فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 24 (بهار 1391)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 24 (بهار 1391)

  • 136 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/02/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامعلی شفابخش، حسنا علیزاده، مهدی اکبری صفحه 1
    امروزه تصادفات رانندگی به یکی از معضلات مهم کشورهای در حال توسعه در بخش حمل و نقل و اقتصاد تبدیل شده است. این در حالی است که هدف از بنیان گذاری و تبیین یک سیاست حمل ونقلی برای یک کشور باید ایجاد بهترین، مفیدترین، کامل ترین و ایمن ترین سیستم حمل و نقل باشد آن هم در حالی که با کمترین هزینه در دسترس کاربران قرار گیرد. داده های تصادفات سهم بسیار عمده ای در شناسایی و پیاده سازی اقدامات اصلاحی به عهده دارد. روش فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) یکی از روش های تصمیم گیری چند معیاره و تکامل یافته روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) است. در روش ANP معیارهای کمی و کیفی و وابستگی بین این معیارها مورد توجه قرار می گیرد. هدف اصلی این مقاله، شناسایی و اولویت بندی نقاط حادثه خیز در محور هراز با استفاده از این روش است. محور هراز یکی از جاده های ارتباطی مهم کشور است که استان تهران را به مرکز استان مازندران وصل می کند. وجود شیب ها و پیچ های فراوان، عرض کم جاده، سطح خدمت دهی پایین جاده، ضعف اقدامات ایمنی و عدم رعایت قوانین ترافیکی راهنمایی و رانندگی، عوامل اصلی بروز تصادفات این محور محسوب می شوند. روش شناسی این تحقیق، توصیفی و پیمایشی است و اطلاعات موردنیاز از طریق پرسش نامه جمع آوری و با نرم افزار«Super Decision» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان می دهد که قوس کرسنگ به عنوان حادثه خیزترین محور هراز در استان مازندران مشخص شد و قوس های بلبل خون، کلرد، استرابکو، لاسم، منگل و پنجاب در رتبه های بعدی به لحاظ حادثه خیز بودن قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: نقاط حادثه خیز، شناسایی و اولویت بندی، فرآیند تحلیل شبکه ای، محور هراز
  • اکبر وروایی، علی فتاحی صفحه 19
    با گسترش شهرها و افزایش روزافزون استفاده از وسایل نقلیه به ویژه خودرو ها در جوامع مختلف و به رغم وضع مقررات گوناگون جهت استفاده از وسایل نقلیه، متاسفانه روزبه روز برتعداد افرادی که در اثر تصادفات (که زایده تخلفات رانندگی است) جان خود را از دست می دهند یا دچار ضایعات بدنی غیرقابل درمان می شوند افزوده می شود. در چنین شرایطی قانون گذار بایستی با سیاست کیفری سنجیده و مناسب مجازات های بازدارنده ای را برای تنبیه رانندگان متخلف و عبرت سایر رانندگان وضع کند. در همین رابطه موضوع اصلی این نوشتار بررسی سیاست کیفری تقنینی ایران در برخورد با تخلفات رانندگی در قانون جدید رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب سال 1389 است. هدف از این بررسی تعیین این موضوع است که قانون گذار تا چه حد به اصول پیشگیری کیفری شامل شدت مجازات، سرعت در اعمال مجازات و قطعیت اجرایی مجازات ها توجه داشته است. در این مطالعه از روش اسنادی و کتابخانه ای برای جمع آوری داده ها و اطلاعات موردنیاز استفاده شده است. به این معنا که با مطالعه منابع مدون موجود و مرتبط شامل کتب، مقالات، نشریات، جزوات، پایان نامه ها و تحقیقات علمی اطلاعات موردنیاز گردآوری شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که قانون گذار در سیاست کیفری تدوین قانون جدید به افزایش شدت مجازات تخلفات رانندگی بیشتر از دو عامل دیگر یعنی سرعت و قطعیت (حتمیت) در اعمال مجازات ها توجه داشته که پیشنهاد می شود در اصلاحیه های احتمالی بعدی از قانون مذکور به دو عامل قطعیت و سرعت اجرای مجازات ها نیز در جهت افزایش ویژگی بازدارندگی مجازات ها به منظور کاهش تخلفات رانندگی توجه کافی معطوف شود.
    کلیدواژگان: سیاست کیفری، سیاست جنایی، شدت، حتمیت، سرعت مجازات، بازدارندگی عام و خاص
  • رضا عبدالرحمانی، اصحاب حبیب زاده، بهزاد دوران، محمدرضا حسن زاده صفحه 45
    نوآوری به طور ساده اشاره به ایجاد چیز جدید یا اختراع چیز تازه ای (ایده، فرآیند، عمل، طرح یا ابزار) دارد که قبلا وجود نداشته است. با وجود تمامی توانمندی های نیروهای موثر در تداوم اجتماعی و فرهنگی، هیچ جامعه ای از تغییر و تحول در امان نبوده و از همین رو اجتماعات انسانی همواره برای سازگاری با شرایط جدید و پاسخ گویی به نیازهای اجتماعی با پدیده نوآوری روبه رو بوده اند. با این تفاوت که جوامع به لحاظ میزان توسعه یافتگی، به یک اندازه از پذیرش طرح های نوآورانه استقبال نکرده اند. در حالی که بعضی از جوامع با آهنگ سریع تری به تولید و پذیرش طرح های نوآورانه اهتمام داشته اند، برخی دیگر از آهنگ کندتری برخوردار بوده اند. با این حال چنین به نظر می رسد که جوامع به لحاظ شرایط ساختاری و فرهنگی در میزان پذیرش و نیز مدت زمانی که یک نوآوری مورد پذیرش و نشر قرار می گیرد، با یکدیگر متفاوت اند. هدف اصلی این مطالعه، بررسی نوآوری های ترافیکی و چالش های پیش روی پلیس راهنمایی و رانندگی است. برخی بر این باورند که اگر شرایط جوامع با یکدیگر را برابر فرض کنیم (که البته چنین نیست)، می توان پنج عامل را در میزان پذیرش طرح های نوآورانه دخیل دانست، که عبارت اند از: «مزیت نسبی نوآوری»، «سازگاری نوآوری با ارزش های جامعه»، «تجارب پیشین و نیازها»، «پیچیدگی نوآوری»، «آزمون پذیری نوآوری» و «قابلیت رویت نوآوری». مطالعات نشان می دهد که سازمان نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به ویژه پلیس راهنمایی و رانندگی هنوز نیازمند بررسی های علمی بیشتری در باب تدوین و اجرای طرح های نوآورانه است؛ اگر چه این سازمان را می توان در زمرمه سازمان هایی که بیشترین طرح های نوآورانه را در سطح کشور به اجرا درآورده است، قرار داد.
    کلیدواژگان: نوآوری، پلیس راهنمایی و رانندگی، مزیت نسبی نوآوری، سازگاری نوآوری با ارزش های جامعه، تجارب پیشین و نیازها، پیچیدگی نوآوری، آزمون پذیری نوآوری، قابلیت رویت نوآوری
  • علیرضا عیدی، فراز همیلی صفحه 69
    امروزه انجام سفرها با استفاده از دوچرخه به جای خودرو، در محدوده شهرها به ویژه در شهرهای اروپا روزبه روز در حال افزایش است. به طوری که اجرای موفق سیستم دوچرخه های شهری، دسترسی سریع و مطلوب را برای شهروندان فراهم می سازد و از سوی دیگر این مد حمل و نقل سعی در کاهش مسائل و معضلات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی به ویژه در مراکز پرتراکم شهری دارد. از این رو در این مقاله، انواع مداخلات موثر بر سیستم دوچرخه سواری مشتمل بر قوانین و محدودیت ها، زیرساخت ها (نظیر خطوط دوچرخه سواری، پارکینگ ها و...)، یک پارچه سازی آن با حمل و نقل عمومی، آموزش و برنامه های بازاریابی مرور خواهد شد. مداخلات بررسی شده نیز حاکی از پشتیبانی این گونه مداخلات از سیاست های حمل و نقل عمومی در تشویق به دوچرخه سواری است.
    کلیدواژگان: حمل و نقل عمومی، دوچرخه شهری، سیاست های مداخله
  • بختیار عباسلو، سرهنگ سعید روحی، سرگرد حمیدرضا بنی عامریان صفحه 81
    امروزه ماشین با زندگی انسان ها کاملا عجین شده است. از دید امنیتی و انتظامی یکی از ابزارهای مهم شناسایی وسیله نقلیه و شخص مرتبط با آن پلاک خودرو است که توسط آن در واقع وسیله، هویت یافته و به عنوان یک عامل جدید در سیستم حمل و نقل پذیرفته می شود. در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی از نوع اسنادی، تاریخچه شماره گذاری و فرآیند روش فعلی شماره گذاری وسایل نقلیه در کشور مورد بررسی قرار گرفته است. تحلیل و بررسی مقایسه ای مطالعات انجام شده در کشور، فرآیند شماره گذاری وسایل نقلیه و شیوه و روش اقدام کشورهای مطرح در این زمینه شامل آلمان و ژاپن و استفاده از روش آنها و انطباق با ویژگی و شرایط کشورمان، باعث خواهد شد فرآیند شماره گذاری با سهولت، سرعت، دقت و کم هزینه تر انجام شود. با بررسی قوانین، دستورالعمل ها و فرآیند عملی شماره گذاری، بسیاری از مشکلات و نواقص نمایان شد. برخی از اهداف طرح تعویض پلاک محقق نشده، بعضی از مواد آیین نامه راهور اجرایی نشده، در مواردی دستورالعمل های شماره گذاری مغایر با قوانین فعلی است، شبکه جامع مورد نیاز اعم از درون سازمانی و برون سازمانی ایجاد نشده است.
    کلیدواژگان: شماره گذاری، وسایل نقلیه، شماره گذاری ایران، پلاک، پلیس راهور، خودرو
  • امیرعلی فتحی، عباس طلوعی صفحه 113
    اطلاع از آمار عبور و مرور وسایل نقلیه در راه ها از زمان ساخت اولین راه های آسفالتی مورد توجه بوده است. آگاهی از میزان آمد و شد انواع وسایل نقلیه در راه ها، علاوه بر آن که در برنامه ریزی، مدیریت و برآورد تقاضای حمل ونقل مورد استفاده قرار می گیرد، در موضوع های مرتبط با طراحی، ساخت و تعمیر و نگهداری بستر راه و ابنیه فنی آن نیز از اطلاعات ضروری به شمار می رود. برای رسیدن به میزان حجم ترافیک انواع وسیله نقلیه در شبکه راه ها، روش های مختلف برداشت اطلاعات و ثبت آنها وجود دارد. هدف از این مقاله بررسی روش های متداول ترددشماری وسایل نقلیه در حمل ونقل جاده ای ایران است. سپس کاربرد، مزایا و معایب هر کدام از دستگاه های خودروشمار مورد تحلیل قرار می گیرد. با توجه به وجود شرایط آب و هوایی متفاوت و انواع راه ها در کشور، دستگاه های ترددشمار متعددی در شبکه حمل ونقل جاده ای کشور استفاده می شود.
    کلیدواژگان: حمل و نقل جاده ای، حجم ترافیک، خودروشمار، حمل و نقل جاده ای
|
  • Gh. Shafabakhsh, H. Alizadeh, M. Akbari Page 1
    Nowadays, traffic accidents have become a crisis for transportation and economic sectors of governments in developing countries, while the target of establishing and indicating of any transportation policy for each country must be developing the best, most useful, most complete and safest transportation system; whereas the users access to them by the least cost. Accident data have a significant proportion at identifying and conducting safety improving measurements. In statistical accident study, lack of insufficient and comprehensive accident reports. In data-base study, this deficiency creates errors in research results. Researchers tend to apply methods which do not get involve with much data. The Analytical Network Process (ANP) is one of the multi-criteria decision making methods and is the expanded method of Analytical Hierarchical Process (AHP). In ANP method, quantitative and qualitative criteria and also the relationship between them are considered. This paper reports on the identification and prioritization of hot spots of Haraaz Route by using ANP method. Haraaz route is one of the most important road in Iran which connects Tehran province to the Mazandaran province. Existence of many steep slopes and curves, narrow lanes, low level of service road, poor safety activities and violating traffic laws are the main factors which creates road accidents with high fatalities. The methodology of this research is descriptive and Statistical survey. Data were collected by use of questionnaire and by applying “Super Decision” software, the data were analyzed. After identifying seven hot spot curves in this route, Karsang curve was prioritized as the most critical curve among them.
    Keywords: Hot Spots, Identifying, Prioritizing, Analytical Network Process, Haraaz Route
  • A. Varvaei, A. Fattahi Page 19
    By expansion of cities and increases in transportation means devices especially the vehicles in different societies, in spite of enacting different rules for using of transportation means unfortunately there isa huge increase in number of fatalities or injuries which are emerged from driving violations or affected with an improvable loss of facilities. In such a situation the legislator should pass the inhibiting rules with a measured penal policy proportional to the punishment for punishing the violating drivers or to serve as an example. On the relation of this title, the main subject of this paper is to review the policies of Iran on penal prevention of crimes in new traffic regulations which was approved in 1389. The aim of this study is investigating of the subject in which the legislator how much should consider the principals of penal prevention driving the passing of new laws included: intensity of punishment, rate of punishment exertion and finalization. Documented methods are used to gather data and information in this research. The result of this research shows thatlegislator should pay attention to increases in intensity of driving violation more than two other factors namely rate and finalization exertion of punishments. The factors resulted from this study revealsthat the penalty punishments could have effect on the lowering the rate of traffic violation.
    Keywords: Legislative Criminal policy, Penal Policy, Severity of Punishment, Certainty of Punishment, Speed Penalties
  • R. Abdorrahmani, A. Habibzadeh, B. Doran, M.R. Hasanzadeh Page 45
    Innovation simply refers to the making or creation of a new thing (idea, process, act, plan, or tool) that has not been previously. In spite of capabilities of effective forces in cultural and social continuation, no communities can stand against change and evolution; therefore, human communities have being faced with innovation phenomenon to be harmonized with new circumstances and responded to social needs. There is, however, a difference between communities considering the level of development and they haven’t shown a same behavior in the acceptance of innovative plans. While some communities have had a high speedy movement in production and acceptance of innovative plans, others have had a low one. All in all, it seems that communities have different cultural and structural norms at the level of acceptance and time of duration of an innovation and its sharing. Considering the same situation for all communities, if not possible, some believe that there are five factors intervene in the level of acceptance of innovative plans including: innovation compatibility with community values, previous experiences and needs, innovation complexity, innovation testability, innovation visibility. It is clear that we can add other factors to these 5 factors; however, this study, following Rodgers, Shomaker, and Kinsids΄ viewpoints in communication science, explores the 5 factors about IRI police (NAJA) innovative plans among community and reviews major challenges directing police organizations as an innovative plan organization. Although IRI police can be considered as an organization that has performed the most innovative plans in Iran, this study shows that IRI police still needs to be analyzed scientifically in terms of enacting and operating innovative plans.
    Keywords: Innovation, police organization, police, compatibility With community values, previous experiences, needs, Innovation complexity, innovation testability, innovation Visibility
  • A. Eydi, F. Hamili Page 69
    In the present time there is a very strong driver for the reduction of fossil fuel use and emissions, due to factors such as climate change, dwindling fuel reserves and increasing prices. An increase in traffic on the roads and upwards social mobility also means that congestion in cities is increasing, meaning that bicycles are a prime contender as the primary mode of transport for many commuters. There has been a subsequent rise in the number of bicycle trips as opposed to car journeys in many cities, especially in Europe. Successful implementation of a city bike system will yield rapid and convenient access for citizens, and would become the preferred mode of transport. At the same time, this transportation mode has the potential to decrease economic, social, and environmental problems, especially in city congestion zones. This is the rationale for this paper, in which various effective interventions with regards to a city bicycle system are reviewed, including issues of law, infrastructure, and integration with public transportation, training schemes and marketing programs. Most of the interventions studied in this review support the public transport policy for incentivizing the use of bicycles as a primary mode of transport for.
  • B. Abbaslu, S. Rouhi, H.R. Baniamerian Page 81
    In modern time, cars are integrated into the lives of a Country’s citizens. From a security and policing point of view, one of the tools used to identify a vehicle and the person related to it is the license number plate, through which the automobile actually gains an identity and is accepted as an entity in the transportation system. In this research, the use of a bibliography as well as field and operational counseling, a brief history of automobile registration and the process in several countries is presented. The contrastive analysis and review of the studies conducted in this country regarding its registration process compared to the methods applied in advanced countries such as Germany and Japan will lead to an easier, faster, more accurate and less expensive registration process by adapting their methods to specific conditions in Iran. By extensive literature study, the laws and regulations have been revealed, and it is clear that some of the objectives of license plate replacement have not been achieved and some of the articles of the regulations have not been enforced. In some cases, the registration regulations are not compatible with the current laws; and the required comprehensive network both within and outside of Iran’s organizations have not yet been developed.
    Keywords: Registration, Vehicle, Adaptive Review, Comparative Studying, Registration in Iran
  • A. Fathi, A. Toloei Page 113
    Modern times have seen a huge increase in the quantity of traffic on highways, and Iran is no exception. Increased traffic loads have an impact on engineering considerations, such as the fatigue life of roads and resistance to wear. These factors have an impact on safety and the economic health of the Country, meaning it is an important issue. Gathering statistics regarding paved road is therefore a major concern in Iran, and has been since the start of road construction. A quantitative measurement of the volume of various vehicle types that pass a particular section of road is important for planning, management and estimating the road requirement, as well as fields such as design, construction and maintenance. There are a number of methods available to gather such data, and in this paper, the most common methods of counting vehicles in Iran’s road network have been studied, with a subsequent analysis of their applications, advantages and disadvantages. Due to variations among the climatic conditions and different types of roads in the country, various traffic counting devices are being used across Iran. It is hoped that this paper will provide a basis for structured and knowledge-based decision making with regards to selection of the most appropriate technique for a given location.
    Keywords: Road Transport, Traffic Volume, Traffic Counting