فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 40 (بهار 1395)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 40 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیروس احمدی*، مریم مختاری، عبدالخالق محمدیان صفحه 1
    سرمایه فرهنگی، پیوند نزدیکی با ناهنجاری های ترافیکی رانندگان دارد؛ اما این رابطه کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر این است که این رابطه را مورد واکاوی قرار دهد. روش به کاررفته در این پژوهش، روش پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، رانندگان شهر یاسوج هستند که 380 نفر از آنان به عنوان اندازه نمونه، تعیین و با استفاده از نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق جهت سنجش ناهنجاری های ترافیکی رانندگان، پرسش نامه رفتار رانندگی منچستر (1990) است و ابزار تحقیق جهت سنجش سرمایه فرهنگی، پرسش نامه پژوهش گرساخته است که با تاکید بر سرمایه فرهنگی عینی، طراحی شده است. این پرسش نامه با استفاده از اعتبار سازه به روش تحلیل عاملی، تعیین اعتبار شده و با استفاده از همسانی درونی به روش کودر-ریچاردسون تعیین پایایی شده است. براساس یافته های تحقیق، رابطه منفی و معناداری بین سرمایه فرهنگی و ناهنجاری های ترافیکی رانندگان وجود دارد و طی آن با افزایش سرمایه فرهنگی از میزان ناهنجاری های ترافیکی کاسته می شود. با این تفاصیل، نتیجه گیری اساسی پژوهش حاضر این است که با ارتقای سرمایه فرهنگی رانندگان، می توان ناهنجارهای ترافیکی رانندگان را تسکین بخشید.
    کلیدواژگان: ناهنجاری ترافیکی، سرمایه فرهنگی، رانندگان
  • یوسف محمدی مقدم، رضا جوادیان، مجید جعفری* صفحه 15
    رفتار شهروندی سازمانی که یک موضوع جدید در رفتار سازمانی می باشد؛ در واقع بروز رفتار داوطلبانه و فرانقشی می باشد که در عین حال که از سوی سازمان طراحی نشده است، اما بروز آن باعث ارتقای اثربخشی و کارآیی می شود. با توجه به اهمیت رفتار شهروندی، این تحقیق به دنبال سنجش رفتار شهروندی سازمانی پلیس راهور خراسان شمالی می باشد. روش تحقیق، به روش پیمایشی، از نظر زمانی، مقطعی و از نوع مطالعات کاربردی است. روش نمونه گیری، تصادفی ساده است که تعداد 127 نفر از کارکنان پلیس راهور خراسان شمالی انتخاب شده اند. این تحقیق با استفاده از ابزار پرسش نامه استاندارد، انجام شده است. در این پژوهش از آزمون t تک نمونه ای استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند که میزان نوع دوستی، وجدان کاری سازمانی، جوان مردی سازمانی، نزاکت سازمانی و آداب اجتماعی سازمانی راهور خراسان شمالی بالاتر از سطح متوسط است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، آداب اجتماعی، نوع دوستی، جوان مردی، نزاکت، وجدان کاری
  • محمد قبادی*، محمدرضا حسن زاده، فرامرز زراعت پیما صفحه 41
    توسعه اقتصادی جوامع، متاثر از صنعت حمل ونقل است. هر جامعه ای که در راه توسعه قدم می گذارد، لازم است متناسب با آن در بعد حمل ونقل نیز پیشرفت نماید. این پیشرفت، بدون توسعه متناسب و هماهنگ عوامل انسانی، جاده ای، وسیله نقلیه و محیطی میسر نیست. عدم توسعه متوازن، موجب تصادفات ترافیکی می شود، که آثار و تبعات سنگین اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را در پی دارد. بنابراین جمع آوری و تحلیل اطلاعات تصادفات ترافیکی، اساس و مبنای طراحی برنامه هایی در جهت کاهش تصادفات و خسارات ناشی از آن می باشد. در سال های اخیر، مطالعات گسترده ای درخصوص مدل سازی تصادفات درون شهری و برون شهری با فاکتورهای جریان ترافیک، مشخصات طرح هندسی، شرایط محیطی و شرایط روسازی راه و... صورت گرفته است. با توجه به آمار بالای تصادفات در تقاطع ها، این تحقیق به بررسی عوامل موثر بر ایمنی تقاطع های هم سطح شهری و ارزیابی آنها پرداخته و سعی در ارائه مدلی آماری برای پیش بینی تعداد تصادفات و ارائه راه کارهایی برای بهبود ایمنی تقاطع ها دارد. در روش تحقیق، تقاطع های منتخب شهر تهران از نظر تصادف خیزی با روش های مختلف با هم مقایسه شده و تصادف خیزترین آنها نیز بررسی می شوند، سپس متغیرهای موثر در تصادفات با توجه به آمارهای قابل دسترسی جهت استفاده در مدل، گزینش و نواقص آمارها نیز با روش های میدانی برطرف می شود. درنهایت، مدل های مختلف آماری ارزیابی و با توجه به آزمون های مختلف مدل مناسب انتخاب می شود. با بررسی مدل ها دریافتیم، با توجه به عدم برابری میانگین داده ها با واریانس داده ها در دوجمله ای منفی و ضریب هم بستگی بهتر و جواب منطقی تر نسبت به مدل خطی و پواسون بهتر است از مدل دوجمله ای منفی استفاده شود.
    کلیدواژگان: تقاطع های هم سطح، مدل خطی، پواسون، بهبود ایمنی، تصادف خیز
  • نوذر امین صارمی*، تقی بختیاری، محمد پورشمس صفحه 61
    عوامل متعددی در رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی نقش دارند. عوامل و زمینه های اجتماعی به ویژه خرده فرهنگ های قومی در این میان نقش اساسی را ایفا می کند. هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی رابطه بین خرده فرهنگ قومی و رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی در شهر خرم آباد است. تحقیق از نظر نوع، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، یک مطالعه پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش، کلیه شهروندان خرم آبادی بالای 18 سال دارای گواهینامه رانندگی و صاحب خودرو یا موتورسیکلت می باشند، که به صورت نمونه گیری طبقه ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته اند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین متغیرهای ارزش های بومی (637/0=r)، باورهای قومی (439/0=r)، هنجارهای قومی (561/0=r) و میزان رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی، رابطه ای معنادار وجود دارد. تحلیل رگرسیونی (ضریب تعیین) نیز نشان داد که به ترتیب 41درصد، 24درصد و 32درصد از تغییرات متغیر پاسخ (وابسته) یعنی رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی توسط متغیرهای پیش گو (مستقل) ارزش ها، باورها و هنجارهای قومی قابل بیان است.
    کلیدواژگان: قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی، خرده فرهنگ قومی، ارزش ها، باورها و هنجارهای قومی
  • رضا حداد*، طیبه گلشنی، حمید عابدی صفحه 83
    یکی از مباحث مهم در بخش راه و ترابری استفاده از علائم عمودی، افقی و تجهیزات ایمنی در جاده ها می باشد که به منظور هدایت بهتر استفاده کنندگان از راه، پیشگیری از وقوع تصادفات و کاهش صدمات ناشی از حوادث ترافیکی به کار می روند. بروز تصادف و ترافیک زیاد به علت عدم دید مناسب، به خصوص در شرایط جوی نامساعد مانند باران و گرد و غبار، نیاز به بهینه سازی و افزایش کارآیی تابلوها و علائم راهنمایی را به وضوح نمایان می سازد. وجود موانع در تابلوهای راهنما، دید آنها را با مشکل مواجه کرده و نتایج منفی ناشی از دید نامناسب را به دنبال خواهد داشت. این موانع، ناشی از کدرشدن به وسیله ی دود، گرد و غبار و باران های گل آلود و اسیدی و... می باشد. موانع مزبور با پوشاندن علایم یا بخشی از آن، باعث ایجاد اختلال در رویت، تشخیص و فهم پیام شده و زمان عکس العمل راننده را به تاخیر می اندازد. یکی از کاربردهای فن آوری نانو فرآیند خودتمیزشوندگی است. در نتیجه ی استفاده از سطوح خودتمیزشونده، افزایش دوام، کاهش هزینه ها، کاهش زمان مورد نیاز برای نگهداری از علائم، علاوه بر این باعث کاهش تصادفات ناشی از عدم دید علائم توسط رانندگان خواهد شد. با توجه به این که علائم در جاده ها همانند پلیس، نقش بازدارندگی از تخلفات را دارا می باشد، لذا استفاده از پوشش های نانو بر افزایش صحت تصمیم گیری رانندگان و کاهش تصادفات جاده ا ی موثر خواهد بود. در این مقاله، به معرفی انواع تابلوهای مورد استفاده، فرسودگی تابلوها، سطوح خودتمیزشونده، مکانیسم عمل آنها، کاربرد این سطوح و مثال هایی از سطوح خودتمیزشونده و تاثیر آن بر کاهش تصادفات و ترافیک پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: سطوح خودتمیزشونده، علائم راهنمایی و رانندگی، برگ نیلوفر آبی، فوق آب دوست، اکسید تیتانیوم
  • نیلوفر مطلایی*، احمد گلی، سیدمهدی ابطحی، امیر ایزدی صفحه 107
    رشد روزافزون وسایل نقلیه، منجر به افزایش ترافیک شبکه های حمل ونقل و تصادفات شده است و بدیهی است که تصادفات بر پارامترهای ترافیکی تاثیر می گذارد؛ از جمله مهم ترین این پارامترها، زمان تاخیر می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات محل وقوع تصادف بر زمان تاخیر جریان ترافیک است. برای این منظور، قسمتی از جهت جنوب به شمال بزرگراه شهید خرازی انتخاب شد که به عنوان بخشی از حلقه سوم ترافیکی کلان شهر اصفهان، در طبقه بندی عملکردی معابر، نقش شریانی درجه یک را ایفا می-کند. در این تحقیق، حجم جریان عبوری از این بزرگراه و شیب راهه متصل به آن در ساعات اوج ترافیک صبح و عصر آماربرداری شد و سپس با استفاده از نرم افزار ایمسان ، جریان ترافیک جهت جنوب به شمال بزرگراه شهید خرازی، به صورت خرد شبیه سازی شد. تصادفات با زمان پاک سازی های مختلف و برای خطوط متفاوت به عنوان سناریوها مدل سازی و مقایسه شد. سپس مدل، کالیبره و اعتبارسنجی شد و درنهایت زمان تاخیر این حالت ها مقایسه شدند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که شماره و محل خط مسدود شده تاثیر غیرقابل چشم پوشی بر زمان تاخیر دارد، به گونه ای که زمان تاخیر بعد از رمپ حدودا 3 برابر مقدار آن برای قبل از رمپ می باشد. هم چنین نمودار زمان تاخیر خط 2 در اکثر نمودارها پایین تر از سایر نمودارها قرار دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت تصادف، شبیه سازی، زمان تاخیر، ساماندهی ترافیک، شبکه معابر
  • سید محمد سادات حسینی*، حمیدرضا عزیزی، سید رضا ابراهیمی صفحه 123
    در حال حاضر ساخت وسازهای گسترده ای در منطقه 22 تهران در حال انجام است و به نظر می رسد که در سال های بعد نیز ادامه داشته باشد. هم چنین دریاچه خلیج فارس به عنوان یکی از محل های گردشگری در این منطقه قرار دارد. به نظر می رسد که با مسکونی شدن واحدهایی که در این منطقه در حال ساخت است و گسترش فعالیت دریاچه، مشکلاتی برای این منطقه به وجود آید که از آن جمله می توان به مشکل پارکینگ و کمبود سیستم حمل ونقل همگانی اشاره کرد. این موضوع برای افسران راهنمایی و رانندگی این منطقه مشکلاتی را به وجود می آورد که لازم است جهت رفع آنها پیش بینی لازم صورت گیرد. در این تحقیق مولفه های توسعه شهری در زمینه های قوانین و مقررات ساخت وساز عمودی و فشرده، پارکینگ ها و سیستم حمل ونقل عمومی بررسی شده است. برای این منظور کلیه قوانین و مقررات ترافیکی، دستورالعمل ها و بخش نامه های سازمانی احصاء و اطلاعات به دست آمده از پرسش نامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این نظرسنجی نشان داد که از نظر این افراد، مقررات ساخت و ساز برای رفع مشکل کافی نیستند. هم چنین مشخص شد که مشکل پارکینگ در حال حاضر در این منطقه وجود ندارد ولی در سال های آینده با مسکونی شدن واحدهای در حال ساخت، به وجود خواهد آمد. سیستم حمل ونقل عمومی نیز در این منطقه وضعیت مناسبی ندارد. در نهایت پیشنهادهایی به مسئولان ذیربط برای مقابله با مشکلات ارائه شده است.
    کلیدواژگان: حمل ونقل عمومی، پارکینگ، قوانین و مقرات ساخت وساز، معابر درون شهری، تراکم ترافیک
|
  • Sirooes Ahmadi*, Maryam Mokhtari, Abdolkhalegh Mohamadian Page 1
    There is a close relationship between cultural capital and driving behavior but this issue has been hardly ever investigated. The main purpose of this research is to investigate the relationship between cultural capital and traffic anomaly of drivers in Yasouj. To do this, a survey-based research was conducted. The population of interest is all drivers in Yasoujin which380 cases were selected using random multi-stage sampling method. Research instrument for traffic anomaly is Manchester’s (1990) driving behavior and the instrument for measuring cultural capital is a researcher- made questionnaire that its validity was measured using factor analysis and its reliability was calculated by means of Cronbach’s alpha coefficient. The research findings show that there is a negative relationship between cultural capital and traffic anomaly among drivers. The conclusion of the present study is that; with increasing driver’s cultural capital can reduce traffic anomaly among the drivers in Iran.
    Keywords: Traffic anomaly, Cultural capital, Drivers
  • Yousef Mohammadi Moghadam, Reza Javadian, Majid Jafari* Page 15
    The Organization Citizenship Behavior (OCB), which is a new topic in organizational behavior, is indeed voluntary and extra-role behavior, while the organization is not designed to improve the effectiveness and efficiency of the emergence. Thanks to the importance of this study was organization Citizenship Behavior (OCB) to measure North Khorasan is the traffic police. The survey method, the cross-sectional and applied study. Sampling, simple random number of 127 employees of traffic police in North Khorasan were selected. This study, using a standard questionnaire was used. In this study, one-sample t-test was used. Results show that the altruism, organizational works ethic, sportsmanship institutional, organizational propriety and social mores traffic organization in north Khorasan is above average.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Social Mores, Altruism, Sportsmanship, Courtesy, Work Ethic
  • Mohammad Ghobadi*, Mohammad Reza Hasanzadeh, Faramarz Zeraat Payma Page 41
    The economic development of societies affected by transportation industry. All of the countries that start development must make the facility of transportation. This developing without of developing of human factors, vehicles and environment may not be occurring. Not development in these cases may accidents that can eliminate the economics of society. So, collection and analyze the accidents data is base design plans for reduce the accidents and their recompense. Recentllty, some studies in modeling of accidents in and out of cites was developed according of traffic flow, situations of geometric plan, environmental and road circumstance. Because of high number of accidents in junction in Tehran, this assay analyze the effected factors on safety in these junctions and try to makes a statics model for estimate number of accidents and improve of traffic flow. In the research method, the selected junctions in Tehran were compared according to accidental place and most of them selected for more study. Then, the effected variables in accidents according the data in model and selection were determined. As a result, the survey according to equal between data mean and data variance, in two sentence negative and plus from correlation coefficient is better than linear Poisson (LP) cascade model.
    Keywords: Intersections, Linear Poisson (LP) Cascade Model, Improving safety, Accidental Place
  • Nozar Amin Saremi*, Taghi Bakhtiari, Mohammad Pour Shams Page 61
    It is obvious that driving rules and traffic regulations, order and security of society is threatened, causing discomfort and calm people. Several factors are involved in the traffic rules and regulations. The purpose of this study is to investigate the relationship between ethnic subcultures and compliance with laws and traffic regulations in the city of Khorramabad. This study is a survey research for the control conditions and in terms of time is a cross-sectional study. Statistical population is all citizens over 18 years old with driver's license Khoramabadi and the owner of the vehicle or motorcycle are which is selected conveniently located and evaluated. Data collection is a questionnaire-based survey. The findings show that the relationship between indigenous values (r: 0.637), Ethnic beliefs (r: 0.493) and ethnic norms (r: 0.561) and observance of traffic rules and regulations there is a significant relationship. Regression analysis (coefficient of determination) also showed that respectively 41%, 24% and 32% the change in response variable (affiliated) the rules and traffic regulations by predictor variables (independent) values, beliefs and norms of ethnic expression. The results show that, by relying on the values, beliefs and norms of ethnic Positive that some of their components (of driving) in this study were enriched and acting on them while driving. The increased traffic rules and regulations.
    Keywords: Traffic Regulations, In Folklore, Values, Beliefs, Norms of Ethnic
  • Reza Haddad*, Tayebeh Golshani, Hamid Abedi Page 83
    One of the most important issues in transportation engineering is the use of vertical signs, horizontal and road-safety equipments that is used for giving better guidance to road users, preventing accidents and reduce injuries of traffic accidents. Accident and heavy traffic is a result of lack of proper vision, especially in reverse weather conditions such as heavy rain and dust, the need to optimize and increase the efficiency of the traffic signs clearly visible. There are obstacles and problems in the traffic signs that them with negative results caused by the improper viewing will follow. These barriers may be due to turbid by smoke, dust and rain, muddy and acid and so on. Barriers to cover it or part of it which disturbs visible signposts, diagnosis and understanding of the message and the driver's reaction time delays. As a result, in addition to traffic, will increase the likelihood of accidents. The application of nanotechnology is one of those self-cleaning process. The use of self-cleaning surfaces increases durability, reduces costs and the time required for maintenance of signs, in addition to the reduction of accidents caused by drivers will not see the signs. Given that the signs on roads such as the police, the deterrence of violations has shown, the use of nano-coatings signs and symptoms that one of the most important tools is the traffic, increase accuracy roads will be effective decision making and reduce accidents. In this paper to introduce a variety of boards, panel’ signs, self-cleaning surfaces, mechanism of action, application and examples of self-cleaning surfaces and its impact on reducing accidents have been investigated.
    Keywords: Self, Cleaning Surfaces, Traffic Signs, Leaves of the Lotus, Super Hydrophobic, Titanium Oxide
  • Niloofar Motallaei*, Ahmad Goli, Seyyed Mehdi Abtahi, Amir Izadi Page 107
    The growing increase in transportation system leads to increase network traffic and accidents occur and obviously affects traffic accidents on parameters such as delay time is the most important of these parameters. The aims of this study isto investigate the effects of the accident on the line number where the traffic flow is latency occurred. For this purpose, part of the highway south to north direction Shahid Kharazi was selected. As part of the third ring big-city traffic, the functional classification arterial streets preference plays a role. In this study, the amount of current passing through the highway and ramp attached to it in the morning and evening peak hours was inventory and then use the software AIMSUN highway traffic flow south to north direction Shahid Kharazi, for micro-simulation clearing accidents with different time and for different lines as modeling scenarios were compared. The model was calibrated and validated, and delay time of these cases was compared. The results show that number and location of Line blocked delay time cannot be ignored. In such a way that the delay time after ramp is approximately three times higher than that for before ramp. The delay graph for line 2 on most charts is lower than others.
    Keywords: Accident, Management, Simulation, Delay Time, Organize Traffic, Network Transitions
  • Seyyed Mohammad Sadat Hoseini*, Hamid Reza Azizi, Seyyed Reza Ebrahimi Page 123
    Currently construction is being carried out extensively in the area 22 of Tehran. And it seems that in the following years will continue. The lake Persian Gulf as one of the tourist sites this area is located. It seems that with the residential units under construction in the area And expanding lake, created problems for the region .Including the problem of parking and Lack of public transport system can be noted .In this study, a survey of people and traffic experts, their opinion about the appropriateness of building regulations was asked to ease traffic problems .As well as their opinions about the problem of parking and public transport system now and in the coming years asked. The results showed that the constructions of the supervisions are not sufficient to resolve the issue. It was also found that there is not parking problems already in the area But in the coming years there will be residential units under construction. Public transport systems in the region are not suitable. There commendations to the relevant authorities to deal with the problems presented.
    Keywords: Road Widening, Streets With in the City, Traffic Congestion, Parking, Public Transportation, Terms Construction