فهرست مطالب

مشاوره و روان درمانی خانواده - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1394)

نشریه مشاوره و روان درمانی خانواده
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • احمد امانی* صفحات 1-23
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی واقعیت درمانی بر تعهد زناشویی و عزت نفس زوجین انجام شده است.
    روش
    طرح این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه پژوهشی در این تحقیق را کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره سطح شهر سنندج تشکیل داده اند. نمونه گیری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده که در مجموع 30 نفر از زوجین مراجعه کننده که به عنوان نمونه انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). سپس پرسشنامه های تعهد زناشویی استانلی و مارکمن و عزت نفس روزنبرگ توسط دو گروه تکمیل شد. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت روش واقعیت درمانی گروهی قرار گرفت. پس از اتمام دوره درمانی هر دو گروه مجددا مورد آزمون فوق قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که بین نمرات پس آزمون تعهد زناشویی و عزت نفس دو گروه آزمایشی و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (05/0P
    کلیدواژگان: مشاوره زناشویی، مدل PAIRS، عملکرد خانوادگی، زوجهای ناسازگار
  • محمد نریمانی، اصغر پوراسمعیلی، نادر حاجلو، نیلوفر میکائیلی صفحات 24-50
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات مستقیم و غیر مستقیم آسیب پذیری های بادوام از طریق رویدادهای استرس زا بر دلزدگی زناشویی زوجین متقاضی طلاق انجام شد.
    روش
    نمونه پژوهشی شامل 200 نفر از افرادی بود که با روش نمونه گیری سرشماری از بین متقاضیان طلاق شهرستان اردبیل انتخاب شدند و پرسشنامه های دلزدگی زناشویی پاینز (CBM)، خرده مقیاس روان رنجورخویی از پرسشنامه شخصیتی نئو، مقیاس خانواده اصلی (FOS)، پرسشنامه باورهای ارتباطی (RBT) و پرسشنامه تغییرات اخیر زندگی (RLCQ) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    تحلیل داده ها از طریق مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) انجام شد. برازش مدل پیشنهادی بعد از اصلاح مورد تایید قرار گرفت و نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که مسیرهای مستقیم روان رنجورخویی و باورهای ارتباطی به دلزدگی زناشویی معنی دار بودند. به منظور بررسی اثرات غیرمستقیم از روش بوت استراپ استفاده شد و نتایج نشان داد رویدادهای استرس زا در ارتباط بین روان رنجورخویی و دلزدگی زناشویی به صورت جزئی و در ارتباط بین خانواده اصلی با دلزدگی زناشویی به صورت کلی میانجی گری می کند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان می دهد که آسیب پذیری های بادوام زوجین به تنهایی یا به همراه رویدادهای استرس زا می تواند در دلزدگی زناشویی زوجین در طول زندگی نقش داشته باشد و همچنین این یافته می تواند در فرایند مشاوره پیش از ازدواج و درمان زناشویی به متخصصان مربوطه یاری رساند
    کلیدواژگان: آسیب پذیری های بادوام، روان رنجورخویی، خانواده اصلی، باورهای ارتباطی، رویدادهای استرس زا، دلزدگی زناشویی، زوجین متقاضی طلاق
  • زهرا گیتی پسند*، کیومرث فرح بخش، معصومه اسمعیلی، محمد سعید ذکایی صفحات 50-80
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی معنای زندگی، ازدواج و زناشویی زوجین متقاضی طلاق بود.
    روش
    این مطالعه از نوع پژوهش های کیفی بود که با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته در 10زوج (10 زن و 10 شوهر) متقاضی طلاق مراجعه کننده به مجتمع قضایی انجام گرفت. این زوجین به صورت هدفمند انتخاب شدند و نمونه گیری تا جایی ادامه یافت که پاسخ های شرکت کنندگان به حالت اشباع نظری برسد. تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها با استفاده از شیوه کیفی نظریه زمینه ای انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل مصاحبه ها مولفه های معنای زندگی فردی، معنای ازدواج و معنای زندگی مشترک زوجین متقاضی طلاق را شناسایی نمود.
    نتیجه گیری
    ناهمخوانی معنا، عدم همکاری در ساخت معنای مشترک و ناتوانی در مذاکره در زوجین، منجر به طلاق می شود.
    کلیدواژگان: معنای زندگی، معنای ازدواج، معنای زندگی مشترک، زوجین متقاضی طلاق
  • سعید عرب، بدرااسادات دانشمند، زهرا پودینه، ناهید ثامتی، احمد میرگل، اشرف باباخانلو صفحات 81-97
    هدف
    در پژوهش حاضر، به دنبال بررسی و مقایسه میزان بهزیستی روانشناختی ، سازگاری زناشویی و رضایت از زندگی در بین زنان خانواده های چند همسری و تک همسری هستیم.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع علی – مقایسه ای می باشد، به این منظور، 60زن از خانواده های چند همسری و 52 زن از خانواده های تک همسری انتخاب و در پژوهش حاضر شرکت داده شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی ، سازگاری زناشویی و رضایت از زندگی استفاده گردید و جهت تجزیه و تحلیل داده های آماری از روش های همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره گام به گام و آزمون t گروه های مستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    براساس نتایج بدست امده از روش همبستگی پیرسون نشان می دهد که سازگاری زناشویی رابطه ی مثبت ومعناداری با رضایت از زندگی «معنویت»شادی وخوش بینی«رشد وبالندگی فردی»ارتباط مثبت با دیگران«خود پیروی ونمره کلی بهزیستی روانشناختی دارد.نتایج حاصل از رگرسیون چند متغیره گام به گام نشان داد که در گام اول نمرات کلی بهزیستی روانشناختی وارد معادله ی رگرسیون گردیدند وبه میزان 30.3% واریانس را برای نمرات سازگاری زناشویی تبیین کرد.در گام دوم نمرات مقیاس رضایتمندی از زندگی وارد معادله ی رگرسیون گردید وبه میزان 2.7%واریانس را برای سازگاری زناشویی تبیین کرد.ودر گام سوم نمرات زیر مقیاس معنویت وارد معادله ی رگرسیون گردید وبه میزان 3%واریانس را برای سازگاری زناشویی تبیین کرد. نمرات کلی بهزیستی روانشناختی با سازگاری زناشویی رابطه مثبت ومعناداری داشتند وهم چنین نمرات مقیاس رضایتمندی از زندگی رابطه مثبت ومعناداری با سازگاری زناشویی داشتند،ونتایج حاصل از ازمون tگروه های مستقل نشان داد که تفاوت معناداری بین نمرات بهزیستی روانشناختی وسازگاری زناشویی ورضایت از زندگی در بین زنان خانواده های چند همسری وتک همسری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    براین اساس می توان نتیجه گرفت که میزان بهزیستی روانشناختی وسازگاری زناشویی ورضایت از زندگی زنان خانواده های چند همسری بیشتر از زنان خانواده های تک همسری می باشد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، سازگاری زناشویی، رضایت از زندگی، چند همسری، تک همسری
  • سیدعلی کیمیایی*، حسن گرجیان صفحات 98-100
    هدف
    انجام درست نقش ها و تکالیف زناشویی برای عملکرد خانواده حیاتی است و هرگونه تغییر یا نابسامانی در روابط زوج ها می تواند عملکرد کل سیستم خانواده را تحت تاثیر قرار دهد . تا کنون پژوهش های متعددی دراین مورد صورت گرفته است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی کاربرد عملی مهارت های ارتباط صمیمانه (PAIRS) بر بهبود عملکرد خانوادگی زوج های ناسازگار شهر مشهد بود.
    روش
    پژوهش حاضر پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل همه زوج های مراجعه کننده به یکی از مراکز مشاوره خانواده شهر مشهد بودند. در این پژوهش 57 زوج حضور داشتند که بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند و 10 جلسه مشاوره مبتنی بر رویکرد PAIRS دریافت نمودند. آزمودنی ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از پرسشنامه ابزار سنجش خانوادگی (FAD) مورد سنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس (ANCOVA) و t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رویکرد PAIRS عملکرد خانوادگی را در زوج ها گروه آزمایش نسبت به زوجین گروه کنترل بطور معناداری بهبود بخشید. نتایج تحقیق حاضر بیانگر اینست که نه تنها مشاوره زناشویی مبتنی بر مدل PAIRS به بهبود عملکرد خانوادگی زوجها منتهی می شود، بلکه حوزه های حل مساله، ارتباط، نقش ها، پاسخ دهی عاطفی، درآمیختگی عاطفی و کنترل رفتار را بهبود می بخشد.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که رویکرد PAIRS در بهبود عملکرد خانوادگی زوجین ناسازگار موثر است
    کلیدواژگان: مشاوره زناشویی، مدل PAIRS، عملکرد خانوادگی، زوجهای ناسازگار
  • مریم جواهری محمدی*، سید محمد کلانتر کوشه، کیومرث فرح بخش صفحات 123-142
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی رضایت زناشویی در زوجین با همسرگزینی سنتی و غیرسنتی در شهر تهران به روش ترکیبی کمی- کیفی انجام شد.
    روش
    نمونه پژوهش در بخش کمی شامل150 نفر (83 نفر زن و 67 نفر مرد) ساکن شهر تهران بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. افراد گروه نمونه همگی 2 تا 7 سال از شروع زندگی مشترکشان می گذشت. از آنها خواسته شد تا پرسشنامه ی رضایت زناشویی اینریچ و پرسشنامه ی سبک های همسرگزینی را پر کنند. در بخش کیفی نیز از 12 نفر مصاحبه صورت گرفت. این تعداد بر حسب اشباع پاسخ ها بدست آمد.
    یافته ها
    در بخش کمی نتایج این آزمون نشان داد تفاوت معناداری در رضایت زناشویی در بین زوجین با همسرگزینی سنتی و غیرسنتی وجود ندارد. در بخش کیفی در مقایسه ی رضایت زناشویی نتایج به دست آمده نشان داد افراد با ازدواج غیرسنتی در وضعیتی پایین تر از افراد با ازدواج سنتی قرار گرفته اند و افرادی که به طور سنتی ازدواج کرده اند در دلبستگی ایمن، دینداری و نقش پذیری در وضعیتی بهتر از افراد با ازدواج غیر سنتی قرار دارند.
    نتیجه گیری
    نحوه ی همسرگزینی با رضایت از زندگی زناشویی ارتباط دارد و افراد با انتخاب صحیح در نحوه ی همسرگزینی می توانند گام های موثری در افزایش رضایت زناشویی بردارند.
    کلیدواژگان: همسرگزینی سنتی، همسرگزینی غیرسنتی، رضایت زناشویی، روش ترکیبی
  • مهدی ایمانی*، خدیجه شیرالی نیا صفحات 143-164
    هدف
    عوامل خانوادگی نقش مهمی در شروع و تشدید اعتیاد به اینترنت در نوجوانان بازی می کنند، و این مشکل بواسطه پیامدهایش خانواده را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. هدف مطالعه حاضر بررسی نقش کارکردها و فرآیند خانواده (کیفیت روابط والد-فرزند) در گرایش نوجوانان به اعتیاد به اینترنت است.
    روش
    بدین منظور 384 دانش آموز نوجوان از مدارس شهر شیراز به روش تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده و ابزارهای پژوهش توسط این نوجوانان و والدین آنها تکمیل شد. ابزارهای تکمیل شده توسط نوجوانان شامل پرسشنامه آزمون اعتیاد به اینترنت (IAQ)، مقیاس رابطه والد- فرزندی و ابزار تکمیل شده توسط والدین شامل ابزار سنجش خانواده (FAD) بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عملکرد کلی، ارتباط، پاسخدهی عاطفی، آمیزش عاطفی و کنترل رفتاری با اعتیاد به اینترنت همبستگی مثبت نیرومند و خیلی بالا و نقشها با این متغیر همبستگی ضعیف معناداری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون اعتیاد به اینترنت نشان داد که کارکرد کلی، ارتباط، پاسخدهی و آمیزش عاطفی توان پیش بینی اعتیاد به اینترنت را دارند که حدود 78 درصد واریانس اعتیاد به اینترنت نوجوانان را پیش بینی می کنند. در زمینه کیفیت روابط والد-فرزند یافته ها نشان داد رابطه با مادر و پدر همبستگی نیرومند معکوسی با اعتیاد به اینترنت دارد که نتایج رگرسیون نیز نشان داد رابطه با والدین به صورت معناداری پیش بین اعتیاد به اینترنت بوده و 53 درصد از واریانس اعتیاد به اینترنت را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    کارکرد و فرآیندهای خانواده نقش مهمی در اعتیاد به اینترنت دارند و خانواده های دارای کارکرد و روابط والد-فرزند مختل گرایش بیشتری به استفاده آسیب زا از اینترنت دارند.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، کارکرد خانواده، فرآیند خانواده، نوجوان
|
  • Ahmad Amani Pages 1-23
    Purpose
    The purpose of this research was to investigate the efficacy of reality therapy on marital commitment and self esteem of couples.
    Methods
    The semi- experimental design: pre-post test with control group was used in this study. Populations were all couples that referred to counseling centers in Sanandaj and were selected through voluntary sampling method. Sample numbers were 30 couples that randomly assigned to control and experiment groups (each group included 15 students). Also the Stanley & Markman’s Commitment Inventory (1992) and Rosenberg’s Self-esteem Scale (1965) was completed by both groups .The experiment group exposed to 10 instruction sessions of reality therapy. By ending the therapeutic period¡both groups were examined by means of the mentioned inventory. Result analyzed with SPSS 21 software. Statistical methods included descriptive statistics (mean¡standard deviation¡minimum and maximum scores) and inferential statistics (Analysis of covariance).
    Conclusion
    The overall results indicate that reality therapy can be used as an effective treatment on the increases of marital commitment and self-esteem in couples. Andresults showed that there is significant difference between posttest scores of marital commitment and self - esteem at experimental and control groups (P
    Keywords: Reality Therapy, Marital Commitment, Self esteem, Couples
  • Mohammad Narimani, Asgar Porasmaeili, Nader Hajlo, Nilofar Mikaeili Pages 24-50
    Purpose
    The aim of the present study was to investigate direct and indirect effects of Enduring vulnerabilities by stressful events in marital burnout of divorce- seeking couples.
    Method
    Sample size of study was 200 people of the divorce-seeking couples in Ardabil city selected by census sampling. Participants completed measures of Couple Burnout Pains (CBM), Neuroticism component of Neo personality inventory, Family of Origin (FOS), Relationship Beliefs (RBT) and Recent Life Changes Questionnaire (RLCQ).
    Findings: The data were analyzed using structural equation modeling (SEM). The fitness of the proposed model was confirmed after reforming and the results of structural equation modeling indicated that direct paths of neuroticism and relationship beliefs to marital burnout were significant. In order to examine the indirect effects, bootstrapping method was used and the results showed that stressful events have partial mediation role in the relationship between neuroticism and marital burnout and full mediation role in the relationship between the family of origin and marital burnout.
    Conclusion
    The results of the present study shows that Enduring vulnerabilities of couples lonely or with stressful events can have a role in marital burnout in lifespan and also this result can help experts in premarital consultation and couple therapy.
    Keywords: Enduring Vulnerabilities, Neuroticism, Family of Origin, Relationship Beliefs, Stressful Events, Marital Burnout, Divorce, Seeking Couples
  • Zahra Geiti Pasand*, Keiomars Farahbaksh, Masomeh Asmaeili, Mohammad Saeid Zakaei Pages 50-80
    Purpose
    The goal of this study was exploration in meaning of life in divorce volunteer couples.
    Methods
    This was a qualitative study using semi-structured deep interview with 10 spouses (10 husbands and 10 wives) were volunteer for divorce. They were selected by purposeful sampling. Sampling was continued till saturation occurred in participants responses. Couples at first lonely and then by each other were interviewed. The time of individual interviews was about 60 and for common interviews 30 minutes.
    Grounded theory was used to analyze the data that obtained from interviews. To analysis, open, axial and selective coding was used.
    Findings: Data analysis addressed the content of meaning of life, marriage meaning and marital meaning among couples.
    Conclusion
    Findings revealed congruency in meaning, cooperative in making the common mean and ability in negotiation lead to satisfaction in couples
    Keywords: Meaning of life, Marriage meaning, Marital meaning, Divorce Volunteer Couples
  • Saied Arab*, Badr Sadat Daneshmand, Zahra Podineh, Nahid Sameti, Ahmad Mir Gol, Ashraf Babakanlo Pages 81-97
    Purpose
    In this study, to examine and compare the psychological well-being, marital and life satisfaction among women are monogamous and polygamous families.
    Method
    The study of causal - comparative, to this end, 60 women and 52 men from polygamous families in monogamous families in the present study were selected. To gather the data, and psychological well-being, marital and life satisfaction were used for statistical data analysis methods, Pearson correlation, multiple regression and independent t test was used step by step.
    Findings: Findings showed that overall psychological well-being scores were positive and meaningful relationship with marital adjustment and the Satisfaction with Life Scale scores were positively related to shares and marital adjustment.
    Conclusion
    Based on the results of this study it can be concluded that the marital satisfaction of women's psychological well-being and compatibility polygamous families are more likely than women in monogamous families
    Keywords: Psychological Well, Being, Marital Adjustment, Life Satisfaction, Polygamy, Monogamy
  • Saed Ali Kimiaei*, Hasan Gorjian Pages 98-100
    Proper Performance couple roles and duties is vital to family functioning and any change or disorder in couple relationship, can affect whole family system. In line with many other related researches, the purpose of this research is the effectiveness of Practical Application of Intimacy Relationship Skills (PAIRS) on family function improvement helpless couples in Mashhad.
    Method
    The presented research was applied semi-experimental method and type of pre-test-post-test and control group that was implemented at 2010. Statistical population consisted of all couples were referred to a clinic of family therapy on Mashhad City. In this study, 57 couples were selected through random sampling methods, which assigned into two control and experimental groups and received 10 counseling session based on PAIRS approach. Participants were measured in two stage pre-test and post-test by Family Assessment Device (FAD). Covariance and Independent sample t-test was carried out for data analysis.
    Conclusion
    Results show that PAIRS approach improved significantly family functioning in couples experimental group than couples control group. So this research showed that couple counseling related PAIRS model not only led to enhancement of couple general family functioning but also dimensions of problem solving, communication, roles, affective responsiveness, affective involvement and behavior control.
    It can be concluded that PAIRS approach is effective in improving family function couples incompatible
    Keywords: Marital Counseling, PAIRS model, Family function, Couples Incompatible
  • Mariam Jwaheri Mohammadi*, Saead Mohammad Klantar Kosheh, Kiomars Farah Baksh Pages 123-142
    Purpose
    Recent sophisticated studies have shown that couples premarital relationships can predict the future marital satisfaction. This study was conducted to examine the relationship between the two mating types (traditional and non-traditional) with marital satisfaction. Mixed method research including both qualitative and quantitative parts was used in this study.
    Methods
    In quantitative part, Questionnaire data were collected for 150 individuals with random sampling who were in the time between 2 to 7 years after their marriage. They were asked to fill out the Enrich marital satisfaction inventory. We used intentionally sampling in qualitative part to choose people with the purpose of meeting specified prescribed criteria. In this part 12 individuals were interviwed.
    Findings: Results of Analyzing the data by descriptive statistic methods, show no significance differences in marital satisfaction between these two groups. But the data were collected from qualitative part show that that non-traditional marriages are at greater risk for low marital satisfaction than traditional marriages and the ones who get married based on traditional mating, have higher scores in most subscales including secure attachment, communication, religiosity and role-acceptance.
    Conclusion
    types of mating are related to the future marital satisfaction and people can choose their spouses in the better way in order to achieve higher level of marital satisfaction.
    Keywords: Traditional Mating, non, Traditional mating, Marital Satisfaction, Mixed Methods
  • Mehdi Eimani *, Kadije Shirali Nia Pages 143-164
    Purpose
    Family factors play an important role on onset and persistence of internet addiction and this problem mutually have an impact on family. Therefore present study aimed to investigate the role of family functions and process (parent-child relation quality) in teenager’s tendency to internet addiction.
    Method
    To this end, 384 teenager students among Shiraz City schools were selected by multi stage cluster sampling and instruments were completed by them and their parents. The instruments completed by teenagers were Internet Addiction Questionnaire (IAQ) and the Parent-Child Relationship Scale, and instruments completed by parents were Family Assessment Device (FAD).
    Findings: Results showed that total function, relationship, emotional responding, emotional involvement and behavioral control were strongly correlated with internet addiction but roles had a weak relationship with it. Regression analyses revealed total function, relationship, emotional responding and emotional involvement are significant predictors of internet addiction in which they could explain about 78 percent of internet addiction variance. Results of family process showed quality of relationship with mother and father are correlated with internet addiction negatively and regression analysis indicates quality of relationship with parents is significant predictor of internet addiction and it could explain 53 percent of internet addiction variance.
    Conclusion
    Family function and process have an important role on internet addiction and families with disturbed functions and parent-child relationship have more tendencies to use internet pathologically.
    Keywords: Internet Addiction, Family function, Family Process, Teenager