فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1390)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1390)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد حسینی صفحه 1
    شکل گیری پندارهای محلی در پیش بینی وضعیت هوا به عنوان بخشی از دانش بومی، نتیجه برخورد انسان با محیط در مناطق خشک، ازجمله خراسان جنوبی است. اهمیت کاربردی آن زمانی مشخص می شود که تغییرات وضعیت جوی و پندارهای حاصله از آن، که نتیجه تکرار و فراوانی ورود و خروج توده های هوا در سالیان متمادی است، بتواند بهره برداری از محیط را به نفع یا ضرر انسان تغییر دهد. بر این اساس، تجزیه تحلیل های سینوپتیکی در دو دوره سرد و گرم مورد بررسی قرار گرفت و دانش بومی نشان می دهد که می تواند مرجع پیش بینی کننده وضعیت جوی به صورت سنتی باشد.
    کلیدواژگان: دانش بومی، سینوپتیک، پیش بینی وضعیت هوا، خراسان جنوبی
  • مسلم خسروی زارگر، حسین فرزانه پور صفحه 19
    جنوب خراسان از قدیم الایام به عنوان یک موقعیت ژئوپلتیکی مطرح بوده است. حضور مستمر انگلیسی ها در منطقه و ورود جاسوسان آلمانی در آستانه جنگ دوم جهانی و حتی حضور خاندان علم در طول تاریخ موید این موضوع است. به نظر برخی صاحب نظران اهمیت خاندان علم و ماندگاری آنها در قدرت در طولانی مدت نشانگر موقعیت ژئوپلتیکی این منطقه است که باعث شده بود تا این خاندان نقش مهمی در معادلات سیاسی و غیر سیاسی داشته باشند. آنچه امروز پیرامون این موقعیت جغرافیایی اتفاق می افتد نه تنها ارزش ژئوپلتیکی آن را کاهش نداده بلکه موقعیت ژئوپلتیکی بیشتر و عمیق تری به این منطقه داده است که امنیت ملی کشور را تحت تاثیر قرار می دهد.
    حضور نظامی آمریکا در افغانستان، رشد بنیاد گرایی اسلامی در افغانستان و پاکستان، تجارت مواد مخدر و... در این منطقه می تواند به عنوان تهدیدهایی، مستقیما امنیت ملی کشور را هم تحت تاثیر قرار دهد. آنچه در اینجا اهمیت دارد نقش ژئوپلتیکی خراسان جنوبی به عنوان یک فرصت در کنترل این تهدیدهاست.
    کلیدواژگان: ژئوپلتیک، امنیت ملی، استراتژی، هلال طلایی، خراسان جنوبی
  • عمران راستی، راضیه آرزومندان صفحه 43
    پس از گذشت چند دهه از اجرای برنامه های توسعه در کشورهای رو به رشد، افزایش جمعیت شهرها، نخستین نشانه ظهور مسائل و مشکلاتی در زمینه برنامه ریزی های شهری بود. به دنبال هجوم روز افزون جمعیت به خصوص از مناطق روستایی، مهاجرت و حاشیه نشینی به عنوان دو پدیده لاینفک مباحث شهری مطرح شدند.
    پژوهش حاضر سعی دارد با تبیین مهاجرت های روستایی و حاشیه نشینی، به تحلیل ویژگی های عمده جمعیتی و اقتصادی- اجتماعی خانوارهای ساکن در مراکز جمعیتی حاشیه شهر بیرجند (محلات جوادیه، کارگران و موسی بن جعفر) بپردازد. روش پژوهش از حیث ماهیت، توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات از نوع اسنادی- پیمایشی است. جامعه آماری 6902 خانوار ساکن در سه محله مذکور می باشد و حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی، 327 خانوار به دست آمده است.
    در تحلیل یافته های تحقیق از روش های آماری توصیفی و استنباطی به ویژه ضرایب همبستگی و آزمون کای اسکوئر، بهره گیری شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که مبدا اولیه اکثر مهاجرین حاشیه نشین (64/1 درصد)، مناطق روستایی است. پایین بودن سطح سواد و بالا بودن نرخ بیکاری و همچنین عدم تعادل در توزیع درآمد، از مهمترین ویژگی های اقتصادی- اجتماعی جامعه نمونه تحقیق، محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: مهاجرت های روستایی، حاشیه نشینی، آسیب اجتماعی، سلامت شهری، محلات حاشیه بیرجند
  • مفید شاطری، محمود فال سلیمان، محمد حجی پور صفحه 64
    تجربه چند دهه برنامه ریزی و تلاش به منظور نیل به توسعه نشان داد که در کشورهایی نظیر کشور ما، تفوق و پیروزی در برنامه های توسعه، تنها با ورود فناوری و تکنولوژی از کشورهای پیشرفته امکان پذیر نخواهد بود زیرا عدم هماهنگی آن با فرهنگ جامعه میزبان، تبعات منفی ای را به دنبال دارد. از سوی دیگر، توسعه جریانی چند بعدی است که نیازمند تغییر در تمامی زمینه های مرتبط با انسان و حتی محیط طبیعی می باشد. از این رو، توسعه فرهنگی را می توان پیش نیازی مبرم در توسعه سرزمینی دانست. از آن جا که استان خراسان جنوبی دارای سابقه فرهنگی – تاریخی قابل توجهی بوده و ضرورت برنامه ریزی توسعه محلی و منطقه ای در آن امری اجتناب ناپذیر می باشد، در مقاله حاضر تلاش شده تا با بررسی و تحلیل توانمندی ها و چالش های پیش روی توسعه فرهنگی این استان در قالب نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها به کمک مدل مدیریت استراتژیک SWOT، به استراتژی های مناسب، جهت تقویت نقش فرهنگ در توسعه استان پرداخته شود. نتایج نشان داد که در استان خراسان جنوبی عوامل مثبت هم در بعد داخلی و هم خارجی موثر در توسعه فرهنگی، بر عوامل منفی برتری وزنی دارند. به عبارت دیگر، این استان از پتانسیل های بالقوه بالایی به منظور توسعه فرهنگی برخوردار می باشد ولی تاکنون این مساله به فعلیت مطلوب نرسیده است. از این رو، می توان با بهره گیری نقاط قوت و فرصت های موجود در جهت تعدیل و رفع نقاط ضعف و تهدیدها اقدام کرد. بر این اساس استراتژی هایی به منظور تحقق توسعه فرهنگی استان خراسان جنوبی معرفی گردید که راهبرد تدوین برنامه جامع فرهنگی استان به منظور تعیین سیاست ها و برنامه های آتی به عنوان اولویت اول شناخته شدند.
    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، استان خراسان جنوبی، مدلSWOT
  • محمدرضا عزیزی صفحه 80
    هدف این پژوهش واکاوی جلوه های ادبی در گویش برخی روستاهای جنوب شرقی شهر خوسف و دهستان نهارجان از توابع شهر مود در استان خراسان جنوبی هدف این پژوهش است.
    پاره ای از کنایه ها، ضرب المثل ها، واژه های بومی، اسطوره ها و سنت های گوناگون موجود در این خرده فرهنگ گردآوری شد و به مولفه هایی همچون جای و گاه، آب و هوا، فرهنگ پیش از اسلام و... عطف نظر گردید. همچنین بر شمردن چند واژه و اصطلاح ادبی مشترک در زبان عامه مردم منطقه و زبان سرایندگان و نویسندگان بزرگ می تواند به تایید اعتبار هنری گویش های متداول در دهکده های خراسان جنوبی و موضوع مقاله کمک نماید.
    کلیدواژگان: فرهنگ عامیانه، کنایه، ضرب المثل، وجه ادبی
  • زهرا علیزاده بیرجندی، الهام تاجریزی صفحه 100
    در مطالعات تاریخ اجتماعی بیرجند، طبقه تجار به سبب تاثیرگذاری در حیات اجتماعی و اقتصادی جامعه و نقش آفرینی در روند تحولات اجتماعی، درخور نگرش و بررسی می باشند. تجار به عنوان یک طبقه اجتماعی و به لحاظ تعاملات و روابطی که با سایر طبقات اجتماعی از جمله روحانیون و دولتمردان حکومتی داشته اند، از نفوذ اجتماعی و تنوع کارکردی برخوردار بوده اند. برخورداری از سرمایه نیز معیار مهمی در کسب اعتبار طبقه ی تجار ایفا کرده است و این عامل نیز در مطرح شدن تجار به عنوان یک طبقه منتفذ و تاثیرگذار حائز اهمیت بوده است.
    در مقاله ی حاضر به منظور بررسی نقش و کارکردهای تجار، ابتدا چشم اندازی از اوضاع تجاری بیرجند درسده ی سیزده و چهارده هجری، ترسیم شده است. در این چشم انداز، اقلام تجاری، راه ها، شهرها و کشورهای طرف تجارت و سایر عوامل تاثیرگذار در تجارت منطقه مورد بحث قرار گرفته است. در ادامه ضمن بیان مهم ترین ویژگی های طبقه تجار، به کارکردهای اقتصادی و غیراقتصادی آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تجار، بیرجند، قاینات
  • حسن هاشمی زرج آباد صفحه 118
    نیارش از جمله مهمترین و بنیادی ترین اصول معماری ایرانی است که به دانش ایستایی، فن ساختمان و ساختمایه (مصالح) شناسی گفته می شود. بناهای بر جای مانده از قرون نخستین تا اواخر دوران اسلامی ایران بیانگر آن است که معماران ایرانی در میان عناصر فضایی گوناگون یک بنا، به بخش آسمانه (گنبد) و پوشش های طاقی آن توجه خاصی داشتتند و اساسا زیبایی بنا را در گرو رعایت دقیق مسائل نیارشی سازه های طاقی آن می دانستند. اهمیت این مساله زمانی دو چندان خواهد شد که دریابیم عمده ی ساختار فضایی بناهای مذهبی و غیر مذهبی شیوه های معماری خراسانی، رازی، آذری و اصفهانی شامل فضاهای شبستان، رواق، حجره، ایوان، مجموعه در آیگاه (ورودی بنا)، هشتی و به ویژه گنبدها با بهره گیری از سازه های طاقی ساخته شده اند و اساسا بدون آن، این گونه بناها معنا و مفهوم معمارانه نخواهند داشت.
    نظر به اهمیت موضوع، نگارنده در این مقاله کوشیده است با بهره گیری از منابع متقن و کهن معماری از جمله «رساله طاق و ازج» غیاث الدین جمشید کاشانی به عنوان قدیمی ترین منبع شناخته شده در مبحث سازه های طاقی و همچنین روش پژوهش میدانی به معرفی مهمترین سازه های طاقی رایج در ساخت گنبد های آرامگاهی خراسان در دوران اسلامی بپردازد.
    کلیدواژگان: نیارش، بناهای آرامگاهی، خراسان، گنبد، چبیره، طاق، قوس
|
  • Hossainy, Ahmad Page 1
    Formation of local assumptions about weather forecast, as part of local knowledge, is the result of man and environment interaction in dry areas including the South Khorasan. The applied significance of this becomes evident when weather changes and assumptions regarding it, which is the result of frequency and recurrence of air mass ingress and egress year after year, can change man's exploitation of the environment to his advantage and disadvantage. On this basis, synoptic analyses in two cold and warm periods were examined and it was found that, according to local knowledge, these analyses can be a forecasting reference of weather conditions in a traditional way.
    Keywords: Local knowledge, Synoptic, Weather forecast, South Khorasan
  • Khosravi Zargaz Moslem, Farzanehpour Hossain Page 19
    The south of Khorasan has been a geopolitical area since a long time ago. The continual presence of the British in the area and the ingress of German spies around world war II and even the presence of Alam family along history approves this. According to some viewers, the significance of Alam family and their assuming power for a long time shows the geopolitical position of the area, which caused this family to play an important role in the political and non-political balance. What happens around this geographical position today has not only not decreased its geopolitical importance but has also given the area more and deeper geopolitical position that affects national security of the country. The military presence of the United States in Afganistan, the growth of Islamic Fundamentalism in Afganistan and Pakistan, drugs trade, etc. in the area can directly affect national security of the country as well. What is important, here, is the role of South Khorasan which has the chance of controlling these threats.
    Keywords: Geopolitical, National security, Strategy, Golden Crescent, South Khorasan
  • Rasti Omran, Arezoomandan Razieh Page 43
    After some decades of the enforcement of development programmes in the developing countries, overpopulation in the cities was the first sign of the problems concerning city programming. Following the ever-increasing of the ingress into cities especially from the rural areas, migration and living on the outskirts became the two undifferentiated phenomena of city problems. The present study tries to define the migration from the rural areas and living on the outskirts and meanwhile analyse the community social-economical characteristics of the families in the community centers of the outskirts of Birjand (i.e. Javadieh, Laborers, and Moosabne Jafar districts). The method of the study is descriptive-analytical and the way of data collection is predicative-mensurative. The statistical population was 6902 families living in the three districts and the sample size through multistage sampling was 327 families. In the analysis of the findings of the study descriptive statistics and inference statistics especially correlation coefficient and X2 were used. The results indicate that the primary origin of most of the immigrations to the outskirts (i.e. 64.1%) is the rural areas. The small-scale literacy and high level of unemployment and imbalance of income distribution, too, are the most important social-economical peculiarities of the sample size in the research.
    Keywords: Rural migrations, Living in the outskirts, Social pathology, city safety, suburban districts of Birjand
  • M. Shateri, M. Fallsolyman, M. Hajipoor Page 64
    Experience of several decades of programming and trying to develop has shown that in countries like ours, success of development programmes cannot be possible only by importing techniques and technologies from developed countries because lack of coordination of this borrowing with the culture of the host society is followed by negative effects. On the other hand, development is a multidimensional phenomenon which requires some change in all aspects referring to man and even natural environment. Thus, cultural development is supposed to be a primary and obligatory requirement in regional development. Since South Khorasan has got an observable cultural and historical background and the need for local and regional programming and development of it cannot be helped, the present paper tries to study and analyse the capabilities and challenges cultural development is facing to in the form of strengths, weaknesses, chances, and threats by means of strategic management model –SWOT- to enhance the role of culture in the development of the province. The results showed that in South Khorasan the positive factors in the development both internally and externally, have a weight advantage over negative factors. In other words, the province has enormous potential for cultural development but this has not been realized so far. Thus, utilizing the strengths and weaknesses, opportunities and threats in order to adjust and fix the outcome is a possible thing. Accordingly, in order to realize cultural development strategies were introduced in South Khorasan in which the Comprehensive Plan to determine future policies and programs is the first priority.
    Keywords: Cultural development, South Khorasan province, SWOT model
  • Azizi, Mohammed Reza Page 80
    The aim of this study is to analyse the literary manifestations of the dialects of some of the villages in the south -east of Khoosf city and Naharjan Rural district, which is one of the dependencies of Mood city in the South Khorasan. A few of the ironies, proverbs, local terms,myths,and various traditions of this subculture were gathered; and aspects such as " place" and "time", weather, preislamic culture,etc. were taken into account. Moreover, a few of the common literary terms and expressions of the vernacular of the language of great composers and writers, which were stated, can approve the artistic value and customary dialects in the South Khorasan villages and the subject matter of this paper.
  • Alizadeh Birjandi Zahra, Tajreezi Elham Page 100
    The merchant class, because of their effect on social and economical life of the society and their role in the process of social development, are worth studying and consideration. Merchants, as a social class and because of their interaction and relationship with other social classes including religious preachers and government officials, have had social influence and a variety of functions. Having a capital, too, has been a significant measure for the credit of this class. This factor has been important in presenting merchants as an influential class. In the present paper, first an outlook of the trade situation of 13th and 14th hejri centuries of Birjand has been drawn to study the role and function of merchants. In this outlook merchandise pieces, roads, cities, trade exchanging countries, and other effective factors on the trade of the region have been discussed. Following this, while mentioning the most important characteristics of the merchant class, their economical and non-economical functions have been taken into account.
    Keywords: Merchants, Birjand, Ghayenat
  • Hashemi Zarj Abad, Hassan Page 118
    "Niaresh" is among the most important and fundamental principles of Iranian architecture which covers statics, architecture, and acquaintance with materials. The buildings remnants from the first centuries until the end of Islamic era of Iran indicate that Iranian architects paid special attention to the vault and arch roofing among different special elements. They assumed the beauty of a building was indebted to accurate favouring of arch structures, "Niaresh". The significance of this matter becomes two-fold when we find out that the main special structure of religious and non-religious buildings of Khorasani, Razi, Azari, and Isfahani architectural methods including rooms of roofed nocturnal mosques, porches, chambers, verandas, the collection of entrance, vestibules, and particularly vaults have been built by making use of arch structures and the fact that without such structures such buildings basically dont have an architectural concept. Because of The importance of the subject, the present paper has tried to introduce the most important current arch structures in building of Khorasan grave tombs during Islamic era by making use of reliable and ancient sources of architecture including "the treatise Arch and Azaj" by Ghiyasaldin Jamshid-e-Kashani. The work is the oldest known source dealing with arch structures referred to by this paper; besides, the most important arch structures which were current in the grave vault structures of Khorasan during Islamic era were introduced during fieldwork.
    Keywords: Niaresh, Grave buildings, Khorasan, Vault, Chabireh (Polygon), Arch, Curve