فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع سازمانی - پیاپی 2 (تابستان 1390)

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
پیاپی 2 (تابستان 1390)

  • 154 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مجتبی محمودزاده، سیدعلی اکبر افجه صفحه 1
    در دهه های اخیر تحقیقات زیادی در خصوص ارتباط سرمایه اجتماعی با رشد و توسعه اقتصادی در سطح جوامع به وسیله دانشمندانی چون بوردیو، کلمن و پوتنام صورت گرفته است. در همین راستا این مساله مطرح شد که این شکل از سرمایه چه تاثیری بر عملکرد سازمان های تولیدی و صنعتی خواهد داشت.
    هدف
    هدف این تحقیق کشف و ارائه الگوی اثرگذاری سرمایه اجتماعی بر عملکرد شرکت های فعال در صنعت، به خصوص صنعت خودرو در ایران بوده است.
    روش تحقیق: در تحقیق حاضر که از نوع توسعه ای محسوب می شود، سرمایه اجتماعی 12 شرکت فعال در صنعت ساخت قطعات خودرو (تابعه گروه صنعتی ایران خودرو) به روش پیمایش مقطعی با ابزار پرسشنامه اندازه گیری و به منظور سنجش عملکرد این شرکت ها نیز از نتایج ارزیابی صورت پذیرفته بر اساس خود ارزیابی مدل تعالی بنیاد کیفیت اروپا استفاده شد. در نهایت نیز همبستگی میان متغیرهای سرمایه اجتماعی و عملکرد سازمان هم با استفاده از تحلیل رگرسیون و هم در قالب الگویی جامع بر اساس مدلسازی معادلات ساختاری ارزیابی شد. یافته های تحقیق: بر اساس اطلاعات به دست آمده از تحقیق حاضر، این نتیجه حاصل شد که عملکرد سازمان های مورد مطالعه تابعی از سرمایه اجتماعی این سازمان ها است و متغیرهای شبکه اجتماعی، اعتماد و هنجارهای مشترک در سازمان بر عملکرد سازمان از مناظر مختلف (مشتریان، کارکنان، جامعه و نتایج کلیدی عملکرد) اثرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شبکه اجتماعی، اعتماد، هنجارهای مشترک، عملکرد سازمان، بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت
  • فرزین رضایی، الهام دوستی صفحه 23
    در این پژوهش تاثیر متغیرهای نظام حاکمیت شرکتی شامل تعهدی غیرعادی، نسبت مدیران غیر موظف و نسبت مالکیت سرمایه گذاران نهادی بر هزینه سهام عادی بررسی شده است. آزمون فرضیه های تحقیق به کمک تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) برای 65 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1383-1387 و از طریق داده های تابلویی انجام شده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد از بین متغیرهای نظام حاکمیت شرکتی، متغیر اقلام تعهدی غیرعادی و نسبت مدیران غیرموظف ارتباط معناداری با هزینه سهام عادی دارند.
    کلیدواژگان: نظام حاکمیت شرکتی، اقلام تعهدی غیرعادی، سرمایه گذاران نهادی، مدیران غیر موظف، هزینه سهام عادی
  • مطالعه عوامل تاثیرگذار بر رضایت شغلی کارکنان دانشی و ارائه راهکارهای ارتقای آن
    شمس سادات زاهدی، علیرضا کوشکی جهرمی، حسن بودلایی، مهرداد غلامی صفحه 39
    کلید موفقیت در اقتصاد مبتنی بر دانش که در آن داشتن مزیت رقابتی باعث تمایز یک سازمان از سایر سازمان ها می شود، سرمایه انسانی دانش مدار است. یکی از مهم ترین عوامل در اداره شایسته این سرمایه ارزشمند، عامل رضایت شغلی است.
    در این پژوهش، محقق به دنبال آن است تا عوامل موثر بر رضایت شغلی کارکنان شرکت مواد غذایی کاله را در دو گروه مختلف - کارکنان بازاریابی و کارکنان سایر قسمت ها- شناسایی و مورد مقایسه قرار دهد. به این منظور از یک الگوی ترکیبی با ابعاد متنوع و بر اساس نظر اندیشمندان مختلف در حوزه مسائل رفتاری و رضایت شغلی استفاده شده است. برای جمع آوری داده های مربوط به متغیرهای تحقیق از ابزار پرسشنامه استفاده شده و تحقیق حاضر براساس نتیجه، کاربردی؛ بر اساس هدف، توصیفی؛ بر اساس نوع داده، کمی- کیفی و بر اساس نقش محقق مستقل از فرایند تحقیق است.
    شاخص های شش گانه موثر بر رضایت شغلی دانشگران در بخش فروش بیانگر این موضوع است که سه شاخص حقوق و دستمزد، نظام ترفیع، ارتقا و امکانات رفاهی وضعیت به نسبت نامطلوبی دارند، اما شاخص های ماهیت شغل، سرپرستی و ارتباط با همکاران از وضعیت به نسبت مطلوبی برخوردار است و تحلیل نتایج مقایسه کارکنان فروش و بازاریابی با کارکنان سایر بخش ها بیانگر این است که هیچ گونه تفاوت معنا داری میان واحدها در شش شاخص مورد تحقیق در دو دسته از کارکنان وجود ندارد. هم چنین تحقیق حاضر به لحاظ نتیجه کاربردی از نظر شیوه جمع آوری داده ها کمی و از لحاظ هدف توصیفی می باشد.
    کلیدواژگان: کارکنان دانشی، سرمایه انسانی، رضایت شغلی، ماهیت شغل
  • نادیا کلانتری، علی شایان صفحه 63
    برون سپاری به معنای بهره برداری راهبردی از منابع شرکت دیگر برای انجام فرایندهای کسب و کار می باشد که می تواند به دو صورت درون مرزی و برون مرزی انجام شود. یکی از مهم ترین خطرپذیری های برون سپاری، انتخاب پیمانکار نامناسب می باشد. فرایند انتخاب پیمانکار به دلیل وجود معیارهای زیاد و گاه متناقض پیچیده بوده و نیازمند بررسی دقیق است.
    هدف این پژوهش ایجاد چارچوبی برای انتخاب پیمانکار مناسب در برون سپاری درون مرزی و برون مرزی و مشخص کردن وزن هر یک از معیارها می باشد. روش گردآوری اطلاعات پرسشنامه است که میان مدیران و متخصصان داخلی و خارجی این حوزه توزیع شده است. چارچوب به دست آمده می تواند یاریگر مدیران سازمان ها در انتخاب پیمانکار در پروژه های برون سپاری و کاهش خطرپذیری این پروژه ها باشد.
    نتایج حاصل شده نشان می دهد که در برون سپاری درون مرزی- برون شرکتی، بیست معیار مهم و در برون سپاری برون مرزی- برون شرکتی، بیست و چهار معیار برای انتخاب پیمانکار مناسب وجود دارد که برخی از آن ها شامل میزان نوآوری پیمانکار، ثبات مالی و انطباق فرهنگی می باشد.
    کلیدواژگان: برون سپاری درون مرزی، برون سپاری برون مرزی، پیمانکار، معیار
  • اصغر مشبکی، سیدعباس ابراهیمی، افشین دبیری صفحه 83
    سالیان گذشته، ورود فناوری های الکترونیکی، به ویژه اینترنت در سازمان ها، مزیت های بسیاری را برای سازمان و کارکنان آن فراهم کرده است؛ با این وجود فناوری های نوین از جمله اینترنت، پیامدهای منفی نیز در پی داشته اند. در این پژوهش سعی شده است تا یکی از پیامدهای منفی ورود فناوری های نوین به سازمان مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. طفره روی اینترنتی که بر استفاده غیر کارکردی از اینترنت به وسیله کارکنان در سازمان دلالت دارد، موضوع مورد بحث در پژوهش حاضر است.
    هدف از این پژوهش بررسی و شناسایی عوامل تاثیر گذار بر طفره روی اینترنتی، بین کارکنان سازمان است. با توجه به ادبیات موجود در مورد طفره روی اینترنتی، یکی از عوامل مهم تاثیرگذار در بروز رفتارهای انحرافی هم چون طفره روی اینترنتی، عدالت سازمانی است.
    در این پژوهش نخست تاثیر عدالت سازمانی، به عنوان متغیری مکنون در عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت مراوده ای بر میزان طفره روی اینترنتی کارکنان بررسی می شود و سپس نقش تعدیل کننده درک کنترل سازمانی در رابطه بین عدالت سازمانی و طفره روی اینترنتی مورد بررسی قرار می گیرد. برای آزمون فرضیه اول پژوهش که بر تاثیر منفی عدالت سازمانی بر طفره روی اینترنتی تاکید می کند، از تحلیل مسیر و معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج به دست آمده از داده های گردآوری شده، از طریق توزیع پرسشنامه ها در بین 152 کارمند یک شرکت فعال در زمینه خودرو نشان می دهد که فرضیه اول پژوهش تایید می شود.
    هم چنین نتایج آزمون فرضیه دوم پژوهش نشان می دهد که درک کنترل سازمانی نقش تعدیل کننده در رابطه بین عدالت سازمانی و طفره روی اینترنتی ایفا نمی کند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، طفره روی اینترنتی
  • مهدی نصر اصفهانی، علی نصر اصفهانی صفحه 103
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی رابطه رهبری خدمتگزار با تعهد سازمانی کارکنان و مولفه های آن می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان رسمی و قراردادی سازمان بهزیستی استان اصفهان در پاییز 1389 است. روش نمونه گیری، تصادفی ساده با استفاده از جدول اعداد تصادفی و بر مبنای فهرست اسامی کارکنان انتخاب شده است. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مربوط به آزمون فرضیه های پژوهش از دو پرسشنامه تعهد سازمانی سه مولفه ای آلن و همکاران (1993) که شامل 24 سوال است و سه جزء تعهد، یعنی تعهد سازمانی مستمر، هنجاری و عاطفی را می سنجد، استفاده شده است. برای سنجش رهبری خدمتگزار با استفاده از پرسشنامه قلی پور و همکاران (1388) که دارای 28 سوال می باشد و دارای چهار مولفه خدمت رسانی، تواضع و فروتنی، قابلیت اعتماد و مهرورزی است، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج مربوط به همبستگی ساده بین متغیرهای پژوهش نشان داد که: بین رهبری خدمتگزار و تعهد سازمانی کارکنان در سازمان بهزیستی استان اصفهان، رابطه معنادار است. نتایج تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که متغیر تواضع و فروتنی به طور معناداری می تواند تعهد سازمانی را تبیین کند.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، خدمت رسانی، تعهد سازمانی، سازمان بهزیستی استان اصفهان
  • یدالله نوری فرد، احمد آقامحمدی، محسن خواجوی صفحه 123
    این پژوهش در صدد تعیین جایگاه انواع منابع تامین مالی بانک می باشد. برای تحقق این هدف به وسیله استخراج اطلاعات مورد نیاز از صورت های مالی بانک پارسیان، ساختار سرمایه آن در یک دوره هفت ساله (1382 - 1388) مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    فرضیه اول تا سوم این پژوهش به بهینه بودن ساختار سرمایه واقعی و هزینه تامین منابع مالی (هزینه سرمایه) و هم چنین خطرپذیری نسبت سرمایه بانک دلالت دارد که این سه فرضیه از طریق چارچوب رسیدن به ساختار سرمایه بهینه (از نظر نسبت سرمایه به دارایی های دارای خطرپذیری، نسبت سپرده ها به بدهی ها، نسبت سپرده های بلند مدت به کل سپردها و هزینه سرمایه) مورد ارزیابی قرار گرفت و بهینه تشخیص داده شد.
    فرضیه چهارم این پژوهش دلالت بر عدم وجود ارتباط بین ساختار سرمایه و هزینه تامین منابع مالی (هزینه سرمایه) بانک دلالت داشت که با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، این فرضیه آزمون و مورد تایید قرار گرفت. در پایان نیز پیشنهاداتی در خصوص بهینه کردن ساختار سرمایه بانک پارسیان و هم چنین تحقیقات آتی ارائه شد.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، ساختار سرمایه بهینه، هزینه سرمایه، میانگین موزون هزینه سرمایه
|
  • Seyed Mojtaba Mahmoudzadeh Page 1
    This study explored the position of Parsian Bank's financial resources. To achieve this objective. The capital structure of Parsian Bank in a seven years period (2004 to 2010) was evaluated from the financial statements of Parsian Bank.The First to third hypotheses of this study imply to optimizing of real capital structure and cost of resources and capital adequacy ratio. These hypotheses were evaluated by the framework to achieve optimal capital structure (in terms of capital adequacy ratio and deposits to the debt ratio and long-term deposits to total deposits) and optimized.The fourth hypothesis of this study implies that there is no correlation between capital structure and financing costs (capital costs) that was tested and confirmed by Pearson correlation coefficient. Finally, several recommendations are suggested for optimizing the capital structure of Parsian Bank and future researches.
  • Page 23
    The influence corporate governance variables including: abnormal accruals, board independent directors and institutional investors ownerships ratio on the cost of equity capital have been examined. The examine of research hypothesis was done by multiple regression analysis by the use of general least squared (GLS) method, to the 65 selected companies accepted by Tehran Stock Exchange for the time period of 2004-2008 and by pannel data. The research- results indicate that among the corporate governance variables, abnormal accruals and board independent directors ratios have respectively positive and negative meaningful relationship with the cost of equity capital.
  • Factors Effecting on the Knowledge Workers Satisfaction and Providing the Best Solution for Improving IT
    Page 39
    The mainly key to succeed in knowledge-based economy where competitive advantage makes the distinction is human capital. In managing the worthy capital, job satisfaction plays the important role. This prompted the researchers for measuring and improving these aspects of organizational behavior in Kalle Company. The purposes of this study aer distinguishing effective factors and their levels and quantity on job satisfaction of the selling staff of Kalle ice-cream factory. In other words, this research is to distinguish effective factors on job satisfaction of the selling stuffs of Kalle firm in the two groups of selling - marketing staff and other staff including financial, organizational and supporting staff. Importance, and influence intensity of groups will be determined and compared. Also the most important effective factors on job satisfaction of staff will be ranked according to their priority. A combined model of various aspects is provided and used according to the scientists’ opinion on behavioral field and job satisfaction. This research is a kind of descriptive stay according to data collection and objectives. The findings of this study on six effective indexes effecting on job satisfaction and marketing indicate that the three indexes of salary and wages, promotion rules and welfare facilities are in partly infavorable status, but the indexes of job nature, supervising and relationship with cooperatives are in partly favorable status. Comparison of selling and marketing staff with other staff indicates no significant differences in the studied variables of two the groups.
  • Page 63
    Outsourcing means strategic use of other company's resources to accomplish business processes, which can be in the form of outsourcing or offshore outsourcing. One of the important risks of outsourcing projects is selecting an inappropriate contractor. Contractor selection process is very complex because of many and sometimes contradictive criteria. So it needs accurate investigations. The purpose of this research is to design a framework for selecting an appropriate contractor in outsourcing and offshore outsourcing and to specify the weight of each criterion. Method of data gathering is questionnaire which is distributed among internal and external managers and experts. This framework could be helpful for the managers of organizations in contractor selection decision making processes and causes risk reduction in these projects. The results showed that there are twenty important criteria in outsourcing and twenty four criteria in offshore outsourcing; some of them are contractor's innovation, financial stability and cultural adaptation.
  • Page 83
    Introduction of modern technologies such as internet has had some downsides as well. The aim of the present study is to investigate some disadvantages of the integration of modern technology in organizations. The main body of the investigation will concentrate on the effect of different influential factors on cyber-loafing among the members of an organization. Regarding the literature on the subject matter, one of the leading factors that causes cyber-loafing is organizational justice. First, the influence of organizational justice, as the independent variable, on the distributional justice, procedural justice, and interactional justice is be discussed in details. Later on, the moderating role of perception of the organizational control in relation to organizational justice and cyber-loafing will be talked over. For testing the first hypothesis of the study, which focuses on the negative influence of organizational justice on cyber-loafing, the Lisrel software was used in through path analysis and structural equation modeling. The results obtained from 152 questionnaires distributed, among the employees of an automobile company, confirmed the credibility of the first hypothesis. Also the findings did not confirm the idea that the perception of organizational control plays a moderating role with regard to organizational justice and cyber-loafing.
  • Page 103
    This study explored the position of Parsian Bank's financial resources. To achieve this objective. The capital structure of Parsian Bank in a seven years period (2004 to 2010) was evaluated from the financial statements of Parsian Bank.The First to third hypotheses of this study imply to optimizing of real capital structure and cost of resources and capital adequacy ratio. These hypotheses were evaluated by the framework to achieve optimal capital structure (in terms of capital adequacy ratio and deposits to the debt ratio and long-term deposits to total deposits) and optimized.The fourth hypothesis of this study implies that there is no correlation between capital structure and financing costs (capital costs) that was tested and confirmed by Pearson correlation coefficient. Finally, several recommendations are suggested for optimizing the capital structure of Parsian Bank and future researches.
  • Page 123
    The purpose of this research was to analyze the relationship between servant leadership and staff organizational commitment and its components. Statistical population of this study includes all of the official and contract employees in Esfahan welfare organization in the autumn 2010. Sampling method is simple random using random numbers table based on a list of selected employees. For collecting the data required and testing the assumptions two questionnaires were used: for measurement of organizational commitment a three components questionnaire of organizational commitment Allen & Meyer (1993) was used that includes 24 questions and the three components of organizational continuous, normative and emotional commitment. Reliability of this questionnaire based on Cronbach's Alpha was obtained as 0.763. For measuring servant leadership Gholi Pour's questionnaire (2009) was used which has 28 questions and four components of service, humility, altruism and trusty. The reliability of the questionnaire, using according to the Cronbach's alpha, was obtained as 0.948. Data obtained from the questionnaires was analyzed by using Pearson correlation and multi-variable regression analysis. The Results related to the simple correlation between the variables indicated that there is a significant relationship between servant leadership and organizational commitment among the employers in the Esfahan welfare organization (P < 0.01). Also, the results showed that there is a significant relationship between servant leadership and affective and normative commitments but not in continuous commitment.