فهرست مطالب

نظارت و بازرسی - پیاپی 57 (پاییز 1400)

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 57 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن حمزه لو پاک، رفیق حسنی * صفحات 13-45

    این تحقیق به بررسی تاثیرات مسیولیت پذیری اجتماعی و آوای سازمانی بر سلامت سازمانی در کارکنان فرماندهی انتظامی استان کردستان پرداخته است. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی، و از نظر روش شناسی همبستگی از نوع الگوی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان فرماندهی انتظامی استان کردستان بودند که 144 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با بهره گیری از جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های استاندارد آوای سازمانی هامس و همکاران، 2012 ، سلامت سازمانی لوو، 2000 و مسیولیت پذیری آموزشی کارول، 1991 استفاده شد. روایی پرسشنام ه ها توسط استادان و متخصصان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آنها با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 93 / 0، 92 / 0 و 96 / 0 محاسبه شد. برای تجزی ه و تحلیل داد ه ها از رویکرد دو مرحله ای استفاده شد که گام اول، تحلیل عاملی به شیوه مولفه های اصلی و گام دوم، الگویابی معادلات ساختاری بود که از دو نر مافزار SPSS و Amos استفاده شد. نتایج نشان داد که آوای کارکنان و مسیولی تپذیری اجتماعی می تواند سلامت سازمانی را در فرماندهی انتظامی استان کردستان تبیین کنند؛ این بدین معناست که در سازمان هرچقدر آوای سازمانی و مسیولی تپذیری اجتماعی کارکنان بیشتر باشد به همان اندازه سازمان از سلامت بیشتری برخوردار خواهد بود.

    کلیدواژگان: آوای سازمانی، سلامت سازمانی، مسئولیت پذیری اجتماعی، الگوی معادلات ساختاری
  • سید کمال الدین دولت خواه، اسدالله یاوری * صفحات 47-74

    هدف این تحقیق بررسی سیر تکوینی حقوق شهروندی در برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران است. شهروندی پیوندهای میان فرد و جامعه را در قالب حقوق، تعهدات و مسیولیت ها منعکس می سازد و چهارچوبی برای تعامل افراد، گروه ها و نهادها ارایه می کند. بنابراین کارکرد اصلی شهروندی اداره جامعه مطابق با اصول رعایت حقوق دیگران و تعهد به انجام امور در جهت حفظ نهادهای مشترکی است که این حقوق را برقرار و پایدار نگه می دارند. روش تحقیق حاضر بصورت کتابخانه ای و روش گردآوری اطلاعات فیش برداری است. نتایج تحقیق نشان داد در هیچ کدام از برنامه ها امور رفاهی و انسانگرایانه به سطح سیاستگذاری ارتقا نیافته و بیشتر از جایگاه خدماتی برخوردار است به طوری که بیشترین نگاه و پربازده ترین سیاستها و سرمایه گذاریها به سمت و سوی موضوعات اقتصادی، و کمترین توجه به مولفه های حقوق شهروندی به عنوان حق ممتاز در پنج برنامه اولیه بوده است؛ از این رو، مجموعه به هم پیوسته ای از وظایف، حقوق، تکالیف و مسیولیتها و تعهدات اجتماعی، سیاسی و حقوقی، اقتصادی و فرهنگی همگانی، برابر و یکسان به عنوان فهرستی فشرده از مجموعه حقوق شهروندان در جامعه است که دولتها باید به عنوان ابزار معرفت شناختی و سیاستگذارانه در جهت حل مشکلات و برنامه ریزیهای مدیریتی به عنوان مبانی نوین در حکمرانی مطلوب مدنظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، برنامه های توسعه، برنامه ریزی توسعه اجتماعی، حقوق مدنی سیاسی
  • ابراهیم قربانی صفحات 75-99

    تحقیق با هدف ارایه الگوی ارزیابی فرماندهان و مدیران پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا مبتنی بر آسیب ها و تهدیدات انجام شد. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش تحقیق داده بنیاد صورت گرفته است. شرکت کنندگان در پژوهش 12 نفر از خبرگان (معاونان و روسای ادارات پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا) تا زمان رسیدن به اشباع نظری بودند که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. برای تحلیل محتوای داده های کیفی از نرم‏افزار MAXQDA استفاده شد. یافته های تحلیل محتوای مصاحبه ها نشان داد در فرایند ارزیابی فرماندهان و مدیران پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا ازحیث آسیب ها و تهدیدات باید سه بعد، ده مولفه و 54 شاخص مد نظر باشد. نتایج نشان داد ابعاد موثر در فرایند ارزیابی فرماندهان و مدیران پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا از حیث آسیب ها و تهدیدات می تواند در قالب سه بعد 1. ارزیابی بر پایه آسیب پذیری و تهدیدپذیری عمومی 2. ارزیابی بر پایه آسیب پذیری و تهدیدپذیری تخصصی و 3. ارزیابی بر پایه آسیب پذیری و تهدیدپذیری از طریق کارکردهای فضای مجازی مطرح شود. خروجی تحقیق به ترسیم الگوی ارزیابی منابع انسانی ناجا مبتنی بر آسیب ها و تهدیدات منجر شد.

    کلیدواژگان: الگوی ارزیابی، فرماندهان و مدیران، آسیب ها و تهدیدات، پلیس مبارزه با مواد مخدر
  • نازنین بشیری منش*، حجت کاظمی صفحات 101-128

    با توجه به اینکه ویژگیهای شخصیتی و رفتاری مدیران بر کیفیت اطلاعات مالی تاثیر دارد، انتظار می رود بر میزان حق الزحمه غیرعادی حسابرسان نیز تاثیرگذار باشد. این پژوهش تاثیر ویژگیهای شخصیتی مدیران را بر حق الزحمه غیرعادی حسابرس بررسی می کند. نمونه پژوهش به روش حذف سیستماتیک شامل 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1393 تا 1397 است. داده های پژوهش از صورتهای مالی شرکتهای نمونه به دست آمده است و برای آزمون فرضیه ها از روش رگرسیون چند متغیره با داده های ترکیبی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بیش اطمینانی با میزان حق الزحمه غیرعادی حسابرس رابطه منفی دارد. مدیران بیش اطمینان تلاش می کنند دامنه رسیدگیهای حسابرسی را کاهش دهند تا حق الزحمه غیرمعمول کمتری پرداخت کنند. یافته ها نشان می دهد ویژگیهای کوته بینی، خودشیفتگی و سنگربندی مدیران با میزان حق الزحمه غیرعادی رابطه مثبت دارد. بر این اساس ویژگیهای شخصیتی کوته بینی و خودشیفتگی و افزایش قدرت مالکیت مدیران در شرکتها احتمال میزان دستکاری اطلاعات را افزایش می دهد و به افزایش میزان ریسک حسابرسی منجر می شود؛ لذا حسابرسان در مواجه با این شرایط می توانند حق الزحمه اضافی برای پوشش ریسک مطالبه کنند و یا سطح فعالیت و تلاش خود را افزایش دهند که به افزایش حق الزحمه و هزینه های نظارت منجر می شود.

    کلیدواژگان: حق الزحمه غیرعادی حسابرس، بیش اطمینانی، کوته بینی، خودشیفتگی، سنگربندی مدیران
  • علی اصغر خمسه، احمد رمضانی، علیرضا مظلوم * صفحات 129-158

    در این تحقیق سعی شده به مهمترین مبانی نظری بزه پوشی در اسلام و انطباق آن با برخی نظریه های قرین در مکاتب کیفری غرب پرداخته شود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به شیوه توصیفی-تحلیلی است. طبق یافته های مرتبط با موضوع از طریق مطالعه، پیرامون منابع فقهی و حقوقی در اندیشه های اسلامی، بزه پوشی شیوه و روشی غیر قهری و غیر کیفری است که تکیه آن بر قضازدایی و معطوف به برخی جرایم حدی و جرایم تعزیزی جنسی است که با استفاده از رویکرد نهان سازی و مخفی سازی بدنبال تحقق شرمساری، حفظ آبرو، تقویت خودسازی و خودکنترلی، تنبه درونی و همچنین جلوگیری از نشر و عادی سازی اینگونه انحرافات است. برخی از آیات قران کریم، روایات و احادیث، اصول و قواعد فقهی، سنت، عرف و عقل از مهمترین مبانی نظری بزه پوشی است که در آموزه های اسلامی به کرات ذکر شده است. این نظریه با برخی مفاهیم نوین جرم شناسی در حقوق غربی، همچون کیفرزدایی، برچسب زنی، الغاگرایی کیفری، قضازدایی و تعقیب زدایی که بعد از ظهور انقلاب های فکری، توسط اندیشمندان غربی مطرح شده و در قوانین کیفری کشورهای غربی و سایر کشورها پیاده سازی گردیده، در برخی جهات مشترک و از جهاتی نیز متفاوت است. در حال حاضر، نظریه بزه پوشی با اندیشه های نوین جرم شناسی در ظهور، شکل گیری و تقویت رویکرد کمینه سازی کیفری، میانجیگری، حبس زدایی، بازپروری و جلوگیری از تکرار جرم موثر واقع شده است.

    کلیدواژگان: بزه پوشی، سیاست جنایی، برچسب زنی، الغاگرایی کیفری، تعقیب زدایی کیفری
  • باقر حسین آبادی*، امیرحسین یاوری، مجید قزوینه صفحات 159-187

    به منظور افزایش توانمندی کارکنان، پژوهش به شناسایی و مشخص کردن میزان اثرگذاری و اولویت بندی عوامل موثر بر توانمندسازی کارکنان انتظامی در مقابله با مواد مخدر پرداخته است. پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و ازنظر نوع، توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان شاغل در ستاد پلیس مبارزه با مواد مخدر و مبادی نظارتی ناجا است که بر اساس فرمول کوکران در مجموع 60 نفر به عنوان حجم نمونه و به روش تصادفی ساده انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بوده که از مطالعه کتابخانه ای، بررسی سوابق پرونده ها و نظریه های مرتبط، تنظیم گردیده و داد ه ها از طریق آزمونهای تی تک نمونه ای و رتبه ای فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. روایی تحقیق با گرفتن نظر استادان و اجرای پری تست و پایایی تحقیق با استفاده از آلفای کرونباخ  915/ 0 تعیین گردید. مطابق یافته های تحقیق، الگوی معادلات ساختاری تحت عنوان عوامل موثر بر توانمندی کارکنان در مقابله با قاچاق مواد مخدر با سه متغیر معنادار بوده که عبارت است از: بعد عوامل فردی؛ بعد عوامل سازمانی و بعد عوامل برون سازمانی که از بین این سه بعد، بعد عوامل فردی با 87/70؛ بعد عوامل سازمانی با 18/ 87 و بعد عوامل برون سازمانی با 76/ 86 به ترتیب بیشترین تا کمترین بار عاملی را داشت؛ ضمنا خروجی شاخصهای برازش الگوی معادلات ساختاری بیش از 90/ 0 نشان می دهد که این الگو از برازش قابل قبولی برخوردار است. نتایج تحقیق نشان داد که عوامل سه گانه فردی، درون سازمانی و برون سازمانی به ترتیب و به میزان قابل قبولی بر توانمندسازی کارکنان موثر است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، کارکنان ناجا، پلیس مبارزه با مواد مخدر
  • عرفان دلروز، عبدالمحمد طاهری*، عبدالله نعامی صفحات 189-219

    هدف تحقیق، ارایه الگوی کارآمد مدیریت ارتباط با مشتریان بر عملکرد اقتصادی و سلامت نظام مالی در بانک صادرات ایران است. در مرحله نخست به منظور طراحی الگو بر اساس متدولوژی داده بنیاد گروهی از خبرگان حوزه های درونی و بیرونی بانک صادرات ایران انتخاب شدند و مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. در مرحله دوم تحقیق به منظور برازش الگو، تمام کارکنان بخشهای بازاریابی و تمام روسای شعب بانک صادرات ایران در سراسر کشور به عنوان جامعه آماری تحقیق در نظر گرفته شدند. حجم این جامعه آماری به 3850 نفر می رسید. برای تعیین حجم نمونه مورد نیاز با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 500 نفر انتخاب شد. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای بسته و محقق ساخته شامل 37 گویه بود که بر اساس الگوی مفهومی اولیه طراحی و تنظیم شد. در مرحله کمی پژوهش، آزمون 11 فرضیه بر گرفته از الگو با استفاده از روش تحلیل مسیر بود که خروجی آن بر این اساس بود که بجز فرضیه اول، تمام فرضیات مورد تایید قرار گرفت و بعد از حذف متغیر «فشارهای رقابتی»، الگوی نهایی تحقیق استخراج شد. به منظور تجزیه و تحلیلهای آماری مورد نیاز از نرم افزار SPSS و AMOS استفاده شد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها الگوی نهایی مدیریت ارتباط با مشتری بانک صادرات ارایه شد. نتیجه این فرایند، شکل گیری 11 مقوله بود که مبنای الگوی مفهومی تحقیق را شکل داد که مقوله «ارزش آفرینی برای مشتریان» به عنوان مقوله اصلی و محوری و مقوله «ارتقای عملکرد اقتصادی و سلامت نظام مالی بانک صادرات» به عنوان مقوله پیامدی درنظر گرفته شد؛ بدین معنا که بهبود روابط بین بانک صادرات و مشتریان، افزایش رضایت و وفاداری مشتریان، و هم چنین افزایش درآمدها بانک می تواند به عنوان خروجی سیستم کارآمد ارتباط با مشتریان در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: الگوی کارامد بانک صادرات، مدیریت ارتباط با مشتریان، بهبود مدیریت در بانک صادرات، سلامت نظام مالی بانکی
|
  • Hassan Hamzehlou Pak, Rafigh Hasani * Pages 13-45

    This study investigates the effects of social responsibility and organizational voice on organizational health in the staff of the Disciplinary Command of Kurdistan Province. The research is applied in terms of purpose, and structural equation model of correlation in terms of methodology. The statistical population of this study was the police command center of Kurdistan province which 144 people were selected by stratified random sampling using Morgan table. In order to collect research data, standard questionnaires of organizational voice (Hames et al., 2012), organizational health (Lowe, 2000) and educational responsibility (Carroll, 1991) were used. The validity of the questionnaires was confirmed by professors and experts and their reliability was calculated using Cronbach's alpha method as 93%, 92% and 96%, respectively. To analyze the data, a two-step approach was used. The first step was factor analysis by principal components method and the second step was structural equation modeling using SPSS and Amos software. The results showed that the voice of employees and social responsibility can explain organizational health in the disciplinary command of Kurdistan province; this means that the more organizational voice and social responsibility of employees in the organization, the healthier the organization will be.

    Keywords: Organizational voice, organizational health, social responsibility, structural equation model
  • Sayyed Kamalaldin Dolatkhah, Asadollah Yavari * Pages 47-74

    The purpose of this study is to investigate the evolution of citizenship rights in Iran's economic, social and cultural development programs. Citizenship reflects the links between the individual and society in the form of rights, obligations, and responsibilities, and provides a framework for the interaction of individuals, groups, and institutions. Therefore, the main function of citizenship in the administration of society is in accordance with the principles of respect for the rights of others and the commitment to do things in order to maintain common institutions that maintain these rights. The present research method is library and the method of data collection is fiche cards. The results showed that in none of the programs, welfare and humanistic affairs have not been promoted to the level of policy-making and have more of a service position, so that the most view and most profitable policies and investments are towards economic subjects, and the least attention is paid to civil rights components as the privileged right in the first five programs. Hence, the interconnected set of duties, rights, duties, responsibilities, and social, political, legal, economic, and cultural obligations of the masses is equal to a concise list of the rights of citizens in society that governments should use as tools of knowledge. Cognitive and policy-making in order to solve problems and managerial planning as new foundations in good governance.

    Keywords: Citizenship rights, development programs, social development planning, political civil rights
  • Ebrahim Ghorbani Pages 75-99

    The aim of this study was to provide a model for evaluating NAJA anti-narcotics police commanders and managers based on harms and threats. This research has been done in the framework of a qualitative approach and using the data-driven method research. Participants in the study were 12 experts (deputies and heads of NAJA anti-narcotics police departments) who were selected using snowball sampling method until they reached theoretical saturation. MAXQDA software was used to analyze the content of qualitative data. The findings of the analysis of the content of the interviews showed that in the process of evaluating the commanders and managers of the NAJA Anti-Narcotics Police in terms of harms and threats, three dimensions, ten components and 54 indicators should be considered. The results showed that the effective dimensions in the evaluation process of NAJA anti-narcotics police commanders and managers in terms of harms and threats can be in the form of three dimensions: 1. Assessment based on general vulnerability and threat 2. Assessment based on specialized vulnerabilities and threats 3. Assessment the basis of vulnerability and threat through cyberspace functions. The results of the study led to the design of NAJA human resource evaluation model based on harms and threats.

    Keywords: Evaluation Model, Commanders, Managers, harms, Threats, Anti-Narcotics Police
  • Nazanin Bashiri Manesh*, Hojjat Kazemi Pages 101-128

    Given that managers' personality and behavioral characteristics affect the quality of financial information, it is expected to affect the auditors' unusual remuneration. This study investigates the effect of managers' personality traits on the auditor's unusual remuneration. The research sample by systematic elimination method includes 110 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 1393 to 1397. The research data were obtained from the financial statements of the sample companies and multivariate regression method with combined data was used to test the hypotheses. The results show that overconfidence has a negative relationship with the auditor's unusual fee. Overconfident managers try to reduce the scope of their audit to pay less than their usual fee. Findings show that the characteristics of short-sightedness, narcissism and fortification of managers have a positive relationship with the amount of abnormal remuneration. Accordingly, the personality traits of short-sightedness and narcissism and increasing the ownership power of managers in companies increase the likelihood of information manipulation and lead to an increase in audit risk; Therefore, auditors in the face of these conditions can claim additional fees to cover the risk or increase their level of activity and effort, which leads to increased fees and supervision costs.

    Keywords: Auditor's unusual fee, Overconfidence, Short-sightedness, Narcissism, Stronghold of managers
  • AliAsghar Khamseh, Ahmad Ramazani, Alireza Mazloom* Pages 129-158

    In this research, the most important theoretical foundations of delinquency in Islam and its adaptation to some related theories in Western criminal schools have been tried. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical. According to the findings related to the subject study, about jurisprudential and legal sources in Islamic thought, delinquency is a non-coercive and non-criminal method that relies on extrajudicial and focuses on some limited crimes and sexual offenses that use the approach of concealment and concealment seeks to achieve shame, maintain dignity, strengthen self-construction and self-control, internal punishment, as well as prevent the publication and normalization of such deviations. Some verses of the Holy Quran, narrations and hadiths, principles and rules of jurisprudence, tradition, custom and reason are among the most important theoretical foundations of delinquency that have been repeatedly mentioned in Islamic teachings. This theory is associated with some new concepts of criminology in Western law, such as impunity, labeling, criminal algebra, prosecution and prosecution, which were proposed by Western thinkers after the advent of intellectual revolutions and implemented in common ways and sometimes different in the criminal laws of Western countries and some other countries. At present, the theory of delinquency with new criminological ideas has been effective in the emergence, formation and strengthening of the approach of criminal minimization, mediation, release from prison, rehabilitation and prevention of recidivism.

    Keywords: Delinquency, criminal policy, labeling, criminal embezzlement, criminal prosecution
  • Bagher Hossein Abadi *, AmirHossein Yavari, Majid Ghazvinieh Pages 159-187

    In order to increase the empowerment of employees, the research has identified and determined the extent of effectiveness and prioritization of factors affecting the empowerment of law enforcement personnel in the fight against drugs. The research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of type. The statistical population of the study includes employees working in the Anti-Narcotics Police Headquarters and NAJA monitoring bases. Based on Cochran's formula, a total of 60 people as the sample size were selected by simple random sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that was prepared from a library study, review of file records and related theories, and the data were analyzed by one-sample t-tests and Friedman rankings. The validity of the research was determined by taking the opinion of professors and performing pre-test and the reliability of the research was determined using Cronbach's alpha (0.915). According to the research findings, the pattern of structural equations as factors affecting the ability of employees to combat drug trafficking with three variables are significant, which are: the dimension of individual factors; Organizational factors dimension and external factors dimension which among these three dimensions, individual factors dimension with 87.70; Organizational factors with 87.18 and external factors with 86.76 had the highest to lowest factor load, respectively; In addition, the output of the fit indices of the structural equation pattern shows more than 0/90 that this pattern has an acceptable fit. The results showed that the three factors of individual, intra-organizational and extra-organizational, respectively, and to an acceptable extent are effective in empowering employees.

    Keywords: Empowerment of staff, NAJA staff, anti-narcotics police
  • Erfan Delruz, AbdolMohammad Taheri *, Abdollah Na’ami Pages 189-219

    The purpose of this study is to provide an efficient model of customer relationship management on the economic performance and health of the financial system in Bank Saderat Iran. In the first stage, in order to design the model based on the data-driven methodology, a group of experts in the internal and external fields of Bank Saderat Iran were selected and interviewed in depth. In the second phase of the research to fit the pattern, all employees of marketing departments and all heads of branches of Bank Saderat Iran throughout the country were considered as the statistical population of the study. The size of this statistical population reached 3850 people. 500 people were selected to determine the required sample size using Krejcie and Morgan table. The main data collection tools were closed and researcher-made questionnaires including 37 items that were designed and adjusted based on the initial conceptual model. In the quantitative stage of the research, the test of 11 hypotheses was taken from the model using path analysis method. The output was based on the fact that all hypotheses were confirmed except the first hypothesis and after removing the variable "competitive pressures", the final model extracted. SPSS and AMOS software were used for statistical analysis. After analyzing the data, the final model of customer relationship management of Bank Saderat was presented. The result of this process was the formation of 11 categories that “value creation for customers” is considered as the main and pivotal category and “improving the economic performance and the health of financial system of Bank Saderat” as the consequential category. This means that improving the relationship between Bank Saderat and customers, increasing customer satisfaction and loyalty, as well as increasing bank revenues can be considered as the output of an efficient customer relationship system.

    Keywords: Bank Saderat efficient model, customer relationship management, management improvement in Bank Saderat, health of the banking financial system