ادله نقلی حق تمرد از منظر اهل بیت و اهل سنت

نویسنده:
چکیده:
بررسی «حق تمرد» در حقیقت یافتن پاسخ این پرسش است: «در چه صورت می توان از الزام سیاسی نظام حاکم سرپیچی کرد؟» در این مقاله پاسخ این پرسش از دیدگاه لیبرال دموکراسی، مسیحیت، اهل سنت و فقه سیاسی اهل بیت بررسی شده است. طرفداران دموکراسی براساس مبانی فلسفی لیبرالیستی چاره ای برای حق تمرد نیندیشیده اند. همچنان که در کلام سیاسی مسیحیت نیز این حق تمرد مورد بی مهری قرار گرفته است.
اما در اندیشه سیاسی مسلمانان فقی هان اهل سنت با استناد به ادله نقلی و پاره ای از روایات منقول از پیامبر اعظم و ادله ای مثل سیره صحابه و تابعین و دلیل عقلی وجوب حفظ نظام، منکر حق تمردند و از این رو سرپیچی از فرمانهای نظام سیاسی مستقر را هرچند فاسد و ستمگر باشد، ناروا می شمرند. این مقاله ضمن نقد و بررسی ادله اهل سنت، حق تمرد از نگاه فقه سیاسی اهل بیت را مورد تحلیل قرار می دهد و مدعی است که براساس مبانی کلامی و فقهی امامیه، حق تمرد صد در صد مورد انکار نیست، بلکه در برابر نظام سیاسی نامشروع حق تمرد ثابت و در مواردی خروج و انقلاب در برابر آن واجب خواهد بود. اگرچه در مواردی که واجب اهم در میان است، مثل حفظ نظام و دفاع از کیان اسلام و مسلمانان، این حق ثابت نیست.
زبان:
فارسی
در صفحه:
3
لینک کوتاه:
magiran.com/p793965 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!