فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
پیاپی 4 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا پاک گوهر، محدثه خلیلی صفحه 1
    در مقاله حاضر با تمرکز بر مبانی علمی مدل شناسی و انواع آن، جایگاه مدل سازی در تصمیم سازی ها و تصمیم گیری های مدیریتی از لحاظ مزایا و کاربردهایی که یک مدل دارد موردارزیابی قرار می گیرد. در این ارزیابی با تکیه بر مطالعات کتابخانه-ای، معیارهای مناسب برای ارزیابی یک مدل مورد بررسی قرار می گیرد. به عبارتی دیگر، هدف از تحقیق حاضر ارائه مبانی مدل شناسی اعم از تعریف کلی مدل انواع، مزایا و کاربردهای آن و دست یابی به معیارهایی برای ارزیابی مدل ها می-باشد. در این راستا از منابع کتابخانه ای و دیجیتال (اینترنت) در حوزه های علوم-اجتماعی، کامپیوتر(شبیه سازی) آمار و ریاضیات (مدل های ذهنی) استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مدل، مدل سازی، شبیه سازی، نظریه، الگو
  • منوچهر علی نژاد صفحه 31
    اساسا اصل پیشگیری از وقوع جرم مستلزم رویکردی استراتژیک نسبت به مفهوم امنیت بوده و نیازمند اقدامات زمینه ای و فرهنگی است که در بلندمدت در جامعه نهادینه می شود. معیارهای اجتماعی پیشگیری از جرم ریشه در جامعه محوری، کنش عقلانی شهروندان و سرمایه اجتماعی دارد. جامعه محوری در پلیس نوعی بازگشت مجدد پلیس به جامعه است آنهم نه یک بازگشت فیزیکی و ظاهری، بلکه بازگشت رویکردی و نگرشی که اصل پیشگیری از وقوع جرم و اصل رضایت شهروندی نتیجه و ماحصل آن می باشد. معیارهای عقلانی اصل پیشگیری نیز ریشه در منافع و مصالحی است که با تامین امنیت پیشگیرانه متوجه جامعه می شود و سرمایه اجتماعی پتانسیلها و استعدادهای نهفته در بطن جامعه است که در بستر نهادهای مدنی و رسمی بروز پیدا می کند وبه پلیس امکان می دهد تا اعتماد، مشارکت مردمی و نهادهای مدنی را در جهت کنترل هرچه بهتر جامعه واعمال مقررات پیشگیرانه پلیسی بکار گیرد.
    کلیدواژگان: جامعه محوری، پیشگیری از جرم، رویکرد استراتژیک، سرمایه اجتماعی، انتخاب عقلانی
  • عماد رایان پور صفحه 53
    هدف این مقاله شناخت رابطه فضا و جرم در شهر است. الگوی مسلط زندگی انسان در دنیای امروزین شهر است. شهرها در عین اینکه از یک سو مرکز رشد و تعالی خلاقیت های انسان است، از سوی دیگر با توجه به پیچیدگی و چندبعدی بودن آن فضاهای مناسبی برای شیوع جرائم و آسیب های خاص مناطق شهری است. در یک نگاه می توان گفت که جامعه شناسی شهری به مطالعه رابطه بین فضا و جامعه می-پردازد. جرائم شهری آن بخش از ناهنجاری ها و کژرفتاری هاست که خاص شهر است و در فضاهای بدون دفاع شهری به وقوع می پیوندد. جزء جدایی ناپذیر شهر فضای آن است که خود به معنای صحنه ای است که فعالیت های زندگی انسان شهرنشین در آن صورت می پذیرد. فضای شهری در عین حال که سازنده روابط و مناسبات انسانی است می تواند از عوامل تسهیل کننده بروز انحرافات، جرائم و مسایل عدیده شهری نیز باشد. حاشیه نشینی و فضاهای بدون دفاع شهری از جمله فضاهایی هستند که درمناطق شهری مستعد جرم و کجروی هستند.
    کلیدواژگان: شهر، فضای شهری، حاشیه نشینی، فضای بدون دفاع شهری، جرائم شهری
  • علی اصغر پورعزت، آرین قلی پور، طاهر روشندل اربطانی صفحه 67
    بحران با اخلال در نظم موجود به استمرار وضعیت بی نظمی در سیستم انجامیده، شرایطی را به وجود می آورد که مدیریت آن مستلزم استفاده از سازمان هایی با ویژگی های متفاوت است؛ بنابراین نظریه های متداول سازماندهی نمی توانند برای سازماندهی در هنگام بحران کارآمد باشند.
    سازماندهی در بحران مستلزم انعطاف پذیری فوق العاده، کارآیی بالا در مصرف منابع، سرعت زیاد، و آمادگی برای مواجهه مستمر با شرایط پیش بینی نشده است. این سازمان باید بتواند پس از مهار سریع بحران خود را با سطح فناوری، کیفیت و کمیت نیروی انسانی موجود، مضیقه های منابع باقیمانده و فوریت های زمانی توان فرسا تطبیق داده، مسیرگذار از بحران را برای نیل به شرایط عادی و خاتمه فعالیت خود برنامه ریزی نماید و در پایان، تجارب حاصله از بحران را به سرعت به سیستم های مرکزی مدیریت و مستندسازی وقایع و یادگیری از بحران، انتقال دهد.
    بنابراین سازمان مهار بحران باید سریع، منعطف، یادگیرنده و خودپیرا باشد و با وارستگی برای بازسازی موقعیت، خروج از بحران و مرگ موقت خود، تا بحران های بعدی، برنامه ریزی نماید.
    در این مقاله تلاش شده است تا با استفاده از روش تحلیل نظام یافته براساس مقتضیات موجود طرح جدیدی برای سازماندهی در هنگامه بحران ارائه گردد.
    کلیدواژگان: جیره بندی منابع، خودپیرایی، مدیریت نیروهای مردمی، امنیت شهرها، مستندسازی حوادث و مرگ موقت
  • نوذر امین صارمی صفحه 83
    جنبش های اجتماعی از نمودهای جهان جدید به شمار می رود، تغییرات و تحولات فزاینده فرهنگی و اجتماعی در دهه های اخیر، گستره متنوعی از جنبشهای اجتماعی را در جوامع جدید مطرح نموده است، چالش ها و مسائلی چون مسائل زنان، حرکتهای دانشجویی، مسائل قومی، دمکراسی خواهی، سبک های نوین زندگی، محیط زیست و شکاف های نسلی از مهمترین جنبش هایی است که نمودهای آن در ایران هم قابل مشاهده می باشد. بعد از حوادث سالهای 1960 و 1970 میلادی اروپا و نیز تحولات فزاینده عرصه های ارتباطات و توسعه سیاسی، این جنبش ها در اشکال تازه ای تجلی یافته اند. اگر جنبش های سنتی به صورت سازمان یافته کانون های قدرت سیاسی را نشانه گرفته بودند جنبش های جدید ماهیتی نامشخص، بدون شکل، سیال و بازیافته اند که بر سلول های ریز جامعه می نشینند و به تولید و بازتولید هنجارها، ارزش ها، نمادها و خرده فرهنگ های خاص می پردازند و هویت های فرهنگی را نشانه گرفته اند.
    سوال اساسی این تحقیق این است که این جنبش ها با ویژگی های مذکور را چگونه باید مدیریت کرد. در همین راستا با استفاده از نظریه ها بویژه دیدگاه های آلن تورن و آلبرتو ملوچی به بررسی موضوع پرداخته می شود. روش گردآوری اطلاعات اسنادی (کتابخانه ای) و شیوه تحلیل استنباطی (قیاسی) می باشد. فرض این جستار بدین صورت است که جنبشهای جدید اجتماعی از ابزارها و روش های آرام استفاده می کنند و لذا از منظر انتظامی تهدیدنرم محسوب می گردند و مهار و کنترل آنها نیز با بهره گیری از روش های نرم میسر است.
    تحلیل ها نشان داده در سیاست های حفظ نظم ومدیریت این جنبش ها، نقش اقتدار پلیس نبایدکمرنگ شود اما استفاده از زور مشروع با استفاده ازاطلاعات، تخصصی شدن ساختار مبارزه، استفاده از سیاست های پیشگیرانه، توجه به مذاکره،. .. می تواند اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی، جنبش های جدید، سیاست حفظ نظم، پلیس، کنترل اجتماعی
  • محمد قاسمی، مهدی رشیدی صفحه 105
    هدف از مقاله حاضر، سنجش میزان رضایت رانندگان از رفتار کارکنان صف راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ می باشد. به این منظور ابتدا شاخص های رفتاری موثر در رضایت رانندگان احصاء گردیدند. سپس پرسشنامه ای تهیه و تنظیم شده و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ مورد ارزیابی قرار گرفت. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای، تعداد 1590 نفر از رانندگان شهر تهران انتخاب گردیدند. بعد از تکمیل پرسشنامه ها، داده های حاصل با استفاده از آزمون t نمونه های مستقل، آزمون تحلیل واریانس، آزمون تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون تحلیل واریانس فریدمن و آزمون همبستگی پیرسون به کمک نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج حاصل نشان داد میزان رضایت رانندگان از رفتار کارکنان صف راهور تهران بزرگ در حد مابین متوسط و زیاد می باشد. ضمن آن که بیشترین میزان رضایت رانندگان از رفتار کارکنان صف راهور، به ترتیب، به نواحی جنوبی و جنوب شرقی و کمترین میزان رضایت نیز به ترتیب، به نواحی شمال شرقی و جنوب غربی تهران مربوط می شود. رانندگان از شاخص های رفتاری پرهیز از رفتارهای مغایر با شئونات پلیس، امانتداری و آراستگی وضعیت ظاهری بیشتر از سایر شاخص ها رضایت داشته و کمترین رضایت آن ها به ترتیب، به شاخص های سرعت عمل، وقت شناسی، متانت و خویشتنداری و گشاده رویی مربوط می شود. همچنین می توان گفت سن، شغل، متوسط میزان رانندگی و تعداد تخلفات رانندگی افراد در میزان رضایت آن ها از رفتار کارکنان صف راهور اثر معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، راننده، رفتار، راهور، کارکنان صف راهور
  • کبریا بهدین، اصحاب حبیب زاده صفحه 133
    مسئله حقوق شهروندی از یک سو متوجه شان و منزلت آحاد مردم و قبول موجودیت انسانی و اجتماعی آنهاست و از سوی دیگر بسط سازوکارهای تثبیت و گسترش آن، نه تنها اعتلا و رشد فرهنگی را موجب خواهد شد. بلکه کاهش در هزینه های اجتماعی، انتظامی و قضایی را به همراه خواهد داشت. از جمله کارکردهای مهم انتظامی، و توجه به حقوق شهروندان و حفظ حقوق شهروندی آنهاست. بنابراین، حقوق شهروندی،حقوقی است که مبانی و اصول آن در چارچوب قوانین رسمی کشور و نیز هنجارها و ارزش های عام اجتماعی به رسمیت شناخته شده است.
    هدف این پژوهش بررسی نقش نیروی انتظامی- با کارکرد استقرار نظم و امنیت- در حفظ حقوق شهروندی است یعنی تا چه حد پلیس توانسته است در تحقق حقوق شهروندی نقش ایفا کنند.
    این مطالعه از نوع مفهومی و مروری (روش اسنادی و کتابخانه ای) است و از طریق فیش برداری و مطالعه کتابخانه ای تعاریف، تحلیل ها و نظریه پردازی ها در مورد مفاهیم شهروندی و پلیس جامعه محور و نقش بین آنها از کتب و منابع علمی استخراج شد.
    نتایج پژوهش نشان می دهد عملکرد نیروی انتظامی در راستای تحقق جامعه-محوری پلیس ایران و با هدف جلب اعتماد مردم و حفظ حقوق شهروندی برای رسیدن به یک امنیت اجتماعی پایدار می باشد.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، امنیت اجتماعی، پلیس، جامعه محور، نقش
|
  • Alireza Pakgohar (M.A.), Mohadeseh Khalili (M.A Page 1
    The present article on the principles of scientific models and types of Geology focus isThe present article focused on scientific principles and types of Geology, and evaluated the Role modeling in decision making and management decisions in terms of benefits and applications In this evaluation, relying on library studies, appropriate criteria for evaluation of a model is analyzed. In other words, the principles of the present is study Geological model including general model defined types, benefits and applications and to attain the criteria for evaluation of models. In this regard, the resources and digital library (Internet) in the areas of Social Sciences, Computer (simulation) statistics and mathematics (mental models) is used.
  • Manocher Alinesuad Page 31
    The prevention of crime occurrence needs strategic orientation to the concept of security and needs cultural and basic works. The works that cause to confirm and fix the security in society. The community factures of The prevention of crime occurrence is related with rational choice, sociological orientation and social capital. The community policing in police structure is related to the returning of police to society but not physical and facial nor orientation and attitude come back or return. that caused to rise citizenship consent and responsibility.The rational behavior in the prevention of crime occurrence is related with human utility and benefits that people are searching causes for their behavior. The social capital is related with capacity and potential in society that helped for police to use of them to secure the safety in society
    Keywords: Society center, crime prevention, the strategic approach, social capital, rational choice
  • Emad Rayan Poor Page 53
    This essay aimed In recognizing the relationship between envirionment and crime in the city. The human life's prevailing model in current world is city. While cities are center of developing and elevaiting the human creativity, They according to it's complexity and multidimensions are the proper areas for spreading the crimes and damages which are exclusive in urban areas with an overview, we can say the urban sociology consideres the relationship betweenitself means the stage in which cities human life activities have beencrime and environment. Urban crimes are abnormalities and misconducts that are exclusive in cities and they occur in areas without urban defence. The city's inseparable part is it's area that fulfilled. While the urban area creating human relations, it can to be one of the facititating factors in appearing deviations, crimes and numerous urban problems. Living on outskirts and areas without urban defence are among areas that are disposed crime and deviation.
    Keywords: City, Urban area, Living on Outskirts, Area without urban defence, Urban crimes
  • Ali A. Pourezzat , Aryan Gholipour , Taher Roshandel Arbatani Page 67
    Crisis ruins the existing order and leads to disorder in system, therefore necessitate different style of organizing; so the theories of organizing that are developed for routine condition couldn’t be effective in crisis. Organizing in crisis requires flexibility, high potential for speed reaction, resource efficiency and continuous interaction with unanticipated condition. This organization must adapt with in use technology, humane recourse condition, resource scarcity and time pressure in order to control the crisis conditions. It is expected to document the experiences of crisis management to develop a learning organization. Hence the containment organization for managing a crisis, should be learning, flexible, and quickly; and get self-diminishing trait in routine condition.
    Keywords: Rationing of resources, their Pyrayy, forces people management, security cities, events, documentation of death
  • Nozar Amin Saremi Page 83
    The Social movements are counted. The phenomena of modern world, the Increasing cultural and social changes in the last decades have brought various ranges of social movements in modern societies. The challenges and issues such as women problems, student actions, ethnic problems, democratization, new life styles, environment, and generation gaps are known the most important, movements whose views are observable in Iran. After 1970 and 1960 incidents in Europe and also the increasing changes of communications field and political development, these movements have emerged in new forms. If the traditional movements, in the form of organized, aimed the focuses of political Power, so the modern movements are unknown nature, shapeless flowing and recoverable that affect on society's microcells and consider producing and reproducing discordants, values, phenomena and especial small-cultures, and then aim cultural identities. The main question in this study is that how these movements should be managed. In this direction, the subject matter con be corrtsidered using the theories especially those of Alen Tourain and Alberto Melloehi. Data were gathered in documentary method, then aralysed in deductive method. The hypothesis is that new social movements use soft manners and tools so they counted as soft threat from view point of police, thus they can be controlled and managed using soft manners and devices.The analysises indicate- that the role of police power should not be weak in keeping discipline and mamaging these movements strategies, but it can be effective to use legal force using informations conflict structure specialization, using preventive strategies, paying attention to negotiation,
    Keywords: Social movements, Modern movements, keeping discipline strategy, Police, Social control
  • Mohammad Ghasemi, Mehdi Rashidi Page 105
    The aim of this article is measuring satisfaction of drivers to behavior;Tehran traffic officers.So,at first provided the most effective behavior indicators in driver's satisfaction. Then draw up a survey and assessed by kerenbach a. by using of sampling method, '1590 drivers of Tehran city selected. After completing. Surveys, data' they.Assessed by using of independent. samples T test, test of variance analysis, unilateral variance' analysis test, Friedman, variance analysis -test and Pierson test and using SPSS software. Finding indicated level of driver's satisfaction i's between average and high to behavior of Tehran traffic officer. The most drivers satisfaction to behavior of traffic officer is related to southern and south-east areas. and the least satisfaction are related to north-east and south-west. Drivers were most satisfied because of police trustee and external position arrangement and their less satisfaction was related to timing, quickness of act, self possession, self control, and cheerfulness. Also, it can to say that factors like age, job, content of driving, and number of driving offends have meaningful effect in satisfaction of driver to behavior of traffic officers.
    Keywords: satisfaction, driver behavior, traffic, traffic officers
  • Mohammad Ghasemi, Mehdi Rashidi Page 133
    The aim of this article is measuring satisfaction of drivers to behavior;Tehran traffic officers.So,at first provided the most effective behavior indicators in driver's satisfaction. Then draw up a survey and assessed by kerenbach a. by using of sampling method, '1590 drivers of Tehran city selected. After completing. Surveys, data' they.Assessed by using of independent. samples T test, test of variance analysis, unilateral variance' analysis test, Friedman, variance analysis -test and Pierson test and using SPSS software. Finding indicated level of driver's satisfaction i's between average and high to behavior of Tehran traffic officer. The most drivers satisfaction to behavior of traffic officer is related to southern and south-east areas. and the least satisfaction are related to north-east and south-west. Drivers were most satisfied because of police trustee and external position arrangement and their less satisfaction was related to timing, quickness of act, self possession, self control, and cheerfulness. Also, it can to say that factors like age, job, content of driving, and number of driving offends have meaningful effect in satisfaction of driver to behavior of traffic officers.Key words: satisfaction, driver behavior, traffic, traffic officers. NAJA role in tultilling citizen rights Kbrya BhdynAshab Habib ZadehAbstract:The citizen rights issue on one hand is about the public dignity and status and accepling their human and social existence, on the other hand developing the stablization affairs cause not only cultural growth and promotion, but also create reduction of citizens rights and keeping it is among the disciplinary main actions. Thuse, citizen rights are the rights whose prineiples have been recognized officially in framework of country official rules and social public values and manners. This research aimed in considering disciplinary forces, role-with policing action-in keeping citizen rights, it means to knowto what extent the police can be able to play a role in fulfilling citizen rights This study is conceptual and revisional kind (librarial and documentary method) and derived from scientific books are resources via taking a note, studying the meaning, the analysises and theorizing about the concepts of citizen community oriented police and the relations among than. The issue of Iran's community oriented police and also attracting the public trust and keeping citizen rights, the disciplinary forces is constant to reach to a social security.
    Keywords: citizen rights, social security, police, community oriented, Role