فهرست مطالب

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 28، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید باقری، یوسف قاضی خانلوثانی، بابک عندلیبی، محمدرضا عظیمی مقدم، اسماعیل زنگانی، سلیمان جمشیدی صفحه 1
    بذرهایی که بتوانند از تحمل به خشکی بالایی برخوردار باشند در استقرار یکنواخت بوته ها در مزرعه و افزایش عملکرد نقش قابل توجهی خواهند داشت. به منظور مطالعه شاخص های جوانه‎زنی بذر و رشد اولیه گیاه چه گلرنگ رقم سینا با وزن‎های هزار دانه مختلف (23، 83/23، 13/25 و 27/27 گرم) تحت شدت های مختلف تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه زنجان انجام شد. سطوح مختلف تنش خشکی شامل صفر (شاهد)، 4- و 8- بار با کاربرد پلی اتیلن گلیگول 6000 بدست آمد. با افزایش شدت تنش خشکی، درصد جوانه زنی به طور معنی داری کاهش یافت و از 8/81% در شاهد به 8/57% در تنش خشکی 8- بار رسید. هم‎چنین، بذور با وزن هزار دانه بیشتر، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و ضریب سرعت جوانه زنی بالاتری داشتند. تحت شرایط تنش، بذور با وزن هزار دانه 27/27 گرم ساقه چه و ریشه چه طویل تری نسبت به سایرین تولید نمودند. هم‎چنین، تحت شرایط تنش، بذور با وزن هزار دانه بالا شاخص بنیه، وزن خشک و وزن تر گیاهچه بیشتری نسبت به سایر بذور داشتند. بنابراین، در این بررسی بذور با وزن هزار دانه بیشتر، علاوه بر این که دارای شاخص های جوانه زنی بالاتری بودند، نسبت به تنش خشکی نیز مقاومت خوبی نشان دادند.
    کلیدواژگان: گلرنگ، استقرار گیاهچه، تنش خشکی، پلی اتیلن گلیگول
  • سکینه حسن زاده آغبلاغی صفحه 13
    به منظور مطالعه اثر کنترل شیمیایی علف هرز سوروف در مراحل مختلف رشد و تعیین بهترین زمان و مقدار مصرف علف‎کش‎ها بر عملکرد آفتابگردان روغنی رقم اروفلور، آزمایشی در سال 1385 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان خوی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل نوع علف‎کش به عنوان عامل اصلی (هالوکسی فوپ اتوکسی اتیل، ستوکسیدیم و سیکلوکسیدیم به همراه تیمار شاهد بدون کنترل)، زمان کاربرد علف‎کش به عنوان عامل فرعی (مرحله 6-4 برگی، 10-8 برگی و 14-12 برگی) و مقدار مصرف علف‎کش به عنوان عامل فرعی فرعی (یک لیتر در هکتار و دو لیتر در هکتار) بودند. صفات اندازه گیری شده شامل تعداد علف‎های هرز، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد روغن بودند. نتایج نشان داد که بیشترین وزن هزار دانه با کاربرد سیکلوکسیدیم در مرحله 4 تا 6 برگی با یک لیتر در هکتار حاصل شد و بیشترین عملکرد دانه (4961 کیلوگرم در هکتار) به تیمار مصرف یک لیتر در هکتارهالوکسی فوپ اتوکسی اتیل در مرحله 4 تا 6 برگی و بیشترین عملکرد روغن به تیمارهای کاربرد دو لیتر هالوکسی فوپ اتوکسی اتیل در مرحله 8 تا 10 برگی و یک لیتر هالوکسی فوپ اتوکسی اتیل در مرحله 4 تا 6 برگی (به ترتیب 2315 و2310 کیلوگرم در هکتار) اختصاص داشت. نتایج کلی این آزمایش نشان داد که استفاده از تیمار هالوکسی فوپ اتوکسی اتیل در مرحله 4 تا 6 برگی بیشترین تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه و عملکرد روغن را به همراه داشت. هم‎چنین هالوکسی فوپ اتیل از نظر کنترل علف‎های هرز بهتر از سایر تیمارها بود.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، علف هرز سوروف، علف کش های پس رویشی، عملکرد
  • محمد ربیعی، مهرداد جیلانی صفحه 21
    این تحقیق به‎ منظور بررسی اثر سطوح کود نیتروژن و فواصل کشت بر عملکرد دانه و خصوصیات مرفولوژیکی کلزا (Brassica napus L.) رقم هایولا 308 در اراضی شالیزاری موسسه تحقیقات برنج کشور به مدت دو سال زراعی به مرحله اجرا درآمد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول، سطوح نیتروژن از منبع کود اوره در چهار سطح، شامل: 98، 140، 182 و 224 کیلوگرم در هکتار بود. فاکتور دوم، فاصله خطوط کاشت در سه سطح، شامل: 20، 25 و 30 سانتی‎متر بود. در این آزمایش صفات مهم زراعی از قبیل ارتفاع بوته، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، عملکرد بیولوژیکی، شاخص برداشت، عملکرد دانه، عملکرد روغن، زمان شروع گل‎دهی و طول دوره رویش مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب بین تیمارها بیانگرآن بود که بین سال های مورد آزمایش، از نظر عملکرد دانه اختلاف معنی‎داری وجود نداشت. بین سطوح نیتروژن، تیمار مصرف 224 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بیشترین عملکرد دانه (2189 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد روغن (1001 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد بیولوژیک (7142 کیلوگرم در هکتار)، ارتفاع بوته (9/111 سانتی‎متر) و ارتفاع پایین‎ترین شاخه خورجین دار از سطح زمین را با میانگین 4/34 سانتی‎متر دارا بود. از میان فواصل ردیف‎های کاشت، فاصله 20 سانتی‎متر با 1947، 4/887 و 6652 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه، عملکرد روغن و عملکرد بیولوژیکی و ارتفاع بوته (9/109 سانتی‎متر) را دارا بود. اگرچه تیمار مصرف 224 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در فاصله کشت 20 سانتی‎متر بیشترین عملکرد دانه و روغن را به همراه داشت، ولی اثر متقابل بین سطوح نیتروژن و فواصل کشت معنی‎دار نبود.
    کلیدواژگان: اوره، تراکم کاشت، عملکرد روغن، کلزا، کشت دوم
  • مهدی رمضانی، رضا رضایی سوخت آبندانی صفحه 35
    به منظور بررسی اثر پیش تیمارهای مختلف بر خصوصیات جوانه زنی و دانه رست ذرت هیبرید سینگل کراس SC704، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران (ساری) در سال 1389 اجرا شد. تیمارها شامل پرایمینگ با پلی اتیلن گلایکول با غلظت 10 درصد، نیترات پتاسیم با غلظت 5/0 درصد، کلرید پتاسیم با غلظت 2 درصد، آب خالص و شاهد (بدون پرایمینگ) بود. حداکثر سرعت جوانه زنی در محلول اوسموپرایمینگ پلی اتیلن گلایکول با غلظت 10 درصد و هیدروپرایمینگ (آب خالص) بدست آمد. کمترین وزن تر ساقه چه و درصد جوانه زنی برای اوسموپرایمینگ کلرید پتاسیم با غلظت دو درصد حاصل شد. حداکثر شاخص میزان جوانه زنی، میانگین جوانه زنی روزانه و متوسط زمان جوانه زنی با پیش تیمار نمودن توسط شاهد و کلرید پتاسیم با غلظت دو درصد بدست آمد و بیشترین نسبت وزن خشک ریشه چه به ساقه چه با پیش تیمار کلرید پتاسیم با غلظت دو درصد حاصل شد. هم‎چنین بیشترین شاخص وزنی بنیه دانه رست با محلول اوسموپرایمینگ توسط پلی اتیلن گلایکول با غلظت 10 درصد بدست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که می‎توان با روش پرایمینگ، جوانه زنی بذر ذرت هیبرید سینگل کراس 704 را بهبود بخشید. در این صورت قدرت اولیه بذر افزایش یافته و در نهایت موجب افزایش درصد و سرعت سبزشدن بذر خواهد شد که ممکن است در عملکرد نهایی موثر باشد. طبق نتایج این تحقیق استفاده از محلول پرایمینگ توسط پلی اتیلن گلایکول 6000 (PEG 6000) با غلظت 10 درصد و هیدروپرایمینگ (آب خالص) به مدت 24 ساعت قابل توصیه می‎باشد.
    کلیدواژگان: ذرت، پرایمینگ، سرعت جوانه زنی، متوسط جوانه زنی و شاخص وزنی بنیه دانه رست
  • کاظم سلیمانی، افشین توکلی، جلال صبا، زهرا عابدی صفحه 45
    به منظور گزینش لاین های پرمحصول و سازگار گندم برای شرایط دیم، تعداد 165 لاین اینبرد گندم به همراه چهار رقم شاهد در قالب طرح لاتیس مربع (13 × 13) با دو تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال زراعی 90 -1389 مورد مقایسه قرار گرفتند. صفات مورد ارزیابی عبارت بودند از تعداد پنجه موثر، ارتفاع بوته، طول سنبله، طول ریشک، تعداد دانه در سنبله، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، بیوماس و شاخص برداشت. لاین ها از نظر کلیه صفات اختلاف معنی داری نشان دادند. تجزیه خوشه ایبه روش Ward، 169 لاین را در سه گروه مجزا دسته بندی نمود. نتایج حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی و رسم بای پلات ها نیز همخوانی نسبتا زیادی با گروه بندی حاصل از تجزیه خوشه ایداشت. با توجه به نتایج گروه بندی ها و درجه اهمیت صفات در مقاومت به خشکی و عملکرد دانه تحت شرایط تنش، لاین های گروه سوم که لاین های پابلند با ویژگی های عملکردی خیلی مطلوب بودند، به عنوان بهترین لاین ها در میان 169 لاین مورد ارزیابی معرفی شده و استفاده از آن‎ها در برنامه های اصلاحی آتی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: لاین، بای پلات، تجزیه کلاستر، تنش خشکی، گروه بندی
  • صدیقه محمدی صفحه 51
    قارچ F. oxysporum. f.sp. sesami عامل بیماری زردی و پژمردگی کنجد یکی از بیمارگرهای مهم و خسارت زای این گیاه محسوب می شود. به‎دلیل عدم معرفی ارقام مقاوم نسبت به این بیمارگر، تا کنون روش های مدیریت بیماری بیشتر بر اساس روش های شیمیایی بوده است. کاربرد روش های شیمیایی مشکلات عدیده ی زیست محیطی را به‎همراه دارد. در این تحقیق جهت نیل به اهداف کشاورزی پایدار، اقدام به کنترل بیمارگر با استفاده از عصاره و هم‎چنین اوژنول گیاه میخک به عنوان ماده بیولوژیک گردید. با استفاده از غلظت های 25، 50، 75 و 100 درصد عصاره میخک میزان رشد قارچ به ترتیب به میزان 33/10، 36/11، 75/13 و 1/51 کاهش یافت. با استفاده از اوژنول با غلظت های فوق نیز رشد قارچ به ترتیب به میزان 75، 47/76، 83/79 و 85/81 درصد کاهش یافت. به نظر می رسد اوژنول ترکیب شیمیایی مهم و تاثیرگذار گیاه میخک در کنترل این بیمارگر باشد. مواد بیولوژیک به کار رفته هیچ اثر منفی بر جوانه زنی بذر کنجد نداشتند و تمام تیمارهای از این نظر با شاهد در یک گروه آماری قرار گرفتند.با توجه به این که این گزارش نخستین اقدام در بررسی کنترل F. oxysporum. f.sp. sesami با استفاده از مواد بیولوژیک عصاره و اوژنول گیاه میخک می باشد و نتایج درخور توجهی را نشان داده است، می توان این مواد را در طیف گسترده تر، در گلخانه و مزرعه آزمایش کرد، تا در صورت پاسخ قاطع، از آن به صورت تجاری و گسترده در کنترل بیماری زردی و پژمردگی کنجد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بیماری زردی و پژمردگی کنجد، F، oxyporum، f، sp، sesami، عصاره میخک، اوژنول، ترکیب بیولوژیک
  • ناصر نظری، محمدحسن مسیح آبادی، شهلا محمودی صفحه 59
    یکی از روش های سیستماتیک برای تجزیه و تحلیل سطوح ژئومرفیک در نقشه برداری خاک که عملیات صحرایی را عمدتا بر مبنای کار در منطقه نمونه پایه ریزی می کند، روش ژئوپدولوژی می باشد. با توجه به نامشخص بودن میزان دقت و صحت نقشه های ایجاد شده به روش ژئوپدولوژی در مقیاس های بزرگ، این تحقیق با هدف بررسی موقعیت منطقه نمونه به منظور تعیین قابلیت تعمیم نتایج حاصل از روش ژئوپدولوژی برای اشکال اراضی مشابه، در منطقه میانه انجام شد. پس از تهیه نقشه تفسیری اولیه روی عکس های هوایی با مقیاس 1:20000، با توجه به موقعیت های مختلف واحدHPu211 که بیشترین مساحت از محدوده مطالعاتی را در بر می گرفت، منطقه نمونه در سه موقعیت مختلف در نظر گرفته شد و تعداد پنج پروفیل خاک با فواصل تقریبی 150 متر در هر کدام از موقعیت های سه گانه این واحد، و در مجموع 15 پروفیل خاک تشریح و نمونه برداری شدند. میزان قابلیت تعمیم نتایج روش ژئوپدولوژی برای واحد مزبور، از طریق حفر سه پروفیل خاک دیگر در یک واحد مشابه موجود در خارج از منطقه نمونه (منطقه تعمیم) انجام شد و در مجموع نه پروفیل خاک مورد بررسی قرار گرفت. نقشه خاک در قالب مطالعات خاک شناسی رده دوم نهایی گردید. نتایج نشان داد که تغییر موقعیت منطقه نمونه، تفاوت‎های تاکسونومیکی را در سطوح مختلف (راسته، زیرگروه و یا خانواده خاک) و نوع واحد نقشه (کمپلکس و خاک مجموعه همسان) برای واحد HPu211 باعث شده است. بنابراین، به منظور افزایش دقت نتایج روش ژئوپدولوژی، استفاده از فازهای لندفرم ها و نیز تعیین حالت (فاز) خانواده خاک و یا حالت سری خاک برای هر یک از حالت های لندفرم توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سطوح ژئومرفیک، عملیات صحرایی، منطقه تعمیم، نقشه خاک، مطالعات خاک شناسی، لندفرم
  • الناز نوروزی، حسین بابازاده، مجید وظیفه دوست، فریدون کاوه صفحه 69
    بسیاری از تصمیم گیری ها و سیاستگذاری ها در مدیریت آب آبیاری در مقیاس مکانی بزرگ‎تر از مزرعه صورت می گیرد. در این تحقیق مدل توزیعی SWAP برای شبیه سازی عملکرد گندم در اراضی شبکه آبیاری و زهکشی درودزن در سه سال مرطوب، نرمال و خشک مورد ارزیابی قرار گرفته است. منطقه مورد مطالعه به 86 واحد شبیه سازی تفکیک گردید و عملکرد محصول در هر یک از واحدهای مکانی، توسط مدل توزیعی SWAP برآورد شد. برای منطقه ای نمودن مدل SWAP و برقراری ارتباط بین این مدل و داده های ورودی در هر واحد شبیه‎سازی، از برنامه MATLAB استفاده شد. شاخص های آماری ضریب همبستگی و حداکثر خطا به ترتیب در حدود 88 درصد و 94/0 تن در هکتار محاسبه گردید. میانگین مربعات خطا کمتر از انحراف معیار داده ها بوده و کارایی مدل سازی در حد مطلوبی ارزیابی شد. در این تحقیق میزان عملکرد در دوره شبیه سازی بیش از مقادیر اندازه گیری شده برآورد گردید. هم‎چنین در مزارع واقع در انتهای شبکه به دلیل کمبود آب و شوری خاک، خطای عملکرد شبیه سازی شده بیش از سایر واحدهای مکانی بود. در مجموع ارزیابی نتایج مدل سازی حاکی از آن است که تطابق خوبی بین مقادیر عملکرد شبیه سازی شده با عملکرد اندازه گیری شده در شبکه آبیاری درودزن وجود دارد، بنابراین می‎توان از مدل توزیعیSWAP با دقت مناسبی برای شبیه سازی و پیش بینی عملکرد محصول و مدیریت آب آبیاری در شبکه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: گندم، عملکرد محصول، شبیه سازی، مدل توزیعیSWAP
|
  • Hamid Bagheri, Yousof Ghazi Khanloosani, Babak Andelibi, Mohammad Reza Azimi Moghadam, Esmaiel Zangani, Soleiman Jamshidip Page 1
    Tolerant seeds to drought stress could play significant role in steady seedling establishment and subsequent yield increase. In order to study the germination and initial seedling growth indices of safflower (cv. Sina) seeds with different thousand kernel weights (TKW) of 23, 23.83, 25.13 and 27.27 g, under different drought stress intensities, an experiment was carried out as factorial based on a completely randomized design in Physiology Laboratory of Zanjan University. Drought stress levels comprising 0 (control), -4 and -8 bar were obtained using polyethylene glycol 6000. Increasing drought stress intensity significantly decreased germination percentage from 81.8% in control to 57.8% in -8 bar. Seeds with higher TKW were better in terms of germination percentage and germination coefficient rate. The seeds with 27.27 TKW produced longer radicle and plumule in drought stress condition. Besides, seeds with higher TKW showed higher vigor index and seedling dry and fresh matter. In conclusion, seeds with higher TKW showed higher germination indices and were more tolerant to drought stress.
    Keywords: polyethylene glycol, seedling establishment, Carthamus tinctorius, drought stress
  • Sakineh Hasanzadeh Aghbolaghi Page 13
    In order to study the effect of chemical control of Echinochloa crus- galli in different growth stages and determine the best herbicide application time and amount on the yield of oil-seed sunflower cv. Urofloure, an experiment was conducted at Agricultural and Natural Resources Research stations of Khoy region as split-split plot based on a randomized complete block design with three replications in 2006. Factors comprised of herbicide type as main factor (Haloxyfop-ethoxyethyl, Setoxydim and cycloxydim along with a control), herbicide application time as the sub-factor (4-6, 8-0 and 12-14 leaf stages) and herbicide dosage as the sub-sub factor (1 l.haP -1 Pand 2 l.haP -1 P). The measured traits were number of seeds per plant, weigh of thousand seeds, seed yield and oil yield. Results showed that maximum weight of thousand seeds was obtained by application of one litre per hectare Cycloxydim at 4–6 leaf stage. Application of one litre per hectare Haloxy fop-ethoxyethyl at 4–6 leaf stage resulted in maximum seed yield (4961 kg.haP -1 P). Also, the maximum oil yield was obtained with application of 2 litre Haloxy fop-ethoxyethyl at 8–10 leaf stage and one litre Haloxy fop-ethoxyethyl at 4–6 leaf stage (2315 and 2310 kg.ha,P -1 P respectively). Based on the results, Haloxy fop-ethoxyethyl application at 4–6 leaf stage caused maximum number of seeds per plant and the highest oil and seed yield. Haloxyfop ethoxyethyl was also better than other treatments in weed control.
    Keywords: sunflower, Echinocloa crus, galli, post emergence herbicides, yield
  • Mohammad Rabiee, Mehrdad Jilanip Page 21
    The effect of nitrogen fertilizer levels and row spacing was studied on grain yield and morphological characteristics of rapeseed (Brassica napus L., var. Hyola 308) as second cropping in paddy fields of Rice Research Institute of Iran. experiment was carried out for two years as factorial based on a randomize complete block design with three replications. The first factor was four nitrogen fertilizer levels from urea including 98, 140, 182 and 224 kg.haP -1 P. The second factor was row spacing at three levels of 20, 25 and 30 cm. In this experiment, some important growth characteristics such as plant height, number of siliques per plant, number of seeds per silique, biological yield, harvest index, grain yield, oil yield, initiation of flowering and growth periods were studied. Results of the combined analysis of variance showed that there were no significant difference for grain yield between the two experimental years. Between nitrogen levels, the treatment of 224 kg haP -1 Pproduced maximum grain yield (2189 kg haP -1 P), oil yield (1001 kg.haP -1 P), biological yield (7142 kg.haP -1 P), plant height (111.9 cm) and height of the lowest silique bearing branch from soil surface (34.4 cm). Row spacing of 20 cm showed the highest grain yield (1947 kg.haP -1 P), oil yield (887.4 kg.haP -1 P), biological yield (6652 kg.haP -1 P) and plant height (109.9 cm). Although the interactions between nitrogen levels and row spacing was not significant, maximum grain and oil yields were obtained by application of 224R Rkg.haP -1 P nitrogen fertilizer in 20 cm row spacing.
    Keywords: urea, Brassica napus L., second cropping, planting density, oil yield
  • Mehdi Ramezani, Reza Rezaei Sokht Abandani Page 35
    In order to study the priming effect on germination and seedling characteristics of a single cross corn (S 704), an experiment was carried out as a randomized complete block design (RCBD) with three replications at Agricultural and Natural Resources Research Center, Mazandaran province (Sari) in 2010. Treatments included seed priming with poly ethylene glycol (PEG) at concentration of 10%, potassium nitrate (KNOR3R) 0.5%, potassium chloride (KCl) 2%, normal water and a control (no priming). The results showed that the maximum germination rate was occurred for a pretreatment with poly ethylene glycol 10% and hydropriming (water). The lowest shoot wet weight and germination rate was obtained for osmopriming of potassium chloride 2%. Maximum germination rate index, average germination time and mean daily germination was observed in the control and osmopriming with KCl 2% and the highest ratio of dry weight R/S was obtained in potassium chloride 2% pretreatment. Also the weighted index of seedling vigor was obtained by seed pretreatment with polyethylene glycol 10%. In conclusion, the results of this study revealed that priming procedure improved seed germination of corn hybrid SC704 and increased seed emergence rate could eventually increase its performance. According to the results, priming by polyethylene glycol 6000 (PEG 6000) 10% and hydropriming (pure water) for 24 hours is recommended.
    Keywords: corn, priming, germination rate, germination mean, seedling vigor
  • Zahra Abedi, Jalal Sabap, Afshin Tavakolip, Kazem Soleimani Page 45
    8TIn order to8T 8Tselect8T 8Thigh yielding8T 8Tand8T 8Tadapted8T 8Twheat8T 8Tlines for rainfed condition, 165 inbred lines of wheat with four controls were examined in a 13 × 138T 8Tsquare lattice8T 8Tdesign8T 8Twith8T 8Ttwo8T 8Treplications in the Agricultural Research Station of Zanjan University during 2010-2011. Number of effective tillers, 8Tplant height, spike length, 8Tawn length8T, 8Tnumber8T 8Tof grains per spike8T, 8Tseed number8T 8Tper plant8T, 1000 grain weight,8T grain yield,8T 8Tbiomass8T and 8Tharvest index8T 8Twere evaluated.8T 8TThe studied lines8T14T 8T14Tshowed significant differences and cluster analysis8T 8Tby8T 8TWard method categorized 1698T 8Tlines8T 8Tinto8T 8Tthree8T 8Tdistinct8T 8Tgroups. The results of8T principal component analysis 8Tand8T 8Tbiplot were relatively8T 8Tconsistent with8T 8Tgrouping8T 8Tof8T 8Tcluster analysis. According to the8T 8Tresults8T 8Tof8T 8Tgrouping8T 8Tand importance of traits in8T 8Tdrought resistance8T 8Tand8T 8Tyield8T 8Tunder8T 8Tstress conditions, third group lines were recognized as8T 8Tthe best8T 8Tlines8T 8Twith higher plant height and8T 8Tfavorable8T 8Tyield8T 8Tcharacteristics and are recommended for8T 8Tfuture8T 8Tbreeding8T 8Tprograms8T.
    Keywords: 8T 8Tcluster analysis, drought stress, grouping, line
  • Seddiqe Mohammadi Page 51
    Fusarium oxysporum f. sp. sesami, the causal agent of sesame yellows and wilt is one of important and destructive pathogens of Sesame indicum. Management methods are mainly based on chemical control with sever environmental problems, because resistance cultivars are not introduced for this disease. In this study, to reach to sustainable agriculture goals, extract and eugenol of clove were used as a biological materials to control of the pathogen. Based on the results, application of 25, 50, 75 and 100 percentage concentrations of clove extract reduced the pathogen growth rate by 10.33%, 11.36%, 13.75% and 51.1%, respectively. Also, eugenol application at above mentioned concentrations reduced the pathogen growth rate up to 75%, 76.47%, 79.83% and 81.85%, respectively. It seems that eugenol is the major and effective components of clove to control of pathogen. The biological material used in this study did not have any negative effect on sesame seed germination and all treatment were placed in one statistical group with the control. This study is the first research for world on control of F. oxysporum. sp. sesami by biological compounds from clove and so more studies are recommended on their effect on the pathogen in greenhouses and fields.
    Keywords: Sesame yellows, wilt, F. oxysporum. f.sp. sesami, eugenol, clove exteraction, biological compounds
  • Naser Nazari, Shahla Mahmoodi, Mohammad Hasan Masihabadi Page 59
    Geopedology allows a systematic approach in geomorphic analysis for soil mapping that extrapolates the results obtained in sample areas up to similar units in the field operations. Due to the unknown accuracy of the maps created by geopedologiy approach in the large scales, this paper examines the location of sample area in order to determine the amount of credibility for generalization of geopedological approach results for similar landforms in Miyaneh region, Azarbayejan-e-Sharghi province. After the initial interpretation of the study area on aerial photos with scale of 1:20000, a geomorphic unit that encompassed the maximum surface of the sample area (and also the study area namely Pi122) was selected and was surveyed. The sample area was designed in three different locations and five soil profile intervals of approximately 150 m in this unit (a total of 15 profiles), were excavated, described and sampled. The credibility of generalization for geopedological approach results for the studied unit was tested by comparison with three profiles in a similar unit (a total of nine profiles) outside the sample area, named the validation area. This soil map completed in the framework of second-order soil surveys. The results showed that change of sample area location resulted in differences in taxonomic levels (order, subgroup, and soil family) and map unit types (complex and consociation) for HPu211 unit. Therefore, in order to increase the accuracy of the geopedological results, the use of landform phases and also phases of soil families and/or series for each landform phases is recommended.
    Keywords: geomorphic surfaces, field operations, generalization area, soil map, soil survey, landform
  • Elnaz Noroozi, Hosein Babazadeh, Majid Vazifehdoost, Fereidoon Kaveh Page 69
    Many decisions and policies in water management are made in a spatial scale larger than farm scale. In this study, the distributed SWAP model was evaluated to simulate wheat yield production in the Doroudzan irrigation and drainage network (Fars province, Iran) in wet, normal and dry years. The study area was divided into 86 simulation units and yield production was determined in each spatial unit with the distributed SWAP. MATLAB program was used for regionalizing the SWAP model and making relationship between this model and input data in each simulation unit. The goodness-of-fit measures, such as correlation coefficient and maximum error were calculated as 88% and 0.94 ton/ha, respectively. In addition, the determined mean square error was less than standard deviation and the modeling efficiency was estimated satisfactorily. In this research, yield production in the simulation period was evaluated higher than the observed values. In farms located at the end of the network, the error percentage of the simulated performance was higher than other spatial units due to water deficit and soil salinity. In general, since there was a good consistency between simulated and observed crop production in Doroudzan network, distributed SWAP model can be used with a good accuracy to simulate and predict yield production and to manage irrigation network.
    Keywords: wheat, yield, production, simulation, distributed SWAP