بررسی اثر سفیده تخم مرغ نابارور بر تکثیر، مهاجرت و بیان ژن های مرتبط با بنیادینگی و تمایز سلول های سرطانی کولون رده SW480
بروز سرطان در دوران جنینی بسیار نادر است. با این حال، هنوز عواملی که مانع ایجاد و یا باعث کنترل روند تومورزایی در محیط جنینی شوند به درستی شناسایی نشده اند. از سوی دیگر، سلول های بنیادی تومور، با ویژگی هایی مشابه سلول های بنیادی جنینی، در پیشرفت و مقاومت به درمان سرطان دخالت دارند. هدف از این مطالعه بررسی اثر سفیده تخم مرغ نابارور، به عنوان یک محیط شبه جنینی، بر خصوصیات تکثیر، آپوپتوز، خودنوزایی، بنیادینگی و قدرت مهاجرت سلول های سرطانی کولون رده SW480 و زیرگروهی مقاوم به داروی 5-فلورواوراسیل (5FU) است.
سلول های SW480 و5FU-SW480 ، با غلظت 10% حجمی سفیده تخم مرغ نابارور تیمار شدند. میزان زنده مانی سلول ها با روش MTT، بررسی سیکل سلولی با فلوسایتومتری، خودنوزایی با روش تشکیل کولونی و تشکیل اسفرویید و مهاجرت سلولی با روش ترمیم زخم سنجیده شدند. همچنین، بیان ژن های c-Myc، Nanog، Ndrg1 و E-cadherin با روش Real time-PCR بررسی شد.
سفیده تخم مرغ باعث کاهش میزان بقا، توقف سیکل سلولی در فاز G0/G1، کاهش تشکیل کولونی و اسفرویید و مهار مهاجرت در هر دو گروه سلولی در مقایسه با گروه کنترل شد. همچنین در سلول های SW480 منجر به کاهش بیان ژن c-Myc و Nanog و افزایش بیان ژن های Ndrg1 و E-cadherin شد. در حالی که، افزایش بیان ژن c-Myc، کاهش بیان ژن Nanog و Ndrg1 در سلول های مقاوم به دارو مشاهده شد.
به نظر می رسد سفیده تخم مرغ نابارور از طریق مکانیسم های متفاوتی باعث جلوگیری و یا کنترل روند تومورزایی می شود. مطالعات بیشتری نیاز است تا دقیقا عواملی که به صورت خاص بر بنیادینگی و تهاجم پذیری سلول های سرطانی به خصوص در سلول های بنیادی سرطانی موثرند، را شناسایی کند.