فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان غربی
پیاپی 21 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس بایرامی، وحید حاجیلو، جلیل حاجیلو صفحات 1-22

    پژوهش حاضر در ارتباط با بررسی رابطه پلیس زن و اعتماد اجتماعی با روش توصیفی پیمایشی و با هدف کاربردی در بین دانشجویان دانشگاه های پیام نور ارومیه انجام شده است. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه های پیام نور شهرستان ارومیه بوده و از روش نمونه گیری تصادفی برای توزیع پرسشنامه ها در بین دانشجویان استفاده گردیده است؛ به طوری که جامعه این تحقیق، 15000 نفر و نمونه این تحقیق براساس فرمول نمونه گیری، 375 نفر از دانشجویان این دانشگاه را شامل می شود. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی می باشد و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از پرسشنامه ها، از نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین نگرش به پلیس زن و اعتماد اجتماعی، نگرش به پلیس زن با رفتار مبتنی بر اعتماد کردن، صراحت، صداقت و اطمینان رابطه وجود دارد. همچنین در بین مولفه های اعتماد اجتماعی، اطمینان با 32.08% به عنوان تاثیرگذارترین مولفه در نگرش به پلیس زن انتخاب گردید و بعد از آن به ترتیب رفتار مبتنی بر اعتماد کردن با 26.32%، صراحت با 15.26% و صداقت با 14.89% رتبه های بعدی را کسب کردند.

    کلیدواژگان: نگرش به پلیس زن، اعتماد اجتماعی، رفتار مبتنی بر اعتماد کردن، موازین شرع
  • سعید خردمندی، سیدمحمد موسوی صفحات 23-46

    تنافی های فقهی و حقوقی که در جعل و کشف و اجرای احکام و حقوق انسانها رخ می دهند، متفاوت هستند. از یک نگاه، این تنافی ها یا از نوع تعارض هستند، و آن وضعیت دو دلیل است نسبت به یکدیگر، تعارض و تنافی دو دلیل در مرحله قانونگذاری است و منشا خطا در واقع متوجه قانونگذاری است، و یا این تنافی ها از نوع تزاحم هستند. تزاحم در مرحله اجرای قانون است، به گونه ای که جمع دو دلیل در عمل امکان پذیر نباشد، و اشکالی متوجه قانونگذاری نیست؛ یا به عبارت دیگر: تزاحم حالت و وضعیت دو حکم است در برابر هم. در این مقاله از یک سو، تزاحم حاکم در احکام حقوقی و غیرحقوقی مورد بحث قرار گرفته و از سوی دیگر به راهکارهای برون رفت از تزاحم پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تزاحم، احکام حقوقی، احکام غیرحقوقی، قوانین
  • ناصر واحدی، رضا بهستانی، مرتضی حسن زاده صفحات 47-74

    پدیده نزاع و درگیری در جامعه از آن دسته آسیب هایی است که با ایجاد اخلال در روابط اجتماعی، فضایی آکنده از بغض، کینه و دشمنی را در میان افراد به وجود می آورد. هدف از این تحقیق، بررسی عوامل موثر بر نزاع و درگیری فردی از دیدگاه شهروندان در سال 1392 در شهرستان خوی می باشد. در این پژوهش، پس از تبیین مبانی نظری، هفت عامل سن، احساس آنومی، پایگاه اجتماعی، گرایش قومی و قبیله ای، خاستگاه خانوادگی، محرومیت نسبی، کنترل اجتماعی برای نزاع و درگیری فردی مدل سازی شد که با توجه به مدل پژوهش، هفت فرضیه تدوین گردید. با توجه به ماهیت تحقیق که پیمایشی با استفاده از روش پرسشنامه ای می باشد، جامعه آماری تحقیق کلیه شهروندان شهرستان خوی به تعداد 365573 است. تعداد نمونه براساس فرمول نمونه گیری کرجسی و مورگان 384 نفر برآورد و توزیع گردید. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار کامپیوتریSPSS و برای آزمون فرضیه ها از آزمون T استفاده شده است. با توجه به یافته های تحقیق، پنج فرضیه سن، احساس آنومی، گرایش قومی و قبیله ای، خاستگاه خانوادگی و کنترل اجتماعی تایید و دو فرضیه پایگاه اجتماعی و محرومیت نسبی رد شد.

    کلیدواژگان: نزاع، شهروند، آنومی، پایگاه اجتماعی، گرایشات قومی
  • اسماعیل نجف زاده، مرتضی رضازاده صفحات 75-102

    در سالهای اخیر، واژه جهانی شدن یکی از پرکاربردترین واژه های عرصه سیاست گذاری اقتصادی، فرهنگی و سیاسی داخلی و بین المللی کشورها و نیز موضوع بحثهای آکادمیک و ژورنالیستی بوده است. جهانی شدن، نمایانگر گسترش دامنه کنش و واکنش انسان، و اجتماعات انسانی در پهنه کره زمین است. گستردگی زوایای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی فرآیند جهانی شدن از زوایای مختلف بر زندگی اجتماعی و فردی انسانها تاثیر گذاشته است. همچنین مرزهای فرهنگی و هویتی کشورها نیز تحت تاثیر جدی این پدیده قرار گرفته و باعث شده که هویت های ملی با چالشهای اساسی روبرو شوند.
    فرآیند جهانی شدن و نفوذپذیر شدن مرزها، نه تنها موجب کاهش سطح اقتدار و حاکمیت دولتها می شود، بلکه موجب تقویت خرده فرهنگها و تحریک آنها نیز می گردد و با اولویت بخشی به هویتهای فروملی، موجبات تقویت گرایشهای گریز از مرکز را فراهم می کند؛ چرا که سازمانهای متعددی تحت عناوین بشردوستانه و حافظ حقوق اقلیتها بر حکومتها فشار وارد می کنند. هویتهای فروملی در گذشته دارای محدودیت زیادی در زمینه تکثیر و پخش اطلاعیه ها و کتب و جزوات خود بودند، ولی امروزه به راحتی از طریق فضاهای مجازی به این امر مبادرت می کنند. جهانی شدن علاوه بر تقویت خودآگاهی محلی، به یکسان سازی فرهنگ کشورهای مختلف از طریق تضعیف هویت ملی می پردازد؛ یعنی فرآیند جهانی شدن کارکردی دوگانه دارد که از یک سو با پذیرش نظام ارزشی خرده فرهنگها، جهان را به سوی کثرت گرایی فرهنگی سوق می دهد که نتیجه آن بروز و طرح هویت های قومی در جهان می شود و از سوی دیگر با برجسته کردن فرهنگ مسلط، بر دیگر فرهنگها تاثیر می گذارد. بدین ترتیب می توان گفت که جهانی شدن همچون هر پدیده دیگری در ذات خود فرصت و چالشهایی دارد و کشورها و جوامع می توانند با شناخت دقیق آن از فرصتهای آن به نفع خویش سود ببرند و از چالش های آن برحذر باشند.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت ملی
  • محمد ریحان صفحات 103-129

    افزایش ناهنجاریهای اجتماعی، یکی از نتایج افزایش جمعیت انسانی در شهرها است که تمام شهرها بخصوص شهری چون ارومیه مبتلا به آن هستند؛ از طرف دیگر، باید توجه داشت که ارومیه هنوز هم از آسیبهای ناشی از جنگ 8 ساله و تبعات آن رنج می برد. در این مقاله سعی شده است به ارزیابی و سناریوسازی پهنه های سرقت از منزل در شهر ارومیه با استفاده از GIS پرداخته شود. روش تحقیق در این مقاله، تطبیقی و تحلیلی است و جامعه آماری پژوهش نیز سرقت از منزل در مقطع زمانی یک ساله (سال 90) است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که کانونهای جرم خیز در سطح شهر به طور تصادفی توزیع نشده، بلکه التزام به منشوری مشخص (همچون تراکم جمیعت، نزدیکی به مرکز ثقل شهر و...) در مکان یابی آنها به چشم می خورد. نتیجه مقاله با توجه به مفاهیم ارایه شده، در واقع مویدی بر قابلیتهای سامانه GIS برای شبیه سازی و عینی سازی پهنه های آسیب پذیر می باشد.

    کلیدواژگان: مکانی فضایی سرقت ارومیه GIS
  • اسداله مالکی گمچی صفحات 119-136

    دست یابی به اتحاد و وحدت ملی در درون جوامعی نظیر ایران که از تجمیع خرده فرهنگ های گوناگون قومی و مذهبی ایجاد شده اند و به تعبیر نلسون ماندا «از ملت های رنگین کمانی هستند»، بیش از هر چیز به تحکیم مولفه های هویت ملی بستگی دارد.
    این تحقیق به دنبال بررسی تحلیل سیر تاریخی نگرش حکومت ها به مولفه های هویت ملی در تحکیم وحدت و همبستگی اقوام ایرانی است. روش تحقیق و رویکرد این پژوهش جامعه شناسی تاریخی است. در این پژوهش با بهره گیری از رویکرد جامعه شناسی تاریخی، وجوهی از گذشته که واجد اهمیت بوده و از طریق منابع کتابخانه ای و اسنادی جمع آوری شده است، مورد بررسی قرار می گیرد.
    این پژوهش درصدد است ضمن تبیین مفاهیم قومیت، هویت، مولفه های هویت ملی و عناصر هویت اسلامی ایرانی به سوالاتی نظیر: 1) برخورد حکومت ها با مولفه های هویت ایرانی و اسلامی در طول تاریخ چگونه بوده است؟ 2) پیامدهای نوع نگرش حکومت ها به هویت اسلامی ایرانی چه بوده است؟ 3) چه برنامه و نگرشی به هویت اسلامی ایرانی موجب وحدت ملی و همبستگی ملی خواهد بود؟ پاسخ دهد.
    یافته های پژوهش نشان می دهد در جامعه متنوع و گوناگونی مثل ایران، هویتی موفق و کارساز است که صفت ملی آن در برگیرنده تمام هویت های قومی، مذهبی و فرهنگی این سرزمین باشد و هویت ملی هم تنها در سایه اهتمام دولت به ایجاد شرایط عادلانه و برقراری روابط احترام آمیز و به رسمیت شناختن لایه های فرهنگی و هویتی و حقوق سیاسی اجتماعی اقوام مختلف پدیدار خواهد شد. همچنین یافته ها بیانگر آن است که هرگاه حاکمان ایران بر تجمیع و تحکیم کلیه مولفه های هویت ملی ایرانی که در بردارنده نوعی وحدت در عین کثرت و کثرت در عین وحدت بوده است، اصرار ورزیده، به کثرت اقوام درون جامعه ایرانی احترام گذاشته، در پایه های وحدت ملی مستحکم تر شده و انسجام ملی دوام بیشتری یافته است. یافته ها نشان می دهد هرگاه حکومت های ایرانی از توجه به همسازی لایه های مختلف هویتی جامعه ایرانی عدول کرده و در طراحی سیاست ها و اجرای برنامه ها بخشی از آن را نادیده گرفته یا نفی نموده اند، به وحدت ملی ایران خدشه وارد شده است. در نتیجه نوع نگرش و بینش حاکمان و مهندسی سیاست های هویتی دولتمردان ایرانی در طول تاریخ در وحدت و همبستگی ملی بسیار تاثیرگذار بوده است.

  • موسی طالبی، احد مهرمند، هوشنگ فتاحی صفحات 131-162

    تحقیقات زیادی نقش شبکه های اجتماعی در بهبود سلامتی از طریق حمایت اجتماعی را بررسی کرده اند. اما راجع به ساختار خود شبکه های اجتماعی برمبنای سلامت، تحقیقات خیلی کمی به انجام رسیده است. این مقاله رابطه بین سلامت افراد و ویژگیهای موقعیت شبکه های اجتماعی آنان را بررسی می کند. نخست، ما پیش بینی های نظری در مورد نحوه اثرگذاری سلامت بر شبکه های نوجوان را بیان کردیم و سپس این پیش بینی ها را با استفاده از تحلیل بلند مدت سلامت نوجوان NLSAH یا همان Add Health تست کردیم. ما به روابط مهمی بین وضعیت سلامت نوجوانان و خصوصیات موقعیتهای شبکه های اجتماعی که در آن قرار گرفته اند، پی بردیم. سرانجام، نتیجه تحقیق حاضر آن شد که نوجوانانی که از سلامتی کامل برخوردار نیستند، شبکه های محلی کوچکتری را تشکیل می دهند و در مقایسه با همسالان سالم خود در موقعیتهای فرعی جای می گیرند. نتایج حاصل این تحقیق برای شبکه اجتماعی استلزامات منطقی نیز دارد که حیطه عوامل موثر برای موقعیتهای اجتماعی را که افراد آنها را اشغال کرده اند، توسعه می دهد.

    کلیدواژگان: نوجوانی، ساختار، شبکه های اجتماعی، سلامت خودسنج، Add Health
|
  • abbas Bayrami, Vahid Hajiloo, Jalil Hajiloo Pages 1-22

    The current research has been done regarding the relation of attitude toward policewoman and social trust using surveying descriptive method with the aim of applicability among the students of Uromia Payame Nur University. Their statistical population includes the students of Uromia Payame Nur University and random sampling was used for distributing the inquiries among the students: Such that the population of this research was 15000 and the sample of that on the base of sampling formula consist of 375 of the students of this university. The method of collecting the data was in the library and grounding form, and the SPSS software was used for analyzing the data resulted from the inquiries .the given result of the research shows that there is honesty, precision and trust between attitudes to policewoman and social trust. Also among the components of social trust, trust with 32/.85 was selected as the most effective component in attitude toward policewoman and subsequently behavior based on trust with 26/32%, precision with 15/26%. Honesty with 14/89%respectively has gained further steps

    Keywords: attitude toward policewoman, social trust, behavior based on trust, legal orders
  • Saeed HKeradmandi, Seyyed Mohhamad Mosavi Pages 23-46

    Juridical and legal disclaims which occurs at concoct and discovering and execution of decrees and human rights, are different. From one point of view, these disclaims are disagreement, and at this condition it is two reasons to each other: disclaim and disagreement are two reasons at legislation and the legislation is responsible for any mistake or otherwise, theses disclaims are trouble making. Trouble making happens at execution stage such that bringing two reasons in one action will not be impossible and there is no responsibility of mistake for legislation. In other words, trouble making is the condition and statue of two decrees against each other. In this paper, on one side, trouble making at legal and illegal decrees are discussed and on the other side the exit and release solutions of trouble making are mentioned.

    Keywords: trouble making, legal decrees, illegal decrees, laws
  • Naser Vahedi, Reza Behestani, Morteza Hasanzadeh Pages 47-74

    Quarrel and dispute phenomenon in a society is of those pathologies which create a space full of spite, hatred and enmity among the individuals by making misrule at social relations. The aim of this project is to survey the effective factors of individual quarrel and dispute from the viewpoint of HKoy citizens at 1392. In this project after describing the meaning bases, seven factor (age, sense, anomie, social status, national and tribal tendency, family primordial, relative privation, social control) was modeled for individual quarrel and dispute and on the base of the research model, seven hypothesis was defined. According to the research nature (is surveying using questionnaire method), the statistical population of research oh all of the HKoy citizens are 365573 and the number of sample based on sampling formula of Morgan and Korjesy were estimated and analyzed 384.also Spss computer software for analyzing the data and T test for testing the 5 hypothesis ( age, sense, anomie, national and tribal tendency , family primordial, social control) were accepted and two hypothesis ( social status and relative privation ) were failed .

    Keywords: quarrel, Citizen, Anomie, Social status, tribal tendency
  • Esmaeel Najafzade, Morteza Rezazede Pages 75-102

    In recent years, the term of globalization is one of the most applicable terms at internal and international economical, political and cultural policymaking arena of countries and also was the topic of academic and journalistic discussions. Globalization is indication of the extension of interactions between human and human societies at earth arena. The extensions of political, economical, cultural and social aspects of globalization process have affected human’s social and individual life from many aspects. Also this phenomenon has seriously influenced cultural and artistry boundaries of countries and caused for national identities face with fundamental challenges.
    As a consequence of globalization penetrability of boundaries not only minimize the power level and national governing but also reinforce the sub cultures and cause their stimulus and provide supporting of centrifuge tendencies by preferring sub national identities. Because various organizations called humanitarian and keeper of minority rights exert tension for governments .At past, sub national identities had many restrictions regarding their announcement propagation, books and booklets but today the easily do them via virtual space. Globalization not only reinforce local self inform but also assimilate the different countries cultures by weakening the national identities: It means that the process of globalization have mutual applications which from one side lead the universe toward multiplicity by accepting the value system of subculture that result to outbreak and proposing the national identities in the world.: and from the other side influence other cultures by highlighting the dominant culture. Thus we can say that globalization like other phenomenon by itself has opportunities and challenges and countries and societies can gain that opportunities and avoid that challenges.

    Keywords: Globalization, national identity, ethnic identity international organizations
  • Mohhamad Reyhan Pages 103-129

    As a result of the human increasing effect at cities, it is the social malformations that affected all cities particularly Uromia Were yet suffers from pathologies of 8 years war and its consequences .In this paper, using the GIS, we have tried to evaluate and make scenarios of lifting from houses at uromia city. The researching method in this paper is comparison and analytics and the statistical population of the research is lifting from houses at year 90.the findings of the current research shows that crime centers at city level has not distributed randomly instead we can see the obligation to a clear charter in their localization( like population concentration, nearness to the gravity centre of the city,…).in fact, According to the given concepts , the result of this paper is indicative of GIS capabilities in order to simulation and objectivities of pathologies areas.

    Keywords: analyse, spatial – local lifting, lifting, uromia, GIS
  • asadollah maleki Pages 119-136

    Achieving national unity in communities like Iran which consists of various small ethnic cultures and religions and according to Nelsson Mandela's interpretation (of multicolored nations are a rainbow) mostly depends on consolidation of national identity elements.
    This study tries to evaluate the historical process of states' point of view over the elements of national identity in consolidating the unity and correlation of ethnics. The research method and approach of this study is historical sociology. In this research, the previous aspects which are the most important and were gathered from various library references and documents are studied by means of historical sociology approach.
    In this research, in addition to defining the concepts of ethnicity, identity, elements of national identity and Islamic-Iranian identity factors, we try to answer the following questions: 1. How was the behavior of states with the elements of Islamic-Iranian identity through the history? 2. What were the consequences of states' point of view over the Islamic-Iranian identity? 3. Which approaches to Islamic-Iranian identity will cause national unity and correlation?
    The research findings demonstrate that in a society of variety and diversity like Iran, an effective identity is the one whose national characteristic includes all ethnic, religious and cultural identities of territory and the national identity will be appeared only by the state's endeavor in providing fair conditions, respectful relations and recognition of cultural, identical layers and sociopolitical rights of various ethnics. Moreover, the findings indicate that whenever the rulers of Iran emphasize on gathering and consolidation of all elements of national Iranian identity which include a kind of unity with multiplicity and multiplicity with unity, the diversity of ethnics in the community has been respected, the unity and national correlation has been more sound.
    The findings also show that whenever Iranian governments would not pay attention to symmetry of various layers of Iranian community identity and not applying this fact or a part of it in implementing the politics and plans, the national Iranian correlation was affected adversely. In conclusion, the rulers' approach type and point of view and policies of identity engineering of Iranian governments thorough the history have been tremendously effective in national unity and correlation.

    Keywords: هویت, قومیت, وحدت ملی, هویت ملی
  • Mosa Talebi Ahad, Mehrmand Hoshang Fattahi Pages 131-162

    In many researches have been studied the rule of social networks at health improvement via the social supporting. But it has done very few resesches regarding the structure of social networks based on health. In This paper the researchers have studied the relation between individual health and status properties of their social networks. At first we quote the theorical predictions about the way of affecting the health on adolescence networks and then test these predictions using the long term analyze of long term surveying the adolescence health or add health. We found important relations among the status of adolescence’s health and the properties of its social network situations. Finally the coming result was such those youths who haven’t perfect health, make little social networks and in comparison with their partners included in local situations. The result of this research has logical obligations for social networks which extend the scope of effective factors for social positions of individuals.

    Keywords: adolescence, Structure, Social Networks, self rated health, Add Health