فهرست مطالب

آموزش و اخلاق در پرستاری - سال سوم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال سوم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ضرغام بروجنی، سید حمید سید باقری، احمد رضا صیادی، مجید نوروزی بهجت، فریبا مظهری، لیلا سلطانی صفحات 1-7
    مقدمه
    پرستاران بخش های اطفال و نوزادان همانند سایر پرستاران با موضوع مرگ و مردن دائم مواجهه هستند. در منابع مختلف به عوامل متعددی که بر نگرش پرستاران برای مراقبت از بیمار رو به مرگ تاثیرگذار هستنداشاره شده است. با توجه به تفاوت های فرهنگی موجود بین ملل مختلف، محقق بر آن شد تا برای یافتن چند عامل تاثیرگذار بر نگرش پرستاران، در پژوهشی ارتباط مشخصات جمعیت شناختی پرستاران بخش های اطفال و نوزادان شرکت کننده در دوره ی آموزشی مراقبت از بیماران رو به مرگ را با نگرش آنان نسبت به مراقبت از بیمار رو به مرگ بررسی نماید.
    روش کار
    این تحقیق از نوع نیمه تجربی تک گروهی است که 60 نفر از پرستاران بخش های اطفال و نوزادان که شرایط حضور در پژوهش را داشتند در دوره ی آموزشی مراقبت از بیمار رو به مرگ شرکت کردند. جهت سنجش نگرش پرستاران از پرسشنامه ی پایا و روا شده مرتبط با بخش های اطفال و نوزادان و همچنین از پرسشنامه ی جمعیت شناختی استفاده شد.
    یافته ها
    با استفاده از آزمون من ویتنی متغیرهای سن(485/0)، سابقه ی کار (318/0)، دانشگاه محل تحصیل(720/0)، وضعیت تاهل (414/0)و بخش محل خدمت(852/0) و با استفاده از آزمون کروسکال والیس متغیرهای بیمارستان محل خدمت (172/0) و تعداد مواجهه با بیمار رو به مرگ (522/0) مورد تحلیل قرار گرفت که بین مشخصات جمعیت شناختی و نمره ی نگرش پرستاران ارتباط معنا داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    از آن جایی که بین متغیرهای جمعیت شناختی با نمره ی نگرش پرستاران ارتباط معنا داری یافت نشد به نظر می رسد دوره ی آموزشی مراقبت از بیمار رو به مرگ برای تمامی جامعه ی پرستاری ضروری باشد.
    کلیدواژگان: پرستار، بخش کودکان، دموگرافیک، آموزش، مراقبت، مرگ
  • زینب محمودی، فاطمه محمودی، آسیه مبارکی، حسین مردان پرور صفحات 9-13
    مقدمه
    کارآموزی در عرصه در دستیابی دانشجویان به توانمندی های حرفه ای نقش اساسی دارد. با توجه به اهمیت نظرات دانشجویان در فرآیند آموزش برای ارتقاء سطح کیفی آموزش بالینی، پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت کارآموزی در عرصه از دیدگاه دانشجویان سال آخر کارشناسی اتاق عمل و هوشبری انجام پذیرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضرتوصیفی- مقطعی است که بر روی 59 نفر از دانشجویان سال آخر اتاق عمل و هوشبری دانشکده ی پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در سال 1393 انجام شد. نمونه ی بررسی همان جامعه ی پژوهش است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی محقق ساخته می باشد که پایایی و روایی آن به تایید رسیده بود. این پرسشنامه شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک و نظرات دانشجویان درباره ی کارآموزی در عرصه بود. داده های جمع آوری شده به وسیله ی نرم افزار SPSS و روش های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد 8/28درصد از دانشجویان وضعیت کارآموزی در عرصه را در سطح ضعیف، 72/23درصد در سطح متوسط و 48/47درصد در سطح خوب بیان نمودند که 37/42درصد از واحدهای مورد پژوهش، حیطه ی مدرس را ضعیف، 23/54درصد حیطه ی فراگیر را ضعیف و 83/89 درصد (53نفر) نیز حیطه ی محیط را ضعیف ارزیابی نموده اند. بین جنس، رشته ی تحصیلی و معدل کل دانشجویان با وضعیت کارآموزی در عرصه اختلاف معنادار آماری مشاهده نشد(05/0p>).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، پیشنهاد می گردد برای ارتقاء کیفیت این دوره تقویت برنامه های موجود و تامین نیروی انسانی با تجربه و امکانات رفاهی برای محیط بالین و تامین محیط های آموزشی استاندارد برای کارآموزی مورد تاکید قرارگیرد.
    کلیدواژگان: کارآموزی در عرصه، دیدگاه، دانشجویان اتاق عمل، دانشجویان هوشبری
  • زهره قمری زارع، حمیده سادات صادق الوعد صفحات 15-22
    مقدمه
    کیفیت عملکرد و رضایت کارکنان موضوع اصلی اخلاق حرفه ای در محیط های بالینی است. اثربخشی نقش و عملکردهای مدیریتی مدیران را می توان کلید موفقیت در کسب هدف های مذکور به شمار آورد. هدف از این پژوهش، تعیین همبستگی عملکرد هدایتی سرپرستاران و رضایت شغلی پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی قم بوده است.
    روش کار
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی- همبستگی است. تمامی پرستاران بیمارستان های آموزشی قم در سال 1393 از طریق سرشماری وارد مطالعه شدند (202 نفر). جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه ی رضایت شغلی (20 عبارت) و پرسشنامه ی (عملکرد هدایتی سرپرستاران) پژوهشگر ساخته ی روا و پایا شده آلفا - کرونباخ به میزان 96/0. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از آمار توصیفی - تحلیلی و کاربرد نرم افزار SPSS: 21 انجام گرفت.
    یافته ها
    5/53 درصد پرستاران معتقدند عملکرد سرپرستاران در اجرای نقش عملکرد هدایتی مطلوب است. اکثریت پرستاران (8/66 %) رضایت مندی متوسطی از شغل ابراز کرده بودند. ارتباط معناداری بین عملکرد هدایتی سرپرستاران با احساس رضایت شغلی پرستاران وجود داشت(001/0p<).
    نتیجه گیری
    عملکرد سرپرستاران در ایفای نقش هدایتی بعنوان یک عملکرد اخلاقی و حرفه ای ارتباط معناداری با رضایت شغلی پرستاران دارد، لذا توانمند سازی مدیران از نظر عملکرد هدایتی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: هدایت، سرپرستار، رضایت شغلی
  • جواد محمدی، عزت الله قدم پور، امیر عزیزی صفحات 23-30
    مقدمه
    آشفتگی اخلاقی به عنوان متغیری موثر در چگونگی انجام وظایف شغلی پرستاران به شمار می آید. از طرفی تقاضا و کنترل شغلی میتواند تحت تاثیر آشفتگی اخلاقی قرار بگیرد. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط آشفتگی اخلاقی با کنترل و تقاضای شغلی در پرستاران است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی است که به روش همبستگی انجام گردید. جامعه ی آماری مورد بررسی شامل همه ی پرستاران شاغل در بیمارستانهای شهر تبریز در سال 1393 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقهای تعداد 145 نفر به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب شدند. جهت جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه ی آشفتگی اخلاقی کورلی و پرسشنامه ی کنترل- تقاضای شغلی وال، جکسون و مولارکی استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش های ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    براساس یافته ها میانگین و انحراف معیار متغیرهای تکرار آشفتگی اخلاقی به ترتیب 99/2 و 60/0، شدت آشفتگی اخلاقی 65/2 و 77/0، تقاضای شغلی 93/4 و 97/0 و کنترل شغلی 42/3 و 86/0 به دست آمد. همچنین بین آشفتگی اخلاقی با تقاضای شغلی ضریب همبستگی 304/0r= و با کنترل شغلی 368/0- r= به دست آمد. نتایج رگرسیون چندگانه گام به گام نیز نشان داد که مولفه های آشفتگی اخلاقی (تکرار و شدت) میتواند کنترل و تقاضای شغلی را پیشبینی کند.
    نتیجه گیری
    آشفتگی اخلاقی رابطه ی مثبت و معناداری با تقاضای شغلی و رابطه ی منفی و معناداری با کنترل شغلی داشت. بنابراین شدت بالای آشفتگی اخلاقی با افزایش تقاضای شغلی و کاهش کنترل شغلی همراه است. در نتیجه برای کاهش تقاضای شغلی و نیز افزایش کیفیت شغلی می توان به ارتقاء وضعیت اخلاقی در پرستاران، از طریق آموزش اصول اخلاق پرستاری پرداخت.
    کلیدواژگان: آشفتگی اخلاقی، تقاضای شغلی، کنترل شغلی، پرستاران
  • حسین رستمی، آزاد رحمانی صفحات 31-38
    مقدمه
    شاغلین حرفه ی پرستاری نسبت به سایر مشاغل از سلامت محیط کار کمتری برخوردار بوده و همواره با استرس های شغلی زیادی مواجه هستند. کیفیت رابطه ی پرستاران با پزشکان تاثیر زیادی بر پرستاران می گذارد. هدف این پژوهش تعیین همبستگی استرس شغلی پرستاران با ارتباطات حرفه ای بین پرستاران و پزشکان است.
    روش کار
    تمامی پرستاران شاغل در سه بیمارستان درمانی بناب و مراغه در سال 1390 که دارای حداقل یک سال تجربه ی کار بالینی بودند برای شرکت در تحقیق دعوت شدند و در نهایت داده های 90 پرستار جمع آوری گردید. در این پژوهش توصیفی- همبستگی، داده ها با استفاده از پرسشنامه ی همکاری پزشک- پرستار و پرسشنامه ی استرس شغلی پرستاران گرد آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آمار توصیفی (نسبت، درصد، فراوانی،میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون) انجام گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی پرستاران80 /7± 5/32 سال و میانگین سابقه ی کار بالینی آنها 74/7± 83/8 سال بود. همچنین آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین استرس شغلی پرستاران با دیدگاه آنان در مورد ارتباطات حرفه ای ایشان با پزشکان رابطه ی آماری معنا داری وجود دارد(ضریب همبستگی 22/0 و سطح معنادار 02/0).
    نتیجه گیری
    از دیدگاه پرستاران، ارتباطات حرفه ای آنها با پزشکان در سطح متوسط بود. بنابراین به نظر می رسد که برنامه ریزی جهت بهبود کیفیت ارتباط پزشکان و پرستاران می تواند منجر به کاهش استرس شغلی پرستاران شود.
    کلیدواژگان: ارتباطات حرفه ای، ارتباط، استرس شغلی، پرستار
  • بهشته جبلی، الهام قازنجایی صفحات 47-53
    مقدمه
    ارتباط موثر از ویژگی های اساسی مراقبت های پرستاری است. شناسایی عواملی که مانع برقراری ارتباط موثر بین پرستار و بیمار میشود، این امکان را فراهم میکند که جهت گیری اقدامات ضروری برای حذف یا تعدیل موانع را برای برنامه ریزان و مجریان بخش سلامت روشن نماید. همچنین ایجاد و حفظ ارتباط موثر بین پرستاران و بیماران همواره مورد توجه همگان بوده و موفقیت در ایجاد این ارتباط در امر خدمات مراقبتی، درمانی و پیشبرد بهبود بیماران حائز اهمیت است. با توجه به اهمیت مسئله ی ارتباط، پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل ارتباط موثر بین پرستاران و بیماران در یکی از بیمارستان های دانشگاه شهید بهشتی انجام گردید.
    روش کار
    در این پژوهش که به صورت توصیفی-مقطعی انجام شد 94 نفر از پرسنل پرستاری شرکت کردند. نحوه ی جمع آوری داده ها، مصاحبه و ابزار آن پرسشنامه ی محقق ساخته بود. اعتبار پرسشنامه با روش اعتبار محتوا و پایایی آن با استفاده از آزمون مجدد انجام گرفت. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار Spss16 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای دو با سطح معنا داری کمتر از 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که1/69% پرستاران ارتباط با بیمار را در ارائه ی مناسب خدمات بالینی بسیار موثر دانسته و همچنین تفاوت فرهنگی و زبان محاوره ای و تفاوت جنسیتی و. . از مهمترین عوامل در ارتباط موثر بین پرستار و بیمار مطرح گردیده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نیاز بیمار بر دریافت خدمات سلامت و رفع نیازهای عاطفی داشتن ارتباط مناسب میان پرستاران و بیماران حائز اهمیت فراوان است؛ بنابراین مدیران بخش درمانی بایستی تلاش خود را برای حذف یا تعدیل مهمترین موانع اعلام شده متمرکز نمایند.
    کلیدواژگان: ارتباط، پرستار، بیمار، موانع ارتباط، آموزش
  • وحید زمان زاده، الناز اصغری صفحات 55-59
    مقدمه
    ارزیابی همتایان روشی است که در آن، دانشجو هم کلاسی خود را ارزیابی می کند. صاحبنظران استفاده از این روش را توصیه می کنند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر روش ارزیابی هم گروهی بر میزان یادگیری دانشجویان پرستاری در اتاق عمل انجام شد.
    روش کار
    در این پژوهش نیمه تجربی 30 نفر از دانشجویان مقطع کارورزی اتاق عمل به طور تصادفی ساده در دو گروه (ارزیابی توسط هم گروهی و مربی) و کنترل (ارزیابی توسط مربی) قرار گرفتند. بررسی توسط پرسشنامه انجام شد که روایی آن توسط اساتید تایید شده بود. در نهایت با استفاده از آزمون های تی تست در نرم افزار SPSS13 داده های دو گروه با هم مقایسه شد.
    یافته ها
    مقایسه ی میانگین نمرات حاصل از ارزیابی هم کلاسی با مربی تفاوت معنا داری را نشان نداد (43/0=t، 08/0p<، 25/1±50/18 vs 75/0±19). گروه ارزیابی شونده توسط مربی و هم گروهی (25/1±5/18)نمره ی بیشتری نسبت به گروه کنترل (50/1±25/18) کسب کردند، البته این یافته از نظر آماری معنا دار نبود.
    نتیجه گیری
    هر چند به نظر می رسد ارزیابی هم گروهی تاثیر معنا داری در نمره ی نهایی ندارد، اما با توجه به تشابه نمره ی ارزیابی هم کلاسی و مربی به نظر می رسد ارزیابی یک دانشجو از هم گروهی خود می تواند معیار قابل اعتمادی در ارزیابی دانشجویان باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی هم گروهی، یادگیری، دانشجویان پرستاری، دانشجویان اتاق عمل
|
  • Pages 1-7
    Introduction
    Nurses in infants and children wards, like other nurses, are permanently involved with death issue. Several factors influencing the attitudes of nurses to care for dying patients have been mentioned in various sources. Due to cultural differences among different nations, the researcher tried to explore the relationship between demographic characteristics of nurses in department of infants and children participating in the training course of caring for dying patient's and their attitudes toward caring for dying patientsin order to find a number of influential factors on the attitude of nurses. Materials & Methods This study is a quasi-experimental single-group study with 60 eligible nurses of infants and children wards who attended in the study and participated in a training course on caring for dying patients. To measure nurse's attitudes, reliable questionnaires related to infants and children departments and demographic questionnaire were used.
    Results
    The variables of age (0.485), work experience (0.318), and attended University (0.720), marital status (0.414) and the service sector (0.852) were analyzed by using the Mann-Whitney test and the variables of hospital service (0.172) and the frequency of exposure to dying patients (0.552) were analyzed through using Kruskal-Wallis test and it was found that there was no significant relationship between demographic charectristics and attitude of nurses.
    Conclusion
    Since there were no meaningful difference between demographic characteristics and nurse's attitudes, death education for nursing society seems to be essential.
    Keywords: Nurse, Pediatric Ward, Demographic, Education, Care, Death
  • Pages 9-13
    Introduction
    Internships in the bedside Plays an essential role in Achievement students to Professional ability With regard to Importance of Viewpoint students in the education process for improving the quality of clinical education, this present study with the aim of study of Viewpoint of Final year bachelor operation room and Anesthesia students about internships in the clinical was performed.
    Materials And Methods
    This is a cross - sectional study that Performed on 59 Final year bachelor operation room and Anesthesia students of you University of Medical Sciences in 2014. This sample of research’s equal to Research community. Data collection tool is Researcher made, valid and reliable questionnaire consists of two parts, Include Demographic information and viewpoint of students about internships in clinical. Data collected by SPSS version 18 and Descriptive and inferential statistical methods was analyzed.
    Results
    Results showed that 28. 8 percent of students status of internships in clinical at low level, 23. 72 percent at average level and 47.48 percent at good level Have stated so that 42.37 percent of Samples Stated Domain of Lecturer Poorly, 54.23 percent Stated Domain of Learner Poorly and 89.83 percent (Samples) Stated Domain of Environment Poorly. Between the sex, Field of Study and Grade point average with status of internships in clinical wasn’t statistically significant difference.
    Conclusion
    Based on findings of this study, Strengthening of existing programs, Providing Experienced human resources for environment clinical and Providing Standard educational environments is Recommended.
    Keywords: Internships in Clinical, View Point, Operation Room Students, Anesthesia Students
  • Pages 15-22
    Introduction
    Quality performance and employee satisfaction is the main issue of professional ethic in the clinics. The effectiveness of the role and functions of managers is the key to success in achieving objectives. The aim of this study was to assess the correlation between directional performance head nurses and job satisfaction of nurses working in hospitals of Qom University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This is a descriptive – correlation study. All nurses (N=202) in teaching hospitals of Qom in 2014 were selected by consensus method. Data was collected through job satisfaction questionnaire (20 items) and researcher making questionnaire (directional performance head nurses) that valid and reliable by alpha – Cronbach = 0.96. Data analysis was done by descriptive and analytical statistics and used software SPSS: 21.
    Results
    Nurses (%53.5) believed that head nurses have optimal performance in the implementation of the guidance. The more nurses (%66.8) demonstrate moderate level of job satisfaction. There was a significant relationship between a job satisfaction and nurses’ perceptions of head nurses’ directional performance (P<0.001).
    Conclusion
    Head nurse's performance in directional role playing as a professional and ethical action has a significant relationship with job satisfaction, hence empower of managers in directional performance is necessary.
    Keywords: Direction, Head Nurse, Job Satisfaction
  • Pages 23-30
    Introduction
    Moral turmoil is considered as effective variable in nurses’ performance. Moreover, job-demand and job-control can be influenced by moral turmoil. The aim of the present study was to investigate the relationship between job demand-control and moral chaos.
    Materials And Methods
    The present study was a cross-sectional study carried out through correlation. The studied statistical population consisted of all nurses in hospitals in the city of Tabriz in 2014 and through stratified random sampling, 145 subjects were selected. For data collection, Corli moral turmoil questionnaire and Occupational demand control questionnaire of Wall, Jackson was Molarky were used. Data were analyzed step by step using correlation coefficient methods and multiple regression analysis.
    Results
    Based on the findings, the mean and standard deviation of variables of frequency of moral turmoil 2.99 and 0.60, respectively and the intensity of moral turmoil was 2.65 and 0.77, job demand was 4.93 and 0.97 and job control was 3.42 and 0.86. Moreover, the correlation coefficient between moral turmoil and job demands was r = 0.304 and the correlation coefficient between moral turmoil and job control was r =-0.368. Stepwise multiple regression analysis showed that components of moral turmoil (frequency and severity) can control and predict job demand.
    Conclusion
    Moral turmoil had a significant positive correlation with job demands and a significant negative correlation with job control. Therefore, the high degree of moral turmoil is associated with loss of job control and increase in job demand. As a result, to decrease demand for employment and improve job quality, we can enhance the moral status of nurses through training of nursing ethics.
    Keywords: Moral Turmoil, Job Demand, Job Control, Nurses
  • Pages 31-38
    Introduction
    The nursing staff, compared to other professions, have less healthy work environment and always face a lot of job stress. The quality of the relationship between nurses and physicians has a significant impact on nurses. Thus, the aim of the present study was to determine the correlation between job stress for nurses with professional communication between nurses and physicians.
    Materials And Methods
    All nurses working in three hospitals of Bonan and Maragheh in 20111 with a minimum of one year clinical experience were invited to participate in the study. Finally, data were collected from 90 nurses. In this descriptive – correlation study, data were collected using Physician-nurse collaboration questionnaire and occupational stress questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software and descriptive statistics (proportion, percentage, frequency, mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation test).
    Results
    The mean age of the nurses was 32.5 ± 7.80 years and the mean duration of their clinical work was 8.83 ± 7.74 years. Furthermore, Pearson correlation test showed that there was a significant correlation between job stress for nurses with their views on their professional relationships with physicians (correlation coefficient 0.22 and significant level 0.02).
    Conclusion
    From the perspective of nurses, their professional communications with physicians were moderate. So it seems that planning to improve the quality of the relationship between doctors and nurses can lead to reduction in occupational stress.
    Keywords: Professional Communications, Relationships, Job Stress, Nurse
  • Pages 47-53
    Introduction
    Effective communication is an essential feature of nursing care. Identifying factors that prevent effective communication between nurse and patient makes the orientation of necessary measures for eliminating or modifying barriers to health planners and administrators possible. Moreover, developing and maintenance of effective communication between nurses and patients has always been of high interest and the success in creating this relationship is of high importance in health services and improving treatment of patients. Therefore, considering the importance of this relationship, the present study was done with the aim of determining the factors influencing communication between nurses and patients in one of Shahid Beheshti University hospitals.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 94 nurses participated. The data collection, interview and tools all were researcher-made questionnaire. The validity of questionnaire was examined through content validity and its reliability was obtained using test-retest. The obtained data using SPSS16 software and descriptive statistics and chi-square test with a significance level of less than 0.05 were analyzed.
    Results
    The results showed that 69.1% of nurses consider communication with the patient to be very effective in providing appropriate clinical services. Furthermore, the conversational language and cultural differences and gender differences have been proposed as the most important factors in effective communication between nurses and patients.
    Conclusion
    Considering the patients’ need for health services and satisfying their emotional needs, having a good relationship between nurses and patients is pivotal and, thus, health manager should focus their attempt to remove or adjust the most important barriers mentioned above.
    Keywords: Communication, Nurse, Patient, Barriers to Communication, Education
  • Pages 55-59
    Introduction
    Peer evaluation is a method in which students evaluate their classmates. Experts recommend using this method. This study was conducted with the aim of evaluating the effect of cooperative assessment method on nursing student's learning in the operation room.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 30 operation room internship students were randomly classified into two groups of sample (assessment by the team member and instructor) and control (assessment by the instructor). Evaluation was performed by the check list and its validity was confirmed by instructors. Finally, data were compared between the two groups using t test and SPSS 13 software.
    Results
    Comparing the mean scores resulting from classmate assessment and that of the instructor showed no significant difference (t= 0.43, p <0.08, 18.50±1.25 vs. 19±0.75). The group assessed by the instructor and the team member (18.5±1.25) has acquired higher scores compared with the control group (18.25±1.50). However, this finding was not statistically significant.
    Conclusion
    Although it seems that the classmate assessment has no significant effect on the final score, considering the similarity between classmate’s assessment scores and those of the instructor, it seems that the student’s assessment of his team member can be a reliable measure in the evaluation of students.
    Keywords: Team member Evaluation, learning, Nursing Students, Operating Room Students