فهرست مطالب

سراج منیر - سال پنجم شماره 18 (تابستان 1394)

نشریه سراج منیر
سال پنجم شماره 18 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
  • صفحه 7
  • گفت و گو
  • سلف گرایی و جریان های سلفیه / در مصاحبه با استاد احمد مبلغی
    صفحه 11
  • مقالات
  • مصطفی غفوری صفحه 27

    در این مقاله وجوه اختلاف وهابیت با دیوبندیه را در مسیله توسل بررسی می کنیم. بدین منظور اقسام توسل را مطرح می کنیم و با مراجعه به آثار بزرگان و علمای مهم در هر دو گروه وهابیت و دیوبندیه، دیدگاه هایشان را در فروع توسل می کاویم و جدایی تفکرات وهابیت از سایر مسلمانان را به خوبی نشان می دهیم. همچنین، از اختلافات درونی در مکتب دیوبندیه پرده برمی داریم. علمای وهابیت بالاتفاق توسل به ذات پیامبر و صالحان و دعای نبی یا ولی بعد از حیات را جایز ندانسته اند و در توسل به جاه دو دیدگاه دارند که ابن عثیمین آن را جایز می داند و علمای دیگر آن را جایز نمی دانند. اما دیوبندیه فقط در توسل به برکت دیدگاه واحدی دارند و آن را جایز می دانند، اما در سایر انواع توسل دیدگاه واحدی ندارند. در خصوص توسل به حق و جاه و مقام هم سه دیدگاه دارند؛ برخی آن را مطلقا جایز دانسته اند و برخی مطلقا قایل به عدم جواز آن شده اند و برخی نیز قایل به تفصیل.

    کلیدواژگان: توسل، اقسام توسل، وهابیت، دیوبندیه، شرک، بدعت
  • مصطفی ورتابی کاشانیان صفحه 49

    این پژوهش بیشتر به دنبال کشف وجوه اشتراک و اختلاف وهابیت با دیگر مذاهب اسلامی در مقوله تبرک است. وهابیان در جواز تبرک به حجرالاسود و رکن یمانی، قرآن، آب زمزم، بدن پیامبر و آنچه با بدن پیامبر در تماس بوده (غیر از آثار مکانی) با سایر مسلمانان هم آوا هستند. ولی در تبرک به دیگر اجزای مسجدالحرام (مثل ارکان اربعه و استار کعبه)، آثار مکانی پیامبر (مثل قبر، حجره، منبر، مصلی)، بدن صالحان و آثار آنها به دلیل فقدان فعل صحابه در این زمینه یا بعضا سد ذریعه قایل به بدعت و شرک بودن این قسم، برخلاف سایر مسلمانان، شده اند، در حالی که بنا به شواهد کثیری که در کتب اهل سنت هم مشهود است تبرک به اینها از سوی صحابه و تابعین صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: تبرک، ابن عثیمین، قبر، وهابیان
  • سید جلیل موسوی، مرتضی حسنی نسب صفحه 79

    یمن در جنوب شبه جزیره عربستان، از دیرباز و از همان نخستین سال های پس از بعثت پیامبر$ محل توجه مسلمانان بود. مسلمانان این منطقه به شجاعت و قیام در دوره های مختلف تاریخی شهره اند و نقشی مهم در حوادث صدر اسلام ایفا کرده اند. القاعده نیز به عنوان یکی از اصلی ترین گروه های سلفی - جهادی معاصر، پایگاهی در این منطقه دارد که پس از ادغام با گروه القاعده در عربستان سعودی، به القاعده شبه جزیره تغییر نام داد و به منطقه حاکمیت خود وسعت بخشید. در این مقاله می کوشیم فعالیت های القاعده در شبه جزیره و همچنین رویکردها و عملکردهای این گروه را بررسی کنیم، از جمله مسایلی همچون سیر شکل گیری این گروه، خط فکری، رهبران و شخصیت ها، و عملیات های القاعده شبه جزیره. جست وجوی دقیق و تتبع گسترده کتب و منابع الکترونیکی و پایگاه های اینترنتی در موضوعات فوق و تحلیل و بررسی اطلاعات گردآوری شده نشان می دهد القاعده شبه جزیره، یکی از اصلی ترین گروه های سلفی - جهادی است که توانسته است با برنامه ریزی گسترده، خود را به عنوان یکی از مهم ترین گروه های خاورمیانه مطرح کند و با انتشار مجله الملاحم به دو زبان عربی و انگلیسی، ایدیولوژی خود و همچنین فعالیت های خود را به خارج از مرزهای جغرافیایی، به خصوص اروپا و آمریکا صادر کند. با دقت در اقدامات القاعده در شبه جزیره درمی یابیم که این تشکیلات سعی دارد ایدیولوژی خود را، که مقابله با آمریکا و دولت های مشابه است، با تعبیر «کفار» به عنوان دشمن دور در کنار دولت های مسلمان به عنوان دشمن نزدیک، نمایش دهد.

    کلیدواژگان: القاعده، القاعده شبه جزیره، سلفیه جهادی، یمن، ناصر الوحیشی
  • مرتضی ابراهیم پور خرمشهری صفحه 107

    با وجود حساسیت های فراوان در بحث روابط بین جمهوری اسلامی ایران با جنبش اخوان المسلمین، متاسفانه تاکنون این بحث، واقع بینانه و بی طرفانه بررسی نشده است. لذا اخوان المسلمین و جنبش اسلامی ایران در دو مرحله قبل و بعد از برقراری انقلاب اسلامی مناسبات و روابطی داشتند که این روابط با افت و خیزهایی همراه بوده است. برخی از عوامل همانند احیای فکر دینی، بازگشت به اسلام، مقابله با اسراییل و کشورهای استعمارگر و... موجب همراهی و برقراری روابط حسنه میان این دو جنبش اسلامی شده و برخی عوامل نیز همانند مخالفت جنبش اخوان المسلمین با تنش های انقلابیان و ضدانقلاب، احکام دادگاه های انقلابی، تاکید قانون اساسی بر شیعی و ایرانی بودن رییس جمهور ایران و اصولا انتخاب نظام ولایت فقیه به عنوان سیستم حکومتی کشور و... موجب سردی و افول روابط بین این دو جنبش شد. این مقاله عهده دار بررسی این مطالب است.

    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، مدر، ایران، انقلاب اسلامی
  • محمد اصغری نژاد صفحه 133

    ابن تیمیه در کتاب الفتاوی الکبری راجع به جنگ صفین می گوید بسیاری از بزرگان صحابه در این جنگ شرکت نکردند. امام علی% مجوزی برای جنگیدن نداشت و طبق نظر خود عمل کرد. وی همچنین مدعی است با توجه به روایت صلح امام حسن% می توان فهمید که نظر پیامبر$ این بوده است که امام علی% در صفین منادی صلح باشد نه برپاکننده جنگ. به صفین و نهروان و جمل نباید به دید واحدی نگریست که ظلم و جهل است. چون درباره هر سه جنگ، دستور نبوی$ وجود ندارد. رویکرد علما هم درباره این سه جنگ یکسان نیست. آنها مقتولان جنگ صفین را از هر دو لشکر تمجید کرده اند. در خصوص مقتولان جمل نیز این گونه اند، ولی درباره نهروان این گونه نیستند و خوارج و کشته های آنها را نکوهش کرده اند. در این مقاله این عقاید ابن تیمیه در خصوص صفین نقد و بطلان آنها ثابت می شود.

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، صفین، ابن تیمیه، معاویه
  • فرامرز ابراهیمیان صفحه 153

    یکی از ادله شیعه برای امامت و فضیلت علی% شان نزول سوره هل اتی است. علامه حلی در منهاج الکرامه ذیل فصل سوم برای اثبات امامت حضرت علی% چهل برهان از قرآن می آورد. در برهان بیست ویکم به شان نزول سوره هل اتی در حق علی% می رسد و حدیث ثعلبی از مفسران اهل سنت را به عنوان موید ذکر می کند. ولی ابن تیمیه شان نزول سوره را مبنی بر اینکه مدنی است قبول ندارد و حدیث ثعلبی را با دلایل ضعیف و اقوال شاذ مخدوش می داند. در حالی که اکثر مفسران و محدثان اهل سنت، برخلاف ابن تیمیه، سوره هل اتی را در شان علی% می دانند. شیعه نیز بر این مطلب اجماع دارد. این سوره مدنی است و احادیث مربوط به شان نزول فقط روایت ثعلبی نیست. این مقاله در پی اثبات این است که این سوره در شان علی% و از خصایص خاصه ایشان است و اشکالاتی که ابن تیمیه بر سند و دلالت حدیث ثعلبی وارد کرده جایگاهی ندارد.

    کلیدواژگان: سوره هل اتی، ثعلبی، ابن تیمیه، فاایل علی(ع)
  • گزارش ها
  • مصطفی ورتابی کاشانیان صفحه 183
|
  • Mostafa Qafori Page 27

    In this writing the differences between the viewpoints of Duebandieh and Wahhabites on the issue of Tawassul are analyzed. In doing so, we first discuss different kinds of Tawassul and then, by referring to the works of the prominent scholars of both Duebandieh and Wahhabites, we will scrutinize their viewpoints on sub categories of Tawassul. By doing so, Wahhabites thought will be distinguishable from the rest of the Muslim community. We will also reveal the inner disagreement among the Duebandieh scholars. The Wahhabi scholars do not allow Tawassul to Essence, dignity and blessing of the Prophet and the righteous and they reject the prayer of prophet or the guardian (Wali) after their demise. There are two points of view regarding Tawassul to dignity; Ibn Asimin allows it while other scholars do not. There is consensus only about Tawassul to blessing among the Duebandieh scholars, but there is no similar viewpoint on other types of Tawassul. There are three views about Tawassul to right, dignity and position; some scholars accept them unconditionally and some reject them entirely, and the third group separates them

    Keywords: Tawassul, kinds of Tawassul, Wahhabites, Duebandieh, polytheism, heresy
  • Mostafa Vartabi Kashnian Page 49

    This research is to discover similarities and differences between Wahhabites and other Islamic sects regarding the issue of Tabarruk (blessedness). like the rest of the Muslims, Wahhabites permits Tabarruk (seeking blessing) from Hajar Al-aswad (The Black Stone), Rukn Al-yamani (the pillar on the right), Quran, Water of Zamzam, the body of the Prophet and everything that his body has touched it ( except for the special signs). Unlike all other Muslims regarding other types of Tabarruk, [such as parts of Masjid-alharam (the Sacred Mosque) the four pillars and the curtain of Kaaba, special signs of The Prophet(the tomb, room, pulpit, prayer place), the body of the righteous] because there is no reported action of the Companions or because of sadd adz-dzariah (preventing from any corrupt consequences) they consider these kinds of Tabarruk as polytheism and heresy. While based on numerous evidences from within the Sunni sources, the Companions and Tabein (the followers) have sought blessing from all the above items.

    Keywords: Tabarruk, Ibn Asimin, Tomb, Wahhabites
  • Seyed Jalil Mosavi, Morteza Hassani Nasab Page 79

    Located in the South of Arabian Peninsula, Yemen has always drawn Muslims attention to itself since the early days of Islam i.e. early years following the delegation of prophecy. Muslims of this region are known for bravery and revolting throughout the history. They have played an important role early history of Islam. Al-Qaeda as one of the main contemporary Salafi-jihadist groups has a base in this area. Having merged into Al-Qaeda in Saudi Arabia, this group has changed its name into Al-Qaeda of Peninsula and extended its domination in the region. The present writing tries to review their activities and approaches in the peninsula. We are going to review issues such as: the process of its formation, their line of thought, important figures and leaders and their operations in the peninsula. A deep research in the books and different websites regarding the issue reveals that the Al-Qaeda of Peninsula is one of the main Salafi- Jihadist groups in the Middle East which has been able to gain recognition through a detailed planning. By publishing the magazine of Almalahem (Epics) both in Arabic and English, they have exported their ideology and activities beyond borders especially to Europe and U.S. By a close look at the Al-Qaeda’s activities in the peninsula, we realize that this organization tries to represent his ideology, which is to oppose America and other similar governments, by referring to Unbelievers as a distant enemy next to the Muslim governments as close enemies.

    Keywords: Al-Qaeda, Al-Qaeda of Peninsula, Salafi Jihadists, Yemen, Naser Alwahshi
  • Morteza Ebrahimpoor Khoramshari Page 107

    Despite the prevailing high sensitivities regarding the issue of ties between Islamic republic of Iran and Muslim Brotherhood movement, unfortunately this issue has not been realistically and impartially evaluated. These two have had some relations in two different periods of before and after the Islamic revolution. These relations have had some ups and downs. Some factors such as, revival of religious thinking, returning to Islam, opposing Israel and colonial powers, etc have drawn them together and some other factors such as, opposition of Muslim brotherhood movement to Revolutionary tensions and anti revolution, sentences of revolutionary courts, emphasis of the Iranian constitution on electing Iranian and Shia presidents and guardianship of Faqih as a system of government have pulled them apart. The present writing deals with these issues.

    Keywords: Muslim Brotherhood, Egypt, Iran, Islamic Revolution
  • Mohammad Asqari Nijad Page 133

    In his book Alfatwa Alkubra, Ibn Teymieh says about the Battle of Siffin that most of the great Companions of Prophet didn’t participate in it. Imam Ali didn’t have any permission for entering the war, and he has acted based on his own idea. Ibn Teymieh also claims that based on the historical narration of the peace treaty of Imam Hassan (A.S), we can understand that Prophet’s opinion was that imam Ali Should have sought peace not war in Siffin. If we look at Siffin, Nahrawan and Jamal in the same way, it will be totally wrong and unjust. Because there is no Prophetic order regarding these three battles. Scholars have different ideas about these wars. They have praised the killed ones of both armies in the Siffin. This is the same about the killed ones in Jamal. But this is not the same about Nahrawan, the killed ones from Kharijites are reproved. In this writing Ibn Teymieh’s ideas regarding Siffin are criticized and rejected.

    Keywords: Imam Ali (A.S), Siffin, Ibn Teymieh, Muawiyah
  • Faramarz Ebrahimian Page 153

    One of the arguments of Shiite for Imamate and superiority of Ali (A.S) is the cause of revelation of the Surah of The Man.  In the third chapter of his book, Menhaj Al-Keramah, Allameh Helli has put forward some forty arguments from Quran to prove Imamat for Ali (A.S). For the 21st argument he refers to the cause of revelation of the Surah of The Man and mentions a narration from Tha'labi, a Sunni interpreter of Quran, to strengthen his arguments. However Ibn Teymieh does not accept this cause because the Surah is Medinite, and he refutes the Tha'labi narration based on weak reasoning and rare sayings. On the other hand, most of the interpreters and scholars of Hadith consider Imam Ali (A.S) the cause of revelation for this Surah. And there is consensus among the Shiite regarding this issue.  This Surah is Medinite and Tha'labi narrations are not the only ones. The present writing tries to prove that the cause of this Surah is Imam Ali (A.S), and this is one of his unique attributes and the Ibn Teymieh’s objections to chain of narrators and indication of Tha’labi narration are baseless.

    Keywords: the Surah of The Man, the cause of revelation, Ibn Teymieh, virtues of Imam Ali (A.S)