فهرست مطالب

مجله روانشناسی ورزش
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایوب صباغی*، علی حیرانی، بهرام یوسفی صفحات 881-890
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک دوره برنامه ادراکی-حرکتی منتخب بر بهره ادراکی - بینایی کودکان پسر 5 تا 8 ساله شهرستان روانسر بود. روش تحقیق: 92 دانش آموز با میانگین سنی1/4± 6/2 به روش خوشه ای-تصادفی انتخاب و در دو گروه تجربی وکنترل قرار گرفتند. از آزمودنی های هر دو گروه با استفاده از آزمون ادراک بینایی فراستیگ که پنج مولفه هماهنگی چشم و دست، ادراک تمیز طرح از زمینه، ادراک ثبات شکل، ادراک وضعیت در فضا و ادراک روابط فضایی را می سنجد، پیش آزمون گرفته شد و سپس گروه آزمایش به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه و هرجلسه به مدت 45 دقیقه یک دوره فعالیت های ادراکی-حرکتی را که منتج از نظریه ادراکی-حرکتی کفارت بود، گذراندند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه های تکراری در سطح (0/05>P) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل اثر گروه، اثر زمان و اثر تعاملی زمان در گروه را از لحاظ آماری معنادار نشان داد.
    نتیجه گیری
    در کل الگوی نتایج حاضر پیشنهاد می کند که برنامه های ادراکی-حرکتی منتج از نظریه ادراکی-حرکتی کفارت سبب بهبود بهره ادراکی-بینایی در کودکان می شود.
    کلیدواژگان: برنامه حرکتی، ادراکی بینایی، آزمون فراستیگ، کودکان، بهره ادراکی
  • مهدی قاسمی*، محمدعلی اصلان خانی، احمد فرخی صفحات 889-896
    هدف
    هدف از تحقیق حاضر تعیین ارتباط سرسختی ذهنی با اضطراب رقابتی در واترپلویست‎های نخبه ایران بود. روش تحقیق: بدین منظور و برای جمع آوری اطلاعات از نسخه فارسی پرسشنامه سرسختی ذهنی ورزشی در بین 41 واترپلویست نخبه استفاده وتکمیل گردید همچنین پرسشنامه اضطراب رقابتی نیز، یک ساعت قبل از شروع مسابقات به صورت انفرادی و در غیاب مربیان، در بین ورزشکاران توزیع و تکمیل شد. داده ها با استفاد از نرم افزار spss17 و با روش تحلیل همبستگی ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مولفه اطمینان و ثبات در سرسختی ذهنی با اعتماد به نفس رابطه معناداری دارد(0/05>p) اما مولفه کنترل در سرسختی ذهنی با مولفه های اضطراب رقابتی یعنی اضطراب جسمانی رابطه منفی معنا دار و با اعتماد به نفس رابطه مثبت معنا داری نشان داد (0/05>p). همچنین در بررسی رابطه سرسختی ذهنی با مولفه اعتماد به نفس رابطه مثبت معنا داری دیده شد و رابطه منفی معنا داری بین سرسختی ذهنی و مولفه های اضطراب جسمانی و اضطراب شناختی مشاهده گردید (0/05>p).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان می هد که با افزایش سرسختی ذهنی، دو مولفه منفی اضطراب رقابتی یعنی اضطراب جسمانی و اضطراب شناختی کاهش یافته ولی مولفه اعتماد به نفس افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سرسختی ذهنی، اضطراب رقابتی، واترپلوئیست نخبه، اضطراب جسمانی
  • مصطفی محمدزاده، سید محمد کاظم واعظ *، بهروز عبدلی صفحات 897-906
    خودگفتاری یکی از مهارت های ذهنی است که ورزشکاران از آن برای اهداف مختلف استفاده می کنند. با توجه به اهمیت خودگفتاری در زمینه های مختلف مرتبط با عملکرد، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر خودگفتاری آموزشی و انگیزشی بر خودکارآمدی و یادگیری مهارت پرتاب دارت بود. روش پژوهش حاضر نیمه تجربی و آزمودنی های پژوهش 45 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه شهید بهشتی بودند که پس از آموزش مهارت، در پیش آزمون پرتاب دارت و پیش آزمون خودکارآمدی پرتاب دارت شرکت کردند، سپس به طور تصادفی در سه گروه خودگفتاری آموزشی، خودگفتاری انگیزشی و کنترل تقسیم شده و به مدت 6 جلسه به تمرین جسمانی همراه با خودگفتاری پرداختند. سپس در آزمون اکتساب و یادداری پرتاب دارت و پس آزمون خودکارآمدی شرکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل صفحه دارت، پرسشنامه خودکارآمدی پرتاب دارت و مقیاس ارزیابی خودگفتاری بود. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS12 از طریق آزمون tهمبسته و آزمون تحلیل واریانس مکرر با سطح معنی داری (0/05=α) انجام شد. نتایج آزمون نشان داد که در اکتساب مهارت پرتاب دارت گروه خودگفتاری آموزشی نسبت به گروه خودگفتاری انگیزشی و گروه کنترل برتری داشت (0/01>p). در خودکارآمدی بین گروه انگیزشی و آموزشی تفاوتی وجود نداشت (p<0/01). نتایج پژوهش حاضر نشان داد هر کدام از راهبرد های خودگفتاری (آموزشی و انگیزشی) می تواند به یادگیری موثر بینجامد، اما خودگفتاری آموزشی به اکتساب برتر منجر می شود همچنین استفاده از خودگفتاری باعث افزایش در خودکارآمدی افراد می شود و بین خودگفتاری آموزشی و انگیزشی تفاوتی در خودکارآمدی افراد در مهارت پرتاب دارت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خودگفتاری انگیزشی، خودگفتاری آموزشی، خودکارآمدی، یادگیری، پرتاب دارت
  • نصور احمدی، علی شریفی، عبدالله سراجیان*، رویا ذکری صفحات 907-914
    هدف
    هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط آمادگی بدنی ادراک شده، ادراک موفقیت و ویژگی های آنتروپومتریکی شمشیربازان جوان 14-19 ساله با عملکرد آنها بود. روش تحقیق: هشتاد و نه نفر شرکت کننده در مسابقات کشوری جوانان پسران سال 1391 انتخاب و ویژگی های آنتروپومتریکی آن ها مورد اندازه گیری قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ادراک موفقیت رابرتز و همکاران و آمادگی بدنی ادراک شده بودند. جهت ارزیابی نتایج ورزشکاران، رتبه بندی مسابقات مذکور ملاک قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن حاکی از ارتباط معنی دار مثبت میان رتبه و قد ورزشکاران سه اسلحه (05/0˂ ,P اپه،34/0-=r؛ فلوره،46/0-=r؛ سابر،60/0-=r)، نسبت طول دست برتر به قد با رتبه ورزشکاران سابر (0/05˂P، 0/45=r)و رابطه ی منفی میان نسبت طول دو دست به قد با رتبه ورزشکاران فلور ه (0/05˂P، 0/45-=r) بود. از میان عوامل روان شناختی، تنها خودگرایی با موفقیت ورزشکاران اپه رابطه ی مثبت (r=0/04,p<0/05) و با موفقیت ورزشکاران سابر رابطه ی منفی داشت (r=0/54,p<0/05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد عامل قد در موفقیت ورزشکاران سه اسلحه حائز اهمیت است. همچنین خودگرایی به عنوان عاملی مثبت در ورزشکاران اپه و منفی در ورزشکاران سابر بود که نشان دهنده نیازهای روانی مختلف میان این سه اسلحه است.
    کلیدواژگان: شمشیربازی، موفقیت، ویژگی های روانی، ویژگی های آنتروپومتریکی
  • نازنین بخت پور صفحات 915-924
    هدف
    تعیین تاثیر خودگفتاری بر توجه و عملکرد ورزشکاران نخبه تیر و کمان بود.روش و نمونه: تعداد 24 کماندار دختر و پسراز بازیکنان تیم ملی به روش تصادفی ساده انتخاب شده در دو گروه کنترل و تجربی (برای رشته کامپوند و ریکرو هر گروه 12 نفر)جای داده شدند.پیش آزمون توجه در دو شرایط بدون حضور محرک مزاحم و با حضور محرک مزاحم و ارزیابی عملکرد در پیش آزمون با پرتاب مجموعا 36 تیر به عمل آمد. گروه آزمایش آموزش خود گفتاری انجام دادند و تمرین عملی انجام نمی دادند. بعد از 48 ساعت پس آزمون اجراء و آزمون توجه تکرار شد.
    تحلیل ونتایج
    از آزمون تحلیل واریانس مرکب و آزمون تعقیبی بونفرونی جهت تحلیل داده ها استفاده گردید. نتایج نشان داد که، خودگفتاری تنها بر عملکرد زنان در رشته کامپوند اثر داشت در حالی که این اثر در عملکرد ریکرو زنان و کامپوند و ریکرو مردان معنا دار نبود. همچنین، خودگفتاری بر توجه مردان و زنان در شرایط با حضور محرک مزاحم و بدون حضور محرک مزاحم تاثیر معنی داری نداشت. نتیجه گیری تاثیر خودگفتاری بر عملکرد زنان بیش از مردان است و تاثیر خودگفتاری بر توجه افراد جای تردید دارد و این اثر در هر دو حالت با و بدون حضور محرک مزاحم احتمالا در مردان و زنان یکسان می باشد.
    کلیدواژگان: خودگفتاری، توجه
  • الهام دانش یار*، افخم دانشفر، معصومه شجاعی صفحات 925-934
    به دلیل اهمیت عدم تقارن حرکتی در اجرای مهارت هایی مانند شوت فوتبال که با دو سمت بدن قابل اجرا هستند باید جلسات تمرین طوری برنامه ریزی شوند که عدم تقارن حرکتی در مهارت های دوطرفه را کاهش دهد. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر سازماندهی تمرین بر عدم تقارن حرکتی پای کودکان 10-7 ساله در مهارت شوت فوتبال انجام شد.بدین منظور تعداد 50 پسراز3 مدرسه فوتبال با میانگین سنی 1/10 ± 8/26 سال (5چپ پا و بقیه راست پا) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به طور تصادفی به پنج گروه تمرینی دسته ای پای برتر-غیربرتر، دسته ای پای غیربرتر-برتر، زنجیره ای،افزایشی وکنترل تقسیم شدند. به منظورتعیین پای برتر از آزمون پا برتری کورن،برای ارزیابی الگوی مهارت از مقیاس ارزیابی الگوی شوت روی پای امیرفخریان وبرای سنجش دقت شوت ازآزمون شوت مور-کریستین تعدیل شده برای کودکان استفاده شد.آزمون هادر3مرحله پیش آزمون، یادداری وانتقال برگزارشد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درآزمون یادداری و انتقال شاخص عدم تقارن حرکتی در دقت شوت در گروه کنترل بیشترین مقدار و در گروه تمرینی افزایشی کمترین مقدار را داشت. از طرف دیگر در آزمون یادداری میانگین شاخص عدم تقارن حرکتی در الگوی شوت درگروه تمرینی افزایشی کمترین مقدار و در گروه دسته ای پای غیربرتر-برتر بیشترین مقدار را داشت ولی در آزمون انتقال بین گروه ها در این شاخص تفاوت معنی داری مشاهده نشد.در نهایت اینکه تمرین افزایش سطح تداخل زمینه ای سبب کاهش عدم تقارن حرکتی پای کودکان در شوت فوتبال شد.
    کلیدواژگان: پابرتری، ترجیح جانبی، تمرین افزایش تداخل زمینه ای، ضربه باپا
  • سعید ارشم، مهدی زمانیان، کامران شاه دوست* صفحات 935-944
    عملکرد تکالیف پاسچری بوسیله برخی از محدودیت های فیزیولوژیکی مانند نوفه ناشی از خستگی به خطر می افتد. اغلب برای ارزیابی تغییرات کنترل پاسچر در زمان خستگی از روش های خطی نوسان استفاده شده است و در مورد ساختار تغییرپذیری نوسانات پاسچری تحت این شرایط و ارتباط آن با سطح مهارت اطلاعات کمی وجود دارد. در این مطالعه از روش تجزیه و تحلیل کمی بازپیدایی(RQA) برای مقایسه ساختار پویای غیرخطی نوسانات پویای سه گروه دانشجویان (12نفر)، تیراندازان مبتدی (6 نفر) و تیراندازان ماهر(6 نفر) استفاده شده است. تغییرات مرکز فشارشرکت کنندگان در 2 کوشش 60 ثانیه ای در پیش آزمون و پس از اعمال خستگی ایزومتریک با شدت های 40%- 60%- 70% - 80 % MVC ثبت شد. از پارامتر میانه داده های الکترومیوگرافی و مقیاس ادراک خستگی بورگ به عنوان شاخص خستگی استفاده گردید. برای تعیین اثر شدت های خستگی بر متغیرهای تغییرپذیری از تحلیل واریانس با اندازه های مکرراستفاده شد. نتایج نشان داد که خستگی اثر معنی داری برارزش دامنه کلی تغییرپذیری داشته است در حالیکه مقادیر درصد بازپیدایی، درصد ساختار و روند در هر دو محور میانی جانبی و قدامی خلفی به طور معنی داری از 70% خستگی در 3 گروه افزایش یافت.به نظر می رسد که خستگی می تواند به عنوان پارامتری کنترلی بر ساختار زیربنایی تکلیف حفظ پاسچر اثر بگذارد و این اثر احتمالا تحت تاثیرتبحر قرار نمی گیرد. با این حال اثر اصلی گروه نشان دهنده سازگاری و انطباق بیشتر ورزشکاران ماهر در هنگام مواجه با خستگی برای حفظ عملکرد مطلوب است.
    کلیدواژگان: خستگی، ساختار تغییرپذیری، نوسانات پاسچری، افراد عادی، ورزشکاران
|
  • Ayoub Sabbaghi Pages 881-890
    Purpose
    The present study aimed to examine the effect of a selected perceptual-motor program on perceptual – visual portion of boy students aged between 5 and 8 in Ravansar city.
    Methods
    92 students (6/2± 1/4)
    were selected by cluster- random method and assigned in two similar experimental and control groups randomly and participated in pre-test using a Frostig visual perception test, including 5 components of eye hand coordination, perception of discrimination scheme from theme, perception of shape stability, perception  perceptual-motor activities resulted of Kephart's perceptual-motor theory for a period of eight weeks three 45 minute sessions per week. After the program ended, post test was conducted same as the pre test. Data was analyzed using tow-factorial analysis of variance with repeated measures.
    Results
    The analysis results indicated group effect, time effect and time interactive effect in the group statistically significant.
    Conclusion
    In general, the results suggest perceptual-motor programs, could improve perceptual– visual portion in children.
    Keywords: motor program_perceptual – visual_Frostig test_children_perceptual portion
  • Mahdi Ghasemi Pages 889-896
    Purpose
    The purpose of present study was to determine the relationship between mental toughness and ompetitive anxiety among Iranian elite water polo players.
    Methods
    For this purpose, the Persian version of sport mental toughness questionnaire (which was validated, normalized and facilitated) was completed by 41 elite water polo players. Besides, competitive anxiety questionnaire, in the absence of coaches, was distributed and completed by individual athletes one hour before starting the competition. The data was analyzed by SPSS17 software, using correlation analysis.
    Result
    The results revealed that the assurance element and stability in mental toughness have a significant relationship with confidence ( p<0/05 ).They results also showed that control element in mental toughness , on one hand , has a significant negative relationship with competitive anxiety elements( somatic anxiety) but on the other hand , has a significant positive relationship
    with confidence (p <0/05). Furthermore , in the study of mental toughness relationship with confidence element ,a significant positive relationship between this variable and confidence element was observed but a significant negative relationship between this variable , somatic anxiety elements and cognitive anxiety was observed too ( p < 0/05).
    Conclusion
    So we can conclude that by increasing mental toughness, two negative elements of competitive anxiety (somatic and cognitive anxiety) will decrease but confidence element will
    increase.
    Keywords: mental toughness, competitive, anxiety, elite water polophyers, physical anxiety
  • Seyed Mohammad Kazem Vaez Pages 897-906
    Purpose
    The athletes use self-talk as one of the mental skills for different purposes. According to the importance of self-talk on performance, the purpose of the present study was to investigate the impact of instructional and motivational self-talk on self-efficacy and dart throwing skill learning.
    Methods
    The Method of this study was semi-experimental. Participants were 45 male students of Shahid Beheshti University who participated in pretest of dart throwing and self-efficacy after one session of dart throwing training, and then they were randomly divided into three groups: instructional self-talk, motivational self-talk and control. They practiced physical training with their own group for six days. Afterwards, participants participated in acquisition and retention test of dart throwing and post-test of self-efficacy. T -test and frequent analysis of variance (ANOVA) were used to analyze the data.
    Results
    The result of frequent analysis of variance (ANOVA) showed that instructional self-talk group was better than motivational self-talk and control group in acquisition of dart throwing skill. There was no difference between motivational and instructional groups in the self-efficacy of participants, but both groups were better than the control group.
    Conclusion
    Result of this study showed that instructional self-talk leads to better acquisition and using selftalk increases individuals self-efficacy and there were not any differences between the instructional and motivational self-talk in self-efficacy of the dart throwing skill.
    Keywords: Instructional self-talk, motivational self-talk, self-efficacy, learning, Dart throwing
  • Abdollah Serajian Pages 907-914
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the relationship between perceptions of success.
    Methods
    perceived Physical Fitness, and anthropometrical characteristics with performance in junior fencers (14.19). Anthropometrical characteristics of eighty-nine junior players (mean±ds, age: 16.30±1.77 years, height:175.34± 8.4cms) who participated in Iranian junior male grand prix (2012_tehran) were investigated. Roberts Perception of success questionnaire and Perceived Physical Fitness Scale were used for assessment of psychological aspect of the athletes and for ranking of mentioned matches.
    Results
    Results of Spearman‟s rank correlation coefficient showed the significant positive relationship (p˂0.05) between height and rank of the athletes, the ratio of opened arms to height and performance of Foil athletes and negative relationship between the ratio of efficient hand length to height and performance of Sabre athletes. Among the psychological factors, ego-orientation had a positive relationship with performance of Epee athletes while negatively related with performance of Sabre athletes. It seems that in the process of finding the talents, taller
    it individuals was preferentially better in the three weapons and especially in sabre.
    Conclusion
    Totally, these results suggest the various physical and psychological requirements of fencing athletes in three weapons.
    Keywords: Fencing, success, psychological characteristics, anthropometric characteristics
  • Nazanin Bakhtpour Pages 915-924
    Purpose
    The purpose of this study was to determine the effect of self-talk on attention and performance of archery athletes of Iran national team.
    Methods
    A total of 24 elite male and female athletes of the national archery team were selected by random sampling and divided in the control and experimental groups (each group 12 participants). Pre-test of the attention was performed in two conditions without distractive stimulus and with this stimulus. To evaluate the performance in pre-test, each participant a total of 36 arrows. The
    experimental group received self-talk training and did not pay to practical exercise. After 48 hours, post test of performance and attention was repeated.
    Results
    Mixed Analysis of variance and Bonferroni post hoc test were used to analyze the data. Results showed that, self-talk effect on Women's Compound performance (p= 0.005) was significant. But on women‟s Rykerv )p= 0.34), man‟s rykrv)p= 0.65) and Men's Compound )p= 0.47) was not significant. Also, the effect of self-talk on attention in men and women in situation with and
    without distractors was not significant (p> 0.05).
    Conclusion
    Therefore, it can be said that the impact of selftalk is more in women. Self-talk impact on attention is dubious and this work without distractors and with distractors may be the same in men and women.
    Keywords: attention, Archery, self-talk, performance, distractive stimulus, Elite
  • Elham Daneshyar Pages 925-934
    Purpose
    motor asymmetry has a great importance in the performance of bilateral motor skills like soccer shot. Hence, the present study aimed to determine the effect of practice organization on motor asymmetry of soccer shot skill in children 7-10 year.
    Methods
    Performance therefore, 50 male with mean age of 8.26 ±1.10 years from 3 soccer schools (5 left footed and 45 right footed) were selected by random cluster sampling method and randomly divided into dominant-nondominant blocked, nondominant-dominant blocked, serial, increasing practice, and control groups. The Coren's footedness test, the Amirfakhrian‟s pattern evlaluation scale, and Moore - Christine shot test (modified for children) were used to determine the dominant leg, evalutat shot pattern, and shot accuracy, respectively.
    Results
    The tests were performed in 3 phases (pretest, retention, and transfer tests). Results of ANCOVA indicated that in the retention and transfer tests, motor asymmetry indices in shot accuracy of control and increasing groups were the most and least values,respectively. On the other hand, motor asymmetry indices in shot pattern of increasing and nondominantdominant foot groups were the least and most values, respectively, in retention test, but in transfer test, there was no significant difference between groups in this index.
    Conclusion
    Thus, practice with increasing the level of contextual interference is recommended for coaches to reduce motor asymmetry in feet for soccershot.
    Keywords: footedness, lateral preference, strike whit foot, contextual interference practice, shot skill
  • Kamran Shahdoost Pages 935-944
    The performance of postural tasks jeopardized consistency by some of the physiological constraints such as noise induced fatigue. The purpose of this study was to investigate the effect of fatigue levels on postural sway variability dynamic structure of people with different levels of physical activity.
    Method
    recurrence
    quantification analysis (RQA) was used to compare the nonlinear dynamic structure of postural sway in three groups of students (n = 12), novice shooters (n = 6) and Skilled shooters (n = 6) after isometric fatigue. The frequency domain median parameter of EMG data and Borg scale of perceived fatigue was used as an indicator of fatigue. Analysis of variance with repeated measures was used to determine the effect of fatigue on the variability variables of the three groups. The results showed that fatigue had significant effect on the value of the total variability, while the values of recurrence rate, deterministic structure and trend of 3 groups significantly increased from percent 70 of fatigue.
    Conclusion
    It seems that Consistent performance is created through compensatory variability strategy of motor Parameters and this effect will not be influenced by the level of physical activity. However, the main effect of group is indicative of more adaptability of the skilled athletes in the face of fatigue to maintain optimal performance.
    Keywords: athletes, fatigue, motor variability, Nonlinear structure, Ordinary people, postural sway