فهرست مطالب

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و پنجم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/07
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سیوان احمدی، محمدرضا نقوی*، علی اکبر شاه نجات بوشهری صفحات 327-334

    در این پژوهش به منظور شناسایی زیرواحدهای سبک گلوتنین (LMW-GS) از ژنوم D، 110 نمونه از گونه های گیاهی گندم نان،Aegilops crassa، Ae. cylindrica و Ae. tauschii. ارزیابی شد. در مجموع با توجه به نتایج آنالیز ژل های SDS-PAGE چهار آلل شناسایی شد. آلل a با فراوانی 45 درصد دارای بیشترین فراوانی و پس از آن آلل های b، c و d به ترتیب دارای فراوانی های 1/38، 8/11 و 1/9 درصد بودند. در گونه Ae. crassa، آلل های b و c به ترتیب دارای بیشترین و کمترین فراوانی اند. آلل های a و (c و d) به ترتیب در Ae. cylindrica بیشترین و کمترین فراوانی را دارند. در Ae. tauschii، آلل های a و d به ترتیب دارای بیشترین و کمترین فراوانی اند. در T. aestivum، آلل های b و d به ترتیب بیشترین و کمترین فراوانی را دارند. تنوع ژنتیکی (ζ) در جمعیت های گندم نان، Ae. crassa، Ae. cylindrica و Ae. tauschii به ترتیب 6564/0، 5792/0، 6378/0 و 6214/0 برآورد شد. همچنین تنوع ژنتیکی متوسط (H) برای کل جمعیت 6294/0 به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که خویشاوندان وحشی گندم دارای آلل های متنوعی اند که از این آلل ها می توان در برنامه های اصلاحی به منظور بهبود گلوتنین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زیرواحدهای سبک گلوتنین، ژنوم D، SDS، PAGE
  • حبیبه جهانبخش، سید علی محمد مدرس ثانوی *، فائزه قناتی، اکبر توکلی، مهرداد مرادی قهدریجانی، مهدی پناهی صفحات 335-344

    تابش فرابنفش، کم آبی و افزایش دی اکسید کربن از مهم ترین عوامل محیطی در تغییر اقلیم جهانی اند. به همین منظور این پژوهش در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران در سال 1390 با هدف بررسی عملکرد دانه و برخی صفات کیفی ذرت شیرین تحت سطوح مختلف دی اکسید کربن (500، 900 و 1300 میکرولیتر بر لیتر هوا)، اشعه فرابنفش (UV-A، B، C) و سطح آب آبیاری (آبیاری کامل یا عدم تنش خشکی و کمبود آب به مقدار 60 درصد ظرفیت زراعی) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال 1390 اجرا شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل دی اکسید کربن، کم آبی و تابش فرابنفش، تاثیر شایان توجهی در عملکرد دانه و Fv/Fm داشت و بیشترین عملکرد دانه در اثر تیمار شاهد آبیاری و غلظت 900 میکرولیتر بر لیتر هوا با UV-A به دست آمد. بیشترین میزان Fv/Fm در شرایط اعمال کم آبی و غلظت 1300 میکرو لیتر بر لیتر هوا دی اکسید کربن با UV-C به دست آمد. اثر متقابل کم آبی با دی اکسید کربن (900 میکرولیتر بر لیتر هوا) مقدار پرولین، کلروفیلa، کلروفیلb، کلروفیلa+b، کارتنوئیدها و فلاونوئیدها را کاهش داد. پروتئین دانه نیز با کاهش طول موج تابش فرابنفش کاهش یافت. بدین ترتیب سه تنش عمده محیطی با کاهش توان تولیدی گیاه، مقدار عملکرد آن را کاهش داد.

    کلیدواژگان: اشعه فرابنفش، دی اکسید کربن، ذرت شیرین، عملکرد دانه، کمبود آب
  • بهرام مسعودی، اسلام مجیدی هروان، محسن مردی، محمدرضا بی همتا، محمدرضا نقوی، بابک ناخدا، اشکبوس امینی صفحات 345-353
    مشخص شده است که خروج یون سدیم و نسبت K+/Na+ بیشتر در گندم با تحمل به شوری ارتباط دارد، بنابراین به منظور شناسایی QTLهای دارای تاثیرات افزایشی برای مقدار یون های سدیم و پتاسیم در ریشه و اندام هوایی گندم، 319 لاین نوترکیب خالص (RIL F7) گندم نان، حاصل از تلاقی رقم روشن (متحمل به شوری) و رقم فلات (حساس به شوری)، به همراه والدین و دو شاهد (ارگ، مغان 3) در قالب دو طرح مجزا (تنش و نرمال) به صورت بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه ای در سال 1391 ارزیابی شدند. صفات مورد بررسی در این تحقیق عبارت بودند از مقدار سدیم و پتاسیم ریشه و اندام هوایی، نسبت پتاسیم به سدیم ریشه و اندام هوایی و نسبت جابه جایی سدیم و پتاسیم از ریشه به اندام هوایی. از 730 نشانگر (709 نشانگر دارت و 21 نشانگر SSR) در تهیه نقشه پیوستگی استفاده شد. طول نقشه پیوستگی 71/4505 سانتی مورگان و متوسط فاصله بین دو نشانگر 17/6 سانتی مورگان بود. در مجموع 31 QTLافزایشی به وسیله نرم افزار QTL Cartographer با استفاده از ارزش فنوتیپی هر یک از تیمارها به طور جداگانه شناسایی شد. نتایج نشان داد که مسیرهای بیوشیمیایی تجمع یون سدیم و پتاسیم به احتمال زیاد جدا هستند و نیز صفات مقدار سدیم اندام هوایی، نسبت جابه جایی سدیم و پتاسیم از ریشه به اندام هوایی را می توان به عنوان شاخص های مهمی در انتخاب ارقام متحمل به حساس [m1] در شرایط تنش شوری به کار برد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، صفات فیزیولوژیک، گندم نان، _ QTL
  • سید احمد کلانتر احمدی، قدرت الله فتحی صفحات 355-365
    به منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپ های کلزا نسبت به قطع آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار به مدت دو سال در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد به مورد اجرا گذاشته شد. عامل اصلی شامل قطع آبیاری در چهار سطح (قطع آبیاری در مراحل پایان گلدهی، پایان خورجین دهی، 10 درصد رسیدگی خورجین های ساقه اصلی و 30 درصد رسیدگی خورجین های ساقه اصلی) و عامل فرعی نیز شامل چهار ژنوتیپ بود (SG10-86369، SG19-86369، SG63-86369 و Hyola401). نتایج تجزیه مرکب آزمایش نشان داد که اثر سال، قطع آبیاری، ژنوتیپ و همچنین اثر متقابل قطع آبیاری و ژنوتیپ بر تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزاردانه، شاخص برداشت و عملکرد دانه معنی دار بود. مقایسه میانگین های مربوط به اثر متقابل قطع آبیاری و ژنوتیپ نشان داد که حداکثر تعداد خورجین در بوته (62/97) در شرایط قطع آبیاری در مرحله 30 درصد رسیدگی خورجین های ساقه اصلی به ژنوتیپ Hyola401 و حداقل مقدار (44/37) نیز در شرایط قطع آبیاری در پایان گلدهی به ژنوتیپ SG10-86369 اختصاص یافت. بیشترین وزن هزاردانه (18/4 گرم) نیز در تیمار قطع آبیاری در مرحله 30 درصد رسیدگی خورجین های ساقه اصلی و ژنوتیپ Hyola401مشاهده شد. واکنش ژنوتیپ ها نسبت به زمان قطع آبیاری متفاوت بود. بیشترین عملکرد دانه (5/2743 کیلوگرم در هکتار) به ژنوتیپ Hyola401 و قطع آبیاری در مرحله 30 درصد رسیدگی خورجین های ساقه اصلی و کمترین عملکرد دانه (83/1465 کیلوگرم در هکتار) به ژنوتیپ SG63-86369 و قطع آبیاری در مرحله پایان گلدهی اختصاص یافت. با توجه به اینکه واکنش ژنوتیپ Hyola401 نسبت به قطع آبیاری در مراحل 10 و 30 درصد رسیدگی خورجین های ساقه اصلی یکسان است، می توان زمان مناسب برای قطع آبیاری را مرحله 10 درصد رسیدگی خورجین های ساقه اصلی است.
    کلیدواژگان: آخرین آبیاری، خشکی، رقم، کلزا
  • داود سقفی، حسینعلی علیخانی *، بابک متشرع زاده صفحات 367-376

    در این پژوهش، توانایی 32 جدایه ریزوبیومی بومی (26 جدایه متعلق به گونه سینوریزوبیو[j1] م ملیلوتی (Sm)، 4 جدایه متعلق به گونه ریزوبیوم لگومینوزاروم بیووار فازئولی (Rlp) و 2 جدایه متعلق به گونه ریزوبیوم لگومینوزاروم بیووار ویسیه (Rlv)) متحمل به شوری، برای استفاده از ACC به عنوان تنها منبع تامین کننده نیتروژن در محیط کشت RMM ارزیابی شد. براساس نتایج، 25 جدایه برای ACC-دآمیناز مثبت ارزیابی شدند و جدایه ها براساس رشد در محیط RMM حاوی ACC در سه گروه قوی، متوسط و ضعیف طبقه بندی شدند. در مرحله بعد، آزمون گلخانه ای در گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه تهران در سال 1390، با هدف بررسی کارایی 2 جدایه قوی (Rlp281R و Sm103R)، 1 جدایه ضعیف (Sm29R) و به همراه تیمار شاهد، برای بهبود شاخص های رشد کلزا تحت تنش شوری 0، 3، 6 و 9 دسی زیمنس بر متر، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد مایه زنی با جدایه Rlp281R حتی در شوری 9 دسی زیمنس بر متر، به طور معنی داری وزن تر و خشک ریشه (به ترتیب 32 و 6/62 درصد)، وزن تر و خشک اندام هوایی (22 و 5/23 درصد)، ارتفاع بوته (49 درصد) و جذب نیتروژن (50 درصد) را نسبت به شاهد افزایش داد. همچنین در این سطح شوری، مایه زنی با Sm103R جذب فسفر را 5/34 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. همبستگی مثبتی بین فعالیت ACC-دآمیناز جدایه ها و شاخص های رشد گیاه به ویژه زیست توده ریشه مشاهده شد (ضریب همبستگی پیرسون >82/0). این نتایج نشان می دهد مایه زنی با جدایه های دارای فعالیت بالای ACC-دآمیناز در افزایش شاخص های رشد کلزا موفق تر عمل می کند و تاکیدی بر این است که استفاده از این جدایه ها می تواند به عنوان راهکار بیولوژیک در کاهش تاثیرات تنش شوری مطرح باشد.

    کلیدواژگان: باکتری های ریزوبیومی، تنش شوری، شاخص های رشدی، ACC، دآمیناز
  • سیدعلی طباطبایی صفحات 377-387
    شرایط نامساعد انبارداری،به خصوص رطوبت نسبی زیاد محیط انبار و دمای زیاد، به شدت بر کیفیت بذر اثر می گذارد. به منظور کمی سازی اثر دما و رطوبت بر زوال بذر و تعیین ضرایب حیات، این آزمایش در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد اجرا شد. به این منظور، چهار تیمار دمایی (5، 15، 25 و 35 درجه سانتی گراد) و سه تیمار رطوبتی (6، 10 و 14 درصد) استفاده شدند. ضرایب قابلیت حیات با استفاده از معادله الیس و روبرتس و از طریق تجزیه پروبیت مقایسه شدند. روند جوانه زنی بذر سورگوم در شرایط مختلف انبارداری نشان داد با افزایش دوره انبارداری، درصد جوانه زنی کاهش یافت و این کاهش در دماها و رطوبت های مختلف متفاوت بود. با افزایش رطوبت و دمای انبارداری، کاهش درصد جوانه زنی بیشتر بود، به طوری که در دمای 35 درجه سانتی گراد و رطوبت 14 درصد بعد از 90 روز انبارداری، جوانه زنی به 11 درصد رسید. کمترین سطح زوال در دمای 5 درجه سانتی گراد با محتوای رطوبت 6 درصد مشاهده شد که بعد از 200 روز انبارداری، جوانه زنی از 84 به 76 درصد کاهش یافت. نتایج نشان داد کهمقدار KE، CW، CH و CQ به ترتیب 49/9، 30019/6-، 02725/0 و 00057/0- بود. به طور کلی می توان گفت که با افزایش درجه حرارت و رطوبت بذر در طی انبارداری، درصد زنده مانی بذر کاهش می یابد. سرعت کاهش زنده مانی بذرها در دماها و رطوبت های بالاتر، بیشتر است.
    کلیدواژگان: انبارداری، درصد جوانه زنی، سورگوم، ضرایب حیات بذر
  • میثم ملک پور، علیرضا عباسی صفحات 389-398
    اکپنسین ها گروهی از پروتئین های دیواره سلولی اند که به واسطه تغییرات pH، موجب بسط دیواره سلولی می شوند. این پروتئین ها از طریق سست کردن پیوندهای هیدروژنی بین میکروفیبریل های سلولز و پلیمر ماتریکس موجب تغییر شکل دیواره و رشد می شوند. در این تحقیق، یک ژن اختصاصی ریشه از گیاه آرابیدوپسیس به نام AtEXPA18 که به طور مستقیم در شکل گیری ریشه های مویین موثر است، همچنین نقش آن در دیگر بخش های گیاهی ثابت شده است، جداسازی و تحت کنترل پیشبرنده CaMV 35S و خاتمه دهنده NOS درون ناقل بیان گیاهی pBI121 همسانه سازی و در نهایت به آگروباکتری منتقل شد. سپس این ژن طی روش تراریختی برگی توتون، به این گیاه انتقال یافت. گیاهان حاصل از باززایی روی محیط انتخابی حاوی کانامایسین گزینش شدند. گیاهان به دست آمده از این طریق در نهایت به گلخانه انتقال یافتند و پس از رشد کافی مورد آنالیز مولکولی و مورفولوژیکی قرار گرفتند. برای اثبات تراریختی گیاهان در سطح ژنوم، استخراج دی ان ای صورت گرفت و ژن AtEXPA18 با استفاده از آغازگرهای اختصاصی طراحی شده و از طریق واکنش زنجیره ای پلی مراز تکثیر شد. همچنین پس از استخراج RNA و ساخت cDNA، نتایج آزمون RT-PCR، رونویسی تراژن را در گیاهان تراریخت تایید کرد. بررسی های مورفولوژیکی گیاهان تراریخت نشان داد که این گیاهان نسبت به گیاهان غیرتراریخت دارای اندام های بزرگ تر و حجیم تری هستند. برای مثال صفاتی همچون ارتفاع بوته و سطح برگ ها، در توتون های تراریخت نسبت به گیاهان شاهد، برتری معنی داری داشتند. نتایج به دست آمده به همراه سایر نتایج، نقش ژن مذکور را در بسط و توسعه سلولی نشان می دهند و آن را به عنوان تنظیم کننده رشد عمومی، برای به دست آوردن گیاهان تراریخته با اندام بزرگ تر توصیه می کنند.
    کلیدواژگان: اکسپنسین، اگروباکتریوم تومفشینس، بسط دیواره سلولی، تراریختی
  • حمیدرضا عیسوند صفحات 399-407
    یکی از روش های حفاظت از ذخایر توارثی گیاهی، نگهداری بذر آنها در بانک ژن است. بذرهای موجود در بانک ژن به تکثیر و احیای دوره ای نیاز دارند. در صورت عدم احیای به موقع، مزایای بالقوه سرمایه گذاری زیربنایی در نگهداری ذخایر ژنتیکی به روش برون رویشگاهی (ex situ) حاصل نخواهد شد. پیش بینی طول عمر بذرها بر پایه معادله قوه نامیه بذر استوار است که چهار ضریب دارد که برای هر گونه اختصاصی اند. هدف این تحقیق تعیین ضرایب معادله قوه نامیه و استفاده از آنها برای پیش بینی مدت مفید نگهداری بذر و در نتیجه برآورد زمان احیای بذر هشت گیاه دارویی T. transcaspicus، Thymus daenensis، Salvia officinalis، Satureja hortensis،Dracocephalum moldavica، Descurainia sophia، Eruca sativaوMelilotus officinalis بود. ابتدا بذرها در سه محیط با رطوبت نسبی 20، 40 و 60 درصد به تعادل رطوبتی رسیدند و درصد رطوبت آنها اندازه گیری شد. این بذرها در پاکت های نایلونی مهروموم شده و در دماهای 35، 40 و 45 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. به فواصل هر یک ماه یک بار از آنها آزمون جوانه زنی با سه تکرار به عمل آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل برای برآورد ضرایب معادله قوه نامیه (KE، Cw، CH، CQ) تجزیه وتحلیل شدند. ضریب KE برای گونه های T. transcaspicus، T. daenensisS. officinalis،Satureja hortensis،D. moldavica،Descurinia، sophiaE. sativa،وM. officinalis به ترتیب 065/5، 5، 5، 46/4، 837/3، 33/4، 4 و 21/4 به دست آمد. از بین بذرهای مورد بررسی، بیشینه و کمینه طول عمر بذر به ترتیب در T. transcaspicus و Eruca sativa مشاهده شد. اگر قوه نامیه این نمونه ها در بدو ورود به بانک ژن 100 درصد باشد و با رطوبت 8 درصد در شرایط کلکسیون فعال (دمای 5 درجه سانتی گراد) نگهداری شوند، به ترتیب 123 سال بعد برای احیای بذر T. transcaspicus و 15 سال بعد برای Eruca sativaباید اقدام شود.
    کلیدواژگان: احیای بذر، بانک ژن، طول عمر بذر، گیاه دارویی
  • ساناز وزیری، احمد نادری صفحات 409-417
    کاربرد سوپرجاذب ها برای به تا خیر انداختن شرایط کمبود آب به منظور کاهش خسارت ناشی از تنش کمبود آب، از جمله روش های مدیریت آب و خاک در شرایط مذکور به شمار می رود. به منظور بررسی اثر کاربرد سوپرجاذب بر عملکرد و اجزای آن، مقادیر آنزیم های آنتی اکسیدان و روابط آبی دو رقم کلزا در وضعیت تنش کمبود آب پایان فصل، مطالعه ای به صورت آزمایش کرت های دوبار خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در اهواز در سال زراعی 1388-89 اجرا شد. تیمارها شامل دو سطح آبیاری بدون محدودیت آب و تنش خشکی پایان فصل به عنوان عامل اصلی، دو هیبرید 308 و 401 کلزا به عنوان عامل فرعی و سه سطح صفر، 75 و 150 کیلوگرم در هکتار کاربرد سوپرجاذب به عنوان عامل فرعی- فرعی بودند. عملکرد دانه، اجزای عملکرد دانه و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی شامل مقدار آب نسبی برگ، نشت مواد از غشای سلولی و مقدار دو آنزیم آنتی اکسیدان سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد به جز شاخص برداشت، اثر تیمار آبیاری بر عملکرد دانه، سایر اجزای عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیکی معنی دار بود. تفاوت هیبریدها فقط برای عملکرد بیولوژیکی و عملکرد دانه معنی دار شد. اثر کاربرد سوپرجاذب فقط برای دو صفت عملکرد بیولوژیکی و وزن هزاردانه معنی دار نشد. اثر متقابل هیبرید × سوپرجاذب و آبیاری × سوپرجاذب برای عملکرد دانه و سایر صفات معنی دار شد. میانگین عملکرد دانه در دو تیمار آبیاری کامل و تنش خشکی پایان فصل به ترتیب 2948 و 1345 کیلوگرم در هکتار بود. در شرایط تنش کمبود آب پایان فصل، مقادیر آنزیم ها و مقدار نسبی آب برگ کاهش و مقدار نشت مواد از غشای سلولی افزایش یافت. با توجه به مقایسه عملکرد دانه و اجزای آن و همچنین صفات فیزیولوژیکی مورد مطالعه در این تحقیق کاربرد سوپرجاذب سبب کاهش بخشی از خسارت ناشی از اثر کمبود آب در شرایط تنش خشکی پایان فصل شد.
    کلیدواژگان: آب نسبی برگ، آنزیم های آنتی اکسیدانت، غشای سلولی
  • سمیرا فتح اللهی، پرویز احسان زاده صفحات 419-429
    شوری آب و خاک از مهم ترین تنش ها برای رشد گیاهان در مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می رود. به منظور بررسی تاثیر شوری آب بر برخی صفات فیزیولوژیک و تولید ماده خشک ژنوتیپ های بزرک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. تیمار های بررسی شده در این آزمایش، شوری در چهار سطح (0، 35، 70 و 105 میلی مولار نمک طعام خالص) به عنوان عامل اول؛ و ژنوتیپ های C1،C2،C3، B، خراسان و 33 به عنوان عامل دوم بودند. نتایج نشان داد شوری 105 میلی مولار در بزرک به ترتیب به کاهش 37، 33، 36، 3 و 61 درصدی غلظت کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، نسبت کلروفیل a/b و کاروتنوئید منجر شد. میانگین محتوای پرولین برگ و ریشه ژنوتیپ های بزرک با افزایش شوری افزایش یافت و بیشترین افزایش در میانگین مقدار پرولین برگ و ریشه در سطح شدید شوری و به ترتیب به مقدار 35/6 و 54/1 برابر سطح شاهد مشاهده شد. بیشترین و کمترین افزایش میانگین مقدار پرولین به ترتیب در ژنوتیپ هایC3 (4/6 برابر) و 33 (8/2 برابر) مشاهده شد. با افزایش شوری از سطح شاهد به سطح 105 میلی مولار، میانگین غلظت کربوهیدرات های محلول برگ و ریشه افزایش یافت و ژنوتیپ خراسان بیشترین (81/3 برابر) و C3 کمترین (97/1 برابر سطح شاهد) افزایش غلظت کربوهیدرات های محلول برگ را در سطح اخیر شوری دارا بودند. با افزایش شوری میانگین فعالیت تمامی آنزیم های آنتی اکسیدانتی نسبت به شاهد افزایش یافت و میانگین این افزایش در سطح شوری 70 میلی مولار بیشتر از سطوح 35 و 105 میلی مولار بود. اگرچه در دو ژنوتیپ خراسان و 33، فعالیت این آنزیم ها تا سطح 105 میلی مولار افزایش نشان داد، در بقیه ژنوتیپ ها فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت تحت شوری 105 میلی مولار NaCl دچار کاهش شد. میانگین وزن خشک بوته با تشدید شوری کاهش پیدا کرد و ژنوتیپ خراسان کمترین کاهش را نشان داد. از یافته های مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که حتی سطوح متوسط شوری نیز بر صفات فیزیولوژیک، رشد و تولید ماده خشک بزرک تاثیر منفی داشته اند. در میان ژنوتیپ های مطالعه شده، ژنوتیپ هایی مانند خراسان و C3 احتمالا به دلیل حفظ یا افزایش سطح فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت از مقاومت بیشتری به شوری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانت، بزرک، کربوهیدرات های محلول، ماده خشک، نمک
  • حمید عباس دخت، علی اکبر دشتی اندرات صفحات 431-443
    به منظور بررسی اثر منبع کود نیتروژن، روش مصرف کود و روش مبارزه با علف های هرز بر بیوماس علف های هرز، عملکرد، اجزای عملکرد و برخی صفات زراعی ذرت دانه ای آزمایشی به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل روش های مبارزه با علف های هرز در چهار سطح (وجین کامل، عدم وجین، ای پی تی سی]ارادیکان[در100 درصد دوز توصیه شده و ای پی تی سی]ارادیکان[در 50 درصد دوز توصیه شده) به عنوان فاکتور اصلی؛ منبع کود نیتروژن در دو سطح (اوره و سولفات آمونیوم) و دو سطح روش مصرف کود (نواری و سرتاسری) به عنوان فاکتورهای فرعی بودند. نتایج پژوهش نشان داد که کاربرد ای پی تی سی 100 درصد دوز توصیه شده به روش نواری بیشترین اثر را در کاهش بیوماس علف های هرز نسبت به دو تیمار ای پی تی سی 50 درصد و تیمار عدم وجین داشت. روش مبارزه با علف های هرز بر صفات عملکرد دانه، وزن هزاردانه، تعداد ردیف دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف، طول بلال، عملکرد بیولوژیک و وزن بلال معنی دار بود، ولی بر قطر بلال معنی دار نبود. اثر منبع نیتروژن بر بیوماس علف های هرز غیرمعنی دار و بر صفات طول بلال و قطر بلال ذرت معنی دار بود و بر سایر صفات معنی دار نبود. اثر متقابل منبع نیتروژن و روش مبارزه با علف های هرز بر بیوماس علف های هرز غیرمعنی دار و برای صفات طول بلال و قطر بلال ذرت معنی دار بود و برای سایر صفات معنی دار نبود. همچنین اثر متقابل روش مبارزه با علف هرز و روش مصرف کود نیتروژن بر بیوماس علف های هرز در مراحل مختلف رشد معنی دار شد. به گونه ای که کاربرد ای پی تی سی 100 درصد به روش نواری بیشترین اثر را در کاهش بیوماس علف های هرز نسبت به دو تیمار ای پی تی سی 50 درصد و تیمار عدم وجین داشت. تیمار وجین کامل و استفاده از علف کش ای پی تی سی در 100 درصد دوز توصیه شده بیشترین عملکرد دانه را تولید کرد. عملکرد در روش مبارزه با علف کش ای پی تی سی در50 درصد دوز توصیه شده و عدم وجین اختلاف معنی داری نشان نداد و کمترین عملکرد دانه را داشت. صفات تعداد ردیف دانه در بلال و وزن هزاردانه در استفاده از علف کش ای پی تی سی در 100 درصد دوز توصیه شده بیشترین و در روش مبارزه با علف کش ای پی تی سی در 50 درصد دوز توصیه شده و عدم وجین در کمترین مقدار بود. اثر متقابل روش مبارزه با علف های هرز و روش مصرف کود نیتروژن بر صفت تعداد دانه در ردیف بلال معنی دار شد. به طور کلی می توان گفت با توجه به معنی دار نشدن هیچ یک از تاثیرات متقابل برای عملکرد دانه، در فاکتور روش مبارزه با علف هرز، تیمار کاربرد ای پی تی سی 100 درصد یا وجین کامل علف های هرز و در فاکتور روش مصرف کود نیتروژن، تیمار کاربرد نواری کود، بیشترین عملکرد دانه را داشتند.
    کلیدواژگان: علف کش ای پی تی سی، کنترل علف های هرز، مدیریت مصرف کود
  • خداداد مصطفوی، سید صادق حسینی ایمنی، مرتضی فیروزی صفحات 445-452
    موفقیت در گزینش ارقام و لاین های دارای عملکرد مطلوب به شدت تحت تاثیر اثر متقابل ژنوتیپ و محیط قرار می گیرد. در این تحقیق به منظور بررسی اثر متقابل ژنوتیپ و محیط در برنج، دوازده لاین برنج همراه با دو رقم شاهد به نام فجر و ندا در نه محیط (سه منطقه و سه سال) از نظر عملکرد ارزیابی شدند. طرح استفاده شده، بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. در تجزیه واریانس اثر ژنوتیپ، محیط و اثر متقابل آنها معنی دار بود. داده ها با استفاده از روش AMMI تجزیه وتحلیل شدند. در این روش دو مولفه اول اثر متقابل معنی دار و 66 درصد از واریانس اثر متقابل را توجیه کردند. نتایج نشان داد که عملکرد برنج تا حد زیادی تحت تاثیر فاکتورهای محیطی قرار می گیرد. ژنوتیپ 9 دارای عملکردی بیشتر از میانگین و از نظر اولین مولفه اثر متقابل کمترین مقدار را داشت که به عنوان لاین پایدار مشخص شد. نمودار دوبعدی مربوط به دو مولفه اول اثر متقابل نشان داد که لاین 9 در محیط های ساری سال 87 و آمل سال 87 دارای سازگاری خصوصی بود. دو لاین 11 و 12 و رقم ندا در آمل و در سال 88 دارای بیشترین سازگاری خصوصی بودند. لاین های 4 و 8 در تنکابن سال 87 و 88 و آمل در سال 89 دارای سازگاری خصوصی بودند. لاین های 6، 7 و 10 و رقم فجر در سال 88 و 89 در ساری دارای سازگاری خصوصی بودند. لاین های 1، 2، 3 و 5 در تنکابن سال 89 دارای سازگاری خصوصی بودند. لاین های 2، 5، 7 و 12 و ارقام فجر و ندا نیز نسبت به سایر لاین ها از سازگاری عمومی بیشتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، امی، برنج، عملکرد دانه
  • مجید پوریوسف، سیدعلی رزاقی فرد، خلیل جمشیدی صفحات 453-460
    به منظور بررسی تاثیر فواصل آبیاری و زمان برداشت بر عملکرد و اجزای عملکرد انیسون (Pimpinella anisum L.) آزمایشی در سال 1389در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فواصل آبیاری در سه سطح شامل 7، 12و 17 روز در کرت های اصلی و زمان برداشت در سه سطح شامل برداشت در مرحله خمیری نرم (مومی شدن)، خمیری سفت و رسیدگی کامل دانه ها در کرت های فرعی بررسی شدند. نتایج نشان داد که تاثیر فواصل آبیاری بر بیشتر صفات شامل تعداد دانه در چتر، تعداد دانه در چترک، تعداد چتر در بوته، وزن هزاردانه، عملکرد دانه، درصد و عملکرد اسانس دانه معنی دار (05/0 P ≤) بود. با افزایش فاصله آبیاری از 7 به 17 روز بیشتر صفات مورد بررسی از جمله عملکرد دانه و عملکرد اسانس به طور معنی داری کاهش یافتند، ولی درصد اسانس افزایش یافت. به طوری که بیشترین عملکرد دانه (07/636 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد اسانس (76/23 کیلوگرم در هکتار) از فاصله آبیاری 7 روز و کمترین مقدار صفات مذکور از فاصله آبیاری 17 روز به دست آمد. زمان برداشت نیز تاثیر معنی داری (05/0 P ≤) بر برخی از صفات شامل وزن هزاردانه، تعداد دانه در چتر، عملکرد دانه، عملکرد و درصد اسانس داشت. به طوری که با تاخیر در برداشت از مرحله خمیری سفت تا رسیدگی کامل تعداد دانه در چتر، عملکرد دانه، عملکرد اسانس و درصد اسانس به طور معنی داری کاهش یافتند. اثر متقابل فاصله آبیاری و زمان برداشت نیز بر عملکرد دانه معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه از فاصله آبیاری 7 روز و برداشت در مرحله خمیری سفت به دست آمد.
    کلیدواژگان: انیسون، دور آبیاری، عملکرد دانه، محتوای اسانس، مرحله برداشت
  • علیرضا عباسی، محمد انتصاری، امین ابراهیمی صفحات 461-472
    به منظور بررسی تاثیرات سطوح شوری بر خصوصیات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی ژنوتیپ های نخود در مرحله جوانه زنی و گیاهچه ای، آزمایشی در سال 1389 در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با هفت ژنوتیپ نخود در دو آزمایش، یکی در آزمایشگاه برای بررسی مولفه های جوانه زنی و دیگری در گلخانه برای بررسی صفات فیزیولوژی و بیوشیمیایی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار تحت پنج سطح تنش شوری (صفر، 200،150،100،50 میلی مولار) انجام گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش شدت تنش، صفات مذکور به طور خطی و معنی داری کاهش یافتند. بیشترین جوانه زنی در سطح تنش 200 میلی مولار در ژنوتیپ G485 با 34 درصد و کمترین جوانه زنی در ژنوتیپ G456 با 13 درصد مشاهده شد. طول ریشه چه در همین سطح تنش در ژنوتیپ G485 و ژنوتیپ G472 به ترتیب 5 و 27/0 سانتی متر بود. شاخص ویگور نیز دارای تغییرات معنی داری بود و در تنش 200 میلی مولار بیشترین مقدار متعلق به ژنوتیپ G485 با 68/2 بود. زیست توده نخود نیز به طور معنی داری تحت تاثیر سطوح تنش شوری قرار گرفت، به طوری که ژنوتیپ G485 در سطح تنش50 میلی مولار با 8/3 گرم دارای بیشترین مقدار این شاخص بود. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانتی ژنوتیپ های نخود تحت تنش در آزمایش گلخانه ای واکنش های متفاوت و معنی داری از خود بروز دادند. در تنش 200 میلی مولار ژنوتیپ G104 با 75/[A1] 1 دارای بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز بود. در همین سطوح تنش ژنوتیپ G485، بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز و پلی فنول اکسیداز را داشت. بیشترین کاهش مقدار کلروفیل نسبت به شاهد در ژنوتیپ G643 با 93 درصد و کمترین کاهش در ژنوتیپ G485 با 54 درصد به دست آمد. نتایج نشان داد که فعالیت کلروفیل و آنزیم های آنتی اکسیدانتی دارای همبستگی زیادی بودند و ژنوتیپ های دارای فعالیت آنتی اکسیدانتی بیشتر، کلروفیل زیادتری داشتند و همچنین بذوری که در مرحله جوانه زنی به شوری مقاوم تر بودند در شرایط گیاهچه ای برتری مشخصی از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانت، تنش شوری، مولفه های جوانه زنی، محتوای کلروفیل، نخود
  • عباس ده شیری، سید علی محمد مدرس ثانوی * صفحات 473-487

    به منظور بررسی اثر افزایش غلظت دی اکسید کربنهوا بر تحمل شوری گیاه کلزا(Brassicc napus) تاثیر سطوح مختلف شوری (آبیاری با آب شور با هدایت الکتریکی معادل 5، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر همراه با شاهد بدون شوری) در سه محیط با سه سطح غلظت دی اکسید کربن هوا (شامل غلظت معمولی (ppm350) و غلظت های دو و سه برابر) بر سه رقم کلزا شامل اکاپی (زمستانه)، RGS003 (بهاره) و زرفام (بینابین) در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سال های زراعی 1388-89 و 1389-90 مطالعه شد. هر سطح تیمار دی اکسید کربن، یک محیط در نظر گرفته شد و دو تیمار دیگر به صورت فاکتوریل در طرح پایه کاملا تصادفی و با سه تکرار، در هر محیط اعمال شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت دی اکسید کربن تا سطح ppm1050، میزان فتوسنتز افزایش پیدا کرد (حدود سه برابر) و با افزایش سطح شوری تا 15 دسی زیمنس بر متر، میزان فتوسنتز 21 درصد کاهش یافت. غلظت سه برابر دی اکسید کربن سبب کاهش تاثیر شوری بر فعالیت فتوسنتز شد. افزایش غلظت دی اکسید کربن با افزایش فتوسنتز، کاهش تعرق و افزایش کارایی مصرف آب توانست آثار منفی شوری را کاهش دهد. کارایی مصرف آب با افزایش دی اکسید کربن افزایش و با افزایش شوری کاهش یافت.

    کلیدواژگان: دی اکسید کربن هوا، شوری، فتوسنتز، کلزا
|
  • Seyvan Ahmadi, Mohammad-Reza Naghavi, Ali Akbar Shah Nejat Booshehri Pages 327-334

    In this study، 110 samples of bread wheat، Aegilops crassa، Ae. cylindrica and Ae. tauschii were investigated to identify Low-Molecular-Weight Glutenin Subunits. Overall، the four alleles in term of the analysis of SDS-PAGE gels were detected. The ʻaʼ allele with 45% has the greatest frequency، and after that، ʻbʼ، ʻcʼ and ʻdʼ alleles were with 38. 1%، 11. 8% and 9. 1% frequencies، respectively; however، in Ae. crassa، ʻbʼ and ʻcʼ alleles are the highest and lowest frequencies، respectively. The ʻaʼ and (ʻcʼ and ʻdʼ) alleles are the highest and lowest frequencies in Ae. cylindrica; nonetheless، In Ae. tauschii، ʻaʼ and ʻdʼ are the highest and lowest frequencies. In T. aestivum، ʻbʼ are the highest while ʻdʼ shows the lowest frequencies. Genetic diversity (ζ) in populations of bread wheat، Ae. crassa، Ae. cylindrica، Ae. tauschii and total population were calculated 0. 6564، 0. 5792، 0. 6378، 0. 6214 and 0. 6294، respectively. Furthermore، the average genetic diversity (H) for the total population was obtained 0. 6294. The results show that wild wheat relatives have various alleles that can be utilized them in breeding programs to improve glutenin.

    Keywords: Low, Molecular, Weight Glutenin Subunit, D, genome, SDS, PAGE
  • Habibah Jahanbakhsh, Seyed Ali Mohammad Modarres Sanavy, Faezeh Ghanati, Akbar Tavakkoli, Mehrdad Moradi-Ghahderijani, Mehdi Panahi Pages 335-344

    Water deficit، ultraviolet radiation and carbon dioxide enrichment are the most important environmental factors in global climate change. This research was conducted in Tarbiat Modares University، Research Greenhouse and the objective of that was to study the effects of three levels of carbon dioxide (500، 900 and 1300 ppm)، UV-radiation (UV-A، B and C with intensity of 18، 25 and 40 µW. cm2 respectively) and water deficit (common irrigation and 40 percent of available water remain in soil) on grain yield، some quality traits of sweet corn (Zea mays L. var. Sacarata). The experiment was conducted as factorial arrangement in randomized complete block design with three replications in one year (2009). The results showed that interaction among UV-C radiation، elevated CO2 and water stress had a significant effect on grain yield and Fv/Fm. The highest grain yield was obtained in water deficit and 900 (µl/l) CO2 concentration. The most content Fv/Fm was obtained under water deficit and 1300 (µl/l) CO2 concentration. Water deficit and elevated CO2 increased proline، and decreased chlorophyll a، chlorophyll b، chlorophyll a+b، carotenoids and flavonoids. Grain protein decreased with wavelength UV reduction. Above result showed that three main environmental stresses reduced plant productivity strategy in most condition and as a result decreased the performance of corn plant.

    Keywords: Carbon dioxide, Sweet corn, Ultraviolet radiation, Water deficit, grain yield
  • Bahram Masoudi, Eslam Majidi Hervan, Mohsen Mardi, Mohammad-Reza Bihamta, Mohammad-Reza Naghavi, Babak Nakhoda, Ashkboos Amini Pages 345-353
    In wheat Na+ exclusion and K+/Na+ have shown to be associated with salinity tolerance، therefore in order to identify QTLs with additive effect for Na+ and K+ concentration traits in roots and shoots of wheat، 319 bread wheat recombinant inbred lines (RIL F7)، derived from a cross between Roshan cultivar (salt tolerant) and Falat cultivar (salt sensitive)، along with their parents and 2 checks (Arg and Moghan3) were studied in 2 separate randomized complete block designs (normal and stress) with 3 replications in greenhouse in 2012. Traits measured included shoot and root Na+ and K+ concentration، K+/Na+ ratio in root and shoot and root to shoot Na+ and K+ concentrations. Linkage map was constructed with 730 markers (709 DArt markers and 21 SSR markers). The linkage map spanned 4505. 71 cM with an average distance of 6. 17 cM between adjacent markers. A total of 31 additive QTLs were identified by QTL Cartographer program using single-environment phenotypic values. Results indicated that the biochemical pathways for Na+ and K+ accumulation are highly likely to be independent. Also، results indicated that shoot Na+ concentration and root to shoot Na+ and K+ concentrations could be used as selection criteria between tolerant and sensitive cultivars in salt stress condition.
    Keywords: Physiological traits, QTL, Salt stress, bread wheat
  • Seyyed Ahmad Kalantar Ahmadi, Ghodratollah Fathi Pages 355-365
    Canola genotypes reaction to stopping irrigation was surveyed. This experiment was carried out as a split plot randomized block design whit three replications in the Safiabad Argicultural Research Center for two years. Main plot was considered of different levels of stopping irrigation (Stopping irrigation at the ending flowering، poding، 10% and 30% ripening of pods in main stem) and sub plot was included 4 canola genotypes (SG10-86369، SG19-86369، SG63-86369 and Hyola401). Combined results showed that the effects of year، stopping irrigation، genotypes، and interaction stopping irrigation × genotypes were significant on number of pods per plant، number of grain per pod، 1000 seeds weight، harvest index and grain yield. Means of interaction stopping irrigation × genotypes showed the highest number of pods per plant (97. 62) at stopping irrigation at 30% ripening of pods in main stem belonged to Hyola401 genotype and the lowest amount achieved in SG10-86369 with stopping irrigation at ending of flowering. The highest 1000 seeds weight (4. 18 gr) appointed to Hyola401 genotype with stopping irrigation at 30% ripening of pods in main stem. Genotypes reaction were been different to time of stopping irrigation. The highest grain yield (2743. 5 kg/ha) belonged to Hyola401 genotype with stopping irrigation at 30% ripening of pods in main stem and the lowest amount (1465. 83 kg/ha) appointed to SG63-86369 genotype with stopping irrigation at the ending of flowering. By considering the same reaction of Hyola401 genotype to stopping irrigation at 10% and 30% ripening of pods in main stem، it can be noted that the stage of 10% ripening pods in main stem is optimum stage for stopping irrigation.
    Keywords: canola, cultivar, drought, last irrigation
  • Davood Saghafi, Hossein Ali Alikhani, Babak Motesharezadeh Pages 367-376

    In this study، the ability of 32 rhizobium strains (26 strain of Sinorhizobium meliloti (SM))، 4 strains of Rhizobium leguminosarum biovar phaseoli (Rlp) and 2 salt tolerance strains of Rhizobium leguminosarum biovar viciae (Rlv) for use of ACC as individual nitrogen source in RMM media was evaluated. Based on the results، 25 strains were found positive for ACC-deaminse، and strains according to growth in the RMM media containing ACC were categorized into three groups of strong، medium، and weak. In the next step، in 2011 a series of greenhouse experiments were conducted for investigating the effectiveness of two strains from strong group (R281Rlp and R103Sm) and one strain from weak group (R29Sm) with control treatment، for the promotion of growth parameters of canola under the salinity levels of 0، 3، 6، and 9 ds/m in factorial format experiment as randomized complete block design with three replications. The Results showed that R281Rlp inoculation، even at higher salinity (9dS/m)، significantly increased wet and dry weight of root (32 and 62. 6%، respectively)، wet and dry weight of shoot (22 and 23. 5%، respectively)، height (49%) and nitrogen uptake (50%) compared to control treatment. Furthermore، at this level of salinity، R103Sm inoculation increased the uptake of Phosphorous up to 34. 5% compared to control. A positive correlation was observed between ACC-deaminase activity of bacterial isolates and plant growth parameters; especially root biomass، (Pearson correlation coefficients > 0. 82). These results revealed that the strains containing high ACC-deaminase activity were more successful in improving the growth parameters of canola seedling، which confirms that using of these strains may be suggested as a biologic alternative to the amelioration of increasingly saline stress.

    Keywords: ACC, deaminase, growth parameters, Rhizobia, Salt stress
  • Seyyed Ali Tabatabaei Pages 377-387
    Adverse environmental storage conditions including high temperature and relative humidity could affect seed quality. The objective of this investigation was to quantify relationship between temperatures and seed moisture on seed deterioration and determination viability constants in sorghum. Four storage temperatures (5، 15، 25 and 35oC) and three moister content levels (6، 10 and 14%) were used. We carry out coefficients viability with use of Ellis and Roberts equation and were compared using Probit analysis. Process of germination of Sorghum seeds indicated that germination percentage decreased as the storage period progressed. Increased of moister and temperature of storage decreased germination. Germination percentage of seeds with 14% moisture content stored at 35oC and 6% moister was 11%. According to the results، seeds with 6% moisture content stored at 5oC and 6% moister content had the highest germination percentage and the least deteriorated state even after 200 days. Estimates of KE، CW، CH and CQ were 2. 49، -0. 30019، 0. 00725 and -0. 00057 respectively. Moreover، our results provide convincing evidence that storage in various storage conditions can reduced seed viability. Also the results show that with increasing in moisture content، in each temperature، especially in high temperature، seed longevity decrease، is higher with increase in moisture content.
    Keywords: Germination percentage, Seed viability constants, Sorghum, Storage
  • Meysam Malekpour, Alireza Abbasi Pages 389-398
    Expansins are cell wall proteins that due to changes in pH، causing the expansion of the cell wall. These proteins are causing deformation of walls through loosening hydrogen bonds between the cellulose and polymer matrix microfibrils. In this study، a root specific gene called AtEXPA18 -that directly affect the formation of root hairs and also its role have been proved in other parts of the plant- was isolated from Arabidopsis thaliana and cloned into the plant expression vector PBI121 under the control of CaMV 35S promoter and NOS terminator and finally was transferred to Agrobacterium. This gene was then transferred to the tobacco through leaf disks transformation. Plants obtained from regeneration was selected on selective medium containing kanamycin. Plants were transferred to the greenhouse and after growth، molecular and morphological analysis was conducted. To prove the transformation of plants in genome wide، DNA was extracted and AtEXPA18 gene was amplified by polymerase chain reaction technique with specific primers. Also، the results of RT-PCR confirmed the transcription of transgene in transgenic tobacco، after RNA extraction and cDNA synthesis. The obtained transgenic tobacco plants were shown to have significantly larger leaves and longer stems compared to control plants. The results obtained with other results demonstrate the role of mentioned gene in cell expansion and recommend it as a public growth regulator to obtain transgenic plants with larger organs.
    Keywords: Expansin, Agrobacterium tumefaciens, cell wall expansion, transformation
  • Hamidreza Eisvand Pages 399-407
    One of the most common methods for conservation of plant genetic resources is their ex situ storage as seed gene banks. Seeds that are stored in the gene banks must be regenerated due to exchange and seed deterioration; if they not be regenerated the potential benefits of infrastructure investments for germplasm ex situ conservation may not be attained. Prediction of seed longevity is based on viability equation that has four constants which are species specific. The aim of this project was estimation of these constants and then using them for predicting the regeneration time of Thymus transcaspicus،T. daenensis،Salvia officinalis، Satureja hortensis، Dracocephalum moldavica، Descurainia sophia،Eruca sativa andMelilotus officinalis. The seeds were placed in three environments with relative humidity of 20، 40 and 60% and their moisture content was measured after equilibrium. Then the seeds sealed in nylon pockets and stored at 30، 35 and 40 ºC. The TP germination tests with three replications were done monthly. The Excel software was used for estimation of viability constants (i. e. KE، Cw، CH، CQ). The KE was estimated 5. 065، 5، 5، 4. 46، 3. 837، 4. 33 and 4. 21 for T. transcaspicus، T. daenensis، Salvia officinalis، Satureja hortensis، Dracocephalum moldavica، Descurainia sophia، Eruca sativa and Melilotus officinalis respectively. The maximum and minimum seed longevity estimated for T. transcaspicus and Eruca sativa respectively. If viability be 100% at the beginning of the storage، the seeds of T. transcaspicus and E. sativa with 8% moisture content in the active collection (5 ºC) must be regenerated after 123 and 15 years respectively.
    Keywords: Gene bank, Medicinal plant, Seed longevity, Seed regeneration
  • Sanaz Vaziri, Ahmad Naderi Pages 409-417
    One of the soil and water management practices in order to delay drought stress under water deficit condition; is superabsorbent application. In order to study the effect of superabsorbent application on yield and yield components، two antioxidant enzymes activity and water relation of two canola hybrids under terminal drought stress condition، a research was carried out in Ahvaz climate condition، as a split-split plot experiment using complete randomized block design with four replication، in 2009-10 cropping season. Two water treatment (well-water and terminal drought stress)، two canola hybrids (308 and 401)، and three superabsorbent application (0، 75 and 150 Kg/ha) were the main، sub and sub-sub plots respectively. Yield and yield components، and some physiological characters including glutathione peroxidase (GPX)، super oxide dismutase (SOD) enzymes content، cytoplasm membrane leakage (CML) and leaf relative water content (RWC) were meseared. Results showed that except harvest index، effect of water treatment was significant for grain yield، all other yield components and physiological characters. Hybrids difference was significant only for biological yield. Effect of superabsorbent application was not significant for biological yield and thousand grain weight. Interaction effects of hybrids×superabsorbent application and water treatment×superabsorbent application were significant for yield and yield components. Mean grain yield under well-water and terminal drought stress conditions were 2948 and 1345 Kg/ha respectively. Activity of GPX، SOD enzymes and RWC decreased while CML increased under terminal drought stress condition. According to comparison of grain yield and yield components and also based on physiological traits which were studied in this research، however superabsorbent application decreased the water deficit affect under terminal drought stress condition، but it does not seem that superabsorbent application could be individually completely compensate the water stress damage.
    Keywords: relative water content, antioxidant enzymes, Cytoplasm membrane
  • Samira Fatholahi, Parviz Ehsanzadeh Pages 419-429
    Soil and water salinity is a major constraint in arid and semi-arid regions. In order to study the impact of water salinity on physiological characteristics and dry matter production of six linseed genotypes، a 4-replicate factorial randomized complete block pot experiment was conducted. Salinity consisted of four levels: 0 (control)، 35 (low salinity)، 70 (intermediate salinity) and 105 mM (severe salinity) of NaCl and genotypes consisted of C1، C2، C3، B، 33 and Khorasan. Severe salinity led to 37، 33، 36، 3، and 61% decreases in chlorophyll a (chl a)، chl b، chl total، chl a/chl b and carotenoids contents، respectively. Mean proline content of plant leaf and root increased by 6. 35- and 1. 54-fold under 105 mM، compared to the control، respectively. Genotypes C3 and 33 indicated the greatest (6. 4-fold) and smallest (2. 8-fold) increases in leaf proline content، respectively. Khorasan indicated the greatest increases (3. 81-fold) and C3 the smallest (1. 97-fold) increase in leaf soluble carbohydrate content. While mean antioxidant activities increased with salinity، the greatest mean enzymes activities were detected with the intermediate level of salinity. In contrast to the rest of genotypes، Khorasan and 33 indicated increases in their catalase، ascorbate peroxidase and glutation peroxidase activities when subjected to the severe salinity، compared to the intermediate salinity. Mean plant dry mass decreased with increase in salinity، with Khorasan indicating the smallest decrease. It could be concluded that physiological attributes، growth and dry mass production in linseed is negatively affected by NaCl، even with intermediate water salinity. Genotypes Khorasan and C3 seemed to be more resistant to the NaCl salinity due، at least in part، to maintaining or increasing the level of antioxidants activity.
    Keywords: NaCl, Soluble Carbohydrate, Antioxidative enzymes, Dry Mass, Linseed
  • Hamid Abbasdokht, Ali Akbar Dashti Andarab Pages 431-443
    In order to study of the effect of nitrogen source، operation method and weed control methods on weed biomass، yield and yield components of corn (Zea mays L.) an experiment was carried out as split plot factorial based on randomized complete block design (RCBD) with four replications in Shahrood University of Technology. The treatments included weed control methods at four levels (hand weeding at all growth season، weedy، EPTC herbicide at regular dose and 50% regular dose as main factor)، nitrogen source at two levels (urea and Ammonium sulphate) and operation method at two levels (band and broadcast) as sub plot. Results showed that EPTC herbicide at regular dose and band operation method reduced weeds biomass more than EPTC herbicide at 50% regular dose and weedy check treatments. Weed control methods significantly affected grain yield، 1000-seed weight، seed row number per ear، seed number per row، ear length، biological yield and ear weight traits. Nitrogen source significantly affected only ear length and ear diameter. The interaction of nitrogen source and weed control method significantly affected only ear length and ear diameter. Hand weeding at all growth season and EPTC herbicide at regular dose produced maximum grain yield. Grain yield for EPTC herbicide at 50% regular dose and weedy treatments was same and at least. Seed row number per ear and 1000-seed weight traits were maximum for EPTC herbicide at regular dose and at least for EPTC herbicide at 50% regular dose and weedy treatments. Interaction of weed control methods and nitrogen operation method significantly affected seed number per row of corn.
    Keywords: Fertilizer operation management, EPTC herbicide, Weeds control
  • Khodadad Mostafavi, Seyed Sadegh Hosseini Imeni, Morteza Firoozi Pages 445-452
    Selection of favorite cultivars and lines affected with genotype- environment interaction dramatically. In order to study of genotype × environment interaction in rice، 12 lines with 2 commercial cultivars as check (Neda and Fajr) was studied in 9 different environments (3 location and 3 years). The experiment was randomized complete block design (RCBD) with three replications. The differences were significant among genotypes، environments and their interaction. The yield stability was studied by AMMI method. The results showed two principal components were significant and explain 67 percent of interaction variance. Results revealed that grain yield was highly influenced by environmental factors. The line 9 had yield higher than mean and with the lowest for first interaction principal component thus distinctive as stable line. Biplot of two first interaction component revealed that line 9 in Sari (2008) and Amol (2008) had specific adaptability. Lines 4 and 8 in Tonkabon (2008 and 2009) and in Amol (2010) had specific adaptability. Lines 6، 7، 10 and Neda cultivar in Sari (2009، 2010) had specific adaptability. Finlay the lines 1، 2، 3 and 5 in Tonkabon (2010) had specific adaptability. Lines 2، 5، 7 and 12 and fajr and Neda cultivars had the highest common adaptability to environments.
    Keywords: AMMI, Genotype, environment interaction, Rice, Kernel yield
  • Majid Pouryousef, Seyed Ali Razzaghifard, Khalil Jamshidi Pages 453-460
    In order to investigate the effect of irrigation intervals and harvesting time on yield and yield components of Anise (Pimpinella anisum L.) a field experiment was conducted at the Agricultural Research Station، University of Zanjan in 2010. For this purpose a spilt-plot experiment based on complete randomized block design with three replications was used. Three irrigation intervals (every 7، 12 and 17 days) allocated in main plots and three harvesting time، including harvest at soft dough (waxy)، hard dough and full maturity stages allocated to sub plots. The results indicated that effect of irrigation intervals on majority of measured traits including number of seed in umbellet، number of seed in umbrella، number of umbrella in plant، seed thousand weight، grain yield، grain essence content and essence yield was significant (P ≤ 0. 05). With increasing irrigation interval from 7 to 17 days، majority of measured traits such as grain yield and essence yield decreased significantly but grain essence content significantly increased. So the highest grain yield (636. 07 kg/ha) and essence yield (23. 76 kg/ha) was obtained in 7 days irrigation interval and the lowest amount of mentioned traits was obtained from 17 days irrigation interval. Also harvesting time had significant effect (P ≤ 0. 05) on some of traits including seed thousand weight، number of seed in umbrella، grain yield، grain essence content and essence yield. So with delay in harvesting time from hard dough to full maturity stage، number of seed in umbrella، grain yield، grain essence content and essence yield significantly decreased. The results also showed that interaction effect of irrigation intervals and harvesting time on grain yield was significant. The highest grain yield was obtained with 7 days irrigation interval and hard dough stage.
    Keywords: Anise, irrigation intervals, harvesting stage, grain yield, essence content
  • Ali-Reza Abbasi, Mohammad Entesari, Amin Ebrahimi Pages 461-472
    To study the effect of salinity on physiological and morphological traits of chickpea in 2010 at Faculty of Agriculture and Natural Resources، University of Tehran With Seven chickpea genotypes. Two experiments design was RCBD with 3 replications and 5 levels of salinity stress (Ctrl، 200، 150، 100، 50 mM) for laboratory experiment on germination indices and greenhouse experiment on physiological and biochemical traits. Some traits were recorded such as germination percentage، root length، shoot length and vigor index in laboratory. According to the results، mentioned traits had linear response with increasing of salinity stress. Highest and lowest of germination percentage were obtained in 200 mM treatment for G485 and G456 respectively. G485 had highest vigor index in response to 200 mM treatment. The pea genotypes of biomass was significantly affected by salinity levels،، so the stress level of 50 mM G485 with 3. 8 g had the highest levels of the index. In second study، we evaluate activities of catalase، peroxidase، polyphenol oxidase، total chlorophyll and carotenoids and biomass. G104 genotype had highest of Catalase activity (1. 75unit) and highest of Proxidase enzyme activity and polyphenol oxidase were obtained by G485 genotype in 200mM treatment. Also highest (93%) and lowest (54%) reduction percentage of chlorophyll content were observed in G643 and G485 respectively. Results showed a high correlation between antioxidant enzyme activities and chlorophyll، so that Genotypes with higher antioxidant activity had higher chlorophyll content and biomass. There was positive correlation between resistant to salinity at seedling stage of germination and greenhouse condition.
    Keywords: Chickpea, Salinity, germination parameters, antioxidant enzymes, chlorophyll content
  • Abbas Dehshiri, Seyed Ali Mohammad Modarres-Sanavy Pages 473-487

    In order to evaluate the effects of atmospheric CO2 concentration increment on rapeseed salinity tolerance، four levels of salinity (0، 5، 10 and 15 dS. m-1) on three cultivars of rapeseed (Okapi، Zarfam، and RGS) at three levels of atmospheric CO2 concentration (350، 700 and 1050 ppm) were studied. The experiment was conducted at the greenhouse of Tarbiat Modares University at 2010 and 2011 crop season. Three levels of CO2 concentrations have been considered as three environments in which two other treatments (salinity and cultivar) carried out in a completely block design in factorial arrangement. Results indicated that photosynthesis rate of canola increased with increasing CO2 Concentration (about three times in 1050ppm) in the air and decreased with increasing salinity (21% in 15 dS. m-1). Three times concentration of CO2 (1050ppm) reduced the impact of salinity on photosynthesis. Elevated CO2 by increasing photosynthesis rate، reducing transpiration and increasing water use efficiency reduced effects of salinity. Water use efficiency was increased with increment concentration of carbon dioxide and decreased with salinity.

    Keywords: Salinity, rapeseed, Atmospheric CO2 Concentration, Photosynthesis