فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 175 (هفته اول فروردین 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • زینب رضایی، فهیمه اسفرجانی*، سید محمد مرندی صفحه 1
    مقدمه

    فواصل استراحتی کوتاه پس از فعالیت های شدید، فشار جسمی و روحی زیادی بر ورزشکاران وارد می کند که تغییرات هورمونی و ایمنی را به دنبال دارد. هدف این تحقیق، مقایسه ی اثر دماهای مختلف آب، هنگام شناوری بر غلظت IgA بزاق، ضربان قلب و میزان خستگی شناگران زن نخبه، پس از یک شنای سرعتی بود.

    روش ها

    10 نفر از شناگران با میانگین سن 8/172/2 ± 8/17 سال و سابقه ی حداقل سه سال شنای حرفه ای و کسب عناوین قهرمانی در مسابقات قهرمانی کشور، به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. شناگران در سه روز جداگانه و به فاصله های 48 ساعت، در محل اجرای آزمون حضور یافتند که هر بار پس از انجام شنای 100 متر کرال سینه در یکی از روش های برگشت به حالت اولیه ی 15 دقیقه ای شامل شناوری متناوب در آب گرم (40 درجه ی سانتی گراد به مدت 2 دقیقه)/آب سرد (23 درجه ی سانتی گراد به مدت 1 دقیقه)، شناوری در آب سرد (23 درجه ی سانتی گراد) و شناوری در آب گرم (40 درجه ی سانتی گراد) شرکت کردند. IgA بزاق و ضربان قلب شناگران، قبل و بعد از اجرای آزمون (صد متر کرال سینه) و در پایان هر یک از روش های برگشت به حالت اولیه اندازه گیری شد. همچنین، کیفیت روش های تحت بررسی، روی میزان خستگی ورزشکاران، از طریق پرسش نامه ارزیابی گردید. از آزمون های ANOVA و Repeated measure ANOVA برای آنالیز داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    پس از شناوری در آب گرم، IgAبزاق به طور معنی داری در مقایسه با شناوری در آب سرد افزایش یافت. شناوری در آب سرد سبب کاهش سریع تر ضربان قلب نسبت به گروه های دیگر شد و در مقایسه با شناوری در آب گرم، تفاوت معنی داری نشان داد. پس از هر سه روش، میزان خستگی کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد روش های شناوری در آب گرم/سرد سبب تسریع و بهبود روند برگشت به حالت اولیه شود و شناوری در آب گرم، با افزایش ترشح IgAبزاق، عملکرد سیستم ایمنی را بهبود دهد.

    کلیدواژگان: IgAبزاق، شناوری در آب گرم، سرد، شناوری در آب سرد، شنای سرعتی
  • حیدر علی داوری، ملیحه زاهدی*، فاطمه درخشنده صفحه 2
    مقدمه

    اطفالی که با شکاف کام به دنیا می آیند نیازمند مداخلات طولانی مدت و تیمی می باشند. یکی از این مداخلات، ترمیم اولیه ی شکاف کام می باشد که این جراحی باعث توانایی های گفتاری و شنوایی می باشد. با این حال یکی از مشکلات پایدار پس از جراحی، Hypernasality می باشد و از شیوع بالایی برخوردار است. هدف این مطالعه، بررسی شیوع Hypernasality و تعیین عوامل موثر در افزایش و کاهش شیوع آن بود.

    روش ها

    در این بررسی پرونده ی بیماران مراجعه کننده به تیم شکاف کام از بایگانی استخراج و کودکان 3 تا 10 سال وارد مطالعه شدند. جنس، وسعت شکاف، سن جراحی، عوارض پس از عمل، تکنیک جراحی به کار رفته و ارتباط این متغیر ها با شیوع Hypernasality مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه، 165 بیمار در سن 10-3 سال مورد بررسی قرار گرفتند. 2/61 درصد بیماران پسر و 3/38 درصد دختر بودند. شیوع Hypernasality در بررسی ما 9/70 درصد بود. شیوع و شدت Hypernasality در دختران و پسران تفاوت معنی داری نداشت (85/0 = P). وسعت شکاف کام در 8/21 درصد از بیماران در حد کام نرم (Soft plate)، 4/16 درصد کام نرم و سخت (Soft and hard plate)، 40 درصد کام نرم و سخت و شکاف لب یک طرفه (Unilateral cleft lip یا UCL)، 2/18 درصد کام نرم و سخت و شکاف لب دو طرفه (Bilateral cleft lip یا BCL) و 6/3 درصد در حد زیر مخاطی (Submacosal) بود. رابطه ی معنی داری بین وسعت شکاف کام و Hypernasality یافت نشد (71/0 = P). شیوع Hypernasality به طور معنی داری در استفاده از تکنیک Langen back بیشتر از سایر تکنیک های جراحی به کار رفته بود (03/0 > P). شیوع Hypernasality در کودکانی که در سنین بالاتر جراحی شده بودند، به طور معنی داری بیشتر بود (05/0 > P).

    کلیدواژگان: شیوع Hypernasality در جمعیت مورد مطالعه ی ما در مقایسه با سایر مراکز بالا بود
  • فائزه محمدی، منیژه نریمانی، شهرام نکوییان، لیلا شیرانی بیدآبادی، فریده محمدی، سیدمحسن حسینی، سید حسین حجازی صفحه 3
    مقدمه
    لیشمانیوز جلدی، بیماری انگلی است که به عنوان یک مشکل بهداشتی در بخش هایی از ایران به ویژه در استان اصفهان محسوب می شود. به علت تشابهات فنوتیپی اغلب گونه های Leishmania و مخازن متفاوت بیماری در دو شکل خشک و مرطوب، تعیین گونه ی انگل لازم می باشد. در این مطالعه با استفاده از تکنیک PCR (Polymerase chain reaction) گونه های انگل عامل لیشمانیازیس مشخص شد.
    روش ها
    از 60 مورد مشکوک به لیشمانیوز جلدی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات بیماری های پوستی و سالک، بیمارانی که آزمایش مستقیم جلدی آن ها پس از رنگ آمیزی با گیمسا، از نظر بیماری لیشمانیوز مثبت شده بود، انتخاب شدند و پس از تهیه ی کشت و استخراج DNA به روش ITS-PCR (Internal transcribed spacers-polymerase chain reaction) گونه ی عامل بیماری تعیین گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه با استفاده از روش ITS-PCR، 60 ایزوله مورد بررسی قرار گرفت و گونه ی غالب L.major گزارش شد.
    نتیجه گیری
    تمام گونه های انگل از نظر مورفولوژیکی یکسان می باشند و تشخیص گونه ها به روش های پارازیتولوژی (میکروسکوپی و کشت) امکان پذیر نیست. با توجه به این که اصفهان یکی از کانون های آندمیک بیماری لیشمانیوز جلدی است، بنابراین جهت مبارزه با مخازن، پیش گیری و درمان بیماری، شناسایی گونه های انگل از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، لیشمانیا ماژور
  • محسن میدانی، فرزین خوروش، محمدرضا رجب پور نیکفام صفحه 4
    مقدمه
    یکی از عوامل خطر اصلی ایجاد کننده ی زخم پا عدم کنترل قند خون و عدم کنترل هموگلوبین گلیکوزیله (Glycosylated hemoglobin یا HbA1C) است. هدف از انجام این مطالعه تعیین ارتباط بین HbA1C و ایجاد زخم پای دیابتی بود.
    روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه ی تحلیلی و به صورت مورد–شاهدی بود که در سال 90-1389 در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان انجام شد. افراد گروه مورد، 65 نفر مرد با سابقه ی بیش از 10 سال دیابت بودند که سابقه ی سیگار کشیدن، فشار خون و زخم قبلی پا را نداشتند و در زمان تحقیق با زخم پا مراجعه کرده بودند. گروه شاهد 65 نفر مرد مشابه گروه مورد بودند که در زمان تحقیق زخم پا نداشتند. میزان HbA1C در گروه مورد و شاهد در 6 ماه قبل و در زمان تحقیق بررسی شد. در نهایت داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه مدت زمان ابتلا به دیابت، در گروه شاهد کمتر از گروه مورد بود (میانگین 03/13 سال در مقابل 49/15 سال). از نظر میزان کنترل دیابت در زمان تحقیق،) در گروه مورد 69/7 درصد افراد HbA1C کمتر از 7 درصد داشتند ولی در گروه شاهد 31/52 درصد افراد HbA1C کمتر از 7 درصد داشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه عدم کنترل قند خون در ایجاد زخم پای دیابتی نقش مهمی دارد. با اندازه گیری مستمر HbA1C و کنترل دیابت و در صورت لزوم با تغییر روش درمان می توان از بروز این عارضه تهدید کننده ی حیات جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: هموگلوبین گلیکوزیله، دیابت ملیتوس، زخم پا
  • علی مهرابی کوشکی، غلامرضا مهاجری، هبه خضره، علی مهرابی کوشکی، حمیدرضا مهاجری، محمدرضا مهاجری، مهری فقیهی صفحه 5
    مقدمه
    حدود یک نهم زنان به سرطان پستان مبتلا می شوند و عده ی بسیار بیشتری دارای توده ی پستان هستند. سرطان پستان حدود 30 درصد کل سرطان های زنان را تشکیل می دهد. یکی از اقدامات در تشخیص اولیه ی نوع توده، سیتولوژی توسط نمونه برداری سوزنی ظریف (Fine needle aspiration یا FNA) می باشد که قدرت پیش گویی کننده ی آن به عوامل زیادی بستگی دارد، ولی نسبت به روش های تشخیصی دیگر مانند CNB (Core needle biopsy) سریع تر و کمتر تهاجمی است. هدف از این مطالعه، بررسی ارزش تشخیصی FNA در مقایسه با CNB در زنان مبتلا به توده ی پستان بود.
    روش ها
    این یک مطالعه ی مقطعی بود که در سال 1389 و 1390در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به انجام رسید. جامعه ی آماری شامل بیمارانی بود که جهت انجام بیوپسی معرفی گردیده بودند. روش انجام این مطالعه به این صورت بود که تحت هدایت سونوگرافی پس از بی حسی موضعی با سرنگ، FNA انجام و بعد از همان محل CNB انجام گردید. برای تهیه ی لام ها نمونه روی لام پخش و با اسپری فیکساتور تثبیت گردید. نمونه ی CNB با مشخصات بیمار همان روز و لام ها با کد و بدون نام چند روز بعد به آزمایشگاه ارسال گردید. کلیه ی داده های به دست آمده در یک چک لیست ثبت و توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 18 آنالیز شد.
    یافته ها
    FNA در مقایسه با بیوپسی سوزنی دارای حساسیت 8/84 و ویژگی 4/94 درصد بود. ارزش اخباری مثبت تست FNA 1/95 درصد و ارزش اخباری منفی آن 9/82 درصد بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده از این مطالعه، تست FNA تحت راهنمایی سونوگرافی دارای حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری بالایی جهت تشخیص تومورهای پستان است و می تواند به عنوان یک ابزار مناسب تشخیصی مورد استفاده قرار گیرد، ولی از آن جایی که اکثر پزشکان جهت اقدامات درمانی به یک تشخیص دقیق نیاز دارند، اقدام به بیوپسی از توده می کنند. در عین حال در افرادی که به علت اختلال انعقادی و ترس از بیوپسی امکان انجام آن وجود نداشته باشد یا تشخیص سریع مد نظر باشد، می توان از FNA استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نمونه برداری سوزنی ظریف، بیوپسی، سرطان پستان، توده ی پستان
|
  • Zeinab Rezaie, Fahimeh Esfarjani, Seyed Mohammad Marandi Page 1
    Background

    Intensive physical exercise influences physical and psychological stress which in turn causes hormonal and immune variations. This study assessed the effect of three water immersion methods on salivary immunoglobulin A (S-IgA), heart rate (HR) and fatigue.

    Methods

    In this study 10 elite female swimmers with at least 3 years of athletic experience (aged 17.8 ± 2.2 years) were selected through convenient purposeful sampling. On 3 different days with 48-hour intervals, they performed a 100-meter front crawl. They then completed a 15-minute recovery method contrast water therapy (CWT) (2 minutes in hot (40ºC) water and 1 minute in cold (23ºC) water), cold water (23ºC) immersion (CWI), or hot water (40ºC) immersion (HWI). S-IgA levels and HR were recorded before and after the test and also after the recovery. The effects of each recovery method on fatigue were evaluated by a questionnaire. Repeated measures analysis of variance (ANOVA) was used to analyze the collected data.

    Findings

    The results showed that S-IgA levels increased after recovery methods. In addition, a significant difference was observed between HWI and CWI (19% vs. 8.9%) in terms of S-IgA levels. HR decreased significantly following CWI compared with HWI.

    Conclusion

    Generally, CWI reduced fatigue and increased muscle relaxation. HWI can increase S-IgA secretion. It can thus improve quality of recovery and is suggested after the sprint swimming.

  • Heidar Ali Davari, Maliheh Zahedi, Fatemeh Derakhshandeh Page 2
    Background

    Children born with cleft palate are required to undergo long and group treatments. One of these treatments is the primary repair of the cleft palate. This surgery helps speech and auditory abilities. It is however commonly associated with velopharyngeal insufficiency (VPI). The present study aimed to investigate the prevalence of VPI and to identify the effective factors in increasing and decreasing this complication.

    Methods

    After assessing 400 medical records belonging to 3-10 year-old children with cleft palate, 165 patients were included in the study. The relationships between hypernasality and some variables, including sex, cleft size, age at the time of surgery, surgical complications, and surgical technique, were then evaluated.

    Findings

    A total number of 165 patients (61.2% males and 38.8% females) aged 3 to 10 years were evaluated in this study. The overall prevalence of hypernasality was 70.9% and the rates were not significantly different between females and males (P = 0.57). In 21.8% of the patients the cleft extended to the soft palate and in 16.4% to the soft and hard palate. Unilateral and bilateral cleft lips were respectively observed in 40% and 18.2% of the children. A submucous cleft lip was found in 3.6% of the subjects. However, there was no significant relation between size of the cleft palate and hypernasality (P = 0.71). The prevalence of hypernasality was significantly higher in patients who received Langenbeck technique compared to those operated by other surgical techniques (P = 0.03). In addition, hypernasality was more prevalent in children who were operated at older ages (P = 0.05).

    Conclusion

    The prevalence of hypernasality in our studied population was much higher than other centers.

  • Faezeh Mohammadi, Manizheh Narimani, Shahram Nekoian, Liela Shirani Bidabadi, Farideh Mohammadi, Seyed Mohsen Hosseini, Seyed Hossein Hejazi Page 3
    Background
    Cutaneous leishmaniasis (CL) is a parasitic disease in most parts of Iran, especially in the province of Isfahan. Due to phenotypic similarities of most species of Leishmania, reservoir variety, and different clinical manifestations of the disease, identification of species is necessary. In this study, the isolates which caused human CL in Isfahan region were characterized using internal transcribed spacer (ITS) polymerase chain reaction (PCR) technique.
    Methods
    Among 60 CL suspected cases which referred to Skin Diseases and Leishmaniasis Research Center, Isfahan, Iran, the DNA isolates of patients with positive direct cutaneous microscopy were selected. Cultures were then extracted and the species of the etiologic agents of the disease were determined by ITS-PCR.
    Findings
    Leishmania major was found as the predominant species (100%) which caused CL in Isfahan region.
    Conclusion
    Due to phenotypic similarities among different species of Leishmania, species identification is not possible by direct microscopy and culture. Considering the endemicity of CL in Isfahan region, 3 substantial factors including reservoir combating, treatment of patients and species characterization are of importance for disease control.
  • Mohsen Meidani, Farzin Khorvash, Mohammad Reza Rajabpournikfam Page 4
    Background
    One of the major risk factors of foot ulcer is uncontrolled diabetes mellitus (DM) or in fact uncontrolled HbA1C. The aim of this study was to evaluate the relationship between controlling HbA1C and foot ulcer.
    Methods
    This analytic case-control study was conducted in Alzahra Hospital, Isfahan, Iran during 2010-2011. The case group included 65 male non-smoker patients who had suffered DM for more than 10 years. They were not hypertensive, did not have a history of a previous foot ulcer and were diagnosed with foot ulcer at the time of the study. The control group included 65 male patients with the same background but without foot ulcer. HbA1C levels in both groups 6 months before the study and at the time of study were evaluated. The collected data was analyzed in SPSS18.
    Findings
    Mean time of having DM in the control group was lower than the case group (13.30 vs. 15.49 years). HbA1C < 7% was found in 7.69% of the case group and 52.31% of the control group.
    Conclusion
    The results of this study showed uncontrolled HbA1C as the major factor to create foot ulcer. Therefore, constant measurement of HbA1C, controlling DM and modification of the treatment method if necessary can prevent this life threatening complication.
  • Gholam Reza Mohajeri, Hebbeh Khezreh, Ali Mehrabi Kushki, Hamidreza Mohajeri, Mohammadreza Mohajeri Page 5
    Background
    According to recent studies, 1 in every 9 women is at risk for breast cancer. Moreover, 30% of total cancers in women are related to the breast. Although the 5-year survival rate in patients who are in stage I is 84%, in stage IV patients it decreases to 18%. As a result, survival after detection depends on the stage of the disease. Early detection would lead to decreased mortality rate. The triple test (ultrasound, mammography and fine needle aspiration (FNA)) is a main step in detecting breast cancer. FNA is the most important procedure in the triple test. This study was conducted to determine the sensitivity, specificity, and negative and positive predictive values of FNA.
    Methods
    In a descriptive study conducted in Jam Imaging Center, Isfahan, Iran, 82 patients with breast tumor and referred to the center for core needle biopsy (CNB) under ultrasound were examined by both FNA and CNB. Sensitivity, specificity, and positive and negative predictive values of the two methods were analyzed. SPSS18 was used for data analysis.
    Findings
    In comparison to CNB, sensitivity, specificity, and positive and negative predictive values of FNA were 84.8%, 94.4%, 95.1% and 82.9%, respectively.
    Conclusion
    According to the results of this study, FNA under ultrasound guide has a reliable sensitivity and specificity for detection of breast cancer. However, this test cannot be applied as a final test for breast tumor because it may show false negative and false positive results. For final diagnosis CNB may be needed.