حکمرانی دانشگاهی: واکاوی پیش ران ها، مضامین اصلی و پیامدهای کلیدی
با توجه به تغییرات سریع و گسترده در محیط دانشگاهی دنیای امروز، دانشگاه ها تحت فشار بیشتری برای پاسخگویی و شفافیت و انجام ارزیابی های کیفی و تضمین کیفیت بوده و حکمرانی دانشگاهی با مزایایی مانند انعطاف در تامین منابع مالی و کیفیت بالای آموزش و پژوهش و جذب نخبگان می توانند موتور توسعه اقتصادی و اجتماعی جامعه باشد. از این رو در این تحقیق به واکاوی مضامین حکمرانی دانشگاهی پرداخته شده است.
روش پژوهش:
تحقیق حاضر «پژوهشی کیفی و کاربردی» است که از روش «تحلیل محتوا» با بهره گیری از نرم افزار مکس کیو دی ای انجام شده است.
نتایج تحقیق استخراج بیش از 150 کد اولیه حکمرانی دانشگاهی بود که در 26 مضمون فرعی طبقه-بندی شدند. از این تعداد 6 مضمون مربوط به بسترهای بایسته های یا پیش ران های حکمرانی دانشگاهی؛ 12 مضمون مربوط به حکمرانی دانشگاهی؛ 8 مضمون مربوط به پیامدهای حکمرانی دانشگاهی بودند.
دانشگاه ها باید با سازوکار های ارزیابی و نظارت بر عملکرد فرآیندهای تصمیم گیری را شفاف و پاسخگو کرده و با جذب منابع مالی باعث استقلال بیشتر و مشارکت تمامی ذینفعان (دانشجویان، اساتید، کارکنان و جامعه) را فراهم کنند. ایجاد ساختارهای رسمی مانند شوراها، حاکمیت قانون،توزیع عادلانه امکانات و برابری و توازن، تعادل و ظرفیت سازی با ارتقای کیفیت آموزشی و تحقیقاتی دانشگاه هابه تحقق حکمرانی دانشگاهی کمک می کند. استفاده از فناوری اطلاعات و سیستم های دیجیتال و سکوهای برخط و پیشران ها در این راستا، پیامدها از جمله افزایش عدالت و دسترسی برابر به منابع اطلاعاتی و مشارکت در فرآیندهای آموزشی و اجرایی دانشگاه را بهبود می بخشد.
-
ارائه الگوی مدیریت عملکرد سازمانی در بخش دولتی ایران با رویکرد حکمرانی الکترونیک
علی بهدانی، زهرا رجائی*، نورمحمد یعقوبی، منیره صالح نیا
فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان، پاییز 1403 -
تاثیر دو سوتوانی افراد بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی انباشت دانش
*، فریدون رمضانی، سید حسین بهدانی
نشریه مدیریت بهره وری، زمستان 1403