فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی البرز - سال دوازدهم شماره 4 (پاییز 1402)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی البرز
سال دوازدهم شماره 4 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • هاجر توکلی*، فاطمه قاسمی مدائن، لادن خیابانی، مهرداد امیری، نیلوفر یادگاری، عاطفه فلاح نژاد، پروین محبوبیان، زهرا صادقی، فرناز سپندار صفحات 362-371
    مقدمه

    اختلالات ناشی از کمبود ید، یکی از مهم ترین اختلالات اپیدمیک در دنیا می باشد. در دو دهه ی گذشته، حذف اختلالات ناشی از کمبود ید، به عنوان بخشی از استراتژی های ملی تغذیه ای شناخته شده است. هدف از مطالعه ی حاضر، ارزیابی ید ادراری و عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان ابتدایی استان البرز می باشد.

    شیوه مطالعه: 

    در یک مطالعه ی مقطعی، تعداد 240 دانش آموز از هر دو جنس، در گروه سنی 8 تا 10 ساله از مناطق شهری و روستایی شهرستان استان البرز به صورت تصادفی و به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ادرار شرکت کنندگان، جمع آوری و ید ادراری اندازه گیری شد. اطلاعات درباره ی مواد مغذی دریافتی توسط روش 24 ساعت یادآمد خوراک جمع آوری شد. پرسشنامه های مربوط به داده های عمومی و اندازه گیریهای تن سنجی (قد، وزن، نمایه توده بدنی) توسط کارشناس تغذیه انجام شد. سطح معنی داری (P-value<0.05) در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     از بین 240 شرکت کننده در این پژوهش، با  توزیع جنسیتی 118 دختر و 110 مرد، تنها 37% در وضعیت نرمال قرار داشتند.  20% از دانش آموزان کمبود ید و 43% ید ادرار بیش از حد نرمال داشتند. میانگین ید ادراری در دو گروه دختر و پسر تفاوت معناداری را نشان نداد. رابطه ضعیف اما معناداری میان متغیر زمان پخت غذا و میانگین ید ادراری وجود داشت. ارتباط بین نمایه توده بدنی و میانگین ید ادراری، همبستگی از نوع منفی ضعیف را نشان داد که از نظر آماری معنادار بود(p< 0.02).

    نتیجه گیری

    شیوع اختلالات مربوط به ید(زیادی و کمبود ید) در سال های اخیر در استان البرز افزایش یافته است. اصلاح الگوی مصرف نمک های ید دار و وضعیت نمایه توده بدنی به نظر می رسد می تواند در کاهش اختلالات موثر باشد

    کلیدواژگان: ید ادراری، دانش آموزان دبستانی، مواد مغذی دریافتی، الگوی مصرف نمک، نمایه توده بدنیدنی
  • میثم هدایت نژاد، معرفت سیاه کوهیان*، عباس نقی زاده باقی، افشین رهبرقاضی صفحات 372-382
    مقدمه

    مصرف نوشیدنی های انرژی زا اغلب به افراد علاقمند به دو و میدانی و شیوه زندگی فعال در بازار عرضه می شود. ورزشکاران معتقدند که می توان از نوشیدنی های انرژی زا برای افزایش عملکرد آنها در طول تمرین و رقابت استفاده کرد. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی تاثیر مصرف RedBull و Mega Basic بر لاکتات خون و توانایی های بی هوازی در مردان جوان فعال بود.

    مواد و روش ها

    60 ورزشکار داوطلب مرد جوان (سن: 74/1 ± 33/22 سال، قد: 66/7 ± 26/181 و وزن: 52/14 ± 57/76 کیلوگرم) به طور تصادفی انتخاب و در این مطالعه شرکت کردند. این تحقیق در دو جلسه جداگانه با فاصله 4 روزه استراحت انجام شد. در جلسه اول ، آزمودنیها پس از خوردن صبحانه استاندارد ، در تست RAST شرکت کردند و میزان لاکتات خون آنها با استفاده از نمونه خون اواسط نوک انگشت دست ، در دو مرحله توسط یک لاکتومتر گواهی سنجیده شد. : 1) قبل از شروع آزمون، 2) بلافاصله پس از آزمون. در جلسه دوم ، افراد به طور تصادفی به سه گروه RedBull ، MegaBasic  و Placebo تقسیم شدند. بلافاصله پس از صرف صبحانه (چهل دقیقه قبل از آزمایش) ، هر گروه 6 میلی لیتر در کیلوگرم از نوشابه های مرتبط را دریافت کرد.

    یافته های پژوهش: 

     نتایج ما نشان داد که مصرف نوشیدنی های RedBull و MegaBsic هیچ تاثیری در توانایی لاکتات خون و توانایی های بی هوازی نداشته است. یافته های اصلی این شاخص ها تاثیر معنی داری بر قدرت بی هوازی و سطح لاکتات خون پس از آزمایش RAST  ندارد.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین ، ممکن است مصرف حاد RedBull و MegaBesic قبل از ورزش بی هوازی اثرات ارگوژنیکی نداشته باشد.

    کلیدواژگان: نوشیدنی های انرژی، عملکرد ورزشی، متغیرهای بدنی
  • مهدی زنگنه بایگی، مصطفی پیوند* صفحات 383-394
    زمینه و هدف

    بیماریهای قلبی عروقی از بیماریهای شایع در جهان بوده و شایع ترین علت مرگ و میر بزرگسالان در دنیا شناخته شده، از این بین شیوع بالای پرفشاری خون در سراسر جهان و ایجاد عوارض جدی آن بر ارگانهای بدن که سومین عامل کشنده در دنیا محسوب می شود و سبب یک مرگ از هر هشت مرگ می باشد، بسیج ملی کنترل فشار خون جهت تمامی افراد بالای 30 سال در سراسر ایران در خرداد ماه سال 1398 آغاز گردید. به منظور بررسی اثرات و استفاده از تجارب افراد از کمپین، پژوهش حاضر با هدف تبیین تجارب ارایه دهندگان در مورد کمپین فشار خون در ایران انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع پژوهش های کیفی به روش تحلیل محتوا بود که با هدف کاربردی در سال 1398 انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل تمام خدمت دهندگان واحد های تابعه معاونت بهداشتی بودند. جهت پیشگیری از تاثیر ذهنیات محقق بر مصاحبه ها و فرایند پژوهش، پژوهشگر صرفا مصاحبه شونده را در مسیر پاسخ به سوالات قرار داده و از هرگونه القا و تاثیر وی مبتنی بر ذهنیت های خود جلوگیری می کردند. داده‏ها با استفاده از چک لیست مصاحبه نیمه‏ ساختار یافته جمع آوری شد و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شد .

    یافته ها

    در این مطالعه 42تعداد نفر شرکت کردند، پس از تحلیل مصاحبه ها تعداد 4درون مایه اصلی(طرح تحول، محتوای بسته خدمت، منابع مالی، کمپین موقتی) و 23 درون مایه فرعی استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    ادغام برنامه های موقتی، کوتاه مدت و پیش بینی نشده به صورت عمودی در سیستم بهداشتی باعت کاهش کیفیت و افزایش حجم کاری پرسنل می شود که نیاز به بازنگری بسته خدمتی فعلی و توجه به کارسنجی و زمان سنجی فعالیت ها دارد.

    کلیدواژگان: کمپین، فشار خون، غیر واگیر، تحلیل محتوا
  • مرتضی نظری*، شهروز یزدانی، فاطمه رحیمی صفحات 395-407
    زمینه و هدف

    آزمایشگاه ها به طورمتوسط حدود4درصدازبودجه بیمارستان هارابه خوداختصاص داده واغلب به عنوان کانون اصلی کنترل هزینه های بهداشتی درمانی مدنظرقرارمی گیرند. امروزه طیف گسترده ای از گزینه های اتوماسیون در حوزه آزمایشگاه وجود دارد که برای بهبود کیفیت ، توان و کارآیی آزمایش های آزمایشگاهی طراحی شده اند .هدف ازانجام این مطالعه بررسی تاثیر اجرای برنامه Auto Stop Order  بر  مدیریت درخواست و هزینه آزمایشات پر تکرار و پرهزینه در مرکز آموزشی درمانی شهید رجایی کرج می باشد.

    روش تحقیق: 

    این پژوهش تحلیلی وازنوع مقایسه ای می باشد.وازنظرزمانی انجام کاربه صورت مقطعی - طولی است . برای گردآوری داده هاازفرم جمع آوری اطلاعات استفاده شدوپس ازجمع آوری داده ها درقبل ازاجرای برنامه Auto Stop Order(سال1396) وبعدازاجرای برنامهAuto Stop Order(سال1397) ازطریق نرم افزارspss19وExcel اطلاعات موردتحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    جهت استقراربرنامه Auto Stop Orderبرای کنترل میزان درخواست وهزینه آزمایشات پرتکرار ابتدا تعداددرخواست ومیزان هزینه کل آزمایشات درمرکزآموزشی درمانی شهیدرجایی موردبررسی قرارگرفت وازبین کل سرویس های آزمایشگاهی که دربیمارستان درخواست می شود تعداد 27خدمت آزمایشگاهی برای اعمال دربرنامه Auto Stop Orderانتخاب شدند. درمجموع تعدادکل درخواست ها بعدازاجرای برنامه Auto Stop Orderبه میزان%11-درصدوبه تعداد8100خدمت آزمایشگاهی کاهش نشان داد.وهمچنین بعدازاجرای برنامه Auto Stop Orderبرروی 27آزمایش پرهزینه، هزینه آزمایش ها به میزان %16درصد ومبلغ 445.004.725ریال کاهش داشت.

    نتیجه گیری

    استفاده ازبرنامه توقف خودکاردرخواست آزمایشات Auto Stop Order می تواند منجربه تجویزمنطقی درخواست آزمایش ها طبق گایدلاین های بالینی ،کاهش هزینه های اقدامات تشخیصی بیماران وکنترل منابع و صرفه جویی در هزینه های  آزمایشگاه بیمارستان ها گردد.بنابراین بایستی مدیران وسیاست گذاران نظام سلامت بستر مناسب رابرای استفاده ازاین برنامه به عنوان راهکار کاهش هزینه ها درآزمایشگاه بیمارستان های دولتی سطح کشورایجادنمایند.

    کلیدواژگان: Auto Stop Order، هزینه، آزمایش
  • مریم محمدی، باقر گل محمدی فرید* صفحات 408-416
    مقدمه

    رنگ یکی از مهمترین و پیچیده ترین اجزا در دندانپزشکی زیبایی است. تطابق رنگ دندان با ترمیم از سخت ترین کارها در دندانپزشکی ترمیمی محسوب می شود. یکی از جنبه های مهم آموزش دندانپزشکی آموزش و فراگیری تطابق رنگ است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر روش آموزش حضوری و مجازی بر بهبود توانایی تعیین رنگ توسط دانشجویان دندانپزشکی دانشکده دندانپزشکی البرز بود .

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی مورد- شاهدی، 40 نفر از دانشجویان دوره بالینی دندانپزشکی البرز به تصادف به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول به صورت حضوری و گروه دوم به صورت مجازی تحت آموزش تطابق رنگ قرار گرفتند. از دانشجویان خواسته شد قبل، بعد و یک ماه بعد از آموزش با استفاده از سری تعیین رنگ ویتا کلاسیک، به تعیین رنگ نمونه ها بپردازند. نتایج با آزمونهای آماری کای-دو و دقیق فیشر و با نرم افزار آماری SPSS v24  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    آموزش در هر دو گروه موثر بود ولی بین روش آموزش حضوری و مجازی تفاوتی مشاهده نشد در بررسی رابطه بین جنس و ترم تحصیلی با توانایی تشخیص رنگ دندان در هر دو روش حضوری و مجازی تفاوت معنی داری مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    آموزش حضوری و مجازی در بهبود دقت تعیین رنگ تاثیری ندارد و نیاز به تبیین و تداوم آموزشهای لازم در این زمینه در دندانپزشکان عمومی و دانشجویان دندانپزشکی جهت ارتقای سطح دانش و آگاهی آنان در زمینه توانمندی تعیین رنگ را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش، تعیین رنگ دندان، ته رنگ
  • مهناز دهقانی، مهرداد شریعتی* صفحات 417-427
    زمینه و هدف

    کورکومین دارای فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است. هدف از این پژوهش بررسی اثر حفاظتی کورکومین بر تغییرات غلظت سرمی هورمون های LH,FSH ، تستوسترون و بافت بیضه القاشده توسط متوترکسات در موش صحرایی نر بالغ بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 30 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار با وزن تقریبی 260-230 گرم  به 6 گروه 5 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل، گروه شاهد:  1 میلی لیتر آب مقطر به عنوان حلال، گروه تجربی 1: متوترکسات (5 میلی گرم بر کیلوگرم)، گروه تجربی 2: کورکومین (400 میلی گرم بر کیلوگرم)، گروه تجربی 3: متوترکسات (5 میلی گرم بر کیلوگرم) + کورکومین (200 میلی گرم برکیلوگرم)، گروه تجربی 4: متوترکسات (5 میلی گرم بر کیلوگرم) + کورکومین (400 میلی گرم برکیلوگرم). پس از 28 روز تیمار به صورت تزریق گاواژ ، خون گیری مستقیم از قلب جهت اندازه گیری غلظت سرمی هورمون های LH، FSH و تستوسترون انجام شد. بیضه ها خارج و تغییرات بافتی بعد از رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ایوزین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج داده ها بر اساس آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و تست Tukey تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در گروه دریافت کننده متوترکسات نسبت به گروه های کنترل و شاهد سطح هورمون تستوسترون، تعداد اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت، اسپرم و لیدیگ کاهش و سطح سرمی LH,FSH به طور معنی داری افزایش یافت. در گروه های دریافت کننده متوترکسات+ کورکومین، کورکومین توانست اثرات نامطلوب ایجاد شده توسط متوترکسات را جبران کند (P <0.05).

    نتیجه گیری

    کورکومین قادر است تغییرات غلظت سرمی تستوسترون، FSH، LHو بافت بیضه القاشده توسط متوترکسات را در موش های صحرایی نر بالغ بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: کورکومین، متوترکسات، تستوسترون، بیضه، موش صحرایی نر بالغ
  • رضا زارع دار، مجید حسن پورعزتی* صفحات 428-437
    زمینه و هدف

    علیرغم رشد داروهای جدید در 20 سال گذشته، نسبت موفقیت در درمان صرع های مقاوم به دارو تغییری پیدا نکرده است. در این مطالعه، اثر درمان همزمان با ویتامین ب-6 و کاربامازپین بر مدت پاسخ تونیک، سطح مالون دی آلدیید (MDA) و فاکتور نکروز توموری آلفا (TNF-α) در مغز موش های نوزاد در مدل الکتروشوک حداکثری (MES) بررسی شد.

    مواد و روش ها

    هفتاد سر موش صحرایی ویستار نوزاد به گروه های زیر تقسیم شدند: کنترل، MES، کاربامازپین (40 میلی گرم بر کیلوگرم)، ویتامین ب-6 (300 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم)، ویتامین ب-6 (300میلی گرم بر کیلوگرم) + کاربامازپین (40 میلی گرم بر کیلوگرم)، ویتامین ب-6 (600 میلی گرم بر کیلوگرم) + کاربامازپین (40 میلی گرم بر کیلوگرم). تمام داروها یک ساعت قبل از اعمال MES به صورت درون صفاقی تزریق شدند. مدت زمان راست شدن پاها (HLE) و سطح MDA و TNF-α درهموژنای مغز موش ها اندازه گیری شد.

    نتایج

    درمان با هر دو دوز ب-6 از مرگ موش ناشی از الکتروشوک جلوگیری کرد، اما درمان ترکیبی اثر کاهش هم افزایی نداشت. درمان با ویتامین ب-6 (300 میلی گرم/کیلوگرم) و کاربامازپین (40 میلی گرم/کیلوگرم) به تنهایی مدت زمان راست شدن پاها را کاهش (01/0p<) دادند. ویتامین ب-6 (600 میلی گرم/کیلوگرم) اثر کاهنده کاربامازپین را در مدت زمان راست شدن پاها در مقایسه با گروه کاربامازپین به تنهایی افزایش داد. تشنج منجر به افزایش سطح MDA و TNF-α در مغز موش ها شد. گرچه تجویز ویتامین ب-6 سبب کاهش سطح MDA و TNF-α در مغز موش ها شد ولی تجویز توام آنها اثر هم افزایی بر مهار این فاکتورها نگذاشت.

    نتیجه گیری

    گرچه سرکوب MDA و TNF-α در مغز در میانجی گری اثرات ضد تشنجی B-6 و کاربامازپین نقش دارند، اما در هم افزایی اثر ضد تشنجی آنها دخالتی ندارند.

    کلیدواژگان: فاکتور تومور نکروزی-آلفا، مالون دی آلدئید، تشنج، ویتامین ب-6، کاربامازپین، موش نوزاد
  • منا مشیری، منیژه فقیه، فاطمه احمد زاده، سعید عابدیان کناری* صفحات 438-447
    مقدمه

    Inflammatory bowel disease; IBD ،یک بیماری چندین عاملی است که شامل دو بیماری کرون و کولیت اولسراتیو می باشد. کولیت اولسراتیو یک بیماری التهابی و عودکننده دستگاه گوارش است که منشاء آن ناشناخته می باشد. در این مطالعه برای ایجاد مدل آزمایشگاهی کولیت اولسراتیو از اسید استیک 4 درصد (در حجم های مختلف) استفاده شد و پاسخ ایمونولوژیک آن بر شدت علایم بالینی در گروه های موشی نژاد BALB/c مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، چهار گروه موش آزمایشگاهی نژاد BALB/c در نظر گرفته شد. به موش های گروه کنترل، 100 میکرولیتر نرمال سالین و به هر یک از گروه های مورد مطالعه، به ترتیب 60 ،80 و 100 میکرولیتر اسید استیک 4 درصد بصورت اینترارکتال تزریق شد. سه روز پس از تزریق و بعد از القای کولیت اولسراتیو، موش ها آسان کشی شده و مورد بررسی های ماکروسکوپی و میکروسکوپی قرار گرفتند. ارزیابی سایتوکاین های التهابی و ضدالتهابی (IFNγ و IL-10)، در مایع رویی سلول های طحال بدست آمده از گروه های مورد مطالعه، بوسیله الایزای ساندویچ انجام گرفت.

    یافته ها

    در بررسی های میکروسکوپی و بافت شناسی، ارتشاح لنفوسیتی معنی داری در گروه های موشی تزریق شده با هر یک از دوزهای 60، 80 و 100 میکرولیتر اسید استیک نسبت به گروه کنترل مشاهده شد که در این بین ، استفاده از دوز 100 میکرولیتر اسید استیک منجر به القای کولیت با علایم حاد و بدون مرگ و میر در موش ها شد. همچنین ارزیابی سایتوکاین ها بعد از القای کولیت اولسراتیو نشان دهنده افزایش و کاهش معنی داری، به ترتیب در سطوح IFNγ و IL-10 در گروه دریافت کننده اسید استیک با دوز 100، در مقایسه با گروه کنترل و سایر گروه ها بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد استفاده از  غلظت 100 میکرولیتر اسید استیک 4 درصد با پروتکل ارایه شده میتواند به عنوان یک دوز بهینه سبب القای کولیت حاد تجربی در موش های BALB/c  ماده شود.

    کلیدواژگان: بیماری التهابی روده، مدل حیوانی، کولیت حاد، اسید استیک
  • علی قائدنیای جهرمی، لیلی پناغی*، سعید ایمانی، محمود حیدری، علیرضا نوروزی صفحات 448-467
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین ابزاری جهت ارزیابی ساختار سازمانی مراکزگذری کاهش آسیب اعتیاد انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش با روش تحلیل کیفی پرسشنامه ایجاد شد، و با روش کمی تحلیل عاملی تاییدی ویژگی های روانسنجی مورد بررسی قرار گرفت. جامعه پژوهش شامل متخصصین و مسیولین شاغل در مراکز گذری در سال 98 و 99 بودند. نمونه گیری در بخش کیفی تا اشباع نظری ادامه پیدا کرد و در بخش کمی به تعداد 237 نفر انجام شد. در بخش کیفی از روش مصاحبه با متخصصین و مسیولین مراکز گذری و از طریق تحلیل مضمون شاخص های مهم شناسایی شد و ابزار تدوین گردید و در بخش کمی از طریق تحلیل عاملی تاییدی به اعتبار سنجی ابزار پرداخته شد. ابزار پژوهش در بخش کیفی شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته بود و در بخش کمی ابزار ساخته شده در مرحله کیفی بود.

    یافته ها

    در مجموع تعداد 10 مضمون در بخش کیفی به نام های موسس، کارکنان، سازمان حمایت کننده، محیط فیزیکی، پایش و نظارت، برنامه آموزش، تیم Out Reach، آمار و اطلاعات، عملکرد و حمایت گری اجتماعی و مسیولانه به عنوان زیر کدهای ساختار سازمانی به دست آمد و در نهایت منجر به ساخت پرسشنامه با یک مقیاس اصلی و 10 مولفه و جمعا 80 گویه شد. در بخش کمی نتایج تحلیل عاملی تاییدی حاکی از برازش مدل با داده ها بود (0.02=RMSEA  و 1.16=Chi2/df).

    نتیجه گیری

    پرسشنامه تدوین شده ابزاری مناسب جهت سنجش ساختار سازمانی کاهش آسیب در مراکزگذری کاهش آسیب است و بنابراین می توان از این ابزار در سطح گسترده جهت سنجش ارایه خدمات مراکزگذری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مراکزگذری کاهش آسیب اعتیاد، تحلیل عاملی، ابزار سنجش، ساختار سازمانی
  • محمد سلیمان نژاد*، محسن نیازی، طاهره سلیمان نژاد صفحات 468-476
    اهداف

    ارتکاب رفتارهای پرخطر، باعث تهدید سلامتی و مخاطراتی برای آینده افراد و جامعه است. افکار غیرمنطقی در تفسیر و ارزیابی افراد در مورد واقعیت های زندگی، نقش مختل کننده ای دارند. هدف این تحقیق، بررسی تاثیر و ارتباط بین باورهای غیرمنطقی و ناکارآمد و گرایش به رفتارهای پرخطر در بین جوانان و نوجوانان شهر کاشان است.

    روش

    روش تحقیق به کار رفته در پژوهش حاضر پیمایشی بوده و نمونه آماری پژوهش تعداد 552 نفر از جوانان و نوجوانان شهر کاشان براساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری احتمالی متناسب با حجم به عنوان نمونه نهایی انتخاب گردیدند. پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ و اعتبار آن بر اساس نظرات افراد متخصص دانشگاهی صورت گرفته است. برای تحلیل استنباطی و سنجش ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته از آزمون های آماری همبستگی پیرسون و آزمون T مقایسه زوجی با استفاده از نرم افزارهای SPSS 25 استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از این بوده است که گرایش جوانان و نوجوانان به رفتارهای پرخطر در حد متوسط بوده و پسران بیشتر از دختران به رفتارهای پرخطر تمایل داشته اند. همچنین نتایج آزمون فرضیات نشان داده است که بین قبح زدایی از رفتارهای پرخطر، حس خوب دیده شدن و باورهای نادرست با بروز رفتارهای پرخطر، رابطه معنی دار و مثبت بوده است.

    نتیجه گیری

    رفتارهای پرخطر بیشتر از مشکلات اقتصادی و بیکاری، بی سازمانی در حوزه های مختلف خانواده، نهادهای اجتماعی و محیطی نمودار می گردد. زمانی که ساختار روحی و روانی افراد نامتعادل باشد و در معرض عقاید و باورهای غیر منطقی قرار گیرد، این زمینه نامساعد روانی در بستر ویژگی های نامتعادل اجتماعی باعث تشدید گرایش به رفتارهای پرخطر می گردد

    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، حس خوب دیده شدن، رفتارهای پرخطر، سلامت، قبح زدایی از رفتارهای پرخطر
  • مرضیه میردامادی، سعید حسن زاده*، مسعود غلامعلی لواسانی، سمیرا وکیلی صفحات 477-484
    زمینه و هدف

    هدف از انجام پژوهش پیش رو تبیین سلامت روان و کیفیت تعامل مادر-کودک با نقص توجه-بیش فعالی براساس سبک های فرزندپروری بود.

    مواد و روش ها

    براین اساس روش پژوهش توصیفی و در زمره روش های علی-مقایسه ای بود. جامعه شامل مادران با فرزند مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعال در دامنه سنی شش تا دوازده سال در شهر تهران در سال تحصیلی 98-99 بود. گروه نمونه پژوهش حاضر که به شیوه در دسترس انتخاب شدند، شامل 100 مادر دارای فرزند مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی که به خانه سلامت منطقه 22 شهر تهران مراجعه نمودند، بود. برای شناسایی دانش آموز مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی از پرسشنامه گزارش والد CSI4 و مصاحبه تشخیصی بر اساس DSM5 استفاده شد. جمع آوری داده ها با پرسشنامه های سبک فرزندپروری بامریند(بامریند،1991)، مقیاس رابطه والد-کودک (پیانتا،1994)، مقیاس مشکلات رفتاری کودکان(کانرز،1968) و پرسشنامه سلامت روان استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سلامت روان مادران به تفکیک سبک فرزندپروری بجز در نمره کل سلامت تفاوت معناداری دارد. همچنین در تعامل مادر-کودک نیز تفاوت ها براساس نوع سبک فرزندپروری مادران معنادار بود که این معناداری تنها در دو خرده مقیاس رابطه مثبت کلی و تعارض گزارش شد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های بدست آمده می توان این گونه بیان نمود که آموزش فرزندپروری و انتخاب سبک های مناسب در مادران با کودک ADHD می تواند علاوه بر بهبود سلامت روان مادران، در ارتقای کیفی تعامل مادر با کودک خود نیز اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: تعامل مادر-کودک، سبک فرزندپروری، سلامت روان، نقص توجه-بیش فعالی
  • سلیمان احمدی، امین حبیبی، میترا رحیم زاده، شهلا بهرامی* صفحات 485-495
    مقدمه

    یکی از روش های ارزشیابی مبتنی بر عملکرد، آزمون های عینی ساختارمند می باشد. گذراندن این آزمون جهت فراغت از تحصیل دانشجویان پزشکی، انجام طبابت و شرکت در دوره تخصصی ضروری است. این مطالعه  به منظور  تحلیل کیفیت این آزمون ها با استفاده از شاخص های سایکومتریک طراحی شده است.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی آزمون های سه دوره صلاحیت بالینی 31 و 32 و 33 مورد تحلیل قرار گرفتند. شاخص های میانگین (انحراف معیار)، نمره حدنصاب (به روش رگرسیون مرزی)، میزان ردی، ضریب تعیینR2 ، ریشه میانگین مربعات خطا برای تخمین میزان خطای حد نصاب همچنین ضریب دشواری و ضریب تمیز در تک تک ایستگاه ها و کل آزمون ها محاسبه شد.

    نتایج

    64 دانشجوی پزشکی سال آخر پزشکی  به همراه 26 نفر آزمونگر متخصص هر ایستگاه در این آزمون ها حضور داشتند. با توجه به نمره حد نصاب رگرسیون مرزی در آزمون 31 ام همه دانشجویان نمره قبولی را کسب کرده و مردود نداشتیم. RMSE کل معادل 55/0 بود و مقدار  R2در ایستگاه های مختلف از 45/0تا 85/0 بدست آمد. سخت ترین و آسانترین ایستگاه ها براساس ضریب دشواری به ترتیب زنان، پزشکی اجتماعی و ارتوپدی بود. در آزمون 32ام میزان ردی یک نفر(3/4درصد) بود. RMSE کل 57/0 و مقدار R2 در ایستگاه های مختلف از 38/0تا 87/0 بدست آمد. سخت ترین و آسانترین ایستگاه ها بر اساس ضریب دشواری به ترتیب ایستگاه رادیولوژی، طب اورژانس و جراحی  بود. در آزمون 33ام همه دانشجویان نمره قبولی را کسب کردند. RMSE  کل معادل 77/0 بود و مقدارR2  در ایستگاه های مختلف از 39/0 تا 95/ 0 بدست آمد. سخت ترین و آسانترین ایستگاه ها بر اساس ضریب دشواری به ترتیب داخلی، غدد و جراحی بود.

    نتیجه گیری

    برای ارتقای کیفیت آزمونOSCE  سنجش کیفیت آن حیاتی است. استفاده از شاخص های سایکومتریک می تواند گامی مهم در تعیین کیفیت آزمون باشد. نتایج به دست آمده در طول سه دوره آزمون حاکی از آن است که در بیشتر ایستگاه ها کیفیت آزمون قابل قبول بوده و در چند مورد نیز نیازمند بازنگری و بهبود وضعیت هستند.

    کلیدواژگان: تحلیل آزمون، آزمون ساختارمند بالینی، صلاحیت بالینی، سایکومتریک، رگرسیون مرزی
  • شیرین ریاحی* صفحات 496-506
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف بررسی میزان استرس، اضطراب و افسردگی و طراحی مدل معادله ساختاری جهت بیان اهمیت و سهم هر کدام از ریسک فاکتورها در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی البرز انجام گردیده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی با روش مدل سازی معادله ساختاری می باشد که درنیمه دوم سال 1397 در بین 700 نفر  از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی البرز انجام گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ، افسردگی، اضطراب و استرس DASS1 جمع آوری شد. مدل اولیه براساس بررسی متون و معناداری متغیرها تدوین گردید. مدل سازی معادله ساختاری جهت بررسی شاخص های برازش مدل انجام گردید. داده ها از طریق نرم افزار SPSS و AMOS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    طبق مدل ساختاری نهایی 91 درصد از واریانس افسردگی توسط فاکتورهای ارایه شده در مدل بیان گردید. براساس این مدل استرس به تنهایی 17 درصد از تغییرات افسردگی را توضیح داد به طوریکه سطوح بالای استرس منجر به افسردگی می گردد. شاخص برازش مدل نهاییRMSEA, CFI, TLI و  CMIN/DF به ترتیب 95/0، 96/0، 06/0و 23/2 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی نشان داد که ابتلا به مشکلات روانی با عملکرد تحصیلی، روابط خانوادگی و نوع سکونت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی البرز ارتباطی معنی دار دارد. همچنین اعتیاد و نگرانی از یافتن شغل در آینده در رتبه های بعدی ریسک ابتلا به مشکلات روانی از قبیل استرس، اضطراب و افسردگی را بالا می برد.

    کلیدواژگان: مدل سازی معادله ساختاری، استرس، اضطراب، افسردگی
|
  • Hajar Tavakoli*, Fateme Ghasemi Madain, Laden Khiabani, Mehrdad Amiri, Nilufar Yadgari, Atefeh Fallahnejad, Parveen Mahboobian, Zahra Sadeghi, Farnaz Sepandar Pages 362-371
    Background

    Iodine deficiency disorders (IDD) are the most important epidemic disorders in the world. In the last two decades, the elimination of IDD has been considered as an integral part of many national nutrition strategies. The aim of current research was to determine the urinary iodine and its related factors in elementary students of Alborz province.

    Methods

    In a cross sectional study 240 students of both genders, aged from 8-10 years were selected from urban and rural area of Alborz province were selected by cluster sampling method. Participants' urine was collected, and urinary iodine was measured. Information on nutrients intake was collected by a 24-hour feed recall method. Questionnaires on general data and anthropometric measurements (height, weight, BMI) were performed by a nutritionist. Significance level (p value <0.05) was considered.

    Results

    Of 240 participants, including 118 girls and 110 men, only 37% were in normal condition. 20% of students had iodine deficiency and 43% had excessive urinary iodine. The mean urinary iodine was not significantly different between the two groups. There was a weak but significant relationship between time of cooking and mean urinary iodine. Correlation between BMI and mean urinary iodine showed a weak negative correlation, which was statistically significant (p <0.02).

    Conclusion

    The prevalence of iodine-related disorders (high and iodine deficiency) has increased in recent years in Alborz province. Modification of iodine salt consumption pattern and BMI seems to be effective in reducing disorders.

    Keywords: Urine iodine, Elementary students, Nutrients intake, BMI, salt consumption pattern
  • Meysam Hedayatnezhad, Marefat Siahkouhian*, Abbas Naghizadeh Baghi, Afshin Rahbarghazi Pages 372-382
    Background

    The progression of atherosclerosis, which is the main cause of many heart surgeries, find it far more quickly with diabetes because diabetes is the production of c-peptide that causes increased permeability is increased vascular Intimal layer regresses. On the information obtained through x-ray Angio in diabetics the Central plaque is composed of the Atrium and most of the patients with acute coronary syndrome and a heart attack. More than half of diabetics eventually suffer heart symptoms and more than 30 percent of them will eventually need surgery for the annual three million that the world's heart surgery is done when two million people suffering from diabetes and a million people suffering from diabetes and blood pressure simultaneously. Increase insulin Hyperglycemia omghaomet mortality and respiratory cardiac arrest in all diabetic patients.

    Methods

    A descriptive cross-sectional study : the patient's transplant surgery under the oriented 200 coronary artery disease from the time of admission to the special care unit until a clearance incidence of clinical implications of blood sugar with a glucose infusion and sc in two ways. And in terms of glycemic control and alertness and infection after arterial blood gas changes and acid and Ventilator device for connection to the death, and stay in the special section in the control of blood sugar with plows and postoperative infusion about comparisons and reviews. The information in the check-list was collected by a registered researcher. And using the analytical and descriptive statistics and SPSS software version 15 analysis.

    Results and conclusion

    in this study, the relationship between significant statistically the pattern was not observed in patients prescribed on this first hypothesis verification research because it was near the average of the blood sugar in the group a significant correlation between Hypokalemia. And acidosand longterm icu unit a with blood sugar was seen striking the infusion group., and the first to accept the significant relationship between the blood sugar and Intubation more than 24 hours and bolous was seen,..

    Conclusion

    Considering the high prevalence of Helicobacter pylori in people working with clinical signs of enteritis, gastric infection, it can be stated that Helicobacter pylori has an important role in causing enteritis and as a carcinogen in the studied samples. Due to the presence of bacteria that can be transmitted to others, it is necessary to identify and treat human carriers.

    Keywords: diabetes, insulin, blood sugar, pattern prescribed insulin after transplant surgery
  • Mehdi Zanganeh Baygi, Mostafa Peyvand* Pages 383-394
    Background and Aim

    Cardiovascular disease is one of the most common diseases in the world and is known as the most common cause of adult mortality in the world. It is considered and causes one in eight deaths. The National Blood Pressure Control Mobilization for all people over the age of 30 throughout Iran began in June 2017. In order to investigate the effects and use of people's experiences of the campaign, the present study was conducted to explain the experiences of providers about the blood pressure campaign in Iran.

    Methods

    This study was qualitative research using content analysis method, which was conducted with an applied purpose in 2018. The study population included all employees of the affiliated units of the Deputy Minister of Health. In order to prevent the influence of the researcher's mentality on the interviews and the research process, the researcher simply placed the interviewee in the way of answering the questions and prevented any induction and influence based on their mentalities. Structured was collected Content analysis method was used to analyze the data.

    Results

    A total of 42 interviewees with an age range of 30 to 40 years, including physicians, experts and managers of health care providers, health workers were included in the study. 24 males and 18 females. Four main themes and 23 sub-themes were extracted

    Conclusion

    The integration of temporary, short-term and unforeseen programs vertically in the health system reduces the quality and increases the workload of personnel. Which needs to review the current service package and pay attention to the job evaluation, timing of activities.

    Keywords: Campaign, Blood pressure, non-communication
  • Morteza Nazari*, Shahrooz Yazdani, Fatemeh Rahimi Pages 395-407
    Background and Aim

    Laboratories, on average, allocated for about 4 percent of Hospital's budget and are often considered the main focus of health care spending. There is a wide range of laboratory automation options available today that Designed to improve the quality and efficiency of laboratory tests. The aim of this study was to investigate The effect of Implementation of Automatic Stop Order  program on the management of the request and the cost of frequent and costly tests in Shahid Rajaei Educational and medical center.

    Research Methods

    This research is analytical and comparative. In terms of time, the work is cross-sectional-longitudinal. After of data collection of before and after of Implementation of Automatic Stop Order  program,  analysis was carried out with the SPSS 19&Excel softwares.

    Results

    In order to establish the Auto Stop Order program to control the amount of requests and the cost of frequent tests, first the number of requests and the total cost of tests in Shahid Rajaei Medical Training Center were examined and all the laboratory services requested in the hospital, 27 laboratory services were selected to apply in the Auto Stop Order program. The total number of requests after the implementation of the Auto Stop Order program decreased by 11% and 8100 laboratory services. Also, after the implementation of the Auto Stop Order program on 27 costly tests, the cost of the tests was reduced by 16% and the amount was 445,004,725 Rials.

    Conclusion

    Using the Auto Stop Order program can lead to rational prescribing of tests according to clinical guidelines, reducing the cost of patients' and resource control, and saving hospital laboratory costs. Therefore, managers and policy makers of the health system should create a suitable platform to use this program as a way to reduce costs in the laboratories of public hospitals in the country.

    Keywords: Auto Stop Order, Test, Cost
  • Maryam Mohammadi, Bagher Golmohammadi Farid* Pages 408-416
    Background and Aims

    Color is the most important and complicated part of aesthetic dentistry. The tooth color matching of restorations is considered as one of the most difficult tasks in the restorative dentistry. The aim of this study is to evaluate the effect of two training methods on the dental students’ of Alborz dental Faculty ability in determining tooth color matching.

    Materials and Methods

    In this case-control study, 40 Alborz dental students were randomly divided into two groups. The first group was trained face to face and the second group was trained matching virtually. Students were asked to determine the color of the samples before, after and one month after the training using the Vita Classic color shade. The results were analyzed by chi-square test and Fisher exact test and SPSS v24 statistical software.

    Results

    Training was effective in both groups, but there was no significant difference between face-to-face and virtual training methods. There was no significant difference between the semester and sex with the ability to determine tooth color in both face-to-face and virtual methods.

    Conclusion

    Face to face and virtual training has no significant difference effect on improving the accuracy of color determination and show the need to explain and continue the continuously training in this field in general dentists and dental students to improve their knowledge and awareness in the field of color determination.

    Keywords: Dental education, Color matching, Shade guide, Vita classic
  • Mahnaz Dehghani, Mehrdad Shariati* Pages 417-427
    Background

    Curcumin has antioxidant and anti-inflammatory activities. The aim of this study was to investigate the protective effect of curcumin on changes in the serum concentration of LH, FSH , testosterone hormones and testicular tissue induced by methotrexate in adult male rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 30 adult male Wistar rats with an approximate weight of 230-260 grams were divided into 6 groups of 5 each. Control group, sham group: 1 ml of distilled water as a solvent, experimental group 1: methotrexate (5 mg/kg), experimental group 2: curcumin (400 mg/kg), experimental group 3: methotrexate (5 mg/kg) + curcumin (200 mg/kg), experimental group 4 : methotrexate (5 mg/kg) + curcumin (400 mg/kg). After 28 days of treatment in the form of gavage injection, blood was taken directly from the heart to measure the serum concentration of  LH, FSH and testosterone hormones. The testicles were removed and tissue changes were examined after hematoxylin-eosin staining. The data results were analyzed based on one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey's test.

    Results

    In the group receiving methotrexate, the level of testosterone hormone, the number of spermatogonia, spermatocytes, sperm and leydig decreased and the serum level of LH and FSH increased significantly compared to the control and sham groups. In the groups receiving methotrexate + curcumin, curcumin was able to compensate the adverse effects caused by methotrexat (P <0.05).

    Conclusion

    Curcumin can improve the changes in serum testosterone, FSH, LH concentration and testicular tissue induced by methotrexate in adult male rats.

    Keywords: Curcumin, Methotrexate, Testosterone, Testis, Adult male rat
  • Reza Zarehdar, Majid Hassanpourezatti* Pages 428-437
    Introduction

    Despite the development of new drugs over the past 20 years, the proportion of drug-resistant epilepsy has not changed. In this study, the effect of vitamin B6 and carbamazepine cotreatment was investigated on the duration of the tonic response, the malondialdehyde (MDA) and tumor necrosis factor alpha (TNF-α) levels in the brain of neonate rats in the maximal electroshock (MES) model.

    Methods

    Seventy neonatal Wistar rats were divided into seven groups: (1) control, (2) saline and MES, (3) carbamazepine (40 mg/kg), (4 and 5) vitamin B-6 (300 and 600 mg/kg), and (6 and 7) vitamin B-6 + carbamazepine (300 + 40 mg/kg) and (600 + 40 mg/kg). All drugs were injected intraperitoneally 1 hour before applying MES. The duration of hind leg extension (HLE), and the level MDA and TNF-α in brain homogenate of rats were measured.

    Results

    The treatments did not affect the number of deaths of rats. Administration of carbamazepine (40mg/kg, i.p.) and vitamin B6 (300 mg/kg, i.p.) significantly (p <0.01) reduced the HLE duration. Vitamin B-6 (600 mg/kg) only enhanced the reducing effect of carbamazepine on the duration of HLE compared to the carbamazepine alone group. Treatment with vitamin B-6 and carbamazepine alone reduced the level of MDA and TNF-α in the brain of convulsive rats, but their combined administration did not have a synergistic effect on the suppression of these factors.

    Conclusion

    The mechanism underlying the enhancement of the anticonvulsant response of carbamazepine administration with vitamin B-6 is independent of the modulation of MDA and TNF-a in the brain.

    Keywords: Seizures, Vitamin B6, infant, carbamazepine, Tumor Necrosis Factor-alpha, malondialdehyde
  • Mona Moshiri, Manizhe Faghih, Fatemeh Ahmadzadeh, Saeed Abedian Kenari* Pages 438-447
    Introduction

    IBD is a multifactorial disease that is classified as Crohn's disease and ulcerative colitis. in this study, we aimed to assess the effects of different volume of 4% acetic acid to induction of acute ulcerative colitis and immunological responses in BALB/c mice.

    Methods

    In this experimental study, mice were divided into four groups (five mice in each group). Then, control group was injected intrarectally with normal saline, in the case groups different volume of 4% acetic acid (60, 80 and 100 μl) were injected intrarectally. Clinical manifestations of colitis in mice including: weight loss, bleeding and diarrhea were evaluated daily. The animal groups were sacrificed on day 3 after injection and were examined microscopically and macroscopically. The supernatant of spleens cells was harvested and IFN-γ and IL-10 concentrations were measured by sandwich ELISA. The results of the study were analyzed and reported using Graphpad Prism software version 5.

    Results

    In microscopic and macroscopic examinations, significant lymphocyte infiltration was observed in the injected groups with doses of 60, 80 and 100 μl of acetic acid compared to the control group. However, no significant difference was observed macroscopically and microscopically between the acetic acid groups at doses of 60 and 80 μl. The use of 100 doses of acetic acid also induced colitis with acute symptoms and no mortality in mice. Also, evaluation of cytokines after induction of ulcerative colitis showed a significant increase in IFNγ levels and a decrease in IL-10 in the acetic acid group with a dose of 100, compared with the control group and other groups.

    Conclusion

    It seems that the use of 100 μl of 4% acetic acid with the proposed protocol can induce acute experimental colitis in female BALB/c mice as an optimal dose.

    Keywords: Inflammatory bowel disease, animal model, acute colitis, acetic acid
  • Ali Ghaedniay Jahromi, Leili Panaghi*, Saeed Imani, Mahmood Heidari, Alireza Norouzi Pages 448-467
    Aim

    The present research was conducted with the aim of developing a tool to evaluate the organizational structure of transit centers to reduce addiction harm.

    Method

    This research was created with the qualitative analysis method of the questionnaire, and the psychometric characteristics were investigated with the quantitative method of confirmatory factor analysis. The research community included experts and officials working in transition centers in 2019 and 2020. Sampling in the qualitative section continued until theoretical saturation, and in the quantitative section, 237 people were sampled. In the qualitative part of the interview method with experts and officials of transit centers and through content analysis, important indicators were identified and the tool was developed, and in the quantitative part, the validation of the tool was done through confirmatory factor analysis. The research tool in the qualitative part included a semi-structured interview, and in the quantitative part, the tool was made in the qualitative stage.

    Results

    a total of 10 themes in the qualitative section named founder, employees, supporting organization, physical environment, monitoring and supervision, training program, Out Reach team, statistics and information, performance and social and responsible support as The sub-codes of the organizational structure were obtained and finally led to the construction of a questionnaire with a main scale and 10 components and a total of 80 items. In the quantitative part, the results of confirmatory factor analysis indicated the fit of the model with the data (RMSEA=0.02 and Chi2/df=1.16).

    Conclusion

    The compiled questionnaire is a suitable tool for measuring the organizational structure of harm reduction in harm reduction transit centers, and therefore, this tool can be used on a wide level to measure the provision of transit center services.

    Keywords: addiction harm reduction center, factor analysis, measurement tool, organizational structure
  • Mohamad Solimannejad*, Mohsen Niazi, Tahereh Solimannejad Pages 468-476
    Objectives

    Committing risky behaviors poses a threat to health and risks to the future of individuals and society. Irrational thoughts play a disruptive role in people's interpretation and evaluation of life realities. The purpose of this study was to investigate the effect and relationship between irrational and dysfunctional beliefs and the tendency to risky behaviors among young people and adolescents in Kashan.

    Methods

    The research method used in the present study was a survey and the statistical sample of the study was 552 young people and adolescents in Kashan based on Cochran's formula and possible sampling method appropriate to the volume was selected as the final sample. The reliability of the questionnaire was based on Cronbach's alpha coefficient and its validity was based on the opinions of academic experts. Pearson correlation test and paired T-test using SPSS 25 software were used for inferential analysis and relationship between independent and dependent variables.

    Findings

    The findings of this study indicate that the tendency of youth and adolescents to risky behaviors is moderate and boys are more inclined to risky behaviors than girls. Also, the results of hypothesis testing showed that there was a significant and positive relationship between degrading risky behaviors, feeling good and misconceptions with risky behaviors.

    Conclusion

    Risky behaviors are more than economic problems and unemployment, disorganization in various areas of the family, social and environmental institutions. When the mental and psychological structure of individuals is unbalanced and exposed to irrational ideas and beliefs, this unfavorable psychological background in the context of unbalanced social characteristics intensifies the tendency to risky behaviors.

    Keywords: Irrational beliefs, feeling good, risky behaviors, health, degrading risky behaviors
  • Marzieh Mirdamadi, Saeid Hassanzadeh*, Masood Gholam Ali Lavasani, Samira Vakili Pages 477-484
    Background

    The aim of this research was to explain the mental health and quality of mother-child interaction with attention deficit-hyperactivity disorder based on parenting styles.

    Methods

    Accordingly, the research method was descriptive and among the causal-comparative methods. The population included mothers with children with attention deficit / hyperactivity disorder who ranged in age from six to twelve in Tehran in the 2020-21 academic year. The sample of the present study, which was selected by convenience sampling method, included 100 mothers with children with attention deficit / hyperactivity disorder who referred to the Health Center of District 22 of Tehran. CSI4 Parent Report Questionnaire and DSM5-based diagnostic interview were used to identify students with ADHD. Data were collected using the Bamrind Parenting Style Questionnaire (Bamrind,1991), the Parent-Child Relationship Scale (Pianta,1994), the Child Behavioral Problems Scale (Canners,1968), and the Mental Health Questionnaire.

    Results

    The results showed that mothers' mental health differed significantly in terms of parenting style except for the total health score. Also, differences in mother-child interaction based on the type of parenting style of mothers were significant, which was reported only in two subscales of general positive relationship and conflict.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be stated that parenting education and choosing appropriate styles in mothers with ADHD child can not only improve mothers' mental health, but also improve the quality of mother-child interaction.

    Keywords: Mother-child interaction, parenting style, mental health, attention deficit-hyperactivity disorder
  • Suleiman Ahmadi, Amin Habibi, Mitra Rahimzadeh, Shahla Bahrami* Pages 485-495
    Introduction

    One of the evaluation methods is based on the performance of objective structured clinical examination. Passing this exam is necessary for medical students to graduate, practice medicine and participate in a specialized course. This study is designed to analyze the quality of these tests using psychometric indicators.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, the test of three periods of clinical competence, respectively, were analyzed. Average (standard deviation), the cut-off score was (by borderline regression method), rejection rate, R2 determination coefficient, root mean square error to estimate the the cut-off score, difficulty coefficient, neatness coefficient were calculated in individual stations and the whole test.

    Findings

    64 medical students along with 26 expert examiners from each station were present in this exam. According to the cut-off score in the 31st exam, all students got a passing grade and we did not fail. The total RMSE was equal to 0.55 and the value of R2 in different stations was obtained from 0.46 to 0.85. The hardest and easiest stations based on the difficulty coefficient were gynecology, social medicine and orthopedics respectively. In the 32nd exam, the rejection rate was one person (0.23%). The total RMSE was 0.57 and the value of R2 in different stations was obtained from 0.38 to 0.87. The most difficult and the easiest stations based on the difficulty coefficient were radilogy, emergency medicine and surgery respectively. In the 33rd exam, all students got a passing grade. Total RMSE was equal to 0.76 and R2 value was obtained in different stations from 0.39 to 0.95. The most difficult and easiest stations based on the difficulty coefficient were internal glands and surgery respectively.

    Conclusion

    To improve the quality of the OSCE exam, measuring its quality is vital. The use of several psychometric indicators can be an important step in determining the quality of the test. The results obtained during the three test periods indicate that the quality of the test is acceptable in most of the stations and some cases need to be reviewed and improved.

    Keywords: Test analysis, Objective Structured Clinical Examination, clinical competency, psychometrics, border Regression
  • Shirin Riahi* Pages 496-506
    Background

    The aim of this study was to investigate stress, anxiety and depression and design of a structural equation model to express the importance and contribution of each risk factor in students of Alborz University of Medical Sciences.

    Methods

    The present study is a cross-sectional study with structural equation modeling method, which was conducted in the second half of 2018 among 700 students of Alborz University of Medical Sciences. The data were collected using Pittsburgh Sleep Quality and Depression, Anxiety and Stress DASS1. The primary model was developed based on literature review and significant variables. Structural equation modeling was performed to evaluate the fitting index of the model. Data was analyzed using SPSS and AMOS software.

    Results

    According to the final structural model, 91% of depression variance was expressed by the factors presented in the model. According to this model, stress alone explained 17% of depression changes, so that high levels of stress lead to depression. The fitting index of the final model RMSEA, CFI, TLI and CMIN / DF was 0.95, 0.96, 0.06 and 2.23, respectively.

    Conclusion

    The overall results showed that there is a significant relationship between mental health problems and academic performance, family relationships and type of residence of students in Alborz University of Medical Sciences. Addiction and worrying about finding a job in the future will increase the risk of mental health problems such as stress, anxiety and depression.

    Keywords: structural equation modeling, stress, anxiety, depression