فهرست مطالب

مهندسی ترافیک - پیاپی 52 (بهار 1392)

نشریه مهندسی ترافیک
پیاپی 52 (بهار 1392)

  • 72 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/02/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمود صفارزاده، سینا صاحبی*، محسن فلاح زواره صفحه 5
    به رغم شمار زیاد تصادفات جاده ای در ایران، انتشار پژوهش های بسیار در زمینه ایمنی راه، نشان دهنده ضرورت بازنگری و تعیین جایگاه پژوهش در مطالعات ایمنی است. یکی از مهم ترین الزامات ارائه پژوهشی موثردر زمینه ایمنی راه، ارزیابی جایگاه و محدوده پژوهش است. مطالعات ایمنی راه طیف گسترده ای از پژوهش ها را شامل می شود. هدف تحقیق پیش رو ارائه دسته بندی نوینی از رویکردهای مطرح در مطالعات ایمنی راه است. در این تحقیق مطالعات ایمنی راه در قالب چهار رویکرد تحلیل آماری تصادفات، ارزیابی ایمنی راه بدون استفاده از داده تصادفات، ارزیابی اقدامات ایمن سازی و پایش ایمنی راه دسته بندی شده اند. نتایج حاصل از دسته بندی ارائه شده در این تحقیق شامل فراهم سازی پویایی علمی، بازنگری در پژوهش های ایمنی راه، دسته بندی جامع این مطالعات، تسریع در تطبیق پرسش های مطرح شده در زمینه ایمنی راه با متدلوژی مورد استفاده و ارزیابی و تعیین جایگاه و محدوده پژوهش صورت گرفته در زمینه ایمنی راه می شود.
    کلیدواژگان: تصادف، اقتصادسنجی، اقدامات ایمن سازی، ممیزی ایمنی راه
  • حجت الله سلیمانی، مهدی استادی جعفری *، حامد امینی شیرازی، محمود کرمرودی صفحه 11

    گسترش سرانه مالکیت وسیله نقلیه و استفاده از خودروهای شخصی سبب تشدید معصلات زیست محیطی و چالش های جدی در زمینه ترافیک و از جمله لزوم مدیریت پارک حاشیه ای و قیمت گذاری آن شده است. در سالیان اخیر، وجود سیاست های متعدد و مقطعی سبب سردرگمی کاربران و کاهش کارآمدی مدیریت پارک حاشیه ای گردیده است. هدف این مقاله بررسی اثرسنجی نحوه قیمت گذاری پارکینگ بر تقاضای استفاده از وسایل نقلیه شخصی می باشد. به این منظور دو سناریوی قیمت گذاری با نرخ ثابت و تصاعدی درنظر گرفته شده و در سه معبر اصلی شهر اهواز در بازه زمانی 45 روزه اجرا شده است. پس از برداشت اطلاعات لازم و تحلیل آن در ساعات مختلف، میزان تاثیر سناریوهای قیمت گذاری بر روی کاهش مدت زمان توقف و نسبت تقاضا به عرضه پارک محاسبه می شود. نتایج حاصل از تحلیل صورت گرفته بیانگر تاثیر بسزای اجرای مدیریت پارک حاشیه ای با قیمت تصاعدی در کاهش مدت زمان توقف در معابر با تقاضای بالای پارک می باشد.

    کلیدواژگان: پارکینگ حاشیه ای، قیمت گذاری، سناریو، اهواز
  • بابک میربهاء*، کامران رحیمی، شهاب حسن پور صفحه 18
    رشد روزافزون جمعیت شهرها و افزایش نیازهای حمل و نقلی، باعث گرایش هر چه بیشتر به سمت استفاده از سیستم های حمل و نقل همگانی شده است. در این میان ساماندهی و مدیریت تاکسی های درون شهری که یکی از مدهای حمل و نقل نیمه عمومی هستند، یکی از موثر ترین راه کارهای کاهش تراکم و وقفه در جریان ترافیک است. رانندگان تاکسی به عنوان مهم ترین جزء در سیستم تاکسیرانی شهری نقشی مهم در میزان کارایی این سیستم دارند. حضور رانندگانی توانا که آمورش های لازم فنی و اجتماعی را دیده اند علاوه بر آن که باعث افزایش اعتماد و علاقه شهروندان به سیستم می گردد، احتمال وقوع تصادفات رانندگی تاکسی ها را کاهش داده و سطح ایمنی شهروندان و کاربران این وسیله حمل و نقلی را نیز افزایش می دهد. در این راستا از سه سال پیش با همت و همکاری معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران و سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران دوره های آموزشی برای رانندگان تاکسی های تهران در سطح مناطق گوناگون شهر برگزار گردید. این مقاله با توجه به آمار و اطلاعات تصادفی برداشت شده از چندین دوره آموزشی مناطق گوناگون نسبت به ارزیابی کارایی این کلاس ها اقدام کرده است. متغیرهای گوناگونی که بر سطح یادگیری شرکت کنندگان تاثیرگذار است مدنظر قرار گرفت و میزان معنی داری آن ها در توصیف تاثیرات آموزش رانندگان ارزیابی شد. نتایج نشان داد که وضعیت سنی افراد و همچنین نمره ارزش یابی قبل از آموزش رانندگان تاثیر زیادی بر تاثیر آموزش بر افراد دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، ارزیابی، رانندگان، تاکسی
  • میلاد حقانی*، هدایت ذکایی آشتیانی صفحه 22
    محدود بودن ظرفیت زیرساخت های شبکه های حمل و نقلی برای ساخت و احداث تسهیلات جدید و نیز توسعه ی ظرفیت تسهیلات موجود، به همراه هزینه ی بالای اجرای بسیاری از سیاست های مدیریت عرضه، چه از دیدگاه عرضه کننه و چه از دیدگاه مصرف کننده ی خدمات حمل و نقل، لزوم مراجعه ی هر چه بیشتر به سیاست های مدیریت تقاضا را برای برنامه ریزان آشکار می کند. افزایش روزافزون استفاده از سیستم های اطلاع رسانی زمان سفر، به منظور بهبود عملکرد و سطح خدمت در شبکه های حمل و نقل، توسعه ی مدل هایی با حساسیت بیشتر را توسط برنامه ریزان حمل و نقل ایجاب می کند که قادر باشند منافع کاربرد چنین سیستم هایی را کمی و پیش بینی نمایند. یک امتیاز رویکرد تصادفی تخصیص ترافیک، انعطاف پذیری بیشتر آن نسبت به مدل قطعی است. به منظور نشان دادن این انعطاف پذیری بالقوه، یک نسخه ی چند رده ای (چند کلاسه) از مدل تخصیص تصادفی با هسته ی انتخاب مسیر لوجیت ترکیب های دوتایی-که یکی از پیشرفته ترین مدل های انتخاب گسسته ی به کار رفته در تحلیل شبکه است- را پیشنهاد و اجرا نموده ایم که قادر است منافع استفاده از سیستم های اطلاع رسانی مسافران در شبکه های حمل و نقل را ارزیابی نماید.
    کلیدواژگان: سیستم های پیشرفته اطلاع رسانی مسافران، مدیریت تقاضا، تخصیص ترافیک چند رده ای، لوجیت ترکیب های دوتایی
  • امیرعلی تربتی* صفحه 29
    «موضوع»این پژوهش، عبارت است از معرفی شش فاکتور کلیدی جهت موفقیت درمدیریت حمل و نقل و ترافیک شهرتهران.«هدف» از این تحقیق در مرحله اول عبارت است از استخراج این شش فاکتور کلیدی و در مرحله دوم اثبات رابطه معنادار این 6 عامل با سازه ی اصلی تحقیق یعنی موفقیت در مدیریت حمل و نقل و ترافیک شهرتهران.این عوامل عبارتند از: ابعاد معنایی با ماهیت انسان محوری، ساختاری(ارتباطات میان سازمانی و یکپارچگی قوانین و مقررات در مدیریت)، فرهنگی اجتماعی، سازمان های محیطی، عدم رعایت قوانین و مقررات مدیریت شهرسازانه فراسازمانی، انسان محور و بعد رفتاری.«ضرورت» انجام این تحقیق عبارت است از متاثر شدن زندگی شهری انسان در برابر فرآیند حمل و نقل و ترافیک.«روش» تحقیق عبارت است از: استخراج 42گویه اولیه(که نهایتا با استفاده از نرم افزار SPSS در 28 گویه خلاصه شد) با الهام گیری از مدل های مفهومی شناخت، پژوهش کتابخانه ای و بررسی پیشینه موضوع در جهان به علاوه مصاحبه با خبرگان حوزه حمل و نقل و ترافیک شهر تهران، دسته بندی گویه های تحقیق با استفاده از روش آماری تحلیل عاملی مرتبه یک در6 دسته، اثبات رابطه معنادار این 6 عامل با سازه ی اصلی تحقیق با استفاده از تحلیل عاملی مرتبه دو که در مرحله اول با استفاده از روش کیفی و در مرحله دوم کمی، توصیفی و پیمایشی است. با تهیه پرسشنامه و تحلیل نتایج حاصله از جامعه آماری دست اندرکاران معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران، مدیران،مشاوران، کارشناسان ارشد و کارشناسان حوزه معاونت و سازمان حمل و نقل و ترافیک که درمجموع حدود 875 نفر هستند و نمونه ای به حجم 124 نفر انجام شد.
    نتایج پرسشنامه ها با استفاده از تحلیل عاملی مرتبه اول(اکتشافی به ابعاد شش گانه فوق الذکر منتهی گردید. سپس در تحلیل عاملی مرتبه دوم یا تاییدی از عامل ها به مفهوم سازه ی تحقیق دست پیدا کردیم که به عنوان «دستاورد» های این تحقیق می باشند. همچنین توجه به 28 گویه ی دسته بندی شده تحت 6 دسته عوامل فوق الذکر به مجریان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فاکتور کلیدی موفقیت، تعامل سازمان ها، قوانین و مقررات، مدیریت شهری ترافیک، انسان محوری، سیاست گزاری هماهنگ، تحلیل عاملی
  • میقات حبیبیان*، سمیرا دیباج، یلدا رحمتی صفحه 41
    سفرهای کوتاه با سواری شخصی بخش عمده ای از جا به جایی شهروندان در فعالیت های روزانه شهر تهران را تشکیل می دهند که تغییر آن ها به سایر روش ها به علت قیود کمتر امکان پذیرتر است. در این مطالعه، مدیریت تقاضای سفرهای کوتاه کاری به محدوده مرکزی شهر تهران مورد نظر است. بر این اساس با استفاده از رویکرد چند سیاستی در مدیریت تقاضای حمل و نقل، شناسایی اثرات پنج سیاست مدیریتی حمل و نقل شامل دو سیاست جذبی (کاهش زمان سفر سیستم های همگانی و بهبود دسترسی به سیستم های همگانی) و سه سیاست دفعی (قیمت گذاری سوخت، قیمت گذاری پارکینگ و اخذ ورودیه به مرکز شهر) در سفرهای کاری به مرکز شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. طراحی این مطالعه در راستای امکان پذیری بررسی سیاست های ترکیبی مدیریتی حمل و نقل انجام گرفته و این مطالعه از طریق مصاحبه حضوری با 126 نفر استفاده کننده از سواری شخصی در سفرهای کاری کمتر از 8 کیلومتر صورت گرفته است. در این راستا ضمن تهیه مدل رفتاری انتخاب وسیله مسافران در قالب یک مدل لوجیت چندگانه، متغیرهای مربوط به سیاست ها، مورد بررسی دقیق تری قرار گرفته اند و کاربرد مدل برای سیاست قیمت گذاری ورودی به محدوده مرکزی شهر نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت تقاضای حمل و نقل، سفرهای کوتاه، سیاست گزاری، مدل لوجیت
  • مرتضی خشایی پور*، مهدی عابدینی، شروین بابایی صفحه 48
    برای تحقق توسعه اقتصادی و اجتماعی، سیاست گزاران شهری، همواره و به خصوص در مقوله حمل و نقل، با موضوع تصمیم گیری و انتخاب از میان سرمایه گذاری های بخش های متفاوت اقتصادی و اجتماعی رو به رو بوده اند. هدف هر تصمیم گیری آن است که از سرمایه گذاری و کاربرد منابع محدود، بیشترین فایده اقتصادی عاید شهر و در مقیاس بالاتر،کشور شود. در این راستا و در این تحقیق، به منظور کمک به امر تصمیم گیری های اقتصادی در بخش حمل و نقل شهری، 10هزینه ناشی از بخش حمل و نقل (شامل 10 مد حمل و نقلی) در شهر تهران و در سال 1390 بر حسب هر کیلومتر پیمایش سفر یک مسافر در ساعات اوج و غیر اوج مورد محاسبه قرار گرفته است و بر اساس آن هزینه های اجتماعی ناشی از هر سفر انجام شده با مدهای مورد بررسی در سال 1390 تعیین گردیده است. در نتیجه این محاسبات، وسایل نقلیه شخصی و مینی بوس به ترتیب پر هزینه ترین و پیاده روی، دوچرخه سواری و مترو به ترتیب کم هزینه ترین مدها برای انجام سفر در سال 1390 در شهر تهران و در ساعات اوج و غیر اوج تعیین شده اند.
    کلیدواژگان: هزینه سیستمی سفر، هزینه زمان سفر در ساعات اوج و غیر اوج، مدهای حمل و نقلی در شهر تهران
  • صفحه 56
  • صفحه 60
  • صفحه 62
|
  • Mahmoud Saffarzadeh, Sina Sahebi*, Mohsen Fallah Zavareh Page 5
    Large number of road crashes and casualties in Iran indicates that the numerous road safety researches undertaken so far have not been effectively applicable. To achieve creditable progress in road safety in practice, a broad revision in orientation towards research on road safety is required. Traffic safety is a multidisciplinary subject and research field on road safety consists of a wide range of contexts. Therefore, road safety researcher should have a decent thinking order in the early stages of the project when research scope and limitations are proposed. This study aims to classify recent approaches used in research works reported in international peer-reviewed journals. Exploring the literature, the authors have classified the recent research works on road safety into four categories, namely crash data analysis, non-crash data analysis, road safety evaluation and road safety surveillance. The fourfold intellectual model presented in this paper readily enables the researchers to appraise their orientation properly towards the road safety problem they are dealing with, in order to find appropriate potential justifications. The model can also offer an examination tool to measure the level of correspondence between the problem and the proposed methodology by the researcher. Finally, the model provides the researchers with appropriate means to find the study scopes and limits.
    Keywords: road crash, road safety modeling, classification
  • Hojjatollah Soleimani, Mahdi Ostad Jafari, Hamed Amini Shirazi, Mahmood Karamroodi Page 11

    The annual increment of owning and utilizing vehicles has intensified environmental problems and has led to new challenges in the area of traffic, specifically the management of the side parking and its pricing. In recent years, various and temporary policies have led to the bewilderment of the users and reduction of the efficiency of side parking management. Purpose of this research is to investigate the effect of the manner of parking pricing on the demand for the use of vehicles. Two scenarios of pricing with fixed rate and progressive manner have been taken into account and implemented on three major streets in Ahwaz for a period of 45 days. After collecting data in different hours and analyzing them, the effect of pricing scenarios on the ratio of parking demand to parking supply has been studied and reduction of stopping time has been calculated. The results of the analysis demonstrate the significant effect of the management of side parking with progressive price on reduction of stopping time on the streets having high demand of parking.

    Keywords: side parking, pricing, Scenario, Ahwaz
  • Babak Mirbaha*, Kamran Rahimi, Shahab Hasanpour Page 18
    The growing population in cities and increasing demand for transportation has made public transportation a very favorite mode of transportation. Managing the operation of taxis as a paratransit mode of transportation is one of the most effective methods of mitigating congestion and traffic flow pauses. Taxi drivers, as the most important members of this mode of transportation, play a vital role. Qualified drivers who are acquainted with technical and social techniques improve the advantages of this mode of transportation in addition to enhancement of passenger safety. The Municipality of Tehran has developed relevant training courses in different regions in Tehran. In this research, the effect of these courses on drivers’ knowledge has been evaluated based on random samples collected from the taxi drivers. Also, correlation and effect of different parameters on drivers training level have been evaluated.
    Keywords: Training, Evaluation, Taxi Drivers
  • Milad Haghani*, Hedayat. Z. Aashtian Page 22
    Limited capacity of transportation infrastructures for development of new facilities and expansion of the capacity of the current facilities, in addition to the high cost of so many supply management policies, whether in the supplier’s or the transportation services user’s view, suggest to the transportation planners the fundamental necessity of referring to demand management policies. The growing rate of implementing travel time information systems, in order to enhance the performance and level of service within transportation networks, has stimulated planners to generate more sensitive models with capability of quantitatively assessing the benefits of introducing traveler information systems. A superiority of stochastic approach of traffic assignment is its higher flexibility in modeling commute behaviors than a deterministic model provides. In order to demonstrate this potential flexibility, we have suggested a multi-class version of stochastic traffic assignment with paired combinatorial logit route choice kernel—one of the most advanced discrete choice models applied in network analysis—being able to evaluate benefits of serving transportation networks by traveler information systems.
  • Amir Ali Torbati* Page 29
    In this Article, six key factors which grant success in achiving the goals of a human-based, strategic metropolitan development plan of Tehran metropolis with the concept of urban traffic management has been discussed.The key point is that ignoring these factors could deteriorate urban development indexes, influense human life and cause major damages to sustainable developement. A survey was done to find causes based on major traffic expert's opinions. The best practices available in literature have been reviewed and four key success factors have been found as objective problems, structural problems, environmental and social problems, behaivioral problems, and finally, ignoring principals of urban development whitch is known as a subcategory of behaivioral problems. Based on the outcomes, effect of environmental and social problems such as those related to developing social knowledge and culture in the related items in the field of traffic on fulfillment of goals has been proved. The research helps urban strategists with taking a better role to tackle traffic problems based on human points of view.
  • Meeghat Habibian*, Samira Dibaj, Yalda Rahmati Page 41
    Congestion due to the use of private cars is a common problem for large cities and imposes environmental and social costs. Transportation demand management (TDM), therefore, refers to an approach which directs to a more efficient use of urban transportation resources. Typically, reduction in private car use is the main goal of this approach. A major part of daily car usage in cities is due to commuters’ short trips which are more subjected to mode change because of having fewer constraints. This study focuses on managing the demand for short trips whose destinations are Tehran central. Two pull policies (i.e. transit time reduction and transit access improvement) and three push policies (i.e. increasing fuel cost, increasing parking cost, and cordon pricing) are investigated on 126 commuters whose workplaces are in Tehran central and their driving distance is less than eight kilometers. Adopting an approach, namely multi-instrumentality, design of this study is enhanced by considering interactions of TDM policies. By developing a behavioral mode choice model in the form of multinomial logit, significant transportation-related variables are discovered and interpreted, respectively. The application of model regarding the effect of cordon pricing policy on private car usage is also presented.
    Keywords: transportation demand management policy, short trips, policy making, logit model
  • Morteza Khashaypoor*, Mahdi Abedini, Shervin Babaei Page 48
    In order to achieve economical and social development, especially in the case of transportation systems, urban policy makers have the challenge of decision-making and the choice of economical and social projects to invest in. Every decision is made to generate the most profit for the city and eventually the country, through limited resources and investments. In order to facilitate the process of economical decision-making, 10 categorized costs, imposed in this study by transportation sector (including 10 transportation modes) for Tehran city in 2011, have been calculated per passenger-kilometer at peak and off-peak hours. Then, system costs due to each trip made with the designated mode have been specified. It has been concluded that private vehicles and minibuses are the most expensive modes whereas walking, biking and subway are the least expensive ones for making a trip in Tehran city in 2011 at peak and off-peak hours.
    Keywords: trip system cost, travel time cost in peak, off peak hours, transportation modes