فهرست مطالب

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 50 (بهار 1391)

  • معرفت
  • تاریخ انتشار: 1391/03/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 2
  • عبدالحسین خسروپناه صفحه 3
    هدف از این نگاشته، تبیین فرایند دانش دینی در المعهد العالمی للفکر الاسلامی است. نگارنده در این نگاشته، ابتدا به دیدگاه اسماعیل فاروقی و سپس به دیدگاه طه جابر العلوانی در باب اسلامی سازی دانش می پردازد. چیستی اسلامی سازی معرفت و مساله عقب ماندگی مسلمانان و استعمار غرب و مبانی و اصول هستی شناختی و روش شناسی دانش اسلامی و نیز فرایند عملیاتی شدن این حقیقت از دیدگاه این دو شخصیت، بخش مهمی از این نگاشته به شمار می آید.
    روش
    روش مقاله تحلیل اسنادی می باشد.
    یافته ها
    1- علوانی درد عقب ماندگی مسلمانان را خوب درک کرده و راه کار مناسبی به نام اسلامی سازی معرفت ارایه نموده است و به خوبی بر معرفت شناسی و روش شناسی تاکید داشته است؛ ولی به جهت ضعف فلسفی نتوانسته نظام معرفت شناختی و روش شناختی مناسبی برای اسلامی سازی معرفت ارایه کند. 2- علوانی به بی طرف نبودن دانش و روش شناسی دانش پی برده؛ ولی گویا با تمسک به پست مدرنیسم به نوعی نسبی گرایی غلطیده است و با نسبی گرایی می خواهد علم دینی را محقق سازد. این رویکرد، اولا، خطری به مراتب بیشتر از پوزیتیویسم دارد و ثانیا، چنین علم دینی، ارزش معرفت شناختی ندارد.
    نتیجه گیری
    هنوز رویکرد مرکز جهانی اندیشه اسلامی نتوانسته مدل روش مندی برای اسلامی سازی معرفت ارایه دهد و در نیمه راه به سر می برد. امید آنکه نسل بعدی بتواند با توجه به این اشکالات، گامی موثرتر در اسلامی سازی معرفت بردارد. روش ترکیبی فاروقی که بر گرفته از روش شناسی غربی و محتوای اسلامی است؛ گره ایی را برای تولید دانش اسلامی باز نمی کند. پس باید محققان در گام های بعدی بتوانند روش شناسی مبتنی بر فلسفه های مضاف اسلامی تولید کنند و سپس با تبیین فرایند تولید دانش اسلامی به نظریه های علوم اسلامی دست یابند.
    کلیدواژگان: اسلامی سازی، دانش، روش شناسی، هستی شناسی، فاروقی، علوانی
  • سید سعید زاهد، احمد کلاته ساداتی صفحه 25
    هدف
    هدف تحقیق حاضر ارزیابی آراء دو تن از اندیشمندان جریان فکری «اسلامی سازی دانش» است. در نیمه دوم قرن بیستم، عطاس در مالزی و فاروقی در آمریکا، طرح کلی اسلامی سازی دانش را مطرح کردند. با وجود تمایز جدی میان آرای این دو، فصل مشترک اندیشه آنها این بود که دانش غرب به خصوص در حوزه علوم انسانی، باید اسلامی شود. بر این اساس، آنها به ارائه الگو هایی از اسلامی سازی این دانش سکولار پرداختند تا بتوانند چالش های پیش روی تفکر در جهان اسلام را پاسخ دهند. در این مقاله، ابعاد فکری این دو اندیشمند، از چشم انداز هستی شناختی، معرفت شناختی و روش شناختی، ارزیابی شده است.
    روش
    روش مطالعه، اسنادی است که با رجوع به آثار این دو اندیشمند، آرای آنها ارزیابی می گردد.
    یافته ها
    اگر تولید علم و دانش را در مجموعه ای از سلسله مراتب معرفتی درنظر بگیریم، می توان گفت که فاروقی بیشتر بر ابعاد هستی شناسی و عطاس، بیشتر به ابعاد روش شناختی توجه داشته است. هر چند به لحاظ روش شناختی، فاروقی مراحل 12گانه ای را برای رسیدن به علم اسلامی معرفی کرده و عطاس بیشتر بر دانشگاه اسلامی تاکید می کند که در آن ادب، جای تربیت در دانشگاه را بگیرد؛ اما عدم شفافیت در سلسله مراتب معرفت و نیز ضعف روش شناختی دقیق، در آرای هر دو آشکار است. به عبارتی؛ مراحل 12 گانه فاروقی و دانشگاه اسلامی عطاس، فرایندی روش شناختی نیست که بتوان با آن علم اسلامی تولید کرد.
    نتیجه گیری
    توجه به مبانی بنیادین هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی علم اسلامی و نیز سلسله مراتب معرفت، از مبانی اساسی جهت نیل به علم اسلامی است. توجه به این نیازهای اساسی در دیدگاه عطاس و فاروقی ابهام دارد و به درستی پرداخته نشده است؛ هر چند مبانی فکری آن ها کمکی جدی به شکل گیری گفتمان اسلامی سازی دانش در جهان اسلام کرده است.
    کلیدواژگان: دانش اسلامی، اندیشمندان اسلامی، فلسفه اسلامی، هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی
  • محمدحسین پور صفحه 45
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی پژوهشی اعضای هیات علمی رشته های علوم انسانی اجرا گردید.
    روش
    نوع تحقیق کاربردی و از نظر ماهیت پیمایشی بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد ضعف مدیریت و سیاست گذاری پژوهشی، موانع توانمندسازی اعضای هیات علمی، ضوابط دست و پا گیر اداری، موانع شخصی، مسائل اجتماعی، مشکلات اقتصادی و کمبود امکانات پژوهشی از عوامل آسیب زای پژوهشی رشته های علوم انسانی هستند. از مشکلات جدی در دانشگاه های اهواز، فقدان ارتباط علمی قوی، جدی و کارآمد با دانشگاه های مطرح دنیا و مجامع بین المللی است. نبود ساختار و روابط صحیح درون سازمانی، ضعف قوانین و مقررات باعث سردرگمی و سرگردانی محققین می شود. عدم آشنایی با نرم افزارهای پژوهشی، عدم آشنایی کافی با تایپ و اصول نگارش پژوهش و عدم آشنایی با اصول مقاله نویسی)، مسائل شخصی(عدم تسلط کافی برای استفاده از منابع خارجی، بالا بودن موظفی تدریس، استخدام هیات علمی بدون توجه به توان پژوهشی آنها)، عوامل اجتماعی(عدم شفافیت جایگاه تحقیق و محقق، ناکافی بودن مشوق های معنوی مناسب از محقق، نبود زمینه فرهنگی برای فعالیت های علمی در جامعه، فراغ خاطر به علت تنش های خارج دانشگاه، اهمیت ندادن به محققان برجسته و عدم تقدیر مناسب از آن ها، پایین بودن جایگاه پژوهش در بین مسئولین دانشگاه، اجتماعی پژوهش های علوم انسانی) و مشکلات اقتصادی (ناچیز بودن درآمد حاصل از فعالیت های پژوهشی، پایین بودن حمایت مالی تحقیقات علوم انسانی، عدم تخصیص به موقع اعتبارات پژوهشی، کسر مالیات از قراردادهای پژوهشی، گران بودن هزینه تالیفات و نتایج پژوهشی و بودجه ناکافی پژوهش در تحقیقات علوم انسانی) انجام پژوهش قائل هستند.
    نتیجه گیری
    توجه به پژوهش نیازمند یک دید جامع، وسیع و همه جانبه است که توجه جدی تر، منعطف تر و عملی تر مدیران و مسولان دانشگاه ها و به طریق اولی، مدیران و مسولان ارشد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشگاه های آزاد اسلامی را می طلبد.
    کلیدواژگان: اعضای هیات علمی، رشته های علوم انسانی، فعالیت پژوهشی
  • جبار امینی، رضا مرادی خلیفه لو، رحیم محمدی ایلامی صفحه 65
    هدف
    این مقاله باهدف یافتن و استخراج بخشی از علل و عوامل دین گریزی، به بررسی و استقصای ناقصی از علل و عوامل دین گریزی از منظر دین پرداخته است و در ضمن، آن دسته از علل و عواملی در آن مطرح شده که به نوعی با دانشگاه و اصحاب آن مرتبط اند؛ عواملی چون: سخت و نازیبا جلوه دادن دین، فقر معرفتی به مقولات دینی، عدم تعقل، خصوصی سازی دین، انتظار نامعقول از دین، مدیریت ناکارامد، شبهات و...، که هر یک می توانند در دین گریزی آدمیان موثر باشند.
    روش
    روش تحلیل اسنادی بوده و در عین حال، نیم نگاهی هم به وضعیت و شرایط عینی و خارجی جامعه داشته است.
    یافته ها
    1- دین گرایی یا دین گریزی مقوله تک علتی نیست و علل متعددی در تحقق آن موثر است.2- برخی از علل و عوامل مذکور، معرفتی و از سنخ دانش بوده و برخی غیر معرفتی است. 3- علل دین گریزی، به علل داخلی و خارجی (درونی و بیرونی) قابل تقسیم است؛ به این معنی که برخی علل به متن جامعه دینی و پیروان آن دین مربوط است، ولی برخی دیگر، زمینه خارجی دارند.4- هر چه از عقلانیت فاصله گرفته شود، به همان نسبت با دین و دینداری نیز فاصله خواهد افتاد.5- اختلاط و آمیزش حق و باطل - که از عوامل دین گریزی است – امری است تقریبا پایدار. همواره چنین بوده و خواهد بود.6- فضایل و رذایل اخلاقی آدمیان، در دین گرایی و دین گریزی آنها موثر است.
    نتیجه گیری
    ارائه بخشی از علل و عوامل معرفتی و غیر معرفتی دین گریزی که بی تردید نقش اساسی و مهمی را در این بستر ایفا می کنند. و در پایان نیز به بیان ضرورتها و بایستگی هایی پرداخته شده که مراکز علمی از جمله دانشگاه ها باید بدانها بپردازند. بی شک دانشگاهیان در این بستر، رسالت عظیمی دارند.
    کلیدواژگان: دین، دین گریزی، عوامل دین گریزی، دین و دانشگاه
  • رمضان مهدوی آزادبنی صفحه 87
    هدف
    هدف این تحقیق، بیان ضرورت یکی از انواع تحولی است که باید در علوم انسانی شاهد وقوع آن بود. دغدغه در خصوص دانشگاه اسلامی و اسلامی شدن دانشگاه ها یکی از دل مشغولی های صاحب نظران و مسئولان امر بوده است. همچنین در سالهای اخیر شاهد هستیم که توجه به علوم انسانی و ضرورت تحول آن، یکی دیگر از دغدغه های جاری اندیشمندان جامعه اسلامی شده است. میان این دو نوع دل مشغولی ارتباط تنگاتنگی وجود دارد؛ زیرا اسلامی شدن دانشگاه ها، مستلزم وقوع تحول در علوم انسانی موجود در دانشگاه هاست.
    روش
    روش تحلیل اسنادی نشان خواهد داد که چگونه علم زدگی به عنوان یک روش انحصاری، می تواند محتوی و غایت علوم انسانی را تحت تاثیر قرار دهد.
    یافته ها
    یکی از گامهای مهم در مسیر اسلامی شدن دانشگاه ها، متحول ساختن علوم انسانی به معنای تطهیر آن از تفکر انحرافی علم زدگی است. قطعا آن نوع علوم انسانی رایج در دانشگاه که بر علم زدگی محدود است، نمی تواند جزیی از یک دانشگاه اسلامی به حساب آید؛ زیرا در قالب این نظام فکری، تنها سازوکارهای محدود به عوامل مادی به رسمیت شناخته می شوند و بسیاری از ارزشهای مورد تاکید در دین اسلام، قابل دفاع و تبیین نخواهد بود. اسلام ضمن اینکه به فراگیری دانش تجربی دعوت و تشویق می کند، هیچگاه حد و مرز نظام فکری انسان را محدود به دانش تجربی نمی کند و در تمام حوزه هایی که موسوم به علوم انسانی است، به علل و سازوکار های فراتر از دانش تجربی توجه و توصیه می کند.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان می دهد که علم زدگی یکی از آسیبهای عمده برای علوم انسانی اسلامی است و تطهیر آن از این آسیب، یکی از گامهای مهم در اسلامی شدن دانشگاه ها محسوب می شود.
    کلیدواژگان: علم زدگی، دانشگاه اسلامی، علوم انسانی، ارزش، انقلاب
  • محمد شریفانی، محسن قمی صفحه 103
    هدف
    هدف این تحقیق، بررسی نقطه آغاز و فرجام تربیت انسان به عنوان موضوع اصلی تربیت و پرورش است؛ زیرا دانشگاه اسلامی، به عنوان یکی از اصلی ترین جایگاه ها برای پرورش نسلهای آینده، نیازمند الگویی جامع و مبتنی بر پیش فرضها، نظریه ها و گزاره های دینی در تربیت انسان است تا خروجی آن، دانش آموخته ای مطابق با معیارهای دین باشد.
    روش
    روش تحلیلی توصیفی با تکیه بر متون فلسفی تربیتی اسلامی و نیز منابع دینی (کتاب و سنت) است.
    یافته ها
    تربیت انسان یک مصداق روشن از «حرکت» است؛ یعنی سیر تدریجی از قوه به فعل. این حرکت، واجد لوازمی است که آغاز و انجام حرکت، از جمله آنهاست. توجه به این ابتدا و انتها؛ یعنی نحوه ورود و خروج در امر تربیت، از مهم ترین ارکان تربیت انسان است که علاوه بر انگیزش بخشی، راه را می نمایاند و لازمه های مسیر را بیان می کند.
    نتیجه گیری
    نقطه شروع این حرکت، شناخت انسان از راه های سه گانه شناخت علت، شناخت عناصر و شناخت آثار اوست که با چهار ابزار وحی، فطرت، حس و عقل به دست می آید. نهایت حرکت تربیتی نیز در دو دسته اهداف متوسط (نظری و عملی) و غایی (قرب) خلاصه می شود.
    کلیدواژگان: تربیت، دانشگاه اسلامی، مبدء، منتها، حرکت، انسان شناسی، قرب الهی
  • مهناز امیرخانی، فائزه شیرازی*، محسن قمی صفحه 123
    هدف

    هدف این مقاله تبیین رابطه ی علم و دین، بر اساس آن نوع از ارتباط که علم دینی را معنادار تلقی می کندمی باشد. بر این مبنا رویکرد تهذیب و تکمیل علوم، بررسی و نقد شده است. این رویکرد که طرفداران زیادی دارد، اهتمام خاصی به تلفیق عناصر تمدن اسلامی و علوم جدید و غربی دارد.

    روش

    روش تحقیق کیفی و از نوع تحلیل اسنادی می باشد و روش تجزیه وتحلیل داده ها به صورت نقد و تحلیل محتوایی میباشد.

    یافته ها

    این مقاله با ذکر ایراداتی این رویکرد را نا کارآمد می شناسد؛وسرانجام، رویکرد تاسیسی راپیشنهاد می کند؛ این رویکرد با تکیه بر علم شناسی معاصر، بیان می کند که علم، پدیده ای فرهنگی و انسانی بوده و در فرایند تولید و بقای خود، مبتنی بر پیش فرضهای متافیزیکی است. در واقع؛ بدون زیربنای فلسفی، هویت خود را از دست خواهد داد.

    نتیجه گیری

    تلاشهای زیادی صورت گرفته که هدف آنها اصلاح، ترمیم و بازسازی علوم رایج به واسطه رویکرد تهذیب و تکمیل است. بر اساس این رویکرد، فلسفه و فرهنگ همان گونه که در علم شناسی معاصر به اثبات رسیده، مقوم علم است. علم کنونی حاصل مشاهده محض نیست، بلکه قابلیتهای فکری و نظری دانشمند در فهم و تفسیر مشاهدات، نقش تعیین کننده ای دارد. دانشمند علوم انسانی که ادعای دیندار بودن دارد، باید به جای آنکه نقش تزیینی برای حضور ارزشهای دینی در علم قائل باشد، مضامین متافیزیکی موجود در اندیشه اسلامی را درباره انسان، از دین استنباط و استخراج کرده، در فرایند علم ورزی خود، این مبانی را به کار گرفته، به تولید و تاسیس علم اسلامی بپردازد.

    کلیدواژگان: علم، دین، ارتباط علم و دین، رویکرد تهذیب و تکمیل علوم، علوم جدید
  • حسن رضایی هفتادر *، حسین علوی مهر صفحه 141
    هدف

    هدف این مقاله معرفی و نقد مدخل «انبیا و نبوت» از دایره المعارف قرآن می پردازد. مقاله یوری روبین مشتمل بر این مباحث است: تفاوت بین رسول و نبی؛ فرشتگان و ماموریت آنان؛ جایگاه، مرتبه و تبار پیامبران؛ کاربرد های وحی و برخی ویژگی های آن؛ معجزات؛ رابطه محمد و کتاب ایشان با دیگر پیامبران؛ گستره رسالت؛ اهداف رسالت؛ برخوردهای امتها؛ قصه های پیامبران الهی؛ گزارشی از پیامبر در منابع حدیثی و تاریخی؛ جانشینان پیامبر اسلام؛ تحقیقات جدید در مورد پیامبرشناسی.

    روش

    روش تحقیق بکار گرفته شده روش تحلیل اسنادی بوده است.

    یافته ها

    این مقاله از تاثیر و نفوذ شیطان در پیامبران الهی و وحی آنان و اقتباس قرآن از کتب عهدین سخن به میان آورده است. این مطالب با مفاد آیات قرآن، اصول و مبانی اسلام و واقعیت تاریخ، ناسازگارند. وی در بررسی موضوع انبیا و نبوت، از منابع شیعی استفاده نکرده است. استفاده نکردن از منابع شیعی، مشکل عمده ای است که نه تنها در پژوهش او، بلکه در تحقیقات بسیاری از خاورشناسان نیز جلب نظر می کند.

    نتیجه گیری

    هر چند در مقاله «انبیا و نبوت»، نکات و برداشتهای مثبتی از آیات قرآن آمده، ولی برخی شبهات و مطالب نقد پذیر نیز بدان راه یافته است؛ از جمله: تاثیر و نفوذ شیطان در وحی، اقتباس قرآن از عهدین و کتب مقدس، تبار محمد و محمد عرب. در نوشتار پیش رو، به این شبهات پاسخ داده شده است.

    کلیدواژگان: نبوت، انبیا، محمد(ص)، وحی، قرآن، رسالت، یوری روبین، خاورشناسان
|
  • Abdolhossein Khosropanah Page 3
    Aim
    The present article aims to analyze the processes of religious knowledge in world center of Islamic thought.The author of the paper studies the ideas of" Ismail Farouki "and" Taha Jabber Alelvani" about islamicization of knowledge. The most important parts of the present study are as follow: The meaning of islamicization of knowledge, the Muslim backwardness, colonial west, the principals of ontology, methodology of Islamic knowledge and operational process of the mentioned subjects from viewpoint of "farouki "and" alelvani".
    Method
    The method of the research is analytical-documentary.
    Results
    The results of the article show that: 1- Elvani understands the problem of Muslim backwardness well and suggests a proper solution as islamicization of knowledge and insists on epistemology and methodology but because of his philosophical weakness, doesnt succeed to present a epistemological and methodological appropriate system in islamicization of knowledge.2-Elvani realizes that knowledge and knowledge methodology is not neutral but regards post modernism and relativism.
    Conclusion
    The author of the article concludes that Islamic knowledge is based on fundamental principles of ontology, epistemology and methodology of Islamic knowledge and hierarchy of knowledge. There are some ambiguities in Farouki and attas in this field but overall their efforts and ideas have been effective in forming the discourse of Islamicization of knowledge in Islamic world.
    Keywords: islamicization, knowledge, ontology, methodology, farouki, elvani
  • Saeid Zahed Ahmad Kalate Sadati Page 25
    Aim
    The present article aims to analyze the ideas and opinions of Attas (from Malaysia) and Farouki (from America) about Islamicization of knowledge. They believe that western knowledge – particularly in human sciences- should be Islamic. Therefore, they suggested some Islamic patterns to find a solution for challenges confronting Islamic idea and thought. The author of the article attempts to analyze the ideas of Attas and Farouki from viewpoint of ontology, epistemology and methodology.
    Method
    The method of the research is documentary.
    Results
    The results of the article show that Farouki focuses on ontology aspects while Attas respects methodology aspects. Farouki introduces twelve-fold in methodology to islamicize the knowledge while Attas insists on ethical norms (instead of just education) in Islamic university. The weak point of both of them is in their methodology and unclear hierarchy of knowledge. In other words, Farouki twelve-fold in methodology and Islamic university in Attas opinion is not the sort of Islamic science producer methodology.
    Conclusion
    The author of the article concludes that Islamic knowledge is based on fundamental principles of ontology, epistemology and methodology of Islamic knowledge and hierarchy of knowledge. There are some ambiguities in Farouki and Attas in this field but overall their efforts and ideas have been effective in forming the discourse of Islamicization of knowledge in Islamic world.
    Keywords: islamic knowledge, islamic scholars, islamic philosophy, ontology, epistemology, methodology
  • Mohammad Hosseinpour Page 45
    Aim
    The author of the article aims to analyze the pathology of scientific board members in human sciences.
    Method
    The method of the study is applied and survey method.
    Results
    The results of the research show the pathology of the research in human sciences as follow: research management and programming weakness, obstacles in strengthening the scientific board, bureaucracy and officialism, personal problems, social affaires, economical problems and lack of research equipments. Not having scientific relationship with international universities is one of the main problems in Ahvaz university. Other problems and difficulties are as follow: not being familiar with research softwares, inability in typing and method of writing research and principle of essay writing. Personal problems such as disability in using foreign resources, time consuming teaching duty, employing unqualified members as scientific board. Social factors such as ambiguous approach toward research and researcher, insufficient spiritual determiners, lack of cultural fundamentals for scientific activities in community, tensions caused by outer factors, inadequate attention to outstanding researchers, research among university authorities is not as important as other activities. Economical problems as little income in research activities, inadequate financial support in human sciences research, taxes in human sciences research.
    Conclusion
    The paper concludes that it is necessary to pay a grand and holistic attention to research process by authorities in science, research and technology ministry and Azad Islamic University.
    Keywords: faculty members, courses of human sciences, research activities
  • Jabar Amini, Reza Moradi Khalifeloo, Rahim Mohammadi Eilami Page 65
    Aim
    The author of the article aims to analyze the factors of reduction in faithfulness from view point of religion. The author in this way pays attention to universities and scholars. The factors which are studied are as follow: to introduce the religion as a dogmatic and intolerant theory, lack of knowledge in religious aspects, religious privatization, unreasonable expectations in religious affairs,inefficient managements, dubious things,…
    Method
    The method is documentary analyses.
    Results
    1- Reduction in faithfulness or tendency toward religion is not just rooted in a particular factor and many aspects are related to the subject. 2-some of the factors are cognitive and knowledge based and some are not. 3-some of the factors are internal and related to the religious society and followers, and some of the factors are external and are not related to religious society and the obedience's of the religion.4-the more we keep distance with rationality, the more we get far from pure religion.5-mixing right and wrong is a main and long- standing factor in reduction among followers of religions. 6-moral virtues and vices among people are also important in this field.
    Conclusion
    The author of the paper concludes the importance of cognitive (knowledge based) and none- cognitive factors of reduction in faithfulness among followers of religions. At the end of the article refers to the great mission of universities and scholars in defining the necessities and requirements of the subject.
    Keywords: religion, reduction in faithfulness, the factors of reduction in faithfulness, religion, university
  • Ramezan Mahdavi Azadboni Page 87
    Aim
    The author of the article aims to focus on a basic evolution in human sciences: Islamic university and islamicization of universities is one of the expert's preoccupations in this way. In resent years, humanities and the necessity of revolutionary perspective toward humanities became as the central agenda for those who follow to actualize the purposes of Islamic revolution. There is an interconnected relationship between islamicization of universities and basic evolution in human sciences.
    Method
    The present study in a critical and analytical approach indicates scientism as an exclusive method, which influences the aims and contents of human sciences'.
    Results
    A basic step toward islamicization of universities is to evaluate the human sciences and to remove the distorted thinking as Scientism. The author of the article confirms that a Scientism-based university is not considered as an Islamic university, since in this system of thought, only materialistic mechanisms are identified and most of Islamic values are ignored. Although Islamic system encourages and invites people to learn empirical knowledge but on the other hand does not limit the human system of thoughts to empirical knowledge and considers more mechanisms.
    Conclusion
    The paper concludes that one of the major damages in Islamic human sciences is scientism and revising the matter is considered as one of the important steps in islamicization of universities. Therefore, whenever we achieve Islamic goals in humanities in universities we can consider such university as Islamic university.
    Keywords: scientism, islamic university, human sciences, value, revolution
  • Mohammad Sharifani, Mohsen Ghomi Page 103
    Aim
    The present study aims to analyze the source and ideal of human beings training as the fundamental theme in education and teaching programs. Religious and educated students are those who are well trained in Islamic university.
    Method
    The method of the study is descriptive- analytical based on Islamic training and philosophical texts and religious resources (Holly Koran and tradition)
    Results
    Human beings training is considered as a significant example of "movement". A gradual movement from potentiality to practice. The main necessities of such movement are to know the source and ideal of the movement.
    Conclusion
    The beginning point or source of the movement is to know the human being through three knowing ways: knowledge of cause, knowledge of elements, and knowledge of indications, which are obtained by divine revelation, innate disposition, sensation and intelligence. The paper summarizes the training movement in two groups: intermediate goals (theory and practice) and ultimate goals (nearness to god)
    Keywords: training, islamic university, source, ideal, movement, anthropology, proximity to Allah
  • Mahnaz Amirkhani, Faezeh Shirazi Page 123
    Aim

    The author of the article aims to study the relationship between science and religion. In this survey purification and edification approach in sciences is criticized. The mentioned approach intends to combine the Islamic civilization elements and western modern sciences.

    Method

    The method is quality research method and documentary analysis and data analysis is critical and content analysis.

    Results

    The result of the study shows the insufficiency of the approach and suggests an institutional approach. Institutional approach based on contemporary scientology introduces science as a cultural and humanistic phenomenon and derived from philosophical and metaphysical pre hypotheses in production and existence process.

    Conclusion

    The paper concludes that there are many attempts to reform and correct the contemporary sciences through purification and edification approach.Throgh the mentioned approach philosophy and culture – as proved in contemporary scientology -are promoting the science. The contemporary science is not the result of mere observation and the mental and theoretical capacities of scientist have a significant roll in his understanding and interpretation. The religious scientist should study the metaphysical aspects of islamic thought and develop the idea in his scientific production.

    Keywords: science, religion, relationship between science, purification, edification approach in sciences, contemporary sciences
  • Hasan Rezaee Haftadur, Hossein Alavimehr Page 141
    Aim

    The present article aims to introduce and criticize the entry "prophets and prophecy" in Koran encyclopedia. the mentioned entry written by "yoori robin" contains: the difference between Divine Messenger(rasuol) and prophet(nabi); angels and their missions; stage and level of prophets; function and feathers of inspiration; miracles; the relationship between Mohammad (p.b.u.h) and his holly book with other prophets; goals of Prophetic Mission; confrontation of nations; the stories of divine messengers; a report about the prophet in historical and traditional resources; prophet's successors New researchers on prophecy.

    Method

    The method is documentary analysis.

    Results

    Yoori robin discusses about influence of Satan (devil) on divine prophets and their inspiration and believes that Quran is derived from the testaments. The article of "prophets and prophecy" in Koran encyclopedia is not relevant with verses of holly Koran, Islamic principles and historical realities. Yoori robin does not refer to Shiite resource's in his research (prophets and prophecy). Not referring to Shiite resource's is considered as one of the major problems in many researches and studies on east (orientalists).

    Conclusions

    The author of the research concludes that there are some positive interpretations and comments related to holy Koran, but overall there are also some dubious things and confusions in the article (prophets and prophecy) in Koran encyclopedia. This should be reviewed and criticized. Dubious things in" prophets and prophecy" in Koran encyclopedia includes, influence of Satan (devil) on divine prophets and inspiration and Dubious believe that Quran is derived from the testaments and other holy books, ancestry of Mohammad and Arabian Mohammad. The present article attempts to reply such doubts and confusions.

    Keywords: prophecy, prophets, Mohammad (p.b.u.h), inspiration, holy Quran, prophetic mission, yoori robin, orientalists