فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 74 (پاییز 1402)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 74 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدباقر پورامینی* صفحات 7-26

    از مفهوم «عبادت» تعاریف مختلفی ارایه شده است و این مفهوم دال مرکزی کنش ها و واکنش های بین مذاهب اسلامی گردید و آغاز این چالش را تعریف ترسیمی سلفیان از مفهوم عبادت است که بر محور معنای لغوی و تاکید بر معانی چون «کمال ذل، خضوع» همراه با «کمال محبت» قرار دارد. افزودن عناصر دیگر بر تعریف لغوی مانند «امتیاز الوهیت در معبود» و «ربوبیت مطلقه خداوند و نفی استقلال از ما سوی او» نیز برای مواجهه با این تبیین اشتباه از عبادت است. این پرسش مطرح است که چگونه می توان کاستی در تعاریف ترسیمی از عبادت را ترمیم کرد. در این نوشتار تلاش می شود با توجه به فضای حاکم در عصر جاهلی و با نگاه به بافت موقعیتی و فرازبانی مفهوم عبادت، تصویر دقیق تری از آن ارایه کرد و بر این محور، عبادت به معنای باور اختیاری به یگانگی رب و فرمانبرداری فروتنانه و عاری از استکبار و سرپیچی نسبت به رب است.

    کلیدواژگان: عبادت، بافت، بافت موقعیتی، سلفی گری، توحید، شرک
  • محمدحسین فاریاب* صفحات 27-43

    انسان ها به طور فطری میل به بقا و جاودانگی دارند. خداوند متعال نیز به انسان ها حیات جاودانه داده است که در سرای آخرت محقق می شود. از سوی دیگر، فرد متقی باید شوق رسیدن به لقای الهی در سرای آخرت داشته باشد. در این میان، چگونگی سازگاری میان طلب عمر بیشتر، هرچند همراه با طاعت در این دنیا با شوق نسبت به لقای الهی در سرای آخرت، یکی از مسایل چالشی به شمار می رود. رسالت این نوشتار، پاسخ به این مسیله با روش عقلی و نقلی است. شواهد عقلی و نقلی برای هر دو طرف ماجرا وجود دارد. نویسنده پس از بیان مبانی و مقدمات لازم برای پاسخ به این پرسش، به این نتیجه می رسد که دعا برای طول عمر بیشتر جهت بندگی خداوند متعال، امری ارزشی است و فقدان آن، نقص به شمار می رود.

    کلیدواژگان: دعا، طول عمر، مطلوبیت، طاعت، گناه، نیت
  • محمدعلی افضلی* صفحات 45-64

    شیخ احمد احسایی به عنوان رهبر شیخیه، ادعای علت فاعلی بودن ایمه^ در نظام آفرینش را به گونه استقلالی بیان کرده و نقش‏های فاعلی مهمی را به عنوان نتایج علت فاعلی دانستن آنان ترسیم کرده است که از جمله این نقش‏ها آفریدن موجودات، روزی دادن، زنده کردن، میراندن آن‏ها و حسابرسی بندگان در قیامت است؛ همچنین احسایی اطاعت و عبادت را از طریق معصومین^ و برای ایشان ممکن دانسته و آنان را مصداق عبادات برشمرده است؛ که تحلیل و راستی آزمایی این ادعاهای رهبر شیخیه، مسیله این پژوهش بوده است و در این تحقیق به روش تحلیلی انتقادی به واکاوی و نقد دیدگاه احسایی پرداخته شد و آشکار گردید که ادعای احسایی سند معتبری ندارد و برداشت‏های او از آیات و روایات، ذوقی و استحسانی بوده و از طرفی مخالف باورهای بزرگان امامیه است.

    کلیدواژگان: شیخیه، احسائی، امامت، فاعلیت امام، علت فاعلی
  • میثم اورنگی*، محمدرضا امامی نیا صفحات 65-84

    جدال احسن در کنار حکمت و موعظه حسنه از جمله شیوه های متداول و راهبردی در قرآن و از ابزار کارآمد انبیاء برای دعوت به حق است. از این رو افرادی که ذهنی آمیخته از القایات شیطانی دارند، ابتدا باید با جدال احسن تخلیه و سپس با حکمت و موعظه حسنه تحلیه گردند. رعایت اصولی اخلاقی، برای تشکیل مدل صحیح جدال احسن، لازم و ضروری است. بدین سبب مسیله تحقیق پیش رو تحلیل و بازخوانی مدل اخلاقی مجادله، در آیات قرآن با مخالفان، مشرکان و اهل کتاب است که مهمترین یافته های آن استکشاف اصول اخلاقی همچون توکل و استعانت، کلام لین و نرم، پرهیز از کبر، پیروی نکردن از القایات شیطانی، تکریم و حفظ شخصیت طرف مقابل، خصومت و عداوت، رعایت انصاف، بردباری و شرح صدر و جدال برای انکشاف حق و حقیقت است. در این مقاله سعی شده است با روش توصیفی- تحلیلی اصول اخلاقی ذکر شده به صورت مفهومی و مصداقی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قرآن، جدل، جدال احسن، مجادله، اصول اخلاقی
  • حامد اسماعیلی مهر*، عبدالله فتحی صفحات 85-104

    اختیار از مهم ترین مسایل فلسفه فعل است که نتایج آن تاثیر بسزایی در علوم اخلاقی و تربیتی دارد. یکی از پرسش های اساسی در این بحث، ملاک ثبوتی اختیار از دیدگاه علامه طباطبایی است؛ اما تبیین های مختلفی از دیدگاه ایشان در این خصوص ارایه شده است. بدون بحث از ملاک ثبوتی اختیار، بحث از وجود داشتن یا نداشتن آن، به نتیجه نمی رسد. در این تحقیق، با روش گردآوری کتابخانه ای و با تحلیل عقلی فلسفی، مسیله ملاک ثبوتی اختیار از دیدگاه علامه طباطبایی بررسی شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که ملاک ثبوتی اختیار در نگاه علامه این است که فاعل با وجود اینکه بر دو طرف فعل و ترک، قدرت دارد، خودش به فعل، ضرورت و وجود می بخشد. بنابراین معنای اختیار داشتن فاعل یک فعل، این است که کننده کار بدون اینکه مقهور فاعل دیگری باشد، خودش، تعین بخش و ضرورت بخش فعل می باشد.

    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، اختیار، ملاک ثبوتی، خودتعیینی، ضرورت بخشی
  • سعید رسالتی* صفحات 105-124

    در منابع روایی شیعه، نصوص فراوان و حتی در برخی موارد در حد تواتر می توان یافت که دلالت بر امامت دوازده امام دارند. «فیصل نور» نویسنده معاصر وهابی، در کتاب «الإمامه و النص»، ادعا کرده است که نصوص امامت به دلیل تعارض با روایات فراوان دیگر، فاقد اعتبار می باشند. وی در بخشی از این کتاب، بی اطلاعی یاران امام رضا× از جانشین ایشان و همچنین نزاع برخی از اهل بیت امام هشتم× با ایشان را در تعارض با نصوص امامت دانسته و از این رهگذر، پس از انکار امامت حضرت رضا×، فقدان نصوص امامت در منابع روایی شیعه را نتیجه گرفته است. این مقاله با به کارگیری روش توصیفی-تحلیلی، ضمن اثبات وجود نصوص امامت از منابع فریقین، در صدد نقد این دیدگاه برآمده و به این نتیجه دست یافته است که بی اطلاعی یا تردید برخی از نزدیکان و یاران حضرت رضا× از مسیله امامت، معلول عوامل سیاسی، مادی و شبهات اعتقادی بوده است، نه فقدان نصوص امامت.

    کلیدواژگان: فیصل نور، نصوص امامت، تعارض، امام رضا×، امام جواد×، اهل بیت
  • محمدحسن نادم* صفحات 125-142

    از شاخص های برتر معرفی علوم، بازتاب تطورات تاریخی هر علم است، زیرا محققان آن علم را با افقی روشن تر، چشم اندازی گسترده تر و فهم و درکی عمیق تر روبرو می نمایند، ازاین رو باید تحولات و تطورات هر دوره از تاریخ کلام را در پرتو نمایاندن علل و عوامل تحول آفرین جستجو کرد. با توجه به عنایت بیشترکلام پژوهان در دوره معاصر به مباحث، اندیشه ها، رویکردها و به ویژه تاریخ کلام، شایسته است که از عوامل تحول آفرین این دوره به طورخاص سخن گفت. در تحقیقات انجام گرفته اگر چه از تحولات و تطورات کلامی سخن رفته است اما گویا این جستار پیشتازکاری مستقل در بازنمایی عوامل تحول آفرین در کلام معاصر امامیه است، بر این اساس متن پیش رو بنا دارد با گزارشی توصیفی و تاریخی از جریانهای فکری معاصر، به بازنمایی و نقش تحول و تطور آفرین آنها در کلام بپردازد و از این رهگذر، اهمیت، ضرورت و عنایت بیش از پیش به تاریخ کلام را بنمایاند.

    کلیدواژگان: جریان های فکری، معاصر، تاریخ کلام، تطورات کلامی، کلام معاصر، کلام امامیه
  • حسین نجفی*، علیرضا نوروزی، سید مجتبی میردامادی صفحات 143-166

    نظریه «تکامل» علاوه بر زیست شناسی در عرصه های گوناگونی چون جهان بینی و اخلاق انقلاب عظیمی را پدید آورد. داروین، به دنبال استنتاجات کلامی و فلسفی از تکامل نبود، اما دیدگاه وی پایه ای برای تفسیر الحادی از آفرینش واقع شد که بر شکل گیری تصادفی نظم عالم مبتنی بود. این در حالی است که متالهان و طرفداران نظریه «طراحی هوشمند» با مدل سازی های مختلف از ناچیزی خیره کننده احتمال تکامل تصادفی و حتی محال بودن آن خبر می دهند. مسیله محوری این نوشتار، بررسی امکان شکل گیری تصادفی اطلاعات در دی. ان. ای موجودات در سنتز تکاملی مدرن است. تحقیق حاضر با روش تحلیل سیستمی و توصیفی و با بیان تحلیلی مراحل تطور نظریه تکامل، بر اشکالات ایجاد تصادفی اطلاعات ژنتیکی متمرکز شده، و با بررسی نقادانه آخرین خوانش ها از تکامل در جهان غرب و ضمن بازخوانی یقین منطقی و روان شناختی، به ارایه تبیینی نوآورانه از «استدلال انباشتی» می پردازد که از رهگذر آن یقین منطقی بر وجود مبدا متعال و طراحی هوشمند ورای نظم شگفت عالم اثبات می شود. در واقع این جستار، لوازم کلامی و فلسفی تکامل را بررسی می کند.

    کلیدواژگان: داروین، تکامل، دی ان ای، اطلاعات ژنتیکی، حساب احتمالات، طراحی هوشمند، استدلال انباشتی
  • مریم علیزاده*، حمیدرضا حاج بابایی، وحید واحد جوان صفحات 167-187

    پیش فرض ها و باورهای ذهنی مفسر به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در تفسیر او از متون تاثیرگذار است. برخی از مفسران تاثیر پیش فرض ها در تفسیر متون را نمی پذیرند و برخی دیگر آن را ضروری می دانند. آقای مجتهدشبستری بر اساس هرمنوتیک فلسفی، وجود پیش فرض را در تفسیر قرآن ضروری می داند و معتقد است بدون آن، فهم هیچ متنی محقق نمی شود. از مهم ترین پیش فرض های مجتهدشبستری در برداشت از قرآن، پیش فرض های خداشناسی اوست. وی با سه پیش فرض اساسی درباره خداوند، به سراغ فهم قرآن رفته؛ خداوند اثبات ناپذیر است؛ انسان در مواجهه با خدای نامتشخص قرار دارد؛ به دلیل عدم وجود ساحت زبانی در خدا نمی توان اعتقاد به وحی زبانی داشت. این پژوهش با روش توصیفی، تحلیلی و انتقادی، نقدهای وارد بر سه پیش فرض خداشناسی مجتهدشبستری را بررسی می کند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که پیش فرض های وی به دلیل تناقض درونی و مخالفت با عقل قابل پذیرش و تعمیم به تفسیر صحیح قرآن کریم نیست.

    کلیدواژگان: پیش فرض، خداشناسی، مجتهدشبستری، قرآن کریم، تفسیر
  • علی رجب زاده*، سید علی محمد موسوی صفحات 189-203

    پژوهش حاضر با روش تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، پس از تبیین حرکت جوهری و انسان شناسی حضرت امام+، به بررسی و شرح مراتب کمال آدمی، از دیدگاه ایشان می پردازد. مسیله تحقیق این است که آیا مبنای فلسفی ملاصدرا در حرکت جوهری در اندیشه امام راحل موثر است یا خیر. یافته تحقیق نشان می دهد که حرکت جوهری تاثیر مستقیم در شناخت مراتب کمال انسان داشته و در عین حال انسان شناسی ایشان نیز مانند دیگر ابعاد فکری ایشان، دقیقا مبتنی بر اندیشه دینی است.. حضرت امام+، هدف غایی انسان را رسیدن به مقام جانشینی پروردگار (بالفعل کردن مقام خلیفه الهی) و مرتبه انسان کامل می داند که این مقام نیز از طریق شکوفایی فطرت الهی، میسر می باشد.

    کلیدواژگان: امام خمینی، حرکت جوهری، حقیقت انسان، انسان کامل، مراتب کمال، حکمت متعالیه
|
  • MohammadBaqer Pouramini* Pages 7-26

    Different definitions of the concept of "worship" have been presented, and this concept has become the central signifier of actions and reactions between Islamic denominations. The beginning of this challenge is the Salafists' definition of worship, which is based on the literal meaning and emphasis on meanings such as "high degree of humiliation, submission" accompanied with "high degree of love". Adding other elements such as "distinct property of Godhood in God" and "absolute divinty of God and negation of independence from masiwa" to the literal definition is also to face this wrong interpretation of worship. The question is how to correct the descriptive definitions of worship. In this article, an attempt is made to present a more accurate picture of the concept of worship, taking into account the prevailing atmosphere in the Jahili era and looking at the situational and meta-linguistic context, and on this axis, worship means voluntary belief in the oneness of God and humble obedience free from arrogance and defiance towards God.

    Keywords: Worship, Texture, Situational Texture, Salafism, Monotheism, Polytheism
  • MohammadHossein Faryab* Pages 27-43

    Humans have a natural desire for survival and immortality. God Almighty has also given humans eternal life, which will be realized in the Hereafter. On the other hand, a pious person should be eager to meet God in the Hereafter. In the meantime, how to reconcile the desire for a longer life, even though it is accompanied by obedience in this world, with the desire to meet God in the Hereafter, is considered one of the challenging issues. The purpose of this article is to answer this problem with a rational and narrative method. There are rational and narrative evidences for the two. After stating the basics and prerequisites to answer this question, the author comes to the conclusion that praying for a longer life to serve God Almighty is a valuable thing and its lack is considered a defect.

    Keywords: Prayer, Longevity, Desirability, Obedience, Sin, Intention
  • MohammadAli Afzali* Pages 45-64

    Sheikh Ahmad Ahsaei, as the leader of the sheikhiyah, has independently stated the claim of imams as the active cause in the creation system and has drawn important active roles as the results of considering them as the active cause, among these roles is the creation of beings, feeding creatures, reviving the death, causing people to die, and auditing the servants in the Day of Judgment; Also, Ahsaei considered obedience and worship possible through and for the innocent, and listed them as examples of worship. The analysis and verification of the claims of the leader of sheikhiyah has been the problem of this research and in this research, his points of view have been analyzed and it was revealed that his claims do not have a valid document and his perceptions of the verses and traditions are based on his own taste, and on the other hand, it is against the beliefs of Imami great scholars.

    Keywords: Shaykhiyah, Ehsaei, Imamate, Imam's Being Efficient Cause, Efficient Cause
  • Maysham Orangi*, Mohammadreza Emaminia Pages 65-84

    Jidal Ahsan, reasoning in the better way, along with wisdom and fair exhortation, is one of the most common and strategic ways in the Qur'an and is one of the prophets' effective tools for calling to the truth. Therefore, people who have a mind mixed with evil infusions, must first be made up for the lost with Jidali Ahsan and then with wisdom and fair exhortation. Observing ethical principles is necessary and needed to form the correct model of Jidali Ahsan. For this reason, the issue at hand is to analyze and reread the moral model of the conflict, mujadila, in the verses of the Quran with opponents, polytheists and people of the book, of which the most important findings include the moral principles such as tavakkol, and isti`anat, soft and gentle speech, avoiding arrogance, not following evil infusions, honoring and preserving the character of the addressee, avoiding enmity and ill purpose, observing fairness, tolerance, and reasonable debate for the development of right and truth. In this article, an attempt has been made to examine the mentioned ethical principles in a conceptual and exemplary manner with the descriptive-analytical method.

    Keywords: Qur'an, Jidal, Reasoning, Jidal Ahsan, the Better Reasoning, Mujadila, Disputation, Moral Principles
  • Hamed Esma`Ili Mehr*, Abdollah Fathi Pages 85-104

    Free will is one of the most important issues of the philosophy of action, whose results have a significant impact on moral and educational sciences. One of the basic questions in this debate, which Allameh Tabataba`i has also discussed, is the criterion for reasonability of authority. Different explanations, however, of his point of view have been presented in this regard. Without discussing the evidence of authority, on may not present any discussion in the field. In this research, with the method of library collection and rational-philosophical analysis, the issue has been investigated from the point of view of Allameh Tabatabai. The findings of the research indicate that the proof of agency in Allameh's view is that the agent, despite having power over both sides of doing and leaving, gives necessity and existence to the action itself. Therefore, the meaning of agent`s state of being free in doing and leaving is that the doer is the determiner and necessity of the action without being under the obligating influence of another agent.

    Keywords: Allameh Tabatabaei, Authority, Affirmative Criterion, Self-Determination, of Necessitating
  • Saeed Resalati* Pages 105-124

    In the narrative sources of Shia, many texts can be found, and even in some cases in the limit of tawatur, which indicate the imamate of twelve imams. "Faisal Noor", a contemporary Wahhabi writer, in his book "Imamate and Text", has claimed that the texts of Imamate are invalid due to their conflicts with many other traditions. In a part of this book, he considered nonawareness of Imam Reza's companions about his successor as well as the quarrel of some members of the Eighth Imam's household with him as being in disagreement with the texts of Imamate, and, in this way, after denying the Imamate of Hazrat Reza, viewed lack of texts of Imamate in Shia narrative sources. Using the descriptive-analytical method, while proving the existence of Imamate texts from foreign sources, this article aims to criticize this point of view and has reached the conclusion that the ignorance or doubt of some of Hazrat Reza's relatives and friends about the issue of Imamate lies in political and material factors as well as religious doubts, not lack of imam texts.

    Keywords: Faisal Noor, Texts of Imamate, Conflict, Imam Reza (as), Imam Javad (as), Ahl al-Bayt
  • MohammadHassan Nadem* Pages 125-142

    One of the more reasonable indicators for introducing sciences is the reflection of the historical developments of each science, because the researchers present a clearer horizon, a wider perspective and a deeper understanding of it. Therefore, the evolutions and developments of each period of the history of theology, ilmi kalam, should be seen in the light of showing the causes and factors of the evolution. Considering contemporary theologian`s notable attentions to the topics, thoughts, approaches and especially the history of theology, it is deserved to talk about the transformative factors of this period in particular. In the performed research, although theological changes and developments have been mentioned, but it seems that this essay is an independent pioneering work in representing the transformational factors in the contemporary Imamiyya theology. Such beeing the case, the following text is based on a descriptive and historical report of contemporary intellectual currents, to represent and discuss the role of their transformation and development in the word and show the importance, necessity and care for the history of theology more than before.

    Keywords: Currents of Thought, Contemporary, History of Kalam, Theological Developments, Contemporary Kalam, Imamiyya Kalam
  • Hossein Najafi*, Alireza Noroozi, Seyyed Mojtaba Mirdamadi Pages 143-166

    In addition to biology, the theory of "evolution" created a huge revolution in various fields such as worldview and ethics. Darwin did not seek theological and philosophical conclusions of evolution, but his view became the basis for an atheistic interpretation of creation, which was based on the random formation of the order of the world. At the same time, theists and supporters of the "intelligent design" theory, with different modeling, show the astonishing insignificance of the possibility of random evolution and even its impossibility. The central issue of this article is to investigate the possibility of random formation of information in the DNA of organisms in the modern evolutionary synthesis. The current research is focused on the problems of the random creation of genetic information with the method of systematic and descriptive analysis and with the analytical statement of the stages of the evolution theory, and by critically examining the latest readings of evolution in the Western world, while rereading the "logical" and "psychological" certainty, it presents an innovative explanation of "cumulative reasoning" through which the logical certainty of the existence of a supreme origin and "intelligent design" beyond the wonderful order of the universe is proven. In fact, this essay examines the theological and philosophical elements of evolution.

    Keywords: Darwin, Evolution, DNA, Genetic Information, Probability Calculus, Intelligent Design, Cumulative Reasoning
  • Maryam Alizadeh*, HamidReza Hajbabaei, Vahid Vahed Javan Pages 167-187

    The interpreter's presuppositions and mental beliefs directly or indirectly influence his interpretation of the texts. Some commentators do not accept the influence of presuppositions in the interpretation of texts, while some others consider it as being unavoidable. Based on philosophical hermeneutics, Mr. Mojtahdshabastri considers the existence of a presupposition to be necessary in the interpretation of the Qur'an and believes that without it, the understanding of any text cannot be achieved. One of the most important presuppositions of Mujtahad Shabastri in understanding the Qur'an is his theological presuppositions. With three basic presuppositions about God, he went to understand the Qur'an. These consist in: God is unprovable, Man is facing an unknown God and Due to the lack of God`s language, one cannot believe in any linguistic revelation. This research examines the criticisms of the three presuppositions of Mojtahedshabastri's theology with a descriptive, analytical and critical method. The findings of this research show that his presuppositions cannot be accepted and generalized to the correct interpretation of the Holy Quran due to internal contradictions and opposition to reason.

    Keywords: Presupposition, Theology, Mujtahad Shabastri, Holy Qur'an, Exegesis
  • Ali Rajabzadeh*, Seyyed Ali Mohammad Musavi Pages 189-203

    The present research, with analytical-descriptive method and using library sources, after explaining substantial movement and anthropology of the Imam Khomeini, examines and describes the levels of human perfection from his point of view. The question of the research is whether the philosophical basis of Mulla Sadra is effective in the substantial movement in the thought of the late Imam or not. The findings of the research show that the substantial movement has a direct effect on the recognition of the level of human perfection and, at the same time, his anthropology, like his other intellectual dimensions, is precisely based on religious thought. Realizing the position of divine caliphate of man and the status of a perfect human being, he views that this position is also possible through the flourishing of the Divine nature of man.

    Keywords: Imam Khomeini, Substantial Movement, Very Essence of Man, Perfect Man, Levels of Perfection, Transcendental Wisdom