فهرست مطالب

تحقیقات کلامی - پیاپی 9 (تابستان 1394)

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 9 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدعلی طالقانی صفحه 7
    به ادعای برخی روشن فکران معاصر، عقلانیت و معنویت از نیازهای غیرقابل چشم پوشی بشر است، در حالی که دین داری نه تنها از نیازهای بشر نیست، که خود مانعی است بر سر راه تامین برخی از آن ها. دین داری با عقلانیت قابل جمع نیست، و چون نمی توان از عقلانیت چشم پوشید، لاجرم باید از معنویت دین دارانه دست شست. در این مقاله کوتاه، تنها به بررسی یک بخش از این ادعا می پردازیم: ادعای امتناع جمع دین داری و عقلانیت. توضیح خواهیم داد که دین داری، به معنی عام کلمه، نسبت به عقلانیت و عدم عقلانیت خنثاست؛ اگرچه دین داری، مستلزم اطاعت محض هست، مستلزم اطاعت کورکورانه و بی مبنا نیست؛ و آنچه با عقلانیت ناسازگار است، اطاعت کورکورانه و بی مبناست و نه اطاعت محض.
    کلیدواژگان: عقلانیت، معنویت، دین داری، اطاعت، روشن فکری
  • رضا برنجکار، مهدی سالکی صفحه 17
    بررسی روشی علم کلام، از جمله مباحث مورد نیاز جامعه علمی امروز است که تاکنون چندان مورد توجه نبوده است. متکلمان امامیه از دو روش عقلی و نقلی برای استنباط آموزه های دینی و دفاع از آن استفاده کرده اند. این مقاله با رویکرد تحلیلی درباره آثار کلامی فاضل مقداد، به بررسی این مسئله می پردازد که او از چه کاربست هایی از عقل در استنباط آموزه های کلامی استفاده می کرد. فاضل مقداد از عقل هم به عنوان منبع و هم به عنوان ابزاری در خدمت نقل استفاده می کند. پرکاربردترین روش عقل نظری در استنباط آموزه ها، کشف استلزامات، و در عقل عملی، حسن و قبح عقلی است. فاضل مقداد از کارکرد استنباطی عقل در محدوده نقل، با استفاده از روش های توصیف و اعتباربخشی به نقل، و هم چنین پاسخ گویی به شبهات بهره می برد.
    کلیدواژگان: روش عقلی، استنباط، فاضل مقداد، عقل عملی، عقل نظری، عقل استنباطی
  • علیرضا آل بویه، حمزه اسلامی نسب* صفحه 33
    «دکتر محمد عابد الجابری» از متفکران معاصر جهان عرب است که توانست با تالیفات متنوع و بسیار خود جایگاه قابل توجهی در جهان عرب و غرب به دست آورد. وی برای برون رفت از بحران هایی که جهان عرب در آن ها غوطه ور است، به بررسی میراث های پنج گانه ایرانی، یونانی، صوفیانه، اسلامی خالص و عربی خالص پرداخت و معتقد شد که تمام عقب ماندگی های جهان عرب ریشه در تفکرات میراث ایرانی (اردشیر) داشته و افرادی مانند عبدالله بن سبا، مختار و یمنی ها توانستند با نفوذ در اسلام، آموزه های ایرانی و اسرائیلیاتی مانند مهدویت، رجعت، وصایت و... را در قالب تشیع در بین مسلمانان رواج دهند. در این مقاله تنها مسئله «مهدویت» با توجه به اهمیت آن، در اندیشه جابری دنبال می شود و ضمن گزارشی دقیق از اندیشه مهدویت در آثار عابد جابری، خطاها، لغزش ها، ادعاهای فاقد سند و پیش داورهای ناقص او تماما بر اساس منابع اصیل اهل سنت نشان داده می شود.
    کلیدواژگان: عابد الجابری، عبدالله بن سبا، مختار، تشیع، مهدویت
  • محمد مهدی قائمی امیری صفحه 51
    نبوت، نقشی اساسی در معنابخشی به حیات بشر دارد و این حرکت صرفا در انحصار نبوت و انبیاست. هیچ مکتب بشری و نیز نیروی عقلی توان آن ندارد که زندگانی جدیدی را پس از مرگ به تصویر کشیده و آن را به بشر ارائه کند؛ برای دنیا نقش مقدمی در تامین سعادت ابدی و اخروی قائل شده و بدین ترتیب زندگی را هدف مند سازد؛ امید و نشاط به زندگی را افزایش داده و با راه کارهایی معنابخش به زندگی از قبیل تفسیر واقع بینانه مرگ و شرور، به حیات او امید بخشد؛ با توصیه به عدم وابستگی به دنیا و آرامش در سایه اتصال به مبدا اعلا از او رفع غربت کرده و اضطرابات درون را فرو نشاند؛ با تثبیت نظام خانواده و ایجاد هم بستگی اجتماعی و رفع اختلافات قومی و نژادی، حیات هدف مند جمعی را برای او رقم زده و او را قرین کمال و سعادت مطلوب سازد.
    کلیدواژگان: نبوت، حیات طیبه، معنای زندگی، رضایت مندی، جاودانگی
  • عبدالمجیدطالبتاش صفحه 67
    نحوه گویش قرآن در نام آوری پیامبران با دو عنوان «رسول» و «نبی»، خاستگاه اظهار نظر عالمان مسلمان درباره تفاوت آن دو شده است. این مساله را در آیات، روایات و متون کلامی بررسی کردیم. از گویش قرآن، هم سان انگاری این دو مفهوم به دست آمد. روایت هایی از ائمه علیهم السلام یافتیم که نبی، صدای فرشته را می شنود یا در خواب مشاهده می کند، اما رسول در بیداری هم می بیند؛ لذا ارتباط آن ها عموم و خصوص مطلق است. از مقطعی که آثار آن را در قرن سوم یافتیم، شهرت یافته که ارتباط آن ها عموم و خصوص مطلق با معیار شریعت، کتاب و معجزه است. منشا این تفاوت گذاری جدید، نوع ماموریت و مبانی قول ائمه علیهم السلام است؛ که البته هم چنان با مخالفت برخی متاخران مواجه است. آیه الله مصباح یزدی بر اساس قول علامه طباطبائی، تفاوت را در اتمام حجت رسول دانسته که استدلال ایشان را ناکافی یافتیم.
    کلیدواژگان: نبی، رسول، وحی، فرشته وحی، عقاید اسلامی
  • علی راد*، فاطمه شریفی صفحه 89
    میراث مکتوب معصومان علیهم السلام از آن روی که به بیان و بنان خود ایشان نگاشته شده، از اهمیتی دوچندان در اکتشاف دیدگاه اهل بیت علیهم السلام در ساحت های گوناگون معرفت دینی برخوردار است. این نگاشته ها، سنجه عیار ارزیابی سایر گزاره ها و متون نیز به شمار می آیند. نامه های معصومان، از جمله میراث مکتوب و لکن مغفولی است که چندان در مطالعات امامت پژوهی شیعی مورد واکاوی قرار نگرفته است. در این پژوهه، ابعاد امامت با تکیه بر نامه های امام علی علیهم السلام تا امام باقر علیهم السلام تحلیل شده است. برابر این نصوص مکتوب، امامت یک مفهوم چندبعدی است که این ابعاد از یکدیگر قابل انفکاک نیستند. لازمه پیشوایی امت، دارا بودن اوصاف الاهی، اتصاف به پیامبر و بهره مندی از صفات شخصی بارز است.
    کلیدواژگان: امامت، مکاتیب الائمه علیهم السلام، نصوص امامت، نظریه کلامی
  • سیدعباس موسوی مقدم*، محمد جعفری صفحه 109
    جن موجودی است مادی و جسمانی، اما با جسم لطیف که اصل اولی در خلقت آن ها این است که نامرئی باشند، اما در مواقعی در کالبدهای مختلف، متمثل و متجسم می شوند. تمثل جن به این معناست که در قوه حس و ادراک انسان به صورت های مختلفی مرئی شوند، بدون آن که تبدل ماهیتی صورت بگیرد. و تجسم جن به این معناست که جن همچون انسان دارای کالبد جسمانی شود که قابل لمس و اشاره با حواس باشد و فضا را اشغال کند.
    از آیات و روایات اسلامی به دست می آید، جنیان می توانند متمثل و حتی متجسم و قابل رویت شوند و مصادیق فراوانی که در نقل وارد شده است، هم تمثل و هم تجسم جن را اثبات می کند. از نظر عقلی نیز با توجه به ماده اولیه خلقت جنیان، می توان این موضوع را اثبات کرد.
    کلیدواژگان: جن، تمثل، تجسم، نقل، عقل، جسم کثیف، جسم لطیف
  • صفحه 129
|
  • Seyed Ali Taleghani Page 7
    According to the claim of some contemporary intellectuals rationality and spirituality are among the non-ignorable needs of mankind; while religiosity not only is not a human need, but also is an obstacle against the encounter of some human needs. Religiosity is not consistent with rationality; and, because one cant give up rationality, inevitably one must put aside the religion-based spirituality. In this concise article, only one part of this claim is examined: the claim of inconsistency of religiosity with rationality. It will be explained that religiosity in its universal meaning, is neutral in relation to rationality and irrationality. Although religiosity demands complete obedience, it does not demand a blindly and unreasoned obedience. What is inconsistent with rationality, is a blindly and unreasoned obedience, not a complete obedience.
    Keywords: rationality, spirituality, religiosity, obedience, intellectualism
  • Reza Berenjkar, Mehdi Saleki Page 17
    Methodical study of Kalam (Islamic theology) is one of the needed discussions in the nowadays scholarly society that was not yet considered sufficiently. The Imami theologians had used the two rational and narrative methods to inference the religious teachings and to defend them. With an analytic approach to the Kalami works of Fadel al-Meqdad, this article examines the question that what usages of reason he had used to inference the Kalami teachings. Fadel al-Meqdad used reason both as a source and as a means serving narrations. The most usable method in theoretical reason in inference of teachings is to discover the implications, and in practical reason, is the rational good and evil (al-husn wal-qubh al-'aqlian). By using the methods of description and granting authenticity to narration, Fadel al-Meqdad uses the inferential function of reason in the realm of narration as well as answering the misgivings.
    Keywords: rational method, inference, Fadel al Meqdad, practical reason, theoretical reason, inferential reason
  • Hamzaali Eslaminasab*, Alireza Alebouyeh Page 33
    Dr. Muhammad Abed al-Jaberi is one of the contemporary Arab Thinkers that, with his numerous and different compilations, could take a considerable place in both Arabic and western worlds. In order to go out the crises in the Arabian world, he examined the five heritages of Iran, Greece, Sufism, pure Islamic and the pure Arabian, and maintained that all the retardations of the Arabian world are rooted in the thoughts of Iranian (Ardshir) heritance, and people like Abdullah ibn Saba', Mokhtar ibn Abu 'Ubayd and the Yemenites, infiltrating in Islam, could preach the Iranian and Israelite teachings such as Mahdawiyyah, Rajah (Retuning of the dead to the world), Wisayah (executorship) etc. in the form of Shiism. In this paper, only the issue of Mahdawiyyah, considering its importance, is examined in the al-Jaberi's thought and in addition to an exact report of the teaching of Mahdawyyah in al-Jaberi's works, his mistakes, slips, claims of no evidences, and his incomplete presuppositions were shown on the basis of the Sunni authentic sources.
    Keywords: Muhammad Abed al Jaberi, Abdullah ibn Saba', Mokhtar, Shiism, Mahdawyyah
  • Mohammadmahdi Qaemi Amiri Page 51
    Prophecy has an essential role in giving meaning to the human life and this role is solely belongs to prophecy and prophets. No human school and no intellectual force have the ability to draw a picture of a new life after death and grant it to human beings; to count this world as preparedness in order to secure the eternal and after-life happiness and therefore make the life meaningful; to increase hope and joy of life, and, with meaningful ways towards life such as realistic interpretation of death and evils, give hope to human's life; with giving advice to not depend on this world, and to have peaceful life in the shadow of God, reduce man's anxieties; with establishment of the family system and with creation of social solidarity and removing of racial and ethnic disorders, create a collective purposeful life and accompany humans with perfection and happiness.
    Keywords: prophecy, purified life, meaning of life, satisfaction, mortality
  • Abd Ul, Majid Talebtash Page 67
    The way the Holy Quran spoke of the prophets in two titles of "Messenger" (rasul) and "prophet" (nabi) brought about the Muslim scholars utterances about the differences between the two. We examined this issue in Quranic verses, narrations and Kalami texts. From the Quranic expressions, one could find their similarity. According to some narrations of the Imams (p.b.u.t.), "prophet" (nabi) hears the sound of the angel of revelation or dreams the angel, but "Messenger" (rasul) can see him in awakening. Thus their logical relation is absolute generality and specialty. From a period in the third/tenth century, it had been popular that their logical relation is absolute generality and specialty with the criteria of Sharia, revealed book and miracle. The source of this distinguish is the kind of the Imam's mission and the bases of their speech, that, of course, has been disagreed by some latters. On the basis of Allamah Tabatabaei's view, Ayatullah Mesbah Yazdi, maintains that the distinction is that "Messenger" (rasul) terminates the excuses; but we believe that his argumentation is insufficient.
    Keywords: prophet (nabi), Messenger (rasul), revelation, the angel of revelation, Islamic beliefs
  • Ali Rad*, Fatima Shariati Kamalabadi Page 89
    Because the written heritage of the infallible Imams (p.b.u.t.) was written by themselve's statement and dictate, it is of a twofold importance in discovering the Ahl ul-Bayt's Views in various areas of religious knowledge. These writings counted as a measure to evaluate the authenticity of other propositions and texts. The infallible's letters are among the written but ignored heritance which was not be so considered in the Imamah studies. In this research, the aspects of Imamah were analyzed on the basis of the letter of Imam 'Ali (p.b.u.h.) to Imam al-Baqer (p.b.u.h.). According to these texts, Imamah is a multi-dimension concept which its dimensions are separable. The Ommah's leadership demands the leader to have divinely attributes, to have the Prophet's characteristics and to possess considerable personal attributes.
    Keywords: Imamah, the Imam's letters, the Imamah's narrative evidences, Kalami theory
  • Sayyed Gholamabbas Musavimuqaddam*, Mohammad Jafari Page 109
    Demon is a material and bodily being; but with soft body that the early rule in their creation is that they are invisible; but in some cases they embody and could be seen in different molds and frames. The visibility of demons means that they will be visible in the man's faculty of sense and understanding, without any changings in their nature. And their embodiment means that, like the human beings, the demons take bodily molds that could be touched and referred to by the senses, and occupy the space. The Islamic verses and narrations show that the demons can be visible and even can be embodied. Many cases that narrated in narrations prove both the embodiment and visibility of demons. Rationally, considering the early mater of the demon's creation, one can prove this issue.
    Keywords: Demon, embodiment, visibility, narration, reason, hard body, soft body