چرخش از کلاس های حضوری به کلاس های مجازی: چالش ها، فرصت ها و نحوه مواجه دانش آموزان متوسطه اول با آن

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

پژوهش حاضر با هدف بررسی نحوه مواجه دانش آموزان در کلاس های مجازی بواسطه بحران کرونا و شناسایی چالش ها و فرصت های پیش روی دانش آموزان در مقطع متوسطه اول شهرستان ساری در سال تحصیلی1400-1399 انجام شده است.

روش

روش پژوهش پدیدارشناسی است که از رویکرد کیفی بهره گرفته است. میدان پژوهش کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه اول مدارس دولتی و غیر دولتی شهرستان ساری بودند که به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 16دانش آموز (8 دختر و 8 پسر) از 7 مدرسه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته است که هرکدام از مصاحبه ها بین دو تا سه ساعت به طول انجامید؛ همچنین، جهت تحلیل داده ها از نرم افزار maxqda10  استفاده شد.

نتایج

یافته ها نشان داد که آموزش های مجازی به عنوان تنها راه برای ادامه روند آموزش مدارس در شرایط قرنطینه بحران کرونا، چالش ها و فرصت هایی برای دانش آموزان در پی داشته است. برای اعتبارسنجی داده ها از راهبردهایی همچون بازبینی توسط مشارکت کنندگان و توافق بین پژوهشگر و مشارکت کننده استفاده شد.

بحث و نتیجه گیری

چالش ها در سه محیط شاد و واتساپ و مدرسه تلویزیونی به تفکیک بررسی شده است. چالش های محیط شاد شامل مشکل در نصب اولیه برنامه، قابلیت اجرا نداشتن در همه سیستم عامل های موبایل و سرعت پایین در آپلود و دانلود فایل هاست. همچنین در مدرسه تلویزیونی عدم هماهنگی سرفصل ها، تفاوت در روش های تدریس، یک سویه بودن آموزش و تداخل زمانی آموزش ها بعنوان چالش مطرح گردیده است. در واتساپ نیز بعنوان پرکاربرد ترین فضای آموزش مجازی، چالش ها در شش بعد مسایل فردی، اولیا، معلمان، روش آموزش، روش ارزشیابی و مسایل اخلاقی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. فرصت ها نیز شامل در قید زمان نبودن کلاس ها، صرفه جویی در زمان و هزینه ایاب وذهاب، ضرورت یافتن یادگیری فناوری ها و استفاده از روش های جدید توسط معلمان، امکان کنترل مدیر مدرسه بر کلاس، آموزش، آسایش و رفاه بیشتر دانش آموزان بوده است.

زبان:
فارسی
صفحات:
165 تا 182
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2401439 
سامانه نویسندگان
  • دکتر مرضیه دهقانی
    نویسنده مسئول (2)
    دکتر مرضیه دهقانی
    دانشیار گروه روشها و برنامه های آموزشی و درسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
اطلاعات نویسنده(گان) توسط ایشان ثبت و تکمیل شده‌است. برای مشاهده مشخصات و فهرست همه مطالب، صفحه رزومه را ببینید.
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)