فهرست مطالب

پرستاری گروه های آسیب پذیر - پیاپی 2 (بهار 1394)

مجله پرستاری گروه های آسیب پذیر
پیاپی 2 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/15
  • تعداد عناوین: 5
|
  • علیرضا خاتونی، علیرضا عبدی *، اسماعیل حسینی، طاهره فتاح پور، حسین فیضی صفحات 1-14
    مقدمه
    دیابت نوع2 شایعترین اختلال متابولیکی است که شیوع آن در کشورهای درحال توسعه به مرز هشداردهنده ای رسیده است؛ با عنایت به این که عوامل خطرزا و عوارض دیابت براساس شرایط محیطی و رفتارهای بهداشتی افراد در هر منطقه جغرافیایی متفاوت است لذا شناخت عوامل خطرساز و عوارض آن می تواند در برنامه ریزی به منظور پیشگیری و درمان بیماری حائز اهمیت باشد،.
    هدف
    پژوهش فعلی با هدف تعیین فراوانی عوامل خطرزا و عوارض بیماری دیابت نوع2، در بیماران تحت پوشش مرکز دیابت شهرستان قصر شیرین انجام گرفته شد.
    روش
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی، پرونده 286 بیمار مبتلا به دیابت نوع2 به صورت سر شماری در سال 1390 مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها چک لیست پژوهشگر ساخته بود که براساس اطلاعات موجود در پرونده ها طراحی شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss v.16 و آمار توصیفی(درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار ( و آمار تحلیلی( آزمونهای مجذور کا، تی مستقل ، من ویتنی یو ، کروسکال والیس ) در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه شایعترین عوامل خطرساز بیماری دیابت نوع 2 شامل: اضافه وزن (9/76%)، چربی خون بالا(5/53%) و سابقه دیابت در فامیل درجه اول(8/44%) شناخته شدند. مهمترین عوارض ناشی از این بیماری شامل نوروپاتی(4/66%)، نارسایی قلبی و عروقی(4/43%)، و اختلال چشمی(37%) بودند. نوروپاتی و نارسایی قلبی و عروقی با چربی خون بالا ارتباط معنی داری داشتند؛ همچنین در افرادی که مدت ابتلا آنها بیشتر بود میزان عوارض چشمی و نوروپاتی به نسبت بالاتر بود(05/0 > p ).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از بالا بودن عوارض وابسته در مبتلایان به دیابت نوع2 می باشد. لذا استفاده از برنامه های آموزشی برای پیشگیری از ابتلا به دیابت و کاهش فاکتورهای خطرساز، همچنین پیشگیری از عوارض مزبور توصیه میشود.
    کلیدواژگان: دیابت، عوامل خطرزا، عوارض دیابت
  • لیلا خضری، مسعود بحرینی *، مریم روانی پور، کامران میرزایی صفحات 15-28
    مقدمه
    افسردگی و اضطراب مرگ از مشکلات شایع در بیماران سرطانی است که می تواند سلامت روانی این بیماران را تحت تاثیر قرار دهد. از سوی دیگر، سلامت معنوی از جمله عوامل موثر بر سایر جنبه های سلامت است ؛که اخیرا از سوی محققین مورد توجه قرار گرفته است.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سلامت معنوی، با افسردگی و اضطراب مرگ در بیماران سرطانی بوشهر در سال 1393انجام شده است.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی همبستگی است که به شکل مقطعی اجرا شده است . در این مطالعه مقطعی، 200 بیمار مبتلا به سرطان مراجعه کننده به مراکز درمانی بوشهر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های روا و پایای سلامت معنوی پالوتزین الیسون، افسردگی بک و اضطراب مرگ تمپلر انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spssv.18 ، آمار توصیفی( فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و تحلیلی(ضریب همبستگی پیرسون، ، کروسکال والیس و من ویتنی) در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین میانگین نمره کلی سلامت معنوی و بعد مذهبی با افسردگی ارتباطی وجود نداشت؛ لیکن بین بعد وجودی سلامت معنوی با افسردگی ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (024/ p= و 160 /0 r = ). بین میانگین نمره کلی سلامت معنوی و اضطراب مرگ (001/0 p= و 229 /0- r= )، همچنین ابعاد مذهبی (001/0 p< و 272 /0- r = ) و وجودی (046/0 p= و 142 /0- r = ) سلامت معنوی با اضطراب مرگ ارتباط معنی دار و معکوس وجود داشت.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد، با افزایش سلامت معنوی، اضطراب مرگ در بیماران سرطانی کاهش می یابد. به نظر می رسد یک برنامه جامع مراقبتی که در بر گیرنده سلامت معنوی باشد، اثر بخشی بیشتری در کاهش مشکلات روانی این بیماران دارد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، افسردگی، اضطراب مرگ، سرطان
  • آسیه نمازی * صفحات 29-38
    مقدمه
    بارداری یکی از دوره های با اهمیت زندگی زنان را تشکیل می دهد و نحوه برخورد با پدیده بارداری و سازگاری با آن بسیار حائز اهمیت است.
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی وضعیت بارداری زنان از نظر ناخواسته بودن و متغیرهای جمعیت شناختی مرتبط با آن در رشت انجام گرفته است.
    روش
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی بر روی 270 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستانهای رسول اکرم(ص) و الزهرا (س) رشت انجام گرفت. نمونه ها به صورت غیر احتمالی انتخاب و طی مدت 3 ماه (فروردین تا خرداد1392) مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه روا و پایا جمع آوری شد. داده ها بعد از جمع آوری، با استفاده از نرم افزار آماری spss v.20 و با آزمونهای دقیق فیشر، کای اسکوئر و آزمون تی در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع بارداری ناخواسته در این مطالعه 3/49 درصد محاسبه شد که از این میان 8/7 درصد موارد بارداری از طرف زن، 7/6 درصد از نظر شوهر و 8/34 درصد از نظر هر دو ناخواسته بود. از بین حاملگی های ناخواسته 4/41 درصد آنها حاصل عدم استفاده صحیح از روش های پیشگیری بود. در 4/67 درصد موارد جنسیت نوزاد از نظر افراد خواسته بود. ارتباط آماری معنی داری بین تحصیلات زن و همسر، درآمد، شغل، محل سکونت، تعداد بارداری، و مدت زمان ازدواج با بارداری ناخواسته مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان دهنده شیوع بالای بارداری ناخواسته در زنان مورد بررسی می باشد. از آنجاییکه زنان با بارداری ناخواسته با مشکلات احساسی و روانی روبرو هستند، لذا مراقبین بهداشتی باید حمایت لازم از زوجها را برای مقابله با این دوران بحرانی به کار گیرند.
    کلیدواژگان: بارداری ناخواسته، فاکتورهای جمعیت شناختی، نوزاد ناخواسته
  • شهلا جوکار، فائزه جهانپور *، نیلوفر معتمد، فرحناز کمالی صفحات 39-48
    مقدمه
    با توجه به مزایا و استفاده ی روز افزون گیاهان دارویی در جهان و ایران و کمبود مطالعات لازم در زمینه مصرف گیاهان دارویی در درمان بیماری های کودکان و نامشخص بودن دیدگاه مادران شهر بوشهر توجه به این موضوع حائز اهمیت است.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی نگرش و عملکرد مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر بوشهراز نقش گیاهان دارویی در درمان بیماری های کودکان در سال 1393 بوده است.
    روش
    در این مطالعه ی توصیفی – تحلیلی از نوع مقطعی، تعداد 384 نفر از مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر بوشهر بطور تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود که پس از بررسی روایی و پایایی، مورد استفاده قرار گرفت. داده ها، با استفاده از نرم افزار spssv.18 و با بهره گیری از آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .
    یافته ها
    نتایج نشان داد براساس میانگین نمرات بدست آمده، 7/24 درصد نگرش پایین، 6/45 درصد نگرش متوسط، 7/29 درصد نگرش بالایی داشت. از نظر میانگین نمرات عملکرد، 7/23 درصد عملکرد پایین، 1/47درصد عملکرد متوسط، 2/29درصد عملکرد بالایی در مادران نسبت به مصرف گیاهان دارویی در کودکان داشتند. نگرش رابطه مثبت و معنادار آماری با عملکرد، بومی بودن و سطوح تحصیلات مختلف مادران داشت. همچنین تفاوت معنادار آماری از نظر عملکرد در بین سطوح تحصیلات مختلف مادران وجود داشت ) p < 0/05 .(
    نتیجه گیری
    در این پژوهش، اکثر مادران از سطح نگرش و عملکرد متوسطی نسبت به مصرف گیاهان دارویی در بیماری های کودکان برخوردار بودند، لذا پیشنهاد می گردد برنامه ریزی در جهت آموزش مادران در این زمینه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: نگرش، عملکرد، مادران، گیاهان دارویی، کودکان
  • ملیحه خسروی زاد * صفحات 49-59
    مقدمه
    امروزه مسلم شده است که ابتلا به بیماری ها موجب تغییر سبک زندگی در افراد مبتلا می شود. با توجه به افزایش روزافزون بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه و تاثیری که این بیماری بر ابعاد زندگی افراد دارد؛ شناخت سبک زندگی افراد مبتلا کمک می کند تا بتوانیم در جهت ارتقاء سلامت و بهبود سبک زندگی این بیماران گام برداریم.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین سبک زندگی مرتبط با رفتارهای تغذیه ای بیماران بستری در بیمارستان ام آر آی شیراز در سال 1392 انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است. نمونه مورد مطالعه شامل 66 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه بستری در بیمارستان ام آر آی شیراز می باشد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه پژوهشگر ساخته با تعیین روایی محتوی و پایایی(آزمون آلفا کرونباخ) استفاده شد. پرسشنامه در سه بخش اطلاعات دموگرافیک، اطلاعات مربوط به بیماری و بخش اطلاعات مربوط به سبک زندگی مرتبط با رفتارهای تغذیه ای مختلف بود. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    از 66 بیمار مورد مطالعه 18/68% مرد، میانگین سنی 21/15±59 سال، 42/92% متاهل، 82/31% بازنشسته و 45/45% دارای تحصیلات راهنمایی یا دبیرستان بودند. میانگین سطح سرمی B UN و Cr به ترتیب 09/17±62/53 و14/6±84/2، میانگین قد 87/9 ±39/168، میانگین وزن 14/14±45/66 و میانگین شاخص توده بدنی 01/4±36/23 بوده است. 67/66 درصد بیماران مبتلا به درجه 5 نارسایی مزمن کلیه بوده اند و میانگین میزان فیلتراسیون گلومرولی 67/11 ± 27/16 میلی لیتر در دقیقه بوده است. در بعد الگوی تغذیه ای: مصرف سبزیجات، میوه، گوشت قرمز، مایعات، نمک و غذاهای سرخ کرده و پرچرب با شدت بیماری رابطه معکوس و معنا دار دارد (05/ 0< p ؛ درحالیکه مصرف گوشت سفید با شدت بیماری رابطه ای نداشت((05/ 0< p ).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد؛ شدت بیماری با سبک زندگی مرتبط با رفتارهای تغذیه ای بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه ارتباط دارد به نحوی که با پیشرفت بیماری در رفتارهای تغذیه ای محدودیت هایی برای بیماران ایجاد می شود. از این رو توجه و مراقبت از بیماران در اصلاح و حفظ سبک زندگی متعادل ضروری است؛ زیرا محدودیت های حاصل از بیماری می تواند باعث بروز مشکلاتی در سبک زندگی بیمار شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، رفتار تغذیه ای، نارسایی مزمن کلیوی
|
  • Alireza Khatoni, Alireza Abdi *, Esmaeil Hoseini, Tahereh Fattah Pour, Hossein Feizi Pages 1-14
    Introduction
    Type2 diabetes is the most common metabolic disease that its prevalence in developing countries has reached alarming rate. Having enough knowledge of risk factors and complications of diabetes would be effective in its preventing and treatment. Since risk factors and complications of type2 diabetes in various regions according to environmental situations and health behaviors are different.
    Objective
    This study was conducted to determine risk factors and complication of type2 diabetes in patients of Ghasreshirin diabetes center.
    Method In a descriptive- analytical study, the records of 286 diabetic patients by census were studied the tool was a checklist produced according to the information in the records. Data was analyzed by SPSSv.16 and descriptive (frequency percent, Mean and standard deviation) and inferential statistics (chi square, independent t, Mann Whitney U and kruskal Wallis tests).
    Results
    In this study, the most common risk factors were obesity (%76.9), hyperlipidemia (%53.5) and a history of diabetes in first-degree relatives (%44.8). The most common complications of diabetes were neuropathy (%66.4), cardiovascular disorders (%43.4), and visual impairment (% 37). There was a significant relationship between hyperlipidemia and neuropathy and cardiovascular disorders, as well as between diabetes duration and retinopathy and neuropathy (p
    Conclusions
    The results indicate the high prevalence of risk factors as well as physical complications in patients suffering from diabetes. Therefore, using educational programs for reducing the prevalence of type2 diabetes and related complications are recommended. Keywords: diabetes, risk factors, diabetes complication
    Keywords: diabetes, risk factors, diabetes complication
  • Leyla Khezri, Masoud Bahreyni *, Maryam Ravanipour, Kamran Mirzaee Pages 15-28
    Introduction
    Depression and death anxiety are common problems in patients with cancer that can affect mental health of these patients. On the other hand, spiritual wellbeing recently has been considered by researchers as a factor that has influence on other aspects of health.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the relationship between spiritual wellbeing and depression or death anxiety in cancer patients (2015).
    Method
    In this cross-sectional study, a total of 200 cancer patients who referred to medical centers of Bushehr, were selected by convenience sampling. Data were collected using valid and reliable questionnaires, Paloutzian Ellison spiritual Wellbeing, Beck depression and Templer death anxiety. Data were analyzed using SPSSv.18, descriptive statistical methods (frequency, mean, standard deviation) and analytic methods (Pearson correlation coefficient and Manwhitney).
    Results
    The results showed no significant relationship between total score of spiritual wellbeing or its religious dimension and depression, while there was a significant relationship between mean score of existential dimension of spiritual wellbeing with depression (r=0.160, p=0.024). Results showed that there was a significant negative relationship between spiritual wellbeing and the death anxiety (r=-0.229, p
    Conclusion
    Findings indicated that by increasing spiritual wellbeing, death anxiety reduced in patient with cancer. It seems that a comprehensive care program encompasses spiritual wellbeing, is more effective in reducing psychological problems in these patients. Keywords: spiritual wellbeing, depression, death anxiety, cancer
    Keywords: spiritual wellbeing, depression, death anxiety, cancer
  • Asieh Namazi* Pages 29-38
    Introduction
    Pregnancy is one of the most important periods of women's life Therefore, how to deal with the phenomenon of pregnancy and its compatibility is very important.
    Objective
    This study aims at investigating the phenomenon of unwanted pregnancy and demographic variables associated with it in the Rasht.
    Method
    This analytical cross- sectional study was conducted on 270 pregnant women who went to Rasol-e- akram and Alzahra hospitals in Rasht. Samples were selected randomly and were examined during three months (April to June 1392). Data were collected based on valid and reliable questionnaire and then they were analyzed by SPSS 20 software using descriptive and analytical statistics such as fisher exact test, t-tests and chi square test.
    Results
    In this study, the prevalence of unwanted pregnancy was 49.3%, among which 7.8 % of them were unwanted from the view point of women, 6.7 % from husband and 34/8 % from both. 41.4 % of unwanted pregnancy, was related to improper usage of contraceptive methods. In 67/4 % of cases, parents were not satisfied with the sex of the newly-born child. There was a significant relationship between unwanted pregnancy and research variables (parent's education, income, jobs, dwelling place, the number of pregnancy, and duration of marriage).
    Conclusion
    The findings of the study show high prevalence of unwanted pregnancy in these women. Women with unwanted pregnancy are facing emotional and psychological problems so, the health care providers should advocate the couple to overcome this critical period. Keywords: unwanted pregnancy, demographic factor, unwanted neonate
    Keywords: unwanted pregnancy, demographic factor, unwanted neonate
  • Shahla Jokar, Faezeh Jahanpour *, Niloofar Motamed, Farahnaz Kamali Pages 39-48
    Introduction
    Due to the advantages and the increasing usage of medicinal plants around the world and Iran and lack of necessary studies in this field to treat diseases in children, the need for greater public awareness is required.
    Objective
    This study aimed to investigate the attitudes and practical approach of mothers in regard to medicinal plants in the treatment of children's diseases in 2014.
    Method
    In This descriptive - analytic study, 384 mothers through a multi-stage stratified random sampling were selected. The tool was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were considered. After collecting the data, they were analyzed by using the software SPSS 18, chi-square and Mann-Whitney's and Kruskal-Wallis's analytical tests.
    Results
    The results showed that, 24.7 percent of samples had low, 45.6 percent moderate, and 29.7 percent had high attitude . Statistics showed that 23.7 percent had low, 47.1 percent moderate, and 29.2 percent had high performance. The attitude had a positive and meaningful statistical relationship with performance, being native or non-native, and mother's level of education. Significant statistical difference was seen between performance and the different levels of education. (P
    Conclusion
    The results show that most of the mothers have middle level of attitude and performance approach towards using medicinal plants in Pediatrics disease. Therefore, It is necessary to plan to improve mothers’ knowledge and attitude regarding the usage of medicinal plants in pediatrics diseases. Keywords: Attitude, Performance, mothers, medicinal plants, children
    Keywords: Attitude, Performance, mothers, medicinal plants, children
  • Malihe Kosravizad* Pages 49-59
    Introduction
    Nowadays, it is clear that being affected to diseases leads to change in life style of affected people. According to the increasing numbers of affected patients to renal failure and the effect of this disease on many aspect of people’s life, understanding the life style of affected people can help to improve patient's health and lifestyle improvement step.
    Objective
    This study was done to define the life style of the patients confined to bed in Shiraz MRI hospital in 2013.
    Method
    Present study is a Cross-sectional one. The universe includes 66 patients who were confined to bed in Shiraz MRI hospital suffered from renal chronic insufficiency they were selected by available sampling method .To gatheving data a researcher-made questionnaire with determination of validity and reliability (Cronbach,s alpha coefficient) was used. The questionnaire devide into three parts namely demographic data, disease data and life style related to nutritional behaviour fields. To analyze the data, descriptive and inferential statistics were used.
    Resuls: Of 66 patients 68.18 percent were male with mean age 59 ± 15.2 , 92.42 percent were married 31.82 percent were retired and 45.45 percent had educated to guidance or high schools level. The BUN and Cr serumal means were 53.62 ± 17.09 and 2.84 ± 6.14, respectively.Their height, weight and body mass index means were 168.39 ± 9.87 , 66.45 ± 14.14 and 23.36 ± 4.0 , respectively. 66.67 percent of the patients suffered from renal chronic insufficiency grade 5 and the glomeruli filtration rate was 16.27 ± 11.67. Feeding patterns in the consumption of vegetables, fruit, meat, liquids, salt, fat and fried food are inversely related to disease severity and white meat consumption (p0.05)
    Conclusion
    The results showed severity of the disease was associated with life style linked to nutritional behavior in chronic renal failure patients, as the disease progresses, patients may be restrict on nutritional bihaviours. Therfor attention and care is essential in the patients for modifying and maintaining a balanced lifestyle because limitations of the disease can cause problems in the patient,s lifestyle. Keywords: Life style, nutritional behaviour, renal chronic insufficiency.
    Keywords: Life style, nutritional behaviour, renal chronic insufficiency