واکاوی رابطه متغیرهای اقتصاد کلان با تضعیف ارزش پول ملی با استفاده از رهیافت رگرسیون چندکی در ایران با تاکید بر نرخ سود بانکی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
تضعیف ارزش پول ملی، یکی از موضوع های مهم اقتصاد ایران طی سال های اخیر است. از آنجا که یکی از وظایف مهم بانک های مرکزی در سراسر جهان ، حفظ ارزش پول ملی است، باید سیاست هایی اعمال شود تا از قدرت خرید پول ملی کاسته نشود. متغیرهای بسیاری همچون تولید ناخالص داخلی، درصد تورم، درصد اشتغال و... بر ارزش پول کشورها تاثیر می‎گذارند که با تعیین نوع ارتباط آنها، در کنار رشد و شکوفایی اقتصاد، می توان ارزش پول را افزایش داد. بر همین اساس، تحقیق حاضر با استفاده از داده های سری زمانی سال‎های 1352 تا 1397و به کارگیری رگرسیون چندکی، به بررسی تاثیر برخی متغیرهای اقتصاد کلان، نظیر نرخ سود بانکی، تورم و تولید ناخالص داخلی بر تضعیف ارزش پول در اقتصاد ایران پرداخته است. نتایج نشان داد که در دهک میانه، نرخ سود بانکی و نرخ تورم بر تضعیف ارزش پول ملی تاثیر مثبت و معنادار می‎گذارد و تولید ناخالص داخلی بر تضعیف ارزش پول ملی، به‎طور منفی و معنادار موثر است. از این رو، سیاست گذاران باید ضمن توجه به مهار تدریجی تورم، با کنترل نرخ سود واقعی در نظام بانکی، به افزایش تولید ملی در بلندمدت کمک کنند. بدیهی است که افزایش تولید، ارزش پول ملی را در طول زمان تقویت می‎کند و دولت ها از این رهگذر می توانند به آرمان اصلی اقتصاد، یعنی افزایش رفاه و رشد اقتصادی پایدار، امیدوار باشند.
زبان:
فارسی
صفحات:
129 تا 154
لینک کوتاه:
magiran.com/p2191192 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!