فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 16 (بهار 1389)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 16 (بهار 1389)

  • 122 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین کاکویی، سجاد زارع، علی اصغر اخلاقی، داود پناهی صفحه 1
    انسان همانند سایر موجودات زنده، دارای فرآیندهای زیستی آهنگین است. در این میان نقش برخی از این فرآیندهای زیستی نظیر چرخه های خواب و بیداری در تطابق با شرایط نوبت کاری و کاهش مشکلات ناشی از آن بر کسی پوشیده نیست. در راستای بررسی یکی از این فرآیندهای زیستی، در این مطالعه، کیفیت خواب رانندگان حرفه ای در پایانه های بین شهری شهر تهران مورد ارزیابی قرار گرفت.
    این مطالعه مقطعی، توصیفی - تحلیلی در سال 88-1387 با هدف بررسی کیفیت خواب 110 نفر از رانندگان اتوبوس در پایانه های شهر تهران انجام شده است. برای انجام این پژوهش از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده گردید. ابزار پژوهش، پرسشنامه استاندارد کیفیت خواب پیتزبورگ بود. نتایج دموگرافیک نشان داد که میانگین سنی رانندگان 7/9± 9/41سال و 7/92درصد از رانندگان متاهل و3/7درصد از رانندگان مجرد بودند. میانگین سابقه رانندگی پایه یک و میانگین شاخص BMI در بین رانندگان به ترتیب 7/8± 6/15سال و 9/3± 9/25کیلوگرم بر متر مربع بود. نتایج نشان از این واقعیت دارد که 8/21درصد از رانندگان دارای کیفیت خواب مطلوب و2/78درصد از آنها از کیفیت خواب نامطلوب رنج می برند. بین شیوع موارد مشکوک به کیفیت خواب نامطلوب و رضایت شغلی و تعداد شب های اقامت در منزل در مدت یک ماه و مدت زمان لازم برای به خواب رفتن ارتباط معنا داری از نظر آماری وجود دارد (P<0.05). مطالعه حاضر در مجموع کیفیت خواب رانندگان حرفه ای پایانه های تهران را در حد نامطلوبی گزارش نمود.
    کلیدواژگان: خواب، کیفیت خواب، پرسشنامه پیتزبورگ، رانندگان
  • منصور حاجی حسینلو، میثم شریفیان، بیژن پاک روشن صفحه 11
    نرم افزار Corsim یک نرم افزار شبیه ساز ریزنگر در علم مهندسی ترافیک است که قدرت بالایی در تحلیل و بررسی شبکه های درون شهری دارد. در دنیای امروز استفاده از این نوع نرم افزارها یکی از راه حل های اساسی در تحلیل معضلات ترافیکی محسوب می شود. استفاده از این نرم افزار در عین حال که کم هزینه است و نتایج در آن به سرعت به دست می آید، از آشفتگی ترافیکی که اغلب در آزمایش های محلی به وجود می آید جلوگیری می کند. در این تحقیق، تحلیل ظرفیت و بهینه سازی جریان ترافیک در خیابان دستغیب حدفاصل استاد معین و بزرگراه آیت الله سعیدی به وسیله نرم افزارشبیه سازی Corsim، مورد بررسی قرار گرفت. در شبیه سازی این شبکه، اطلاعات فیزیکی و ترافیکی مورد نیاز مربوط به داده های ورودی از اطلاعات فایل GIS سازمان حمل و نقل و ترافیک و برداشت میدانی حاصل شد. سپس شبیه سازی شبکه در حالت کنونی و حالت تغییریافته پیشنهادی در ساعات اوج ترافیکی صبح و عصر انجام گردید. نتایج نشان داد که با یک طرفه کردن خیابان دستغیب حدفاصل خیابان هاشمی و بزرگراه سعیدی (شرق به غرب)، مجموع کل تاخیرات در زمان اوج ترافیک صبح در شبکه3/7درصد و در زمان اوج ترافیک عصر 9/4درصد کاهش می یابد. همچنین زمان کل سفر در شبکه در فاصله 30دقیقه شبیه سازی در زمان اوج ترافیک صبح از 124ساعت به 120ساعت کاهش و سرعت متوسط وسایل نقلیه از km/h 20 به km/h 22 افزایش یافت. نرم افزار استفاده شده در این تحقیق قبلا با شرایط ترافیکی ایران کالیبره شده است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، نرم افزار Corsim، زمان سفر، تاخیر
  • جواد مرزبان راد، حمیدرضا خلیلی صفحه 25
    در بیشتر کشورهای اتحادیه اروپا، تعداد تلفات جاده ای در طول بیست سال اخیر کاهش یافته است. طراحی خودرو و روش های تکنیکی جدید در مورد ایمنی، موجب جلوگیری از تصادفات شده و همچنین رفتار راننده و عابرپیاده و سرویس فوری اورژانس و اعمال قوانین ترافیکی، همه و همه به این موضوع کمک کرده است. اخیرا فعالیت های زیادی در اتحادیه اروپا برای افزایش ایمنی عابرپیاده به عمل آمده است. بدین منظور کمیته اروپایی رسیدگی به ایمنی خودرو تشکیل و مطالعات مختلفی در مورد ایمنی عابرپیاده انجام شد. وظیفه این گروه تعیین روش های آزمون و حدنصاب مورد قبول است که خودروها در هنگام تصادف با عابرپیاده باید به آن برسند. براساس این تحقیقات روش های آزمون و قوانین برای حفاظت از عابرپیاده در برخورد از جلو تعیین شد.
    بررسی آمار تصادف در کشورهای مختلف نشان می دهد که بیشتر تصادفات منجر به مرگ عابرپیاده مربوط به برخورد سر به قسمت جلوی خودرو است که یکی از روش های جدید کاهش صدمات، تغییر جنس سازه و بدنه خودرو و جایگزین کردن پنل یک پارچه فلزی با پنل های چندلایه کامپوزیتی- فلزی مخصوصا در قسمت درب موتور است. این امر باعث می شود میزان شتاب وارد بر سر عابرپیاده به میزان قابل توجهی کاهش یافته و در نتیجه از میزان مرگ ناشی از تصادفات کاسته شود. به کارگیری پنل های چندلایه در سازه و بدنه خودرو، مزیت های دیگری همچون افزایش جذب انرژی تصادف در این نوع پنل و کاهش صدمه به سرنشین خودرو و کاهش وزن و مصرف سوخت خودرو را به همراه دارد. در این مقاله چگونگی به کارگیری پنل های چندلایه کامپوزیتی- فلزی در سازه و بدنه خودرو را مورد بررسی قرار داده و مزیت های به کارگیری آنها را بیان می داریم.
    کلیدواژگان: پنل های چندلایه کامپوزیتی، فلزی، کاهش صدمات تصادف، کاهش مصرف سوخت خودرو و جذب انرژی تصادف
  • محسن حدیقه جوانی، محمود صفارزاده، سیدصابر ناصرعلوی صفحه 39
    تصادفات پدیده ای چند علتی است که نمی توان آن را با درنظر گرفتن عواملی محدود به طور کامل کنترل و مدیریت کرد. یکی از مهم ترین عوامل مؤثر در اولویت بندی معابر پر خطر شهری (تصادف خیز) برای عابران پیاده، عوامل محیطی وقوع تصادف است که تاکنون در روش های موجود به طور جامع در نظر گرفته نشده است. اولویت بندی این معابر را نمی توان بدون در نظر گرفتن و استفاده از آمار و اطلاعات وضع موجود، از ترکیب های خطی و مدل های ساده ریاضی مورد بررسی قرار داد زیرا تصمیم گیری درباره انتخاب معابر پرخطر را دچار مشکل می کند. در این تحقیق با ارائه روش مشاهده ای با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی، مدلی جدید به منظور اولویت بندی معابر پر خطر شهری با محوریت عابران پیاده ارائه می شود. در این روش، معابر شهری مذکور با درنظرگرفتن هم زمان پارامترهای هندسی، ترافیکی و کنترلی با استفاده از یک مدل ارائه شده با شبکه های عصبی مصنوعی و آمار و اطلاعات تصادفات عابران پیاده به عنوان مدل پیش بینی و به دنبال آن، استفاده از داده های تصادفات و خطرپذیری معابر به عنوان مدل اولویت بندی ارائه شده است. از عوامل مؤثر در تولید این مدل می توان به طول معابر، عرض معابر، عرض پیاده روها، پارک حاشیه ای معابر، عرض میانه معبر، محدودیت سرعت معبر، روشنایی معابر، کیفیت رویه آسفالت معابر، میزان تفکیک سواره رو و پیاده رو، کاربری اطراف معابر، میزان حضور پلیس در معابر، میزان تناسب سرعت با کاربری در معابر، تناسب گذرگاه های عرضی و شیب معابر اشاره کرد. استفاده از مدل ارائه شده با عوامل ذکرشده در این تحقیق، دقت و کارایی فرآیند اولویت بندی معابر پرخطر شهری برای عابران پیاده، با استفاده از آمار و اطلاعات تصادفات به مقدار قابل توجهی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: ایمن سازی، معابر پیاده شهری، معابر پرخطر شهری، پیش بینی، اولویت بندی، شبکه های عصبی مصنوعی
  • کامران رحیم اف صفحه 55
    تابلوهای پیام متغیر(vms) از زمره تجهیزات کنترل ترافیک هستند که به منظور ارائه اطلاعات به رانندگان، در طول مسیر مورد استفاده قرار می گیرند. این تابلوها به صورت های متفاوتی نصب می گردند. در طریقه نصب دروازه ای، تابلو به وسیله پایه هایی که در دو طرف جاده واقع شده است، به صورت کاملا حمایت شده برروی مسیر سواره رو قرار می گیرد. درحالتی دیگر، تابلو به واسطه پایه ای در قسمت شانه راه نصب می شود؛ در شیوه سوم تابلو با حمایت پایه ای که در شانه تعبیه گردیده به صورت طره ای برروی مسیر سواره رو تعبیه می شود. اطلاعات نمایش داده شده برروی تابلوهای پیام رسان متغیر که به صورت پویا عمل می کنند، از طریق مرکز کنترل و یا در محل نصب تابلو، برنامه ریزی می شوند. به طورکلی این گونه تابلوها به منظور تاثیرگذاری بر رفتار رانندگان جهت بهبود جریان و عملکرد ترافیک استفاده می شوند. نمونه هایی از اطلاعاتی که عمدتا از طریق تابلوهای پیام متغیر در اختیار رانندگان قرار می گیرند شامل زمان سفر میان مبادی و مقاصد مشخص، وضعیت تراکم ترافیک در کریدورهای بزرگراهی، اطلاعات مرتبط با محل کارگاه های عملیات عمرانی، اطلاعات در رابطه با وقایع خاص و ارائه راهنمایی های موردنیاز برای رانندگان، اطلاعات مرتبط با عملیات تعمیر و نگهداری در کریدورهای بزرگراهی، اطلاعات مربوط به پیش بینی شرایط جوی خاص و قریب الوقوع و اطلاع رسانی درخصوص حوادث اتفاق افتاده در مسیر می باشند. در مجموع همان گونه که نیاز ترافیکی ایجاب نموده است، امروزه باتوجه به اهمیت روزافزون کنترل ترافیک و سیستم های حمل و نقل جاده ای و انتقال اطلاعات و گزارش های لحظه ای وضعیت مسیرها به رانندگان، جایگاه ویژه ای برای تابلوهای اعلام پیام متغیر ایجاد گردیده است.
    کلیدواژگان: تابلوهای پیام متغیر(VMS)، تجهیزات کنترل ترافیک، اطلاع رسانی به رانندگان، مرکز کنترل ترافیک، علائم و تابلوهای ترافیکی
  • علیرضا باباغیبی ازغندی صفحه 77
    پیچیدگی مسایل حوزه حمل و نقل در شهرها، سبب شده است تا تحقیقات و مطالعات کارشناسان و برنامه ریزان در ارائه راه حل ها، همواره یک گام عقب مانده و عمدتا دنباله روی مسایل این حوزه باشد. در این میان مدیران شهری برای حل مسائل این حوزه، تدابیر و سیاست های گوناگونی به کار می گیرند که غالبا به صورت مسکن های مقطعی، اندک زمانی معضلات را التیام می بخشد، لکن به دلایل متعدد، کارآمدی این سیاست ها همواره از سوی مردم و منتقدان با چالش های جدی مواجه است، به گونه ای که درحال حاضر مدیران و برنامه ریزان این حوزه متقاعد شده اند که بسیاری از سرمایه گذاری ها به خصوص در زیر سیستم های مدیریت حمل و نقل شاید باعث بهبود مقطعی در وضع حمل و نقل شهرها شود، و لکن راهکاری برای دست یابی به شرایطی مطمئن و پایدار نخواهد بود، بلکه آنچه نیاز است تجدیدنظر در رویکردهای کلان مدیریتی و به کارگیری ابزارهای جدید در برنامه ریزی است. ابزارهایی که ویژگی های موج سوم مدیریت (تغییر برای انطباق با محیط آینده) در آن معنا یابد.
    در این مقاله ضمن طرح و بررسی دو چالش عمده موجود در برنامه های مدیریت جامع حمل و نقل شهری، دانش آینده پژوهی را به عنوان رهیافتی نوین، که می تواند برای حل معضلات حمل و نقل کارساز باشد، معرفی می کنیم و با تبیین قلمروهای مطالعاتی آینده پژوهی، کم و کیف تاثیرات آن بر حمل و نقل شهری و زمینه کاربرد این علم در مباحث حمل و نقل را بیان خواهیم نمود. هم چنین ضمن معرفی اصول، تعاریف اساسی و مفاهیم اولیه علم آینده پژوهی با بیانی ساده و مختصر، برخی از مهم ترین انواع روش های مطرح آینده پژوهی نیز بیان خواهد شد. در ادامه نیز با ارائه الگو، راهکاری مناسب برای کاربردی نمودن استفاده از این علم نو در زمینه حمل و نقل ارائه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت حمل و نقل، آینده پژوهی، جابه جایی سرمشق ها، برنامه ریزی، رویکردهای نوین
  • علیرضا جهانگیری، مهدی ارسنجان صفحه 101
    در این مقاله، ابتدا الگوریتمی ساده در خصوص چگونگی عملکرد ترمز ضدقفل در مدل یک چهارم خودرو ارائه شده است. سپس در مرحله دوم سعی می گردد که محدوده بهینه و موثر ضریب اصطکاک در این نوع ترمزها به هنگام عملکرد شبیه سازی شده، استخراج گردد. در پایان نتیجه گرفته خواهد شد که با بالابردن مقدار ضریب اصطکاک و کاهش محدوده تاثیر ضریب اصطکاک، می توان مسافت و زمان توقف را کاهش داد. مدل سازی ترمز، در بخش شبیه سازی مکانیک نرم افزار Matlab انجام گردیده است. مدل طراحی شده کاملا به صورت پارامتری بوده و قابلیت بررسی تاثیر متغیرهای مختلف را در محیط های گوناگون ازجمله شرایط آسفالت خشک، خیس، برفی و یخی را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: ترمز ضدقفل، مدل یک چهارم، خودرو، مسافت توقف، شتاب منفی، ضریب اصطکاک، دامنه بهینه
|
  • H. Kakooei, S. Zare, A. Akhlagi, D. Panahi Page 1
    Human beings, like other creatures, have biological and circadian rhythm. Survey studies have shown that shift work and high variability of working hours disrupt our circadian rhythms, resulting in inadequate sleep quality. The aim of this descriptive and analytical study was to investigate the bus driver's sleep quality. This study was carried out on 110 bus drivers in Tehran (South, East and West terminals, 60, 30 and 20 drivers, respectively). To determine sleep quality, the Pittsburg Sleep Quality (PSQI) model was employed. The mean age for the drivers was 41.9± 9.7 years, of whom 92.7% and 7.3% were married and single, respectively. Meanwhile, the mean working time and BMI index for the drivers were 15.6± 8.7 years and 25.9 ± 3.9 kg/m2, respectively. Overall, 21.8% of drivers have good sleep quality, while 78.2 % have sleep disorders. Statistical analysis of the data revealed that variables like job satisfaction, the night staying at home, and sleep disorders were significant (P< 0.05). This observation suggests that night shift work might have provoked changes in sleep quality of the bus drivers. Directed researches and education may pave the ground for traffic incidents decreases.
  • M. Hadji Hosseinlou, M. Sharifian, B. Pakroshan Page 11
    Corsim is microscopic simulation software in traffic engineering with high capability in analyzing urban networks. Nowadays, the use of simulation software is a fundamental way to solve traffic problems. Applying simulation software is very economic, yet the results are obtained in very short time without any traffic disturbances, whereas using field tests, in addition to being expensive, disturbs traffic flow. In this research, capacity analysis and flow optimization of Dastghaib street, between Ostad Moin Boulevard and Ayatollah Saidi highway, is analyzed by Corsim in Tehran. Input data was taken by municipal GIS files and field investigations. Simulation of the network was proposed in morning and afternoon peak hours. The results showed that when Dastghaib Street was made one-way, total network delays were decreased 7.3 percent and 4.9 percent in the morning and afternoon peak hours, respectively. Also, total travel time decreased from 124 hours to 120 hour, while average speed increased from 20 km/h to 22 km/h in morning peak hours.
  • J. Marzbanrad, H. Khalili Page 25
    Road casualties have declined in most countries in the European Union during the last twenty years. Designing new cars and technical methods in safety, enforcing traffic laws, as well as immediate emergency services have helped preventing accidents. In recent years, various measures have been conducted in the European Union to increase pedestrian safety. For this purpose, the European Committee was formed to address vehicle safety, and various studies on pedestrian safety were conducted. The Committee’s task was to determine the accepted test methods and standards that the cars need to met. Based on this research, suggestions regarding vehicle structure were offered and test methods for pedestrian protection in frontal collisions were determined. Reviewing accidents statistics in different countries show that most fatal pedestrian accidents are related to head injuries as result of collision. One of the new methods to reduce injuries is to change the structure’s material and body panels and replacing them with integrated steel laminated composite panels, especially the car’s hood. This significantly reduces acceleration, which, in turn, reduces fatal accidents. Employing multi-layer panels in automotive body structure also has other advantages, such as increasing crash energy absorption, reducing occupant damage, reducing car weight and fuel consumption.
  • M. Hadigheh Javani, M. Saffarzadeh, S. Naser Alavi Page 39
    Accidents are multi-causal phenomena and could not be controlled without taking all the causes into account. Among the most important factors affecting the classification of the pedestrian-hazardous (accident-causing) walkways are accidents’ environmental factors– which have not yet been considered comprehensively using existing methods. Statistics and data about the current situation are complex and non-linear. Thus, the classification of these passageways cannot be done correctly using simple mathematical models and linear combinations.In this research, an observational classification method using artificial neural networks is presented, and a new model for pedestrian-oriented classification of hazardous urban walkways has been proposed.In this model, artificial neural networks and statistics data on pedestrian accidents and walkway risk level are used, while control, traffic, and geometric parameters are considered simultaneously. The factors involved in this model include length and width of the roadways, width of the walkways, parking on the sides of the roadways, median’s width, roadway’s speed limit, roadway’s lights, quality of upper asphalt layer, segregation of roadways and walkways, presence of police, proportionality of velocity and land use, and proportionality of pedestrian pathways and gradient of roadway.Being observational, this model could significantly increase the accuracy and efficiency of the process of classifying pedestrian-hazardous urban passageways.
  • K. Rahimov Page 55
    Variable message signs (VMSs) are among traffic control devices used to inform drivers along the road. These signs are fixed differently; They may be posted above the road, fixed on the shoulder of the road, etc.The information shown on VMSs is operated from traffic control center. These signs are used to effect drivers in order to improve their performance. Information shown on VMSs include travel time, the average speed between the given source and destination, traffic congestion, work zones and road construction along the road, information on special events, such as incidents or accidents happened to help the drivers make a proper decision, weather conditions, and so on.In this paper, an overview of the technical and operational specifications of VMSs used in Iran is presented first. Then, some real instances of fixed VMSs in inter-city roads are introduced. Finally, the operation and application of these VMSs are discussed in accordance with ITS application.
  • A. Babaghaybi Azghandi Page 77
    The complexity of transport issues in cities has nowadays perplexed experts and planners. A variety of policies and decisions adopted by municipal executives to solve the problem has just provided temporary solutions, the efficacy of which has been excoriated by critics, as well as many citizens. Managers and planners have come to the conclusion that most investments, especially those allocated to the transportation management subsystems, although resulting in improvements in the short-run, cannot culminate in a sustainable situation. Scrutinizing the two main challenges existing in comprehensive management plans for urban transportation, the paper introduces a prospective approach as a new strategy in order to solve transportation problems. Similarly, while explaining some of the significant procedures for prospectivism, the papers introduces its maxims, essentials, and basic terms and concepts. Finally, a proper approach is proposed for applying futurology in transportation.
  • A. Jahangiri, M. Arsanjani Page 101
    The first part of the present paper presents a simple algorithm of the ABS operation in a quarter vehicle model. In the second part, the optimum and effective domain of friction of coefficient is obtained by the simulated program. It is concluded that decreasing friction of coefficient domain or increasing the friction of coefficient magnitude will reduce the stopping distance and stopping time. The modelling of brake has been done in the simulink of Matlab software. The desigend model is completely parametric and can investigate the effect of different variables in different conditions