فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1391)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدسعید شیخ رضایی، پگاه صراف، محمدحسین نکوفر، علیرضا محمدی صفحه 224
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه، ارزیابی توانایی مهروموم کنندگی آپیکال ضخامت های مختلف MTA به صورت ارتوگرید (دسترسی مستقیم) در مقایسه با 5 میلی متر گوتاپرکا بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه از 50 دندان تک کانال کشیده شده انسانی استفاده شد. پس از آماده سازی کانال ها، دندان ها به صورت تصادفی به 4 گروه آزمایشی 10 تایی و 2 گروه 5 تایی کنترل تقسیم شدند. در گروه 1، ناحیه آپیکال کانال با گوتاپرکا و سیلر AH26 و به روش تراکم جانبی به گونه ای مهروموم گردید که پلاگی با ضخامت 5 میلی متر به دست آید. در 3 گروه دیگر، پلاگ MTA به ضخامت 2، 3 و 4 میلی متر از طزیق دسترسی تاجی در ناحیه آپیکال قرار گرفت. به قسمت کرونال کانال تمام نمونه ها محلول میکروبی حاوی استرپتوکوک سنگوئیس اضافه شد و نوک ریشه ها در محلول لاکتوز قرمز (Phenol red lactose) قرار گرفت. تغییر رنگ محلول به مدت 60 روز مشاهده شد. اطلاعات جمع آوری شده با روش Fisher exact test ارزیابی شد.
    یافته ها
    میزان نشت مشاهده شده در گروه گوتاپرکا پس از 60 روز 100% و در گروه های 2، 3 و 4 میلی متری MTA به ترتیب 7/72%، 8/30% و 50% بود. اختلاف مشاهده شده بین گوتاپرکا و گروه 3 میلی متر MTA از نظر آماری معنی داری بود (02/0P=).
    نتیجه گیری
    براساس این مطالعه، به نظر می رسد که ضخامت 3 میلی متری MTA آپیکال، مهروموم بهتری نسبت به سایر ضخامت ها و همچنین 5 میلی متر گوتاپرکا ایجاد می نماید.
    کلیدواژگان: ریزنشت، Mineral Trioxide Aggregate، گوتاپرکا
  • عباس منزوی، رضا شعبانپور، مرضیه علی خاصی، قاسم امتی شبستری صفحه 232
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در زیبایی پروتزهای متکی بر ایمپلنت، انتخاب نوع و جنس اباتمنت می باشد. یک انتخاب برای داشتن رستوریشن های ایمپلنتی با زیبایی مطلوب، استفاده از انواع مختلف اباتمنت های سرامیکی می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه مقاومت شکست سه نوع اباتمنت سرامیکی مختلف با اباتمنت تیتانیومی و بررسی نوع شکست آنها بود.
    روش بررسی
    چهار گروه 5 تایی از اباتمنت های تیتانیومی پیش ساخته معمول، اباتمنت های تمام زیرکونیایی پیش ساخته، اباتمنت های زیرکونیایی با ناحیه اتصال تیتانیومی، و اباتمنت های زیرکونیایی Copy-milled انتخاب شد. اباتمنت ها پس از اتصال به ایمپلنت با نیروی Ncm 24 توسط Torque Wrench محکم شدند و با زاویه 30 درجه در جیگ مانت شدند. سپس تحت نیرو تا نقطه شکست قرارگرفتند. نیروی شکست و نوع شکست در نمونه ها اندازه گیری و ثبت گردید و پس از بررسی توزیع نرمال داده ها، با استفاده از آزمون One-Way-ANOVA مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین مقاومت به شکست اباتمنت های مختلف در چهار گروه مورد بررسی بین 426 تا 688 نیوتن متفاوت بود ولی تفاوت معنی داری وجود نداشت (14/0=P). از نظر نوع شکست، به جز گروه پیش ساخته زیرکونیایی که به صورت شکست تنه اباتمنت بود در سایر گروه ها شکست در تنه دیده نشد و بیشتر به صورت شکست یا خمش پیچ رخ داد.
    نتیجه گیری
    با درنظر گرفتن محدودیت های مطالعه، استفاده از اباتمنت های زیرکونیایی به اشکال مختلف، در قطر متوسط نمی تواند تاثیر معنی داری بر مقاومت شکست آن در مقایسه با اباتمنت های پیش ساخته تیتانیومی داشته باشد.
    کلیدواژگان: ایمپلنت، اباتمنت، زیرکونیا
  • محمدرضا ملاک زاده، میلاد فرزدی صفحه 240
    زمینه و هدف
    در اتصال اباتمنت به ایمپلنت مکانیزم های مختلفی ارایه شده است. یکی از پر کاربردترین این مکانیزم ها در ایمپلنت های دندانی، TIS (Tapered Integrated Screw) یا ترکیب مخروط با پیچ متصل به انتهای آن می باشد. هدف از این مطالعه بررسی چگونگی عملکرد مکانیزم فوق و همچنین تعیین عوامل موثر در بهبود عملکرد TIS در فرآیند طراحی و اجرا به روش تحلیلی بود.
    روش بررسی
    معادلات مربوطه با درنظر گرفتن استخوان اطراف ایمپلنت و همچنین بدون آن برای به دست آوردن گشتاور سفت شدن و شل شدن، فشار انقباضی و پیش بار توسعه داده شدند. نسبت گشتاور شل شدن به گشتاور سفت کردن به عنوان راندمان این مکانیزم تعریف گردید. در ادامه تاثیر استخوان و تغییر مدول الاستیک و ضخامت استخوان در عملکرد TIS بررسی شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 14 متغیر مستقل که در عملکرد TIS موثر هستند شناخته شدند. ازجمله این عوامل، زاویه مخروط، ضریب اصطکاک، هندسه اباتمنت و ایمپلنت می باشند که با استفاده از آنالیز حساسیت نقش برخی از آنها در عملکرد ایمپلنت استاندارد ITI نشان داده شد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص شد که ضریب اصطکاک، سطح تماس و شعاع ایمپلنت بیشترین نقش ها را در تغییر مقادیر گشتاور شل شدن و سفت شدن و همچنین راندمان TIS ایفا می کنند، همچنین مشخص شد که تغییر خواص استخوان ازجمله ضخامت و مدول الاستیک، کمتر از 15% می توانند در عملکرد TIS موثر باشند.
    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، اباتمنت، پیچ، گشتاور
  • حوریه باشی زاده فخار، داریوش گودرزی پور، نیلوفر مفیدی صفحه 251
    زمینه و هدف
    اختلالات داخلی، شایع ترین ناهنجاری کلینیکی و پاتولوژیک مرتبط با مفصل گیجگاهی فکی می باشند که به صورت تغییر غیرطبیعی در ساختار داخلی و عملکرد دیسک و همچنین رابطه ناصحیح آن نسبت به کندیل، گلنوئید فوسا و برجستگی مفصلی زمانی که دندان ها در وضعیت دهان بسته می باشند، تعریف می شود. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین شیب برجستگی مفصلی با حرکات مجموعه کندیل و دیسک در تصاویر MRI مبتلایان به اختلالات داخلی مفصل گیجگاهی فکی صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی، فایل های دیجیتال MRI مربوط به 90 مفصل مبتلا به اختلالات داخلی مفصل گیجگاهی فکی، متعلق به 45 بیمار در حالت دهان باز و بسته مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران به دو گروه جابجایی قدامی دیسک با بازگشت (64 مورد) و جابجایی قدامی دیسک بدون بازگشت (26 مورد) تقسیم شدند. مقاطع مناسب Oblique sagittal که در آن ها کندیل، دیسک و گلنوئید فوسا به خوبی مشاهده می شد، انتخاب و پرینت شد. سپس با استفاده از کاغذ تریسینگ توسط یک دستیار رادیولوژی دهان و فک و صورت و یک متخصص رادیولوژی دهان و فک و صورت تریس شد. زوایایی که نشان دهنده میزان حرکت انتقالی کندیل، شیب برجستگی مفصلی، چرخش دیسک و چرخش کندیل بودند رسم شده و اندازه گیری شدند و توسط آزمون T-test مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این پژوهش، تفاوت در مقادیر شیب برجستگی مفصلی، چرخش دیسک، چرخش کندیل و حرکت انتقالی کندیل در دو گروه جابجایی قدامی دیسک با بازگشت و جابجایی قدامی دیسک بدون بازگشت، از لحاظ آماری معنی دار نبود، (مقدار P-value به ترتیب از راست به چپ: 64/0، 77/0، 28/0، 12/0). در گروه جابجایی قدامی دیسک با بازگشت، چرخش دیسک با شیب برجستگی مفصلی از لحاظ آماری ارتباط معنی داری داشت (034/0=P). هرچند میزان همبستگی ضعیف بود (27/0=r)، اما هیچ رابطه معنی دار دیگری میان سایر متغیرها با شیب برجستگی مفصلی مشاهده نشد، (میزان P-valueبه ترتیب برای چرخش کندیل 3/0 و برای حرکت انتقالی کندیل 98/0 بود). در گروه جابجایی قدامی دیسک بدون بازگشت، بین چرخش دیسک و حرکت انتقالی کندیل رابطه معنی دار وجود داشت (011/0=P و 49/0-=r). همچنین چرخش دیسک با چرخش کندیل نیز ارتباط معنی داری داشت (004/0=P و 54/0=r). اما هیچکدام از متغیرها با شیب برجستگی مفصلی، رابطه معنی داری نداشتند، (میزان P-value برای چرخش دیسک 06/0 و برای چرخش کندیل 72/0 و برای حرکت انتقالی کندیل 73/0 بود).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این پژوهش، ارتباط مشخصی بین شیب برجستگی مفصلی و حرکات مجموعه کندیل و دیسک در بیماران مبتلا به اختلالات داخلی مفصل گیجگاهی فکی وجود ندارد. بنابراین این فرضیه که شیب زیاد برجستگی مفصلی، یک فاکتور مستعد کننده در ایجاد جابجایی دیسک بدون برگشت می باشد، قابل اثبات نیست و از این رو کاربرد روش درمانی Eminectomy به صورت پروفیلاکتیک در بیماران، مورد سوال است و به بررسی های بیشتر نیاز دارد.
    کلیدواژگان: مفصل گیجگاهی فکی، برجستگی مفصلی، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی
  • لیلا صدیق پور، هوشنگ دادگر، مژگان ناصح، زهرا سلیمانی، سمیه الهیاری صفحه 260
    زمینه و هدف
    حدود 5% از سرطان ها به حفره دهان مربوط می باشند. جهت درمان، برداشت قسمتی از کام (جراحی ماگزیلکتومی) ممکن است انجام شود. ماگزیلکتومی معمولا منجر به ایجاد ناتوانی های فانکشنال چشمگیر شامل مشکلات مضغ، بلع و اختلال در تکلم همراه با ایجاد اثر منفی بر روان و زندگی اجتماعی بیماران می شود. پروتز Obturator یک درمان پروتزی جهت جداسازی حفره بینی و دهان و بازیابی فانکشن های ذکر شده می باشد. ارزیابی گفتار جهت بررسی فانکشن گفتار بازیابی شده توسط درمان، انجام می شود. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی گفتار بیمارانی بود که ماگزیلکتومی شده و توسط پروتز Obturator در بخش پروتز دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران درمان شده اند. این ارزیابی با استفاده از نرم افزار کامپیوتری به صورت تست جملات قابل فهم (Sentence intelligibility test) صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 10 بیمار (66-23 سال) ارجاع داده شده به بخش پروتز دانشکده دندانپزشکی جهت دریافت پروتز Obturator انجام شد. بعد از ارزیابی اولیه پروتز، تست های گفتاری در یک اتاق اکوستیک و بدون صدا زیر نظر یک متخصص گفتار انجام شد و توسط وی آنالیز شد. همچنین قابلیت فهم گفتار (SI) توسط شنوندگان غیرمتخصص با و بدون استفاده بیمار از پروتز ارزیابی شد. آنالیز آماری توسط تست های Weighted kappa و Wilcoxon-sign Rank Test انجام شد.
    یافته ها
    قابلیت فهم گفتار (SI) در بیماران با و بدون استفاده از پروتز اختلاف معنی دار داشت (001/0>P). در دو بیمار از ده بیمار هنگام استفاده از پروتز نیز خطاهای گفتاری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با وجود محدودیت های مطالعه حاضر، پروتز Obturator اثر به سزایی در پیشرفت گفتار، در بیماران مورد مطالعه داشت. بهبود کیفیت زندگی بیماران قابل پیش بینی خواهد بود.
    کلیدواژگان: گفتار، پروتز، مسدودکننده
  • علیرضا دانش کاظمی، عبدالرحیم داوری، سید مجید موسوی نسب، احسان گراوند صفحه 266
    زمینه و هدف
    استفاده مجدد از میکروبراش ممکن است بر روی استحکام باند ریزکششی ادهزیو به عاج تاثیر بگذارد. هدف از این مطالعه ارزیابی استفاده مجدد از میکروبراش روی استحکام باند ریزکششی ادهزیو به عاج بود.
    روش بررسی
    30 دندان مولر انسان جمع آوری و مینای سطح اکلوزال آن ها حذف شد، تا عاج سطحی اکسپوز شود. عاج سطحی اچ، شسته و با پوار هوا خشک شد به طوریکه عاج کاملا خشک نشود. سپس دندان ها براساس تعداد دفعات استفاده از میکروبراش به دو گروه تقسیم شدند: گروه اول: استفاده از میکروبراشی که قبلا استفاده نشده بود. گروه دوم: استفاده از میکروبراشی که قبلا دو بار استفاده شده بود. باندینگ (FGM، Brazil) Ambar طبق دستور کارخانه و با استفاده از میکروبراش هایی که در بالا ذکر شد روی سطح عاج اچ شده به کار برده شد و تاج دندان ها با استفاده از کامپوزیت (FGM، Brazil) Llis بازسازی شد. سپس دندان ها در جهت باکولینگوال و در مقاطع 1 میلی متر برش داده شدند و سپس 50 نمونه به شکل ساعت شنی از30 دندان تهیه شد، به طوریکه هر گروه شامل 25 نمونه بود نمونه ها توسط دستگاه MTD500 (SD Mechatronic، Germany) تحت آزمون استحکام باند ریزکششی قرار گرفتند. نتایج توسط آزمون آماری T-test بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین استحکام باند ریزکششی در گروه دوم برابر 06/9±61/23 مگاپاسکال و در گروه اول 18/7±49/30 مگاپاسکال بود که اختلاف معنی داری بین این دو گروه وجود داشت (005/0=P).
    نتیجه گیری
    هر میکروبراش نباید جهت ترمیم بیش از یک حفره استفاده شود.
    کلیدواژگان: ادهزیو، عاج، استحکام باند
  • جلیل مدرسی، فاطمه مختاری، یوسف خلیل صفت، حسین شهنازیان صفحه 273
    زمینه و هدف
    انجام تست های حیاتی پالپ برای تشخیص بیماری های پالپ و افتراق آن با بیماری هایی که منشاء اندودنتیک ندارد، ضروری است. تست های حرارتی و الکتریکی، روش های رایج برای بررسی وضعیت حیاتی پالپ می باشند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تغییرات حرارتی بر روی پاسخ پالپ تستر الکتریکی بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق 160 دندان ثنایای میانی ماگزیلای سالم از 40 نفر داوطلب مورد آزمایش قرار گرفت. پس از ایزوله کردن، آستانه پاسخ بیمار به تست الکتریکی ثبت شد. پس از تست های گرما و سرما تست الکتریکی تکرار شد. درجه پاسخ ثبت شد و مورد آنالیز آماری قرار گرفت. واکاوی آماری داده ها توسط آزمون T زوج شده برای داده های هر گروه و آزمون T مستقل برای مقایسه بین دو گروه انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که میانگین پاسخ دندان ها به پالپ تستر الکتریکی، قبل از تست سرما 3/1 و پس از انجام تست سرما 7/1 بود و این میانگین قبل از تست گرما 4/1 و پس از تست گرما 7/1 بود. با انجام آزمون T زوج شده، بین پاسخ دندان با دمای طبیعی و دندان سرد شده و گرم شده اختلاف معنی داری مشاهده شد (001/0>P). آزمون T مستقل نشان داد که بین دو گروه مورد آزمایش بعد از انجام تست اختلاف معنی داری وجود ندارد (25/0=P).
    نتیجه گیری
    تست الکتریکی پالپ تحت تاثیر تست های گرما و سرما قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تست پالپ، پاسخ، حیات پالپ
  • حسین افشار، احمدرضا شمشیری، وحید پورطالبی فیروزآبادی، زهرا بنی عامری صفحه 277
    زمینه و هدف
    (NC) Nursing Caries یک شکل مخرب از پوسیدگی ناشی از عادات تغذیه ای نادرست در نوزادان است که دندان های شیری را بعد از رویش متاثر می کند. آشنایی با الگوی این نوع پوسیدگی و بررسی قرینگی و ناقرینگی آن جهت تشخیص و درمان موثر و علمی ضروری به نظر می رسید. هدف از این مطالعه بررسی ارزیابی الگوی پوسیدگی Nursing Caries از نظر قرینگی و ناقرینگی در کودکان بین 3 تا 5 سال بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی (Cross sectional) می باشد. تعداد 10 مهد کودک در شهر تهران توسط سازمان بهزیستی تهران به صورت تصادفی انتخاب گردید. 115 کودک دارای پوسیدگی با الگوی NC پس از معاینه و تکمیل پرسشنامه مربوطه توسط والدین در مطالعه وارد شده و dmfs در دندان های انسیزور بالا و کانین های بالا و پایین و مولرهای اول شیری بالا و پایین تعیین گردید و الگوی پوسیدگی ها در دندان های فوق از نظر قرینگی و ناقرینگی مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز داده ها به وسیله آزمون های آماری ANOVA،LSD، Chi-square و Fisher انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه در 9/53% از کودکان دارای الگوی NC، دندان های قدامی به صورت قرینه و 1/46% به صورت ناقرینه درگیر شده بودند و در مجموع دندان های قدامی و خلفی (مولرهای اول شیری) دارای الگوی NC 2/32% به صورت قرینه و 8/67% به صورت ناقرینه درگیر شده بودند. همچنین درمورد رابطه سمت شیردهی مادر با قرینگی الگوی NC، نتایج نشان داد که در کودکان با الگوی قرینه NC 51% به طور یکسان از هر دو سمت مادر شیر خورده بودند، در کودکان دارای الگوی NC و ناقرینه با درگیری بیشتر در سمت راست 50% بیشتر از سمت چپ مادر و در کودکان با درگیری بیشتر در سمت چپ 50% بیشتر از سمت راست مادر شیر تغذیه نموده بودند (01/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که NC هم دارای الگوی قرینه و هم الگوی ناقرینه می باشد. از عوامل تاثیرگذار بر قرینگی یا ناقرینگی NC، سمتی از مادر می باشد که کودک از آن سمت بیشتر شیر تغذیه می کرده است.
    کلیدواژگان: قرینگی، پوسیدگی دندانی، تغذیه با شیر مادر
  • محمد بیات، سیدمحسن خوش نیت نیکو، فاطمه افشار هزار خانی صفحه 283
    زمینه و هدف
    عفونت های دندانی که پوسیدگی ها و بیماری های پریودنتال را دربر می گیرند، شیوع بالایی دارند. یکی از عوامل مهم در بروز آن ها، بیماری های متابولیکی کنترل نشده نظیر دیابت می باشند. لذا هدف از این مطالعه بررسی شیوع بیماری های سیستمیک در افراد مبتلا به عفونت های دندانی شدید بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی با همکاری 50 بیمار مبتلا به عفونت شدید دندانی بستری در بخش فک و صورت بیمارستان دکتر شریعتی طی سال های 85-84 انجام شد. داده های مطالعه با استفاده از پرسشنامه درمورد سابقه یک سری از بیماری های سیستمیک، خصوصیات دموگرافیک، رادیوگرافی OPG، معاینه لثه و انجام آزمایشات CBC، FBS، PT، بیلی روبین،کراتینین، T3، T4، TSH، آنتی بادی ضد ویروس ایدز و ضد هپاتیت B، گردآوری شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون Chi-Square مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه 28% بیماران دیابت، 28% آنمی، 4% هپاتیت و 4% کم کاری تیروئید داشتند. همچنین 28% افراد مورد بررسی اعتیاد به سیگار، 18% اعتیاد به الکل و 6% اعتیاد به مواد مخدر داشتند که همگی آن ها مرد بودند. در بررسی وضعیت پریودنتال بیماران، مشاهده شد که وضعیت پریودنتال با جنس، هپاتیت، آنمی، کم کاری تیروئید، سابقه مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر، رابطه آماری معنی داری نداشت. درحالیکه وضعیت پریودنتال با دیابت (004/0P=)، سن (000/0P=) و تحصیلات (024/0P=) رابطه آماری معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    شیوع برخی بیماری های سیستمیک مانند دیابت در افرادی که عفونت دندانی دارند بیشتر بوده است. در نتیجه دندانپزشکان باید به معاینه کامل و لزوم بررسی از نظر وضعیت قند خون افراد دیابتی مبتلا به عفونت های شدید دندانی، توجه کافی داشته باشند. از طرف دیگر به بیماران نیز لزوم آموزش و رعایت بهداشت دهان و دندان جهت پیشگیری از بروز عفونت های دندانی تاکید شود.
    کلیدواژگان: عفونت دندانی، بیماری های سیستمیک، دیابت، شیوع
  • علیرضا چوبینه، مسعود نقاب، جعفر حسن زاده، رضا رستمی صفحه 290
    زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف تعیین وضعیت سلامت روانی دندانپزشکان شهرستان شیراز انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 106 نفر دندانپزشک و 94 نفر پزشک عمومی (گروه مقایسه) از کلینک های خصوصی و دولتی شهر شیراز مورد ارزیابی قرار گرفتند. از شرکت کنندگان در مطالعه خواسته شد که پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی و پرسشنامه مربوط به ویژگی های دموگرافیک را تکمیل نمایند. جهت بررسی همسانی ویژگی های دموگرافیک و شغلی دو گروه از آزمون های Independent t-test و کای دو استفاده شد. با امتیازگذاری پرسشنامه ها و محاسبه امتیازات نهایی هر فرد، وضعیت سلامت روانی وی تعیین شد. میانگین امتیاز (GHQ) General Health Questionnaire در دو گروه با استفاده از آزمون های آماری مقایسه گردید.
    یافته ها
    ازنظر متغیرهای جمعیت شناختی به جز سن دو گروه با یکدیگر یکسان بودند. با درنظر گرفتن امتیاز 23 به عنوان نقطه برش، میانگین امتیاز کل در دندانپزشکان (9/17) و پزشکان (34/16) به شکل معنی داری کمتر از این مقدار بود (001/0>P). میانگین امتیاز GHQ در دندانپزشکان در حیطه های عوارض جسمانی، اضطراب و بی خوابی، عملکرد اجتماعی غیرمعمول و افسردگی شدید با گروه مقایسه ازنظر آماری متفاوت بود. با افزایش سابقه کار امتیاز نهایی GHQ در دندانپزشکان نیز افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    به طورکلی دندانپزشکان از سطح سلامت روانی ضعیف تری نسبت به گروه مقایسه برخوردار بوده و در تمام حیطه های چهارگانه GHQ امتیازات آنان با همتایان پزشک دارای اختلاف معنی دار بود.
    کلیدواژگان: پرسشنامه سلامت عمومی، اختلالات روانی، دندانپزشک
|
  • Page 224
    Background And Aims
    The purpose of this study was to evaluate the sealing ability of different thicknesses of orthograde MTA plugs in comparison with 5 mm gutta-percha.
    Materials And Methods
    Fifty extracted single rooted human teeth were collected. After root canal preparation, the samples were randomly divided into 4 experimental (n=10) and two control groups (n=5). In group 1, the apical 5 mm of the canals were obturated using laterally condensed gutta-percha and sealer AH26. Groups 2, 3 and 4 received 2, 3 and 4-mm thick orthograde MTA plug, respectively. Thereafter, the coronal portion of specimens was exposed to the microbial solution containing streptococcus sanguis and the root tips were placed in phenol red lactose broth. The color changes were observed within 60 days. The data were analyzed with Fisher exact test.
    Results
    The leakage was found in all samples (100%) in group 1 and 72.7%, 30.8% and 50% of the samples in groups 2, 3 and 4, respectively. Significant difference was found between 3 mm thickness of MTA plug and gutta percha and sealer (P=0.02).
    Conclusion
    According to the findings, it seems that 3 mm thickness of orthograde MTA plug had better sealing ability than the other thicknesses of MTA plug as well as the 5 mm of gutta-percha.
    Keywords: Microleakage, Mineral Trioxide Aggregate, Gutta percha
  • Page 232
    Background And Aims
    One of the decisive factors on the final esthetic results of implant treatment is the abutment material. Ceramic abutments are nowadays very popular in this regard. The purpose of this study was to compare the fracture resistance of three zirconia abutments with titanium abutment.
    Materials And Methods
    Four groups of abutments (five specimens in each) were prepared. The abutments were prefabricated titanium, prefabricated zirconia, zirconia-metal, and copy-milled zirconia abutment. After securing the abutments to the implant using a torque of 24 Ncm, they were mounted into a mounting jig using the 30º tilt. The force was applied on the assembly till the failure occured. Facture resistance and mode of failure were recorded for each specimen. The data were analyzed using One-way ANOVA.
    Results
    The mean values recorded for fracture resistance of different zirconia abutments varied between 426 to 688 N; however, there was no significant differences among the groups (P=0.14). Body fracture was observed only in prefabricated zirconia abutments. Screw fracture and screw bending were the common failures observed in other groups.
    Conclusion
    Zirconia abutments of any type could be successfully used in regular plateform implants.
    Keywords: Implant, Abutment, Zirconia
  • Page 240
    Background And Aims
    Different mechanisms have been developed for connecting abutment to implant. One of the most popular mechanisms is Tapered Integrated Screw (TIS), which is a Tapered Interference Fit (TIF) with a screw integrated at the bottom of that. The aim of this study was to investigate the mechanism of TIS and effective factors in employing TIS during design and implementation processes using an analytic method.
    Materials And Methods
    Relevant equations were developed to predict tightening and loosening torques, contact pressure and preloads with and without bone tissue in this analysis. The efficiency is defined as the ratio of the loosening torque to the tightening torque. The effects of the change in elastic modulus and thickness of the bone on operation of this mechanism were investigated.
    Results
    In this study, 14 independent parameters such as taper angle, friction coefficient, abutment and implant geometry that are effective on performance of TIS mechanism were presented. The role of some factors was shown in the performance of ITI implant using sensitivity analysis.
    Conclusion
    It was shown that friction coefficient, contact length, and implant radius play major roles on tightening and loosening torques and efficiency of the mechanism. Furthermore, the results revealed that the change in the elastic modulus and thickness of the bone influenced the efficiency of the mechanism less than 15%.
    Keywords: Dental implant, Abutment, Screw, Torque
  • Page 251
    Background And Aims
    Internal derangement of the Temporomandibular joint (TMJ) is the most common form of Temporomandibular disorders, which represents an abnormal internal strucural and functional change of the disk, as well as an abnormal relationship of the disk to the condyle, glenoid fossa and articular eminence when the teeth are in the closed- mouth position. The aim of this study was to evaluate the correlation between eminence steepness and condyle disk movements in TMJs affected by internal derangements using magnetic resonance imaging (MRI).
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, digital MRI files of 90 joints belong to 45 patients in open and closed-mouth positions were evaluated. Patients were subdivided into two groups: 64 individuals with anterior disk displacement with reduction and 26 individuals with anterior disk displacement without reduction. Appropriate oblique sagittal sections were selected and printed. Outlines of the fossa, eminence, condyle and disk were traced on matte acetate sheets and evaluated by an oral and maxillofacial radiologist and a postgraduate student of oral and maxillofacial radiology. Disk rotation, condyle rotation, condyle translation and eminence steepness were measured. The data were analyzed using T-test.
    Results
    In this study, no significant difference was found in measurements between the two groups, (for steepness P=0.64, for Disc rotation P=0.77, for condyle rotation P=0.28 and for condyle translation P=0.12). Disk rotation showed statistically significant correlation with eminence steepness in the anterior disk displacement with reduction group (P=0.034). Although this correlation was weak (r=0.27) no statistically significant correlations were found between other variables and eminence steepness in this group (for condyle rotation P=0.3 and for condyle translation P=0.98). Disk rotation and condyle translation had statistically significant relationship in the anterior disk displacement without reduction group (P=0.011, r=-0.49). In addition, a significant difference was found between disk rotation and condyle rotation in this group (P=0.004, r=0.54). The relationship between other variables and eminence steepness were not statistically significant (for disc rotation P=0.06, for condyle rotation P=0.72 and for condyle translation P=0.73).
    Conclusion
    According to the results of the present study, there is no obvious relationship between eminence steepness and movements of the condyle- disk assembly in patients with TMJ internal derangements. Therefore, the hypothesis that a steep articular eminence of the TMJ is a predisposing factor for disk displacement without reduction could not be verified. Performing prophylactic Eminectomy as a part of patient treatment plan is doubtful and need further evaluations.
    Keywords: TMJ, Eminence, Magnetic Resonance Imaging
  • Page 260
    Background And Aims
    Approximately 5% of cancers involve structures of oral cavity. Partial resection of maxilla (maxillectomy) may be performed in these cases. Maxillectomy often results in significant functional disabilities such as inability in mastication, deglutition and speech with adverse impact on psychological status and social life of patients. Obturator prosthesis is a prosthodontic treatment to separate nasal and oral cavities and restore the critical above mentioned functions. The assessment of speech is considered to examine speech function restored by the treatment. The purpose of this study was to evaluate the speech in patients with resected maxilla who have been treated by obturator prosthesis from a pool of related patients in the Prosthodotnics department of dental faculty, Tehran University of Medical Sciences. The evaluation was performed with computer software using sentence intelligibility (SI) test.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was conducted on 10 subjects (23-66 years) referred to the Prosthodontics department of the faculty and received an obturator. After primary examination of the prosthesis, the patients completed SI test in an acoustic room under guidance of a speech therapist. The performed tests were analyzed by the speech therapist. In addition, the SI with and without the prosthesis was evaluate by lay audience. The statistical analyses were performed using Wilcoxon-signed rank test and Weighted Kappa.
    Results
    Significant differences were found between SI tests with and without the obturators (P<0.001). Two of 10 patients showed problems in speech function using obturator.
    Conclusion
    Within the limitations of the present study, obturators had significant effect on improvement of the speech outcomes of examined patients. Improvement of the quality of life could be predicted.
    Keywords: Obturator, Speech, Prosthesis
  • Page 266
    Background And Aims
    Re-application of microbrush may affect the micro tensile bond strength of adhesives to dentin. The aim of this study was to evaluate the effect of re-application of microbrushes on the micro tensile bond strength of an adhesive to dentin.
    Materials And Methods
    Thirty freshly extracted molars teeth were collected and enamel of occlusal surface were removed to expose superficial dentin. Then superficial dentin was etched, washed and partially air dried. According to the times of application of microbrush, teeth were divided into two test groups. In group 1, new microbrushs were used, but in group 2, the ones that were already used for twice were included. Ambar dentin bonding agent (FGM/Brazil) was applied to the etched dentin with microbrushes according to the manufacturer's instructions. Then the crown of teeth was built up with LLiss (FGM/Brazil) composite resin. The teeth were sectioned in buccolingual direction to obtain 1mm slabs. Then 50 hourglass- shape samples were made from 30 teeth (25 Specimens per group). The microtensile bond strength of the specimens was tested usingMTD500 (SD Mechatronik, Germany). The data were statistically analyzed by T-test.
    Results
    The mean values for the microtensile bond strength were 30.49±7.18 and 23.61±9.06 MPa±SD for the first and second groups, respectively. There was significant difference between the groups (P=0.005).
    Conclusion
    Microbrushes should not be used for more than one cavity preparation.
    Keywords: Adhesive, Dentin, Bond strength
  • Page 273
    Background And Aims
    The vitality pulp tests are necessary for diagnosis of pulpal disease and differentiation between endodontic and non-endodontic diseases. Thermal and electrical tests are conventional methods for evaluation of pulp vitality. The purpose of this study was to evaluate the effect of thermal changes on the tooth response to the electric pulp tester.
    Materials And Methods
    In this study, 160 intact maxillary central incisors of 40 voluntaries were evaluated. After isolation, electric pulpal response threshold in patients were recorded. After heat and cold tests, the electrical pulp test was repeated. The degree of response was recorded. The data were analyzed using pair T-test and independent T-test.
    Results
    The result of this study demonstrated that the average of teeth response to the electric pulp tester before and after cold test was 1.3 and 1.7, respectively. The average was 1.4 and 1.7 before and after heat test, respectively. There was no significant difference (P<0.001) between the pulpal response before and after thermal tests (heat and cold tests). In addition, no significant difference was found between pulpal response after heat and cold tests (P=0.25).
    Conclusion
    The response of tooth to the electric pulp tester was influenced by heat and cold tests.
    Keywords: Pulp test, Response, Pulp vitality
  • Page 277
    Background And Aims
    Nursing Caries (NC) is a destructive form of caries because of incorrect nutritional habits in infants that affects deciduous teeth after eruption. Familiarity with the pattern of this type of caries and evaluation of its symmetrical or asymmetrical pattern is necessary for effective and scientific diagnosis and treatment. The aim was to assess the symmetrical or asymmetrical aspects of Nursing Caries in children between 3-5 years old.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 10 kindergartens were randomly selected by the Tehran Welfare Organization. 115 children with NC caries entered to study after examination. Written consents were obtained from the parents. The dmfs in upper primary incisors and upper and lower primary canines, as well as the first primary molars were assessed and the caries pattern in terms of symmetrical or asymmetrical aspects was evaluated. The data were analyzed by ANOVA, LSD, Chi-square and Fisher tests.
    Results
    In 53.9% of the children with NC, the anterior teeth were affected symmetrically, while 46.1% indicated an asymmetrical pattern. In general, 32.2% of the teeth were affected in a symmetrical pattern and 67.8% of them in an asymmetrical pattern. About the relationship between the breastfeeding from the right or left breast and the symmetrical pattern of the NC, 51% of the children were equally breastfed from both breasts. However, in the asymmetrical NC pattern with more impact in the right side of dentition, 50% of the children had been breastfed from the left side and in children with more caries in the left side of dentition, 50% of them had been breastfed from the right side (P=0.01).
    Conclusion
    NC has symmetrical and asymmetrical patterns. Direction of mother for breastfeeding affects the symmetrical and asymmetrical pattern of NC.
    Keywords: Symmetry, Dental caries, Breast feeding
  • Page 283
    Background And Aims
    The aim of this study was to investigate the prevalence of diabetes and other risk factors in patients with dental infections.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was conducted among 50 patients who preferred in maxillofacial word of shariaty hospital with acute dental infections in 9 months. A self-administered questionnaire was administered during a dental appointment in order to gather demographic information and recorded past history of systemic disease, OPG radiography, gingival examination, and the result of lab tests such as CBC, FBS, PT, Bilirubin, Creat, T3, T4, TSH, HIVAb and HBSAg.
    Results
    28% of the subjects and diabetes, 28% Anemia, 4% Hepatitis and 4% suffered from thyroid deficiency. 28% were smokers and 18% declared using alcohol. 6% of this population was addicted to narcotic substances. There was a significant correlation between age, education, diabetes and dental infections (P<0.05). DMFT for people with dental infections without any systemic disease were 8, for diabetic patients, smokers and alcohol users were respectively 17.16, 17 and 14.
    Conclusion
    Diabetes found highly prevalent in patients with dental infection and high DMFT.It indicates a need to establish a comprehensive oral health promotion program based on whole examination and blood glucose control in diabetic patients who have acute dental infection by collaboration between dental and general health care professionals. Moreover, it is recommended that all patients should be educated in dental and oral health for prevention of dental infections.
    Keywords: Dental infection, Systemic disease, Diabetes, Prevalence
  • Page 290
    Background And Aims
    This study was conducted to assess the psychological health status of dentists in Shiraz city.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, subjects consisted of 106 dentists and 94 general practitioners (comparison group) from private and public clinics in Shiraz city. Subjects were requested to complete the standard general health questionnaire and a questionnaire on demographic variables. The data were analyzed by appropriate statistical tests. Chi-Square test and independent sample t-test were used to compare demographic and occupational variables of both groups. The questionnaires were scored and the overall score of each individual determined his/her psychological health status. Means of GHQ scores of both groups were compared using statistical tests.
    Results
    Both groups were similar in all demographic variables, except for age. The mean total score of GHQ-28 for both dentists (17.9) and physicians (16.34) groups were significantly lower than the cut-off point value of 23 (P <0.01). The means of scores for somatic problems, depression, anxiety and insomnia as well as unusual social performance scales were significantly different between both groups (P<0.05). A significant positive association was found between GHQ total score and job tenure.
    Conclusion
    Our findings revealed that psychological health status of dentists was poorer than that of physicians. Additionally, dentist's scores were significantly different from those of their counterparts in all GHQ sub-scales.
    Keywords: General health, Questionnaire, Psychological disorders, Dentist