فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی اسلامی ایرانی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله اسلامی*، وحید بهرامی صفحات 1-34

    اندرزنامه نویسی میراث ارزشمندی است که به بازنمایی خرد سیاسی ایرانیان می پردازد. محتوای اندرزنامه ها، همان گونه که از نامش پیداست، اندرزهای اخلاقی، مذهبی، سیاسی و اجتماعی نخبگان و مصلحان نسبت به شهریار زمان است. خطاب وارگی اندرزنامه ها، ترسیم کننده شاه ایدئال و آرمانی نخبگان ایرانی است. در اندرزنامه های انگاشته شده به عنوان تبلور یکی از مهم ترین صور دانایی، می توان یکی را که دارای دو ریشه ایرانی و باستانی شاه آرمانی است، شناسایی کرد. در این نوشتار انگاره ها و سازه های داریوش شاه با مطالعه کتیبه بیستون، آداب حکمرانی شاه آرمانی مورد واکاوی قرار می گیرد. در اینجا سازه های شهریار آرمانی کتیبه بیستون با استفاده از روش پدیدار شناسی و با توجه به چارچوب تئوریک نخبه گرای پاره تو، در دو بعد ذهنی و عینی مورد بررسی قرار می گیرد و درصدد پاسخ گویی به این سوال است که بایسته های شاه آرمانی در کتیبه بیستون چیستند؟ و این شهریار باید دارای چه ویژگی هایی باشد تا علاوه بر کسب صلاحیت فرمانروایی، به عنوان شهریار آرمانی نیز شناخته شود؟واژگان کلیدی: شاه آرمانی، کتیبه بیستون، داریوش، انگاره های عینی و ذهنی

    کلیدواژگان: انگاره های عینی و ذهنی، داریوش، کتیبه بیستون، واژگان کلیدی: شاه آرمانی
  • محمدجلال ماخانی*، سعید ماخانی صفحات 35-54

    چیستی تجدد بومی در جامعه شناسی تاریخی ایران، همواره، یکی از مسائل مهم و کانونی بوده و تعاریف و توصیف های متفاوتی از این مفهوم ارائه شده است. کثرت چنین توصیف هایی موجب شده تا این مفهوم، تاحد زیادی، به مقولاتی انتزاعی و تعریف گریز مبدل شوند. در نوشتار پیش رو، نگارندگان می کوشند تا ضمن بررسی مقوله تجدد بومی، طرحی تطبیقی و انتقادی از محتوای آثار دوتن از دانشوران این عرصه، عباس میلانی (1328- خ.) و محمد توکلی طرقی (1336- خ.)، به دست دهند؛ میلانی و توکلی طرقی در زمره کسانی هستند که معتقد به تجدد بومی در ایران اند. به همین سبب زوایای مختلفی از اندیشه ایشان را در سطور آتی با خوانشی از متون آن ها مورد نقد و بررسی قرار خواهیم داد تا بتوانیم، دست کم، سیر تحول این مفهوم را به نزد این دو نویسنده ایضاح کنیم و به این پرسش پاسخ بگوییم که چگونه این دو متفکر برآیند تجدد را تداوم ای بومی در راستای تحولات تاریخی-فرهنگی ایران می دانند و نه تحول ای واردتی از جهان غرب .

    کلیدواژگان: جامعه شناسی تاریخی، تجدد بومی، تجدد، محمد توکلی طرقی، عباس میلانی، ایران
  • بیگم ناصری، سمیه حمیدی*، حسین فرزانه پور صفحات 55-76

    ساختار قدرت سیاسی پیشامشروطه نمایانگر حکومت مندی متافیزیکی است. با ورود تجدد به ایران برخی از مولفه های حکومت مندی فیزیکی تحت عنوان حکومت مشروطه در ذهنیت روشنفکران مورد توجه قرار گرفت. روشنفکران این دوره علل عقب ماندگی کشور و پیشرفت غرب را در تفاوت بن مایه های حکومت مندی می دانستند. از جمله این روشنفکران میرزا ملکم خان است. وی کوشید تا پایه ای برای اصلاحات حکومت در ایران به وجود آورد. او با نقد قدرت، به اصلاح نقایص و کارآمدساختن نظام سیاسی پرداخت و این امر سبب مقایسه جامعه پیشاقانون، پیشامدرن و حکومت استبدادی با غرب دموکراتیک و قانونمند شد. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از متن اصلی آثار ملکم خان درصدد است تا مبانی حکومت مندی مدرن را در اندیشه وی مورد واکاوی قرار دهد و گذار به حکومت مندی مکانیکی مبتنی بر نظم و قانون را در اندیشه این روشنفکر تبیین نماید. دستاورد نوشتار حاضر آن است که ملکم خان پیشرو و مبلغ تجدد خواهی بود و راه حل بیرون آمدن از عقب ماندگی ایران را در پایبندی به حکومت سلطنتی، پیروی از اندیشه آزادی خواهی و حکومت قانون و پذیرش نظام حکومتی مدرن می دانست.

    کلیدواژگان: ملکم خان، حکومت مندی، مدرن، فوکو، قاجار
  • منصور عنبرمو*، فاطمه طباطبایی صفحات 77-100

    سید احمد مصطفوی خمینی (1373- 1324) فرزند آیت الله خمینی از کنش گران مهم سیاسی در زمان پیش و پس از انقلاب اسلامی است. اگرچه ایشان بواسطه حضور و فعالیت در دوران مبارزه، تبعید و رهبری امام ، از منابع دست اول تاریخ نگاری سیاسی معاصر محسوب می شود، اما در پژوهش های صورت پذیرفته، کمتر به آرا و کیفیت حیات سیاسی وی اشاره شده است.مقاطع سیاسی برجسته شامل اداره بیت امام در زمانه تبعید، مبارزات و استقرار انقلاب اسلامی ، تحولات مربوط به جنگ تحمیلی، مباحث مربوط به عزل قائم مقام رهبری، نگارش رنجنامه و ابراز نقدهای سیاسی و اقتصادی در اواخر دهه 1360 از جمله نقاط عطف حیات سیداحمد محسوب می شوند.مساله اصلی این پژوهش فهم چرایی نگارش متن رنجنامه از سوی سیداحمد خمینی است.در پژوهش حاضر سعی بر این است که متن رنجنامه به عنوان یکی از نامه های سیاسی مهم در تاریخ ایران معاصر، با استفاده از رهیافت تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف مورد تحلیل و ناز این مجرا نقش سید احمد در تحولات دهه نخست انقلاب اسلامی تبیین گردد. یافته های پژوهش نشان می دهد سید احمد خمینی با توجه به وضعیت بیماری امام ، مناسبات قدرت در دهه شصت، مسائل جنگ و سایر تحولات سیاسی و اجتماعی، با تدوین رنجنامه سعی در ایجاد یک معنای نوین سیاسی و اعتقادی در ساحت سیاسی جامعه ایران در راستای هویت سازی ، بازتولید باورهای ایدئولوژیک انقلاب اسلامی و اقناع افکار عمومی در جهت تثبیت و سازماندهی رضایت عمومی برای انتخاب جانشین رهبری را داشت.

    کلیدواژگان: سید احمد خمینی، خط سوم، تحلیل گفتمان انتقادی، رنجنامه، نورمن فرکلاف
  • لیدا مددی، حسین خوشدل مفرد*، محمد ناصحی صفحات 101-135

    گرایش سیاسی به تفسیر قرآن مجید یکی از روش های تفسیری و از نوآوری های مفسران قرآن کریم در سده های اخیر بوده است. بر طبق این گرایش ، مفسران به دنبال پیدا کردن جواب هایی برای مسائل سیاسی جوامع هستند و راه حل معضلات و مشکلات را از قرآن کریم می جویند.در این میان آراء و اندیشه های سید قطب در تفسیر فی ظلال القرآن ، شایسته بازخوانی است.دیدگاه های سید قطب در خصوص مسایل سیاسی در این تفسیر با چالش هایی مواجه است که چیستی آن، مساله این مقاله را سامان داده است.روش گردآوری اطلاعات در این تحقیق بصورت کتابخانه ای و اسنادی و با روش توصیفی و تحلیلی مورد نقد و بررسی و نقد قرار گرفته است.جهت نیل به این مقصود با استفاده از الگوی روش شناختی قصدگرای هرمنوتیک کوئنتین اسکینر به فهم و رمزگشایی از معنای نهفته در پس آراء سید قطب پرداخته شد. بر اساس یافته ها و نتایج مقاله زمینه های دوگانه زبانی، فکری مانند،تاثیرخانواده سیاسی،بحران های داخلی جهان اسلام،پیوستن به اخوان المسلمین،تاثیرفکری جریان المنار،تاثیر جریان سلفی معاصرو زندانی شدن از یکسو و بسترهای عملی و محیطی از قبیل، حاکمیت دینی،جامعه جاهلی ،تاثیر گذاری بر گروه های رادیکال نگاه ابزاری به دین ،موضع شدید در باره اهل کتاب ونقد سختگیرانه تمدن غرب ازسوی دیگر،سبب اتخاذ روش تفسیر سیاسی از طرف سید قطب شد.

    کلیدواژگان: روش قصدگرای هرمنوتیک اسکینر، فی ظلال، تفسیر، سید قطب، سیاسی، القرآن
  • حسین کریمی فرد * صفحات 136-156

    در عرصه سیاست خارجی ایران کتاب ها و مقالات متعددی توسط متفکران خارجی و داخلی نگاشته شده است.مطالعه هرکدام از آنها فهم و درک تازه ای را در اختیار خوانندگان قرار می دهد.محمدرضا تاجیک در کتاب سیاست خارجی:عرصه فقدان تصمیم و تدببیر تلاش نموده است در قالب جابجایی رادیکال گفتمان ها و بازی گفتمان ها به بررسی سیاست خارجی ایران بپردازد.نگاه تاجیک در این کتاب آسیب شناسانه و عیان نمودن کاستی ها و نواقص سیاست خارجی ایران است.به عبارتی علاوه بر توصیف به نقد سیاست خارجی نیز پرداخته است.هرچند در این امر موفق عمل کرده است اما به دلایل تغییر گفتمان ها ارائه راهکار برای حل وفصل آسیب ها و مسائل سیاست خارجی نپرداخته است.همچنین در این کتاب بیشتر به توصیف گزاره های گفتمان های آرمان گرایی،عمل گرایی اقتصادی و عمل گرایی سیاسی- فرهنگی پرداخته شده است و به دلایل و چگونگی شکل گیری و نهادها و سازمان های مختلف در ایجاد آنها کمتر پرداخته است.تسلط تاجیک به مباحث نظری خصوصا بحث گفتمان و حضور و آگاهی از عرصه سیاست داخلی و خارجی در دوره اصلاحات باعث شده است این کتاب به یکی از منابع مهم فهم سیاست خارجی ایران تبدیل شود.

    کلیدواژگان: تدبیر و تصمیم، گفتمان، سیاست خارجی، ایران
  • مهدی لطفی، علی شیرخانی*، مهدی جاودانی مقدم صفحات 157-182

    هدف از تشکیل محور مقاومت، دفاع و حمایت از نهضت های آزادی بخش و مستضعفین جهان در مقابل سیاست های استعماری نظام سلطه بوده است که ایران از همان ابتدای پیروزی انقلاب خود با نفی سیاست نظام سلطه به تشکیل محور مقاومت پا فشاری نمود، در این تقابل همواره ایران متهم به صدور ایدئولوژی اسلام انقلابی و تشکیل امپراتوری شیعه پارسی بوده است. پرسش اصلی این پژوهش آن است که ایران با حضور فعال خویش در محور مقاومت چه هدفی را دنبال می کند؟ فرضیه پژوهش حاضر این است که انقلاب اسلامی ایران منطبق بر اصول قانون اساسی خود و با تاکید بر منافع ملی از مستضعفین و جنبش های آزادی بخش جهان حمایت نموده و با حضور و نقش آفرینی در محور مقاومت به ماهیت و بقای آن معنا و مفهوم می دهد.چارچوب نظری این پژوهش براساس نظریات مکتب کپنهاگ تدوین گردیده است، روش پژوهش، با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با خوانش منابع دست اول گردآوری شده و به این نتیجه می رسد ایفای نقش انقلاب اسلامی در محور مقاومت در راستای ماهیت ایدئولوژیکی خویش بوده است که با شناخت از ظرفیت های جهان شمول اسلام به رهبری این محور و سایر بازیگران آن پرداخته است.

    کلیدواژگان: محورمقاومت، هویت اسلام انقلابی، مقاومت اسلامی، انقلاب اسلامی، غرب آسیا
|
  • Rohollah Eslami*, vahid Bahrami Pages 1-34

    The art of inscription writing represents a valuable legacy that delves into the political wisdom of Iranians. The content of these inscriptions, as implied by their name, comprises ethical, religious, political, and social admonitions from the elite and statesmen of the time to the sovereign. The epistolary style of the inscriptions paints a portrait of the ideal king and the aspirations of Iranian elites. By considering them as a crystallization of one of the most important forms of wisdom, one can identify a ruler who possesses both Iranian and ancient roots as the ideal king. This paper explores the concepts and structures of Darius the Great's rule by studying the Behistun Inscription. Here, the structures of the ideal ruler in the Behistun Inscription, using the phenomenological method and within the theoretical framework of Parato Elitism, are examined in both the mental and tangible dimensions. It seeks to answer the question: What are the attributes of the ideal ruler in the Behistun Inscription? What characteristics should this ruler possess to be recognized as the ideal sovereign, beyond obtaining the competence of governance?.

    Keywords: Darius, Phenomenological, Tangible Concepts, Ideal Ruler, Behistun Inscription
  • MohammadJalal Makhani *, Saeid Makhani Pages 35-54

    Indigenous modernity in the historical sociology of Iran has always been one of the important and focal issues and different definitions and descriptions of this concept have been presented. The abundance of such descriptions has made these concepts, to a large extent, turn into abstract and undefined categories. In the following article, the authors try to provide a comparative and critical plan of the content of the works of two scholars in the field, Abbas Milani (1328-H.) and Mohammad Tawakli Targhi (1336-H.), while examining the category of indigenous modernity; Milani and Tavakoli Targhi are among those who believe in indigenous modernization in Iran. For this reason, we will review various aspects of their thought in the following lines by reading their texts so that we can at least explain the evolution of this concept to these two authors and answer this question: How these two thinkers consider the result of modernity as a native continuity in line with Iran's historical-cultural developments and not as an imported development from the western world.

    Keywords: Mohammad Tavakoli Targhi, Iran, historical sociology, modernity, Indigenous modernity, Abbas Milani
  • bigom naseri, Somayeh Hamidi *, Hossain farzanepour Pages 55-76

    The structure of pre-constitutional political power reflects metaphysical governmentality. With the arrival of modernity in Iran, some components of physical governmentality under the name of constitutional government were considered in the minds of intellectuals. The intellectuals of this period knew the reasons for the backwardness of the country and the progress of the West in the differences between the foundations of the governmentality. Among these intellectuals is Mirza Malekom Khan. He sought to lay the groundwork for government reform in Iran. Thus, he tried to correct the shortcomings and make the political system more efficient by criticizing power, and this led to the comparison of the pre-modern, pre-modern society and authoritarian government with the democratic and legitimate West. This descriptive-analytical method and using the main text of Malkom Khan's works seeks to analyze the principles of modern governmentality in his mind and explain the transition to mechanical rule based on law and order in the mind of this intellectual. The result of the present article is that Malkom Khan was a pioneer and propagandist of modernism and considered the solution to get out of Iran's backwardness in adhering to the monarchy, following the idea of freedom and the rule of law and accepting the modern system of government.

    Keywords: governmentality, Qajar, Foucault, Malekom Khan, modern
  • mansour Anbarmoo *, Fatemeh tabatabaie Pages 77-100

    Seyyed Ahmad Mostafavi Khomeini (1946-1995) is the son of Imam Khomeini, as one of the important political activists before and after the Islamic Revolution. Although he is well known as one of the first-hand sources of contemporary political historiography due his presence and activity during the struggle and exile and Imam's leadership, in research,, his opinions and political life are rarely mentioned. Administration Imam's Beit (house) during the exile, struggles, and establishment of the Islamic revolution, developments related to the imposed war, issues related to the dismissal of the deputy leadership and the writing of the Ranjnameh are among the turning points of his life. The issue of this research is why Ahmad Khomeini wrote the Ranjnameh. In the present study, an attempt is made to explain the text of Ranjnameh as one of the most important political letters in the history of contemporary Iran, using the approach of analyzing the critical discourse of Norman Fairclough and the role of Ahmad in the developments of the first decade of the Islamic Revolution. Using this approach, the base is processed and checked in the index. The findings of the research show Ahmad Khomeini, considering the political and social situation of Iran in the 1980s and variables such as Imam Khomeini's illness and the changes in power relations in the 1960s, tried to create a new political and religious meaning in the field by compiling the manifesto. In line with political identification, the reproduction of the ideological beliefs of the Islamic Revolution, the consolidation and organization of the public consent for the selection of the new successor of the leadership and the persuasion of the public opinion.

    Keywords: Critical Discourse Analysis, Sayyid Ahmad Khomeini, Third Line, Ranjanameh, Norman Fairclough
  • leda madade, hosain khoshdel mofrad*, mohamad nasehi Pages 101-135

    The political orientation to the interpretation of the Holy Quran has been one of the interpretation methods and one of the innovations of the commentators of the Holy Quran in recent centuries. According to this trend, the commentators seek to find answers to the political issues of the societies and seek the solution to the problems and problems from the Holy Quran. Sayyid Qutb's comments regarding political issues in this interpretation are facing challenges, the nature of which is the problem of this article. The method of collecting information in this research is library and documentary and with descriptive and analytical methods. has been placed. In order to achieve this purpose, using Quentin Skinner's hermeneutic intentionalist methodological model, the understanding and decoding of the hidden meaning behind Seyyed Qutb's opinions was discussed. Based on the findings and results of the article, the dual linguistic and intellectual fields such as the influence of the political family, the internal crises of the Islamic world, joining the Muslim Brotherhood, the intellectual influence of the Al-Manar movement, the influence of the contemporary Salafi movement and imprisonment on the one hand, and practical and environmental contexts such as governance Religion, Jahili society, influence on radical groups, instrumental view of religion, strong stance on people of the book and strict criticism of western civilization on the other hand, caused Seyyid Qutb to adopt the method of political interpretation

    Keywords: Fi-Zalal, Tafsir, Skinner', s hermeneutic intentional method, Political, Seyyed Qutb, Al-Qur', an
  • Hossein Karimifard* Pages 136-156

    In the field of Iran's foreign policy, many books and articles have been written by foreign and domestic thinkers. Studying each of them provides readers with a new understanding. Mohammadreza Tajik in the book "Foreign Policy : The Terrain of non-decision and non_ Management?!" has tried to investigate Iran's foreign policy in the form of radical displacement of discourses and the game of discourses. In other words, in addition to the description, he has also criticized the foreign policy. Although he has been successful in this matter, but due to the changing discourses, he has not provided a solution to solve the harms and issues of foreign policy. Also, in this book, he has focused more on the description of the propositions of the discourse. Idealism, economic pragmatism, and political-cultural pragmatism have been discussed, and the reasons and methods of formation and different institutions and organizations in their creation have been less discussed. Domestic and foreign policy during the reform period has made this book one of the important sources for understanding Iran's foreign policy.

    Keywords: decision, Discourse, Foreign policy, Iran
  • MEHDI LOTFI, ALI SHIRKHANI *, MEHDI Javadani Moghadam Pages 157-182

    The purpose of forming the axis of resistance has been to defend and support the liberating movements and the oppressed of the world against the colonial policies of the domination system. Iran has always been accused of exporting the ideology of revolutionary Islam and forming the Persian Shiite Empire. The main question of this research is, what is the purpose of Iran with its active presence in the axis of resistance? The hypothesis of the current research is that the Islamic Revolution of Iran, in accordance with the principles of its constitution and by emphasizing the national interests, supports the oppressed and the liberating movements of the world, and by being present and playing a role in the axis of resistance, it gives meaning and meaning to its nature and survival. The theoretical framework of this research has been developed based on the theories of the Copenhagen school, the research method has been compiled with a descriptive-analytical approach and by reading first-hand sources, and it comes to the conclusion that playing the role of the Islamic Revolution in the axis of resistance was in line with its ideological nature. Recognizing the universal capabilities of Islam, he has led this axis and its other actors.

    Keywords: Islamic Resistance, West Asia, Axis of Resistance, Islamic Revolution, identity of revolutionary Islam