فهرست مطالب

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال چهارم شماره 15 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین زارع، علی مصطفایی صفحات 1-12
    استدلال منطقی فرایندی است که در آن ذهن بین چند قضیه یا حکم، ارتباطی دقیق و منظم برقرار می سازد تا از پیوند آنها نتیجه حاصل شود. به این ترتیب نسبتی مبهم به نسبتی یقینی و صریح تبدیل می شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی ساختار عاملی مقیاس استدلال منطقی برای دانشجویان متناسب با استدلال منطقی در فرهنگ ایرانی است. این آزمون در سال 2005 توسط آنا تامسون جهت تعیین اندازه و میزان استدلال منطقی ساخته شده است. روایی محتوایی آن توسط اساتید روانشناسی و مشاوره تایید و سپس با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس روی یک نمونه 200نفری از دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز بوکان اجرا گردید که پس از جمع آوری سوالات با روش آماری مناسب تحلیل و میزان روایی محتوایی و روایی سازه، تحلیل عاملی و برای پایایی از روش همسانی درونی و شاخص ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، دو عامل استدلال منطقی اعداد و استدلال منطقی قضاوت کردن استخراج شد. همچنین نتایج ضریب آزمون به روش آلفای کرونباخ برای مولفه ها به ترتیب برای استدلال منطقی قضاوت کردن 83/0 و استدلال اعداد 87/0 می باشد. بنابراین نتایج نشان دهنده ی روایی و پایایی بالای آزمون می باشد.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، روایی، پایایی، استدلال منطقی، استدلال اعداد، استدلال قضاوت کردن
  • فرزاد رادمهر، سید حسن علم الهدایی صفحات 13-36
    در این مطالعه خوشه بندی به عنوان یکی از روش های داده کاوی توصیفی جهت استفاده در مطالعات آموزشی و روانشناختی مطرح می گردد. گروه بندی داده های پژوهش در مطالعات قبلی در حوزه های آموزشی و روانشناختی توسط میانگین، میانه و برد صورت گرفته است که دارای نواقص و محدودیت هایی می باشد. لذا در این مطالعه خوشه بندی به عنوان ابزاری جایگزین با قابلیت های متعدد در مطالعات کمی و آمیخته معرفی می گردد. بدین منظور، ابتدا تعریف اجمالی از خوشه بندی ارائه گردیده و سپس مراحل ششگانه اجرای فرایند خوشه بندی(انتخاب متغیرهای خوشه بندی، انتخاب روش خوشه بندی، انتخاب معیار شباهت/تفاوت، انتخاب الگوریتم خوشه بندی، انتخاب تعداد خوشه و بررسی اعتبار و تفسیر نتایج خوشه بندی) توسط داده های کمی مرتبط با روانشناسی یادگیری ریاضیات بیان می گردد تا ضمن آشنایی بیشتر پژوهشگران حوزه ی مطالعات آموزشی و روانشناختی با این ابزار، نتایج جدیدی در زمینه ی روانشناسی یادگیری ریاضیات مطرح گردد. نتایج اعمال خوشه بندی بر روی داده ها نشان می دهد که از خوشه بندی می توان برای بررسی ارتباط متغیرهای مختلف بر متغیر وابسته در مطالعات کمی و شناسایی کاندیداهای شرکت در مصاحبه در مطالعات آمیخته استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خوشه بندی، داده کاوی، روانشناسی یادگیری ریاضی
  • ابراهیم امیری، حسین کارشکی، محسن اصغری صفحات 37-58
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مشاوره ی گروهی با تاکید بر درمان راه حل محور، بر سلامت عمومی دانش آموزان پسر تک سرپرست مقطع متوسطه شهر تربت حیدریه صورت گرفت. در این مطالعه جامعه ی آماری شامل تمامی دانش آموزان تک سرپرست مشغول به تحصیل در دبیرستان ها و هنرستان های عادی سطح شهر تربت حیدریه در سال تحصیلی 91-92 بود. ابتدا یک هنرستان و یک دبیرستان به صورت خوشه ایانتخاب گردید و از بین دانش آموزان تک سرپرست آن مدارس 30 نفر گمارش شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 آزمایش و کنترل قرار گرفتند. روش مشاوره گروهی راه حل محور بر روی گروه آزمایش در 7 جلسه اجرا گردید. ابزار پژوهش در این تحقیق پرسشنامه ی سلامت عمومی 28 ماده ای بود. تحلیل داده ها با استفاده از t مستقل و کواریانس چند متغیره انجام گردید. نتایج نشان داد که مشاوره ی گروهی باعث افزایش سلامت عمومی گردیده و بر مولفه های سلامت عمومی(کاهش افسردگی، اضطراب) تاثیر معناداری داشته است و در بدکارکردی اجتماعی و نشانه های جسمانی تاثیر معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، رویکرد راه حل محور، دانش آموزان پسر تک سرپرست، سلامت روان
  • مینا خلیلی فر، سلطانعلی کاظمی، حجت الله جاویدی صفحات 59-73
    هدف از این تحقیق، تبیین نقش واسطه گری جهت گیری مذهبی در رابطه ی بین سبک فرزندپروری والدین و معنای زندگی دانش آموزان پایه ی سوم دبیرستان شهر شیراز بود. به منظور انجام این پژوهش، 271 نفر از دانش آموزان سال سوم دبیرستان شهر شیراز(138 دختر و 133پسر) به شیوه ی نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی سبک فرزندپروری والدین دیانا بامریند(1967م) و معنادار بودن زندگی(صالحی،1374) و پرسشنامه ی جهت گیری مذهبی(البرزی،1382) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های خام از شیوه ی آماری تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد که در مجموع 41% از واریانس معنای زندگی توسط جهت گیری مذهبی همانندسازی شده و سبک فرزندپروری والدین قابل پیش بینی است. بنابر این نتایج به دست آمده نشان داد که جهت گیری مذهبی نقش واسطه گری معنادار برای سبک فرزندپروری و معنای زندگی دانش آموزان پایه ی سوم دبیرستان بازی می کند.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، سبک فرزندپروری، معنای زندگی
  • مدینه دیانت نسب، حجت الله جاویدی، حسین بقولی صفحات 75-89
    هدف از انجام پژوهش حاضر تبیین نقش واسطه گری استرس شغلی در رابطه ی بین سرمایه ی روانشناختی با عملکرد شغلی کارکنان واحد عملیاتی منطقه ی دشتگز شرکت نفت و گاز گچساران می باشد. به لحاظ ماهیت و اهداف، این پژوهش از نوع نظری و برای اجرای آن از روش همبستگی استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل 300 نفر از کارکنان واحد عملیاتی یکی از مناطق شرکت نفت می باشند. برای تعیین حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان تعداد 169 نفر به عنوان حجم نمونه برآورد شده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها از 3 پرسشنامه ی استرس شغلی، عملکرد شغلی و سرمایه های روانشناختی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین استرس و عملکرد شغلی رابطه ی منفی و معنادار و بین سرمایه ی روانشناختی و عملکرد شغلی رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که استرس شغلی نقش واسطه ای در رابطه ی بین سرمایه ی روانشناختی با عملکرد شغلی ایفا کرده و سبب کاهش اثر سرمایه ی روانشناختی بر روی عملکرد شغلی می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، استرس شغلی، عملکرد شغلی
  • ناصر صبحی قراملکی، نادر حاجلو، کریم بابایی صفحات 91-101
    در این پژوهش اثربخشی آموزش مهارت های مدیریت زمان بر اهمال کاری دانش آموزان مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور نمونه ای شامل 70 دانش آموز به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای از بین تمامی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه ی شهرستان تبریز انتخاب و سپس به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش(n=35) و کنترل(n=35) قرار گرفتند. در مرحله ی بعد، ابتدا پرسشنامه ی اهمال کاری تاکمن(پیش آزمون) در هر دوگروه(آزمایش و کنترل) اجرا شد. سپس گروه آزمایش در طی 10 جلسه ی 2 ساعته تحت آموزش مهارت های مدیریت زمان قرار گرفتند. پس از اتمام جلسات پرسشنامه ی اهمال کاری(پس آزمون) دوباره در هر دو گروه مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با روش تحلیل آنووا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که آموزش مهارت های مدیریت زمان، اهمال کاری را در دانش آموزان کاهش می دهد. می توان نتیجه گرفت که اغلب دانش آموزان در طول سال تحصیلی برنامه مدونی برای مدیریت زمان مطالعه خود ندارند و این باعث پسرفت و شکست در عملکرد تحصیلی شده و منجر به کاهش در احساس خودکارآمدی و گرایش دانش آموزان به طرف اهمال کاری می شود. بنابراین لازم است تا آموزش مدیریت زمان با تاکید بیشتری انجام گیرد تا باعث نهادینه شدن مدیریت زمان در آنها شود.
    کلیدواژگان: مدیریت زمان، اهمال کاری، دانش آموزان
  • محسن گل پرور، مایده عابدینی، حامد شاهنگی صفحات 103-117
    این پژوهش با هدف بررسی نقش باور به دنیای عادلانه و ناعادلانه در پیوند بین فرسودگی و استرس شغلی با رفتارهای غیراخلاقی به مرحله ی اجرا درآمد. شواهد پژوهشی قبلی حاکی از آن است که باور به دنیای عادلانه می تواند اثرات استرس بر افراد را مورد تعدیل قرار دهد.این پژوهش از نوع پژوهش های همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش را کارکنان یک سازمان دولتی در بهار و تابستان 1389 تشکیل دادند که از بین آنها 287 نفر به شیوه ی سهل الوصول برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ی باور به دنیای عادلانه با 7 سوال، پرسشنامه ی باور به دنیای ناعادلانه با 4 سوال، استرس شغلی با 5 سوال، فرسودگی شغلی با 4 سوال و رفتارهای غیراخلاقی با 4 سوال بود. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تعدیلی مورد تحلیل قرار گرفت.نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که باور به دنیای عادلانه، رابطه ی استرس شغلی با رفتارهای غیراخلاقی را تعدیل می نماید. بدین معنی که وقتی باور به دنیای ناعادلانه در حد پایینی است، افزایش استرس شغلی منجر به افزایش رفتارهای غیراخلاقی می شود.براساس یافته های این پژوهش، با تقویت باور به دنیای عادلانه، می توان از پیوند میان استرس شغلی و رفتارهای غیراخلاقی جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: باور به دنیای عادلانه، باور به دنیای ناعادلانه، استرس شغلی، فرسودگی شغلی، رفتارهای غیراخلاقی
|
  • Pages 1-12
    Logic process in which the mind of a proposition or judgment، careful and regular communication establishes a link between them، the result is achieved. The aim of this study was to examine the factor structure of the scale logic for Students Proportional to the logic of Iran culture. The test in 2005 by Anna Thomson To determine the size and amount of logical argument is made. Content validity by professors of psychology and Consultation approval. Then، by using sampling Available، A sample of 200 students who received PNU Bukan Center. After collection، the question of appropriate statistical methods to analyze and rate the content validity and construct validity، factor analysis and Cronbach''s alpha coefficients of internal consistency and reliability of the method used. Based on the results of exploratory factor analysis، two factors were extracted logic، numbers and logic judgment. Cronbach''s alpha coefficients for the components of the test in order for logical reasoning، judgment 0/83 and argue the numbers 0/87 is. The results indicate that the test has high reliability and validity.
    Keywords: Standardization, Validity, Reliability, Logic Reasoning
  • Pages 13-36
    In this study, cluster analysis as a descriptive data mining method for using in educational and psychological studies is presented. Grouping data in previous studies in these areas is done by median, mean, and range which has several weaknesses and limitations. Therefore, cluster analysis as an alternative method which has several applications in quantitative and mixed method studies is introduced. To achieve this, cluster analysis and steps for conducting cluster analysis (i.e., deciding on clustering variables, clustering procedure, selecting measure of similarity/dissimilarity, choosing clustering algorithm, deciding on the number of clusters, and validating and interpreting the cluster solution) are presented and illustrated by a sample data related to psychology of learning mathematics in order to familiarize researchers with this methods and also finding new results in this area. Obtained results indicate that cluster analysis can be used for investigating relationships between variables in quantitative research and finding potential candidates for interviewing in mixed method studies.
    Keywords: Cluster Analysis, Data mining, Psychology of Learning Mathematics
  • Pages 37-58
    The aim of this research was investigate the effectiveness of group counseling emphasizing the effect of solution- focused therapy on subscales general health recovery in high school single parent male high school students in Torbat H. city. The study population included students enrolled in high schools and one parent of normal schools in the city Torbat the 91-92 school years. Firstly, 2 high schools selected cluster sampling and 30 single parent maleparticipants were randomly assigned into experimental and control groups (each group comprising 15 students).The participants in the experimental group received Method of solution-focused group counseling 7 sessions. Data in this research has been Article 28 of the General Health Questionnaire. Data analysis was performed using independent T. and Manova. The results showed that group counseling is to increase general health and general health factors (depression, anxiety) have had a significant impact and on (social withdrawal, somatic symptoms) is not significant.
  • Pages 59-73
    The study aimed to check mediating role of Religious orientation for parenting styles and their meaning of life in junior high school students in Shiraz. The sample of this study consisted of 271 junior high school students in Shiraz (138girls and 133boys) that was selected by the method of sampling multistage cluster. The questionnaire for the study of parenting styles parents, and the meaning of life and the religious orientation inventory were used. In order to analyze the raw data the statistical methods were used. The study showed that 41% of variance of meaning of life is predicted with Religious orientation and parenting style. In sum, the results revealed that Religious orientation for parenting styles and their meaning of life has a signification role.
    Keywords: Religious Orientation, Parenting Styles, Meaning of Life
  • Pages 75-89
    The aim of this study was to explain the Medition role of job stress in the relationship between psychological capitaland personnels Performance of Gachsaran oil and gas company operating in Dashtgaz. Due to the nature and objectives, this research is Nazari type and the correlation method is used for its implementation. The population of study included 300 employees of Gachsaran oil and gas company which is engaged in years 92-91. In this study, random sampling was used. In this research and sample size was 169 with using Krejcie and Morgan, s table. Data is collected from the three questionnaires: 1 - Astaynmtz job questionnaire, 2 - job performance questionnaire of Patterson and 3 - Inventory psychological capital by Luthans et al that the validity and reliability have been confirmed. The results showed that there is a significant negative correlation between job stress and job performance, and there is a significant positive relationship between psychological capital and job performance. The findings also showed that The mediating role of job stress in the relationship between psychological capital and job performance plays and reduces the effects of psychological capital on job performance.
    Keywords: Psychological Capital, Job stress, Job Performance
  • Pages 91-101
    The main goal of this research was to study the effectiveness of time management skills training on students procrastination. Therefore, a sample consisting of 70 students were chosen based on a multi-stage cluster random sampling from among all high school students in the city of Tabriz and were assigned randomly in experimental (n = 35) and control groups (n = 35). In the next phase,Takman procrastination questionnaire (pre-test) were administered in both groups (experimental and control). Then, the experimental group received 10 sessions of 2 hours of time management skills. After the sessions, procrastination questionnaire (post-test) was again evaluated in both groups and the data were analyzed by ANOVA analysis. The results indicate that learning time management skills reduces procrastination of the students. The results imply that During the school year, most students do not have any plan to manage their study time and this causes the deterioration and failure, leading to a decrease in feelings of self-efficacy and neglecting in academic performance of students. Therefore it is necessary to teach them manage their time with more emphasis and the institutionalize time management in them.
    Keywords: Time Management, Procrastination, Students
  • Pages 103-117
    This research was conducted with the aim of studying the role of belief in a just and an unjust world in connection between job stress and exhaustion with unethical behaviors. Previous research evidences showed that, belief in a just world moderates the effects of stress on individuals. This research is a co- relational research. Research statistical population was the employees of a public sector company in spring and summer of 1389. Among these statistical population, 287 persons were selected using convenience sampling. Research instruments were belief in a just world questionnaire with 7 items, belief in an unjust world with 4 items, job stress with 5 items, job exhaustion with 4 items and unethical behaviors with 4 items. Data were analyzed with the use of moderated hierarchical regression analysis. Results of hierarchical regression analysis revealed that, belief in a just world moderates the relationship between job stresses with unethical behaviors. That is, when belief in a just world is low, increase in job stress, result in increase of unethical behaviors. On the basis of current research findings, with reinforce belief in a just world; we could be prevent connection between job stress and unethical behaviors.
    Keywords: Belief in a just world_Belief in an unjust world_Job stress_Job exhaustion_Unethical behaviors