فهرست مطالب

دانش حقوق مدنی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1402)

نشریه دانش حقوق مدنی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سنجش کار آمدی حق حبس در نظریه عرضی بودن ضمانت اجراها
    مصطفی شاهبازی*، مهدی سجادی کیا صفحات 0-0
    نظریه عرضی بودن ضمانت اجراها به عنوان نظریه ای شناخته شده در مبانی فقهی و حقوقی بیان می دارد حق فسخ قرارداد، هم عرض، با الزام متعهد به انجام تعهدات بوده و مبنای پیدایش آن می تواند هرگونه نقض و یا تخلف نسبت به تعهدات قراردادی باشد. به تعبیری تخلف از انجام تعهد به معنای عدم انجام تعهد را موجد حق فسخ قرارداد برای متعهدله تلقی نمودند و این تخلف از انجام تعهد را در معنای عام دانستند که امتناع از انجام تعهد به معنای عام(یعنی امتناع به هر شکلی) نیز می تواند از شقوق آن به شمار آید. بنابر نظرات و استدلال های متعدد برخی از فقها، امتناع از انجام تعهد ولو آن که در مقام حق حبس باشد، نیز می تواند موجب فسخ قرارداد شود، چه اینکه انجام تعهد و وفای به عهد در مقابل امتناع و تخلف از انجام تعهد دانسته شده است. به دیگر عبارت حق حبس مستند به ماده 377 قانون مدنی، امتناع از انجام تعهد محسوب شده که دلیلی برای ایجاد خیار فسخ برای متعهدله می باشد. این پژوهش به روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی با تبیین نظریه عرضی بودن ضمانت اجراها در نظام های حقوقی مختلف، اسناد بین المللی و دکترین حقوقی، تحلیل و نقد کارایی حق حبس مستنبط از ماده 377 قانون مدنی، خصوصا در نظریه عرضی بودن ضمانت اجراها را مورد بررسی و مطالعه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: حق حبس، اصل فوری بودن اجرای تعهدات، ضمانت اجرا، فسخ قرارداد، عرضی بودن
  • شناسائی مصادیق غیرعقدی نهاد اجاره در نظام حقوقی ایران و فقه امامیه
    محمدمهدی عزیزاللهی، سید مهدی دادمرزی، علی جوادیه* صفحات 0-0
    ماده 466 قانون مدنی و اقوال فقها و حقوقدانان به صراحت به عقد بودن اجاره اشاره دارد. اما مصادیقی همچون اجاره مراضاتی (مرتبط با مواد 501 و 515 قانون مدنی) که با قالب عقدی سازگاری ندارد این سوال را به وجود می آورد که آیا ممکن است اجاره مصادیق غیر عقدی نیز داشته باشد؟ اگر چنین اجاره ای فرض شود، بر هم زدن تلازم میان عقد بودن و اجاره بودن چگونه ممکن است؟ بررسی های صورت گرفته در این نوشتار در پاسخ این سوالات این نتیجه را حاصل آورد که اجاره مراضاتی و اجاره اجباری، به عنوان مصادیق غیر عقدی نهاد اجاره قابل شناسائی می باشند. به این شکل که اجاره مراضاتی از طریق ایقاع و اجاره اجباری به حکم قانون گذار ایجاد می شوند. چنین برداشتی مستلزم آن است که عقد بودن اجاره، جزء ذات آن تلقی نشود و تلازم میان عقد بودن و اجاره بودن کنار گذاشته شود؛ اگرچه این دیدگاه مشهور است که اجاره را خارج از عقد غیر قابل تصور می داند؛ لکن به نظر می رسد ماهیت و ذات اجاره چیزی جز «تملیک منفعت در برابر عوض معین» نبوده و عقد بودن داخل در آن نیست. از این رو می توان قائل به نظر بود که قالب های ایجاد کننده ی ماهیت های حقوقی، بیش از آنکه موضوعیت داشته باشند، طریقیت دارند. به بیانی دیگر قالب هایی نظیر عقد، ایقاع، ایقاع با حق رد و قبول و...، وسایلی هستند برای ایجاد ماهیت حقوقی نه خود ماهیت حقوقی. با این فرض می توان اجاره را قدر جامعی دانست که می تواند مصادیقی غیر از مصداق عقدی را دارا باشد.
    کلیدواژگان: اجاره، اجاره مراضاتی، اجاره اجباری، جمع مصادیق، اجاره غیرعقدی
  • احمد یوسف زاده* صفحات 1-12
    لزوم برقراری عدالت در قراردادها همواره محل چالش های فراوانی بوده است. عمده این چالش ها به  اختلاف در تبیین مفهوم عدالت و همچنین شیوه های مختلف اجرای آن، از جمله عدالت توزیعی و اصلاحی باز می گردد. بنابراین، چالش اصلی این مقاله عبارت است از بررسی مفهوم عدالت اصلاحی و جایگاه آن در حوزه حقوق قراردادها و بررسی برخی از مصادیق مهم آن در حقوق قراردادها با تاکید بر نظام کامن لا. در انتها مشخص خواهد شد که امروزه عدالت اصلاحی در فرضی که سود یک طرف قرارداد مساوی با ضرر طرف دیگر است، در حوزه حقوق قراردادها اعمال می شود و نتیجه آن، اصلاح اعمال اشتباه صورت گرفته در اجرای قراردادها است. این چهره از عدالت، به اشکال مختلفی ازجمله، دیسگورجمنت (استرداد منافع ناشی از نقض قرارداد اول و انعقاد قرارداد دوم)، جبران منافع قابل انتظار و قاعده تفسیر علیه انشاکننده در حقوق قراردادها جاری است.
    کلیدواژگان: عدالت معاوضی، عدالت توزیعی، منافع ناشی از طمع ورزی، منافع قابل انتظار، تفسیر علیه انشاکننده قرارداد
  • زهرا منتظری*، الهام فرزاد صفحات 13-22
    یکی از مهم ترین ابزاری که در تنظیم روابط حقوقی جوامع نقش اساسی دارد، توافقات قراردادی است. اهمیت اصل وفای به عهد، در آموزه های دینی ما تا حدی است که لازمه دینداری و از اساسی ترین رکن نظریه اسلام محسوب می شود و در نظام های مختلف حقوقی به این اصل تاکید و امتناع از ایفای تعهدات از سوی طرفین، امری مذموم انگاشته می شود. از این رو، اگر وجه التزام تعیین شده در قرارداد شیوه جبران خسارت مقطوع قراردادی قلمداد شود، وفق مواد 230 قانون مدنی و 515 قانون آیین دادرسی مدنی نافذ و لازم الوفا خواهد بود، اما عدم شفافیت در این مهم، همچنین وفق ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی که خسارت تاخیر تادیه را منحصرا در تعهدات پولی بر اساس نرخ شاخص بانک مرکزی می داند، سبب شده بود تا مسئله وجه التزام قریب به چهل سال، یکی از پیچیده ترین معضلات لاینحل نظریات حقوقی و اختلافات حقوقی و فقهی باقی بماند. موضوع زمانی پیچیده تر می شد که وجه التزام تعینی در دیون پولی با مبلغ گزافی شرط می شد. شائبه های فراوانی در ربوی بودن این امر وجود داشت و نگرش حقوقدانان به اصل عدالت، انصاف و پشتیبانی از بدهکاران ضعیف در مقابل بستانکاران توانمند از جمله بانک ها، یکی از دغدغه های جوامع حقوقی و اقتصادی کشور بود. تا اینکه رای وحدت رویه 805 دیوان عالی کشور مورخه 16/10/1399، با شفافیت در تبیین امر، نقطه عطف تمام اختلافات و شائبه ها شد. یافته این پژوهش، علاوه بر کنکاش در موضوع مهم فقهی، بررسی گام بلند دیوان عالی کشور در حل این چالش بود.
    کلیدواژگان: اصل وفای به عهد، تعهدات پولی، دیوان عالی کشور، وجه التزام
  • محمداسماعیل عاقل پور، علیرضا شمشیری*، بختیار عباسلو صفحات 23-42

    مسئولیت مدنی ناشی از خسارت بر محیط زیست، در طول تاریخ حیات بشر پیشینه ای طولانی و جنجال برانگیز دارد و در حقوق بیشتر کشورهای جهان مسئولیت مطلق در خصوص برخی از خسارات زیست محیطی پذیرفته شده است. در این مطالعه که به صورت توصیفی- تحلیلی انجام شده است، مبانی مسئولیت مدنی ناشی از خسارت های زیست محیطی در قانون ایران و اتحادیه اروپا بررسی و آرای صادره و رویه های قضایی بین المللی در دعاوی بین دولت ها بر مبنای اصل استفاده غیر زیان بار از سرزمین ارزیابی می شود. از مهم ترین دستاوردهای قانون گذاری جدید در سطح جهانی، تغییر مبنای مسئولیت مدنی در این زمینه است که اصولا آن را تابع مسئولیت بدون اثبات تقصیر قرار داده اند. در قانون ایران با بهره گیری از اصل پنجاهم قانون اساسی، مسئولیت بدون تقصیر به عنوان اصلی مناسب در خسارات زیست محیطی مورد پذیرش است. بر اساس دستورالعمل مصوب اتحادیه اروپا می توان گفت که قوانین مسئولیت مدنی سنتی در این مسیر ناکارامد است و در آن تنها حقوق و اموال خصوصی مورد بررسی و حمایت قرار گرفته و به حقوق عمومی بی اعتنا است. نتایج بررسی های به دست آمده از آرا و رویه های قضایی بین المللی بیانگر آن است که آرای صادره توسط دیوان بین المللی دادگستری تا سال 1997، سیاست سنتی خود را که بر پایه اولویت قرار دادن حاکمیت مطلق دولت ها پی ریزی شده بود، حفظ کرد و همچنین در مواجهه با موضوعات حقوق بین الملل محیط زیستی عکس العملی تردیدآمیز داشته است و از این رو می توان گفت قدرت حاکمیت و اقتدار را در دعاوی بین المللی در حیطه محیط زیست از دست داده است.

    کلیدواژگان: مبانی مسئولیت مدنی، مسئولیت بین المللی دولت ها، خسارات زیست محیطی، اصل استفاده غیر زیان بار از سرزمین، رویه قضایی بین المللی، دعاوی بین دولت ها
  • عباس میرشکاری*، جمشید زرگری صفحات 43-54
    مسئله رفع آثار غصب در املاک غیر از گذشته به میدان مصاف بین قاعده احترام مالکیت و نهاد انصاف بدل شده است. در حالی که قاعده یادشده با برقراری احکام سخت گیرانه و مقررات سنتی نسبت به نهاد غصب در قانون مدنی ایران به دنبال حمایت حداکثری از مالک عین مغصوبه و تادیب غاصب ولو با حسن نیت هستند. نهاد انصاف با هدف منع سوء استفاده از حق توسط مالک و ورود ضرر سنگین به غاصب با حسن نیت، بر تعدیل آن قرائت های سنتی و سخت گیرانه کوشیده است. گرچه در ابتدا نهاد انصاف در قالب نصوص قانون مسئولیت مدنی تجلی یافت، اما نقطه عطف تلاش های منصفانه، به تصویب «لایحه قانونی راجع به رفع تجاوز و جبران خسارات وارده به املاک مصوب 1358» توسط شورای انقلاب باز می گردد. در پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای و رویه قضایی، به دنبال بررسی کیفیت رفع آثار غصب در املاک غیر با توجه قاعده احترام مالکیت و نهاد انصاف در نظام حقوقی ایران بوده ایم. پس از آن، مشاهده شده که در صورت احراز شرایطی، ظرفیت های قانونی برای صدور احکام منصفانه ای که می تواند مصالح مالک و غاصب دارای حسن را تامین نماید، در حقوق ایران وجود دارد.
    کلیدواژگان: انصاف، رویه قضایی، غصب در املاک، غصب، قاعده احترام مالکیت
  • الهه رمضانی، حیدر امیرپور*، سید محمد صدری، محمدصادق جمشیدی راد صفحات 55-68

    در خصوص تاثیر عامل خارجی بر سرنوشت قرارداد بسته به ویژگی های آن و نوع قرارداد، دیدگاه های مختلفی وجود دارد. عده ای آن را از باب تعذر تلقی کرده و قائل به بطلان قرارداد هستند و گروهی نیز از باب قهری بودن جهت جلوگیری از ورود ضرر، انفساخ را طریق انحلال عقد مطرح کرده اند. برخی نیز با ابتنای بر جمع میان لزوم جلوگیری از ضرر و حفظ اصل لزوم، حق فسخ را کارآمد می دانند. برخی نیز متعهد را مکلف به پرداخت قیمت روز عدم ایفای تعهد می دانند. با توجه به اینکه پاندمی به مفهوم همه گیری ناشی از بیماری های مسری دارای خصلت های پیشامدبودن، غیرقابل پیش بینی بودن و غیرقابل اجتناب بودن، ایفای تعهدات قراردادی را کلا یا بعضا به صورت موقت نه همیشگی غیر ممکن می سازد، اختیار حق فسخ قرارداد از جانب متعهدله متقن به نظر می رسد. پاندمی مترادف واژه جائحه به معنای آفت و بلای سماوی است که در نتیجه آن، هدف و غرض قرارداد غیر ممکن می شود. در این نوشتار تلاش شده است تا با مطالعه توصیفی- تحلیلی از طریق گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و با استفاده از رهیافت تطبیقی، ضمن مفهوم شناسی پاندمی، مباحث مرتبط به آن از حیث تاثیر آن بر انحلال قرارداد از منظر فقهی و حقوقی بررسی شود.

    کلیدواژگان: پاندمی، تعهدات قراردادی، انحلال و تعذر
  • فرناز رییس کاظمی* صفحات 69-80
    مصونیت دیپلماتیک نوعی مصونیت قانونی است که طبق آن مامور سیاسی و فرستاده دولت ها مورد تعقیب قضایی قرار نخواهد گرفت. به عبارتی دو کشور در قبال یکدیگر متعهد هستند که دیپلمات ها و مقامات ارشد دولتی یکدیگر را تحت تعقیب قانونی قرار ندهند. کارامبا دیپلمات زیمبابوه در ایالات متحده آمریکا بود که متهم به ضرب و شتم خشونت آمیز یا شکنجه نسبت به پسر خود بود. اما به دلیل مصونیت داشتن مجازات نشد. این مقاله در صدد بررسی مشکلات سوء استفاده نمایندگان دیپلماتیک و کنسولی و بی کیفرمانی آن ها و خصوصا ضرورت جبران خسارت قربانی است که امروزه گریبان گیر جوامع بشری شده است. ماده 32 کنوانسیون وین 1961تنها یک استثناء برای تحت تعقیب قراردادن دیپلمات ها قائل شده است که مربوط به انصراف از مصونیت است. راه حل احقاق حق افراد قربانی جرائم ارتکابی رو به گسترش دیپلمات ها و جلوگیری از سوء استفاده از مصونیت دیپلماتیک آن ها، برای فرار از مجازات و پرداخت خسارت به این قربانیان چیست؟ این پژوهش  با روش پژوهش توصیفی- تحلیلی درصدد پاسخگویی به این پرسش است. هدف نوشتار حاضر علاوه بر تشریح قضیه کارامبا، ارائه راه حل هایی برای جلوگیری از از ارتکاب جرم توسط دیپلمات های دارای مصونیت است.  نتایج این پژوهش، نشان دهنده این است که توجه به عوامل موثر در سوء استفاده از مصونیت، راهکاری موثر در پیشگیری و مقابله با این قبیل تخلفات است.
    کلیدواژگان: جرائم، حمایت دیپلماتیک، روابط بین الملل، رویه قضایی ایالات متحده آمریکا، سوء استفاده دیپلماتیک
  • حجت عزیزالهی* صفحات 81-92
    از آنجا که گاهی روند قضایی ایجاب می کند که یکی از طرفین دعوا وجهی را به عناوین گوناگون مانند وثیقه، وجه ضمان و... به صندوق دادگستری واریز کند، در مدت دادرسی نمائاتی برای این اموال متصور است. ماهیت این وجوه، امانی بوده و به عنوان ودیعه در اختیار قوه قضائیه قرار داده می شوند. بنابراین، سپرده کردن آنها قابل دفاع است؛ زیرا اولا در جهت حفظ متعارف و رعایت مصلحت مالکان اصلی این وجوه بوده که ماده 612 قانون مدنی آن را وظیفه امین می داند و ثانیا طبق ماده 617 مانع از تصرفات امین در این وجوه می شود، اما طبق ماده 623 منافع این وجوه نیز در ملکیت مالکان اصلی آنهاست. پس لازم است که وقت استرداد این وجوه سود آنها نیز به مالکان بازگردانده شود. این در حالی است که در عمل چنین اتفاقی نمی افتد، بلکه از محل سود این وجوه، برخی حوائج و ضروریات دستگاه قضائی برطرف می شود. از این رو، پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی در صدد بررسی سرنوشت نمائات حاصله از وجوه امانی نزد قوه قضائیه و تبیین مالکیت آنها بوده که در نهایت طبق موازین شرعی و اصول حقوق عمومی و خصوصی وجهی برای مشروعیت تصرف قوه قضائیه در این اموال یافت نشد، اما چون از طرفی عمل امین محترم بوده و از طرف دیگر طبق ماده 607 عقد ودیعه مجانی است، قوه قضائیه می تواند مبلغی را به تناسب مبلغ و مدت زمان این امانت به عنوان حق الحفظ در قبال نگهداری آنها تعیین کند و از طرفین دعوا یا یکی از آنها وفق مورد اخذ کند.
    کلیدواژگان: مسئولیت قوه قضائیه، امانت و ودیعه، نمائات حاصله، مالکان اصلی
|
  • Evaluating the right of imprisonment in the theory of to be transverse of performance guarantee
    Mostafa Shahbazi *, Mahdi Sajadikia Pages 0-0
    Transverse theory of performance guarantee as a famous theory based on reasoning and logic along with the longitudinal theory of performance guarantee has been accepted by some legal systems and international documents that the right to terminate the contract arises with the possibility of coercion of the obligee and the basis of its occurrence is It can be any violation or breach of contractual obligations by the obligor. In other words, the violation of the obligation is considered in the general sense, and the refusal to fulfill the obligation in the general sense (i.e. refusal in any form) can also be considered a violation, which creates the right of termination for the obligor. According to the opinions and evidence of some jurists, refusing to fulfill the obligation even in the case of imprisonment of the transaction as a pledge can cause the termination of the contract. This research has been done by library method and descriptive-analytical method by explaining the transverse theory of guarantee of execution in different legal systems, international documents and legal doctrine and analyzing and criticizing the influence of the right of arrest inferred from Article 377. The law examines and studies the existence of performance guarantee in the transverse theory.
    Keywords: right of arrest, The principle of urgency in the implementation of obligations, the guarantee of execution, Termination of Contract, to be transverse
  • Identification of non-contractual examples of the institution of lease in Iran's legal system and Imami jurisprudence
    Mohammadmahdi Azizollahi, Seyyed Mahdi Dadmarzi, ALI JAVADIEH * Pages 0-0
    The civil law refers to the existence of a lease contract. Studying among the sayings of jurists and jurists also indicates that the rental contract is a matter of chance. Nevertheless, it seems that there are examples of rent that were created in a way other than the form of a contract. In this article, two examples of non-contractual rent were examined; Morbid rent (the subject of Articles 501 and 515 of the Civil Code) and compulsory (legal) rent. The investigations conducted showed the result that Moradat rent is a rent that is created through Iqaa with the right to reject and accept. Compulsory rent is also an example where the will of the individuals is not involved in its creation and it is created by the decree of the legislator. Therefore, it is included under legal events.Such an understanding requires that the existence of a lease contract is not considered an integral part of its essence. Although there is an obvious view that considers renting unthinkable outside of the contract; However, it seems that the nature and essence of the lease is nothing but "acquiring a benefit against a certain exchange" and it is not an internal contract in its essence. Therefore, it can be considered that the forms that create legal natures are methodical rather than objective. In other words, formats such as contract, contract, contract with the right to reject and accept, etc., are tools to create legal nature, not the legal nature itself.
    Keywords: Lease, morbid lease, compulsory lease, plural examples, non-contractual lease
  • Ahmad Yosefzadeh * Pages 1-12
    Establishing justice in contracts has always been the subject of many challenges, most notably the differences in explaining the concept of justice as well as the various ways in which it is implemented, including distributive and corrective justice. Accordingly, the main challenge of this research is to examine the concept of corrective justice and its place in the field of contract law and to examine some of its important instances in common law Iranian law. At the end of this article, it will be clear that reform justice is nowadays applied in the field of contract law in the assumption that the benefit of one contract equals the loss of the other party and that the correction of wrongful conduct in the performance of contracts is the result. This face of justice is in many ways, including disgorgement, expectation interest, contra proferentem in current contract law.Keywords: reciprocal justice, distributive justice, disgorgement, expectation interest, contra proferentem.
    Keywords: reciprocal justice, Distributive justice, disgorgement, expectation interest, contra proferentem
  • Zahra Montazeri *, Elham Farzad Pages 13-22
    Contractual agreements are one of the most important tools in regulating the legal relations of societies. Faithfulness to one's vow is considered a requirement of religion and the most basic pillar of Islamic theory, which is considered objectionable in legal systems. Therefore, the obligation determined as a result of non-fulfillment of the obligation in the contract is valid for compensation based on articles 230 of the Civil Code and 515 of the Civil Procedure Code. Due to the lack of transparency and also according to Article 522 of the Civil Procedure Law, which considers the damages for late payment exclusively in monetary obligations according to the index rate of the Central Bank, the issue of the obligation of nearly forty years has become one of the unsolvable dilemmas in jurisprudence and legal opinions to stay. The matter was complicated when the specified obligation was stipulated in the monetary debt with an exorbitant amount. There were many doubts about the usury of this issue and it became a concern of the legal community until the jurists, considering the principle of justice and fairness and protecting weak debtors against strong creditors, decided on it like the banks. The Supreme Court of Iran, dated 10/16/2019, should be approved as a turning point for all disputes and doubts in order to clarify the matter. The achievement of this research was to examine the high step taken by the Supreme Court in solving this challenge.
    Keywords: The principle of keeping the promise, monetary obligations, the Supreme Court of the country, pledge
  • Mohammad Esmaeil Aghel Poor, Alireza Shamshiri *, Bakhtiar Abbasloo Pages 23-42

    This descriptive analysis study examines the basis of civil liability for environmental damage in Iranian and European Union law, and assesses opinions and international court proceedings in intergovernmental litigation based on the principle of harmless use of land. One of the main achievements of the new legislation at the global level is that it has changed the basis of civil liability in this area, which in principle was subject to strict liability. Iranian law utilizes the principle of Article 50 of the Constitution and recognizes strict liability for environmental damage as an appropriate principle. Based on the guidelines approved by the European Union, it can be said that conventional civil liability law is inefficient in this direction. Only private rights and property are checked and protected, public rights are ignored. Research findings from the Advisory Opinions and international judicial precedents show that until 1997, the International Court of Justice maintained the traditional policy of prioritizing the absolute sovereignty of States in its Advisory Opinions. Moreover, even when confronted with problems of international environmental law, they are reluctant to respond, and it can be said that they have lost their sovereignty and authority in international environmental lawsuits.

    Keywords: Basics of civil responsibility, International responsibility of governments, Environmental damage, the no-harm rule, International legal procedure, Lawsuits between Governments
  • Abbas Mirshekari *, Jamshid Zargari Pages 43-54
    The issue of eliminating the effects of usurpation in properties, beyond the past, has turned into a battleground between the principle of property respect and the institution of equity. While the aforementioned principle seeks maximum protection of the rights of the rightful owner and the disciplining of the usurper, even with good intentions, through the establishment of strict judgments and traditional regulations regarding the institution of usurpation in Iranian civil law, the institution of equity aims to prevent misuse of rights by the owner and the imposition of significant harm on the usurper with goodwill, striving to moderate traditional and strict interpretations. Although initially the institution of equity was manifested in the form of legal texts on civil liability, the turning point in fair efforts comes with the approval of the "Legal Bill on the Removal of Encroachment and Compensation for Damages to Properties, passed in 1358" by the Council of Revolution. In this research, using descriptive and analytical methods and utilizing library resources and judicial procedures, we have sought to examine the quality of mitigating the effects of usurpation in non-past properties, considering the principles of property respect and the institution of equity in the legal system of Iran. It has been observed that, under certain conditions, there are legal capacities for issuing fair judgments that can secure the interests of both the owner and the usurper with goodwill in Iranian law.
    Keywords: Equity, Judicial Procedure, Principle of Property Respect, Usurpation, Usurpation in Properties
  • Elahe Ramezani, Heydar Amirpour *, Seyyed Mohammad Sadri, Mohammadsadegh Jamshidirad Pages 55-68

    Regarding the impact of external factors on the fate of the contract, depending on its characteristics, there are different views. Some of them consider it as an excuse and believe that the contract is null and void, and a group of people have proposed rescission through the dissolution of the contract due to coercion in order to prevent losses. Some also consider the right of termination to be efficient by emphasizing the combination between the need to prevent loss and maintaining the principle of necessity. Considering that pandemic in the concept of epidemic caused by infectious diseases has characteristics; Contingency, unpredictability and inevitability make it impossible to fulfill the contractual obligations in general or sometimes temporarily, not always. Pandemic is a synonym of the word Jaeha which means heavenly calamity, as a result of which, the purpose and purpose of the contract becomes impossible. In this article, an attempt has been made to analyze the issues related to it in terms of its impact on the dissolution of the contract from a jurisprudential and legal point of view by means of a descriptive-analytical study through the collection of information in a library manner and by using a comparative approach, along with the concept of pandemic.

    Keywords: Pandemic, contractual obligations, void, excuse
  • Farnaz Raeeskazemi * Pages 69-80
    Diplomatic immunity is a type of legal immunity according to which political agents and envoys of states will not be prosecuted. In otherwords, two countries are committed to each other not to prosecute each other's diplomats and senior government officials. Karamba was a Zimbabwean diplomat in the United States who was accused of beating or torturing his son violently. But he was not punished due to his immunity. This article aims to examine the problems of diplomatic and consular representatives abuse and their impunity, and especially the need to compensate the victims. which has plagued human societies today. Article 32 of the 1961 Vienna Convention provides only one exception for prosecuting diplomats, which is related to waiver of immunity. What is the solution to assert the rights of the victims of widespread crimes committed by diplomats and prevent them from abusing their diplomatic immunity to escape punishment and pay damages to these victims? This research tries to answer this question with a descriptive-analytical method. In addition to explain the Karamba case, the purpose of this article is to provide solutions to prevent diplomats with immunity to commit crimes. The results of this research is to show that paying attention to the effective factors about of immunity abuse is an effective way to prevent and deal with such violations.
    Keywords: Crimes, Diplomatic abuse, Diplomatic Protection, International Relations, United States of America jurisprudence
  • Hojat Azizollahi * Pages 81-92
    Because sometimes the judicial process requires that one of the parties to the lawsuit deposit money under various headings such as bail, security deposit, etc. to the justice fund. During the trial, it is envisaged that these properties will be shown. The nature of these funds is trust and they are placed at the disposal of the judiciary as a deposit. Therefore, depositing them is defensible; because, firstly, it is in the direction of maintaining the conventional and respecting the interests of the original owners of these funds, which Article 612 of the Civil Code deems to be the trustee's duty, and secondly, according to Article 617, it prevents the trustee from taking possession of these funds; But according to Article 623, the interests of these funds are owned by their original owners. Therefore, it is necessary that when these funds are returned, their profits should also be returned to the owners. This is while this does not happen in practice, rather, some needs and necessities of the judicial system are solved from the profit of these funds. Therefore, the present research with a descriptive-analytical method aims to investigate the fate of the exhibits obtained from trust funds with the judiciary and to explain their ownership, but finally, according to Sharia standards and the principles of public and private law, no means were found for the legitimacy of the judiciary's seizure of these properties. But because on the one hand, t
    Keywords: Judiciary Responsibility, trust, deposit, results obtained, Main Owners