فهرست مطالب

پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1394)

نشریه پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 0
  • یدالله عسگری* صفحه 1
    گفتمان حمایت از مستضعفان و مبارزه برای نجات ملل محروم و تحت ستم در تمامی جهان، از آرمان های منحصر به فرد انقلاب اسلامی است. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اولین قانون اساسی در جهان است که آرمان تحقق «سعادت انسان در کل جامعه بشری» را سرلوحه خویش قرار داده و اصول سیاست خارجی ایران را بر«نجات ملل محروم و تحت ستم» و «حمایت بی دریغ از مستضعفان جهان» استوار کرده است.
    نظریه «مسئولیت حمایت» بر محور حقوق بشر و هدف انسان دوستانه، به منظور سازش میان حاکمیت دولت ها و ضرورت حمایت جهانی از انسان در برابر جنایات علیه بشریت ارائه شده است. در این مقاله همسویی مبانی اخلاقی مستتر در نظریه مسئولیت حمایت با گفتمان انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: گفتمان انقلاب، سیاست خارجی، حمایت از مستضعفین، مسئولیت حمایت، حقوق بشر، حقوق بشردوستانه، کرامت انسانی، حاکمیت دولت
  • داوود نعمتی انارکی، سمیرا خطیب زاده صفحه 31
    با هدف بررسی تاثیر شبکه های ماهواره ای بر میزان رضایتمندی زناشویی، نمونه ای از زنان تهرانی بیننده ی شبکه ماهواره ای جم و زنان تهرانی غیر مخاطب ماهواره، 420 نفر از این زنان در سال 1392 مورد پژوهش قرار گرفتند. پرسش اصلی تحقیق حاضر آن است که رابطه ی میان رضایت از زندگی زناشویی و مشاهده شبکه ماهواره ای جم چگونه است؟ همچنین رابطه ی میان بهداشت روانی و مشاهده این شبکه ماهواره ای چگونه می باشد؟ در این مقاله جهت تدوین الگوی نظری، از نظریه استفاده و رضامندی، کاشت استفاده شده است. روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی بوده و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. برای نمایش یافته ها از آمار توصیفی شامل جداول توزیع فراوانی، آزمون های پارامتری (پیرسون، کرامر، رگرسیون، تاو کندال و کای اسکوئر) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که زنان بیننده شبکه ماهواره ای جم، از رضایتمندی از زندگی زناشویی کمتر و بهداشت روانی نامطلوب تری نسبت به زنان غیر مخاطب ماهواره برخوردارند. همچنین بین «رضایتمندی از زندگی زناشویی و بهداشت روانی» و «میزان تماشای شبکه ماهواره ای جم» رابطه معنادار وجود داشت. بین رضایتمندی از زندگی زناشویی و بهداشت روانی زنان شرکت کننده در تحقیق نیز رابطه معناداری وجود داشت.
    کلیدواژگان: زنان، شبکه های ماهواره ای فارسی زبان، رضایتمندی از زندگی زناشویی، بهداشت روانی
  • علی جمالی صفحه 63
    با توجه به تهاجم فرهنگی نظام استکباری به انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران، این تحقیق که به منظور بررسی تاثیر دست آوردهای فرهنگی دفاع مقدس بر حفظ و استمرار انقلاب اسلامی انجام شده است. از اهمیت بالایی برخوردار می باشد هدف این تحقیق، تبیین تاثیر دست آوردهای فرهنگی دفاع مقدس بر حفظ و استمرار انقلاب اسلامی بوده که برای پاسخ به پرسش اصلی تحقیق که تاثیر دست آوردهای فرهنگی دفاع مقدس بر حفظ و استمرار انقلاب اسلامی چیست، بوده است. برای سنجش تاثیر دست آوردهای فرهنگی دفاع مقدس بر عوامل حفظ و استمرار انقلاب اسلامی، اطلاعات مورد نیاز با روش کتابخانه ای و با کار میدانی پرسشنامه، از جامعه نمونه آماری اطلاعات لازم گردآوری گردید و با جمع بندی و تجزیه وتحلیل آماری پرسشنامه، نتیجه گیری ارائه شد. نتایج گویای این بود که به طور کلی دست آورد های فرهنگی دفاع مقدس بر حفظ و استمرار انقلاب اسلامی تاثیر قابل توجهی داشته است؛ و بررسی های انجام شده نشان می دهد که دست آوردهای فرهنگی دفاع مقدس همه عوامل حفظ و استمرار انقلاب اسلامی را تحت تاثیر قرار داده و پوشش می دهد.
    کلیدواژگان: دست آوردهای فرهنگی، دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، فرهنگ
  • محسن محمدی، یعقوب توکلی صفحه 101
    یکی از مباحث در مورد روحیات ایرانیان، جمع گرا یا فرد گرا بودن آنهاست. این موضوع تحت تاثیر عوامل متعددی است که نوع نظام سیاسی از مهم ترین آنهاست. نظام استبدادی در ایران در ابعاد فردی (دانشی، گرایشی و کنشی)، ابعاد فرهنگی-اجتماعی و اقتصادی بر جامعه تاثیر گذاشته و ارزش های جامعه را به سوی خودمداری پیش برده است. این مقاله در صدد پاسخ به این سوال است که انقلاب اسلامی ایران چه تاثیری بر این ارزش اجتماعی گذاشت و چگونه با میراث اجتماعی حکومت استبدادی در ایران مبارزه کرد؟ به این منظور ابتدا با استفاده از روش کتابخانه ای، آثار حکومت استبدادی در ایران بررسی شده است و سپس با استفاده از روش میدانی، تاثیر انقلاب اسلامی بر ارزش های اجتماعی بر اساس مولفه جمع گرایی و فردگرایی تحلیل شده است. حاصل این تحلیل آن شد که انقلاب اسلامی ایران بر اساس ارزش های دینی و با روحیه ای مردمی و جمع گرایانه روی داد و تاثیر بسیار زیادی در از بین بردن خودمداری و ارتقای ارزش های جمع گرایانه داشت. البته پس از گذشت دو دهه از انقلاب هرچند جنبه های سیاسی جمع گرایی در بین مردم همچنان حفظ شد ولی جنبه های اجتماعی آن کاهش یافت.
    کلیدواژگان: استبداد، فردگرایی، خودمحوری، انقلاب اسلامی، ارزش ها، جمع گرایی، جامعه پذیری
  • عباسعلی سلمانی، غلامرضا سلمان پور سیاوشی صفحه 139
    موفقیت هر سازمان تربیتی و آموزشی از جمله دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع)، در راستای تحقق اهداف تربیتی و آموزشی، در گرو برخورداری از یک نظام آموزشی کارآمد، منسجم و پویا است. از این رو پژوهش حاضر با هدف دستیابی به الگوی تربیت جهادی دانشجویان دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع)، از طریق شناسایی، ارزیابی و تحلیل وضعیت موجود، در این دانشگاه صورت گرفته است. مهم ترین سوالی که نتایج این پژوهش را به خود معطوف کرده، این است که الگوی تربیت جهادی دانشجویان دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) بایستی چگونه باشد؟ در این پژوهش از روش کمی (توصیفی، پیمایشی) بهره گیری شده و جامعه آماری آن شامل تعداد60 نفر از مدیران و فرماندهان صاحب نظر در این زمینه در دانشگاه است. بنابراین، روش انتخاب نمونه تحقیق، هدف مند بوده است. جهت گردآوری داده ها از روش میدانی و اسنادی استفاده شده و ابزار گردآوری داده ها در روش میدانی، پرسش نامه و در روش اسنادی، بررسی مبانی نظری و بررسی مستندات بوده است. در تحلیل داده ها از روش کمی (آمار توصیفی و استنباطی) استفاده شده که در نهایت، نتیجه ای که از این پژوهش به دست آمده، ارائه الگوی تربیت جهادی دانشجویان در دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) بوده است.
    کلیدواژگان: تربیت، جهاد، تربیت جهادی
  • مهدی لونی*، محسن مراثی صفحه 187
    در این مقاله سعی شده به تغییر رویه و راهبرد نظام سلطه از جنگ سخت به جنگ نرم و راهکارهای جدید استعمار جهت سلطه جویی بر ملت ها که از طریق صنعت پویانمایی و فیلم دنبال می شود به طور اعم، و به طور اخص به بررسی و ریشه یابی این راهبرد در پویانمایی «اژدها سواران» پرداخته شود. سلطه گران با سرمایه گذاری هنگفتی که در حوزه فیلم و پویانمایی برای کودکان فراهم کرده اند، آثار زیادی را به جهت سلطه جوئی و رواج و گسترش فرهنگ و تمدن غربی، روانه کشورهای دیگر ساخته اند. آنچه مبین ضرورت و اهمیت این تحقیق است، توجه به اثرات خوراک تصویری و رسانه ای است که کودکان ما طی سال ها در قالب این پویانمایی ها دریافت کرده و در ذهن آنها باقی مانده و باعث تغییر باورهای آنان می شود. سوال این است که چه عواملی در پویانمایی اژدهاسواران مبین تغییر رویه نظام سلطه از جنگ سخت به جنگ نرم است؟ و نظام سلطه از تغییر راهبرد خود از جنگ سخت به جنگ نرم در پویانمایی اژدهاسواران چه سودی می برد؟ نتایج این تحقیق نشان می دهد که نظام سلطه با یک طرح و فلسفه از قبل طراحی شده، در قالب پویانمایی مذکور و سریال های مشابه که به کودکان عرضه می دارد، بدنبال به تسخیر درآوردن قلبها و ذهنهای کودکان است تا از این طریق به سلطه جویی خود بر ملت ها ادامه دهد. سلطه گران راهبرد خود را از جنگ سخت به جنگ نرم و در قالب تولید آثار پویانمایی تغییر داده اند. هدف از انجام این تحقیق، شناسایی و تحلیل اهداف نظام سلطه در قالب پویانمایی ذکر شده است. به این منظور از روش تحقیق توصیفی-تحلیل محتوا استفاده شده و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و مشاهده بوده است.
    کلیدواژگان: راهبرد، نظام سلطه، پویانمایی، جنگ نرم، القاء، عملیات روانی
  • محمد جواد سبحانی فر، باقر ولیان، بهروز شهبازی صفحه 213
    این تحقیق به بررسی عملکرد سازمان بسیج دانشجویی با مطالعه موردی استان لرستان در مقابله با تهدیدات نرم می پردازد. برای بررسی این موضوع، فعالیت های فرهنگی، اعتقادی، سیاسی، علمی، مطالعاتی و پژوهشی بسیج دانشجویی این استان در مقابله با تهدیدات نرم مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای گردآوری اطلاعات در بخش نظری با بهره گیری از کتابخانه، اسناد و مدارک، ادبیات تحقیق تدوین گردیده و در بخش میدانی از تکنیک پرسشنامه براساس مقیاس طیف پنج گزینه ای «لیکرت» استفاده شده است. در این نوشتار، کل جامعه آماری 23928n= نفر از دانشجویان بسیجی، اساتید و کارکنان در حال فعالیت در بسیج دانشجویی دانشگاه های این استان بوده اند. حجم نمونه 239n= نفر بوده که تعداد 260 پرسشنامه توزیع و 243 عدد از آنها جمع آوری شد. از این تعداد نیز 5 پرسشنامه به علت نقص باطل و تنها 238 عدد مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. داده های حاصل از تحقیق براساس روش تحلیل محتوایی و به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و در نتیجه گیری کلی می توان اینگونه بیان دشت که عملکرد این سازمان در همه فعالیت های فوق به استثنای فرهنگی، اعتقادی مناسب نبوده است که در این راستا پیشنهادهایی به مسئولین و دست اندرکاران ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: بسیج دانشجویی، تهدید نرم
  • حمیدرضا قائدعلی*، مهدی عاشوری، رضاعلی کرمی صفحه 261
    یک فعال فرهنگی برای فعالیت نیازمند مدل ها و الگوهایی مدون است، اگر مدل و الگوی اسلامی در اختیار نداشته باشد، چه بسا از مدلهای رایجی استفاده کند که ساخته و پرداخته کارگاه های علم سازی فرهنگ غربی است و غرب به خوبی از این محور حمله نرم خود را علیه فعالان تدارک دیده و مدل های آماده خویش را عرضه می کند. تحقیق حاضر به دنبال ارائه مدل مناسب برای فعالیت فرهنگی در دانشگاه است. با توجه به نوین بودن تحقیق در ارائه مدل نحوه صحیح فعالیت فرهنگی در دانشگاه، از روش تحقیق کیفی استفاده شده است. داده های تحقیق حاضر با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با بیست و یک نفر از اساتید حوزوی و دانشگاهی و برگزاری چهار جلسه توفان فکری با حضور هفت نفر از فعالان دانشجویی فراهم شد، مولفه های اصلی در الگوها و نمونه های موفق و ناموفق فعالیت های فرهنگی در دانشگاه گردآوری و با استفاده از تجزیه وتحلیل مضمون (تم) دسته بندی شد. از میان این مولفه ها مفهوم «عملیات فرهنگی» با معنای «مجموعه ای از اقدامات و فعالیت های منسجم و هماهنگ فرهنگی برای تحقق یک هدف عینی اجتماعی، که بر اساس شناخت محیط طراحی و اجرا می شود» تعریف و به عنوان مدل مطلوب فعالیت فرهنگی معرفی گردید. سپس جهت تبیین ابعاد مختلف موضوع، 34 تم فرعی استخراج شد و این مضامین در سه تم اصلی: «محورهای عملیات فرهنگی در دانشگاه»، «اهداف عملیات فرهنگی در دانشگاه» و «اصول حاکم بر عملیات فرهنگی در دانشگاه» دسته بندی گردید.
    کلیدواژگان: فرهنگ، مدیریت فرهنگی، فعالیت فرهنگی، عملیات فرهنگی، دانشگاه
|
  • Yadollah Asgari* Page 1
    The simultaneous support of the Weak (the Oppressed) and the fi ght for saving the oppressed and deprived nations throughout the world is the unique ideals of the Islamic Revolution. The constitution of the Islamic Republic of Iran is the first constitution in the world that has realized the ideal of "human felicity throughout the human society" and has put Iran's principles of foreign policy based on" saving the deprived and oppressed nations" and "unfailing support of the world's oppressed". The theory of "Support Responsibility" based on human rights and humanitarian purpose, in order to compromise the sovereignty of the state and the need for international support against the crimes against humanity of man is presented. In this article, the moral principles which are embodied in the theory of support Responsibility alignment with the Islamic revolution's discourse is discussed.
    Keywords: Discourse of the Revolution, Foreign Policy, Protecting the Weak, Support Responsibility, Human Rights, Humanitarian Law, Human Dignity, Rule of the State
  • Davood Naamati Anaraki, Samira Khatibzadeh Page 31
    To survey the effect of satellite channels on marital satisfaction, a sample of 420 Iranian women in Tehran who were addressed by Jam satellite network and those who were not addressed by it, were chosen and studied in 1392. The main question of this research is: how is the relationship between marital satisfaction and watching the jam satellite network? Also how is the relationship between the mental healths and watching the network satellite? In this paper, in order to present a theoretical model, use and satisfaction and planting theory is used. The method of the research was descriptive - survey and a questionnaire was used to collect data. To show the results, we used the descriptive statistics such as frequency tables, parametric tests (Pearson, Kramer, regression, chi-square and Kendall's tau). The results showed that women who are viewers of the jam satellite network have less marital satisfaction and less favorable mental health than those who are not the viewers of that network, moreover, there were significant relationships among marital satisfaction, mental health and "watching the satellite network Jam". There was a significant relationship between the marital satisfaction and the mental health of women who were studied in this research.
    Keywords: Women, Persian, language Satellite Channels, Marital Satisfaction, Mental Health
  • Ali Jamali Page 63
    Concerning the cultural invasion of Imperialism (Arrogance) against the Islamic Revolution and the Islamic Republic of Iran's oppressive regime, this study has been done to evaluate the impact of the holy defense's cultural achievements on preserving of the Islamic Revolution, whichis of prime importance. The aim of this study was to determine the impact of the holy defense's cultural achievements on preserving and the continuation of the Islamic Revolution which was the main question of this study that has been answered. To assess the impact of the holy defense's cultural achievements on the factors of preserving and the continuation of the Islamic Revolution, the required information and data were collected through the library studying and through the fieldwork questionnaire from the community and a sample of it. after the statistical analysis of the questionnaire, results were presented. The results indicate that the cultural achievements of the holy defense had a significant impact on the preservation and the continuation of the Islamic Revolution. The researchers who have done the study show that the cultural achievements of the holy defense have affected and covered all the factors that cause the Islamic Revolution to sustain and continue.
    Keywords: Cultural Achievements, the Holy Defense, the Islamic Revolution, Culture
  • Mohsen Mohammadi, Yaaghob Tavakkoli Page 101
    One of the topics about the traits of Iranians is concerned with their collectivism or individualism. This is influenced by many factors that the political system is the most important of all. The Despotism Regime of Iran in the individual dimensions of (knowledge, attitude and practice), socio-cultural and economic aspects have influenced on society and have the values of society advanced towards autonomy. This article seeks to answer the question " how the Islamic Revolution of Iran influenced on the social values and how combated against the social legacy of authoritarian and despotism ruling in Iran"? For this reason, the library works about the traces of dictatorship in Iran have been studied and then, the influences of Islamic Revolution on the social values based on the components of collectivism and individualism have been analyzed by using the field survey. The outcomes or results of this analysis indicate that the Islamic Revolution taken place based on religious values with the collectivist spirit of the people and had a huge effect on eliminating the autonomy and on promoting the collectivist values. But after two decades, however, the political aspects of collectivism among people still have been maintained. But the social aspects of it have been reduced.
    Keywords: Authoritarianism, Individualism, Egotism, the Islamic Revolution, Values, Collectivism, Sociability
  • Abbas Ali Salmani, Gholam Reza Salmanpour Siavoshi Page 139
    The success of any educational institutions including the University of Imam Hossein (as) of Officer and Guard Training, fulfilling the educational goals depends on having an education system more efficient, coherent and dynamic. For this reason, the study aims to achieve an educational model of (Jihadi education) the students of Imam Hossein (as) Officer and Guard training University based on Jihadi education, through the identification, evaluation and analysis of the existing situation that have been used at the university. The most important question of this study which has drawn it to the results of the study is "how should be the model of Jihadi education for students of Officer and Guard Training University of Imam Hussein (as)"? In this study, quantitative (descriptive- survey) is applied and population included 60 executives and experts in this field of university. Therefore,the sample of the study is the targeted one. For the collection of Data, we used the field and the document methods and also in this field of study, the instruments for data collection are questionnaire and documentary study of literature and documentation review. In data analysis we used quantitative methods (descriptive and inferential statistics). In the end, results from this study led us to an educational model for Jihadi education for the students of Imam Hossein (as) Officer and Guard training University.
    Keywords: Education, Jihad, Jihadi Training
  • Mahdi Loni*, Mohssen Marasy Page 187
    In this article we have tried to study the changes of approach and strategy from the colonial war (hard war) to the soft war and new strategies for domination over the nations that were taken place through the animation and film industry in general and in particular through seeking the roots of this strategy in animation "Dragon Rider". Domineering powers which have heavily invested in the field of film and animation for children, they have sent other countries lots of their products for their aggression manors and to spread the Western culture and civilization through them. Importance of this research is: the attention of our children to the impacts of video products that have received through these dominations for many years and remain in their minds and cause them to change their beliefs. The question is: what factors in Dragon Riders animation indicate the shift of domination from the hard to the soft war? And what benefits are there for the domineering power to change its strategy from fighting over the soft war in animation dragon riders? The results show that the domination system with a pre-designed plan and philosophy in terms of the animation and similar shows that are offered to children, trying to capture the hearts and minds of children to continue its domination against the nations. So, domineering powers have changed their strategy from the hard war to the soft war through the production of animation and films. The aim of this study is to recognize and analyze the purposes of domination in the mentioned animation. For this reason, we have used a descriptive – content analysis theory and the method of data collecting is library and observation.
    Keywords: Stratgy, Arrogant Power, Animation, Soft War, Temptation, Psycholgical Operation
  • Mohammad Javad Sobhani Far, Bagher Valeyan, Behroz Shahbazi Page 213
    This study examines the performance of Basij Organization for University Students confronting the soft threats as a case study of Lorestan Province. cultural, religious, political and scientific activities of (BOUS) have been evaluated confronting threats of soft war. To collect data at the theoretical section by library studies and documentation, the literature of the study has been developed in the field of technical and the scale of Likert's five-choice questionnaire is used. In this study, the total population is 23928 active members of (BOUS) and staff in Basij from the universities of this province. A sample of 239 active members have been chosen and 260 questionnaires were distributed among them. 243 persons who answed it, 5 of them were invalid, so only 238 questionnaires were analyzed. Data from research based on content analysis and SPSS software case was analyzed. The conclusions can be stated in this way that the performance of the organization in all mentioned activities except for the culture and belief is not appropriate. In this regard, some proposals have been presented to Officials in this area.
    Keywords: Basij Organization of University Students, Soft Threat
  • Hamid Reza Ghaedali, Mahdi Aashoori, Reza Ali Karami Page 261
    A cultural activist for his operation needed to the compiled and codified models, if he hasnt the Islamic model, he may use the commonly used models that have been made and modelzed in workshops of Western culture and the West attacks against activists as well as the soft war-based through the models and offer their as prepared models. This study seeks to provide an appropriate model for cultural activities at the university. According to the new research about the model properly cultural activities on campus, qualitative research method is used. Data of this study has been collected by conducting semi-structured interviews with twenty-one out of Hozavi (seminary) and university professors by holding brainstorming sessions attended by seven of the participant students. The main components of successful and unsuccessful models and patterns of cultural activities at the University have been collected and by using the Theme Model Analysis was classified. Among these components, the concept of "cultural activities" meaning "a set of cultural integrated, coordinated actions to achieve a social objective, which was designed and operated based on knowledge and recognition of the environment" and the definition of cultural activities have been introduced as a optimal model. Then, to explain different aspects of the issue 34 sub-themes were extracted and these themes were classified into three main themes of: "axis of cultural activities at the University," "targets of cultural activities at the University" and "principles of cultural activities at the University".
    Keywords: Culture, Culture Managemeant, Cultural Activity, Cultural Operation, University