جلوه های پیشگیرانه دو نظریه معاشرت ترجیحی و برچسب زنی در قانون مجازات اسلامی 1392

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

در پیشینه قانون‌گذاری کیفری ایران، قانون مجازات اسلامی سال 1392 هجری شمسی برجسته‌ترین آنهاست. بسیاری از نهادها و تاسیسات پیش‌بینی شده در این قانون در نظریه‌های جرم‌شناسی و بخصوص نظریه‌های معاشرت ترجیحی و برچسب‌زنی ریشه دارند. سیاست‌گذار جنایی ایران از آموزه‌های جرم‌شناسی به نحو شایسته بهره برده و از این رهگذر معیارهایی را به منظور تعدیل کیفر شناسایی منظور کرده است. این تعدیل گاه در جهت کاهش کیفر و گاهی در راستای تبدیل آن است.

روش‌

پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ گردآوری اطلاعات، روش اسنادی و از طریق مطالعه پایگاه‌های داده و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

یافته‌ها و نتایج

نظریه برچسب‌زنی بر این اصل تاکید می‌کند که جرم بدون مجازات نیز قابل تصور است. وقتی هدف اصلاح و درمان مجرمان است، اگر این امر بدون زدن برچسب مجرمانه نیز دست یافتنی است. نظریه معاشرت ترجیحی نیز بر این باور است که هر قدر بتوان از مدت حضور بزهکار در عرصه و محیط‌های کیفری و محل‌های اجرای مجازات بکاهید، به همان میزان از تعمیق بزهکاری پیشگیری می‌شود. چه، رقم قابل توجهی از محکومان به لحاظ تاثیر سوء فرآیند قضایی، مجددا مرتکب جرم می‌شوند. شرایط استاندارد تعلیق مراقبتی وآزادی مشروط شامل اخطار برای دور ماندن از معاشرت‌های مجرمانه می‌شود. قانون مجازات اسلامی 1392 در ادامه این جهت‌گیری‌ها و توجه به پیشرفت‌های بشری در علوم جرم‌شناختی و تحت تاثیر نظریه‌های جرم‌شناسی نهادهای نوظهوری را پیش‌بینی کرده است. از جمله نهاد‌های معافیت از کیفر، تعویق صدور حکم، تعلیق اجرای مجازات و آزادی مشروط است که تحت تاثیر دو نظریه برچسب‌زنی و معاشرت ترجیهی وارد پهنه قانون‌گذاری شده‌اند.

زبان:
فارسی
صفحات:
245 تا 259
لینک کوتاه:
magiran.com/p2364190 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!