فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و پنجم شماره 2 (پیاپی 194، اردیبهشت 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احترام سادات حسینی، امین شهباز قصبه، مهران قاسم زاده* صفحات 77-84
    انتقال خون یک مداخله پزشکی حاد است که معمولا روش درمانی سریع و کوتاه مدتی در مواجهه با شرایط مخاطره آمیز جان بیماران و یا تثبیت شرایط خطرناک سلامتی محسوب می گردد. در دهه های اخیر توسعه فناوری در علم انتقال خون روندی دایمی و رو به رشد داشته است تا بتواند به صورت اولیه موجبات افزایش ضریب امنیت انتقال خون و فرآورده های خونی آلوژن به گیرندگان را فراهم نماید. با این وجود، انتقال خون کماکان ممکن است موجد پاره ای از عوارض و شرایط خطرزا باشد. بسیاری از این عوارض خطرزا مرتبط با حضور گلبول های سفید آلوژن در محصولات خونی تزریق شده می باشند. هر چند در خلال سال ها توجه چندانی به حضور لکوسیت ها در فرآورده های خونی معطوف نشده بود ولیکن امروزه دسترسی به تکنیک های مناسب حذف و کاهش گلبول های سفید در فرآوردهای خونی، همراه با بهبود در اثربخشی و همچنین کاهش چشمگیر برخی از عوارض شایع انتقال خون گردیده است. این پیشرفت ها شامل کاهش در فراوانی و شدت واکنش های تب زای انتقال خون، کاهش چشمگیر در خطر انتقال عفونت سیتومگالوویروس و احتمال ابتلا به برخی از بیمای های دیگر منتقله از لکوسیت های دهنده همچون بیماری کروتسفلد جاکوب، کاهش در شیوع مقاومت پلاکتی آلوایمیون، احتمال کاهش و همچنین کمتر شدن خطر مرگ و میر و یا اختلالات در عملکرد ارگان ها در گیرندگان، به ویژه در بیماران کاندید جراحی قلب است. در این راستا، مقاله مروری حاضر ضمن بررسی اجمالی عوارض انتقال خون و فرآورده های خونی که منتسب به حضور گلبول های سفید در این فرآورده ها می باشند، تاثیر فرآیند کاهش لکوسیتی در کم نمودن عوارض خطرزای یادشده را مورد بحث قرار می دهد.انتقال خون یک مداخله پزشکی حاد است که معمولا روش درمانی سریع و کوتاه مدتی در مواجهه با شرایط مخاطره آمیز جان بیماران و یا تثبیت شرایط خطرناک سلامتی محسوب می گردد. در دهه های اخیر توسعه فناوری در علم انتقال خون روندی دایمی و رو به رشد داشته است تا بتواند به صورت اولیه موجبات افزایش ضریب امنیت انتقال خون و فرآورده های خونی آلوژن به گیرندگان را فراهم نماید. با این وجود، انتقال خون کماکان ممکن است موجد پاره ای از عوارض و شرایط خطرزا باشد. بسیاری از این عوارض خطرزا مرتبط با حضور گلبول های سفید آلوژن در محصولات خونی تزریق شده می باشند. هر چند در خلال سال ها توجه چندانی به حضور لکوسیت ها در فرآورده های خونی معطوف نشده بود ولیکن امروزه دسترسی به تکنیک های مناسب حذف و کاهش گلبول های سفید در فرآوردهای خونی، همراه با بهبود در اثربخشی و همچنین کاهش چشمگیر برخی از عوارض شایع انتقال خون گردیده است. این پیشرفت ها شامل کاهش در فراوانی و شدت واکنش های تب زای انتقال خون، کاهش چشمگیر در خطر انتقال عفونت سیتومگالوویروس و احتمال ابتلا به برخی از بیمای های دیگر منتقله از لکوسیت های دهنده همچون بیماری کروتسفلد جاکوب، کاهش در شیوع مقاومت پلاکتی آلوایمیون، احتمال کاهش و همچنین کمتر شدن خطر مرگ و میر و یا اختلالات در عملکرد ارگان ها در گیرندگان، به ویژه در بیماران کاندید جراحی قلب است. در این راستا، مقاله مروری حاضر ضمن بررسی اجمالی عوارض انتقال خون و فرآورده های خونی که منتسب به حضور گلبول های سفید در این فرآورده ها می باشند، تاثیر فرآیند کاهش لکوسیتی در کم نمودن عوارض خطرزای یادشده را مورد بحث قرار می دهد.
    کلیدواژگان: انتقال خون، عوارض جانبی، فرآورده های خونی، لکوسیت ها
  • میترا غلامی، شهرام نظری*، احمد رضا یاری، سیدمحسن محسنی، سودابه علیزاده متبوع صفحات 85-95
    زمینه و هدف
    گندزدایی آب به روش الکترولیز در سال های اخیر رو به گسترش است. هدف از انجام این پژوهش بررسی حذف باکتری های اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس به روش الکترولیز با الکترود آلومینیم- آهن به حالت تک قطبی موازی از آب آشامیدنی بود.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت تجربی در خرداد ماه 1395 در آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گردید. نمونه های آب آلوده با افزودن 103، 104 و 105 عدد باکتری اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس در میلی لیتر آب آشامیدنی تهیه گردید. متغیرهای مستقل فرآیند شامل سویه های باکتریایی اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس با غلظت های مختلف باکتریایی 103، 104 و 105 عدد در میلی لیتر (pH اولیه (7، 8 و 9)، زمان واکنش (5، 10، 15، 20 و 25 دقیقه)، فاصله بین الکترودها (1، 2 و cm 3) و چگالی جریان (0/83، 1/67 و mA/cm2 3/3) جهت تعیین شرایط بهینه بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که در شرایط بهینه با افزایش pH از هفت به 9 راندمان حذف سویه های باکتریایی اشرشیاکلی به طور معناداری از 98 به 73% و استافیلوکوکوس اورئوس از 99/1 به 76% کاهش پیدا می کند. در غلظت اولیهCFU/ml 104 شرایط بهینه برای pH، چگالی جریان، زمان واکنش و فاصله بین الکترودها به ترتیب برابر 7، mA/cm2 1/67، 20 دقیقه و cm 2 به دست آمد. افزایش چگالی جریان و زمان واکنش باعث کاهش معناداری در هر دو سویه باکتری ها شد. میزان انرژی برق مصرفی در شرایط بهینه 3KWh/m 0/5128 محاسبه شد. آزمون آماری صورت گرفته نشان از معناداری (0/01P<) رابطه غلظت های اولیه سویه های باکتریایی و راندمان فرایند می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج راندمان حذف سویه های باکتریایی اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس بیشتر از 98% به دست آمد.
    کلیدواژگان: الکترولیز، اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، آب آشامیدنی، گندزدایی
  • شهرام سیفی*، علی زاهدیان، فرشاد حسن زاده کیابی صفحات 96-102
    زمینه و هدف
    از آن جا که بیشتر داروهای ضد درد از جمله مخدرها و ضد التهاب های غیر استروییدی دارای عوارض جانبی مختلفی هستند استفاده از داروی با عوارض کمتر ارزشمند است. هدف این مطالعه بررسی اثر ان استیل سیستیین در درمان درد پس از جراحی کوله سیستکتومی به روش لاپاروسکوپی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی که از شهریور تا اسفند 1394 در دو بیمارستان های آموزشی شهرستان بابل انجام گرفت، 38 بیمار کاندید عمل جراحی لاپاروسکوپی کوله سیستکتومی با سن 50-20 سال، با کلاس I انجمن بیهوشی امریکا انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. شب پیش از عمل به گروه مداخله mg 1200 ان استیل سیستیین خوراکی داده شد و در صبح پیش از عمل نیز mg 600 ان استیل سیستیین وریدی تجویز شد. به گروه شاهد دو قرص ویتامین C جوشان (دارونما) شب پیش از عمل داده شد و صبح روز عمل ml 3 آب مقطر به عنوان پلاسبو تزریق شد. نمره درد، میزان مصرف پتیدین و تغییرات همودینامیک، 24 ساعت پس از عمل در دوگروه ثبت و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    میانگین کلی سن بیماران در دو گروه تفاوت معناداری نداشت (0/23P=). میانگین نمره درد در گروه پلاسبو برابر با 2/1±3/5 و گروه ان استیل سیستیین برابر با 0/58±2/7 بود که این تفاوت از لحاظ آماری معنادار نبود (0/06P=). میانگین میزان پتدین در طی 24 ساعت در گروه پلاسبو، mg 52 و گروه ان استیل سیستیین، mg 29 بود که تفاوت معناداری بین دوگروه وجود داشته است (0/01P=).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد، که اگرچه مصرف ان استیل سیستیین خوراکی در مقایسه با مصرف ویتامین C خوراکی پیش از عمل سبب کاهش معنادار شدت درد پس از لاپاروسکوپی کوله سیستکتومی نشده است، اما میزان مصرف پتیدین پس از عمل را به صورت معناداری کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی، ان استیل سیستیین، ضد التهاب های غیراستروییدی، کوله سیستکتومی، لاپاروسکوپیک
  • ایوب امیرنیا، پریناز محنتی، نصرالله جباری* صفحات 103-112
    زمینه و هدف
    در ناحیه شکم و لگن به دلیل بودن ارگان های حساس به پرتو و افزایش تعداد درخواست های آزمون های سی تی اسکن، نگرانی ها نسبت به افزایش دوز بیماران به شدت افزیش یافته است. از این رو هدف از این مطالعه تعیین دوز جذبی ارگان های حساس به پرتو و دوز موثر بیماران در سی تی اسکن شکم و لگن با استفاده از نرم افزار ImPACT CT Patient Dosimetry بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-مقطعی، از آبان تا اسفند سال 1394 در بیمارستان امام رضا (ع) ارومیه انجام شد. داده های دموگرافی و دوزیمتری 100 بیمار اسکن شده با سی تی اسکن 6 اسلایسی، از طریق فرم های جمع آوری داده ها، گردآوری شدند. برای تعیین دوز جذبی ارگان های حساس به پرتو و در نهایت دوز موثر بیماران، نرم افزار محاسباتیImPACT CT Patients Dosimetry Calculator (version 1.0.4، Imaging Performance Assessment on Computed Tomography، www.impactscan.org) مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین و انحراف معیار دوز بیماران در اسکن سی تی شکم و لگن برابر با 0/164±4/927 میلی سیورت (milliSievert، mSv) بود. مثانه در هر دو جنس بالاترین میانگین دوز ارگان را داشت که میانگین و انحراف معیار آن در مردان 17/15±64/71 میلی گری و در زنان 18/48±77/56 میلی گری بود (0/001P<).
    نتیجه گیری
    مقادیر دوز موثر این آزمون در محدوده مقادیر گزارش شده از مطالعات پیشین و توصیه های International Commission on Radiological Protection (ICRP) است. با این حال، دوز پرتوی در اسکن سی تی، هنوز بیشترین سهم را در تصویربرداری پزشکی دارد. بر اساس اصل As low as reasonably achievable (ALARA) توصیه می شود که پارامترهای اسکن، به ویژه میلی آمپر ثانیه (mAs)، طوری انتخاب شوند که دوز بیمار حداقل و کیفیت تصویر حداکثر باشد. همچنین از سایر روش های تصویربرداری به عنوان جایگزین سی تی استفاده شود.
    کلیدواژگان: مطالعات مقطعی، توموگرافی کامپیوتری، دوز پرتوی
  • وحید کرمی، منصور ذبیح زاده*، نسیم شمس، مهرداد غلامی صفحات 113-119
    زمینه و هدف
    اثر پاشنه آند به کاهش شدت پرتو در سمت آند تیوب دستگاه پرتو ایکس اشاره دارد. از این اختلاف شدت می توان برای کاهش دوز دریافتی بیماران در برخی آزمون های رادیولوژیکی بهره مند شد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر پاشنه آند بر دوز دریافتی بیضه ها در رادیوگرافی لگن بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در شش ماهه دوم سال 1394 در بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اهواز انجام شد. برای اندازه گیری پروفایل تغییرات شدت اشعه، 13 دسته دوتایی تراشه ترمولومینسانس (TLD) چیده شده در امتداد محور مرکزی کاتد-آند بر روی تخت پرتودهی شدند. در رادیوگرافی لگن، برای 40 بیمار آند به سمت پا و برای 39 بیمار به آند به سمت سر پوزیشن دهی شد. برای اندازه گیری دوز ورودی پوست (ESD) و دوز دریافتی بیضه ها به ترتیب هشت تراشه در وسط میدان تابش و پنج تراشه بر روی بیضه ها قرار داده شد.
    یافته ها
    بر اساس پروفایل تغییرات شدت پرتو، شدت آن از سمت کاتد به آند کاهش یافت. اختلاف شدت دوز در امتداد محور مرکزی کاتد-آند در حدود 35% محاسبه شد. دوز دریافتی بیضه ها در بیمارانی که آند تیوب پرتو ایکس به سمت پا قرار داشت در مقایسه با بیمارانی که آند به سمت سر قرار داشت به میزان 26/74% کمتر بود (0/05P<). تفاوت آماری معناداری بین مقادیر دوز ورودی پوست (ESD) لگن برای این دو گروه از بیماران مشاهده نشد (0/788P=).
    نتیجه گیری
    در رادیوگرافی لگن، قرارگیری بیضه ها به سمت آند تیوب پرتو ایکس، می تواند دوز دریافتی آن ها را به طور قابل توجهی کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آند، مطالعات مقطعی، پاشنه، رادیوگرافی تشخیصی لگن، حفاظت پرتویی، بیضه ها
  • محمدرضا عفت پرور، نیما جمشیدی*، علیرضا اصغری اردبیلی صفحات 120-125
    زمینه و هدف
    فیکساتورهای هیبریدی قابلیت حرکت در صفحات آناتومیکی به صورت یک جا را داشته و زمان اصلاح دفورمیتی های پیچیده را کاهش می دهند. هدف از انجام این مطالعه بررسی چگونگی عملکرد فیکساتور هیبریدی و تاثیر آن بر روی کاهش زمان درمان است.
    روش بررسی
    استخوان فمور در این مطالعه پژوهشی دارای دفورمیتی در سه صفحه ساژیتال، فرونتال و ترانسورس بود. پس از نصب فیکساتور Ortho-SUV Frame (OSF) در بیمارستان طالقانی عملیات نرم افزاری در بهمن ماه سال 1394 در دانشگاه اصفهان مورد انجام قرار گرفت.
    یافته ها
    با توجه به نوع بدشکلی اصلاح باید در سه جهت اعمال شود. از لحاظ اندازه گذاری در رابطه با این استخوان، mm 33 جابه جایی در صفحه فرونتال، mm 12 جابه جایی عمودی و mm 48 جابه جایی در صفحه ساژیتال وجود دارد. اگر تمامی این بدشکلی ها با اکسترنال فیکساتور الیزاروف اصلاح شود نیاز به اعمال تغییرات یک میلی متر در هر روز می باشد. از این رو برای این اصلاح این بیمار نیاز به 93 روز اعمال تغییرات و سه مرحله تغییر شکل اتصالات حلقه ها می باشد این در حالی است که با استفاده از اکسترنال فیکساتور هیبریدی این جابه جایی ها در نیمی از این زمان قابل انجام بوده و تمامی تغییرات در سیستم نصب شده ی اولیه قابل انجام است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه کاهش زمان درمان یکی از اصلی ترین اهداف می باشد، سیستم های اکسترنال فیکساتور هیبریدی می توانند گزینه های مناسبی در زمان وجود بدشکلی های پیچیده بوده و جایگزین بسیاری از فیکساتورهای معمولی شوند. افزون بر این استفاده از نرم افزارهای به روز شده باعث افزایش دقت جابه جایی ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: دفورمیتی، اکسترنال فیکساتور، فمور، دفورمیتی پا
  • مریم اسمعیلی، ناهید طحان *، سید مجتبی میری، علی منتظری، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 126-134
    زمینه و هدف
    کمردرد یکی از مهمترین علل ایجاد ناتوانی در جهان است. هر چند که تنها 5-2% کمردردها به دلیل فتق دیسک مهره ای می باشد، اما جراحی فتق دیسک از شایعترین جراحی ها می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط برخی از متغیرهای زیستی-روانی اجتماعی با پیش آگهی کوتاه مدت عمل جراحی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی آینده نگر که به صورت توصیفی- تحلیلی انجام شد. 100 بیمار (محدوده سنی 73-18 سال) با جراحی فتق دیسک در یک سطح از مهره کمر که برای اولین بار عمل جراحی می کردند، وارد مطالعه شدند. بیمارانی که دارای شرایط ورود به مطالعه بودند و تمایل به شرکت در طرح داشتند طی آبان 1394 تا فروردین 1395 از بخش های جراحی اعصاب بیمارستان های لقمان و امام خمینی (ره) تهران انتخاب شدند. پرسشنامه کیفیت زندگی Item Short Form Survey-36 پیش، یک و دو ماه پس از جراحی توسط بیماران تکمیل شد.
    یافته ها
    بعد فیزیکی پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 بیماران پیش از جراحی 24/6 و بعد روانی 39/6 بود که در مقایسه با میزان استاندارد کمتر بود (0/001P<) هشت هفته پس از جراحی، تمامی ابعاد کیفیت زندگی بیماران افزایش معنادار داشت. سن بر بعد روانی کیفیت زندگی تاثیر معناداری نداشت اما در بعد فیزیکی در سنین کمتر از 30 سال معنادار بود. بعد روانی کیفیت زندگی مردان به طور معناداری بیشتر از زنان بود. کیفیت زندگی روانی در سیگاری ها کمتر از غیرسیگاری ها می باشد.
    نتیجه گیری
    جراحی فتق دیسک در بهبود بعد فیزیکی و روانی کیفیت زندگی تاثیر به سزایی دارد. عواملی مانند سن، جنسیت، مصرف سیگار و عوامل روانی می توانند بر روی نتیجه درمان اثرگذار باشند.
    کلیدواژگان: جراحی فتق دیسک کمری، فتق دیسک، کیفیت زندگی
  • بهاره عباسی، نفیسه انصاری نژاد، فرشید فرداد، طیب رمیم * صفحات 135-140
    زمینه و هدف
    میکرونوکلئی به عنوان یکی از شاخص های آسیب کروموزومی در رادیوتراپی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات میکرونوکلئی لنفوسیت های خون محیطی در بیماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارش پیش و پس از کمورادیوتراپی انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع مقطعی بود که در مبتلایان به سرطان دستگاه گوارش مراجعه کننده به بخش انکولوژی ‏بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) تهران از دی ماه تا اسفند ماه 1394 انجام شد.‏ از تمامی بیماران نمونه خون ‏محیطی به میزان ml 3 جهت ارزیابی های سیتوژنتیکی طی دو مرحله پیش و چهار هفته پس از شروع درمان گرفته شد. در مراحل نمونه گیری، فراوانی بروز میکرونوکلئی به ازای 1000 سلول لنفوسیتی دو هسته ای مورد بررسی قرار گرفت.‏
    یافته ها
    61 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند که در نهایت 11 بیمار از مطالعه خارج شدند. 50 بیمار (34 مرد، 16 زن) با میانگین سنی 13/34±59/74 سال بررسی شدند. ‏24 نفر (%48) در گروه سنی کمتر از 60 سال و 26 نفر (%52) در گروه سنی 60 سال و بالاتر قرار داشتند. 37 نفر (%74) سرطان معده و 13 نفر (%26) سرطان مری داشتند. اختلاف آماری معناداری در میانگین میکرونوکلئی پیش و پس از درمان وجود داشت (44/88 در مقابل 364/40 در 1000 سلول) (0/005=P). اختلاف آماری معناداری میان میانگین تعداد میکرونوکلئی پیش و پس از درمان بر حسب نوع سرطان، جنسیت و ‏گروه های سنی وجود نداشت.‏
    نتیجه گیری
    در بیماران دارای سرطان دستگاه گوارش که ‏تحت رژیم های کمورادیوتراپی قرار گرفته بودند، تعداد میکرونوکلئی های خون محیطی به میزان معناداری افزایش یافت. ‏البته به نظر می رسد که این افزایش با سن، جنس و نوع سرطان ارتباطی نداشت.
    کلیدواژگان: سرطان دستگاه گوارش، میکرونوکلئی، کموتراپی، رادیوتراپی
  • حسن بسکابادی، مریم ذاکری حمیدی *، فاطمه باقری صفحات 141-151
    زمینه و هدف
    هیپربیلی روبینمی شایعترین علت بستری مجدد نوزادان می باشد. شناخت عوامل خطر ماژور و مینور زردی در نوزادان به شناسایی سریع تر نوزادان در معرض خطر زردی و پیشگیری از آن کمک می کند. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی ریسک فاکتورهای ماژور و مینور زردی در نوزادان مبتلا به زردی بستری شده در بیمارستان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی از اردیبهشت 1388 تا خرداد 1394 بر روی 2207 نوزاد ترم سه تا 15 روزه مبتلا به زردی با بیلی روبین بالای mg/dl 15 در بیمارستان قائم (عج) مشهد انجام شد. پس از تایید زردی نوزادان بر اساس تشخیص پزشک متخصص اطفال و نتایج آزمایشگاهی، پرسشنامه پژوهشگر ساخته حاوی داده های مادر و مشخصات نوزاد تکمیل شد.
    یافته ها
    61% نوزادان عامل خطر ماژور و 79/5% عامل خطر مینور برای زردی داشتند. عوامل خطر ماژور زردی به ترتیب کاهش وزن قابل توجه (5/27%)، زردی قابل رویت در 24 ساعت اول (16/3%)، سابقه درمان خواهر یا برادر زرد با فتوتراپی و تعویض خون (14/8%)، سن حاملگی 35 تا 36 هفته (9/9%)، ناسازگاری ABO (9/2%)، ناسازگاری RH (3/3%)، کمبود G6PD (3/33%) و عوامل خطر مینور، سن بالای 25 سال (51/4%)، جنس پسر (79/4%)، سابقه زردی در خواهر یا برادر (22/3%)، نوزاد مادر دیابتی (1/5%) بود. نیاز به تعویض خون و بروز عوارض در موارد وجود ریسک فاکتور ماژور آشکارا بیشتر از گروه دیگر بود.
    نتیجه گیری
    کاهش وزن قابل توجه، زردی قابل رویت در 24 ساعت اول، سابقه درمان خواهر یا برادر زرد با فتوتراپی و تعویض خون، سن حاملگی 35 تا 36 هفته، ناسازگاری ABO، ناسازگاری RH و کمبود G6PD از عمده ترین عوامل خطر بروز زردی در نوزادان بود.
    کلیدواژگان: مطالعات مقطعی، نوزادان، زردی، عوامل خطر، بیلی روبین
  • امیرحسین پاکروان، آتنا شیوا * صفحات 152-157
    زمینه و هدف
    استئوبلاستوم از جمله نادرترین تومورهای اولیه استخوان با پتانسیل تهاجم موضعی و عود می باشد. اگرچه این بیماری بیشتر در مهره ها یا استخوان های بلند کوچک مشاهده می شود، ولی به ندرت ضایعاتی در استخوان های فک و با تمایل بالا به درگیری فک پایین ایجاد می شود. تشخیص درست استئوبلاستوما بسیار مهم است، زیرا در مواردی که ضایعه پرسلول باشد منجر به تشخیص اشتباه با استئوسارکوم می شود.
    معرفی بیمار: بیمار دختری هفت ساله بود که با ضایعه در خلف ماگزیلا سمت راست همراه با تورم به جراح فک و صورت در دانشکده دندانپزشکی ساری در بهمن ماه 95 مراجعه نمود. بررسی هیستوپاتولوژیک ضایعه تومورال پس از جراحی، ضایعه شامل یک استرومای بافت همبندی همراه با عروق فراوان می باشد که در آن نسوج استئوییدی و استخوانی اولیه Woven به طور فعال دیده می شوند. در بررسی ریزبینی نمونه ارسالی استخوان متراکم با نمای طبیعی به همراه استئوبلاست های برجسته و بارز و در اطراف بافت، استئوبلاستوما بود.
    نتیجه گیری
    استئوبلاستومای فک تومور نادری است و تظاهرات بالینی و رادیوگرافیک غیراختصاصی آن باعث مشکلات تشخیصی می گردد.
    کلیدواژگان: گزارش مورد، استئوبلاستوما، نئوپلاسم، توموراستخوانی، فک بالا
|
  • Ehteramolsadat Hosseini, Amin Shahbaz Ghasabeh, Mehran Ghasemzadeh* Pages 77-84
    Blood transfusion is commonly implemented to manage life and health-threatening conditions on a rapid and short-term basis. Over the years, ongoing technical advances have dramatically improved transfusion medicine to provide more safety and effectiveness. However, transfusion is still complicated with different adverse events that mainly induced by the presence of allogeneic leukocytes in the blood products. Several lines of evidence have shown that leukocytes in blood components are involved in the induction of febrile nonhemolytic transfusion reactions (FNHTRs), HLA alloimmunization and platelet refractoriness as well as the increased risk of the infectious diseases transmitted by leukotropic viruses including cytomegalovirus (CMV), human T-lymphotropic virus (HTLV)-I/II and Epstein-Barr virus (EBV). During current decades, introducing various leuko-reduction techniques have shown to be associated with less transfusion related adverse events and improved clinical outcomes. The lower incidence and severity of febrile transfusion reactions; reduced risk of transfusion related transmission of CMV or other leukocyte-associated infections, lowered incidence of alloimmune platelet refractoriness in addition to reducing risk of mortality and morbidity in patients are considered as clinical benefits of leuko-reduced products. Currently, by the use of 3rd and 4th generation of filters, the highest levels of leukoreduction in blood components have been achieved. Filtration techniques have also the advantages of being performed shortly after preparation of components (pre-storage) or post-storage even at the patient’s bedside. However, it seems that pre-storage depletion of leukocytes provides better protection than post-storage techniques due to the elimination of leukocyte-derived cytokines effects which are increasingly released during storage. Particularly in platelet products, the earlier depletion of leukocyte also favors less platelet-induced leukocyte activation which may be triggered by the interaction between either activated platelets or their released chemokines and residual leukocytes during storage. Despite the benefits attributed to leukoreduction of blood components, the global use of leukoreduced products is commonly hampered by its high cost especially in developing countries in which leukoreduction of blood components is usually limited to some patients with special conditions. In this review, after briefly introducing of some transfusion adverse events that are attributed to allogeneic leukocytes existed in blood products, the effects of leukoreduction process in the attenuation of these events will be discussed.
    Keywords: adverse effects, blood components, blood Transfusion, leukocytes
  • Mitra Gholami, Shahram Nazari *, Ahmad Reza Yari, Seyed Mohsen Mohseni, Soudabeh Alizadeh Matboo Pages 85-95
    Background
    Electrolysis is an electrochemical method for the treatment of water. recently water disinfection by electrochemical methods has been increasingly carried out. The aim of this applied research was to investigate the removal of Escherichia coli (E. coli) and Staphylococcus aureus (S. aureus) bacteria from drinking water by using electrolysis method with Al-Fe electrodes parallel with the monopole mode.
    Methods
    An experimental study was conducted in the laboratory of microbiology, Iran University of Medical Science in May 2017. In this study, the contaminated water samples were prepared through adding 103, 104 and 105 E. coli and S. aureus bacteria per 1 milliliters (mL) of drinking water. Independent variables Included: different concentrations of E.coli and S. aureus bacteria (103, 104 and 105 CFU/ml), reaction time (5, 10, 15, 20 and 25 min), initial pH (7, 8 and 9), electrode gap (1, 2 and 3 cm), current density (0.83, 1.67 and 3.3 mA/cm2) to determine the optimum conditions were investigated. One-way ANOVA was used to analyze the results.
    Results
    The results show that in the optimum conditions with increasing the pH from 7 to 9 removal efficiency of bacterial strains of E. coli and S. aureus were decreased significantly from 98 to 73% and 99.1 to 76%, respectively. In initial concentration of 104 CFU/ml, optimum conditions were obtained for current density, reaction time and electrodes gap, 1.67 mA/cm2, 20 min and 2 cm, respectively. With increasing current density and reaction time in both strains of bacteria, were decreased significantly. The electrodes gap do not have much impact on the efficiency of the process. The amount of electrical energy consumed in optimal conditions was calculated 0.5128 kilowatt-hour (kWh/h). Statistical analysis shows that exist significant relationship (P
    Conclusion
    According to the results, E. coli and S. aureus, removal efficiency were obtained more than 98%, therefore electrolysis process can be used in the removal of pathogenic bacteria from drinking water.
    Keywords: disinfection, drinking water, electrolysis, escherichia coli, staphylococcus aureus
  • Shahram Seyfi *, Ali Zahedian, Farshad Hasanzadeh Kiabi Pages 96-102
    Background
    Postoperative pain is one of the most common complications following laparoscopic cholecystectomy. Because the majority of the analgesic drugs including opioids and nonsteroidal anti-inflammatory drugs have many side effects, using drugs with lesser side effects is beneficial. The aim of this study was to evaluate the effect of N-acetylcysteine on the pain after laparoscopic cholecystectomy.
    Methods
    In a randomized clinical trial, in two university-affiliated teaching hospitals in Babol City (Shahid Beheshti and Shahid Yahyanezhad Hospitals), Iran, from August 2015 to March 2015, a total number of 38 patients with age of 20-50 years, who were candidates for laparoscopic cholecystectomy with American Society of Anesthesiologists Class-I were chosen and randomly assigned into two groups. The night before operation, 1200 mg oral N-acetylcysteine is given to intervention group. Also, they received 600 mg IV N-acetylcysteine in the morning before operation. In the control group, two vitamin C effervescent tablets as placebo were given at night before operation and 3 ml sterile water as placebo was injected in the morning of operation. Amount of pethidine consumption and the changes in hemodynamic in two groups was recorded and analyzed at 24 hours after operation.
    Results
    The average of patients age was not significant different between two groups (P=0.23). Average of pain score in placebo group was 3.5 and in N-acetylcysteine group was 2.7 that it was not significant difference between two groups (P=0.06). Average of pethidine consumption in placebo group was 52 mg and in N-acetylcysteine group was 29 mg in 24 hours, that the difference was statistically significant between two groups (P=0.01)
    Conclusion
    As the results of the study, it can be concluded that the anti-inflammatory effects N- acetylcysteine can inhibit the function of lipoproteins and prostaglandins, reduced glutathione peroxidase and dismutase has been restored and can be used to treat pain or analgesic dose reduction. In this study the N-acetylcysteine has reduced pain after laparoscopy and analgesic dose of mepridine.
    Keywords: cholecystectomy, laparoscopy, N-acetylcysteine, Non-steroidal anti-inflammatory agents, randomized controlled trial
  • Ayoub Amirnia, Parinaz Mehnati, Nasrollah Jabbari * Pages 103-112
    Background
    Due to the presence of radiosensitive organs in the abdominopelvic region and increasing the number of requests for CT scan examinations, concerns about increasing radiation doses in patients has been greatly elevated. Therefore, the goal of this study was to determine the absorbed dose of radiosensitive organs and the effective dose in patients underwent abdominopelvic CT scan using ImPACT CT patient dosimetry Calculator (version 1.0.4, Imaging Performance Assessment on Computed Tomography, www.impactscan.org).
    Methods
    This prospective cross-sectional study was conducted in Imam Reza Hospital from November to February 2015 February 2015 in the Imam Reza Hospital, in Urmia, Iran. The demographic and dosimetric information of 100 patients who underwent abdominopelvic CT scan in a 6-slice CT scanner were obtained through the data collection forms. The demographic data of the patients included age, weight, gender, and BMI. The dosimetric parameters included pitch value, CT dose volume index (CTDIvol), dose-length product (DLP), tube voltage, tube current, exposure time, collimation size, scan length, and scan time. To determine the absorbed dose of radiosensitive organs and also the effective dose in patients, ImPACT CT patient dosimetry calculator was used.
    Results
    The results of this study demonstrated that the mean and standard deviation (SD) of patient's effective dose in abdominopelvic CT scan was 4.927±0.164 mSv. The bladder in both genders had the greatest mean organ dose, which was 64.71±17.15 mGy for men and 77.56±18.48 mGy for women (P
    Conclusion
    The effective dose values of this examination are in the same range as previous studies, as well as International Commission on Radiological Protection (ICRP) recommendations. However, the radiation dose from CT scan has the largest contribution to the medical imaging. According to the ALARA principle, it is recommended that the scan parameters, especially mAs, should be chosen so that the patient dose is minimum, and the image quality is maximum. Furthermore, other imaging modalities are used as an alternative to the CT scan.
    Keywords: cross-sectional studies, radiation dosage, X-ray computed tomography
  • Vahid Karami, Mansour Zabihzadeh *, Nasim Shams, Mehrdad Gholami Pages 113-119
    Background
    Anode heel effect refers to reduction of radiation intensity in the anode side of X-ray tube. This variation in radiation intensity across the anode-cathode of X-ray tube can be benefited for decrease radiation exposure in some radiological examinations. The aim of this study was to evaluate the effect of anode heel orientation on the radiation dose received by the testes in male patients undergoing pelvic radiography.
    Methods
    This is a cross-sectional study, conducted at one of the teaching hospitals of Ahvaz, Jundishapur University of Medical Science Ahvaz, Iran, from September 2015 to March 2016. In order to measure the profile of radiation intensity variation, 13 paired sets of high radiosensitive cylindrical lithium fluoride thermo-luminescent dosimeters (TLD) aligned on the cathode-anode central axis upon the table and then irradiated using routine exposure parameters. The anode of X-ray tube was positioned toward the feet for 40 patients and toward the head for 39 patients undergoing pelvic radiography. For measure the entrance skin dose (ESD), 8 TLD chips were located on the central point of the radiation field and 5 TLDs were located on the testes position to measure the dose received.
    Results
    Radiation intensity profile showed that radiation intensity decrease from the cathode to the anode side. Discrepancy of radiation intensity on central axis of cathode-anode was calculated about 35%. The radiation dose received by the testes was 26.74% lower for patients the anode directed toward the feet, compared to the patients in which the anode directed toward the head (FTC: 1.260±0.296 mGy, FTA: 0.923±0.167 mGy, P
    Conclusion
    In pelvic radiography, positioning of testes directed to the anode of X-ray tube can decrease the receive dose.
    Keywords: anode, cross-sectional studies, heel, pelvis, radiation protection, radiography, testis
  • Mohammadreza Effatparvar, Nima Jamshidi *, Alireza Asghari Ardabili Pages 120-125
    Background
    Application of Hybrid 6 degrees of freedom fixation could lead to space motion in each 3 anatomic plates together and decrease the time of complex deformities correction. This study is an investigation on the function of hybrid external fixation and the influence of it on decreasing the treatment time. About this case utilize of Ortho-SUV Frame (OSF) system is explained for the first time in Iran and report of its novel. These robotic systems are divided into two groups: active and passive, about active system all movements are done by actuators in joints and links. And in passive, the system needs an operator or patient to actuates Sturats by hand.
    Methods
    The femur bone has been investigated was non::union:: with deformity in sagittal, frontal and transversal planes. Ilizarov external fixation was applicate firstly, with this condition that the OSF systems jacks were replaced instead of simple rods in side of fracture. Software work was done on February of 2016 in Ayatollah Taleghani Hospital, Tehran, Iran. Fractures were happened in a car accident and some other operating were perforemed for this patient without any result.
    Results
    The correction of studied deformity needs 3 planar moving. Acting this movement by Ilizarov requirements 33 mm displacement in frontal plane, 12 mm horizontal distraction and 48 mm displacement in sagittal plane. Due to the rate of correction in Ilizarov which is 1 mm per day, this bone needs 93 days for general correction and three times changing in shape of rings connections. While, by using the hybrid external fixation, all displacements were corrected in 46 days and first connection had supported all planes.
    Conclusion
    According to that the decreasing of treatment time is one of the main goal, the hybrid external fixation systems could be an appointment choice in complex deformities and replaced with some common fixation. In addition to, using of updated software increases the accuracy of displacement.
    Keywords: deformity, external fixators, femur, foot deformities
  • Maryam Esmaili, Nahid Tahan*, Seyed Mojtaba Miri, Ali Montazeri, Alireza Akbarzade Bagheban Pages 126-134
    Background
    Low back pain is one of the most important causes of disability among people around the world. Although only 2-5% of low back pain disorders resulting from herniation of lumbar intervertebral discs but surgery for lumbar disc herniation is a common procedure. The aim of this study was to determine the relation between some bio-psycho-social variables and treatment outcomes in patients who undergo first time single-level lumbar discectomy.
    Methods
    This is a prospective observational analytic study comprised 100 patients (age range 18-73 years) underwent single-level lumbar disc surgery. The patients who met our inclusion criteria and were willing to participate in the study were recruited from the neurosurgery ward of Logman and Imam Khomaini hospitals in Tehran, Iran, between October 2015 and March 2016. The patient completed SF-36 quality of life Questionnaires before, one and two months after surgery.
    Results
    In comparison to standard values, before the surgery patients had significantly lower baseline SF-36 (36-Item Short Form Survey) Questionnaire value in all 8 domains. The role limitations due to physical health had greatest impact on quality of life. At the eight weeks’ follow-up SF-36 scores showed significant improvement in both physical and mental scales. Age had no significant impact on mental scales of weeks’ Questionnaire but in age less than 30 years there was a positive relation between the patient’s age at surgery and physical aspects of quality of life. Although there was no significant difference in physical aspects of SF-36 Questionnaire between males and females but males had a significantly higher mean mental health score than females after surgery. Smokers had lower value of mental scales of SF-36 Questionnaire than in nonsmokers.
    Conclusion
    The result of this study showed that surgery for lumbar disc herniation had a great impact on both physical and mental scales of SF-36 Questionnaire two months after surgery. Factors such as age, sex, smoking and psychological factors can play the role of predictor for patient’s outcomes after lumbar disc surgery.
    Keywords: discectomy, disc herniation, lumbar vertebrae, quality of life
  • Bahareh Abbasi, Nafiseh Ansarinejad, Farshid Fardad, Tayeb Ramim* Pages 135-140
    Background
    The Micronuclei has been discussed as an indicator of chromosomal damage in radiotherapy. This study aimed to investigate the changes of micronuclei in peripheral blood lymphocytes of patients with of the gastrointestinal cancers pre- and post-chemo-radiation.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in patients with gastrointestinal cancers who referred to oncology ward of Rasool Akram Hospital in Tehran from January to March, 2016. After obtaining informed consent from all patients, 3 cc of peripheral blood samples was obtained for cytogenetic assessment in two stages, before treatment and 4 weeks after treatment. The frequency of micronuclei was examined per 1,000 lymphocytes with two nuclei.
    Results
    Sixty-one patients were evaluated and 11 patients were excluded at the end of study. Fifty patients (34 males, 16 females) with a 59.74±13.34 years old were evaluated. 24 (48%) and 26 patients (52%) were in the less than 60 years’ age group and more than one, respectively. 37 cases (74%) with gastric cancer and 13 cases (26%) with esophageal cancer enrolled in the study. The significant differences were meaningful pre- and post-treatment (44.88 vs. 364.4 /1000 cells) (P=0.005). Also, there were no significant differences of the mean number of micronuclei between pre- and post-treatment according the type of cancer, sex and age groups. Further analysis according by age, sex and cancer of the esophagus or stomach showed no statistically significant differences between the groups in micronuclei number. In other words, chemotherapy and radiation in patients, regardless of age, sex and type of gastrointestinal cancer is very significant impact on the micronuclei production in peripheral blood of patients.
    Conclusion
    The number of micronuclei in peripheral blood increased significantly in patients with gastrointestinal tract cancer (esophagus and stomach) under the chemo-radiation therapy. It seems that this increase was not correlated with age, sex and type of cancer (stomach or esophagus).
    Keywords: chemotherapy, esophageal neoplasms, micronuclei, radiotherapy, stomach neoplasms
  • Hassan Boskabadi, Maryam Zakerihamidi *, Fatemeh Bagheri Pages 141-151
    Background
    Hyperbilirubinemia is the most common cause for readmission in the early neonatal period 5 to 36 percent of healthy term infants who are discharged from hospital are again hospitalized due to severe to moderate hyperbilirubinemia. Detection of major and minor risk factors associated with neonatal jaundice helps to identify high-risk infants and prevent neonatal jaundice. This study was performed aiming to evaluate the major and minor risk factors associated with jaundice in infants hospitalized.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 2207 term infants (15 mg/dl) in neonatal clinic or emergency unit or neonatal intensive unit, of Mashhad Ghaem Hospital, Iran, from April 2010 to May 2016. The jaundice of infants was confirmed by the pediatrician and laboratory tests. Then the researcher-made questionnaire containing maternal information and neonatal characteristics was completed. Values were expressed as mean±SD. Student t-test and Mann-Whitney test were used as appropriate. P-value less than 0.05 was considered significant.
    Results
    Sixty one percent of neonates had major risk factors and 80% of neonates had minor risk factor for jaundice. For neonatal jaundice, the most common major risk factors were significant weight loss (27.5%), jaundice visible in the first 24 hours (16.3%), history of treatment with phototherapy and exchange transfusion in sibling (14.8%), Gestational age of 35 to 36 week (9.9%), ABO incompatibility (9.2%), RH incompatibility (3.3%) and G6PD deficiency (3.33%), and the most common minor risk factors were age over 25 years (51.4%), male (49.7%), history of hyperbilirubinemia in sibling (22.3%), diabetic mother's infants (1.5%).
    Conclusion
    The major risk factors for neonatal hyperbilirubinemia were significant weight loss, jaundice visible in the first 24 hours, history of treatment with phototherapy and exchange transfusion in sibling, gestational age of 35 to 36 week, ABO incompatibility, RH incompatibility and G6PD deficiency.
    Keywords: cross-sectional studies, bilirubin, hyperbilirubinemia, newborns, risk factors
  • Amir Hossein Pakravan, Atena Shiva * Pages 152-157
    Background
    Osteoblastoma is one of the rarest primary benign bone tumors which accounts for 1% of all bone neoplasms and 3.5% of benign bone tumors, with the potential for local invasion and recurrence. Osteoblastoma is not homogeneous. Differences in histological details have led to the division of these lesions into subtypes. The histologic features in most cases are distinctive, there are various changes that make the diagnosis challenging. Although involvement of this disease is more in the spines or small long bones, but it has been reported involvement of jaws in this disease. Correct diagnosis is very important because it may be misdiagnosed osteosarcoma with hypercellular cases.
    Case Presentation
    In this case report, it is described patient a 7-year-old girl with a lesion in the posterior maxilla and bone resorption in May 2016, Sari, Mazandaran province, Iran. Differential diagnosis of the radiological and clinical findings suggested an osteosarcoma. In terms of pathology, osteoblastoma was included a well-vascularized connective stroma tissue with plenty of veins which osteoid and primitive woven bone can be seen actively. In microscopy diagnosis, samples were shown cortical bone with a natural appearance, prominent osteoblasts and surrounding granulation tissue containing blood vessels that confirmed maxilla osteoblastoma. The lesion was examined by histopathology method for final recognition and the results revealed osteoblastoma.
    Conclusion
    Although jaw osteoblastoma is a rare tumor and presents with microscopic features that can mimic a variety of other types of malignant entities. It is important to avoid of other non-specific clinical and radiographic protests that led to the recognition problems. The importance of interdisciplinary cooperation between the surgeon, radiologist and pathologist must be pressured.
    Keywords: bone tumors, case reports, osteoblastoma, maxilla, neoplasms