فهرست مطالب

مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1386)

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1386)

  • 58 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/02/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن جهانی هاشمی، ناهید رضایی، حسین قافله باشی، محمد ابراهیم ساریچلو صفحه 5
    مقدمه و هدف
    استرس های شغلی و عوامل مولد آن یکی از مباحث مهم روانشناختی است که از سال های قبل توجه پژوهشگران متعددی را به خود جلب کرده است. سلامت جسمی و روانی نیروی کار تحت استرس های شغلی مورد تهدید قرار می گیرد و کارکرد اجتماعی آنها را مختل می نماید که این خود نیز تهدیدی جدی بر عملکرد و بهره وری سازمانی به حساب می آید. امروزه کادر بهداشتی به عنوان یک گروه در معرض استرس شناخته شده که بخش اعظم آن را کادر پرستاری (پرستاران، بهیاران و پرسنل اتاق عمل) تشکیل می دهند.
    روش کار
    این بررسی به صورت مقطعی (cross sectional) به منظور شناسایی اختلال های روانی کادر پرستاری مراکز آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی قزوین (واقع درشهر قزوین) در سال 1384 انجام شده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ-28) بود. در این تحقیق پرسشنامه GHQ-28 بین 350 نفر از پرسنل کادر پرستاری در بیمارستان های آموزشی- درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قزوین توزیع گردید. داده ها با استفاده از آزمون کای دو، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    144نفر(2/42%) غیر طبیعی و 197نفر(8/57%) طبیعی بودند. 5/43% از زنان و 5/32% از مردان به عنوان غیر طبیعی شناخته شدند. 4/44% از متاهلین و 7/37% از مجردین به عنوان غیر طبیعی شناخته شدند. با توجه به محل ارایه خدمت، میزان شیوع به صورت زیر به دست آمد: اتاق عمل 3/44%، بخش 2/43%، اورژانس 2/38% و بخش و اورژانس 3/33%. در شیفت کاری عصر بیشترین میزان اختلال به دست آمد (50%). بالاترین میزان اختلال در کادر پرستاری بیمارستان کوثر (زنان و زایمان) به دست آمد (3/57%). علایم جسمانی در 17 نفر (9/4%)، علایم اضطراب در 27نفر(8/7%)، علایم مربوط به کارکرد اجتماعی در 11نفر(2/3%) و علایم افسردگی در 6نفر(7/1%) مشاهده شد. ارتباط معنی داری(P<0.05) بین وضعیت تاهل و مقیاس فرعی اول(علایم جسمانی) وجود داشت. ضریب همبستگی پیرسون بین مقیاس کلی و علایم جسمانی 824/0= r به دست آمد. همچنین بین مقیاس کلی و علایم اضطراب 884/0= r به دست آمد. بین مقیاس کلی و علایم کارکرد اجتماعی 680/0= r و بین مقیاس کلی و علایم افسردگی 772/0= r به دست آمد.
    نتیجه نهائی: با توجه به نتایج به دست آمده، آموزش کادر پرستاری جهت به کار گیری روش های مقابله با استرس، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پرستار، پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی، سلامت روانی
  • داود سهرابی، فردین اسدی، مژگان شمس الدین صفحه 11
    مقدمه و هدف
    جفت سرراهی یک عارضه جدی حاملگی و اورژانس طب مامایی است که می تواند برای مادروجنین ویا هردوکشنده باشد. هدف از این مطالعه تعیین عوامل موثر بر جفت سر راهی در زایمان های بیمارستان ولی عصر زنجان است.
    روش کار
    این مطالعه به روش گذشته نگر توصیفی تحلیلی بر روی12834 مادر باردار بستری در بیمارستان ولی عصرزنجان درسال 1383-1381 انجام گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه بوده است.نمونه گیری از نوع آسان بوده است وتمام پرونده هاییکه از نظر اطلاعات کامل بوده اند موردمطالعه قرار گرفته اند. داده ها با استفاده از روش آماری Chi square pearson’s مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. در مجموع 93مورد جفت سر راهی در زایمانها ثبت شد. و تعداد 940 مورد افراد کنترل به صورت تصادفی انتخاب شد.
    نتایج
    شیوع جفت سرراهی72/0 درصد یعنی93مورد در تعداد کل زایمانها 12834 مورد بوده است. تعداد زایمانها بطور چشمگیری درمادران دارای جفت سرراهی بیشتر بود (001/0 (p<. همچنین سابقه سزارین، سابقه سقط های القایی وسابقه جفت سر راهی در زایمان های قبلی درگروه تجربی افزایش معنی داری را نشان می داد(0001/0 (p<. نوزادان باجنسیت مذکر، وزن کمتر از 2500گرم در مادران باجفت سرراهی بیشتر بودند (0001/0 (p<. نوزادانی که از مادران با جفت سرراهی متولد شده اند آپگار دقیقه 5 در 7/24درصد موارد کمتر از 7 بود(0001/0 (p<.
    نتیجه نهایی: زایمان های متعدد، سابقه سزارین و سقط قبلی می توانند از ریسک فاکتورهای مطرح در جفت سر راهی باشند.
    کلیدواژگان: جفت سر راهی، حاملگی، عوامل مستعد کننده
  • نسیم علی پور، سید عباس علوی مقدم، مهندس خسرو مانی کاشانی صفحه 16
    مقدمه و هدف
    تهوع و استفراغ بعد ازعمل شایع ترین عارضه بیهوشی است که شیوع کلی آن 30-20 درصد می باشد و سبب بروز مشکلاتی چون: طولانی تر شدن مدت اقامت بیمار در اتاق بهبودی و افزایش هزینه و ناراحتی بیمار می گردد. هدف از این مطالعه مقایسه شیوع استفراغ به دنبال عمل های آپاندکتومی، لاپاراتومی، هرنیورافی و هموروئید با دو پروتکل بیهوشی در بیمارستانهای امام خمینی (ره) و اکباتان همدان می باشد.
    روش کار
    این کارآزمایی بالینی برروی 250 زن تحت اعمال جراحی آپاندکتومی، لا پاراتومی، هرنیورافی و هموروئید مراجعه کننده به بیمارستان های امام خمینی (ره) واکباتان صورت گرفت و با روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و سؤال هایی که در قالب یک پرسشنامه طراحی شده بود از بیماران پرسیده می شد و شیوع استفراغ بعد از بیهوشی بیماران تحت عمل جراحی عمومی بستری در بیمارستان های امام خمینی و اکباتان مقایسه گردید.
    نتایج
    زنانی که درمحدوده سنی 60-10 سال قرار داشتند و تحت اعمال جراحی آپاندکتومی، هرنیورافی،هموروئید و لاپاراتومی قرار گرفتند، به عنوان نمونه های مورد پژوهش انتخاب شدند. از نظر تحصیلات 7% بیسواد، 2/29% ابتدایی، 20% راهنمایی، 36% دبیرستان و 8/7% تحصیلات دانشگاهی داشتند. 5/72% واحدهای پژوهش خانه دار و 5/27% شاغل بودند. شیوع استفراغ در بیمارستان امام خمینی (ره) با توجه به پروتکل آن، 4/14 درصد و در بیمارستان اکباتان با توجه به پروتکل بیهوشی آن، 8/0 درصد است. در تحلیل نتایج از آزمون کای اسکویر استفاده شد که اختلاف مشاهده شده در سطح کمتر از 5% معنی دار گردید 05 /0>P. نتیجه نهائی: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که افزودن 10 میلی گرم متوکلوپرامید و 8 میلی گرم دگزامتازون به پروتکل بیهوشی در اعمال جراحی: لاپاراتومی، آپاندکتومی، هموروئید، هرنیورافی به دنبال بیهوشی عمومی تاثیری در کاهش شیوع استفراغ در پایان بیهوشی و اتاق بهبودی نداشته است و آزمونهای آماری اختلاف معنی داری را بین نتایج حاصل از دو بیمارستان نشان می دهد05 /0>P.
    کلیدواژگان: استفراغ، بیهوشی عمومی، دگزامتازون، متوکلوپرامید
  • شهریار بخشنده، عهدیه پرهیزکار صفحه 21
    مقدمه و هدف
    امروزه بیماری های مزمن ریوی شایعترین بیماری های مزمن را تشکیل می دهند در بین بیماری های ریوی علیرغم در دسترس بودن دارو و مراقبت های بهداشتی، بیماری آسم از شیوع بالائی برخوردار بوده و موجب مرگ و میر های زیادی خواهد شد لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش تمرینات تنفسی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم مراجعه کننده به درمانگاه های تخصصی شهر سنندج در سال 1384انجام شد.
    روش کار
    در این پژوهش تعداد نمونه ها 35 نفر در نظر گرفته شد. که با روش تدریجی و با مراجعه به درمانگاه های تخصصی انتخاب شدند. پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی تک گروهی بود که بعد از انتخاب نمونه ها پرسشنامه کیفیت زندگی قبل از مداخله با کمک مصاحبه توسط پژوهشگر تکمیل شد سپس تمرینات تنفسی طی یک الی دو جلسه به واحدهای مورد مطالعه آموزش داده شد بیماران به مدت 4 هفته و روزانه 20 دقیقه تمرینات را در سه مرحله گرم کردن مرحله انجام تمرین و مرحله سرد کردن انجام دادند. سپس بعد از مدت 4 هفته مجددا پرسشنامه کیفیت زندگی تکمیل گردید و نتایج به کمک آزمون های آماری و تی تست مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    آزمون آماری t زوج با 59/0 = P نشان داد که میانگین و انحراف معیار فعالیت جسمانی قبل و بعد از آموزش تمرینات تنفسی اختلاف معناداری نداشت اما آزمون آماری t با 000/0 = P نشان داد که میانگین و انحراف معیار فعالیت خلقی، فعالیت اجتماعی قبل و بعد از آموزش تمرینات تنفسی اختلاف معناداری را نشان داد. هم چنین آزمون آماری t با 128/0 = P نشان داد که کیفیت زندگی قبل و بعد از آموزش تمرینات تنفسی اختلاف معناداری نداشت اما میانگین وانحراف معیار حجم بازدمی قبل و بعد از آموزش تمرینات تنفسی اختلاف معناداری را نشان داد (0006/0 = P).
    نتیجه نهائی: نتایج مطالعه نشان داد که تمرینات تنفسی بر روی ابعاد کیفیت زندگی مبتلایان به آسم تاثیر دارد بنابراین لازم است که در برنامه مراقبت از خود تمرینات تنفسی را به این بیماران آموزش داد.
    کلیدواژگان: آسم، تمرینات تنفسی، کیفیت زندگی
  • شهلا نجفی دولت آباد، حمیدرضا غفاریان شیرازی، زینت محبی نوبندگانی صفحه 26
    مقدمه و هدف
    از آنجایی که بسیاری از عفونت ها می تواند به وسیله بزاق و خون منتقل شوند لذا خطر انتقال آنها در دندانپزشکی مطرح می باشد. این مطالعه به منظور تعیین عملکرد دندانپزشکان شهر یاسوج در زمینه رعایت اصول کنترل عفونت انجام گردیده است.
    روش کار
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی – تحلیلی و به روش مقطعی است که بر روی 40 نفر از دندانپزشکان شهر یاسوج در سال 1385-1384 انجام گردیده است. روش نمونه گیری بصورت تمام شماری بوده است و عملکرد کلیه دندانپزشکان شهر یاسوج به روش مشاهده ارزیابی گردیده است. جمع آوری اطلاعات با استفاده از یک مورد چک لیست و یک مورد پرسشنامه انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، آزمون تی و کای دو و نرم افزار SPSS استفاده گردید.
    نتایج
    در خصوص میزان رعایت اصول کنترل عفونت بیشترین درصد دندانپزشکان (48درصد) در رده ضعیف قرارگرفتند. ارتباط بین میزان رعایت اصول کنترل عفونت با بومی یا غیر بومی بودن دندانپزشکان، سن و سابقه کار آنان سنجیده شد که تنها میزان رعایت اصول کنترل عفونت توسط دندانپزشکان با سن دندانپزشکان ارتباط معنی دار آماری داشت(p=/049). میانگین میزان رعایت این اصول در خصوص بیماری های منتقله از راه خون، تنفس و ترشحات به ترتیب 20/36 ± 8/41، 15/91 ± 70 و 20/36 ± 8/41 بود.
    نتیجه نهائی: عملکرد دندانپزشکان شهر یاسوج در زمینه رعایت اصول کنترل عفونت در بعضی از موارد قابل قبول بوده است ولی پایین بودن درصد میزان رعایت این اصول در بسیاری از موارد باعث کاهش میانگین میزان رعایت آنها در مجموع گردیده است که لازم است ابتدا آموزشهای لازم ارائه شده وسپس نظارتهای بیشتری اعمال گردد.
    کلیدواژگان: بیماری، دندانپزشکان، کنترل عفونت
  • ناهید محمدی، فاطمه معصوم قنوتی، دکترمهدی موالات صفحه 32
    مقدمه و هدف
    اعتیاد به مواد مخدر به عنوان یک مشکل اجتماعی پدیده ای است مخرب که همانند دیگر انحرافات اجتماعی هر ساله عده ای را قربانی خود می کند و پر ارزش ترین سرمایه های کشور یعنی جوانان و نوجوانان را ربوده و در منجلاب خود فرو می کشد. لذا پژوهش حاضر به منظور تعیین عوامل موثر بر بازگشت به اعتیاد در مراجعین به مرکز خود ارجاعی شهر همدان در سال های 83 81 انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 186 نفر از معتادین مراجعه کننده به مرکز خود ارجاعی به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر 35 سوال و در بر گیرنده سه بخش (بخش اول مشخصات فردی،بخش دوم مشخصات خانوادگی و بخش سوم مشخصات اقتصادی اجتماعی) وچک لیستی مشتمل بر 35 سوال که مشتمل بر عوامل موثر بر گرایش اولیه به اعتیاد و عوامل موثر درگرایش ثانویه به اعتیاد بودو داده ها به وسیله پژوهش گران در پرسشنامه وچک لیست ثبت گردید. در نهایت داده ها توسط نرم افزار (SPSS) مورد آنالیز قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان دادکه از نظر مشخصات فردی، اکثریت نمونه ها در سنین 35-25سال، مذکر و دارای تحصیلات زیر دیپلم، متاهل و ساکن شهر بودند و از نظر عوامل خانوادگی اکثریت معتادین فرزند اول خانواده با بعد خانوار 6-5 نفر و دارای والدین بی سواد و در اصول تربیتی سهل انگار و بی تفاوت و یا پدران معتاد بودند هم چنین در ارتباط با علل اقتصادی اجتماعی مؤثر بر گرایش به اعتیاد اکثریت معتادین دارای شغل آزاد و با درآمد 100-60 هزار تومان، که برای اولین بار در سنین 29-20 سال مبادرت به مصرف مواد نموده و بیشتر آنها 4-2 بار اقدام به ترک مواد نموده بودند.
    از عوامل اولیه گرایش به مواد جهل و ناآگاهی، مصرف سیگار، دسترسی آسان و کنجکاوی و از عوامل موثر بر گرایش مجدد را می توان افسردگی،کسب آرامش و دسترسی آسان به مواد را نام برد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش از آنجا که در بیش از 40 درصد از واحدهای پژوهش پزشکان را مشوق اصلی در ترک اعتیاد خود می دانستند می توان دریافت که پزشکان و کلیه پرسنل درمانی نقش بسیار مهمی در زمینه ارتقاء سطح دانش نوجوانان و جوانان درباره عوارض انواع مواد مخدر و پیش گیری اولیه در این زمینه دارند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، گرایش مجدد، مراجعین به مراکز خود ارجاعی(معتادین)
  • سید محمد افضلی، شهرام اعتمادی فر*، یوسف اصلانی، علی حسن پور، زهرا کیوانی صفحه 38
    مقدمه و هدف

    جمعیت جهان به سوی سالمندی پیش می رود وبه همراه خود مسائل جدیدی را بوجود می آورد از این رو بررسی مسائل مربوط به سالمندان دارای اهمیت ویژه ای است. در کشور ما بر اساس سرشماری سال 1375 سالمندان 6/6 % کل جمعیت را تشکیل می دهند. در استان چهار محال و بختیاری طبق آمار مرکز بهداشت استان در سال 1382 4/6 % جمعیت را سالمندان بالای 60 سال تشکیل می دهند. شناخت شایع ترین بیماری های سالمندان جهت برنامه ریزی آینده آموزشی ودرمانی بسیار مفید خواهد بود. بنابراین پژوهش گران بر آن شدند پژوهش حاضر را با هدف تعیین وضعیت سلامت جسمی وروانی سالمندان تحت پوشش مراکز بهزیستی شهرکرد انجام دهند.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه سالمندان تحت پوشش مرکز بهزیستی استان چهار محال و بختیاری می باشد که در زمان انجام پژوهش در این مراکز حضور داشتند. نمونه گیری به روش آسان از 101 سالمند بالای 65 سال به مدت 3 ماه متوالی از مهر ماه تا دی ماه 1383 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش فرم جمع آوری اطلاعات می باشد که در 4 قسمت تنظیم شده است: قسمت اول: مشخصات دموگرافیک سالمندان قسمت دوم: وضعیت سلامت و بیماری های جسمی سالمندان قسمت سوم: وضعیت سلامت و بیماری های روانی سالمندان و قسمت چهارم: وضعیت سلامت از نظر حوادث و مسمومیت ها در سالمندان، اطلاعات توسط دو پژوهش گر از نمونه های پژوهش به مدت 3 ماه متوالی از خود سالمندان وپرونده پزشکی و سلامت آنان جمع آوری گردید، اطلاعات به دست آمده به کامپیوتر وارد و با استفاده از تست های آماری تو صیفی و نرم افزار آماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که: واحدهای مورد پژوهش 3/74? زن و 7/25? مرد بودند. 2/67?در سن 74-65 سالگی و بقیه بالای 75 سال بودند. 5/45? متاهل، 7/31? مجرد، 8/18? بیوه و 4? مطلقه بودند. 97? دارای تحصیلات ابتدایی، 2? دارای تحصیلات راهنمایی و1? دارای دیپلم و بالاتر بودند. 7/26?دارای منزل شخصی، 4?دارای منزل اجاره ای و3/69? تحت پوشش مراکز بهزیستی از نظر مسکن بودند. از لحاظ شغلی و منابع درآمد: 4/63?مدد جوی بهزیستی،7/32? بیکار، 2?بازنشسته و 2? شاغل بودند. 4/63? در آمد زیر 100 هزار تومان 7/29?در آمد بین 150-100 هزار تومان، 5?در آمد بین 200-151 هزار تومان و 2? در آمد بالای 200 هزار تومان داشتند. 3/69? دارای پرونده پزشکی و 7/37? بدون پرونده پزشکی اما دارای پرونده سلامت بهزیستی بودند. در رابطه با وضعیت سلامت سالمندان از لحاظ جسمی یافته ها نشان دادکه: 8/21? سالم- 8/23? دارای بیماری های قلبی،9/13?دارای بیماری های عضلانی اسکلتی، 8/13? دارای معلولیت و 9/11?دارای بیماری های عصبی بودند. در رابطه با وضعیت سلامت سالمندان از لحاظ روانی یافته ها نشان داد که: 5/47?سالم و7/26?دارای انواعی از سایکوز(خصوصا افسردگی) - 9/12? دارای نوروز(خصوصا اضطراب و استرس)- 8/9? دارای اختلالات شخصیتی و 3?دچار سندرم استرس پس ازحادثه بودند. در رابطه با وضعیت سلامت سالمندان از نظر حوادث و مسمومیت ها یافته ها نشان داد که: 3/68?بدون تصادف و حوادث، 9/9?دچار تصادفات، /10? سقوط از ارتفاع و 1? دارای سوختگی بودند. از لحاظ مسمومیتی 99?بدون مسمومیت و 1? دچار مسمویت دارویی بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود مشکلات اقتصادی، شغلی و مسکن و تحصیلاتی سالمندان و همچنین شیوع بیشتر بیماری های قلبی و عروقی، اختلالات عضلانی اسکلتی، خطر سقوط از ارتفاع و زمین خوردن و اختلالاتی مثل استرس و اضطراب، لزوم اجرای طرح مراقبت از سالمندان در جهت آموزش روش ها و شیوه های صحیح زندگی، لزوم همکاری بین بخشی بیشتر در جهت رفع مشکلات معیشتی -اقتصادی و سکونت آنان، اختصاص بودجه مخصوص سالمندان، تلاش در جهت بیمه نمودن کلیه سالمندان و ارائه تسهیلات بیشتر به آنان و فراهم نمودن مکان های فرهنگی تفریحی ورزشی و برقراری استانداردهای ایمنی خصوصا در خیابان ها، مکان های عمومی مانند بیمارستان ها و محل زندگی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سالمندان، مراقبت، وضعیت سلامت
  • اعظم علوی، ندا پروین صفحه 44
    مقدمه و هدف
    بیشترین حجم آموزش پرستاری و مامایی به صورت بالینی در بیمارستان ها ارائه می شود. آموزش بالینی مهم ترین بخش آموزش پرستاری بوده و در جهت بهبود آموزش بالینی دو عنصر مهم دانشجویان و مربیان دارای اهمیت هستند. لذا هدف از این مطالعه تعیین خصوصیات یک مدرس بالینی اثربخش از دیدگاه دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد بود.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که بر روی 137 دانشجوی پرستاری و مامایی انجام گردید. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل56 سوال و در پنج حیطه شامل ویژگی های (حرفه ای – 8 سوال)، (شخصی-11 سوال)، (ارتباطی-16 سوال)، (تدریس-14 سوال)، (ارزشیابی-7 سوال) با مقیاس لیکرت 0 تا 5 بود. نتایج با نرم افزار spss به صورت میانگین و انحراف معیار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که مهم ترین خصوصیات یک مدرس بالینی اثربخش از دیدگاه دانشجویان به ترتیب عبارتند از: داشتن حسن خلق با میانگین (84/0±48/4)، مسئولیت پذیری در برابر اعمال خود با میانگین (75/0± 47/4)، نشان دادن مهارتهای بالینی وقضاوت حرفه ای صحیح با میانگین(70/0± 43/4) می باشد و پایین ترین خصوصیت از دیدگاه دانشجویان مربوط به آموزش به کارکنان بخش با میانگین(12/1±60/3) بود. در بررسی حیطه های خصوصیات مربی بالینی اثر بخش حیطه ویژگی های ارزشیابی با میانگین87/0± 27/4 دارای بیشترین امتیاز گردید.
    نتیجه نهائی: در این پژوهش کلیه خصوصیات مطرح شده در پرسشنامه با نمره بالا مورد تایید دانشجویان قرار گرفت. بنابراین همه مدرسان بالینی باید سعی کنند که به این ویژگی ها دست پیدا کنند.
    کلیدواژگان: اثربخشی، پرستاری و مامایی، دانشجو، مدرس بالینی
  • خلاصه چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحات 3-10
|
  • H. Jahani Hashemi , N. Rezaei, G.P., H. Ghafelehbashy M.I. Sarichloo Page 5
    Introduction&
    Objective
    Job stress and reason’s them is one of the important psychiatric subjects that from years ago it has paid attention many researchers. Physical and mental health was affected by job stress. Now a day the hygiene personal is known as a group under stress, that important part of them is nurses.
    Materials and Methods
    This was a cross-sectional study carried out for mental health of nurses in Qazvin’s hospitals. GHQ-28 questionnaires were distributed between 350 of nurses. Using χ2 test, Pearson correlation coefficient and regression with P<0.05 significant performed statistical analysis.
    Results
    144 (42.2%) were abnormal and 197 (57.8%) were normal. 43.5% of females and 32.5% of males were abnormal. 44.4% of married and 37.7% of single were abnormal. The most mental disorders (50%) were in second shift (afternoon). The most mental disorder was in nurses of the Kosar maternity hospital (57.3%). There was statistical association between marriage status and physical disorder (P<0.05). Correlation coefficient between total scale (for 28 question) and physical disorder, anxiety disorder, social function disorder and depression were obtained 0.824, 0.884, 0.680 and 0.772 respectively.
    Conclusion
    By attention of results, we recommended training of nurses for using the opposition methods with stress.
  • D. Sohrabi , F. Assadi , M. Shamseddin Page 11
    Introduction&
    Objective
    Placenta previa is a serious complication of pregnancy and it is a considered an emergency in women's medicine, the aim of this study was to evaluate the incidence, risk factors pregnancies complicated by placenta previa.
    Materials And Methods
    This is a retrospective study on patients files in Delivery branch of Valie Asr Hospital of Zanjan (1381-1383). The necessary information recorded in the questionnaires. 12834 pregnant women were assessed. Birth records of 93 cases with placenta previa and 940 randomly selected controls were reviewed retrospectively.Statistical analysis was performed using Pearson's Chi square Method.
    Results
    Placenta previa complicated 0.72% (n=93) of all deliveries included in the study (n=12834). Multiparity was more common in patients with placenta previa (P<0.001). Also the previous cesarean section, previous abortion and previous placenta previa more common in patients with placenta previa(P<0.0001). Placenta previa occurred in male infants in 62 cases (P<0.001). Fetuses with placenta previa had lower fetal weight; particularly, fetal weight less than 2500 g was a significant (P<0.0001).The newborns that were delivered after placenta previa graded lower Apgar scores less than 7 at 5 min (P<0.0001).
    Conclusion
    Multiparity, previous cesarean section, previous abortion and previous placenta previa are risk factors for placenta previa.
  • N. Ali Pour , S.A. Alvi Moghadam , Kh. Mani Kahani Page 16
    Introduction&
    Objective
    Nausea and vomiting is the most common postoperative problem. The incidence of nausea and vomiting is Likely to affect %20-30 of postoperative patients. Postoperative nausea and vomiting (PONV) can delay post Anesthetic Care unit (PACU), cause patient discomfortability and more epensive. This research is a comparative study about incidence of vomiting after appendectomy, laparatomy, herniorraphy and hemorhoidectomy with two different anesthetic protocol between Imam khomeiny and Ekbatan hospitals in Hamedan city.
    Materials and Methods
    This clinical trial experience was performed on 250 women in surgeries like appendectomy, laparatomy, herniorraphy and hemorhoidectomy referrad to Imam khomeiny and ekbatan hospitals and was selected to study with randomized sampling. And the questions were designed in a questionna ire, was asked from patients. The characteristics of selected samples was: 1)They have no othery diseases 2) They were elective patients which were NPO (not per oral) with appendectomy, laparatomy, herniorraphy and hemorhoidectomy surgeries. 3) Were between 10-60 years old. 4) Physical status one (normal patients) and two (patients with low infectious disease that has no limited function) and has mallampati one and two. 5)During surgery or in Ricovery Room has no blood infusion, and has no NGT. The comparative of vomiting incidence was between Imam khomeing hospital protocol on 125 patients.Vomiting was evaluated in recovery room. The gathered datas in (SPSS) statistical program the version of 13, was given to computer, and was survey by descriptive and analytic
    Results
    The women in 10-60 years old, has surgeries like appendectomy, laparatomy, herniorraphy and hemorhoidectomy, were the selected samples in this study. Their education were %7 illitered, %29.2 primery school, %20 guidan school, %36 high school and %7.71 has university education. %72.5 of samples were housekeeper and %27.5 were employed. The incidence of vomiting was %14.4 and %0.8 in Imam khomeiny and Ekbatan hospitals respectively. Stastical methods kay skover experience was used in analyzing results.Wich was significant at P<0.05 level.
    Conclusion
    Addition of metoclopramide 10 mg/ Iv and dexamethasone 8 mg to anesthetic protocol at appendectomy, Laparatomy, herniorraphy and hemorrhoidectomy surgery were not more effective to reduce postoperative and recovery incidence of vomiting and statistical tests relioves meanisful differences between results from two hospital.
  • Sh. Bakhshandeh , A. Parhizkar Page 21
    Introduction&
    Objective
    Today’s chronic pulmonary diseases are the most common diseases which causing high rates mortality in community.In within chronic pulmonary diseases, Asthma is the most common disease that has high prevalence & incidence and despite the availability of never drugs for the treatment of it, morbidity and mortality due to asthma have increased so, the purpose of this study is to evaluate the effects of respiratory exercise on Quality of life Asthmatic Patients referrer to clinical centers 2004.
    Materials and Methods
    This research is a quasi-Experimental study and the samples include 67 Asthmatic Patients that selected on basis of purposive.Sampling and participated in a self care program. The researcher followed tester- test design is the present study. Patients performance physical Exercises in 3 stage such as: warm-up, Exercise, and cool-down for four week (each time for twenty all day minutes) under controlled conditions and supervision of the researcher. Needed data were collected by a Asthma Quality of life Questionnaire (AQLQ) and pulmonary function test (Spirometry). A questionnaire was administered at beginning of the program and four weeks after the application of program. Parameters considered in spirometry includes: FEV1-Statistical analysis was carried out with help of Paired test and Wilcox on and T-Test.
    Results
    Findings of this study indicated performance this kind of respiratory exercise in has been effective in quality of life on asthmatic patients, and result significant Improvement in mood function (P = 0/0001), social function (P = 0/0001) and performance of this program of respiratory exercise result significant Improvement of FEV1 (P < 0/0006).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, the performance of respiratory exercise program has been effective on the Improvement of Quality of life in asthmatic patients and the results Indicate that asthmatic persons benefit from a self care program including physical training. This self care program is there for of value as a supplement to conventional pharmacology treatment of asthma. This self care program can be adapted for use in clinical practice.
  • Sh. Najafi Doulatabad , H.R. Chafarian Shirazi , Z. Mohebi Nobandegani Page 26
    Introduction&
    Objective
    Many infection can be transmitted via saliva and blood, their transmission risk in dentistry is considerable.This study is done to determine the dentist’s process of yasouj city regarding the observation of infection control principles.
    Materials and Methods
    This research is a descriptive-analytic and cross sectional study which has been carried out on 40 dentists of yasooj city in the year 84-85. Sampling was done as census & the process of all dentists of yasooj city was evaluated by observation method. Data collection was done using one check list and one questionnaire which content validity method was used to determine their validity. To analyze data, descriptive statistics method, T-Test, Chi square test and SPSS was used.
    Results
    Regarding the observance of infection control principles rate, the maximum percentage of dentists (48%)were in weak class according to researcher´s opinion. The relation between the rate of observance of infection control principles with dentists being native or stranger, age and their working record was measured which only the rate of observance of infection control principles by dentists and their age had statistical significant relation (p=0.049).The average rate of observance of these principles about disease being transferred through blood, breathing and secretions was 41.8±36.20, 70±91.15 and 41.8±36.20 respectively.
    Conclusion
    The process of dentists in yasooj city regarding the observance of infection control principles in some of cases is acceptable but, lowering of the percentage rate of principles observance in some cases cause the reduction of average rate of their observance in total which it requires to present the necessary educations firstly and then more control is to be used.
  • N. Mohammadi , F.M. Ghonouti , M. Movalat Page 32
    Introduction&
    Objective
    addiction is a serious social problems and addiction similar other social problem involved many of individual in per year in community. Adult and adolescents also are at risk group. This study was conducted to evaluate reasons in relapsing of addict patient who referred to reference center in Hamdan city.
    Materials and Methods
    This research was a descriptive – sectional, that evaluated reasons in relapsing of a addiction patients who referred to reference center in Hamdan 2002-2004.data were gathered through questionnaire which contained with three sections: the first part: personal characterizes,the second part: familiar characterizes and the third part socioeconomic characterizes and the other device was check list which contained 35 question that including reasons of the first and second tendency to addiction and information was registered in check list and questionnaire by research man. Data processing and statistical analysis was performed using spss10.The method of sampling was convenes sampling.
    Results
    Outcome showed that the majority of samples was 25-35 years old, male less that diploma, was married and lived in town.The majority of samples was the first children, lived in largest family and had parents with no knowledge and in responsible of training their children and had addictive.Out come relation with social-economic characterizes effective the tendency materials showed that job of the majority were free business and for first in 20-29 years old making to embark upon drug, and maximum in come them was between 60-100 thousand rails.Majority of them 2-4 times made to embark to abandonment narcotic.The primary narcotics was ignorance, cigarette smoker and accessible and curiofity, but the majority agents tendency to material was tranquility,Depression and Accessible.
    Conclusion
    according to results survey the most of sampling (40%) have encouraged by physician.We can say, health staff having very important roles, to grander promotion knowledge adolescent adults and courtier primary prevention and complication drug user.
  • S.M. Afzalei, Sh. Etemadifar, Y. Aslani, A. Hasan Pour, Z. Keirani Page 38

    Introduction&

    Objective

    World population get,s rise to aging and causes new problems and so analysis of its is important. it has been stimated in our country%6/6 of whole population was elderly.in chahar mahal& bakhtiary based on helth center reports %6/4 of whole population was over 60 years old in 1382. Assessment of elderly diseases are helpful and necessary for treatment &educational planning in future.thus researchers intend determind the somatic& psychologic status of elderly that covered by behzisty health center of shahre-kord.

    Materials and Methods

    This research is a cross-sectional descriptive study and population of study is whole elderly that covered by behzisty. Sampling is easy and enclode 101persons of elderly that followed for three months as September until December 2005. tool for data gathering was four-sections questionnaire that first section was demographic status of elderly,second section was somatic diseases of elderly,third section was elderly,s psychological status and fourth section was poisoning and accidental status.data inserted to PC and analysis by descriptive statistical test and SPSS.

    Results

    Sex of samples were (%74/3) female and (%25/7)male. Marital status was (%45/5) couple, (%31/7) single and (%18/8) widow. Educational of samples were (%97) elementary, (%2)senior and (%1) high school diploma.Housing status of samples were (%26/7) personal house, (%4) rental, (%69/3) covered by behzisty of shahre-kord.job status of samples were (%63/4) was clients of behzisty, (%32/7) unemployed, (%2) retired, and (%2) employed. Month,s income of samples were (%63/4) under one-million rials, (%29/7) between one-million to one million and five-hundred rials, (%5) between one million and five-hundred to two million rials, (%2) above two-million rials. Medical status of samples were (%21/8) normal, (%23/8) suffered heart disease, (%13/9) suffered muscleoskeletal disease., (%13/9)had disability and (%11/9)suffered nervous disease.mental status of samples showed (%47/5) normal, (%26/7)had depression, (%12/9)had anxiety&stress, (%9/8)had personality disorder and (%3)suffered PTSD.poisoning and accident status showed (%68/3)had no accident, (%9/9)had accident problem, (%10/9)fallsdown and (%1)had burns.poisoning status showed (%99)had no poisoning and1(%1)had drug poisoning.

    Conclusion

    Regardless of economical,occupational,housing and educational problems in elderly population and high incidence of heart dis., muscleoskeletal disorder,danger of falls down,besides stress&anxiety needs programs for support elderly in education of healthy life style helped by intersectional organisation. insurance of elderly population,providing places for recreational&sports activities and precautions in streets and public places (hospital&housing) recommended.

  • A. Alavi , N. Parvin Page 44
    Introduction&
    Objective
    Major part of professional nursing education takes place in clinic. Clinical teaching is one of the important subject in nursing education. For quality improvement of clinical education should consider two important factors, university students and clinical instructors. This study aims to assess students view point about characteristics of effective clinical instructors in Shahrekord University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    This is a descriptive study was performed to 173 students of nursing and midwifery, the data gathering tool was a questionnaire of 56 questions in the five subscales of (professtional-8 items), (personal-11items),(communicative-16 items),(teaching methods 14-items) and (evaluation-7 items) using 0 to 5 likert scale. The data were analyzed by spss software.
    Results
    The results show that most important characteristic of effective clinical instructors were good tempered(4/48±0/84), responsibility for one‘s own action(4/47±0/75)and demonstrates clinical skill and proper professional judmen t(4/43±0/70), the least important characteristic as (educating clinical ward`s staff whit a mean score of(3/60±1/12). The students perceptions of effective clinical Characteristics identified evaluation subscale as most important (4.27 ±0/87).
    Conclusion
    All of the characteristics of effective clinical instructors identified in this study by students and were rated high. Thus all instructors should try to achieve these characteristics.