فهرست مطالب

عیار پژوهش در علوم انسانی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1392)

نشریه عیار پژوهش در علوم انسانی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1392)

  • 126 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی موحدیان عطار صفحه 5
    «پدیدارشناسی دین» یکی از مطرح ترین و پرکاربردترین رویکردها در مطالعات دین است. بنابراین، شناخت ویژگی ها و مولفه های جوهری این رویکرد برای دین پژوهان اهمیت زیادی دارد. ممکن است تصور بر این باشد که پدیدارشناسی دین چیزی جز کاربست رویکرد پدیدارشناسی فلسفی در فهم دین نیست. اما آیا این رویکرد در تمام ویژگی ها و در ذات خود، عینا با پدیدارشناسی در مفهوم فلسفی مشارک است؟ یا در آن باید به جست وجوی ویژگی ها و جوهری متفاوت بود؟ و آیا هر عیب و هنری که برای پدیدارشناسی فلسفی صادق باشد بر پدیدارشناسی دین نیز صدق می کند؟ این نوشتار پس از توصیف و تبیین ویژگی های پدیدارشناسی، کوشیده است مولفه ها و ویژگی های رویکرد پدیدارشناسی دین را شناسایی کند تا از آن میان، جوهری ترین مولفه این رویکرد را استنباط کند و نسبت آن را با رویکرد پدیدارشناسی فلسفی معلوم سازد. حاصل این جستار بجز آشکار کردن نسبت این دو، شناخت و تبیین برخی از مولفه ها و ویژگی های اختصاصی و متمایز پدیدارشناسی دین است که خود می تواند به استفاده درست از رویکردی که چاره ای از به کارگیری آن در بسیاری از پژوهش های دینی نیست، مدد رساند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، پدیدار شناسی دین، پدیدار شناسی فلسفی
  • جواد عابدینی صفحه 23
    نخستین گام در کارآمدی و ثمربخشی هر مطالعه و پژوهش، شناخت مبادی تصوری و تصدیقی، به ویژه مبانی روش شناختی آن، است. فلسفه تطبیقی نیز به عنوان روی آوردی نوپا در پژوهش های فلسفی، روش شناسی خاصی دارد که باید آن را کشف کرد و در مطالعات فلسفی تطبیقی به کار بست. شاید بتوان سخنرانی سال 1353 هانری کربن در دانشگاه تهران را نخستین بحث جدی درباره فلسفه تطبیقی در ایران دانست. کربن در این سخنرانی، بر اساس دیدگاه خاص خود از حکمت اشراقی و با نقد تاریخ گرایی، تلاش کرد ماهیت فلسفه تطبیقی را آشکار ساخته، روشی کارآمد و غیرسلیقه ای برای آن ارائه نماید. او بر اساس روش پدیدارشناسی فلسفی هوسرل، درباره فلسفه تطبیقی تامل کرد و آن را یگانه روش مطالعات فلسفی تطبیقی معرفی نمود. مقاله حاضر با هدف تبیین دیدگاه کربن درباره روش شناسی فلسفه تطبیقی با استفاده از مبانی و آموزه های پدیدارشناسی هوسرل و عمدتا بر اساس متن سخنرانی مزبور و بررسی و نقد آن به قدر میسور به رشته تحریر درآمده است.
    کلیدواژگان: فلسفه، فلسفه تطبیقی، هانری کربن، پدیدارشناسی، تاریخ، شهود
  • محمدتقی ایمان، اسفندیار غفاری نسب صفحه 35
    تحقیق تجربی متضمن تعمیم پذیری است، اما تعمیم پذیری صرفا به تعمیم های آماری محدود نمی شود. به هر روی، تعمیم پذیری گام نهایی در فرایند تحقیقات کمی و کیفی است. در خصوص نوع و شیوه تعمیم پذیری در تحقیقات کیفی، دیدگاه های متفاوتی وجود دارد. یکی از رویکردها «تعمیم پذیری طبیعت گرایانه» است؛ فرایندی که طی آن تعمیم پذیری بر مبنای شباهت صورت می گیرد؛ شباهتی که با دیگر افراد، محیط ها، زمان ها و زمینه ها وجود دارد. یکی دیگر از انواع تعمیم پذیری که به تحقیقات کیفی مربوط می شود، تعمیم پذیری ارتباطی است. در این باره، سوال این است که چه کسی تصمیم می گیرد که نتایج تحقیق قابل تعمیم می باشد. در این زمینه، ممکن است محقق و خواننده تحقیق با یکدیگر تعامل داشته باشند. نوع دیگری از تعمیم پذیری، که در اینجا بیشتر مورد تاکید است، «تعمیم پذیری متعادل» است. این تعمیم پذیری در مقابل «تعمیم پذیری تام» قرار دارد. ویلیامز معتقد است: این نوع تعمیم پذیری در تحقیقات کیفی بیشتر صورت می گیرد. ازاین رو، می توان گفت: این نوع تعمیم پذیری اجتناب ناپذیر است. داعیه تعمیم پذیری متعادل این است که آنچه در یک مکان یا زمان صادق است بر زمان و مکان دیگری هم صدق می کند. این نوع تعمیم پذیری در پی آن نیست که گزاره های جامعه شناختی را به یک دوره طولانی یا فرهنگ های دیگر تعمیم دهد. ازاین رو، محقق بر اساس موارد خاصی که موجود است، دست به استنتاج می زند تا ویژگی های جامعه بزرگ تر را درک نماید. از این رو، تعمیم دادن اجتناب ناپذیر، مطلوب و ممکن است.
    کلیدواژگان: تعمیم پذیری، تحقیق، تحلیل پذیری، ارتباط
  • محمد امین قهرمانی، بیژن عبدالهی صفحه 51
    این مقاله به بررسی ارتباط بین بنیان های فلسفی سه پارادایم اصلی تحقیق، یعنی تفسیری، علمی و انتقادی می پردازد. هدف اصلی این است که رابطه متقابل معرفت شناسی، هستی شناسی و روش شناسی این سه پارادایم مورد بررسی قرار گیرد. همچنین برخی از فرضیات اساسی تحقیق بررسی شود. چیستی دانش و راه های کشف آن، امری ذهنی است. با توجه به مباحث مطرح شده، پارادایم علمی به دنبال تعمیم پارادایم تفسیری به دنبال درک، و پارادایم انتقادی به دنبال آزادی بخشی است. درک فرضیات فلسفی، که زیربنای هریک از این پارادایم هاست و نحوه ظهور این فرضیات در روش شناسی و روش های مورد استفاده در تحقیق، به فهم، واکاوی و کاربرد بهتر تحقیق موردنظر کمک می کند.
    کلیدواژگان: پارادایم، انتقادی، معرفت، تفسیر، هستی شناسی، اثبات گرایی، علمی
  • صدیقه کریمی، احمدرضا نصر صفحه 71
    در عرصه پژوهش، محققان برای بررسی دیدگاه های افراد در پژوهش های پیمایشی و انواع پژوهش های کیفی، از مصاحبه استفاده می کنند. با طرح انتقادات درباره به کارگیری رویکرد کمی در تحقیقات تربیتی و گسترش توجه به پژوهش های کیفی و پژوهش های تلفیقی، به مصاحبه بیش از پیش توجه شده است. به کارگیری مصاحبه به منظور دستیابی به نتایجی که از قابلیت اعتماد مناسبی برخوردار باشد، نیازمند آشنایی با روش های انجام مصاحبه و داشتن مهارت در تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از این طریق است. مقاله حاضر به معرفی روش های تجزیه و تحلیل داده های مصاحبه شامل تحلیل کمی، ساختاری و تفسیری پرداخته است. در تحلیل کمی متن نوشتاری مصاحبه ها رمزگذاری و شمارش می شود و با استفاده از روش های آماری تحلیل می گردد. در تحلیل ساختاری متن نوشتاری، بر حسب تعداد واژه ها، اصطلاحات و مفاهیم و میزان تکرار آنها شمارش و تحلیل می شود. در تحلیل تفسیری، پژوهشگر در صدد است تا پیام های نهفته در متن نوشتاری مصاحبه را آشکار سازد و براساس آن، نظریه از قبل تعیین شده ای را توسعه دهد یا نظریه زمینه ای را ارائه دهد.
    کلیدواژگان: مصاحبه، تجزیه، تحلیل، داده، کمی، ساختار، تفسیر
  • سیف الله فضل الهی قمشی، منصوره ملکی توانا صفحه 95
    هدف این نوشتار، واکاوی عوامل بازدارنده پژوهش در نظام آموزشی حوزه و اولویت بندی راهکارهای برون رفت از آن، بر اساس دیدگاه طلبه های سطح سه و چهار حوزه علمیه قم است. روش این پژوهش توصیفی پیمایشی است و جامعه آماری آن شامل طلبه های سطح سه و چهارحوزه علمیه قم بود که شمار 260 نفر از آنان به شیوه تصادفی ساده به عنوان گروه نمونه آماری انتخاب شدند. داده های موردنیاز با پرسشنامه ای محقق ساخته و با پایایی 87/0 بر مبنای مقیاس درجه بندی پنج سطحی لیکرت و آرایش رتبه ای جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر روش های توصیفی، از آمار استنباطی درحد آزمون «Z» یک گروهی و تحلیل واریانس یک راهه «F» استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که به ترتیب، عوامل مربوط به سیاست گذاری نظام تحقیقاتی، فرهنگی، فردی (فنی و تخصصی)، اداری ساختاری، نحوه ارائه خدمات پژوهشی و انگیزشی، نقش بازدارندگی دارند و تفاوت میزان شدت بازدارندگی عوامل گوناگون مطالعه شده نیز معنا دار است. ایجاد نظام تشویق آثار منتشرشده، باز نگری نظام ارزیابی فعالیت های تحقیقاتی، افزایش نشریه های تخصصی و آموزش و ارتقای توانمندی های علمی و عملی در زمینه پژوهش، به ترتیب، از مهم ترین و اولویت دارترین راهکارهای برون رفت شمرده می شوند.
    کلیدواژگان: پژوهش، عوامل بازدارنده، نظام آموزشی حوزه علمیه قم، راهکارها
  • ملخص المقالات
    صفحه 115
|
  • Ali Mowahhedian Attar Page 5
    «Phenomenology of religion» is one of the approached extensively and applied in the studies on religion. Therefore، it is of great importance for researchers of religion to be acquaintance with the basic features and components of this approach. It may be thought that phenomenology of religion is nothing but applying the approach of philosophical phenomenology in order to have a good understanding of religion. However، the questions that arise here is that whether or not this approach is exactly identical to phenomenology in the philosophical meaning regarding all its features and nature? Whether we should investigate different features and substance، or whether or not any merits and demerits which are considered true of philosophical phenomenology are true of phenomenology of religion? The present paper seeks to make known the components and features of the approach of phenomenology of religion. The research findings are as follows: in addition to bringing out the relationship between these two، some specific and distinctive features and components of phenomenology of religion are identified and explained، and this can contribute to the correct application of the approach to which one cannot help referring in many religious studies.
    Keywords: phenomenology, philosophical, religion
  • Jawad Abedini Page 23
    The first step towards the effectiveness and efficiency of any research is to recognize the conceptual and affirmative principles, especially their methodological principles. As a newly-developed approach in the field of philosophical research, comparative philosophy has its own methodology which must be discovered and applied in comparative philosophical studies. Henry Corbin's lecture delivered in Tehran University in 1353 'AH' (1974) can be considered as the first serious discussion on comparative philosophy in Iran. Relying on his own view about illuminative philosophy and criticizing historicism, Henry Corbin tries to demonstrate the nature of comparative philosophy and provide an effective and impersonal method for it. Deliberating on the comparative philosophy based on Husserl's philosophical phenomenology, he defines it as the only method for conducting comparative philosophical studies. The present paper, which is mainly based on the aforementioned lecture and on reviewing and criticizing it as far as possible, seeks to elaborate on Corbin's view about the methodology of comparative philosophy by using the principles and teachings of Husserl's phenomenology.
    Keywords: comparative philosophy, Henry Corbin, phenomenology, authenticity of history (historicism), intuition of inner, realities
  • Mohammad Taqi Iman, Esfandiar Qaffarinasab Page 35
    Empirical research contains generalizability، but generalizability is not merely restricted to statistical generalizations; rather، it is the final step in the process of qualitative and quantitative research. There are different views about the kind and way of generalizability in qualitative research. One of the approaches of generalizability is naturalistic approach in which generalization is made on the basis of similarity. Another kind of generalizability is communicative generalizability. In this case، the question is who decides that the research findings can be generalized. The other kind of generalizability is balanced generalizability which is used as distinct from absolute generalization and Williams holds that this kind of generalization is mostly made in qualitative research. Therefore، it can be said that this kind of generalizability is inevitable. According to balanced generalizability، what is regarded true in certain place or time is true in another time and another place، as well. This kind of generalizability is not intended to generalize sociological propositions to a long period or other cultures; rather، the researcher makes inference on the basis of specific existing cases to understand the features of larger society.
    Keywords: generalizability, research, analyzability, relation
  • Mohammad Amin Qahramani, Bizhan Abdullahi Page 51
    The present paper investigates the relationship between philosophical foundations of the three main paradigms of research: interpretive، scientific and critical. It mainly seeks to study the interrelationship between the epistemology، ontology and methodology of these three paradigms. It also sheds lights on some basic research hypotheses. The nature of science and methods of discovering it is a mental matter. Considering the issues discussed in this paper، scientific paradigm seeks for generalization، interpretive paradigm seeks for understanding and critical paradigm seeks for liberation. Understanding the philosophical hypotheses which are the cornerstone of each of these paradigms، the way these hypotheses are manifested in methodology and the methods used in research contributes to our understanding of the research in question and achieving better reanalysis and application.
    Keywords: critical paradigm, epistemology, interpretive paradigm, ontology, positivism, scientific paradigm
  • Sadiqah Karimi, Ahmad Reza Nasr Page 71
    In the field of research، researchers make use of interview in their survey and qualitative research when they want to study individuals'' views. Doing an interview to achieve the results with appropriate reliability requires acquaintance with the methods of conducting it skill of analyzing obtained data. The present paper sheds light on the methods of analyzing interview data including qualitative analysis، structural analysis and interpretive analysis. In qualitative analysis، the written text of interviews is codified، enumerated and then analyzed by using statistical methods. In structural analysis، the written text of interview is numerated and analyzed in terms of number of words، terms and concepts and their frequency. In interpretive analysis، the researcher tries to disclose the hidden messages of the written text of interview and develop a previously-determined theory or propose a grounded theory accordingly.
    Keywords: interview, analysis, explication, data, quantitative, structure, interpretation
  • Seyfullah Fazlullahi Qomashi, Mansooreh Maleki Tavana Page 95
    The present paper seeks to probe into the obstacles to research in the educational system of Hawza (seminary) and set the priority in overcoming them in light of the views of level -three and level-four students of Qom Seminary. A survey-descriptive method was used in this research whose statistical population includes level -three and level-four students of Qom Seminary، among whom 260 were randomly selected as statistical sample group. Descriptive methods as well as inferential statistics at the level of one-group Z test and one way ANOWA of «F» were used to analyze the data. The obtained results show that the factors related to the policy-making of research، cultural، personal (technical and professional)، bureaucratic-structural system and also the way of providing research and motivational services have preventive a role، respectively، and that the difference between different factors studied in this research regarding the degree of prevention intensity is significant. Providing a mechanism for promoting the published works، revising the evaluation procedure of research activities، increasing the number of professional and educational periodicals and developing scientific and practical skills in the field of research respectively are considered as the most important and prior solutions.
    Keywords: research, preventing factors, educational system of Qom Seminary, solutions