فهرست مطالب

نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری
پیاپی 102 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/28
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مونا سادات لاریجانی، مصطفی صالحی وزیری، محمدحسن پوریای ولی، دلارام درود، فرهاد ریاضی راد، احسان مصطفوی، فاطمه اشرفیان، آناهیتا باوندو آمیتیس رمضانی* صفحات 1-8

    پاندمی 19-COVID منجر به تلاشهای مستمر برای دستیابی به واکسنهای موثر با رویکردهای مختلف در سراسر جهان گردید و پلتفورم های مختلف واکسن علیه 2-CoV-SARS توسعه یافت. این در حالیست که این فناوریها، جهت دستیابی به داده های بیشتر در مورد کارایی پلتفورمهای ترکیبی واکسن ها هنوز مورد بررسی می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی قدرت خنثی سازی آنتی بادی نوترالیزان افراد واکسینه علیه کووید-19در رژیم های مختلف واکسیناسیون در ایران می باشد. گیرندگان پلتفورمهای مختلف واکسن شامل رژیم همولوگ سینوفارم، رژیم هترولوگ سینوفارم/ پاستوکووک پالس، رژیم هترولوگ سینوفارم/پاستوکووک، رژیم همولوگ آسترازنکا، رژیم هترولوگ آسترازنکا و رژیم هترولوگ پاستوکووک/پالس در این مطالعه بررسی شدند. نمونه های سرم افراد واکسینه، 3 هفته پس از تزریق بوستر جمع آور ی شدند. آزما یش cVNT بر روی نمونه ها پس از رقتسازی سرم انجام شد. نتایج نشان داد که تمام رژیمهای واکسن، تولید آنتی بادی های خنثی کننده را القا می کنند. با این وجود، رژیم های ترکیب ی هترولوگ در افراد ایمن شده با سینوفارم در مقایسه با گروه همولوگ، قدرت خنثی کنندگ ی بیشتری را نشان دادند. علاوه بر آن، پاستوکووک پالس دارای توانایی مشابه واکسن آسترازنکا در خنثی کردن انواع ووهان و 5.BA بوده است.

  • الهه ابراهیمی، فاتح رحیمی صفحات 9-20

    استفاده از مکملهای غذایی سالم و طبیعی در رژیم غذایی می تواند بر بهبود کیفیت مواد غذایی تاثیر گذار باشد. همچنین، جایگزین شدن ترکیبات شیمیایی با ترکیبات مفید می تواند به بهبود عملکرد دستگاه های مختلف بدن اعم از سیستم گوارشی، ایمنی و عصبی کمک کند. پروبیوتیک ها غذاها و/یا مکملهایی هستند که حاوی می کروبهای غیربیماریزا مانند باکتری ها و مخمرها هستند که در روده کلنیزه می شوند و به طور بالقوه م ی توانند مزایای سالمتی مختلفی داشته باشند. توانایی پروبیوتیک ها برای اصالح پاسخ ایمنی میزبان و تداخل یا رقابت با میکروارگانیسمهای بیماریزا برای جایگاه های اتصالی، از عملکرد پروبیوتیک ها در برابر میکروارگانیسم ها محسوب می شود. مطالعات مختلف امکان شناسایی پروبیوتیک های مناسب برای یک کاربرد خاص مانند مواد غذایی  پنیر، شیر و ماست  یا مکملها آدامسها، قرصها را ممکن میسازد . از آنجا که این باکتریها دارای مزیت سازگاری کامل با اکولوژی دهان انسان هستند، وجود پروبیوتیک ها در میکرو فلور بومی انسان باید مورد مطالعه قرار گیرد. مطالعات قبلی در مورد فواید پروبیوتیک ها بر میکروبیوم روده انسان موید وجود ی افته های امیدوارکننده ای برای درمان اختالالت مربوط به روده می باشند. با در نظر گرفتن این فواید سالمتی ، پروبیوتیک ها اکنون در مواد غذا یی مختلف که به عنوان غذای کاربردی شناخته می شوند، استفاده شده است. در این مطالعه به بررسی اثرات مفید پروبیوتیک ها بر سالمت انسان پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، ارتقاء سالمت، نرمال بیوتا، اختالالت روده، غذای کاربردی
  • فاتح رحیمی، ساناز خاشعی صفحات 21-31
    سابقه و هدف

    زخم پا به عنوان یک عارضه شایع در افراد دیابتی محسوب می شود و عفونت این زخمها باعث افزایش میزان عوارض و مرگ و میر بیماران می شود. علیرغم اینکه میکروارگانیسمهای مختلفی در ایجاد عفونت زخم پای دیابتی نقش دارند، اما استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین، بیماریزای مهم بیمارستانی و مرتبط با جامعه، به عنوان مهمترین عامل شناخته می شود. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی ژنهای رمزکننده عوامل حدت مختلف در میان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین جداسازی شده از بیماران مبتال به عفونت زخم پای دیابتی در شهر تهران به انجام رسیده است.

    روش کار

    در این مطالعه در طی سالهای 1400-1401 ،152 ایزوله استافیلوکوکوس اوریوس جداسازی شده از بیماران مبتلا به عفونت پای دیابتی از آزمایشگاه یک بیمارستان در تهران جمع آوری گردید و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن nucA مورد تایید قرار گرفتند. برای تعیین مقاومت سویه ها به متی سیلین از پرایمرهای اختصاصی ژنهای mecA و mecC استفاده گردید و جهت تایپینگ سویه های مقاوم به متی سیلین از روش های SCCmec تایپینگ و پروفاژ تایپینگ با آزمونهای PCR-multiplex جداگانه استفاده گردید. حضور ژنهای مربوط به 6 انتروتوکسین  A ،E ،G ،K ،P و Q  و 5 عامل بیماریزایی  همولیزین، استافیلوکیناز، -tsst 1 ،اکسفولیاتیو توکسین A و PVL  با استفاده از پرایمرهای اختصاصی تعیین گردید.

    یافته ها

    در مجموع 58 سویه 38 درصد واجد ژن mecA به عنوان استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین انتخاب شدند و 3 SCCmec تایپ II 12 درصد، III 69 درصد و V 19 درصد در میان سویه ها شناسایی گردید. همچنین، سویه ها واجد 6 تایپ پروفاژ SGA ،SGB ،SGF ،SGFa ،SGFb و SGL بودند که تایپهای پروفاژی SGF ،SGFa و SGFb غالبترین تایپها بودند و 4 الگوی پروفاژی نیز در میان سویه ها تعیین گردید که الگوی پروفاژی شماره 3 مشتمل بر SGB ،SGF ،SGFa ،SGFb فراوانترین الگو بود. تمامی سویه ها واجد ژنهای انتروتوکسینی sea ،sek و seq و همچنین ژنهای بیماریزایی hlb و sak بودند و فراوانی ژنهای see ،seg ،sep ،eta ،1-tsst و pvl به ترتیب محدود به 24 ،29 ،36 ،26 ،14 و 11 درصد سویه ها بود. از طرف دیگر، سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین اکتسابی از جامعه واجد SCCmec تایپ V و تایپ پروفاژ SGA بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه موید وجود عوامل حدت مختلف مرتبط با پروفاژها در میان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین جداسازی شده از بیماران مبتال به عفونت زخم پای دیابتی در تهران است، که آنها را قادر به تولید طیف وسیعی از بیماریها می سازد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، عفونت پای دیابتی، عوامل بیماریزایی، انتروتوکسین، پروفاژ تایپینگ، SCCmec تایپینگ
  • مهسا عثمانی، مرضیه قاسمی، علیرضا داشی پور، علی سنجرانی، ناصر کیخا صفحات 33-38
    سابقه و هدف

    ولوواژینیت کاندیدیایی عود کننده یک عفونت بسیار مهم مرتبط با زنان در سنین باروری می باشد که ممکن است فرد حداقل چهاربار درسال مبتال به این عفونت شده باشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر اسانس آویشن و میخک در ایزوله های بالینی ولوواژینیت کاندیدایی عودکننده انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی از 60 بیمار مشکوک به ولوواژینیت کاندیدایی عودکننده مراجعه کننده به مراکز درمانی زاهدان طی یک دوره 6 ماهه نمونه گیری شد. تشخیص قطعی کاندیداها با استفاده از تست های فنوتیپی  لوله زایا، تولید کالمیدوکونیدی و پیگمان کاندیدا روی محیط کروم آگار و ژنوتیپی انجام شد. تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی  MIC  با استفاده از روش براث میکرودایلوشن اسانس های آویشن، میخک و داروی فلوکونازول در ایزوله های بالینی انجام گرفت.

    یافته ها

    فراوانی کاندیدا آلبیکنس 66/56 % و کاندیدا کروزیی 34/43 %بدست آمد. MIC90 اسانس های آویشن و میخک برای ایزوله های بالینی ولوواژنیت عودکننده کاندیدا آلبیکنس به ترتیب 9/3 و 97/0 میکرولیتر در میلی لیتر بدست آمد (p≤05.0).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که گونه های آلبیکنس و کروزیی کاندیدا به ترتیب ازعوامل شایع ایجاد کاندیدیازیس ولووازنیت عود کننده هستند. در شرایط آزمایشگاهی اسانس میخک در مقایسه با اسانس آویشن اثر ضد قارچی بیشتری در مهار عوامل ایجاد کننده ولوواژنیت عود کننده کاندیدایی داشت.

    کلیدواژگان: کاندیدا، اسانس، ولوواژنیت عود کننده
  • علی قاسمی، فاتح رحیمی، محمد کتولی صفحات 39-53
    سابقه و هدف

    عفونت دستگاه ادراری یکی از شایعترین عفونتها و از مهمترین دلایل مرگ و میر در انسان به شمار می رود. اشرشیا کالی اوروپاتوژنیک عامل اصلی عفونت ادراری در انسان است که به علت توانایی این باکتری برای تشکیل بیوفیلم منجر به مقاومت سطح بالا نسبت به کالسهای مختلف آنتی بیوتیکی می شود. تشکیل بیوفیلم شاخص اصلی ایجاد عفونتهای پایدار و عود عفونتهای ادراری محسوب می شود. این مطالعه با هدف تعیین شیوع سویه های اشرشیا کالی اوروپاتوژنیک مولد بیوفیلم و بررسی ارتباط مقاومت آنتی بیوتیکی با کمیت و کیفیت بیوفیلم تشکیل شده در بیماران مبتال به عفونت ادراری در اصفهان انجام گرفته است.

    روش کار

    جهت انجام این مطالعه در طی سال 1396 ،در مجموع 213 ایزوله شکوک به اشرشیا کالی از افراد مبتلا به عفونت ادراری در یک بیمارستان مرجع در اصفهان جمع آوری و با استفاده از آزمونهای تشخیصی بیوشیمیایی و تاییدی PCR مورد شناسایی قرار گرفتند. تولید کورالی 1 /سلولز و تشکیل بیوفیلم به ترتیب با استفاده از آزمونهای کیفی قرمز کنگو و کمی میکروتیتر پلیت مورد بررسی قرار گرفت. حساسیت سویه های مولد بیوفیلم نسبت به 17 آنتی بیوتیک به روش انتشار دیسک و بر اساس دستورالعمل های Clinical .گردید تعیین & Laboratory Standards Institute (CLSI).

    یافته ها

    با استفاده از آزمونهای معمول بیوشیمیایی و PCR در مجموع 166 سویه  78 درصد به عنوان اشرشیا کالی مورد شناسایی و تایید قرار گرفتند. براساس نتایج آزمونهای کیفی ژلوز قرمز کنگو و کمی میکروتیتر پلیت، در مجموع 39 سویه  23 درصد  قادر به تشکیل بیوفیلم با واسطه تولید کورالی و/یا سلولز بودند. بالاترین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی در سویه های اشرشیا کالی بیوفیلم مثبت نسبت به آمپی سیلین و به دنبال آن سفوتاکسیم، سفپودوکسیم و سفتریاکسون مشاهده شد. از طرف دیگر، کارباپنمها و آمینوگلیکوزیدها نیز موثرترین آنتی بیوتیکها بر علیه عفونتهای ناشی از اشرشیا کالی اوروپاتوژنیک مولد بیوفیلم بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده شیوع بالای سویه های اشرشیا کالای اوروپاتوژنیک مولد بیوفیلم مقاوم به آنتی بیوتیک در میان بیماران مبتلا به عفونت ادراری در اصفهان است. علاوه بر این، ارتباط مستقیمی میان توانایی تولید بیوفیلم قوی و مقاومت آنتی بیوتیکی سطح بالا در سویه های اشرشیا کالی بیوفیلم مثبت مشاهده گردید .

    کلیدواژگان: عفونت مجاری ادراری، اشرشیا کالی اوروپاتوژنیک، بیوفیلم، کارباپنمها، آمینوگلیکوزیدها
|
  • Mona Sadat Larijani, Mostafa Salehi-Vaziri, MohammadHassan Pouriayevali, Delaram doroud, Farhad Riazi-rad, Ehsan mostafavi, Fatemeh Asharafian, Anahita Bavand, Amitis Ramezani Pages 1-8

    The COVID-19 pandemic has led to great efforts to achieve effective vaccines with different approaches around the world, and different vaccine platforms have been developed against SARSCoV-2. Meanwhile, these technologies are still being investigated to obtain more data on the efficacy of combined vaccine platforms. The purpose of this study is to investigate the power of neutralizing antibodies of vaccinated people against COVID-19 in different vaccination regimens in Iran. We investigated Sinopharm/Sinopharm, Sinopharm/PastoCovac or Plus, AstraZeneca/AstraZeneca and AstraZeneca/ PastoCovac Plus recipients. The sera samples were collected from vaccinated individuals 3 weeks after the booster shots. cVNT test was done on the samples after sera dilution. The results showed that all the vaccine regimens induced neutralizing antibodies. Nevertheless, the combinational vaccine regimens in Sinopharm primed individuals showed greater neutralizing potency comparing to the homologous group. Moreover, PastoCovac Plus showed similar ability to AstraZeneca vaccine regarding neutralizing Wuhan and BA.5 variants.

  • Elahe Ebrahimi, Fateh Rahimi Pages 9-20

    The consumption of healthy and natural food supplements in dietary plans positively impact food quality. Additionally, replacing chemical compounds with beneficial alternatives can enhance the functions of different body systems, including the digestive, immune, and nervous systems. Probiotics are foods and/or supplements that contain non-pathogenic microbes such as bacteria and yeast that colonize the gut and can potentially yield a variety of health benefits. The ability of probiotics to modify the immunological response of the host, antagonize pathogenic microbes, or compete for adhesion sites with pathogenic microorganisms is related to the action of probiotics against microorganisms. Different studies make it possible to identify the probiotics that are most suitable for a given application such as food items (cheese, milk, and yogurt) or supplements (chewing gum, lozenges). Because these bacteria have the benefit of being completely adapted to the human oral ecology, the presence of probiotics in the native human microflora should be studied. Previous studies regarding the benefits of probiotics on the human intestinal microbiome indicating the promising findings for the cure of gut-related disorders. Considering these health benefits of probiotics, now it has been applied to different food materials which are designated as functional food. This review explored a portrait of the beneficial effects of probiotics on human health.

    Keywords: probiotics, health improvement, normal biota, gut-related disorders, functional food
  • Fateh Rahimi, Sanaz Khashei Pages 21-31
    Background

    Foot ulcer is a common complication in diabetic subjects and infection of these wounds contributes to increased rates of morbidity and mortality. Diabetic foot infections (DFI) are caused by a multitude of microbes and methicillin resistant Staphylococcus aureus (S. aureus) (MRSA), a major nosocomial and community-associated pathogen, significantly contributes to wound infections as well. The aim of this study was to determine the frequency of genes encoding different virulence factors among MRSA strains isolated from patients with diabetic foot infection in Tehran.

    Materials and Methods

    In this study a total of 152 S. aureus isolated from patients with DFI in a laboratory of a hospital in Tehran were collected and confirmed by specific primers for nucA gene. The resistance of strains to oxacillin was determined using specific primers for mecA and mecC genes and separate multiplex-PCR assays were employed to type the MRSA strains. The presence of 6 enterotoxin (A, E, G, K, P and Q) genes and 5 virulence factors (hlb, sak, tsst-1, eta and PVL) among the strains were tested by specific primers.

    Results

    A total of 58 (38%) mecA gene positive strains were selected as MRSA and 3 SCCmec types II (12%), III (69%) and V (19%) were detected among strains. Also, strains harbored 6 prophage types (SGA, SGB, SGF, SGFa, SGFb and SGL), in which SGF, SGFa and SGFb were the most prevalent types; and 4 prophage patterns were also determined, which pattern 3 (consisting of SGB, SGF, SGFa and SGFb) was the dominant one. All strains were positive for sea, sek and seq enterotoxin genes and hlb and sak virulence genes. Moreover, the frequency of see, seg, sep, eta, tsst-1 and pvl was limited to 24, 29, 36, 26, 14 and 11% of strains. On the other hand, community acquired MRSA (CA-MRSA) strains harbored SCCmec type V and were positive for SGA prophage type.

    Conclusion

    The results of the present study indicated the presence of prophage associated different virulence factor genes among MRSA strains isolated from patients with DFI, which enable them to produce a variety of diseases.

    Keywords: Diabetic foot infections, MRSA, virulence factors, enterotoxins, prophage typing, SCCmec typing
  • Mahsa Osmani, Marzieh Ghasemi, Alireza Dashipour, Ali Sanjarani, Nasser Keikha Pages 33-38
    Background and purpose

    Recurrent vulvovaginal candidiasis is an important gynaecological problem in medicine. Candida vulvovaginitis is the second cause of vaginitis in women after bacterial infections. This study aimed to investigate the effect of thyme and clove essential (TEO and CEO) oil in clinical isolates of recurrent vulvovaginal candidiasis.

    Materials and methods

    In this experimental study, 60 samples were taken from patients suspected of recurrent vulvovaginitis who were referred to Zahedan medical centers over a period of 6 months. Definitive diagnosis of candidates was done using germ tube tests, chlamydoconidia production and Candida pigment on CHROMagar candida medium. The minimum inhibitory concentration (MIC) was determined according to the CLSI M27 document of TEO, CEO and fluconazole drug in clinical isolates.

    Results

    The frequency of Candida albicans was 56.66% and Candida krusei was 43.34% in clinical isolates. The MIC90 of thyme and clove essential oils for clinical isolates of Candida albicans recurrent vulvovaginitis were 3.9 and 0.97 µl/ml, respectively.

    Conclusion

    The results of this study showed that Candida albicans and Candida krusei are common causes of candidiasis and recurrent vulvovaginitis, respectively. Also, compared to thyme essential oil, clove essential oil had a better antifungal effect in inhibiting the causative agents of recurrent vulvovaginal candidiasis.

    Keywords: Candida, thyme essential oil, recurrent vulvovaginal candidiasis, cloves
  • Ali Qasemi, Fateh Rahimi, Mohammad Katouli Pages 39-53
    Background

    Urinary tract infection (UTI) is one of the most common bacterial infections, and a significant cause of morbidity in humans. Uropathogenic Escherichia coli (UPEC) is known as the primary cause of UTI and due to its ability to form biofilm results in high level resistance to different classes of antibiotics. Biofilm formation is a major determinant for the persistence and recurrence of UTI. In this study we aimed to determine the prevalence of biofilm producing UPECs and the relationship between antibiotic resistance and the quantity and quality of biofilm formation in patients with UTI in Isfahan.

    Materials and Methods

    During 2017, a total of 213 suspected E. coli isolates were collected from patients with UTI in a referral hospital in Isfahan and were identified using common biochemical and PCR confirmatory diagnostic tests. Production of curli/cellulose, and, biofilm formation was assessed using qualitative Congo red agar (CRA) and quantitative microtiter plate (MTP) methods, respectively. Biofilm producing strains were tested for susceptibility to 17 antibiotics using disk diffusion method by the guidelines of Clinical & Laboratory Standards Institute (CLSI).

    Results

    A total of 166 strains (78%) were identified and confirmed as E. coli using common biochemical and PCR tests. According to the results of qualitative CRA and quantitative MTP assays, 39 strains (23%) were able to form curli and/or cellulose and were biofilm positive. The highest resistance rate of biofilm producing E. coli strains was against ampicillin followed by cefotaxime, cefpodoxime and ceftriaxone. On the other hand, carbapenems and aminoglycosides were also the most effective antibiotics against UPEC infections.

    Conclusion

    The results of the present study indicating the high prevalence of antibiotic resistant biofilm producing UPEC strains among patients with UTI in Isfahan. Moreover, a direct relationship between the strong biofilm production and high level antibiotic resistance was also found.

    Keywords: UTI, UPEC, biofilm, carbapenems, aminoglycosides