balance disorders, can be fruitful for improving the quality of life of patients.

    Keywords: Brain tumor, Vestibular schwannoma, Balance disorder
  • Masoumeh Faghfouriazar* Pages 40-49
    Introduction

    One of the common problems of old age is cognitive disorders that seriously affect the daily life of the elderly. This research was conducted with the aim of the effectiveness of perceptual-motor exercises on the working memory of elderly women with mild cognitive impairment who use drugs.

    Methods

    This research was practical and with a semi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population consisted of elderly women over 65 years of age with mild cognitive impairment, drug users and inactive residents of nursing homes in Tehran. 30 elderly people living in one of the nursing homes were selected based on the inclusion criteria and randomly divided into two groups of 15 people, experimental and control. Participants completed Folstein Cognitive Status and Wechsler Memory questionnaire. The control group did their daily activities. The experimental group participated in the perceptual-motor training program three sessions a week for eight weeks. Both groups took their medicines regularly. After the training program, both groups completed the Wechsler Memory questionnaire again. Univariate analysis of covariance and SPSS version 20 software were used for data analysis (P≤0.05).

    Results

    The results of the statistical analysis after the training intervention showed a significant improvement in the post-test scores of the experimental group in the working memory variable (P=0.009) compared to the control group.

    Conclusion

    According to the results of the research, it is suggested to the elderly and managers of nursing homes to use perceptual-motor exercises in order to improve cognitive health, according to their individual ability and environmental facilities.

    Keywords: Perceptual-motor exercises, Working memory, Mild cognitive impairment, Elderly
  • Sajedeh Vadoudi, Sogand Ghasemzadeh*, Zahra Naghsh, Gholam Ali Afrooz Pages 50-60
    Background

    Adolescence is the most important developmental stage of every human being, which may be associated with behavioral disorders and be neglected by the family.

    Purpose

    The present study was conducted with the aim of the effectiveness of family-oriented communication skills enrichment program in order to improve marital satisfaction and emotional regulation of adolescent children with emotional disorders.

    Method

    The research was of pseudo-experimental type with random assignment and with pre-test, post-test and follow-up. The research tools were Marital Satisfaction Questionnaire (1390), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2013), and family-oriented communication skills enrichment program (Vadoudi et al., 1402) was held in the form of 23 group sessions for the experimental group. Data analysis showed multivariate covariance analysis of repeated measurements type.

    Results

    The family-oriented communication skills enrichment program has improved marital satisfaction, emotion regulation, and also reduced the clinical symptoms of children with emotional disorders, and these results are stable in the follow-up (p<0.01).

    Conclusion

    In the enrichment program of family-oriented communication skills, behavior signs and negative thoughts, the causes of events, emotional and cognitive signs are identified and ways to correct and get rid of false beliefs and healthy alternatives are taught. which will improve the interpersonal relationships of the couple and the experienced emotions. The training of family-oriented communication skills will ensure that the person is prepared in terms of knowledge and insight to perform some interpersonal interactive skills because the person has learned an optimal level of cognitive functioning and the methods and It has preparations that are healthy, safe, effective and affordable.

    Keywords: enrichment of family-oriented communication skills, marital consent, emotion regulation, behavioral disorder, teenager
  • Faraz Golafshan, Sajad Parvar, Niloufar Hooshyar, Majid Rezvani* Pages 61-68
    Introduction

    Degenerative spondylolisthesis is one of the most common diseases of the spine, which means sliding forward (listhesis) of the spine (spondylosis). The precise role of fast joint tropism in the development of degenerative spondylolisthesis is doubtful and debated. The purpose of the present study was to determine the relationship between the pedicle-facet angle and the vertebral facet orientation in the sagittal plane in patients with degenerative spondylolisthesis.

    Methods

    The present study was of an analytical type comparing two groups, which was conducted in 1402 at Al-Zahra Hospital in Isfahan. 120 people were randomly included in the study, 60 people were in the case group (patients with back pain or sciatica pain) and 60 people were in the control group (without back pain and sciatica pain). CT scan images were prepared for patients according to the protocol, and then images were made in other anatomical planes using MPR. Axial CT scan images were taken to observe the upper surface of L3-S1 vertebral pedicle. Data was analyzed by using SPSS.

    Results

    The findings showed that the average facet pedicle angle at all levels in the case group was higher than the control group at the same level. At L3-L4 level, a significant difference was seen between the average pedicle fast angle in the case and control groups. The incidence of tropism in L3-L4 and L5-S1 levels was higher in the case group than in the control group. In this study, there was no significant difference between the average tropism in the case and control groups in any of the levels. Also, the study did not show a significant difference between the average vertebral slip in the case and control groups in any of the levels.

    Conclusion

    This study showed that the percentage of people with fast tropism in two groups is not significantly different. The findings of this study indicate that fast tropism is not related to degenerative spondylosis.

    Keywords: Pedicle-face angle, Joint orientation, Sagittal plane, Degenerative spondylolisthesis
  • Omid Iravani*, Mansour Firozbakht Pages 69-70
  • Seyed Abbas Sadat Hosseini* Pages 71-74