فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 22 (پاییز 1390)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 22 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیروس احمدی، مریم درفشان صفحه 1
    در تمام دنیا، رانندگان قبل از ورود به ترافیک باید مجموعه قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی را آموزش دیده و گواهی نامه رانندگی، دریافت کنند. به طور طبیعی و با گذر زمان، میزان آگاهی های رانندگان از قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی، کاهش می یابد اما این موضوع کمتر مورد بررسی علمی قرار گرفته است. بر این اساس هدف اساسی مقاله حاضر این است که رابطه مدت زمان اخذ گواهی نامه رانندگی را با میزان آگاهی از قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی بررسی نماید. پژوهش حاضر به روش پیمایشی و در شهر یاسوج انجام شده است. جامعه آماری آن کلیه شهروندان 65-18 ساله هستند که دارای گواهی نامه رانندگی و خودروی شخصی بوده و در سطح شهر رانندگی می کنند. در مجموع 389نفر به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسش نامه ای محقق ساخته است. نتایج پژوهش، بیان گر آن هستند که میزان آگاهی از قوانین راهنمایی و رانندگی (کل) در سطح متوسط رو به پایین، آگاهی از قوانین مکتوب، در سطح متوسط رو به پایین و آگاهی از علایم و تابلوها، در سطح متوسط رو به بالا است. ازسوی دیگر سابقه اخذ گواهی نامه رانندگی بر میزان آگاهی از قوانین راهنمایی و رانندگی (کل) تاثیر معنادار و منفی دارد. به عبارت دیگر، با افزایش مدت زمان اخذ گواهی نامه، میزان آگاهی از قوانین راهنمایی و رانندگی، کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: قوانین راهنمایی و رانندگی، آگاهی، گواهی نامه، رانندگان، یاسوج
  • کامران رحیم اف، امیررضا نیک کار، حسن خاکسار صفحه 15
    حمل و نقل عمومی در شهرها موجب کاهش تراکم ترافیک و توسعه عدالت اجتماعی می شود. این موضوع برای معلولان و کم توانان، کمتر درنظر گرفته می شود. یکی از اقشار معلولان، نابینایان و افراد دارای اختلالات بینایی می باشند. عدم تجهیز سیستم های حمل و نقل عمومی به زیرساخت های موردنیاز برای کم بینایان نه تنها موجب عدم امکان استفاده سیستم برای آنها می شود سبب کاهش ایمنی و به خطرافتادن جان این قشر از جامعه می شود. حادثه ای که چندی پیش برای یک نابینا در ایستگاه مترو به دلیل کمبود علائم راهنمای مسیریابی اتفاق افتاد، هشداری جدی در این زمینه باشد. هرچند در طول سال های گذشته پیشرفت های قابل توجهی در بهبود سیستم های حمل ونقل عمومی و شخصی برای دسترسی نابینایان دیده شده است که ازجمله آن می توان به بهبود فضاهای شهری، پیاده رو ها، ایستگاه های حمل و نقل عمومی و... اشاره کرد، اما هنوز هم کمبودهایی به ویژه در دسترسی نابینایان به سیستم های حمل و نقل مشاهده می شود که بخش اعظم آن مربوط به زیرساخت های حمل و نقل نابینایان و عدم استفاده از فن آوری های جدید در زمینه حمل و نقل نابینایان است. امروزه فن آوری های زیادی برای خدمت رسانی به تحرک نابینایان در فضاهای شهری ایجاد شده اند که یکی از پیشروترین و سازگارترین آنها سیستم ناوبری می باشد. با عنایت به این که تا به حال این سیستم در ایران معرفی و به کارگیری نشده است در این مقاله فرآیند به کارگیری سیستم های نوین ناوبری حمل و نقل نابینایان معرفی، ارزیابی و تحلیل شده است. در ادامه ارزیابی ضرورت به کارگیری این سیستم در فضاهای شهری ارائه شده است. این مطالعه به روش توصیفی از نوع مورد کاوی (مطالعه موردی) است.
    کلیدواژگان: مسیریابی، جهت یابی، ناوبری، دستیار دیجیتال شخصی، عصای سفید
  • محسن حاجی مقصود، محمد خوش نشان، محمد معینی، بهنام کاملی صفحه 37
    این پژوهش تحت عنوان تعیین نقش اعمال نمره های منفی در کاهش تخلفات و حوادث رانندگی در هشت ماهه نخست سال 90 انجام شده است. هدف این مطالعه این است که با استفاده از آمار و اطلاعات به دست آمده از پلیس راهور و پزشکی قانونی کشور، تاثیر نمره های منفی در کاهش تخلفات و حوادث رانندگی بررسی شود. برای این منظور، جامعه آماری در نظر گرفته شده، تعداد کل تصادفات اعم از فوتی، جرحی، خسارتی و تعداد نمرات منفی ثبت شده در کشور برای هر کدام از تخلفات حادثه ساز هشت ماهه اول سال1390 و آمار تخلفات نمونه مشابه سال 1389 به استناد از سازمان پزشکی قانونی و پلیس راهور کشور است. روش مطالعه آن توصیفی تحلیلی براساس اسناد و مدارک موجود است. نتایج تحقیق نشان داد که در سال 90 تعداد 18596فقره کاهش تصادفات یعنی معادل 18درصد کاهش نسبت به مشابه سال قبل داشته است و هم چنین در هشت ماهه نخست 1389 تعداد کل تصادفات در کشور 17098نفر فوت کرده اند. که در مقایسه با نمونه مشابه آن در سال 1390 این تعداد به 14865نفر کاهش پیدا کرد؛ یعنی معادل 13% کاهش تعداد مرگ و میر ناشی از حوادث جاده ای بوده است.
    کلیدواژگان: متخلف، جریمه، نمرات منفی، تصادفات، تخلفات حادثه ساز
  • ایرج شاکری نیا صفحه 55
    هدف اصلی این تحقیق بررسی مقایسه ای خطاها و تخلفات رانندگی در زنان و مردان راننده شهر رشت است. مسئله اصلی این مطالعه این است که آیا بین رانندگان زن و مرد از نظر لغزش ها، خطاهای عمدی، اشتباه ها و خطاهای غیرعمدی تفاوتی وجود دارد. روش این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این مطالعه را کلیه رانندگان زن و مرد شهر رشت تشکیل می دهد و ابزار سنجش آن، پرسش نامه منچستر می باشد. یافته ها تحقیق نشان داد که رانندگان مرد و زن مشارکت کننده در پژوهش به لحاظ لغزش ها، خطاهای عمدی، اشتباه ها و خطاهای غیرعمد رانندگی با یکدیگر تفاوت معنادار دارند. زنان راننده در مقایسه با مردان، لغزش ها و اشتباه ها بیشتری انجام می دهند درحالی که مردان راننده خطاهای عمدی و غیرعمدی بیشتری انجام می دهند. تحلیل نتایج تحقیق نشان داد که بین لغزش ها و خطاهای غیرعمدی رانندگان مورد بررسی رابطه مثبت معنادار، بین خطاهای عمدی و خطاهای غیرعمدی و هم چنین بین اشتباه ها و لغزش های رانندگان موردبررسی رابطه مثبت معنادار و بین لغزش ها و خطای غیرعمدی رانندگان مورد بررسی رابطه منفی معنادار برقرار است
    کلیدواژگان: رانندگی، خطاها، تخلفات، اشتباه ها، جنسیت، تخلفات عمدی و غیرعمدی، لغزش ها
  • سمیه منافی، لیلا احمدی صفحه 75
    امروزه با توسعه روزافزون علم مهندسی ترافیک در دنیا روش ها و ابزارهای بسیاری برای مقوله مدیریت ترافیک ایجاد شده است. سیستم های حمل ونقل هوشمند، یکی از این ابزارهاست. سیستم های حمل ونقل هوشمند مفهومی نو در عرصه مهندسی ترافیک است که نقش بسیار مهمی در امنیت و پویایی حمل ونقل به عهده دارد. این سیستم ها باعث افزایش کارآئی شبکه حمل و نقل و ترافیک شده است، یکی از اجزای سیستم های حمل و نقل هوشمند، سیستم های حمل و نقل سریع اتوبوسی در شهرهاست که مخفف آنBRT می-باشد. اما در شهر زنجان، در جهت پیاده سازی این سیستم ها برای بهبود وضعیت حمل و نقل، موانعی موجود است. هدف این مطالعه بررسی و شناخت مفهوم BRTو موانع ایجاد آن به طور موردی برای شهر زنجان است. این مطالعه به روش اسنادی انجام شده است که محقق پس از جمع آوری اطلاعات پردازش (ثانویه) به تجزیه و تحلیل مفهوم BRT و ضرورت ها و موانع شکل گیری آن پرداخته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که درحال حاضر در زنجان امکان راه اندازی سیستم اتوبوس های تندرو وجود ندارد. بنابراین در این شهر تغییرات اساسی در سیستم قبلی از قبیل افزایش تعداد، تعویض اتوبوس های فرسوده، بهتر می تواند کیفیت و کارآیی خود را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: سیستم حمل و نقل هوشمند، سیستم اتوبوسی سریع السیر، شهر، مدیریت
  • آرش پسران، سها پورمحمد صفحه 89
    کمتر والدینی علی رغم رفاه دنیای مدرن امروز، آسوده بال کودکش را تنها به سیستم حمل و-نقل عمومی می سپارد. بنابراین معضل استفاده بیش از حد از خودرو برای سفر کودکان به همراه والدینشان، پیش خواهد آمد. یکی از موثرترین سیستم های سفر در جهت حفظ پایداری شهر دوچرخه و مسیرها و فضاهای مرتبط با آن است. اما محدوده مسیرهای موجود نیز به طور عام در نظر گرفته شده و در عمل حس استقلال و نیازهای کودک را نادیده گرفته است. این درحالی است که بیش از 3/1 جمعیت جهان را کودکان تشکیل می دهند؛ اما تضمین ایمنی جسمی، فرهنگی، اجتماعی و روانی لازم برای سفر مجرد کودکان در شهر کافی به نظر نمی رسد، از آن جاکه پژوهش های انجام گرفته در این زمینه، به نیازهای کودکان به طور خاص توجه نکرده اند، این مطالعه ضمن بررسی اسناد کتابخانه ای، سعی در ارائه راه کارهایی در جهت حل این مشکل دارد. بدین گونه ضمن عنوان کردن نیازها و ویژگی های کودکان و جایگاه آنان در توسعه پایدار کشور و نیز انواع سیستم های مسیرهای دوچرخه؛ دوچرخه راه ویژه کودکان به عنوان راه کاری معمارانه، برای دست یابی به استقلال کودک در سیستم حمل ونقل شهری پیشنهاد شده است. هم چنین، به بررسی ویژگی های کودکان و شناخت نیازهای آنان برای طراحی دوچرخه راه دلخواه شان پرداخته شده است و تامین این نیازها در قالب فضاهای جنبی، نوع مسیرها و فضاسازی در مجاورت دوچرخه راه به گونه ای که برای کودکان دارای جذابیت و منطبق با نیازهایشان باشد، پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: دوچرخه، توسعه پایدار، کودک، حمل و نقل، فضای ضمیمه مسیر
|
  • S. Ahmadi Page 1
    Drivers from all over the world are obliged to learn the traffic regulations and achieve a valid driving certification to allow them to enter the traffic system. With the passage of time, a driver’s awareness of those traffic regulations decreases, although this is not an issue that has been commonly explored in academic literature. Therefore, the main goal of this research study is to examine the relationship between the time that has elapsed since a driver achieves their driving certification and their awareness of traffic regulations. The research method is by survey, and the statistical population consists of all individuals aged 18-65 in Yasouj that have a valid driving certification and a private car. Three hundred and eighty nine subjects were selected by the random multi-stage sampling method. The measurement tool is a questionnaire, by which content validity has been used for determination of the validity, and the reliability was measured with the Richard-Kuderson method. The descriptive research findings show that a driver’s awareness toward traffic regulations in total is moderate to low, towards the epistle regulations is also moderate to low, and toward signposts, is moderate to high. The inferential research findings also show that there is a negative significant relationship between the time-elapsed since gaining driving certification and awareness towards traffic regulations.
    Keywords: Traffic Regulations, Awareness, Driving Certification, Drivers, Yasouj
  • K. Rahimov, A. Nickkar, H. Khaksar Page 15
    Mass transit decreases traffic congestion and improves equality of access to transport in urban areas. However, this equality is not commonly observed for the physically disabled, of which the visually impaired, or people with vision difficulties, form part. A lack of substructure supplies for the blind in Mass transit systems means that these systems not accessible for them and also causes a threat to their safety. Despite the fact that there have been substantial improvements to develop public transportation systems for the visually impaired in recent years, including urban areas, sidewalks and public transportation station development, there are still some deficiencies, especially for the approach of the visually impaired to access transportation systems. A major part of these deficiencies is related to the transportation infrastructure and a lack of the use of modern technologies in transportation for the blind. Several technologies have been developed to facilitate the transportation of blind people in urban areas, of which the most modern and compatible techniques are navigation systems. These systems have not been introduced to and applied in Iran, and therefore the modern technologies for blind transportation navigation are evaluated and analyzed in this paper, and the essence of using this system in urban areas is presented. Finally, there is a case study of Tehran’s white cane blind educational centre, and the necessity of using this system for the visually impaired population in Tehran is studied and evaluated.
    Keywords: Navigation, Orientation, Navigation, Personal Digital Assistant, Questionnaire
  • M. Hajimaghsoud, M. Khoshneshan, M. Moeini, B. Kameli Page 37
    This research study is based on an investigation into traffic violations and accidents, and was carried out in the first eight months of [Western Date]. The purpose of this study is to investigate the effect of negative scores on the reduction of traffic violations and traffic accidents by using data from the police and also forensic statistics and information. To this end, the statistical population considered in this study includes individuals involved in the total number of accidents, whether they are deceased, traumatized or injured. Data used includes the number of recorded negative scores for each of the first eight months of [Western Date] and similar access violations in [Date] 1389 according to the coroner and traffic police. The statistical technique that was used in this research study is a comparison and combination method. After analysis, evaluation and comparison of the statistical results related to the research, it is concluded that in [Date] 1390, in which there were 18,596 accidents, there is exhibited an 18% decrease compared to the previous year. In addition, in the first eight months of [Date] 1389, the total number of accidents that occurred resulted in the deaths of 17,098 people, which when compared with a similar sample in 1390 shows a 13% reduction as compared with 14,865 deaths in serious accidents on roads.
    Keywords: offender, fine, Negative scores, Accidents, Construction incident violations
  • I. Shakernia Page 55
    The aim of this article is to present a comparison of driver errors and traffic violations between women and men in Rasht, alongside a method to predict the risk of intentional driving errors as a result of a study of 83 drivers (36 female and 47 male). These drivers were asked to complete a driving behavior Manchester questionnaire, and the data was analyzed with a t test for independent groups, as well as the Pearson correlation test and regression analysis, using the SPSS-16 software. The results showed that there are significant differences between male and female drivers with regards to slip-ups, intentional errors, mistakes and non-intentional errors. Female drivers exhibit more slip-up mistakes, whereas males tend to be probe to more intentional and unintentional driver errors. Analysis of the results showed that there is a significant positive relationship between drivers who commit inadvertent errors and slip-ups, and between intentional and unintentional errors, and also between mistakes and slip-ups. In addition, there is a significant negative relationship between inadvertent errors and slip-ups. The forecast errors were deliberate errors (intentional offenses), and the stepwise regression analysis method showed that unintentional errors and intentional errors couldbe predicted in the drivers. Since driving behavior is very complex and many factors are involved in conducting correct driving with regards to gender differences and personalities in women and men, this study proposes that driver training should involve a genderspecific component. Police chief executives should be given the power to conduct the necessary planning to improve traffic safety, and the results of this study should also be used for cultural awareness and society-building.
    Keywords: Drive, Errors, Violations, Mistakes, Gender
  • S. Manafi, L. Ahmadi Page 75
    Rising living standards, an increase the value of time, problems in the supply of transport infrastructure such as the expense of earth, the implementation of construction projects and an increase in the number of road casualties mean that the government have been obliged to examine the progress of technology; looking for new solutions to overcome transport problems. In Iran, similarly to other countries, traffic problems are an important and worrying issue, especially with regards to congestion and accidents. Since the various agencies became involved with transportation, a variety of projects have been carried out in relation to public transport, in order to solve some of these problems. However, the master plan, related to the implementation of intelligent transportation systems, has not been considered yet in Iran. With an increase in the capacity for traffic engineering around the world, and the development of many methods and tools for traffic management, there has been the advent of Intelligent Transportation Systems. Intelligent Transportation Systems in the field of traffic engineering is a new concept, with a very important role, which may become responsible for the dynamics and security of transportation. These systems increase the efficiency of the transportation network and the traffic; for example, one component of intelligent transportation systems is the Bus Rapid Transit System in cities. However, in Zanjan city, there are obstacles to improving transportation networks and implementing these systems. In this paper, the concept of the Bus Rapid Transit System and obstacles to its implementation will be analyzed for Zanjan city.
    Keywords: Intelligent Transportation System, Bus Rapid Transit System, Urban, Management, Zanjan City
  • A. Pesaran, S. Pourmohammad Page 89
    Despite a move to modern time, few parents trust today’s public transport system to transport their children unaccompanied. Therefore, there is in an increase in the problem of overuse of cars, as these children must then travel with their parents. One of the most effective travel systems to promote the sustainability of a city is based onbicycle paths and related spaces; although the less accessible routes are also considered important. A sense of independence and the child's needs are often ignored in society, as they are not usually permitted to cycle independently. However, children account for more than one third of the world’s population; with a valuable wealth that is ignored sometimes due to the application of legal age. Although society is aware of the premise that children are the key to their future and a valuable human resource, ensuring the safety of the physical, cultural, social and psychological needs of children in a single trip is essentially to promote their independence and encourage unaccompanied travel. There is a lack of studies in this regard, therefore there is now a need to pay particular attention to children and their travel needs, and this paper will attempt to determine solution to this problem by way of literature review. In this manner, there will be a study of the needs and characteristics of children, their role in sustainable development and required variations of systems of bicycle routes. The paper will then suggest that the design of children’s bike paths should be based on an architectural approach towards achieving independence for children in the urban transport system. Obviously, these bike paths should be based on a culture of being welcoming towards children and attractive for them, otherwisethey will be abandoned and unused. Therefore, the study has examined the characteristics of children and their needs with regards to design of their ideal bike path. This eliminates the need for them to be solely located in peripheral areas, and will focus on the type of bike paths, the creation of an appropriate space in the vicinity of the road, and the need to be attractive and consistent with their needs.
    Keywords: Bicycles, sustainable development, child, transportation, Enclosed space of the route