فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناسی معاصر - سال چهارم شماره 6 (بهار و تابستان 1394)

نشریه پژوهش های جامعه شناسی معاصر
سال چهارم شماره 6 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پژوهشی
  • اکرم حمیدیان*، محمد جواد زاهدی، امیر ملکی، ابراهیم انصاری صفحات 1-32
    طرد اجتماعی پدیده ای فرآیندی، رابطه ای، چندبعدی، نسبی، مبتنی بر عاملیت است که در سطوح مختلف و در هر زمان و مکان ممکن، در بین گروه های مختلف اجتماعی رخ می دهد. فرآیند طرد/ ادغام اجتماعی گروه های اجتماعی همواره عامل مهمی در نظم اجتماعی جامعه و رفاه و به سامانی گروه ها و افراد است. ازاین رو بررسی وضعیت طرد/ادغام گروه ها و عوامل موثر بر آن در کلانشهرها می تواند در تدوین بهتر سیاست های مرتبط با ادغام و رفاه اجتماعی اثرگذار باشد. به این منظور طرد/ادغام گروه های هویتی/ قومی کلانشهر اصفهان در پیوند با دسترسی به فرصت های اجتماعی اقتصادی و در مقایسه با ساکنان بومی برابری اجتماعی سنجش و تبیین گردید. یافته های تحقیق نشان داد همه گروه ها دسترسی یکسانی به منابع ندارند و برخی گروه ها تبعیض اجتماعی بیشتر و طرد اجتماعی به مراتب شدیدتری را تجربه می کنند و بین برابری اجتماعی، دسترسی به منابع و ادغام اجتماعی رابطه مثبتی وجود دارد. با این اوصاف لازم است دولت و جامعه با حمایت های اقتصادی و آموزشی و فرهنگ سازی در راستای برابری اجتماعی، از طرد اجتماعی گروه های آسیب پذیر و ایجاد بی نظمی های اجتماعی و سیاسی ممانعت به عمل آورند.
    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، ادغام اجتماعی، نابرابری اقتصادی، نابرابری اجتماعی
  • صمد رسول زاده اقدم *، صمد عدلی پور، سید محمد میرمحمدتبار، سیمین افشار صفحات 33-60
    امروزه با پیشرفت فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی همچون رسانه های اجتماعی، جوامع دستخوش تغییرات بسیاری شده اند و تغییرات زیادی را در فرهنگ و زندگی روزمره افراد به وجود آورده اند. به طوری که می توان گفت رسانه های نوین بر شیوه های زندگی و سلیقه های عمومی در جامعه تاثیر می گذارند؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر، تحلیل نقش رسانه های اجتماعی در گرایش جوانان ایرانی به سبک زندگی نوین است.این مقاله، به صورت پیمایشی و با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس و بهره گیری از پرسش نامه اینترنتی محقق ساخته صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش را کاربران جوان رسانه های اجتماعی در پنج شهر اصفهان، تهران، تبریز، مشهد و ساری در سال 1393 تشکیل می دهند و حجم نمونه برابر با 2100 نفر است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین مدت زمان عضویت، میزان استفاده، نوع استفاده (هدفمند یا غیرهدفمند) و واقعی تلقی کردن محتوای مطالب رسانه های اجتماعی و گرایش به سبک زندگی نوین در ابعادی چون مدگرایی، توجه و نگرش به بدن، اوقات فراغت، همبستگی معنادار مستقیمی وجود دارد؛ اما متغیرهای مستقل یادشده با بعد نحوه پوشش (گرایش به حجاب) رابطه معنادار معکوسی دارند.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، سبک زندگی، مدگرایی، توجه و نگرش به بدن، اوقات فراغت، گرایش به حجاب
  • حیدر فتح زاده*، سیدسعید زاهدزاهدانی صفحات 61-88
    تدوین استراتژی مناسب برای توانمندسازی محلات حاشیه نشین سیلاب، احمدآباد و یانونق دره سی شهر تبریز در ارتباط با شاخص های کالبدی-زیست محیطی، اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی و مدیریت شهری برای برقراری عدالت اجتماعی در بین ساکنین شهر تبریز هدفی است که مقاله حاضر به دنبال آن می باشد. در این پژوهش سعی شد در چارچوب برنامه ریزی استراتژیک، عوامل قوت، ضعف، فرصت و تهدیدات محلات شناسایی و با تحلیل آن در قالب تکنیک SWOT، مناسب ترین استراتژی برای توانمندسازی محلات با بهره گیری از مدل QSPM، توام با برنامه های اقدامی توانمندسازی معرفی گردد. روش مطالعه، توصیفی و تحلیلی بوده و اطلاعات موردنیاز با استفاده از پرسشنامه از 25 نفر از کارشناسان سازمان ها و اساتید دانشگاه جمع آوری و نرمال بودن داده ها از طریق آزمون کولموگروف- اسمیرنف انجام گرفت. تشکیل ماتریس ارزیابی عوامل داخلی و خارجی تاثیرگذار بر توانمندسازی محلات و تحلیل آن ها در تکنیک SWOT، نشان داد که شاخص های اجتماعی-فرهنگی مهم ترین عامل در توانمندسازی محلات می باشد. در بین ابعاد موردبررسی محلات، بعد قوت با مجموع امتیاز وزنی 45/3 و ضعف با 30/3، تهدیدات با 80/2 و فرصت با 27/2 مهم ترین عوامل در توانمندسازی محلات و استراتژی های رقابتی و تهاجمی با اختصاص دادن 6/14 از کل نمره عوامل (48) و با میانگین امتیاز 9/2، مناسب ترین استراتژی برای توانمندسازی محلات می باشد. استفاده از توان بالای مشارکتی ساکنان محلات در اجرای طرح ها و پروژه های عمرانی در راستای سامان دهی بافت های فرسوده و بهسازی محلات با نمره 3/3، اجرای مانورهای بلایای طبیعی با رویکرد آگاه سازی ساکنین محله با نمره 8/2 و رعایت اصول فنی و مهندسی در ساخت وساز واحدهای مسکونی و نظارت دقیق مهندسان ناظر با نمره 3/2، مهم ترین برنامه های اقدامی توانمندسازی محلات شناخته شد.
    کلیدواژگان: سکونت گاه غیررسمی، تکنیک، راهبردها، توانمندسازی، SWOT
  • عبدالحسین کلانتری*، سید سعید حسینی زاده آرانی، ایوب سخایی، حسین امامعلی زاده صفحات 89-116
    سلامت روان به عنوان یکی از اساسی ترین اجزاء رفاه اجتماعی، صرفا واقعیتی زیست شناختی و یا روانشناختی نیست، بلکه دارای ابعاد و ماهیت اجتماعی بوده و متاثر از عواملی چون انزوای اجتماعی و حمایت اجتماعی می باشد. لذا هدف این مطالعه بررسی تاثیر انزوای اجتماعی بر سلامت روان شهروندان تهرانی با توجه به نقش میانجیگرانه ی حمایت اجتماعی می باشد. روش تحقیق، پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه می باشد. جهت انتخاب حجم نمونه، از فرمول کوکران استفاده شده و 524 نفر از شهروندان 18+ سال تهرانی در سال 1393 به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای گزینش شدند. یافته های توصیفی نشان داد که 59% از شهروندان تهرانی، انزوا را در سطح متوسط به بالا تجربه می کنند، 69% افراد در وضعیت سلامت روانی مطلوبی قرار داشته و میانگین دریافت حمایت اجتماعی، 60/61 ارزیابی شد. در بعد تحلیلی، آزمون فرضیات نشان داد که رابطه معنادار و منفی میان انزوای اجتماعی با حمایت اجتماعی و سلامت روان وجود داشته و حمایت اجتماعی نیز رابطه ای معنادار و مثبت با سلامت روان دارد. همچنین نتایج تحلیل مسیر مدل تحقیق بیانگر این بود که متغیر انزوای اجتماعی در مقایسه با متغیر حمایت اجتماعی، تاثیر مستقیم و غیرمستقیم بیشتری (45/0-) بر میزان سلامت روان شهروندان تهرانی دارد. در مجموع، نتایج مطالعه حاضر دلالت بر این دارد که با افزایش میزان انزوای اجتماعی، از سطوح حمایت اجتماعی کاسته شده و وضعیت سلامت روان شهروندان در حالت آسیب پذیر قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: انزوای اجتماعی، حمایت اجتماعی، سلامت روان، شهروندان تهرانی
  • فاطمه گلابی*، علی بوداقی، پروین علی پور صفحات 117-143
    هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل نظری و انتقادی رویکرد تلفیقی پیر بوردیو است. بدین منظور ابتدا زمینه فکری و اجتماعی تاثیرگذار بر رویکرد تلفیقی بوردیو طرح گردیده است. سپس با توجه به مفاهیم نوبنیادی چون عادت واره و میدان به عنوان مصداق بارز رهیافت تلفیقی بوردیو و رابطه دیالکتیکی این دو مفهوم و برآیند آن یعنی عملکرد به عنوان واحد تحلیل در نظریه بوردیو، مشی جامعه شناسی و نظریه عمل بوردیو تشریح گردیده است. در این راستا، نظریه بوردیو در حوزه زبان و قدرت نمادین (رابطه دیالکتیکی خصلت زبانی و بازار زبان شناختی) و دیدگاه وی در حوزه تمایز و اشکال سرمایه به مثابه رهیافت تلفیقی (ضمنی) وی با توسل به برخی استدلال ها نشان داده می شود. در نهایت در این مقاله، تلاش، معطوف به یافتن پاسخ به این پرسش اساسی است آیا رهیافت تلفیقی بوردیو در تاکید همزمان به ساختار و عاملیت موفق بوده است یا نه؟ نتیجه ای که با بهره گیری از روش استدلال منطقی به دست آمد، این است که رهیافت تلفیقی بوردیو به خاطر تاکید بیشتر بر ساختار، بازتولید و به یک معنا به خاطر طرفداری از قطب عینی و ایمان راسخ او به وجود شالوده سخت واقعیت اجتماعی از قضیه جدلی الطرفین ذهن گرایی و عینی گرایی فراتر نرفته است؛ و در نهایت، رهیافت تلفیقی نامبرده به خاطر تاکید بیشتر بر ساختار و بازتولید با چالش های نظری مواجه است.
    کلیدواژگان: رابطه گرایی، رویکرد تلفیقی، نظریه عمل، عادت واره، میدان، بازتولید
  • اکبر زارع شاه آبادی، محمد مبارکی*، الهه فردوسی زاده نایینی صفحات 145-174
    نشاط یکی از ضروری ترین خواسته های فطری و نیازهای روانی انسان ها به شمار می رود. نقش نشاط در جامعه به گونه ای است که فقدان آن پیامدهای منفی همچون اعتیاد را برای شهروندان یک جامعه، به دنبال دارد. با توجه به اهمیت این مسئله، پژوهش حاضر سعی دارد با استفاده از روش پیمایش، رابطه ی نشاط اجتماعی و گرایش به اعتیاد را در بین جوانان 30-18 ساله شهر یزد بررسی نماید. جامعه آماری از طریق فرمول کوکران 384 نفر برآورد گردید. با استفاده از تکنیک نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، نمونه ها مورد بررسی قرار گرفتند. تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان می دهد متغیر های احساس عجز، احساس یاس به همراه متغیر های سن و جنس توانسته اند 20% از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند. نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد که همه متغیرها به غیر از متغیر احساس تنهایی تاثیر غیرمستقیم و معناداری بر متغیرگرایش به اعتیاد داشته اند.
    واژه های کلیدی: نشاط اجتماعی، سرمایه اجتماعی، گرایش به اعتیاد، جوانان، احساس عجز، احساس یاس و احساس تنهایی.
    کلیدواژگان: نشاط اجتماعی، سرمایه اجتماعی، گرایش به اعتیاد، جوانان
|
  • Akram Hamidiyan*, Mohammad Javad Zahedi, Amir Maleki, Ebrahim Ansari Pages 1-32
    Social exclusion is a process, relational, multidimensional, relative; based on the agency phenomenon that occurs at different levels and in every time and place may, between different social groups. The process of social exclusion / inclusion of social group always an important factor in Social order and welfare of groups and individuals. So study the situation of exclusion / inclusion and its determinants in metropolises, can affect the development of better policies related to inclusion and social welfare. For this purpose, measured and explored the exclusion / inclusion of identity groups / ethnic in Isfahan metropolis, in relation to access to social-economic resources, comparison with the native inhabitants. The results shows that all groups don’t have access to resources like this one, and some groups experience much more intense social discrimination and social exclusion. There is a positive relationship between the social equality, access to resources and social inclusion. However, the government and society must prevent social exclusion of vulnerable groups and social and political disorders, with economic and training support and culturing to social equality.
    Keywords: social exclusion, inclusion, social inequality, economic inequality
  • Samad Rasoulzadeh Aghdam*, Samad Adlipour, Seyed Mohammad Mirmohammadtabar, Simin Afshar Pages 33-60
    Today, with the advancement of information and communication technologies such as social media, communities have been many changes and many changes in culture and everyday life people have created. So can be said that new media influences the way of life and public preferences in society. Therefore, the aim of this study was to analyze the role of social media in youth tendencies to modern life style. This paper presents a survey conducted using a voluntary and available sampling method and the use of online questionnaire was developed by the researchers. The population consisted of young users of social media in the five cities of Isfahan, Tehran, Tabriz, Mashhad, Sari in 1393 constitute a sample size is 2,100. The findings suggest that the duration of membership, usage, type of use (targeted or non-targeted) real treat social media content and orientation of the new life style in dimensions such as fashion, attention and attitude of the body, Leisure , there is a direct correlation. But the independent variables mentioned above with the dress (hijab trend) have a significant negative relationship.
    Keywords: Social Media, Lifestyle, Fashionism, Attitude toward Body, Leisure Time, Hijab trend
  • Heydar Fathzadeh*, Seyedsaeed Zahdzahedani Pages 61-88
    The present study is following an objective in which the compilation of suitable strategy to empower margin dwelling settlements of Seylab, Ahmad Abad, Yanug Darasi of the city of Tabriz in relation to skeletal, environment, social, cultural, economic and urban management to establish social justice among the residents of the city of Tabriz has been carried out.
    In this research an attempt was made to identify the strength, weakness, opportunities and threats of the settlement in relation to the indices under study in the framework of the strategic planning. Also an attempt was made to introduce it by analyzing it in the frame of SWOT technique by applying the QSPM model alongside with action plans of empowering.
    The research methodology has been descriptive and analytic. The required information was collected applying the questionnaire through 25 experts of the organizations and university professors. The normality of the data was proved through Kolmogorov Smirnov test. The formation of evaluation matrix of the internal and external effectual factors in empowering the settlements and their analysis in the SWOT technique indicated that social-cultural indices were the most important factor in empowering the settlements. Among the dimensions of the settlements under study, the dimension of strength with total weight score 3.45, the weakness with 3.30, the threats with 2.80 and the opportunity with 2.27 were the most important factors in empowering the settlements. Also the competitive/invasive strategies by allocating 14.6 out of the total score factors (48), with the mean score of 2.9 were the most suitable strategy to empower the settlements.
    Applying high participation power of the settlement residents in implementing the plans and development projects in the direction of organizing the worn-out structures and renovation of the settlements with the score of 3.3 executing the natural disaster manoeuvers with the approach of granting awareness to the settlement residents with the score of 2.8 and the observation of technical engineering principles in the construction of housing units, the precise supervision of the supervising engineers with the score of 2.3 were known as the most important action plans of the settlement empowering.
    Keywords: Informal settlement, technique, strategie, empowering, SWOT
  • Abdolhosein Kalantari*, Seyedsaeed Hoseinizadeh Arani, Ayoub Sakhaee, Hossein Emamalizadeh Pages 89-116
    Mental health as the most basic constituents of social welfare is not merely biological or psychological reality, but also has a social dimension and nature and is influenced by factors such as social isolation and social support. The purpose of this study is Survey the impact of social isolation on the mental health of Tehran citizens with attention to the mediation role of social support. The research method is survey and data collection tool is questionnaire. Cochran formula is used to select the sample size and 524 citizens of uper18 Years old in 1393 were selected by multistage cluster sampling. Descriptive findings showed that 59 percent of Tehran citizens are experiencing moderate to high isolation level, 69 percent of them were in good mental health and the Average of social support was 61/60. In the analytical section, hypothesis testing showed that there is negative and significant relationship between social isolation with social support and mental health and Social support had a positive and significant relationship with mental health. The results of the path analysis also showed that the social isolation variable compared to social support variable, have more direct and indirect impact (-0.45) on the mental health of Tehran citizens. Overall, the results of this study suggest that with increasing social isolation, reduced levels of social support and mental health conditions will be at vulnerable Situation.
    Keywords: Social Isolation, Social support, Mental health, Tehran citizens
  • Fatmeh Golabi*, Ali Boudaghi, Parvin Alipour Pages 117-143
    According to the basic concepts such "Habitus" and "Field" as a clear example of Bourdieu's integrated approach, dialectical relationship between these two concepts and the outcome of the operation as the unit of analysis in his theory, the sociological approach and practice theory of Bourdieu described. In this regard, drawing Bourdieu's theory of language and symbolic power (the linguistic nature of the dialectical relationship) and his view on the distinction and the different forms of capital as an integrated approach by some arguments.
    Finally, attempt to answer this question is whether has been successful Bourdieu's eclectic approach simultaneous emphasizing to the structure and agency or not? The results show that Bourdieu's eclectic approach faced to the theoretical challenges for excessive emphasis on structure, reproduction, and in a sense for behalf of objective dimension and hard belief to foundation of social reality. Eventually, his eclectic approach for greater emphasis on structure and reproduction faced theoretical challenges.
    Keywords: Relationship, oriented, Integrated Approach, Theory of Practice, Habitus, Field, Reproduction
  • Akbar Zare Shah Abadi, Mohammad Mobaraki*, Elahe Ferdosi Zade Naeeni Pages 145-174
    One of the most essential inherent and psychological requirements of human is happiness. Role of happiness in socity in a such way that lack of it has negative outcome such as addiction for citizens of a community. Given the importance of this issue, This study is trying to use the survey method to investigate the relationship between social happiness and tendency to addiction among youth 30-18 years of age in the Yazd . The population was estimated at 384 through Cochran's formula. Using multi-stage cluster sampling techniques, the samples were examined. Multivariate regression analysis showed that feeling helpless variables, feeling despair with age and sex have been able to explain 20% of the dependent variable. Analysis results indicate that all variables except the loneliness variable have significant indirect effect on tendency to addiction variable.
    Keywords: Social happiness, Social capital, Tendency to addiction, youth