فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 10 (پاییز 1387)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 10 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خسرو صادق نیت، محسن مرادی نیا صفحه 1
    انسان همانند سایر موجودات زنده، دارای ریتم بیولوژیک است. مهم ترین ریتم بیولوژیک در انسان «ریتم سیر کادین» است که هر دوره آن 25-24 ساعت به طول می انجامد و همه روزه توسط نور خورشید و عوامل محیطی تنظیم می شود. خواب و بیداری نیز از این ریتم تبعیت می کند. افرادی که دچار اختلالات خواب بوده یا کمبود خواب دارند، مستعد خواب آلودگی هستند. یکی از عواملی که در خواب آلودگی، زمینه ایجاد خطر را فراهم می کند بروز حملات ناخودآگاه خواب کوتاه مدت است که «Micro Sleep» نامیده می شوند. این گونه خواب های غیرارادی و ناگهانی حدود 5 تا 10 ثانیه طول می کشد و در هنگام فعالیت های شغلی پرخطر همچون رانندگی، باعث بروز حوادث می شوند.
    طی سال 1378در ایران، حوادث رانندگی، دومین علت مرگ و میر بعد از بیماری های ایسکمیک قلبی بوده است و 65 درصد قربانیان را افراد کمتر از 40 سال تشکیل داده اند.
    در گزارش سال 2002 سازمان بهداشت جهانی (W.H.O) حوادث ترافیکی جاده ای، جزو 10 عامل اصلی مرگ و میر بوده است و پیش بینی می شود با گذشت زمان، این میزان به گونه ای افزایش یابد که رتبه نخست آسیب رسان به سلامت انسان ها را به خود اختصاص دهد. از این رو با نگاهی به آمار تلفات سوانح رانندگی در کشورمان که سالانه بیش از 20 هزار نفر را به کام مرگ می کشاند و با توجه به نقش خواب آلودگی در بروز تصادفات شدید و مرگبار، توجه بیش از پیش به اختلالات خواب و عوامل ایجادکننده خواب آلودگی خصوصا در مشاغل پرخطر مانند رانندگی، ضروری به نظر می رسد. با انجام پژوهش های هدفمند و آموزش های مدون در این زمینه می توان موجبات کاهش بروز این گونه سوانح را مهیا کرد.
    کلیدواژگان: رانندگی خواب آور، تصادف رانندگی، خواب آلودگی، ریتمهای بیولوژیک
  • مهران ستوده صفحه 13
    یکی از آثار مهم و نامشهود ترافیک در مناطق شهری، تاثیر زیانبار آن بر سلامت روان و تندرستی جامعه است. صنعت حمل و نقل علاوه بر آثار سوء جسمانی از جمله مسمومیت با سرب، باعث اختلالات عصبی- رفتاری، تحریک پذیری، اضطراب و حتی انزوای اجتماعی افراد می شود.
    براساس مطالعات اخیر، آسیب پذیرترین گروه به عوارض ترافیک، کودکان هستند. این پدیده می تواند منجر به اختلال عملکرد مغزی کودکان، ضعف رشد و تکامل، کاهش ضریب هوش و افت تحصیلی آنان شود.
    عدم توجه به آثار روانشناسی حمل و نقل، باعث شده است تا جنبه های زیانبار ترافیک در سلامت انسان ها به درستی شناخته نشود. طراحی همه جانبه فکر ترافیک شهری و مداخلات اصلاحی با رویکرد همکاری بین بخشی سازمان های مسئول حمل و نقل و سلامت جامعه می تواند به بهبود این وضعیت کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: ترافیک، سلامت روان، حمل و نقل، ارتباطات اجتماعی
  • جواد تن زاده، مهندس پژوهان توسطی خیری صفحه 25
    یکی از زمینه های حائز اهمیت در مهندسی حمل و نقل، مباحث مربوط به ایمنی است. در این خصوص، حمل و نقل مواد خطرناک از مواردی به شمار می آید که به دلیل ماهیت خطرناک مواد مورد حمل، نیاز به توجه ویژه ای دارند. از این رو باید ویژگی ها و مشخصات معابر شهری که در این راستا مورد استفاده قرار می گیرند و نیز ابزارهای آرام سازی به کار رفته در آنها مانند سرعت گیرها و سرعت کاه ها مورد بازبینی قرار گیرد. سرعت گیرها و سرعت کاه ها به عنوان یکی از ابزارهای آرام سازی ترافیک مطرح هستند که به تنهایی یا در کنار سایر روش های آرام سازی به کار گرفته می شوند تا از این طریق بتوان سرعت وسایل نقلیه را کنترل کرد، رفتار رانندگان را تغییر داد و شرایط ایمنی را برای کاربران معبر بهبود بخشید. با توجه به کاربرد زیاد این ابزار در معابر شهری، داشتن دانشی جامع در اتخاذ تصمیم مناسب و همچنین جلوگیری از اشتباهات فنی بسیار ضروری است. در این پژوهش به بررسی مشخصات فنی و اجرایی این ابزار و مطابق سازی آن به منظور تامین ایمنی عبور وسایل نقلیه حامل مواد خطرناک پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: حمل و نقل، آرام سازی، سرعت کاه، ایمنی، مواد خطرناک
  • سید محمد سادات حسینی، فاطمه موحدی، حسن محسنی صفحه 39
    سامانه های اطلاع رسانی هوشمند حمل و نقل عمومی به عنوان ابزاری برای افزایش رفاه استفاده کنندگان از حمل و نقل عمومی مطرح هستند. از طرفی با اضافه کردن تعداد اتوبوس ها نیز می توان با کاهش زمان انتظار موجبات افزایش رفاه استفاده کنندگان حمل و نقل عمومی را فراهم آورد.
    در این پژوهش، شرایطی که در آن استفاده از سامانه اطلاع رسانی بیش از اضافه کردن تعداد اتوبوس ها باعث افزایش رفاه استفاده کنندگان می شود، مشخص شده است. یک نرم افزار شبیه ساز خرد ترافیک برای شبیه سازی خط اتوبوسرانی تهیه و به عنوان نمونه خط اتوبوسرانی میدان انقلاب- میدان سپاه شبیه سازی شده است.
    نتایج حاصل از شبیه سازی نشان داده که برای خط اتوبوسرانی یادشده، استفاده از سامانه اطلاع رسانی بیش از اضافه کردن تعداد اتوبوس ها باعث افزایش رفاه مسافران می شود.
    کلیدواژگان: سامانه های هوشمند حمل و نقل، حمل و نقل عمومی، ایستگاه اتوبوس، شبیه سازی، اطلاع رسانی
  • سرهنگ دوم عباس صادقی کیا صفحه 51
    در این تحقیق با توجه به نابسامانی روند ایاب و ذهاب خودروهای مدارس، میزان تصادفات دانش آموزان و اهمیت موضوع «رابطه استاندارد های خودرو های مدارس با استرس والدین» مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. مقاله از نظر نوع و هدف «کاربردی» و از نظر ماهیت و روش «توصیفی- پیمایشی» است. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه ای مرکب از 20 سئوال تنظیم شد که توسط آن دیدگاه های والدین نسبت به وضعیت خودروهای مدارس و همچنین میزان استرس آنان مورد بررسی قرار گرفت که از نظر روایی و پایایی در سطح قابل قبولی ارزیابی شد. داده ها از یک نمونه 142 نفری به روش تصادفی خوشه ایگردآوری شده و با استفاده از آمارهای توصیفی تک عاملی و ضریب همبستگی کندال تجزیه و تحلیل شده اند که نتایج آن به شرح زیر است: - بین میزان استانداردهای خودرو های مدارس و استرس والدین رابطه وجود ندارد.
    - بین میزان آگاهی والدین از مسائل ایمنی سرویس مدرسه و استرس آنها رابطه وجود دارد.
    - بین میزان اطمینان والدین به سرویس مدرسه و استرس آنها رابطه وجود دارد.
    - بین میزان نظم رفت و آمد سرویس مدرسه و استرس والدین رابطه وجود دارد.
    - بین میزان رضایت والدین از نحوه رفت و آمد (نوع رانندگی) راننده سرویس مدرسه و استرس آنها رابطه وجود دارد.
    بررسی دقیق تر و تجهیز خودرو های مدارس با توجه به استاندارد های جهانی و نظارت بر عملکرد خودرو سازان و رانندگان همچنین ارائه آئین نامه یا دستورالعمل مناسب به منظور ارتقای سطح ایمنی این نوع خودروها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: استاندارد، خودر وهای مدارس، استرس، والدین، دانش آموزان ابتدایی
  • مهندس علیرضا احمدی فینی صفحه 63
    یکی از مسائل مهم در جوامع امروز، تصادفات جاده ای است. هزینه تصادفات جاده ای در کشورهای توسعه یافته اروپایی معادل دو درصد تولید ناخالص ملی آنهاست و این در حالی است که این مقدار برای کشورهای در حال توسعه تاحدودی بیشتر است. اگرچه سه عامل اصلی بروز تصادف «انسان»، «وسیله نقلیه» و «راه» است اما مهندسان عمران تنها در بهبود عامل سوم نقش دارند.
    شناسایی نقاط حادثه خیز و رفع آنها یکی از مهم ترین اموری است که در دست سیاست گذاران استان ها قرار دارد و سالانه بودجه های عظیمی به آن اختصاص داده می شود. نکته قابل ذکر شناسایی چگونگی تخصیص بودجه در راستای بهبود وضعیت موجود در یک استان است چراکه در بهبود وضع موجود برحسب نوع تصادفات اهمیت خدمات سیستم های مختلفی از قبیل سیستم امدادرسانی، اورژانس، مراقبت و نگهداری راه متفاوت است. در این مقاله سعی بر آن است که با تعریف شاخص هایی جهت بررسی وضعیت تصادفات، مقادیر آن برای یک استان نمونه کشور (مرکزی) محاسبه شده و با توجه به مقادیر این شاخص ها راهکارهای کلان بهبود وضعیت تصادفات برای این استان ارائه شود.
    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، بهبود، استان مرکزی، شاخص های تصادفات
  • سرهنگ دوم نادر رحمانی، کامران رحیم اف صفحه 77
    در ترافیک، آموزش یکی از سه ضلع مثلث ترافیک بوده و اصول ترافیک را تشکیل می دهد. اصل آموزش در ترافیک متضمن دامنه گسترده ای از آموزش های ترافیک، شامل: آموزش های کلاسیک در مقطع کودکستان، پیش دبستان، دبستان،... و آموزش فرهنگ ترافیک از طریق وسایل ارتباط جمعی و رسانه ها و آموزش های تخصصی و حرفه ای مانند آموزش به استفاده کنندگان از راه نظیر رانندگان، سرنشینان، عابران پیاده و... است. در این تحقیق با توجه به میزان احتمال خطر در عرصه ترافیک برای کودکان و لزوم اصلاح یا تغییر رفتار در این قشر سنی به جهت حفظ ایمنی آنان، مباحثی در خصوص نقش آموزش و فرهنگ سازی در تغییر یا اصلاح در عملکرد و دانش و آموخته های کودکان این مقطع سنی مورد بررسی و پژوهش به صورت تجربی قرار گرفته است. از آنجا که عملکرد افراد، حاصل دانش و درک مفاهیم لازم از محرک های بیرونی در سطح جامعه است، بنابراین تحقیق حاضر در سه بخش دانسته ها، رفتار و مفاهیم ترافیکی تقسیم بندی شده است و برای هر بخش ابزار اندازه گیری با تعدادی سوال به گونه پرسشنامه طراحی شده رفتار عملی کودکان در محیط های شبیه سازی شده مشاهده گردیده است.
    کودکان مورد تحقیق در دو گروه آزمایش با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی به صورت چند مرحله ای از مقطع پیش دبستان شهر تهران انتخاب شدند. با تحلیل آماری نتایج به دست آمده با استفاده از روش آماری- توصیفی، استنباطی انجام شده که نتایج آن به شرح ذیل است:- آموزش، در ارتقای آگاهی های کودکان از خطرات احتمالی ناشی از تصادفات در عرصه ترافیک، تاثیر مستقیم و مثبتی دارد.
    - آموزش، در ارتقا و تصحیح رفتار ترافیکی کودکان اثر مستقیم و مثبتی دارد.
    - آموزش، در ارتقا و درک کودکان از مفاهیم ترافیکی اثر مستقیم و مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: آموزش مقررات راهنمایی و رانندگی، عملکرد ترافیکی، کودکان مقطع پیش دبستان
|
  • Khosro Sadegh-Niyat, Mohsen Moradinia Page 1
    Human beings like other creatures, have biological rhythm. The most important rhythm in human is Circadian whose every interval fluctuates between 24-25 hours and is adjusted by sun light and environmental factors everyday. Sleep and wakefulness follow of this rhythm too. Individuals who suffer from sleep disorders may feel drowsy, ready to sleep. One of the important factors which increase the possibility of danger in this status is the subconscious attacks of short-term sleep called “micro sleep”. These kinds of sleep take approximately 5-10 seconds. Individuals are not aware of their occurrence, so they may cause incidents in high risk activities, such as driving. In Iran, in 1999 driving incidents, after the heart diseases, were the main reason of death and 65 percent of the people died in traffic incidents were below 40 years of age. It is stated in the WHO report in 2002 that road accidents are among the top ten reasons of death causes and it is estimated that they will obtain higher rank in future and be one of the main challenges of human health. So, considering the high rate of driving death in Iran which has more than two thousands victims every year, and the role of drowsiness and sleep disorders in traffic accidents, it seems indispensable to pay attention to the sleep disorders and influential factors in drowsiness during high risk activities like driving. Directed researches and education may pave the ground for traffic incidents decreases.
  • Mehran Sotoudeh Page 13
    One of the important and covert effects of traffic in urban areas is what that remains on mental health. Transportation industry not only has negative physical effects such as poisoning with lead, but causes nervous- behavioral disorders, stimulations, anxiety, and even social isolation of individuals. Studies have shown that the most vulnerable population to traffic effects is children. This phenomenon can lead to brain functional disorders, developmental weaknesses, intelligence decrease, and educational problems in children. Ignoring the psychological effects of transportation has caused the harmful aspects of traffic on human health not being properly known. A comprehensive plan in traffic urban and correctional interventions based on cooperation of related official organizations may help to create a better condition.
  • Javad Tanzadeh, Pezhouhan T.Kheiry Page 25
    A preliminary requirement in transportation engineering is to provide a transportation system with an acceptable safety level. In this regard, transportation of hazardous materials, due to the nature of materials being transported, is of high importance. Accordingly, the characteristics of the roads being used for transporting these materials in addition to the traffic calming methods should be particularly investigated. Speed humps and speed bumps would be categorized as tools for traffic calming which could be employed with or without other traffic calming techniques and equipments. These facilities would enable us to provide acceptable safety level, change driver’s behavior in a pleasant manner, control the vehicles, speed, and provide road users with safety requirements. In this study, traffic calming methods, especially speed humps and speed bumps are investigated. The technical and executive specifications are presented to provide safety for the vehicles containing hazardous materials.
  • Seyyed Mohammad Sadat Hosein, Fatemeh Movahedi, Hasan Mohseni Page 39
    Intelligent public transportation information terminals are considered as effective tools for welfare of users, although it can be improved via adding more buses and decreasing of waiting time in stations. In the present survey, the conditions in which utilizing the public transportation information terminals can be more useful than adding more buses are explained. Micro simulation software is used in this research for the bus lane of Enghlab sq. to Sepah sq. as the sample of study. Findings show that using information terminals is more useful than adding more buses in improving the welfare of passengers in the bus lane under study.
  • Abbas Sadeghikia Page 51
    Based on the improper transportation condition of school’ vehicles and the rate of students’ accidents, the present paper tries to investigate the relationship between school’ vehicles standards and the stress of elementary students’ parents. The method of this survey is descriptive and the measurement instrument is a questionnaire consisting of 20 items. Standpoints of parents about the condition of school vehicles and also their stress were considered via this questionnaire which has acceptable reliability and validity. Data was gathered among 142 statistical samples through cluster sampling. The findings are as follows: There is no significant relationship between school’ vehicles standards and parents’ stress; there is significant relationship between parents’ knowledge of vehicles safety and their stress; there is significant relationship between parents’ trust to school’ vehicles and their stress; there is significant relationship between driver punctuality and parents’ stress;there is significant relationship between driver skills and parents’ stress. Equipping school’ vehicles with universal standards and monitoring the automobile industries performance as well as providing regulations for increasing level of safety are some recommendations of the present study.
  • Alireza Ahmadi Fini Page 63
    Road accidents are among the important issues of contemporary societies. The cost of road accidents in developing European countries is about two percent of per capital. Although three main factors in accidents are human, vehicle, and road, but civil engineers have their impact just in the third one. Identifying and removing hot spots are among important activities of policy makers in provinces and they spend huge amount of budget on it. The important point is how they spend budget so that to improve the present condition of related province, because the ways of improvement are vary based on type of accident. The present paper investigates accidents indices a province (Markazi Province) and macro strategies of their improvement.
  • Nader Rahmani Page 77
    Education is one of sides of traffic triangular and its basic one. Principle of education in traffic consists of a wide range of traffic educations, such as, classical education of kindergarten, pre-school, school, … periods, traffic culture education via mass media and professional education of using ways and highway. In the present paper, based on the assumption of risk possibility for children in traffic arena and necessity of improving or changing the behavior of this group to maintain their safety and security, some issues such as the role of education on traffic performance of pre-school children will be considered. Since the performance of individuals is as a result of external stimulants from society, the research is divided into three parts of knowledge, behavior, and traffic concepts. For each part, specific measurement tool and questionnaire are provided and practical aspects of children behaviors are observed in a simulated environment. The children under investigation were chosen from per-school stages in Tehran via random cluster sampling. Findings of the present survey are as follows: Education has significant direct impact on children knowledge of traffic risks; education has significant direct impact on children traffic behavior; education significant direct impact on children understanding of traffic concepts.