شناسایی عوامل موثر بر پیشگیری از وقوع جرایم زیست محیطی در اجتماعات شهری
مقدمه و هدف پژوهش:
حفاظت از محیط زیست شهری یکی از دغدغه های اصلی مدیران شهری است. هدف از انجام این تحقیق، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر پیشگیری از وقوع جرایم محیط زیستی در شهرهای کشور است.
روش انجام پژوهش:
تحقیق حاضر از نوع کاربردی است که به شیوه پیمایشی و با استفاده از پنل خبرگان (63 نفر) انجام شده است. از مصاحبه ساختاریافته برای فهرست بندی عوامل و مولفه ها استفاده شد. همچنین از روش سلسله مراتبی (AHP) برای اولویت بندی عوامل بهره گرفته شد. نرم افزارهای مورد استفاده در این تحقیق SPSS, 19 و Expert Choice بودند.
یافته های پژوهش:
عوامل موثر عبارت بودند از «حقوقی / قانونی»، «آموزشی / فرهنگی» و «مدیریتی». همچنین تعداد 12 مولفه نیز به عنوان عوامل خرد شناسایی شدند. بالاترین وزن متعلق به مولفه «انتقال آموزه های محیط زیستی از سنین پایه» (918/0) و سپس، مولفه «متناسب سازی مجازات با جرایم محیط زیستی به لحاظ شدت و نوع» (886/0) بوده است. در نهایت، مولفه «تفکیک وظایف سازمانی و تقویت بدنه آموزشی در ارگان های مرتبط» با وزن (422/0) کم اهمیت ترین مولفه بوده است. وزن نهایی عوامل سه گانه نشان داد که عامل «آموزشی / فرهنگی» با وزن 411/0 دارای بیشترین میزان اهمیت و پس از آن، عامل «حقوقی / قانونی» با وزن 332/0 و سپس، عامل «مدیریتی» با وزن 303/0 قرار داشته اند.
اولویت اصلی در راهکارهای اتخاذی برای پیشگیری از بروز جرایم محیط زیستی، راهکارهای آموزشی و فرهنگی می باشد و پس از آن جنبه های حقوقی و قانونی قرار خواهند داشت.
-
حمایت های پلیس از بزه دیدگان در سیاست جنایی تقنینی ایران
یحیی محمدی مقدم، *، مرتضی براتی، محمدحسن حسنی
نشریه پژوهش های جرم شناختی پلیس، زمستان 1402 -
مبانی فقهی حقوقی بهداشت فردی و اجتماعی در پرتو بروز بیماری های نوظهور
عبدالله جلیلی، داود داداش نژاد دلشاد *، مرتضی براتی
مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی، زمستان 1402