فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میترا عزیزی، سحر رزمجو، حمید رجبی، مهدی هدایتی، کبری شریفی صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    گونه های واکنش پذیر اکسیژن در پاسخ به ورزش های شدید و طولانی مدت، مثل دوره های شدید تمرینات شنا تولید می شود که آسیب سلولی را به دنبال دارد. به نظر می رسد که استفاده از مکمل های آنتی اکسیدانی از فشار اکسایشی ناشی از این گونه تمرینات می کاهد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر مکمل های آنتی اکسیدانی بر فشار اکسایشی و شاخص های آسیب عضلانی پس از یک دوره تمرینات سنگین شنا در دختران شناگر نخبه بود. ژافراد و
    روش ها
    آزمودنی های تحقیق حاضر را 24 شناگر دختر نخبه (سن 22/1±93/12 سال، وزن 39/10±80/45 کیلوگرم، قد 93/12±07/153 سانتی متر) تشکیل دادند که عضو تیم های باشگاهی کرج و تهران بودند. آنها داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند و به طور تصادفی به دو گروه تجربی (مکمل) و گروه کنترل (دارونما) تقسیم شدند. هر دو گروه در برنامه تمرین شدید شنا به مدت یک ماه شرکت کردند (3 بار در هفته به مدت 4 هفته) و در هر جلسه در حدود 5/3 تا 4 کیلومتر شنا کردند. نمونه گیری خون قبل و پس از دوره تمرین جهت ارزیابی شاخص های آسیب عضلانی (کراتین کیناز، آسپارتات آمینوترانسفراز، میوگلوبین، لاکتات دهیدروژناز) و مالون دی آلدئید (MDA) صورت گرفت. رکورد 100 متر شنای کرال سینه قبل و پس از دوره تمرین اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده های بین گروهی از آزمون t مستقل و و برای داده های درون گروهی از آزمون t وابسته استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که میزان برخی از شاخص های آسیب عضلانی مانند کراتین کیناز (CK) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) در گروه مکمل کاهش داشت (به ترتیب 011/0=p، 04/0=p). MDA نیز در این گروه کاهش یافت؛ اما معنی دار نبود. در مقایسه بین گروهی، فقط CK تغییر معنی دار داشت (021/0=p). عملکرد شناگران (بین گروهی و درون گروهی) نیز تغییر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    مجموع نتایج تحقیق حاضر نشان داد که ROS در ایجاد آسیب عضلانی ناشی از ورزش مؤثر است و مصرف مکمل های آنتی اکسیدانی در کاهش این آسیب نقش مؤثریی دارد.
    کلیدواژگان: آسیب سلولی، فشار اکسایشی، شناگران، مکمل آنتی اکسیدانی
  • عماد احمدی، محمدحسین عزیزی، زهرا هادیان صفحات 11-18
    سابقه و هدف
    فیلم های خوراکی به عنوان لایه های نازکی از مواد غذایی تعریف می شوند. آنها می توانند به شکل لفاف، کیسه و کپسول در بسیاری از فرایند ها مورد استفاده قرار گیرند. پوشش ها شکل وی‍ژه ای از فیلم ها هستند که روی سطح مواد غذایی کشیده می شوند. فیلم ها به طور معمول از پلیمرهای زیستی مانند پروتئین ها، پلی ساکاریدها و لیپیدها تهیه می شوند. ویژگی های مکانیکی و نفوذپذیری فیلم های خوراکی نسبت به بخارآب، ضعیف است که با انجام اصلاحات فیزیکی شیمیایی مانند تیمار فراصوت (اولتراسوند) بهبود می یابد. همچنین، فیلم های خوراکی به خاطر ماهیت زیست تخریب پذیر بودنشان (البته با تقویت و اصلاح برخی خصوصیات فیزیکی شیمیایی آنها) می توانند جایگزین بسته بندی های سنتزی برای مواد غذایی مختلف نظیر نان باشند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، فیلم های خوراکی متیل سلولزی تهیه شدند. تاثیر تیمار فراصوت (5، 15، 30 و 45 دقیقه) بر نفوذپذیری نسبت به بخارآب، مقاومت به کشش و میزان کشش در نقطه شکست، مورد مطالعه قرار گرفت. علاوه بر این، اثر رطوبت های نسبی (52، 57 و 75 درصد) بر قابلیت نفوذپذیری نسبت به بخارآب بررسی شد. همچنین، توانایی لفاف های متیل سلولزی در به تاخیر انداختن بیاتی نان های باگت نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    فیلم های 15 میکرونی، محتوی 45 درصد گلیسرول و تیمار شده با امواج فراصوت به مدت 5 دقیقه (بهترین شرایط) انتخاب شدند و اثر آنها بر بیاتی نان باگت بررسی شد. تیمار فراصوت سبب تغییر معنی داری بر میزان نفوذپذیری نسبت به بخارآب و ویژگی های مکانیکی فیلم های متیل سلولزی شد. علاوه بر این، مقادیر مختلف رطوبت نسبی، میزان نفوذپذیری نسبت به بخار آب، فیلم ها را تحت تاثیر قرار داد. استفاده از فیلم های متیل سلولزی فقط در روز اول، بیاتی نان های باگت را به تاخیر انداخت.
    نتیجه گیری
    تیمار فراصوت توانست تا حد زیادی ویژگی های فیزیکی و مکانیکی فیلم های متیل سلولزی را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین، آزمون های مکانیکی و حسی نان های باگت نشان داد که لفاف به کار گرفته شده، بیاتی نان های باگت را فقط یک روز به تاخیر انداخت. بنابراین، استفاده از فیلم های خوراکی متیل سلولزی برای بسته بندی مواد غذایی نیازمند اصلاحات فیزیکی شیمیایی بیشتری است.
    کلیدواژگان: فیلم خوراکی، متیل سلولز، فراصوت، لفاف
  • ناصر کلانتری، رضیه شناور، بهرام رشیدخانی، آناهیتا هوشیار راد، اصغر نصیحت کن، سیده مریم عبدالله زاده صفحات 19-28
    سابقه و هدف
    اوج گیری اپیدمی چاقی و اضافه وزن از حدود سال 1980 آغاز شده است. چاقی در دوران کودکی و نوجوانی به ویژه در دهه دوم زندگی، به عنوان یک پیش بینی کننده قوی چاقی در بزرگسالی مطرح است. از مهم ترین عوامل خطر چاقی و اضافه وزن دوران کودکی، تغذیه با شیر مادر، چاقی والدین، وضعیت اقتصادی – اجتماعی، وزن هنگام تولد، فعالیت های فیزیکی و رژیم غذایی را می توان نام برد. تغذیه با شیر مادر یکی از مهم ترین استراتژی ها برای کاهش اضافه وزن و چاقی دوران کودکی است. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط چاقی و اضافه وزن کودکان پایه اول شهر شیراز با الگوی تغذیه با شیر مادر و وزن هنگام تولد بود.
    افراد و
    روش ها
    این تحقیق یک مطالعه تحلیلی مورد – شاهدی بود. در این مطالعه 200 کودک چاق به عنوان گروه مورد و 200 کودک با وزن طبیعی به عنوان گروه شاهد، در مجموع 400 کودک، حجم نمونه را تشکیل دادند. نمونه های مورد نیاز از دبستان های شهر شیراز با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابتدا مدارس به روش نمونه گیری طبقه بندی شده و به شکل تصادفی انتخاب شدند. سپس در مدارس انتخاب شده، کلیه کودکان کلاس اول ابتدایی که چاق بودند یا اضافه وزن داشتند، انتخاب شدند. سپس به ازای هر دانش آموز مورد، یک دانش آموز که از لحاظ سن، جنس، کلاس و دبستان، مشابه دانش آموز مورد بود، به عنوان شاهد انتخاب شد. پرسشنامه های اطلاعات عمومی، اقتصادی – اجتماعی، وضعیت تغذیه با شیر مادر در دوران شیرخوارگی، فعالیت بدنی و یادآمد 24 ساعته خوراک تکمیل شد. قد و وزن مادران نیز اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS15 صورت گرفت.
    یافته ها
    مدت زمان تغذیه با شیر مادر بین دو گروه مورد و شاهد، تفاوت معنی داری داشت. بین وزن هنگام تولد و اضافه وزن و چاقی در گروه مورد ارتباطی مشاهده نشد. BMI مادر و چاقی اعضای درجه یک خانواده بین دو گروه مورد و شاهد تفاوت معنی داری نشان داد. عوامل اقتصادی – اجتماعی بین دو گروه، تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    چاقی و اضافه وزن کودکان اول دبستان شهر شیراز با الگوی تغذیه با شیر مادر ارتباط دارد؛ هرچند این ارتباط ممکن است ارتباط مستقلی نباشد.
    کلیدواژگان: اضافه وزن، چاقی، الگوی تغذیه با شیر مادر، وزن هنگام تولد
  • مهری شوریده، اقدس تسلیمی، محمدحسین عزیزی، محمد امین محمدی فر، مرتضی مشایخ صفحات 29-38
    سابقه و هدف
    شکلات در گروه های سنی مختلف محصولی پرطرفدار و پرمصرف است، ولی مصرف آن به علت داشتن ساکارز و کالری بالا برای افراد مبتلا به چاقی و دیابت محدودیت دارد. بنابراین، از طریق جایگزین کردن ساکارز با کربوهیدرات های با قابلیت هضم کم می توان ضمن کاهش کالری و نمایه گلایسمی، از فساد دندان ها نیز جلوگیری کرد. در این پژوهش، ترکیب دو جایگزین قند که دارای خواص تغذیه ای مطلوب هستند، در تولید شکلات تیره بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه اینولین که یک فیبر رژیمی محسوب می شود و –D تاگاتوز که یک ستوهگزوز طبیعی و با شیرین کنندگی مشابه ساکارز است، به عنوان جایگزین ساکارز انتخاب شدند و با درصدهای اختلاط 100: صفر، 75: 25، 50: 50، 25: 75، صفر: 100 در شکلات تیره مورد استفاده قرار گرفتند و خواص فیزیکی، شیمیایی، رئولوژیکی و حسی نمونه های حاصل بررسی شد.
    یافته ها
    با کاهش میزان اینولین و افزایش میزان تاگاتوز، درصد رطوبت نمونه ها کاهش، ولی میزان فعالیت آبی(aw) آنها افزایش یافت. سختی نمونه ها با افزایش میزان تاگاتوز افزایش یافت و بیشترین سختی در نمونه حاوی 100% تاگاتوز مشاهده شد که مشابه نمونه شاهد (ساکارز) بود. در مورد شاخص های رنگ، کمترین مقادیر L*، a*، b*، c* و hue° در نمونه دارای 100% اینولین مشاهده شد. این مقادیر با افزایش تاگاتوز افزایش یافتند. با کاهش میزان اینولین در نمونه ها گرانروی ظاهری و پلاستیک کاهش یافت، در حالی که مقادیر0τ و 1τ افزایش یافت و به این ترتیب، مشخص شد که نمونه حاوی100% اینولین دارای کمترین تنش تسلیم واقعی و خطی است. کمترین گرانروی ظاهری در نمونه حاوی 25% اینولین– 75% تاگاتوز و کمترین گرانروی پلاستیک در نمونه 100% تاگاتوز مشاهده شد که با نمونه شاهد، اختلاف معنی داری نداشت. با افزایش میزان تاگاتوز، پذیرش کلی نمونه ها افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، نمونه های 25% اینولین- 75% تاگاتوز و 100% تاگاتوز از قابلیت بهتری برای جایگزینی ساکارز برخوردار بودند. از آنجا که اینولین، فیبر رژیمی است و تاگاتوز و اینولین هر دو خاصیت پری بیوتیک دارند، این نمونه های شکلات، خصوصیات تغذیه ای ویژه ای داشته و به عنوان ماده غذایی عملگر (فراسودمند) شناخته می شوند.
    کلیدواژگان: شکلات تیره، اینولین، تاگاتوز، استویا، رئولوژی
  • رحمان رحیمی، حسن فرجی، داریوش شیخ الاسلامی وطنی صفحات 39-46
    سابقه و هدف
    کراتین یک مکمل تغذیه ای است که توسط ورزشکاران برای افزایش توده عضلانی، قدرت و بویژه بهبود اجرای ورزشی استفاده می شود. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر مکمل مونوهیدرات کراتین بر واکنش های هورمونی در فعالیت ورزشی مقاومتی بود.
    افراد و
    روش ها
    27 مرد ورزشکار، مکمل کراتین (15 نفر) یا دارونما (12 نفر) را به مدت 7 روز مصرف کردند. آزمودنی ها پس از این دوره، آزمون ورزشی را اجرا کردند (6 ست تا سقف 10 تکرار اسکات با شدت 80 درصد یک تکرار حداکثر). خونگیری در روز اول مکمل باری و پس از دوره بارگیری مکمل در روز آزمون ورزشی (قبل از ورزش، بلافاصله پس از ورزش و 15 و 30 دقیقه پس از ورزش) جهت اندازه گیری غلظت هورمون های رشد و تستوسترون انجام شد.
    یافته ها
    در گروه کراتین، افزایش معنی داری در تعداد تکرار (2/1±2/7) و حجم فعالیت ورزشی (8/1±1/1569) نسبت به گروه دارونما در ست پنجم مشاهده شد. هورمون رشد در زمان های 15 و 30 دقیقه پس از ورزش در گروه کراتین نسبت به قبل از فعالیت بالاتر بود به ترتیب (ng/ml 8/1±1/6) و (ng/ml 9/1±6/3). غلظت تستوسترون 15 دقیقه پس از ورزش در گروه کراتین نسبت به قبل از فعالیت و گروه دارونما بالاتر بود (2/19±1/69 pmol/L).
    نتیجه گیری
    مکمل کراتین می تواند با افزایش تعداد تکرار و حجم کار موجب بهبود عملکرد ورزشی شود. با افزایش حجم کار، غلظت هورمون رشد و تستوسترون افزایش می یابد که این موضوع نشان می دهد مکمل کراتین، واکنش هورمون های آنابولیکی را تغییر می دهد.
    کلیدواژگان: هورمون های آنابولیک، ورزش مقاومتی، مکمل کراتین
  • صبیحه سادات علیزاده، حسین جمالی فر، نسرین صمدی، اکرم عیدی، محمدرضا فاضلی صفحات 47-56
    سابقه و هدف
    اثرات سودمند کشت آغازگر خمیر ترش که شامل باکتری های اسید لاکتیکی است، بر بهبود کیفیت و طعم نان ثابت شده است. این باکتری ها اثرات ضد قارچی و ضد باکتری دارند و برخی از فراورده های حاوی آنها حاوی نمک طعام هستند. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر غلظت های مختلف نمک طعام بر رشد و همچنین ویژگی ضد میکروبی لاکتوباسیلوس های جدا شده از خمیر ترش بر علیه سه باکتری بیماری زا شایع انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، تاثیر غلظت های مختلف نمک طعام بر رشد دو سویه لاکتوباسیلوس جدا شده از خمیر ترش به روش شمارش در پلیت بررسی شد. همچنین، تاثیر غلظت های مختلف نمک طعام بر ویژگی ضد میکروبی این دو لاکتوباسیلوس به دو روش چاهک و نقطه ای به ترتیب با استفاده از محلول رویی و سلول باکتری بر سه باکتری بیماری زای استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلن، کلبسیلا پنومونیه و سودوموناس آئروژینوزا مورد بررسی قرار گرفت. میانگین قطر هاله عدم رشد روی محیط مولر هینتون آگار اندازه گیری و مقایسه شد.
    یافته ها
    تعداد کلی باکتری ها در غلظت های صفر، 2%، 3% و 4% برای هر دو سویه لاکتوباسیلوس به cfu/ml109 رسید. در صورتی که در غلظت 5% با حدود نیم لگاریتم کاهش به حدود cfu/ml 108×5/7 رسید. در غلظت 7% برای لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس فرمنتوم تعداد کلی به ترتیب cfu/ml 106×7/3 و 105×4/2 به دست آمد. حداکثر میانگین قطر هاله عدم رشد در روش چاهک mm49 بود، در حالی که در روش چاهک به mm3/20 رسید. بیشترین اثر مهاری روی باکتری های بیماری زای استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا و کمترین اثر مهاری روی کلبسیلا پنومونیه و استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلن مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    هر دو سویه لاکتوباسیلوس غلظت های نمک طعام را تا 5% به خوبی تحمل کردند، اما لاکتوباسیلوس کازئی نسبت به لاکتوباسیلوس فرمنتوم در غلظت های بالاتر نمک طعام مقاومت بیشتری داشت. ویژگی ضد میکروبی هردو لاکتوباسیلوس قابل توجه بود؛ اما با افزایش غلظت های نمک طعام، قطر هاله عدم رشد، کوچک تر شد. این مسئله احتمالا به دلیل کاهش رشد سلول و به دنبال آن، کاهش تولید اسید لاکتیک در مایع رویی استفاده شده در روش چاهک است. در روش نقطه ای، قطر هاله عدم رشد در غلظت های بدون نمک طعام و غلظت های بالاتر نمک طعام یکسان بود.
    کلیدواژگان: رشد باکتری، اثر ضد باکتریایی، نمک طعام، خمیر ترش، لاکتوباسیلوس
  • آتنا رمضانی، فریده طاهباز، شاهین رسولی، بهرام رشیدخانی، اعظم غروی نوری، معصومه مسلمی، مهدی هدایتی صفحات 57-66
    سابقه و هدف
    تغییر و افزایش سطوح لیپیدهای خون یکی از مشکلات بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر مصرف آب هویج غنی شده با بتاکاروتن بر سطوح لیپید های خون در این بیماران طراحی و انجام شد.
    افراد و
    روش ها
    این کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور کنترل شده روی 44 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. ابتدا بیماران به دو گروه دریافت کننده ml200 آب هویج غنی شده با mg10 بتاکاروتن (گروه الف) و آب هویج معمولی (گروه ب) تقسیم شدند. هر دو گروه به مدت 8 هفته، هر روز در وعده ناهار به جای یک واحد غلات ml200 آب هویج دریافت کردند. یادآمد 24 ساعته خوراک در 3 روز متوالی و 6 روز غیرمتوالی در ابتدا و انتهای مطالعه گرفته شد. همچنین، مقدار لیپید ها، گلوکز و بتاکاروتن سرم در نمونه های خون ناشتا در شروع و پایان هفته هشتم اندازه گیری شد. داده های بررسی مصرف با نرم افزار Nutritionist IV آنالیز و آزمون های آماری با نرم افزار SPSS11.5 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    سطح بتاکاروتن سرم افزایش و کلسترول تام و تری گلیسرید و نسبت های LDL-c/HDL-C و TC/HDL-C به طور معنی داری در گروه الف نسبت به گروه ب کاهش یافت، ولی سطوح HDL-C و گلوکز ناشتا در این تحقیق در هر دو گروه تحت تاثیر قرار نگرفت.
    نتیجه گیری
    مصرف روزانه ml200 آب هویج غنی شده با mg10 بتاکاروتن یا آب هویج معمولی به مدت 8 هفته بدون تاثیر بر مقدار گلوکز سرم، سبب بهبود سطوح بعضی از لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی نوع 2 شد. البته، تاثیر آب هویج غنی شده در مقایسه با آب هویج معمولی بیشتر بود. این مداخله تغذیه ای نشان داد که مصرف آب هویج غنی شده احتمالا می تواند از افزایش لیپید های خون در این بیماران جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، آب هویج، بتاکاروتن، لیپید های سرم
  • صدیقه درستی، علی بزمی، بابک قنبرزاده، علی ایاسه صفحات 67-74
    سابقه و هدف
    پنیر سفید ایرانی یکی از پنیرهای آب نمکی است که مرحله رسیدن را در آب حاوی غلظت های بالای نمک کلرید سدیم طی می کند. این نمک در آبگیری دلمه و افزایش ماندگاری پنیر مؤثر است، ولی به دلیل نقش آن در ایجاد شرایط مناسب برای بروز و تشدید بیماری های قلبی عروقی و کلیوی سعی می شود که از نمک های جایگزین مانند کلرید پتاسیم استفاده شود.
    مواد و روش ها
    نمونه های پنیر سفید آب نمکی ایرانی با استفاده از شیر گاو پاستوریزه تهیه و در ترکیبات متفاوت آب نمک رسانده شدند. آب نمک های مورد استفاده شامل محلول های 10% NaCl (نمونه شاهد) و مخلوط NaCl/KCl (به نسبت های 1:1 و 3:1) به عنوان نمونه آزمایشی بود. تاثیر جایگزینی نسبی NaCl با KCl روی ویژگی های شیمیایی، لیپولیز، پروتئولیز و ویژگی های فیزیکی نمونه های پنیر شامل سختی بافت در طول مدت رسیدگی 56 روزه بررسی شد. لیپولیز به وسیله اندازه گیری عدد اسیدی در طول مدت رسیدگی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    پنیرهای تهیه شده با مخلوط NaCl/KCl تفاوت معنی داری از لحاظ ویژگی های شیمیایی و فیزیکی شیمیایی (ماده خشک، اسیدیته، pH و نمک) در مقایسه با نمونه شاهد نداشتند. ارزیابی پروتئولیز با استفاده از روش های کلدال و الکتروفورز اختلاف معنی داری بین نمونه شاهد و نمونه آزمایشی طی روزهای مختلف رسیدگی نشان نداد. جایگزینی نسبی NaCl با KCl تاثیر معنی داری بر میزان عدد اسیدی و ویژگی های بافتی نمونه های آزمایشی نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از آزمایشات نشان دادند تا 50% کاهش کلرید سدیم تاثیر معنی داری بر کیفیت پنیر ندارد. جایگزینی نسبی NaCl با KCl قادر به ایجاد تغییر قابل ملاحظه در عدد اسیدی و ویژگی های بافتی نمونه های پنیر نیست.
    کلیدواژگان: پنیر سفید ایرانی، کلرید پتاسیم، کلرید سدیم، پروتئولیز، لیپولیز، غلظت نمک
|
  • M. Azizi, S. Razmjou *, H. Rajabi, M. Hedayati, Sh Sharifi Pages 1-10
    Background And Objectives
    Reactive oxygen species (ROS) are produced due to prolong and intensive exercises, such as intense swimming training, leading to cell injury. Antioxidant supplementation seems to reduce exercise-induced oxidative stress. This study aimed to investigate the effects of antioxidant ─ vitamin-mineral ─ supplementation on oxidative stress and muscle injury indices after a strenuous training period in elite female swimmers. Subject and
    Methods
    Twenty-four elite female swimmers (aged 12.931.22 years, weight 45.8010.39 Kg, height 153.112.9 cm), members of Tehran and Karaj Swimmimg Clubs, volunteered to participate in this study. They were randomly divided into two groups: a vitamin-mineral-supplemented (n=12) and a control (n=12) group. Both groups participated in streneous swimming sessions for a period of 4 weeks (3 times a week, each time swimming 3.5 to 4 km). Blood samples were taken before and after the period to determine muscle injury indices, such as aspartat aminotransferase (AST), creatine kinase (CK), lactate dehydrogenase, and myoglobin, as well as malon dialdehyde (MDA). In addition, 100m crawl records were determined at the beginning and at the end of the period. Paired sample and independent t- tests were used for data analysis.
    Results
    Results showed that some of the muscle injury indices, namely, CK and AST, decreased significantly in the vitamin-mineral-supplemented group (p=0.011 and 0.04, respectively). The decrease in MDA was not statistically significant. Inter-group comparisons showed a difference only with regard to CK (p=0.021). No significant differences (intra- and inter-group comparisons) were observed in swimming performance.
    Conclusion
    ROS affects exercise-induced muscle injury indices. Vitamin-mineral supplementation can have a beneficial role in such injury. Keywords: Cell injury, Oxidative stress, Swimmers, Antioxidant supplementation
  • E. Ahmadi, Mh Azizi *, Z. Hadian Pages 11-18
    Background And Objectives
    Edible films are generally defined as stand-alone thin layers of materials. They can form pouches, wraps, capsules, bags, or casings in many processes. Coatings are a particular form of films directly applied to the surface of foods. Films are generally prepared using biological polymers such as proteins, polysaccharides and lipids. Edible films have weak mechanical properties and water-vapor permeability (VWP), which can be improved by physicochemical modifications, e.g., ultrasound (US) treatment. Also, edible films, due to their biodegradable nature, can substitute (after appropriate physiochemical modifications) synthetic packaging for foods such as bread.
    Material And Methods
    Edible films of methylcellulose (MC) were prepared and the effects of US treatment (5-, 15-, 30- and 45-min durations) on their WVP, tensile strength (TS), and percentage elongation at break (E%) were determined. The effect of relative humidity (52, 57 and 75%) on WVP of the films was also determined. In addition, we also investigated the ability of applied wrappings to retard baguette bread staling by assessing the mechanical and organoleptic properties of breads.
    Results
    15µm films containing 45% glycerol, treated with ultrasound waves for 5min (the best conditions), were selected and their effect on retarding bread baguette staling determined. Results showed a significant effect of ultrasound treatment on the MC films’ WVP and mechanical properties. Moreover, relative humidity influenced WVP of the films. The MC films retarded staling of the bread samples only for one day.
    Conclusion
    Ultrasound treatment can affect physical and mechanical properties of MC films to a large extent. Mechanical and organoleptic tests of bread indicate that the wrapping can retard staling of baguette bread only for one day. Thus, more research in needed to elucidate more light on the applicability of edible MC films in food packaging.
  • N. Kalantari *, R. Shenavar, B. Rashidkhani, A. Houshiar Rad, A. Nasihatkon, M. Abdollahzadeh Pages 19-28
    Background And Objectives
    The overweight and obesity epidemic in Iran started in about 2001. Obesity in the early decades of life is a strong predictor of adult obesity. Some of the most important risk factors of overweight and obesity in childhood are related to infant feeding pattern, parents obesity, family socioeconomic status, birth weight, physical activity, and diet. Breastfeeding is a good strategy for reducing childhood overweight and obesity. In this study the association between overweight and obesity with birth weight and breastfeeding pattern in 7 year-old children in Shiraz was investigated. Subject and
    Methods
    This case-control study included a total of 400 Shirazin first-year primary school children (200 obese children as case and 200 normal-weight ones as control) selected by multistage sampling. The schools were selected by stratified random sampling and then all of the overweight and obese children (case group) were selected by cluster sampling. Overweight and obesity were defined as 85  BMI  95 and BMI ≥ 95 percentile of CDC 2000, respectively. For each case subject a control child was chosen matched for age, sex, school and grade. Data were collected by a nutritionist on demographic and socioeconomic characteristics, breastfeeding pattern, birth weight, physical activity, and food consumption (24-hour diet recall) by interviewing mothers, using appropriate questionnaires. Weights and heights of the mothers were also measured. The SPSS software was used for data analysis.
    Results
    The length of breastfeeding, mothers’ BMI, and obesity in first-degree family members were statistically significantly different between the case and control groups (P = 0.005). On the other hand, there was no significant difference between the 2 groups with regard to the family socio-economic status. Further analysis of the data showed no association between birth weight and overweight and obesity in the case group.
    Conclusion
    The results of this study show that overweight and obesity in 7- year old children in Shiraz city are related to breastfeeding pattern, although the relationship may not be an independent one.
  • M. Shourideh, A. Taslimi *, Mh Azizi, Ma Mohammadifar, M. Mashayekh Pages 29-38
    Background And Objectives
    Chocolate is very popular among consumers of all ages. However, its consumption is limited for the obese and diabetic people due to its high energy and sucrose contents. Replacing sucrose by low digestible carbohydrates (LDCS) will result in lowering its energy content and glycemic index, as well as in preventing tooth decay. The objective of the present study was to investigate the effects of replacing sucrose with 2 sugar substitutes, namely, D-tagatose and inulin, on the physical, chemical, rheological and sensory properties of dark chocolate
    Material And Methods
    Inulin, a dietary fiber, and D-tagatose, a natural keto-hexose with a degree of sweetness similar to that of sucrose, were used as sucrose substitutes in dark chocolate formulas. The inulin:tagatose ratios in the mixtures were 100:0, 75:25, 50:50, 25:75, and 0:100. The physical, chemical, rheological, and sensory properties of chocolate samples prepared with the mixtures were determined.
    Results
    With a reduction in the inulin content and an increase in the tagatose content, the moisture contents of the chocolate samples decreased, while their aw increased. Increased D-tagatose resulted in increased hardness of the samples, the sample with 100% being the hardest, comparable to the control (sucrose) value. With regard to color indices, the least amounts of L*,a*,b*,c* and hue° were observed in chocolate samples with 100% inulin. Increasing D-tagatose led to increases in the color indices. The data also showed that reductions in inulin resulted in decreases in apparent and plastic viscosity and increases in τ0 and τ1. Thus, the lowest real and linear yield stresses were found to be in the sample with 100% inulin. The least apparent viscosity and the lowest plastic viscosity were observed in samples with 25% inulin-75% tagatose and 100% tagatose, respectively, with no significant difference with the control value. Overall acceptability of the chocolate samples increased with increasing the D-tagatose level.
    Conclusion
    It can be concluded that in chocolate formula samples an inulin-tagatose ratio of 25%-75% and 100% tagatose are the best sucrose substitutes. As inulin is a dietetic fiber and tagatose and inulin have prebiotic properties, chocolate samples prepared using them are also desirable from a nutritional point of view and can be considered as functional foods. Keywords: Dark chocolate, Inulin, Tagatose, Stevia, Rheology
  • R. Rahimi, H. Faraji *, D. Sheikholeslami Vatani Pages 39-46
    Background And Objectives
    Creatine is a dietary supplement that is used by athletes to increase muscle mass and strength and especially to improve sports performance. The purpose of this study was to determine the influence of creatine-monohydrate supplementation on hormonal responses in resistance exercise. Subjects and
    Methods
    Twenty-seven trained men took, daily, either creatine- monohydrate (CR, n=15) or a placebo (PL, n=12) for 7 days, followed by performing exercise testing (6 sets of no more than 10 repetitions of the squat exercise at 80% of their 1RM). Blood samples were taken at baseline and on the exercise testing day [pre-exercise (Pre), immediately post-exercise (1P), and 15 (2P) and 30 (3P) minutes post-exercise] to measure of serum growth hormone (GH) and testosterone concentrations.
    Results
    Significant increases in the number of repetitions (7.2±1.2) and volume of exercise (1569±1.8)were observed in the CR, as compared to PL group in set 5 of the exercise protocol. GH was significantly higher at minutes 15 (6.1±1.8 ng/ml) and 30)3.6±1.9ng/ml) post-exercise, as compared to the pre-exercise values in the CR group. In addition, in the CR group the testosterone concentration was also significantly higher (69.1±19.2 pmol/L) at minute 15 post-exercise as compared to the pre-exercise and PL values.
    Conclusion
    These results suggest that creatine supplementation can enhance acute exercise performance by increasing the number of repetitions performed and the total volume of exercise. The enhanced performance results in an increase in both GH and testosterone concentrations, indicating an augmented anabolic hormone response to creatine supplementation.
  • S. Alizadeh, H. Jamalifar, N. Samadi, A. Eaidi, Mr Fazeli * Pages 47-56
    Background And Objectives
    Sourdough starter contains lactic acid bacteria which can improve quality and taste of bread. The lactic acid bacteria in sourdough have antifungal and antibacterial activities. As some lactobacilus-fermented traditional foods contain salt as a preservative, this study was initiated to investigate the effect of different concentrations of sodium chloride on the kinetics of growth and antimicrobial potential of autochthonous isolates of lactobacilli isolated from Iranian traditional sourdough.
    Materials And Methods
    MRS broth media containing sodium chloride concentrations up to 7% were inoculated with two sourdough isolates of lactobacilli, namely, Lactobacillus casei and Lactobacillus fermentum. The kinetics of growth of individual lactic acid bacteria at different concentrations of sodium chloride was investigated using the conventional plate-count method. Also the antibacterial effects of supernatants of the lacto bacterial strains grown in media with different salt concentrations on several pathogenic bacteria were assessed. The pathogenic strains included methicillin-resistant Staphylococcus aureus, Kelebciella pneumonia, and Pseudomonas aeruginosa.
    Results
    The highest growth of both lactobacilli isolates was 109 cfu/ml, which occurred at a salt concentration of 2-4%; at a concentrtation of 5% salt the total bacterial counts dropped to 7.5x108. There were further decreases in the lactic acid bacterial counts at a 7% salt concentration to 3.7x106 and 2.5x105 for L. casei and L. fermentum, respectively.
    Conclusion
    Both lactobacilli isolates tolerated salt concentrations up to 5%, but L. casei was found to be more salt-tolerant than L. fermentum. Salt concentrations did not affect the antimicrobial effects of supernatants of individual lactobacilli isolates. However, low bacterial biomass achieved at high salt concentrations negatively affected antipathogenic effect of these isolates, presumably due to less metabolite production.
  • A. Ramezani, F. Tahbaz *, Sh Rasooli, B. Rashidkhani, A. Gharavi Noori, M. Moslemi, M. Hedayati Pages 57-66
    Background And Objectives
    Hyperlipedemia is a health problem in type-2 diabetes patients. This study was designed to investigate the effects of carrot juice fortified with ß-carotene on the blood lipids in these patients. Subject and
    Methods
    This controlled randomized double-blind clinical trial was performed on 44 patients with type 2 diabetes. They were randomly divided into two groups receiving, daily for 8 weeks, either 200 ml carrot juice fortified with 10 mg ß-carotene (group A) or 200 ml ordinary carrot juice (group B). All the subjects would drink the juice (exchanged for one serving of bread) at lunch. Twenty-four hour dietary recalls were done on 3 consecutive days and 6 alternate days by a nutritionist at the beginning and the end of the period. Initial and final fasting blood glucose, ß-carotene, and lipids were also measured. The dietary data were analyzed using Nutritionist IV and statistical analysis was done using SPSS 11.5.
    Results
    The serum level of ß-carotene increased and that of total cholesterol and triglyceride, as well as the LDL-C/HDL-C and TC/HDL-C ratios, decreased significantly in group A as compared to group B. The treatments did not affect HDL-C or glucose concentrations in either group.
    Conclusion
    Daily consumption of both 200 ml carrot juice fortified with 10 mg ß-carotene and ordinary carrot juice for 8 weeks brings about desirable changes in some of the blood lipids in type-2 diabetic subjects without any change in the serum glucose level, although fortified carrot juice is more effective. Such an intervention may prevent hyperlipedemia in these patients.
  • S. Dorosti, A. Bazmi *, B. Ghanbarzadeh, A. Ayaseh Pages 67-74
    Background And Objectives
    Iranian white cheese is a type of cheese ripened in brine with high concentrations of Sodium Chloride (NaCl). The brine influences curd development in the process of making cheese and its shelf-life. However, considering that NaCl increases the risk of cardiovascular and renal diseases, cheese producers try to replace it with substitutes, such as potassium chloride.
    Materials And Methods
    Iranian white cheese samples prepared using pasteurized cow’s milk were ripened in different brines containing either 10% NaCl (control) or a mixture of NaCl/KCl with ratios of 1:1 and 3:1 (case). The effect of partial substitution of NaCl by KCl was investigated on the chemical composition, proteolysis, and lipolysis, as well as on the physical properties (textural hardness) of the cheese samples during ripening for up to 56 days. Lipolysis was assessed by measuring acid degree value (ADV).
    Results
    The physical and chemical properties (dry solids, salt, pH, and acidity) of the experimental and control cheese samples were not significantly different. Neither were there any significant differences with regard to proteolysis (measured by Kjeldhal method and electrophoresis). Finally, substituting NaCl with KCl had no effect on ADV or textural hardness of the experimental samples either.
    Conclusion
    It can be concluded that a reduction of NaCl up to 50% in brine has no effect on the quality of the cheese produced. Furthermore, substituting NaCl with KCl will not cause noticeable changes in ADV and textural properties of the cheese.