فهرست مطالب

بیهوشی و درد - سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1402)

فصلنامه بیهوشی و درد
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نازنین امین کاظمی، فاطمه محمدی، هادی اسمخانی اکبری نژاد* صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی معنادرمانی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر فاجعه پنداری درد و احساس انسجام روانی زنان با تجربه جراحی پستان بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. 45 نفر با داشتن ملاک های ورود به مطالعه با روش نموه گیری هدفمند و از میان کلیه زنان ماستکتومی شده شهر تبریز در سال 1401 که مشغول گذراندن دوره پرتودرمانی خود بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و یک گروه گواه، هر کدام 15 نفر قرار گرفتند. اعضای گروه های مداخله، درمان مختص خود را در 8 جلسه 5/1 ساعته (2 ماه، هفته ای یک جلسه) دریافت کردند، و گروه گواه هیچ درمانی را دریافت نکردند. هر سه گروه، پیش، پس و 4 ماه پس از مداخله به پرسشنامه های 13 سوالی فاجعه پنداری درد سالیوان و همکاران و 35 سوالی احساس انسجام فلسنبرگ پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل یافته ها از طریق آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که معنادرمانی (3/5±1/30) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (4/5±9/29) در مقایسه با گروه گواه (2/5±6/37) در پس آزمون منجر به کاهش فاجعه پنداری درد زنان با تجربه جراجی پستان شده اند (001/0>P) و این نتایج در مرحله پیگیری نیز نشان از ماندگاری اثر دارد (001/0>P). همچنین، نتایج نشان داد که معنادرمانی (5/3±2/55) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (9/2±0/55) در مقایسه با گروه گواه (5/3±8/48) در پس آزمون، منجر به افزایش احساس انسجام روانی زنان با تجربه جراجی پستان شده اند (001/0>P) و این نتایج در مرحله پیگیری نیز نشان از ماندگاری اثر دارد (001/0>P). همچنین نتایج  نشان داد تاثیر این دو درمان بر فاجعه پنداری درد و احساس انسجام روانی در مراحل پس آزمون و پیگیری متفاوت از هم نیست (05/0<P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که معنادرمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب کاهش فاجعه پنداری درد و افزایش احساس انسجام روانی زنان با تجربه جراحی پستان شده اند.

    کلیدواژگان: معنادرمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، فاجعه پنداری درد، احساس انسجام روانی، ماستکتومی
  • مریم چلبینلو، فاطمه عینی باهر، هادی اسمخانی اکبری نژاد* صفحات 14-24
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب درد و کیفیت خواب زنان سالمند مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان سالمند مبتلا به ام اس شهر تبریز که در سال 1401 تشکیل داد. پس از رعایت ملاک های ورود و خروج به پژوهش، 30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه (هر کدام 15 نفر) قرار گرفتند. اعضای گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در 8 جلسه 5/1 ساعته دریافت کرد؛ اما گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکردند. داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای اضطراب درد (22/4±00/76) و برای کیفیت خواب (49/2±67/17)، و در گروه کنترل برای اضطراب درد (66/4±73/77) و برای کیفیت خواب (73/1±00/17) بود. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب درد (95/3±93/70) و کیفیت خواب (38/2±53/14) زنان سالمند مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس اثربخش است (001/0>p). در مرحله پیگیری، اثر درمان بر اضطراب درد و کیفیت خواب ماندگار بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب کاهش اضطراب درد و افزایش کیفیت خواب زنان سالمند مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شده است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب درد، کیفیت خواب، مولتیپل اسکلروزیس
  • فاطمه ناجی متنق، نسترن منصوریه* صفحات 25-35
    زمینه و هدف

    درد مزمن می تواند تجربه ای پیچیده و طاقت فرسا باشد. چنین وضعیتی می تواند ابعاد مختلف زندگی و عملکرد فرد را تحت تاثیر قرار دهد. هدف این پژوهش مقایسه سبک های مقابله ای، انعطاف پذیری روانشناختی و امید در افراد دارای درد مزمن و افراد بدون درد مزمن بود.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - تحلیلی مقطعی از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد 20 تا 65 ساله بود که در پاییز سال 1401 به بیمارستان سینا و کلینیک شیخ الرییس تبریز مراجعه کرده بودند. ابتدا از جامعه آماری 120 نفر (60 فرد مبتلا به درد مزمن و60 فرد بدون دردمزمن) به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. سپس داده ها از طریق پرسشنامه های راهبردهای مقابله ای رزنشتایل و کیف، پرسشنامه  پذیرش و عمل نسخه دوم و مقیاس امید اشنایدر گردآوری شدند. درنهایت داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره، تحلیل واریانس تک متغیره و آزمونT  مستقل و همچنین  SPSSنسخه 25 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که افراد دارای درد مزمن و افراد سالم تفاوت معناداری در مولفه های راهبردهای مقابله با درد، انعطاف پذیری روانشناختی و امید دارند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر لزوم استفاده از الگوی چندوجهی را در تبیین درد مزمن نشان می دهند. همچنین یافته های این پژوهش می توانند مبنای تجربی مناسبی برای تدوین برنامه های آموزشی و درمانی برای افراد دارای درد مزمن قرار گیرند.

    کلیدواژگان: درد مزمن، راهبردهای مقابله ای، انعطاف پذیری روانشناختی، امید
  • هانیه اسحق زاده، نساء الفتی کیا، هادی اسمخانی اکبری نژاد* صفحات 36-46
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر کیفیت خواب و شدت درد زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مبتلا به ام اس شهر تبریز که در سال 1401 عضو انجمن ام اس این شهر بودند تشکیل داد. 30 نفر با داشتن ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند (هر کدام 15 نفر). ابزارهای اندازه گیری، پرسشنامه های کیفیت خواب پیتزبورگ و شدت درد مک گیل بودند. اعضای گروه مداخله، در 8 جلسه 5/1 ساعته درمان متمرکز بر شفقت را دریافت کردند؛ ولی گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکردند. داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار درمان متمرکز بر شفقت برای کیفیت خواب (49/2±67/17) و برای شدت درد (52/4±73/46)، و در گروه کنترل برای کیفیت خواب (73/1±00/17) و برای شدت درد (94/3±87/45) بود. درمان متمرکز بر شفقت در مقایسه با گروه کنترل، کیفیت خواب (28/2±33/14) و شدت درد (09/5±00/42) زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس را در پس آزمون به ترتیب افزایش و کاهش داد (001/0>p). در مرحله پیگیری، اثر درمان بر کیفیت خواب و شدت درد ماندگار بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمان متمرکز بر شفقت موجب افزایش کیفیت خواب و کاهش شدت درد زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شده است.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، کیفیت خواب، شدت درد، مولتیپل اسکلروزیس
  • الهه متقی زاده سلطان احمدی، هادی اسمخانی اکبری نژاد* صفحات 47-57
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و شدت درد مردان مبتلا به میگرن بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مردان مبتلا به میگرن شهر تبریز در سال 1401 تشکیل داد. 30 نفر با داشتن ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 15 نفر) قرار گرفتند. اعضای گروه آزمایش، در 8 جلسه 5/1 ساعته شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کردند؛ ولی گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکردند. داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای کیفیت زندگی (79/4±33/39) و برای شدت درد (53/4±80/46)، و در گروه کنترل برای کیفیت زندگی (52/3±60/40) و برای شدت درد (80/3±80/45) بود. شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در مقایسه با گروه کنترل، کیفیت زندگی (19/5±40/45) و شدت درد (02/5±07/42) مردان مبتلا به میگرن را در پس آزمون به ترتیب افزایش و کاهش داد (001/0>p). در مرحله پیگیری، اثر درمان بر کیفیت زندگی و شدت درد ماندگار بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی موجب افزایش کیفیت زندگی و کاهش شدت درد مردان مبتلا به میگرن شده است.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، شدت درد، میگرن
  • سبیکه مقدم نژاد، عبدالرسول دانشجو*، کاظم موسوی ساداتی صفحات 58-67
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر یکدوره تمرینات اصلاح فیدبکی بر  درد ، دامنه حرکتی و زاویه کرانیوورتبرال دختران با عارضه سر به جل و بود.  

    مواد و روش ها

    نمونه آماری پژوهش حاضرشامل 30 نفر که تعداد 15 بانوی مبتلا به عارضه سر به جلو به عنوان گروه تجربی وتعداد 15 بانو بدون عارضه سر به جلو به عنوان گروه کنترل، در نظر گرفته شدند.   از پروتکل تمرینات اصلاحی سر به جلو NASM بعنوان پروتکل تمرینات اصلاحی فیدبکی استفاده شد. این پروتکل شامل چهار بخش تکنیک های مهاری، تکنیک های کششی، تکنیک های فعالسازی و تکنیک های انسجام می باشد که در مدت زمان  45  دقیقه در هر مرحله از تمرین اجرا ش د. بعد از ارزیابیها و انداز هگیری های اولیه، گروه تجربی تمرینات خود را به مدت 8 هفته، هر هفته 3 جلسه، هر جلسه 45 دقیق ه انجام داد. در این مدت گروه کنترل فعالیتی مرتبط با تمرینات اصلاحی انجام نداده و دارویی برای کاهش درد استفاده نکرد. مجددا انداز هگیری های میزان درد و عملکرد بعد از انجام پروتکل صورت گرفت. برای تعیین نرمال بودن توزیع متغیرهای تحقیق از آزمون شاپیروویلک  و برای تحلیل آماری فرضیه های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس ANCOVA استفاده شد. فاصله اطمینان برای تمامی فرضیه ها 05/0>p در نظر گرفته شد.    

    نتایج

    نتایج حاصل از آزمون کوواریانس نشان دهنده تاثیر معن یدار تمرینات اصلاح فیدبکی بر درد ، دامنه حرکتی و زاویه کرانیوورتبرال دختران با عارضه سر به جل و (001/0≤ p).   

    نتیجه گیری

    به صورت کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده تاثیر تمرینات اصلاحی فیدبکی بر کاهش میزان درد گردن، دامنه حرکتی و زاویه کرانیوورتبرال دختران با عارضه سر به جلو بوده است. بر این اساس به نظر میرسد اعمال تمرینات مطالعه حاضر بتواند در بهبود عملکرد حرکتی دختران با عارضه سر به جلو موثر باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات اصلاحی فیدبکی، درد گردن، دامنه حرکتی، زاویه کرانیوورتبرال
  • سمانه امیری فر، فریده حمیدی *، مجتبی انصاری شهیدی صفحات 68-83
    زمینه و هدف

    سردردهای شایع ترین نوع سردردها هستند که موجب افت شدید کارکرد روزانه افراد می شود. از آنجا که دارو درمانی به تنهایی در درمان بسیاری از این بیماران به اندازه کافی مفید نیست، لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه اثربخشی درمان راه حل محور و روایت درمانی بر شیوه های هیجان ‏مدار رویارویی با استرس زنان دارای سردردهای مزمن بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری کلیه زنان مبتلا به سردردهای مزمن مراجعه کننده به کلینیک های متخصص مغز و اعصاب شهر تهران در سال 1402 بودند. در مرحله اول با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 45 نفر انتخاب و سپس به شیوه تصادفی ساده در 2 گروه آزمایش(هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل(15 نفر) جایگزین شدند. سپس زنان گروه های آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان راه حل محور و 8 جلسه 90 دقیقه ای روایت درمانی قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله‏ای دریافت نکرد و در لیست انتظار باقی ماند. از پرسشنامه تجدیدنظر شده درد مک گیل(SF-MPQ-2) Dworkin و همکاران (2009) و پرسشنامه شیوه های رویارویی با استرس (WCQ) Folkman & Lazarus  (1988) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم‏ افزار SPSS نسخه 28 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن‏فرونی) انجام پذیرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد هر دو مداخله مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر بهبود شیوه های هیجان ‏مدار رویارویی با استرس داشته است (05/0>P). نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که روایت درمانی اثربخشی بیشتری نسبت به درمان راه حل محور بر بهبود شیوه های هیجان ‏مدار رویارویی با استرس دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می‏توان گفت که درمان راه حل محور و روایت درمانی می توانند به عنوان شیوه های درمانی مناسب برای بهبود شیوه های هیجان ‏مدار رویارویی با استرس زنان دارای سردردهای مزمن در مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی به کار برده شوند و تقدم استفاده با روایت درمانی است.

    کلیدواژگان: درمان راه حل محور، روایت درمانی، شیوه های هیجان مدار رویارویی با استرس، سردردهای مزمن
  • بابک زارعی سرکانی، صدرالدین شجاع الدین*، امیر لطافت کار صفحات 84-94
    زمینه و هدف

    کمر درد مزمن یکی از اختلالات اصلی در محیط های کاری و کارخانجاتی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر و ماندگاری پروتکل ترکیبی آموزش شغلی و یوگا بر شدت درد و استقامت عضلات اکستانسور تنه بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با ماندگاری می باشد. آزمودنی ها 24 نفر مرد (کارکنان شرکت ایران خودرو) مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی بودند، که به روش نمونه های در دسترس در 2 گروه مساوی 12 نفری (به صورت تصادفی) انتخاب شدند. در این پژوهش درد با شاخص بصری درد و استقامت عضلات اکستنسور با آزمون بیرینگ-سورنسون مورد ارزیابی قرار گرفتند. در ادامه، گروه تجربی به مدت ده هفته پروتکل ترکیبی آموزش شغلی و یوگا را اجرا کردند. گروه کنترل فقط در تست های پیش آزمون و پس آزمون شرکت کردند. پس از جمع آوری اطلاعات، از روش آماری تحلیل کوواریانس مرکب با سطح معنی داری (05/0≤a) به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که پروتکل ترکیبی آموزش شغلی و یوگا بر شدت درد و استقامت عضلات اکستانسور تنه (05/0≤p) بیماران کمردرد مزمن غیر اختصاصی در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون تاثیر معنی داری داشته اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثر بخشی پروتکل ترکیبی آموزش شغلی و یوگا بر درد و استقامت عضلات اکستانسور به درمانگران توصیه می شود در تدوین برنامه های تمرینی خود، پروتکل ترکیبی آموزش شغلی و یوگا مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: آموزش شغلی، یوگا، شدت درد، استقامت عضلانی اکستانسور پشت، کمردرد مزمن غیر اختصاصی
|
  • Nazanin Aminkazemi, Fateme Mohammadi, Hadi Smkhani Akbarinejhad* Pages 1-13
    Aims and background

     The purpose of this study was to compare the effectiveness of logotherapy (LT) with acceptance & commitment therapy (ACT) on pain catastrophizing and sense of mental coherence in women with breast surgery experience.

    Materials and Methods

    This was a semi-experimental study with a pretest-posttest, controlled design with follow-up. The study population consisted of all women with breast cancer who were undergoing postmastectomy radiotherapy in Tabriz in 2023. In total, 45 women were selected by a purposive sampling method, and divided into three groups, 10 each. The ntervention groups received their respective treatments over 8 sessions of 1.5 hours. The control group did not receive any intervention. Members in three groups responded to the 13-item pain catastrophic of Sullivan et al and 35-item Flensberg Sense of Coherence Questionnaires, after and 4 months after the intervention. Data were analyzed with repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that LT (30.1±5.3) and ACT (29.9±5.4) in comparison with the control group (37.6±5.2), in the post-test, reduced the pain catastrophizing of women with breast surgery experience (P<0.001), and these results also show a lasting effect in the follow-up stage (P<0.001). Also, the results showed that LT (55.2±3.5) and ACT (55.0±2.9) compared to the control group (48.8±3.5), in the post-test, increased the sense of mental coherence of women with breast surgery experience (P<0.001), and these results also show a lasting effect in the follow-up stage (P<0.001). The results also showed that the effect of these two treatments on pain catastrophizing and sense of mental coherence in the post-test and follow-up stages were not different (P>0.05).

    Conclusion

    Logotherapy and acceptance & commitment therapy  reduces the pain catastrophizing and increases the sense of mental coherence in women with breast surgery experience.

    Keywords: Logotherapy, Acceptance, Commitment Therapy, Pain Catastrophizing, Sense of Mental Coherence, Mastectomy
  • Maryam Chalabianloo, Fateme Einibaher, Hadi Smkhani Akbarinejhad* Pages 14-24
    Aims and background

    The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy (ACT) on pain anxiety and sleep quality in elderly women with multiple sclerosis.

    Materials and Methods

    This study was semi-experimental with a pretest-posttest & follow-up control group design. The statistical population of the study consisted of all elderly women with MS in Tabriz city in 2023. After meeting the criteria for entering and exiting the research, 30 person were selected by the purposeful sampling method and randomly divided into two groups (15 people each). The members of the experimental group received CFT in 8 sessions of 1.5 hours; but the control group did not receive any treatment. Analysis of findings through repeated measures analysis of variance test.

    Results

    In the pretest, mean and standard deviation of the ACT for pain anxiety (76.00±4.22) and for sleep quality (17.67±2.49), and in the control group for pain anxiety (77.73±4.66) and for sleep quality (17.00±1.73) (P>0.05). The results showed that ACT is effective on pain anxiety (70.93±3.95) and sleep quality (14.53±2.38) of elderly women with multiple sclerosis (p<0.001). In the follow-up phase, the effect of treatment on the pain anxiety and sleep quality was lasting (p<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be concluded that acceptance and commitment-based therapy has reduced pain anxiety and increased sleep quality in elderly women with multiple sclerosis.

    Keywords: Acceptance, Commitment-based Therapy, Pain Anxiety, Sleep Quality, Elde, Multiple Sclerosis
  • Naji Matanag, Nastaran Mansouriyeh* Pages 25-35
    Background

    Chronic pain can be a complex and overwhelming experience. Such condition can affect different aspects of a person’s life and performance. The aim of this research was to compare coping styles, psychological flexibility and hope in people with chronic pain and people without chronic pain.

    Methods

    This was a cross-sectional descriptive analytical research of the type of causal-comparative studies. The statistical population of this research included all people aged 20-65 who had visited Sina Hospital and Sheikh Al Raees Clinic in Tabriz in fall of 1401. First 120 people (60 people with chronic pain and 60 people without chronic pain) were selected from the statistical population using convenience sampling method. Then data was collected with Rosenstiel and keefe’s Coping Strategies Questionnaire, Acceptance and Action Questionnaire-II (AAQ-II) and Snyder Hope Scale. Finally, data was analyzed using the statistical method of multivariate analysis of variance, univariate analysis of variance and independent T-test and also SPSS version 25.

    Results

    The results showed that people with chronic pain and people without chronic pain have significant differences in components of coping strategies, psychological flexibility and hope.

    Conclusion

    The findings of the present study show the necessity of using a multidimensional pattern for explaining chronic pain. Also, the findings of this research can be used as a suitable empirical basis for developing educational and therapeutic programs for people with chronic pain

    Keywords: Chronic Pain, coping styles, psychological flexibility, hope
  • Haniyee Eshagzadeh, Nesa Olfatykia, Hadi Smkhani Akbarinejhad* Pages 36-46
    Aims and background

    The aim of this study was to determine the effectiveness of compassion-focused therapy (CFT) on sleep quality & intensity pain of women with multiple sclerosis.

    Materials and Methods

    This study was semi-experimental with a pretest-posttest & follow up control group design. Thirty people with inclusion criteria were selected by purposive sampling method from all women with MS in Tabriz in 2023 who were members of the multiple sclerosis Association of this city. In total, 30 person meeting the inclusion criteria were selected by purposeful sampling, and The were randomly divided into the intervention and control groups (15 people each). The measurement tools were Pittsburgh sleep quality and McGill pain intensity questionnaires. The members of the experimental group received CFT in 8 sessions of 1.5 hours; but the control group did not receive any treatment. Analysis of findings through repeated measures analysis of variance test.

    Results

    In the pretest, mean and standard deviation of the CFT for sleep quality (17.67±2.49) and for intensity pain (46.73±4.52), and in the control group for sleep quality (17.00±1.73) and for intensity pain (45.87±3.94) (P>0.05). CFT compared to the control group the sleep quality (14.33±2.28) and intensity pain (42.00±5.09) of women with multiple sclerosis increased and decreased respectively in the post-test (p<0.001). In the follow-up phase, the effect of treatment on the sleep quality and intensity pain was lasting (p<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be concluded that compassion-focused therapy has increased sleep quality and reduced the intensity pain of women with multiple sclerosis.

    Keywords: Compassion-focused Therapy, Sleep Quality, Intensity Pain, Multiple Sclerosis
  • Elaheh Mottagizadeh Soltanahmadi, Hadi Smkhani Akbarinejhad* Pages 47-57
    Aims and background

    The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) on quality of life & intensity pain of men with migraine.

    Materials and Methods

    This study was semi-experimental with a pretest-posttest & follow-up control group design. The statistical population of the research consisted of all men suffering from migraine in Tabriz city in 2023. In total, 30 person meeting the inclusion criteria were selected by purposeful sampling, and The were randomly divided into the intervention and control groups (15 people each). The members of the experimental group received MBCT in 8 sessions of 1.5 hours; but the control group did not receive any treatment. Analysis of findings through repeated measures analysis of variance test.

    Results

    In the pretest, mean and standard deviation of the MBCT for quality of life (39.33±4.79) and for intensity pain (46.80±4.53), and in the control group for quality of life (40.60±3.52) and for intensity pain (45.80±3.80) (P>0.05). MBCT compared to the control group the sleep quality (45.40±5.19) and intensity pain (42.07±5.02) of men with migraine increased and decreased respectively in the post-test (p<0.001). In the follow-up phase, the effect of treatment on the quality of life and intensity pain was lasting (p<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be concluded that mindfulness-based cognitive therapy has increased quality of life and reduced the intensity pain of men with migraine.

    Keywords: Mindfulness-based Cognitive Therapy, Quality of Life, Intensity Pain, Migraine
  • Sabikeh Moghadamnejad, AbdolRasool Daneshjo*, Kazem Mosavi Sadati Pages 58-67
    Aim and Backgrounds

    The purpose of this study was to investigate the uniform effect of feedbag correction exercises on pain, motor range and angle angel of girls with ahead.

    Material and Methods

    The statistical sample of the present study includes 30 people, 15 women with head forward problem were considered as experimental group and 15 women without head forward problem were considered as control group. NASM head-forward corrective exercise protocol was used as a feedback corrective exercise protocol. This protocol includes four sections of restraint techniques, stretching techniques, activation techniques, and cohesion techniques, which were performed in a period of 45 minutes in each stage of the exercise. After the initial evaluations and measurements, the experimental group did its exercises for 8 weeks, 3 sessions per week, each session lasting 45 minutes. During this time, the control group did not do any activity related to corrective exercises and did not use any medicine to reduce pain. Again, pain and performance measurements were taken after the protocol.. The Shapirvillek test was used to determine the normal distribution of the research variables and for statistical analysis of the research hypotheses, the covariance analysis test (ANCOVA) was used. The confidence interval for all hypotheses was 0.05 p <0.05.  

    Results

    The results of the covariance test indicate a significant effect of feedbag correction exercises on pain, motor range and angle angle of girls with forward head complications (P. 0.001). 

    Conclusion

    In general, the results of this study showed the effect of feedback corrective exercises on reducing neck pain, motor range and angle angle of girls with forward head complications. On this basis, it seems that the exercises of this study can be effective in improving the motor performance of girls with the forward head

    Keywords: corrective exercises, neck pain, range of motion, craniovertebral angle
  • Samaneh Amirifar, Farideh Hamidi *, Mojtaba Ansarei Shahidei Pages 68-83
    Aim and background

    Chronic headaches are the most common types of headaches that cause severe loss of daily functioning of patients. Most of these patients treated with drug therapy and it seems that drug therapy is not useful alone. The purpose of this study was to comparison the effectiveness of solution-focused therapy and narrative therapy on ways of emotion of coping with stress in women with chronic headaches.

    Material and Methods

    This semi-experimental study was conducted with a pretest-posttest design with control group and follow-up 2 month. In this research, the statistical population was all women with chronic headaches who referred to the clinic of neurologists in Tehran in year 2023. In the first stage, using convenience sampling method, 45 women were selected and then randomly divided into 2 experimental groups (each group 15 women) and one control group (15 women) were replaced and experimental groups underwent solution-focused therapy (8 sessions 90 minutes) and narrative therapy (8 sessions 90 minutes), but the control group received no training and remained in the waiting list. To collect data short-form McGill pain questionnaire (SF-MPQ-2) of Dworkin and et al (2009) and ways of coping questionnaire (WCQ) of Folkman & Lazarus (1988). Data analysis was performed using SPSS-28 software in two sections: descriptive and inferential (analysis of variance with repeated measures and Bonferroni).

    Results

    The results showed that both interventions in post-test and follow up had a significant effect on ways of emotion of coping with stress (P<0.05).  In addition, the results of Bonferroni post hoc test showed that self- narrative therapy is more effective in ways of emotion of coping with stress (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be said that solution-focused therapy and narrative therapy can be used as a treatment method to on ways of emotion of coping with stress of women with chronic headaches in counseling centers and priority of use in the treatment of women with chronic headaches is with the narrative therapy.

    Keywords: solution-focused therapy, narrative therapy, ways of emotion of coping with stress, chronic headaches
  • Babak Zareiserkani, Sadrodin ‎ Shojaodin‎*, Amir Letafatkar Pages 84-94
    Background

    Chronic low back pain is one of the primary disorders in work and industrial environments. This study aimed to investigate the effect and follow-up of the combined protocol of occupational education and yoga on the pain intensity and endurance of trunk extensor muscles.

    Methodology

    The current study is a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with follow-up. The participants were 24 men (employees of Iran Khodro Company) suffering from non-specific chronic low back pain, who were randomly selected into 2 equal groups of 12 people using available samples. This study evaluated pain with a visual analog scale and endurance of extensor muscles with the Bering-Sorenson test. Then, the experimental group implemented a combined protocol of occupational education and yoga for ten weeks. The control group only participated in the pre-test and post-test. After collecting the data, the statistical method of composite covariance analysis with a significant level (α ≤ 0.05) was used to analyze the data.

    Results

    The findings showed that occupational education and yoga Intervention had a significant effect ‎on pain, and trunk extensor muscle endurance subjects with non-specific chronic low back pain ‎‎ (P≤‎‏0.05‏‎). ‎

    Conclusion

    Considering the effectiveness of the combined protocol of occupational education and yoga on the pain and endurance of extensor muscles, therapists are advised to consider the combined protocol of occupational education and yoga in compiling their training programs.

    Keywords: Occupational Education, Yoga, Pain, Back extensor muscle endurance, Non-specific chronic Low ‎back pain