فهرست مطالب

پژوهشنامه مذاهب اسلامی - پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1402)

پژوهشنامه مذاهب اسلامی
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/27
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مرضیه صادقی رشتی*، مهدیه سادات مستقیمی، وحیده اکرمی صفحات 9-34

    توحید ذاتی از مهم ترین مسایل توحیدی است که کم وکیف تقریر آن دارای اهمیت و از چالش های مباحث عرفانی و کلامی است؛ به گونه ای که اندک تغییری در چشم انداز فهم و تقریر آن، به ایجاد زاویه و خروج از توحید ناب اهل بیت (ع) منجر خواهد شد.توحید ذاتی احدی و فردانی دو گونه از برجسته ترین تقریرهای ابن عربی است که در قالب ویژگی های خاصی به تصویر کشیده و با برهان هایی به اثبات رسانیده است. این مقاله با روشی توصیفی تحلیلی و استنباطی کوشیده است با تاکید بر توحید ذاتی احدی، ضمن به تصویر کشیدن دیدگاه ابن عربی در این باره در قالب صورت بندی جدیدی، تفاوت آن را با توحید فردانی بیان می کند. همچنین آن را در سنجه روایات می گذارد و با ارایه تحلیل هایی هم تعبیر لفظی توحید ذاتی احدی و هم حقیقت معنایی آن را از دیدگاه ابن عربی در این سنجه مورد بذل تاملاتی پژوهشی قرار داده است و نقطه عطفی را در زمینه همسویی و ناهمسویی این دیدگاه با روایات بیان می کند.

    کلیدواژگان: توحید ذاتی، توحید احدی، معصومین (ع)، ابن عربی
  • ابوطالب محمودزاده*، حسین رجبی، سید جعفر صادقی فدکی صفحات 35-64

    یکی از مسایل فقهی مورد ابتلا میان فریقین، غیبت مخالف است. در این مقاله کوشیده شده است با روش توصیفی - تحلیلی دیدگاه اهل سنت در برابر غیبت شیعه بررسی شود. تجویزکنندگان غیبت شیعیان معتقدند آنان به دلیل انکار خلافت خلفای سه گانه، قایل شدن به کفر و سب صحابه، کافر هستند و همان گونه که در استثناهای غیبت، غیبت کافر جایز است، غیبت شیعه نیز جایز خواهد بود. در مقابل مخالفان جواز غیبت شیعه معتقدند با تکیه به دلایلی از جمله مسلمان بودن شیعیان، عدم تکفیر ساب صحابه، سرایت نکردن حکم کلی به تک تک افراد، علم نداشتن به حال همه افراد، جواز اقتدا به شیعه، جایز نبودن لعن مسلمان و رعایت مسایل اخلاقی، نمی توان به جواز غیبت شیعه حکم داد

    کلیدواژگان: غیبت، شیعه، مخالف، اهل سنت، صحابه
  • زهرا ابن علی*، مهدی فرمانیان صفحات 65-82
    از جمله مباحث اساسی دین اسلام و متکلمان اسلامی، خلود در جهنم است. اعتقاد به این امر در زمره عقاید اخروی مسلمانان است و قرآن بر جاودانه بودن عذاب کفار دلالت تام و صریح دارد. خلود به معنای باقی ماندن در حالتی است؛ همچنین می توان واژه خلود را به معنای بقای همیشگی چه در بهشت یا جهنم دانست. این پژوهش با روش کتابخانه ای و تحلیلی به دنبال بررسی خالدین در جهنم از دیدگاه اشاعره است؛ بنابراین ابتدا ضمن توجه به آیات الهی در جایگاه منبع مشترک مسلمانان، دیدگاه بزرگان و متکلمان اشاعره را در این باره بیان می دارد؛ سپس این نتیجه می رسد که از دید ایشان کافران مستحق خلود و استمرار ابدی در جهنم هستند و مومن گنهکار نیز بعد از گذراندن یک دوره عذاب با شفاعت پیامبر نجات می یابد.
    کلیدواژگان: خلود جهنمیان، بقای دائم، متکلمان، اشاعره
  • الهه هادیان رسنانی* صفحات 83-112
    مسیله نسخ همواره از مسایل کهن و بحث برانگیز تفسیر و علوم قرآن بوده است. در اصطلاح قدما و به ویژه در روایات در تعریفی عام، این اصطلاح بر هرگونه تغییر در حکم سابق اطلاق می شد؛ اما در اصطلاح متاخران، این مفهوم با دچار شدن به تحول از مفهومی برخوردار شد که به نظر می رسد زمینه طرح شبهه هایی درباره قرآن را بیشتر فراهم کرد. بر همین اساس آیت الله معرفت، با هشدار درباره نوع طرح این مسیله که همواره دستاویزی برای حمله به قرآن بوده است، در کتاب التمهید نسخ بیست آیه را تایید کرد؛ اما پس از تجدیدنظر و طرح نظریه نسخ مشروط و تمهیدی، در سال های پایانی حیات خویش به طور کلی منکر وقوع نسخ تشریعی در قرآن کریم شد؛ حتی وقوع نسخ در آیه «نجوا» را انکار کرد. این نظریه و نوع تبیین ایشان از آیه، برگرفته از نگاه سید قطب است که صحنه آیه را تصویرپردازی قرآن برای انتقال یک پیام تربیتی به جامعه هدف می داند و معتقد است پیام آیه، ارتباطی به بحث احکام ندارد تا رفع حکم سابق به وسیله تشریع لاحق دانسته شود و مصداق نسخ تشریعی باشد. در این نوشتار به تبیین این نوع نگاه در بیان آیت الله معرفت و سید قطب می پردازیم و دیدگاه نهایی ایشان بر اساس نظریه تصویرآفرینی تربیتی سید قطب در آیات شریفه را بررسی می نماییم.
    کلیدواژگان: نسخ، آیت الله معرفت، سید قطب، انکار وقوع نسخ، آیه نجوا، نسخ تشریعی، نسخ تکوینی
  • امیرعباس مهدوی فرد*، امید امیدیان، محسن ایزدی صفحات 113-136

    بررسی تطبیقی رویکرد کلامی عبدالعزیز بن باز در جایگاه مفتی سابق وهابی و اسامه بن لادن یکی از متنفذترین رهبران جهادی، تحلیل روشنی از مبانی سلفیه وهابی و سلفیه جهادی در کیفیت تعامل با حاکم اسلامی را آشکار می کند. این نوشتار با روش تحلیلی - توصیفی و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای، به پاسخ این پرسش می پردازد که کیفیت تعامل سلفیه وهابی و جهادی با حاکم اسلامی بر کدام مبانی کلامی استوار است؟ در تعامل با حاکم اسلامی، بن باز بر اساس مبانی وهابیت، ضمن تاکید بر لزوم تمکین تام در برابر حاکم عادل و ممنوعیت نافرمانی از حاکم فاسد، با ادعای اعلمیت حکام به مصالح، سیاست را جایگاه استقلالی حاکم و قلمرو ممنوعه مردم ترسیم می کند؛ اما بن لادن بر اساس مبانی سلفیه جهادی، بر ممنوعیت تمکین از حاکم فاسد و لزوم خروج مسلحانه برای عزل او تاکید دارد و ناامنی ناشی از خروج بر حاکم فاسد را عقوبتی الهی برای جامعه راضی به جور طاغوت تفسیر می کند. تمسک گزینشی به منابع اسلامی، کمبودهای جدی در منظومه فکری سلفیه وهابی و جهادی در برابر امور حکومتی را موجب شده است که در رویکرد تفریطی بن باز در مشروعیت استبداد و تطهیر حاکم فاسد و در رویکرد افراطی بن لادن در تجویز خشونت و سفک دماء برای عزل حاکم فاسد جلوه گری می کند.

    کلیدواژگان: سلفیه وهابی، سلفیه جهادی، بن باز، بن لادن، حکومت، تمکین، خروج
  • مصطفی فرهودی، حجت ذبیحی فر* صفحات 137-166

    تاویل در قرآن یکی از چالشی ترین مسایل قرآنی دانسته می شود. از جمله اندیشمندان معاصری که نگاه جامعی به بحث تاویل دارند، آیت الله جوادی آملی است. از دیدگاه ایشان بیشترین کاربردهای تاویل در قرآن حکیم، ناظر به حوزه لفظ، مفهوم و معنا، تفسیر و تبیین نیست، بلکه درباره ارجاع به واقعیت عینی و خارجی اعم از دنیا و آخرت است.آنچنان که ظاهرها با ظاهر و باطن ها با باطن سنجش شدنی است، تاویلات قرآن نیز با ام الکتاب قابل سنجش است؛ چراکه ام الکتاب همان خطوط کلی آیات قرآن به شمار می آیند. لازمه این دیدگاه که یکی از دیدگاه های بدیع این حوزه به شمار می آید، این است که کل قرآن اعم از محکم و متشابه تاویل دارد و سنجش این تاویلات، با ام الکتاب است و روز قیامت ظرف تحقق تاویل قرآن به شمار می آید. نگاه کاربردی به این دیدگاه، آن است که فهم تاویلات قرآن به لحاظ ارجاع شان، به صورت طولی اول برای خداوند؛ دوم برای کسانی که به مقام مشییت خداوند نایل شده‏اند؛ سوم برای خواص اهل‏بیت (ع) میسر است.

    کلیدواژگان: تاویل، جوادی آملی، تفسیر، ام الکتاب، جری، تطبیق
  • طیبه خسروی*، علی الله بداشتی صفحات 167-190

    امروزه یکی از شبهات مهم در باب وجود خدا و همچنین صفات خدا، شبهه شرور است که نه تنها خداناباوران بلکه خداباوران را نیز دچار چالش کرده است. در واکاوی شرور عالم روشن می شود که شر در عالم ماده موجب نقص به ساحت ربوبی نمی شود و ادراک شر توسط انسان اسباب متعددی دارد. لذا از آنجا که شر وجودی است، خیر است و این نقیصه تنها با نگرش انسان به شر اصلاح می شود. به طوریکه شرور گاهی به واسطه تزاحمات عالم ماده و گاه به سبب سوء اختیار انسان و گاهی نیز در واقع امر، شری وجود ندارد و تنها در نگاه انسان مطلوبیت لازم را ندارد. چرا که در برقراری تعادل کلی عالم و نظام احسن، همه امور مطابق میل و خواسته انسان نیست. بلکه ضرورت علی و معلولی تعیین کننده حوادث عالم است که انسان نیز سهمی به مقتضای اختیار خود در این روند تکاملی دارد. بنابراین هر چند شرور مطلوب انسان نیستند اما نظام علی معلولی جهان، حکایت از قدرت و فاعلیت دایمی خداوند و تاثیر اختیار انسان به عنوان موجودی طبیعی، در این نظام طبیعی دارد. به طوریکه نمی توان آثار موجودات عالم را از نظام علیت حذف کرد. بنابراین در درجه اول، با اصلاح عملکرد فردی، می توان از شر جلوگیری کرد. علاوه بر اینکه شر مقتضای عالم ماده و قدرت الهی در نظام علی معلولی است.

    کلیدواژگان: شر، شرور، قدرت الهی، کلام اسلامی، علی - معلولی
  • فاطمه ملبوبی*، عین الله خادمی، عبدالله صلواتی، امیرحسین منصوری نوری صفحات 191-210
    در مباحث فلسفی، نفس از اهمیت خاصی برخوردار است؛ از این رو پژوهش حاضر در پی دست یابی به پاسخ این پرسش است که حقیقت نفس از دیدگاه فخر رازی چیست؟ داده های این جستار عبارت اند از: فخر برخلاف ابن سینا اولا مبحث نفس را از حوزه طبیعیات به طور کامل خارج می کند و در الهیات به آن نظم می بخشد. ثانیا: برای نفس ناطقه تعریفی متفاوت ارایه می دهد که به «من» و مشارالیه آن اشاره دارد. در آرای فخر ناسازگاری هایی در بحث از حقیقت نفس وجود دارد؛ چنان که برخی از آرای او به مجردبودن نفس و برخی به مرکب بودن آن از روح و بدن اشاره دارد. در این راستا برای حل تعارض های مطرح شده سه راهکار به نظر نگارندگان رسیده است؛ نخست: لفظ نفس در آثار فخر رازی به گونه اشتراک لفظی به کار رفته است؛ دوم: نفس در تعریف منطقی انسان مورد توجه قرار گرفته است و کمال ماده به شمار می رود؛ سوم: علت اختلاف آرای فخر در آثارش به دلیل پایبندی او به منابع و محتویات دین است.
    کلیدواژگان: نفس، حقیقت نفس، اشتراک لفظی، کمال ماده، فخر رازی
  • محمود ذکاوت*، علی آقانوری، شهاب الدین وحیدی مهرجردی صفحات 211-240

    اتحاد، وحدت و تقریب مذهب اسلامی یکی از میراث های اصلاحی در تاریخ معاصر جوامع اسلامی است. اگرچه نخستین نمودهای مسیله تقریب و اتحاد را می توان در سده های نخستین و قرون میانه اسلامی دید، این مهم نتیجه اندیشه های نخبگان و علمای جهان اسلام در دوره معاصر است که نخبگان دینی - سیاسی سهم مهمی در تحقق این میراث داشتند. آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی از جمله نخبگان دینی - سیاسی معاصر است که تلاش زیادی در زمینه اتحاد و وحدت اسلامی داشت. مقاله حاضر دیدگاه و عملکرد هاشمی رفسنجانی در زمینه وحدت و تقریب مذاهب اسلامی در دوران پیش از انقلاب اسلامی را بررسی می کند. این مهم با روش توصیفی-تحلیلی و با تمرکز بر مطالعات کتابخانه ای بررسی شده است. هاشمی اگرچه برای اتحاد و تقریب مذاهب اسلامی بنیان های معرفتی در نظر داشت، بیش از هر چیز تقریب را پروژه ای سیاسی برای مقابله با دولت های استعماری و غربی می دید. از سوی دیگر مهم ترین مسیله قاموس وحدت و اتحاد مسلمین برای وی همچون دیگر نخبگان دینی - سیاسی به ویژه از دهه 1330 به بعد، مسیله فلسطین و اتحاد مسلمانان برای رهایی آن بود.

    کلیدواژگان: وحدت اسلامی، تقریب مذاهب، آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی، عصر پهلوی، فلسطین
  • سید علیرضا فیاضی*، محمد معینی فر، محمدحسن محمدی مظفر صفحات 241-264

    خالدی در کتاب الکلینی و تاویلاته الباطنیه به نقد دیدگاه های شیعیان پرداخته است. از جمله مسایلی که او دلیل انحراف شیعه برداشت می کند، نگرش شیعه به توحید است. او معتقد است شیعیان در مسیله توحید در الوهیت و عبادت، ربوبیت و صفات به خطا رفته اند؛ زیرا اهل بیت را واسطه فیض خداوند می شمارند؛ همچنین با خارج کردن آیات قرآن از معنای ظاهری خود، اسمای خداوند را به معنای امامان خویش دانسته اند و ایمه خویش را هم سنگ خداوند قرار داده اند. این نوشتار ابتدا مبانی کلی توحید از نگاه شیعه و وهابیت که خالدی از آن مبانی استفاده می کند را بیان می کند؛ سپس مبانی وهابیت را نقادانه بررسی می نماید. در ادامه نقدهای خالدی که در کتاب الکلینی و تاویلاته الباطنیه، مذکور اند را بررسی کرده ایم و نشان داده ایم اعتقادات شیعه نه تنها منحرفانه نیست، بلکه با عقل و آیات قرآن سازگاری دارد و اتهامات واردشده توسط خالدی بر اندیشه شیعه و کتاب کافی وارد نیست. مدعای وهابیت موجه نیست؛ چراکه آنان یا نتوانستند مراد شیعیان را دریابند یا در تبیین مدعا به مغالطه دست زده اند. در این پژوهش از روش بحث کلامی استفاده کرده ایم و در برابر نقدهای خالدی از استدلال های عقلی و نقلی بهره برده ایم.

    کلیدواژگان: توحید، توحید عبادی، توحید اسماء و صفات، توحید الوهیت، خالدی
  • سید جلال رضوی مهر*، رمضان محمدی، محمد شجاعیان، عبدالله فرهی صفحات 265-290
    اباضیه از مذاهب پویای معاصر در جهان امروز است که توانسته است تا عصر حاضر ظهور و بروز داشته باشد. عمان پایتخت مذهب اباضیه سابقه ای کهن دارد. شخصیت های سیاسی و مذهبی فعال در این کشور، جزء رهبران ملی و مذهبی مردم عمان هستند. اباضیه در عصر حاضر با توجه به شرایطی که برای آنها فراهم شد، توانستند پایه های خود را در ابعاد مختلف به ویژه سیاسی و اجتماعی استحکام ببخشد و این موفقیت مرهون سلطان قابوس است. سلطان قابوس حاکم و پادشاه این کشور و از شخصیت های مهم اباضیه در دنیای معاصر بود و از همان روزهای آغازین حکومت خود اقدام های لازم برای خروج عمان از انزوا را بعد از سال ها انجام داد؛ به گونه ای که از ابتدای قدرت درصدد مدرن سازی نظام حکومت و سبک زندگی مردم با ملاحظه دین داری و رسومات محلی برآمد و تمام برنامه های اجتماعی و سیاسی خود را با عنوان برنامه های پنج ساله به اجرا گذاشت. همچنین با شعار «مخالفت با مصادره فکر» سعی بر جذب مخالفین خود برآمد؛ اما پرسش این است که چگونه این مذهب در جهان معاصر توانسته است با وجود اندک بودن پیروان، خود را حفظ نماید؟ اوضاع اجتماعی و سیاسی اباضیه در دوران معاصر چگونه است؟ رموز موفقیت اباضیه چیست؟ در این مقاله با استفاده از منابع، این مذهب از بعد اجتماعی و سیاسی در عصر حاضر (سلطان قابوس) بررسی شده است و به پرسش های فوق پاسخ داده شده است. درنهایت این نتیجه به دست آمد که سلطان قابوس توانست هم مخالفین داخلی را مطیع حکومت کند و هم در زمینه بین المللی عمان و اباضیه را در سطح جهان در جایگاه مذهبی پویا معرفی کند و نهادهای دینی، اعتقادی و فقهی آن را به جهان عرضه بدارد. این مقاله به روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از اسناد کتابخانه ای اوضاع سیاسی و اجتماعی اباضیه را در عصر سلطان قابوس بررسی و تحلیل کرده است.
    کلیدواژگان: اباضیه، عمان، سلطان قابوس، اوضاع سیاسی - اجتماعی
  • عبدالمحمد شریفات، ابراهیم قاسمی* صفحات 291-320

    عالمان جهان اسلام اعم از شیعه و اهل سنت بر این مسیله اتفاق نظر دارند که برای انجام فعلی که عنوان عبادت بر آن اطلاق شده است، نیت ضروری است؛ اما درباره اینکه نیت در تحقق عنوان عبادت مدخلیت دارد یا نه، دیدگاه های متفاوتی ارایه شده است. دیدگاه مشهور معتقد است میان نیت و عبادت رابطه مستقیمی وجود دارد و فعل مباح اگرچه عنوان فعل عبادی بر آن منطبق نیست، با نیت ذات آن تغییر پیدا می کند و عبادت شمرده می شود؛ درحالی که دیدگاه سلفیان - ابن تیمیه و اتباع او - در این مسیله متفاوت است و آنان معتقدند برای تحقق عنوان عبادت، وجود امر ایجاب یا استحباب از سوی شارع لازم است و عبادت تنها بر فعلی که امر واجب یا مستحب بر آن از سوی شارع وجود داشته باشد، اطلاق می شود. این نوشتار به تحلیل و بررسی دیدگاه عالمان اسلام می پردازد و بر آن است که با بررسی دیدگاه عالمان اسلامی، به دست آورد که نیت همان گونه که در مقام اثبات در تحقق عبادت مدخلیت دارد، در مقام ثبوت هم مدخلیت دارد و برخی از افعال غیرعبادی با نیت، عنوان عبادت بر آن منطبق می شود. افزون بر اینکه انحصار تحقق عنوان بر امر ایجاب یا استحباب که از سوی سلفیه مطرح شده است، با آیات و روایات و اقوال عالمان نخستین منافات دارد. اثر پیش رو به تحلیل و بررسی دیدگاه علمای اسلام با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای می پردازد و برآن است که با بررسی دیدگاه ها بدست آورد که قصد و نیت همانگونه که در مقام اثبات در تحقق عبادت مدخلیت دارد، در مقام ثبوت هم مدخلیت دارد.

    کلیدواژگان: مدخلیت قصد، نیت در عبادات، قصد قربت، طاعت
  • محمدرضا رجبی*، الیاس عارف زاده صفحات 321-356

    پیرامون انسان امروزی پر از هیاهوست؛ هیاهوهای جسمانی، ذهنی و درخواست ها. تمام فناوری اعجاب آمیز ما، وقف تاخت و تاز و تجاوز به حریم رایج سکوت شده است. رسانه مجرایی است که از طریق آن داد و قال ها و جار و جنجال ها به درون ما راه یافته اند. این جار و جنجال ها از پرده گوش فروتر می روند، در ذهن نفوذ می کنند و آن را با غلغله ای از سرگرمی ها آکنده می کنند. غریو و غرش موسیقی احساساتی و پرسوز و گداز، نمایشنامه های تکراری که هیچ گونه روان پالایی در پی ندارند، بلکه موجب اشتیاق به دوری عاطفی اند، هر روز و هر ساعت افزون می شوند. این امور از گوش ها، سپس از طریق ساحت های تخیل، معرفت و احساس، به هسته مرکزی آرزوها و خواهش های انسان منتقل می شوند. تمام اینها فقط یک هدف دارند: بازداشتن انسان از اینکه به مقام سکوت نایل شود. حال که هیاهو و خواهش ها، علت العلل رنج و بزرگ ترین سد میان جان آدمی و مبدا و منشا الهی اوست، چه باید کرد؟

    کلیدواژگان: : سکوت، عرفان، عرفان شیعی
  • سیدعلی مستجاب الدعواتی، مجید صادقی حسن آبادی* صفحات 357-386
    توبه یا رجوع از مخالفت حکم حق به موافقت با آن، از ویژگی های بنیادین ادیان یهود و اسلام است که خواجه عبدالله انصاری (396-481 ق) عارف مسلمان در منازل السایرین و بحیی بن پقوده عارف یهودی معاصر وی در الهدایه الی فرایض القلوب آن را از جمله ابواب سلوکی قرار داده اند. یافته های این پژوهش که بر اساس مطالعات کتابخانه ای و با روش توصیفی _ تحلیلی انجام شده است، نشان می دهد این دو عارف با وجود اشتراک در مشخصات توبه، درباره جایگاه، شرح و تقسیم بندی آن اختلاف دارند. خواجه توبه را دومین منزل سلوکی قرار داده است؛ اما ابن پقوده آن را هفتمین باب از ابواب ده گانه به محبت الهی دانسته است. خواجه که بنیان سلوکی خود را بر کتاب و نقل استوار کرده است، توبه را بر اساس درجه سالکان به سه درجه عامه، خاصه و خاص الخاص تقسیم می کند و غایت منزل توبه را توبه از اشتغال به هرچه غیرحق معرفی می کند؛ اما بحیی در قالب بیانی مبسوط و متاثر از منابع اسلامی، با تاکید بر استفاده از سه منبع عقل، کتاب و نقل، توبه کامل را حاصل چیرگی عقل بر شهوت و محاسبه نفس می داند.
    کلیدواژگان: توبه، خواجه عبدالله انصاری، منازل السائرین، بحیی بن پقوده، الهدایه الی فرائض القلوب
  • محمدحسین شیخ شعاعی*، علی فضلی، محمدمهدی علیمردی صفحات 387-412
    مراحل سلوک معنوی همواره در نگرش های عرفانی مختلف مورد توجه بوده است. در نگاه برخی صاحب نظران معاصر نیز به این مراحل با تعبیرهای مختلف اشاره شده است. در این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی به دیدگاه علی صفایی حایری درباره مراحل سلوک معنوی پرداخته شده است و ضمن استخراج سلسله ای منسجم از مراحل سلوک معنوی بر اساس آثار وی، عناصر متناظر با اجزای آن در آموزه های عرفانی مورد توجه قرار گرفته است. این بررسی نشان می دهد مراحل سلوک در نگاه صفایی، با شناختی که از تذکر، تفکر و تعقل بیرون می آید شروع می شود و زمینه آزادی درونی فرد را از عادت ها و تعصب ها فراهم می کند تا بر اساس آن، عشق و ایمان در قلب فرد شکوفا شود. این عشق و ایمان به عمل می انجامد و در سه بعد ذکر، اطاعت و شکر خود را نشان می دهد. سرانجام سالک باید اخبات را با عبور از مسیر ابتلا، اضطرار و اعتصام در خویش محقق کند. هر کدام از مراحل این سیر با آموزه های عرفان عملی هماهنگ است و نشان می دهد که نگرش صفایی به سلوک معنوی، همراهی های متعدد و ظرفیت های تبیینی زیادی را در نسبت با آموزه های عرفان عملی دارد.
    کلیدواژگان: عرفان عملی، سلوک معنوی، آموزه های عرفان، علی صفایی حائری، عین صاد
  • میثم علی بالایی*، خلیل بهرامی قصرچمی، محسن فهیم صفحات 413-436
    امروزه با توجه به گسترش مباحث عرفانی در سراسر جهان، نقد و بررسی مکاتب عرفانی نوظهور اهمیت بسیاری می یابد. اکنکار یا همان مکتب نور و صوت الهی، یکی از مکتب های عرفانی نوظهور و البته پرطرفدار است. در این نوشتار سعی شده است مباحث و عقاید این مکتب به اختصار بیان گردد، سپس به نقد و بررسی منصفانه آن پرداخته شده است تا مزیت ها و عیب های آن بررسی شود؛ درنتیجه مشخص می شود آیا راهی که اکنکار معرفی می کند، می تواند انسان را به مقصد برساند؟ و بررسی می شود طریقت عرفانی اکنکار چه تفاوت هایی با طریقت عرفانی اسلام در رساندن انسان به کمال دارد؟ برای این کار از روش کتابخانه ای و مطالعه منابع معتبر اکنکار و عرفان اسلامی بهره گرفته شده است. درنهایت این نتیجه به دست آمده است که هرچند عرفان نوظهور اکنکار جذابیت هایی دارد، صداقت نداشتن رهبران آن و تناقض های گفتار و اشتباه های عقیدتی آن نمی تواند راهی درست در مسیر کمال به انسان ارایه کند؛ اما عرفان اسلامی با رهبری ایمه اطهار که معصوم بودند و عقاید حکمی و عقلانی آن می تواند هر انسان مستعدی را در این مسیر راهنمایی کند.
    کلیدواژگان: اکنکار (Eckankar)، توئیچل (Twitchell)، تناسخ، سفر روح، نور و صوت خدا، ذکر هیو (Hu)
  • سید جواد سبزپوش*، اصغر نوروزی، امیر جوان آراسته صفحات 437-460
    دعا در دیدگاه عارفان جایگاه بسیار ویژه ای دارد؛ به طوری که عارفان در مسیله اجابت دعا معتقدند لسان قال و حال بدون استعداد موثر نیست؛ اما صبغه عبادی دعا به هرحال محفوظ و مورد تاکید شارع است. در اجابت دعا، ظرفیت و استعداد وجودی افراد در مرتبه علم الهی معیار دریافت فیض حق متعال است. طلب استعدادی یعنی دعای باطنی یا به اصطلاح عارفان خفی الدعوات. به بیان دیگر طلب استعدادی یعنی نفس انسان به مرتبه ای از کمال می رسد که مستعد دریافت فیض حق متعال می گردد؛ چرا که حق متعال فیاض علی الدوام و جواد علی الاطلاق است و هیچ بخل و امساکی در او راه ندارد؛ به همین دلیل چنانکه ابن عربی با کلمه بسیار زیبای فتنفهق علی تلک الاعیان بیان می کند حق متعال مستفیض را سرشار از فیض می نماید؛ بنابراین دعای نفس مستعد مجاب و تاثیرگذار است؛ چون نفس مستعد استعداد دریافت فیض را یافته است و نقص در قبول قابل نیست؛ فاعل یعنی حق متعال فیاض علی الدوام نیز هر نفس مستعدی را بهره مند می نماید. درباره این قسم از دعا چنین آمده است: «وآتاکم من کل ما سالتموه» (ابراهیم: 34)؛ یعنی هر چه را به لسان استعداد خواستید به شما داد و چه بسیار دعاهایی که مقرون به لسان استعداد نیست و مورد اجابت حق متعال قرار نمیگیرد. تمام بحث ما در موضوع نقش طلب استعدادی در اجابت دعا در استعداد اعیان ثابته است که آیا استعداد بسته شده و اصولا دعا مفهومی ندارد یا اینکه فیض حق متعال بر اساس استعداد ظهور و گسترش می یابند؛لذا این پژوهش به بررسی جایگاه دعا در مراتب هستی و نقش طلب استعدادی در اجابت دعا می پردازد.
    کلیدواژگان: طلب، دعا، استعداد، اعیان ثابته، اجابت
  • علی باغچقی، محمدرضا علمی سولا*، حسین ناصری مقدم صفحات 461-488

    جبران یا عدم جبران ضرر وارده بر اموال از موضوعاتی است که کسبه و تجار همه ساله در پایان سال خمسی با آن روبرو می شوند و این مسیله در شقوق مختلف آن، مورد توجه فقها و به ویژه متاخرین قرار گرفته است. سوال اصلی تحقیق این است که آیا ضرر وارده بر فرد هنگام محاسبه خمس، از سود حاصل از سرمایه اش جبران می شود؟ یا بدون جبران ضرر، خمس ارباح مکاسب کامل پرداخت می شود؟ این پژوهش به شیوه توصیفی - تحلیلی با بررسی آثار فقهای امامیه، دلایل جبران خسارت و تلف از ربح را احصا کرده است و ضمن بیان عدم تفاوت خسارت با تلف، عوامل موثر بر موضوع نظیر استقلال ارباح یک یا چند کسب از یکدیگر، تقدم هر یک از خسارت و ربح بر دیگری و ضرر در راس المال و غیرراس المال را بررسی می کند؛ سپس دیدگاه فقیهان امامیه همراه با نظر برگزیده بر جبران را طرح می کند؛ همچنین با استفاده از اصول عملیه برایت و استصحاب، حکم به جبران ضرر از ربح می کند.

    کلیدواژگان: خمس، ارباح مکاسب، خسارت، تلف، راس المال و غیرراس المال
  • مهدی نوریان*، سیف الله احدی، علی محمدیان صفحات 489-536

    تبیین دقیق مرز میان جرم ها و جنایت های مستوجب کیفر، امری مطلوب و مقصود شارع مقدس می باشد و در تنظیم قوانین کیفری جامعه اسلامی امری ضروری است. وجوه افتراق و اشتراک دو جرم بغی و محاربه در متون فقه اسلامی و دیدگاه های مختلف فقیهان در این باره، سبب پیچیدگی و دشواری تفکیک میان آن دو شده است؛ از این رو تبیین موضوع هر یک از این جرم ها با توجه به احکام و مجازات مختلف آنها، نیازمند تامل و دقت در دلایل است. نویسندگان در این مقاله به شیوه توصیفی- تحلیلی و با تامل هرچه بیشتر در نصوص و تحلیل و بررسی دلایل، در تبیین مرز میان جرم های بغی و محاربه از نگاه فریقین، ضمن برآورد کلی نقاط اشتراک و افتراق دیدگاه های فقیهان و مفسران امامیه و عامه، معتقد شده اند دو جرم بغی و محاربه با وجود مشابهت مفهومی، دو عنوان و دو جرم مستقل به شمار می آید و رابطه میان محارب و باغی نسبت عموم خصوص مطلق است؛ چراکه باغی کسی است که بر امام عادل خروج کرده و موجب سلب امنیت و آرامش از مردم شده است؛ اما محارب کسی است که به قصد ایجاد ناامنی، ارعاب و غارت و خونریزی بر مسلمان دیگر سلاح بکشد؛ از این رو احکام و مجازات هر کدام نیز متفاوت از دیگری خواهد بود.

    کلیدواژگان: بغی، محاربه، کیفر جرایم، تفاوت بغی و محاربه
  • محمدرسول آهنگران*، امیر احمدی صفحات 537-570

    راه ها و حریم قانونی آنها جزء سرمایه ملی هر کشور دانسته می شوند. حق مرور از این راه ها ممکن است به طور طبیعی یا قراردادی در ملک دیگری ایجاد شده باشد. این نوشتار به بررسی احکام و حریم حق مرور از دیدگاه فقیهان مذاهب اسلامی و مطالعه سیاست تقنینی در حقوق ایران و بیان خلاهای موجود در این باره می پردازد؛ از این رو توجه در این نوشتار به ملاک و ضابطه ای معین برای مشخص شدن انواع و احکام راه ها خواهد بود. با توجه به پژوهش انجام شده، می توان نتیجه گرفت در احکام و انواع راه ها بین فقیهان مذاهب اسلامی اشتراک ها و تضارب آرا وجود دارد؛ همچنین در سیاست تقنینی حقوق ایران درباره احکام راه ها و حریم آنها خلا هایی وجود دارد؛ بنابراین برای رفع خلاهای موجود در قوانین مربوط در حوزه راه و حق عبور و مرور می توان از این نقاط مشترک و تضاد برای اصلاح قانون استفاده کرد.

    کلیدواژگان: احکام راه ها، فقیهان اهل سنت، امامیه، حریم راه ها، حق عبور و مرور
|
  • Marzieh Sadegi Rashti *, Mahdiyeh sadat Mostsghimi, Vahideh Akrami Pages 9-34

    Essential monotheism, also known as the unity of the divine essence (al-tawḥīd al-dhātī), stands as a pivotal tenet within monotheistic discourse. Crafting its formulation is a profound challenge for both mysticism and theology alike. Even subtle alterations in its interpretation and articulation possess the potential to veer away from the pristine monotheism upheld by the Ahl al-Bayt or the Prophet’s Household.Unitary (aḥadī) monotheism and singular (fardānī) monotheism represent two versions of Ibn al-ʿArabī’s conception of monotheism, each depicted uniquely and substantiated through specific proofs. Employing a descriptive-analytic and deductive approach, thisarticle delves into the core of essential unitary (aḥadī) monotheism, offering a distinct reinterpretation of Ibn al-ʿArabī’s perspective separate from singular monotheism. Furthermore, we assess his viewpoint in light of hadiths, conducting analyses of both the terminology and underlying significance of essential unitary monotheism to ascertain its alignment with the teachings of hadiths

    Keywords: essential monotheism, unitary monotheism, Infallibles, Ibn al-ʿArabī
  • Abytaleb Mahmodzadeh *, Hossein Rajabi, Seysd Jafar Sadeghi Fadaki Pages 35-64

    A jurisprudential issue addressed by both Shiite and Sunni scholars is whether it is permissible or not to backbite against one’s denominational opponent behind their back. This article adopts the descriptive-analytic method to study the Sunni perspective on the permissibility or impermissibility of backbiting against Shia individuals. Those who permit such backbiting believe that Shias are considered disbelievers due to their denial of the caliphate of the first three caliphs and their cursing and excommunication of the Prophet’s companions. Therefore, since it is permissible to backbite against disbelievers, it is permissible to backbite against Shia individuals. In contrast, those who reject the permissibility of such backbiting rely on the following assumptions: Shias are considered Muslims, those who curse the Prophet’s companions do not necessarily qualify as disbelievers, a general ruling does not necessarily apply to each and every individual, we lack knowledge of the inner states of each individual, it is permissible to perform prayers behind a Shiite imam of congregational prayers, it is impermissible to curse a fellow Muslim, and it is necessary to adhere to moral principles.

    Keywords: backbiting, Shia, denominational opponent, Sunni Muslims, Prophet’s companions
  • Zahra Ebne Ali *, Mehdi Farmanian Pages 65-82
    A pivotal issue in Islam and Islamic theology revolves around the concept of eternal punishment in Hell. This belief constitutes a cornerstone of Muslim eschatology concerning the afterlife. The Quran unequivocally states that the punishment of disbelievers in Hell is eternal. The term “khulūd” denotes perpetual existence in a particular state, which can be interpreted as an everlasting abode either in Heaven or Hell. Employing a comprehensive library and analytic methodology, this research endeavors to explore the individuals identified by Ashʿarite theologians as destined for eternal damnation in Hell. Beginning with an examination of Quranic verses, recognized as a shared source among all Muslims, we subsequently delve into the perspectives of notable Ashʿarite figures and theologians regarding this matter. Ultimately, our analysis indicates that according to Ashʿarite doctrine, disbelievers are condemned to eternal residence in Hell. Conversely, sinful believers may endure a period of punishment in Hell before ultimately attaining salvation through the intercession of the Prophet.
    Keywords: eternal dwelling of inhabitants of Hell, khulūd, theologians, Ashʿarite
  • Elahe Hadian Rasanani * Pages 83-112
    The issue of abrogation has long been a contentious topic in Quranic exegesis and studies. Early scholars, particularly in hadith literature, broadly defined abrogation as any alteration in a prior ruling. However, contemporary discourse has seen a shift in the understanding of this concept, which paved the way for the rise of skepticisms regarding the Quran. Ayatollah Marefat, in his work al-Tamhīd, initially affirmed the abrogation of twenty Quranic verses, a stance exploited to challenge the Quran. Yet, toward the end of his life, he reconsidered his position, proposing the notion of conditional or preparatory abrogation and ultimately rejecting the idea of legislative abrogation altogether. He even contested the notion of abrogation in the al-Najwā Verse. Marefat's perspective aligns with Sayyid Qutb's interpretation, which views the verse as imparting a pedagogical message to society, unrelated to jurisprudential rulings and thus not constituting legislative abrogation. This article delves into Marefat's and Qutb's perspectives, elucidating Marefat's final stance on abrogation based on Qutb's theory of pedagogical messaging in Quranic verses.
    Keywords: abrogation, Ayatollah Marefat, Sayyid Qutb, denial of abrogation, al-Najwā Verse, legislative abrogation, existential abrogation
  • Amir Abbas Mahdavi Fard *, Omid Omidian, Mohsen Izadi Pages 113-136

    A comparative examination of the theological approach of Abd al-Aziz bin Baz as a former Wahhabi mufti and Osama bin Laden, an influential jihadi leader, provides a clear analysis of the foundations of Wahhabi and Jihadi Salafists regarding interactions with Islamic rulers. Deploying an analytic-descriptive method and collecting library data, this article aims to uncover the theological foundations of interactions with Islamic rulers according to Wahhabi and Jihadi Salafists. In interactions with Islamic rulers, Bin Baz makes recourse to Wahhabi principles to underscore the necessity of full-fledged obedience of the just ruler and forbiddance of disobedience to an unjust ruler. Moreover, he claims that rulers are most knowledgeable of public interests, and thus, politics is an autonomous territory of the ruler where laypeople are not allowed to inquire. However, Bin Laden relies on the Jihadi Salafist principles to show the forbiddance of obedience to unjust rulers and the necessity of armed uprising against them. He believes that the unsafety stemming from the uprising against unjust rulers is a divine punishment for a society that is pleased with the injustice of tyrants. Selective citation of Islamic sources, serious deficiencies in the Wahhabi and Jihadi Salafist intellectual systems regarding governmental affairs have all led to both of these extreme views, where Bin Baz legitimizes tyranny and exonerates unjust rulers, and Bin Laden permitted violence and bloodshed for ousting unjust rulers.

    Keywords: Wahhabi Salafism, jihadi Salafism, Bin Baz, Bin Laden, Government, obedience, uprising
  • Mostafa Farhoudi, Hojjat Zabihifar * Pages 137-166

    "Taʾwīl" (esoteric interpretation) stands as one of the most intricate Quranic topics. Among contemporary scholars, Ayatollah Javadi Amoli offers a comprehensive exploration of this issue. He argues that in the Quran, the majority of instances where "taʾwīl" is mentioned extend beyond mere linguistic interpretation, conceptual delineation, or explanation. Rather, they delve into the realm of objective external realities, encompassing both worldly matters and the hereafter. Just as exteriors can be measured with exteriors and interiors with interiors, Quranic “taʾwīl” or interpretation can be gauged against the "mother of the book," which serves as the foundational framework for Quranic verses. This innovative perspective suggests that the entirety of the Quran, including its definitive (muḥkam) and ambiguous or metaphorical (mutashābihāt) verses, possesses interpretative depth. These interpretations should be assessed in light of the "mother of the book," with the context of the Day of Resurrection serving as the fulcrum for Quranic interpretation to unfold. Practically, according to this perspective, understanding Quranic interpretation in terms of their references is first the prerogative of God, then those attaining the status of divine providence, and finally, the selected household of the Prophet.

    Keywords: taʾwīl, interpretation, Javadi Amoli, Quranic exegesis, mother of the book, Application, Comparison
  • Taebe Khosravi *, Ali Allahbedashti Pages 167-190

    One significant skepticism surrounding God’s existence and attributes arises from the presence of evils, a challenge not only faced by atheists but also by theists. Upon analysis, it becomes apparent that evils in the material world do not reflect any flaws in the divine essence. In fact, there are several reasons behind the human perception of evils. Thus, since evils existentially manifest, they possess inherent goodness, with any perceived flaw being merely a product of human perspective. Evils are perceived in various ways—stemming from conflicts within the material world, as a result of human choices, or due to certain outcomes not aligning with human desires. It is essential to recognize that the overall balance of the universe is not dictated solely by human will and desires; instead, causal necessity governs the events of the world. Humans, through their choices, contribute to this evolutionary course. While evils may not be desirable from a human standpoint, the causal system of the world indicates the permanent agency and power of God, alongside the influence of human free will as a natural entity within this system. Creatures' effects cannot be eliminated from this causal system; thus, evils can be addressed by rectifying one’s individual practices. Moreover, evils are inherent to the material world and are part of divine power within the causal system.

    Keywords: Evils, divine power, Islam theology, cause, effect
  • Fatemeh Malbubi *, Einallah Khademi, Abdollah Salavati, Amirhosein Mansourinouri Pages 191-210
    In philosophical discourse, the inquiry into the nature of the soul holds profound importance. This study delves into Fakhr al-Rāzī’s interpretation of the soul's essence. Unlike Avicenna, Fakhr al-Rāzī situates the discussion of the soul beyond the realm of natural sciences, positioning it within theological issues. Furthermore, he delineates a distinct definition of the rational soul, featuring "I" and its referent. However, Fakhr al-Rāzī's depiction of the soul reveals inconsistencies, vacillating between assertions of its immateriality and suggestions of its composite nature, comprising both spirit and body. To reconcile these discrepancies, three potential resolutions are proposed. Firstly, the term "nafs" (soul) in Fakhr al-Rāzī's discourse is used equivocally. Secondly, the soul plays a pivotal role in defining the human essence as the perfection of matter. Thirdly, the inconsistency within Fakhr al-Rāzī's framework can be attributed to his steadfast adherence to religious sources and their doctrinal content.
    Keywords: soul, nature of the soul, equivocity, perfection of matter, Fakhr al-Rāzī
  • Mahmoud Zakavat *, Ali Aghanoori, Shahaboddin Vahidi Mehrjerdi Pages 211-240

    Unity, unification, and approximation of Islamic denominations are a reformative legacy of the contemporary history of Islamic societies. While the first manifestations of Islamic approximation and unity can be found in the early and medieval Islamic centuries, they were underscored by elites and scholars of the Islamic world in the contemporary era, with significant contributions from religious-political elites. Ayatollah Akbar Hashemi Rafsanjani is among the contemporary religious-political elites who exerted tremendous efforts for Islamic unity and unification. This article explores Hashemi Rafsanjani's views and practices regarding the unity and approximation of Islamic denominations before the triumph of the Islamic revolution. The article adopts a descriptive-analytic method and focuses on library studies. While Hashemi had epistemic foundations in mind for the unification and approximation of Islamic denominations, he largely saw approximation as a political project to combat colonial and Western governments. Moreover, the main pivot of Muslim unity for him, like many other religious-political elites particularly since the 1950s, was the problem of Palestine and the Muslim unity to liberate Palestine.

    Keywords: Islamic Unity, Approximation of Islamic Denominations, Ayatollah Akbar Hashemi Rafsanjani, Pahlavi Era, Palestine
  • Alireza Fayyazi *, Mohamad Moein Far, MohammadHassan Mhmozaffar Pages 241-264

    In his book titled (al-Kulaynī wa-taʾwīlātuh al-bāṭiniyya (Al-Kulaynī and his exoteric interpretations), Abdel Fattah al-Khalidi presents a critical analysis of Shiite perspectives. One particular aspect that he identifies as a source of deviation within Shiism is their understanding of monotheism. Al-Khalidi argues that Shias have made an error regarding the unity of divinity, worship, Lordship, and attributes, as they perceive the Ahl al-Bayt (the Prophet's Household) as intermediaries for receiving God's grace. Furthermore, by offering exoteric interpretations of Quranic verses, they construe the divine names as their own Imams, treating them as equivalent to their Imams. In this article, we aim to present an overview of the fundamental concepts of monotheism as understood by both Shiite and Wahhabi perspectives, where the latter is the framework employed by al-Khalidi. Subsequently, we conduct a critical analysis of the principles espoused by Wahhabi ideology. Furthermore, we meticulously scrutinize al-Khalidi's criticisms outlined in his book, revealing that Shiite beliefs are not deviant but rather harmonious with reason and supported by Quranic verses. Consequently, we refute al-Khalidi's allegations against the Shiite viewpoint and his critique of the book al-Kāfī. The claim made by Wahhabis lacks justification as it demonstrates a failure to comprehend the Shia beliefs, or it may be based on a fallacious reasoning. In this study, we employ a method of theological discourse, presenting theoretical and textual arguments to counter al-Khalidi's criticisms.

    Keywords: Monotheism, unity of worship, unity of names, attributes, unity of divinity, al-Khalidi
  • Seyed Jalal Razavi Mehr *, Ramezan Mohammadi, Mohammad Shojaiyan, Abdollah Farrahi Pages 265-290
    Ibadism is a vibrant religious denomination in today’s world, poised to endure into the present age. Oman has historically served as the heartland of Ibadism, with key political and religious figures in the country assuming leadership roles within the Ibadi community. Presently, with conducive conditions, Ibadis have the opportunity to solidify their presence across various spheres, particularly in politics and society. This success owes much to King Qaboos, a prominent Ibadi figure in contemporary times and the ruler of Oman. From the outset of his reign, King Qaboos undertook measures to steer Oman out of isolation, modernizing governance and societal norms while respecting religious and cultural traditions. His social and political initiatives were structured within five-year plans, and he notably adopted the slogan "no to confiscation of thoughts" to engage dissenting voices. However, the challenge remains as to how this minority Islamic denomination can safeguard its identity amidst its limited followership. What are the prevailing political and social conditions of Ibadis in the contemporary era, and what factors contribute to their success? This article delves into these questions, drawing upon various sources to analyze Ibadism within the political and social landscape of King Qaboos's reign. It concludes that King Qaboos successfully garnered domestic support for his government while showcasing Oman and Ibadism on the global stage, highlighting their religious, doctrinal, and jurisprudential foundations. Employing a descriptive-analytical approach and utilizing library resources, this article explores the political and social dynamics of Ibadism during King Qaboos's rule.
    Keywords: Ibadism, Oman, King Qaboos, political, social circumstances
  • Abdolmohamad Sharifat, Ebrahim Qasemi * Pages 291-320

    Islamic scholars, both Shiite and Sunni, concur that intentions are integral to actions categorized as worship. However, there exist divergent perspectives regarding whether intentions contribute to the description of an action as a worship. The prevailing opinion asserts a direct correlation between intentions and acts of worship. Indeed, actions deemed "permissible" (mubāḥ), which are not inherently worshipful, can acquire such status through intentions. Conversely, Salafists, notably Ibn Taymiyya and his adherents, present an alternative viewpoint. They argue that an injunction—whether obligatory or recommended—from the divine legislator is indispensable for an action to be classified as worship. Accordingly, the designation of "worship" is reserved for actions endorsed as obligatory or recommended (mustaḥabb) by the divine legislator.This article explores the perspectives of Muslim scholars on this matter, contending that just as intention plays a crucial role at the "stage of affirmation" (maqām al-ithbāt) in the establishment of worship, it is equally significant at the "stage of subsistence" (maqām al-thubūt). Consequently, certain inherently non-worshipful acts attain the status of worship due to the intentions behind them. Moreover, confining the designation of worship solely to religiously obligatory or recommended actions contradicts Quranic verses, hadiths, and the pronouncements of early Muslim scholars.

    Keywords: involvement of intentions, intention in worships, intention of proximity to God, obedience
  • MohammadReza Rajabi *, Elyas Arefzadeh Pages 321-356

    Modern individuals find themselves amidst a cacophony of physical and mental disturbances and demands. Our remarkable technologies, while awe-inspiring, often encroach upon the sanctuary of silence. Media serves as a conduit for these disturbances, infiltrating our innermost selves with tumultuous noise. These disruptions transcend mere auditory stimuli, penetrating our minds and inundating them with a relentless stream of entertainment clamor. With each passing hour and day, the uproar of sensational music and mindless entertainment grows, devoid of any true catharsis, only fostering emotional detachment. These distractions infiltrate our ears, seeping into our imagination, knowledge, and emotions, disrupting the very core of our desires and pursuits. Their singular objective? To thwart our journey towards silence. Yet, amidst these upheavals lies the root cause of human suffering and the principal barrier between the human soul and its divine origin. In light of this reality, what steps should be taken?

    Keywords: silence, mysticism, Shiite mysticism
  • SEYED ALI MOSTAJABOLDAVATI, MAJID SADEGHI HASANABADI * Pages 357-386
    Repentance, the act of returning from disobedience to God's ruling to obedience, stands as a fundamental tenet in both Judaism and Islam. Khwāja ʿAbd Allāh al-Anṣārī (396-481 AH), a Muslim mystic, categorized it as a stage of mystical wayfaring in his Manāzil al-saʾirīn, while Bahya ibn Paquda, a Jewish mystic of the same era, did so in his al-Hidāya ilā farāʾiḍ al-qulūb. Research conducted through library studies utilizing the descriptive-analytic method reveals that, despite their agreements on the characteristics of repentance, these two mystics differ in their perspectives on its place, elaboration, and categorizations. Khwāja views repentance as the second station of spiritual journeying, rooted in the Quran and transmitted hadiths, and divides it into three degrees based on the wayfarers' levels: lay, elite, and elite of the elite. He posits that the pinnacle of repentance lies in turning away from everything but God. Conversely, ibn Paquda places repentance as the seventh gate out of ten towards divine love, influenced by Islamic sources and supported by reasoning, scripture, and transmitted traditions. He presents a detailed account asserting that genuine repentance arises from reason reigning over desire and the soul's self-assessment.
    Keywords: repentance, Khwāja ʿAbd Allāh al-Anṣārī, Manāzil al-sāʾirīn, Bahya ibn Paquda, al-Hidāya ilā farāʾiḍ al-qulūb
  • Mohamadhosein Sheikhshoaee *, Ali Fazli, Mohamadmahdi Alimardi Pages 387-412
    Stages of spiritual journeying have been the focus of attention in various mystical perspectives. Some contemporary scholars have also referred to these stages using various terms. This research employs the descriptive-analytic method to examine Ali Safaee Haeri’s account of the stages of spiritual wayfaring. It delineates a coherent chain of the stages of spiritual journeying based on his works and considers their corresponding elements within mystical doctrines. This study demonstrates that, according to Safaee, the stages of spiritual wayfaring begin with knowledge grounded in remembrance, contemplation, and reasoning, which facilitate the individual's inner emancipation from habits and biases, leading to the blossoming of love and faith in one’s heart. Love and faith subsequently translate into action, manifested in three dimensions: remembrance of God, obedience to God, and gratitude toward God. Finally, the wayfarer should cultivate humility by navigating through afflictions (ibtilāʾ), helplessness (iḍṭirār), and seeking recourse (iʿtiṣām). Each of these stages aligns with the teachings of practical mysticism, illustrating that Safaee’s perspective on spiritual wayfaring harmonizes with the teachings of practical mysticism and offers significant explanatory power.
    Keywords: practical mysticism, spiritual wayfaring, Mystical teachings, Ali Safaee Haeri, Ayn Sad
  • Meisam Alibalaei *, Khalil Bahramighasrechami, Mohsen Fahim Pages 413-436
    Given the proliferation of mystical ideologies worldwide, it is imperative to scrutinize and engage with newly emerged schools of mysticism. Eckankar, also known as the school of the Light and Sound of God, stands as one such burgeoning movement with a considerable following. This article aims to succinctly outline the tenets and doctrines of Eckankar before offering an impartial critique of its philosophy. By examining both its merits and demerits, we seek to ascertain whether Eckankar's spiritual path holds promise in leading individuals towards their ultimate aspirations. Furthermore, we endeavor to discern the distinctions between Eckankar and Islamic mysticism concerning their efficacy in aiding human transcendence. To accomplish this analysis, we employ the library method, drawing from reputable sources on Eckankar and Islamic mysticism. Our evaluation suggests that while Eckankar may exert a certain allure, it ultimately falls short in providing a definitive path towards human perfection. This shortfall is attributed to inconsistencies and contradictions within its teachings, compounded by perceived lack of sincerity among its leadership. In contrast, Islamic mysticism, particularly as guided by the infallible Shiite Imams, offers a coherent and rational framework capable of shepherding earnest seekers towards their spiritual objectives.
    Keywords: Eckankar, Twitchell, reincarnation, Soul Travel, Light, Sound of God, singing HU
  • Seyed Javad Sabzpoosh *, Asghar Nowruzy, Amir Javan Araste Pages 437-460
    Prayer or supplication holds a profound significance within mystical traditions. Mystics contend that the mere verbal articulation or heartfelt yearning in prayer holds limited efficacy in attaining fulfillment without an accompanying disposition. Nevertheless, the reverent essence of prayer or supplication remains affirmed and accepted by religious doctrine. In the journey towards prayer fulfillment, individuals' existential capacities and dispositional states, particularly in relation to divine understanding, serve as crucial factors determining the reception of God's grace. Dispositional want, often described as an inner prayer or, in the lexicon of mystics, as hidden calls, denotes the soul's quest for a level of perfection conducive to receiving divine grace. This stems from the belief that God, inherently abundant in grace, continually bestows His generosity without reservation. As eloquently expressed by Ibn al-ʿArabī, God is abundantly rich in grace. The soul possessing such disposition perceives its prayers as efficacious and fulfilled, as it has the capacity to receive divine grace—devoid of impediments or deficiencies. In this context, the Quran asserts, "and He gave you all that you had asked Him" (Quran 14:34), signifying that God grants desires according to the language of one's disposition. Prayers lacking such disposition, however earnest, may not be fulfilled by God. Yet, an inquiry arises concerning the role of dispositional want: whether the disposition of "fixed entities" (al-aʿyān al-thābita) remains immutable, rendering prayers ineffective, or if God's grace manifests and diffuses in consonance with dispositional states. This study delves into the multifaceted role of prayer or supplication across various stages of existence, elucidating the pivotal role of dispositional desire in prayer fulfillment.
    Keywords: Desire, want, Prayer, supplication, disposition, fixed entities, fulfillment
  • Ali Baghcheghi, Mohammadreza Elmisola *, Hosein Naseri Mogaddam Pages 461-488

    Addressing the issue of redressing damage or loss inflicted on one's possessions or property at the conclusion of their khums year is a crucial concern for businesspeople and merchants. Jurists, particularly later ones, have thoroughly examined various aspects of this issue. This article focuses on the central question: should the loss suffered by individuals during khums calculation be offset or compensated from their capital's profit, or should the khums, or one-fifth of the profit, be paid in full without addressing the loss? Employing a descriptive-analytic approach and scrutinizing the works of Imami jurists, this study identifies compelling reasons advocating for compensating losses from profits, emphasizing the absence of a distinction between loss and damage. It delves into the priority between loss and profit, distinguishing between the loss of the principal capital and profit loss. By evaluating the theories of Imami jurists, it advocates for the view that losses should indeed be compensated. Furthermore, utilizing practical principles such as the presumptions of barāʾa (exemption) and istiṣḥāb (continuity), it contends that losses or damages should be rectified from the profit.

    Keywords: Khums, business profits, loss, Damage, capital
  • Mahdi Nourian *, Seifollah Ahadi, Ali Mohamadian Pages 489-536

    A precise demarcation of crimes deserving punishment is imperative according to Islamic law, essential for the regulation of criminal justice within Islamic society. The delineation between the offenses of "baghy" (insurgence) and "muḥāraba" (waging war) within Islamic jurisprudence, along with the diverse perspectives of jurists on this matter, presents challenges and complexities. To elucidate each crime's nuances and respective legal consequences, a thorough analysis is required. This article employs a descriptive-analytic approach, drawing upon religious texts, evidential examination, and argumentative analysis to distinguish "baghy" and "muḥāraba" from both Shiite and Sunni perspectives. By outlining their similarities and disparities as articulated by Imami and Sunni jurists and Quranic scholars, we assert that "baghy" and "muḥāraba" represent distinct transgressions, notwithstanding their resemblances. "Baghy" entails inciting rebellion against a just Imam or leader, endangering the safety and security of the populace, whereas "muḥāraba" involves intimidating fellow Muslims, pillaging their possessions, and shedding their blood to instill fear and insecurity. Consequently, they carry distinct legal rulings and implications within Islamic jurisprudence.

    Keywords: Baghy, muḥāraba, punishment for crimes, distinction between “baghy”, “muḥāraba.”
  • MohammadRasool Ahangaran *, Amir Ahmadi Pages 537-570

    Roads and their legal setbacks constitute vital components of national infrastructure in every country. The entitlement to traverse these roads may arise either organically or through established conventions on private property. This article delves into the regulations governing roads and setbacks for right of way, examining them through the lens of jurists associated with diverse Islamic denominations. Additionally, it scrutinizes the legislative policies of Iranian law, highlighting existing gaps therein. Consequently, the focus lies on delineating specific criteria for classifying road types and their associated regulations. Our research reveals both similarities and disparities among jurists representing various Islamic denominations concerning road rules and classifications. Furthermore, the legislative policies of Iranian law exhibit deficiencies regarding road regulations and setbacks. To address these gaps effectively, leveraging insights from these discussions can serve to refine existing legal frameworks pertaining to roads and right of way.

    Keywords: road regulations, Sunni jurists, Imamiyya, road setbacks, Right of way