فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 40 (بهار 1394)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 40 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسحاق طاهری سرتشنیزی، مهدی جلالوند، سلمان قاسم نیا صفحه 7
    آسیب شناسی معرفت دینی به معنای شناخت آفاتی که به درک و باور دینی زیان می رساند از بحث های نوپایی است که البته می توان برخی نمودهای آن را از لابه لای آثار پیشینیان نیز استخراج نمود. علامه طباطبایی در قامت یک متفکر دینی با غور در منابع اسلام، ضمن شناخت آسیب های معرفت دینی، به مقابله با آنها پرداخته و از این رهگذر، شیوه های متفاوتی برای فهم صحیح دین ارائه نموده است. نوشتار حاضر ضمن برشمردن مهم ترین آسیب های معرفت دینی در دو بخش مبانی و روش های فهم دین، با تاکید بر آرای آن عالم ربانی، علاوه بر تحلیل نوع آسیب و آثار مخرب آن در معرفت دینی، راهکارهای ایشان را برای مقابله با این آسیب ها بررسی کرده است. در نگاه ایشان، راه برون رفت از آسیب هایی مانند نسبی گرایی، التقاط، بدعت، خرافه پرستی، عدم جامعیت، تفسیر به رای و جداانگاری دین از زندگی فردی و اجتماعی، پرورش عقل قطعی جامع نگر و تمرکز آن بر قرآن است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، معرفت دینی، آسیب های مبناشناختی، آسیب های روش شناختی، علامه طباطبایی
  • زینب امیری، عبدالرسول کشفی صفحه 25
    بر مبنای تقدیرگرایی کلامی (Theological Fatalism)، از آنجا که خداوند به وقایع آینده، علم پیشین و خطاناپذیر دارد، انسان نمی تواند کاری جز آنچه خداوند از پیش می داند، انجام دهد و درنتیجه افعال انسان از روی اختیار نیست. الهی دانان و فیلسوفان دین برای حل این معضل، پاسخ های گوناگونی به این استدلال داده اند. یکی از این پاسخ ها، نظریه خداگرایی گشوده (Open Theism) نام دارد که نظریه ای نوین در باب حل مسئله علم خداوند و اراده انسان است. حامیان این نظریه که به سه گروه تقسیم می شوند، خداوند را عالم مطلق می دانند؛ اما از آنجا که معتقدند آینده از نظر معرفتی برای خداوند گشوده است و ممکن است تغییر کند، لذا علم پیشین خداوند به اعمال اختیاری انسان منطقا ناممکن است. این گروه اگرچه علم پیشین الهی را به صورت مطلق نفی نمی کنند، به نوعی قائل به محدود بودن آن هستند و معتقدند چون این محدودیت ها به لحاظ منطقی اجتناب ناپذیر است، خدشه ای به علم مطلق الهی وارد نمی شود. این مقاله ضمن تبیین نظریه خداگرایی گشوده، به تحلیل و نقد آن می پردازد.
    کلیدواژگان: استدلال تقدیرگرایی کلامی، علم پیشین الهی، اختیار انسان، خداگرایی گشوده
  • مهدی فرمانیان، حسین حجت خواه صفحه 43
    «اراده الهی» از مهم ترین مباحثی است که تبیین کلامی و فلسفی آن با یکدیگر متفاوت است؛ هرچند برخی متکلمان در تفسیر «اراده الهی» به اندیشه فلسفی گراییده اند. در اندیشه متکلمان نخستین امامیه، با تاکید بر مضامین احادیث اهل بیت^، اراده یکی از مراتب فعل الهی و به معنای «عزم بر مشیت» بود؛ اما مدرسه بغداد، همگام با معتزله بغداد، آن را به «فعل الهی» یا «امر به فعل» تفسیر کرد؛ گرچه ذاتی دانستن اراده و تفسیر آن به «علم به مصلحت در فعل» نیز طرفدارانی داشت. پس از مدرسه بغداد و در طول تاریخ کلام امامیه، تحلیل اراده تحت تاثیر اندیشه فلسفی قرار گرفت و سرانجام در مدرسه حله، اراده به امری ذاتی یا همان داعی، یعنی «علم به مصلحت و خیریت در فعل» تفسیر شد. در این پژوهش، درصدد هستیم با واکاوی چیستی اراده از دیدگاه فیلسوفان و متکلمان، سیر تطور آن را در سده های میانه، به ویژه در اندیشه کلامی مدرسه بغداد و حله بررسی کنیم و با ارزیابی تطبیقی این دیدگاه ها، نسبت آنها را با رویکرد روایات در این زمینه دریابیم.
    کلیدواژگان: اراده الهی، مشیت، ذات، علم، قدرت، مدرسه بغداد، مدرسه حله، کلام امامیه
  • روح الله زینلی، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحه 61
    یکی از مسئله های مهم و مرتبط با اراده الهی، عمومیت اراده است. صدرالمتالهین اراده خداوند را فراگیر می داند و عینیت صفات با ذات، قاعده «بسیط الحقیقه» و تبیین ویژه وی از علیت، مبانی این دیدگاه او به شمار می روند. یکی از مهم ترین چالش های این نظریه، ناسازگاری آن با برخی آیات و روایات و نیز اختیار داشتن انسان است. ملاصدرا در پاسخ به این اشکالات، گاه براساس نظر مشهور مشی کرده است؛ اما با تامل بیشتر می توان دیدگاه ویژه او را دراین باره، که مبتنی بر نوعی وحدت وجود است، به دست آورد.
    کلیدواژگان: اراده الهی، عمومیت اراده، بسیط الحقیقه، علیت، اختیار انسان
  • محمدحسین دانش کیا صفحه 79
    ادریس بن عبدالله از سادات حسنی و نوادگان امام حسن مجتبی× در سال 169 قمری بعد از شرکت در قیام خونین حسین بن علی، مشهور به صاحب فخ، متواری شد و به سوی مغرب رفت. وی در مغرب اسلامی در مراکش و قسمتی از الجزایر کنونی، اولین دولت مستقل شیعی را تشکیل داد که به نام او موسوم شد و در مدتی کوتاه، تمدنی را در مغرب پایه گذاری کرد؛ تمدنی که هرچند عمری کوتاه داشت، آثار فرهنگی آن تا امروز باقی مانده است. به دلایل مختلف و با گذشت زمان، در گرایش مذهبی ادریس و جانشینان او ابهام ایجاد شد. با بررسی این مسئله در مقاله حاضر روشن می شود که هرچند با قطعیت نمی توان درباره مذهب آنها اظهارنظر کرد، اعتقاد به امامی بودن ادریس و فرزندانش قوت بیشتری دارد و در مقابل، هیچ سند قطعی بر غیرامامی بودن ایشان در دست نیست.
    کلیدواژگان: ادریسیان، مذهب، زیدیه، امامیه، معتزله
  • محمد سبحانی نیا صفحه 95
    عالمان شیعه، قلمرو وحی را وسیع دانسته و معتقدند همه گفتارها و رفتارهای پیامبر| برآمده از وحی است؛ اما برخی از محققان می کوشند نظریه «تفکیک وحی و رای» را که متفاوت با نظر مشهور است، به علامه طباطبایی نسبت دهند. براساس این نظریه، باید بین سخنان آن حضرت در حوزه دین و احکام آن و گفته هایی که مربوط به زندگی عادی و امور روزمره و مدیریت جامعه است، تفاوت قائل شد. به دیگر سخن، گرچه پیامبر اسلام| سه مسئولیت: تبلیغ، ولایت و قضاوت را برعهده داشت، در حوزه ولایت و قضاوت، نظر و تشخیص خود را پس از مشورت با دیگران، اعلام و اعمال می کرد. به بیان دیگر، سخن رسول خدا در این دو بخش، «رای» ایشان است، نه «وحی» خداوند. این نوشتار می کوشد با روش توصیفی تحلیلی و به شیوه مطالعه کتابخانه ای، به واکاوی این نظریه که یک بحث درون دینی است، بپردازد.
    کلیدواژگان: وحی، رای، حکومت، سنت، سکولاریسم، مشورت، ولایت
  • محمد مهدی رضاپور، رضا گندمی نصرآبادی صفحه 111
    با بررسی الهیات یهود، قبل و بعد از اسلام، تحولاتی که مسلمانان در میان علمای سنتی یهود پدید آوردند، نمایان می شود. «عقل گرایی» مشخصه بزرگی بود که بعد از اسلام در میان یهودیان شکل گرفت و این ویژگی به جز دوره کوتاهی و آن هم در میان تعداد معدودی همچون فیلون، هیچ سابقه یهودی ندارد؛ تا اینکه کلام اسلامی، بن مایه های این روش فکری را در یهودیت بنا نهاد و بزرگانی از یهودیت، مانند داوود مقمص و سعدیا گائون از جامعه سنتی یهود و قرقسانی در فرقه قرائیم، با پذیرش این تحول، دوره جدیدی از تفکر یهودی را رقم زدند. این تحول، معلول دو عامل مهم بود: یکی دستاورد بزرگ متکلمان مسلمان که علمای ادیان دیگر را به فراگیری آن مشتاق می کرد و دیگری ثبات و امکانی که اسلام در جوامع مسلمان پدید آورد تا علوم مختلف ازجمله کلام اسلامی در میان علمای اسلام و ادیان دیگر شکوفا شود. تاثیر کلامی مسلمانان بیشتر از طرف عقل گراهایی چون معتزله بود که تلاش می کردند عقل و دین را با یکدیگر جمع کنند. این رویکرد مورد قبول علمای یهود واقع شد و آنها برای موجه نشان دادن دین خود در میان علمای ادیان دیگر و نیز دفاع از آن در میان پیروان یهود، نیاز به این روش داشتند و جمع بین عقل و دین، جزء دغدغه های آنان شد.
    کلیدواژگان: کلام یهودی، کلام اسلامی، عقل گرایی، سعدیا، قرقسانی
  • یحیی صباغچی، ابراهیم نوری صفحه 129
    فخر رازی، متکلم و مفسر شهیر اهل سنت، نویسنده ای پرتالیف و توانا در تحلیل مباحث کلامی است. همین امر یکی از دلایل صعوبت فهم نظر نهایی وی در برخی مسائل است و دیدگاه او در برخی مسائل متزلزل و مبهم به نظر می رسد که از آن جمله می توان به مسئله «مصداق شناسی معصوم» اشاره نمود. رازی همانند بسیاری از متکلمان مسلمان، وجود معصوم را جهت حفظ شریعت از تغییر و تحریف ضروری می داند. وی در کتاب المطالب العالیه در مسئله نبوت، دیدگاه اهل تشیع را در باب عصمت ائمه به صراحت حق می داند که مغایر با دیدگاه او در برخی دیگر از آثارش می باشد. در این پژوهش ضمن تحلیل دوگانگی دیدگاه وی در باب «مصداق شناسی معصوم»، مدعای برخی پژوهشگران در باب آثار و اندیشه های فخر درباره مسئله یادشده نیز نقد شده است. قدر مسلم آن است که وی اصل وجود «معصوم» را پس از پیامبر اسلام ضروری می داند و مصداق آن را در مواردی «اجماع» و در مواردی «شخص کامل» معرفی کرده، ائمه شیعه ازجمله صاحب الزمان (ع) را از مصادیق شخص کامل و معصوم می شمارد.
    کلیدواژگان: فخر رازی، امام، عصمت، شخص کامل، شیعه
  • نادر شکراللهی، سکینه ابوعلی صفحه 147
    یکی از مباحث مهم درباب معاد، مسئله بقای فردی است و ظواهر آموزه های ادیان الهی هم بر آن تاکید می کند؛ اما ابن رشدگرایان، انکار معاد فردی انسان را به ابن رشد، فیلسوف بزرگ اسلامی، نسبت داده اند. برخی از سخنان ابن رشد، این نسبت را تایید می کند؛ زیرا وی نفس انسانی را مجرد می داند، به معاد جسمانی باور ندارد و کثرت عددی را منحصر در مادیات می داند. نتیجه این سه مقدمه آن است که پس از مرگ تن، نفس مجرد انسانی نمی تواند متکثر باشد؛ پس باید به وحدت نفس انسانی بعد از مرگ قائل باشیم. ابن رشد از آن جهت که یک مسلمان است، باید به کثرت عددی نفوس انسان در معاد اعتقاد داشته باشد. برای نفی این نسبت به وی می توان راه حل هایی ارائه کرد؛ اول اینکه، آن قاعده را بر همان معنای ظاهری اش بپذیریم که کثرت عددی تنها در انواع مادی وجود دارد؛ ولی باز بپذیریم که او به کثرت عددی انسان در معاد ملتزم است؛ زیرا او به وجود نوعی بدن جسمانی نه عین جسم دنیوی پس از مرگ قائل است. دوم اینکه، برخی از سخنان ابن رشد حاکی از آن است که یا به این قاعده در همه جا ملتزم نیست یا مفهوم ماده را عام می گیرد و به مطلق قابلیت حمل می کند، نه ماده جسمانی؛ برای نمونه، وی کثرت عددی را در بین علل عالی، براساس شرافت رتبه می پذیرد.
    کلیدواژگان: ابن رشد، نفس، تجرد، بقای فردی، ابن رشدگرایان، کثرت عددی
  • سید یحیی کاظمی، امیرقلی جعفری صفحه 159
    یکی از سوال های اساسی در اندیشه پژوهشگران حوزه دین این است که آیا همه پیروان ادیان، اهل نجات هستند یا فقط عده ای خاص به نجات و رستگاری می رسند و مستضعفان که جمعیت پرشماری از انسان ها را تشکیل می دهند چه سرنوشتی در این زمینه خواهند داشت؟ منابع دینی و عالمان دین در این زمینه چه نظریاتی دارند؟ این مقاله به تبیین رابطه استضعاف دینی و نجات با مقایسه دیدگاه علامه طباطبایی و شهید مطهری می پردازد. این دو متفکر علاوه بر اینکه به نجات سلبی مستضعفان معتقدند، به نجات ایجابی آنها، یعنی ورود مستضعفان به بهشت نیز باور دارند؛ البته علامه طباطبایی از راه شمول عفو الهی بر مستضعفان دینی و شهید مطهری از راه عدم کفر جحودی آنان و داشتن دین فطری به این نتیجه رسیده اند.
    کلیدواژگان: مستضعف، نجات، عذاب، کفر، علامه طباطبایی، شهید مطهری
|
  • Eshaq Taheri Sarteshnizi, Mehdi Jalalvand, Salman Qasemnia Page 7
    Pathology of religious epistemology-that is recognition of the problems damaging the religious conception and belief - is a newly established discussion, though some of its representations could be found among the works of ancient scholars. As a religious thinker and contemplating on Islamic resources, while Allameh Tabatabaie recognizes the problems in religious epistemology, he confronts with them and consequently, he has proposed various methods for correct conception of religion. Enumerating the most important problems in religious epistemology in two sections of principles and methods of understanding religion and emphasizing on this divine scientist􀀇s opinions, the present paper not only has analyzed the type of the problems and their damaging effects on religious epistemology but also has investigated his strategies to conflict with these damages. For him, the way of avoiding the problems such as relativism, eclecticism, innovation, superstition, lack of integrity, interpretation to opinions, and separating religion from social and individual life is the Holistic Definite Reason and its focus is on the Holy Quran.
    Keywords: Pathology, Religious Epistemology, Foundationalist Damages, Methodological Research, Allameh Tabatabaie
  • Zeinab Amiri, Abdolrasool Kashfi Page 25
    Based on Theological Fatalism, since God has prior and infallible knowledgebabout the future events, human is not able to do anything except what is known by God beforehand; as a result, human actions are not choice - based. To solve this problem, theologians and philosophers of religion have provided different answers for this reasoning. One of these answers has been called Open Theism which is a modern theory in respect to God􀀇s knowledge and human will. For advocates of this theory who are divided into three groups, God is omniscient; however, since they believe that future is open to God in epistemological terms and it may be changed; therefore, the God􀀇s prior knowledge to human free - will actions is logically impossible. Although this group does not absolutely reject God􀀇s prior knowledge, they believe that it is typically restricted and since these restrictions are logically inevitable, there would be no damages to the God􀀇s omniscience. Explicating the theory of Open Theism, the paper deals with its analysis and criticism.
    Keywords: Theological Fatalism Reasoning, God􀀇s Prior Knowledge, Human Free Will, Open Theism
  • Mehdi Farmanian, Hossein Hojatkhah Page 43
    God􀀇s Will is one of the most important discussions whose theological and philosophical interpretations are different from each other, though, regarding interpretation of 􀀂God􀀇s Will􀀃, some of the theologians have been inclined to philosophical thoughts. In the early Imamieh theologians􀀇 beliefs, with emphasis on the concepts of the Ahlul - Bayt􀀇s hadiths, will was one of the stages of God􀀇s Act and it was meant 􀀂determined to Providence􀀃; however, along with Mu􀀇tazila of Baghdad, Baghdad School interpreted this term as 􀀂divine action􀀃 or 􀀂order to action􀀃, though considering innate nature for will and interpreting it as 􀀂knowledge to expediency in actions􀀃 had some advocates, too. After Baghdad􀀇s School and during the history of Imamieh theology, interpretation of will was influenced by philosophical thoughts and ultimately, in Hilla School, will was interpreted as an innate issue or􀀂stimulus i.e. 􀀂knowledge to expediency and goodness in actions􀀃. This study intends to investigate the whatness of will from philosophers and theologians􀀇 viewpoint and its evolution during Medieval, especially in theology of Baghdad and Hilla schools and having a comparative evaluation on these viewpoints, it attempts to find their relation with an approach to narrations.
    Keywords: God􀀇s Will, Providence, Essence, Knowledge, Power, Baghdad School, Hilla School, Imamiyye Theology
  • Rohollah Zeinali, Seyyed Morteza Hosseini Shahroodi Page 61
    One of the important problems related to God􀀇s will is its prevalence. For Sadra, God􀀇s will is pervasive and objectivity of the traits with essence, the rule of 􀀂basit al - haqiqah􀀃 and his particular explication on causality are considered as his principles of this viewpoint. One of the most challenges of this theory is its incompatibility with some verses, narrations and human free will. To solve these problems, on some occasions, Sadra has taken his policy based on the famous opinion; however, deeper reflection could reveal his particular viewpoint in this regard which is rooted from a kind of pantheism.
    Keywords: God􀀇s Will, Prevalence of Will, Basit Al Haqiqah, Causality, Human Free Will
  • Mohammadhossein Daneshkia Page 79
    As a Saadat of Hassani and descendants of Imam Hasan Mojtaba, Edris Ibn Abdollah, after taking part in the uprising of Hossein Ibn Ali, famous for being endowed by Fakhkh, ran away and went toward west. In Islamic Morocco and a part of the present Aljeria, established the first independent Shiite government which was named after him and he founded a civilization in Morocco. Although a civilization with a short life, its cultural effects have been remained to the present time. Various reasons and passage of time led to uncertainty in Edris􀀇 religious tendencies as well as his successors. Investigation of the problem in this paper reveals that although it could not be possible to express definite opinions about their religion, it is more likely that Edris and his descendents were Imami believers while there is no certain evidence available against this idea.
    Keywords: Edrisian, Religion, Zeydieh, Imamiyye, Motazeleh
  • Mohammad Sobhaninia Page 95
    For Shiite scholars, the realm of revelation has been known to be wide and they believe that all of the prophet􀀇s speeches and behaviors are derived from revelation; however, the theory of 􀀂segregation of revelation from judgment􀀃 which is different from the famous viewpoint is ascribed to Allameh Tabatabaie by some scholars. According to this theory, a differentiation should be made between the prophet􀀇s speech about religion and its regulations, versus those speeches related to regular life, daily affairs and managing the society. In other words, although there were three responsibilities of Publicity, Wilayat, and Judgment on the prophet, regarding Wilayat and judgment, after consulting with others he would announce and apply his own opinion and recognition. To put it in other words, the prophet􀀇s speech within these two sections is his 􀀂judgment􀀃 not the God􀀇s 􀀂revelation􀀃. Adopting an analytico - descriptive approach as well as library research method, the paper attempts to investigate this theory as an intra - religious discussion.
    Keywords: Revelation, Judgment, Government, Tradition, Secularism, Consultation, Wilayat
  • Mohammadmehdi Rezapoor, Reza Gandomi Nasrabadi Page 111
    By analyzing the Jewish theology before and after Islam the changes made by Muslims among the traditional Jewish scholars could be revealed. 􀀂Rationalism􀀃 was a prominent feature developed among the Jews after Islam and this feature lacks Jewish history except a short period among a few scholars such as Philo, until the foundations of this intellectual method were established in Judaism by Islam and by accepting this upheaval some great scholars from Judaism such as David Al Mukammas and Saadia Ga􀀇un from the traditional community of Judaism and Qerqesani from the sect of Kara`im gave rise to a new period of Jewish intellectualism. This upheaval was caused by two major factors, the first of which was the great achievement of Muslim theologians making the scholars of other religions eager to learn it and the second one was the stability and possibility created by Islam in Muslim communities so that various sciences including Islamic theology could be flourished among Islam scholars and other religions. The Muslims􀀇 theological influence was further exerted by the rationalists like Mu􀀇tazila who were attempting to unite reason and religion with each other. This approach was accepted by Jewish scholars and they needed this method to introduce their religion justifiably between other religions and also to defend it among the followers of Judaism; consequently, union of reason and religion became their concern.
    Keywords: Jewish Theology, Islamic Theology, Rationalism, Saadia, Qerqesani
  • Yahya Sabaghchi, Ebrahim Noori Page 129
    The renowned Sunni theologian and commentator, Fakhr Razi, is a capable writer who has written many books about analyzing the theologian discussions. This reason is one of the causes of difficulty in understanding his final viewpoint in some problems and in some issues, his viewpoint seems to be unstable and vague among which one can refer to the issue of 􀀂knowing objective innocents􀀃. For Razi, like many other Muslim theologians, presence of the innocents is necessary for keeping Sharia safe from change and deviation. In the book 􀀂Al - Mataleb Al - Aliyeh􀀃 about prophecy, he sees Shias􀀇 viewpoint on infallibility of the Imams as the explicit right and this is in contradiction with his viewpoint in his other works. In addition to analyzing duality of his viewpoint about 􀀂knowing objective innocents􀀃, the claims of some other scholars about Fakhr􀀇s works and thoughts regarding the mentioned problem have been criticized. It is obvious that the principle of existence of innocent imams after Prophet Mohammad is known to be necessary for him and its evidence in some cases has been introduced as 􀀂union􀀃 and in some others as 􀀂perfect persons􀀃 and he considers the Shiite Imams such as Imam Mahdi as examples of perfect and innocent individuals.
    Keywords: Fakhr Razi, Imam, Innocence, Perfect Person, Shiite
  • Nader Shokrollahi, Sakineh Abooali Page 147
    An important subject of resurrection is the issue of individual survival and it is emphasized on by teachings of divine religions; however, followers of Ibn Rushd attribute the denial of human individual resurrection to him who is a great Islamic philosopher. Some of the Ibn Rush􀀇s statements confirm this attribution because for him, human soul is abstract, he does not believe in physical resurrection and for him, numerical plurality is exclusive to materials. The result of these three introductions leads to the fact that human abstract soul cannot be united after death of the body. Therefore, we should believe in unity of human soul after death. Since Ibn Rush is a Muslim, he should believe in numerical plurality of human souls in resurrection. To deny this attribution to him, some solutions could be proposed. Firstly, we can accept this rule with its apparent meaning in that numerical plurality is existed within materials. Secondly, some of Ibn Rushd􀀇s statements suggest that either he does not always undertake this rule or he takes the concept of material as general and construes it as absolute capability, not physical material. For instance, he recognizes numerical plurality among the superior reasons based on rating integrity.
    Keywords: Ibn Rushd, Soul, Abstractness, Individual Survival, Ibn Rush􀀇s Followers, Numerical Plurality
  • Seyyed Yahya Kazemi, Amirqoli Jafari Page 159
    One of the basic questions asked by the researchers in the field of religion is that whether all of the followers of religions are the people of salvation or whether a few certain people will be saved and reach salvation and in this regard, what kind of destiny is waiting for the weak people - who form a great deal of human population? What are the opinions of religious resources and scholars in this respect? Comparing Allameh Tabatabaie and Shahid Motahari􀀇s viewpoints, the paper deals with illustration of the relation between religious weakness and salvation. These two thinkers not only believe in negative salvation of the weak people but they also believe in affirmative salvation i.e. entrance of the weak people to paradise. It should, of course, be mentioned that Allameh Tabatabaie has come to this conclusion through inclusion of the God􀀇s forgiveness and Shahid Motahari through the lack of their apostasy and having innate religion.
    Keywords: Weak People, Salvation, Punishment, Apostasy, Allameh Tabatabaie, Shahid Motahari