پیشگیری از جرم ارتداد در اسلام و نظام کیفری ایران

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

ارتداد یکی از مباحث فقه سیاسی اسلام است که خروج مسلمان از دین اسلام را موجب مجازات می داند. اما نظام کیفری ایران در این خصوص در تعیین مجازات و جرم انگاری آن سکوت کرده و لذا بر این اساس به بررسی این امر خواهیم پرداخت که اسلام و نظام کیفری ایران چه دیدگاهی نسبت به موضوع ارتداد و ماهیت جرم گونه آن دارد؟ و همچنین چه راهکارهایی برای پیشگیری از جرم ارتداد قابل بیان می باشد؟

روش تحقیق: 

این مقاله به روش تحلیلی- توصیفی نگارش یافته است

یافته

خروج فرد مسلمان از دین موجبات شکل گیری ارتداد را فراهم می کند و بلوغ، عقل، اختیار، علم به مضمون لفظ و قصد داشتن مدلول لفظی و انکار شرایط تحقق آن را فراهم می کند. همچنین در قانون برای آن مجازاتی تعیین نشده است. لیکن با توجه به برخی مواد چون اصل 167 قانون اساسی، ماده 8 (ق.ت.د.ع.ا)، ماده 26 قانون مطبوعات وماده 220 (ق.م.ا) ارتداد را از نظر قانونی جرم به حساب می آورند.

نتیجه گیری

در خصوص پیشگیری کیفری تعیین تکلیف مجازات ارتداد در قانون می تواند ضمن ایجاد زمینه های پیشگیری، به عدالت قضایی نیز منجر گردد. در زمینه پیشگیری وضعی مشارکت مردمی در شکل امر به معروف و نهی از منکر، تدبیرهای مختلف اجتماعی ، فرهنگی ،اقتصادی برای رفع دیدگاه منفی بر عملکرد نظام اسلامی و نظارت و کنترل بر اماکنی که زمینه های خروج از دین را با تشویق مردم و با عداوت نسبت به اسلام فراهم می کنند

زبان:
فارسی
صفحات:
263 تا 287
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2294009