فهرست مطالب

نشریه متافیزیک
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد باقر قمی صفحات 1-18
    این مقاله به دنبال روشن ساختن دو نکته است: 1. کرونولوژی های ارائه شده از محاورات افلاطون از ربع آخر قرن نوزدهم تاکنون همگی ساختاری مشابه دارند؛ ساختاری که می توان آن را به جهت غلبه کاملش کرونولوژی استاندارد نامید؛ 2. علی رغم این حقیقت که ظهور این ساختار مدیون شواهد سبک شناختی و متاثر از آن هاست، به جز محاورات متاخر جایگاه دیگر محاورات در این ساختار توسط شواهد یادشده تایید نمی شود. کرونولوژی استاندارد تمایل دارد محاوراتی همچون منون و جمهوری را پس از محاورات سقراطی و پیش از پارمنیدس و ثئایتتوس قرار دهد. این ساختار همچنین تاکید دارد که این دو محاوره اخیر پس از محاورات میانی و پیش از محاورات متاخری چون سوفیست، تیمائوس، فیلبوس و قوانین قرار گیرد. این جستار تلاش می کند نشان دهد به جز شباهت میان این محاورات متاخر و تاخر احتمالی آن ها، جایگاه دیگر محاورات به ویژه محاورات میانی، ثئایتتوس و پارمنیدس هیچ گونه مبنای سبک شناختی ندارد.
    کلیدواژگان: کرونولوژی، محاورات افلاطون، سبک شناسی
  • فرشته ابوالحسنی نیارکی، هاشم قربانی صفحات 19-44
    بنیان هر نظریه اخلاقی را مولفه های آن سامان می دهد. خواجه نصیرالدین طوسی، به عنوان نظریه پرداز اخلاق محور، تحلیل های نظام مندی از مولفه های اخلاقی ارائه کرده که سعادت یکی از آن هاست. رویکرد خواجه به سعادت، با دو تلقی همراه است: 1. رویکرد عام که سعادت را دربرگیرنده انسان و مجردات تام می داند؛ 2. رویکرد خاص که سعادت انسان را تحلیل می کند. شناساندن دومی، «لذت از سیرت حکیمانه» را پیش می نهد و ازاین رو خواجه، سعادت را در گرو زندگی حکیمانه می داند. تحلیل طوسی از سعادت، مولفه های «کمال» و «لذت» را پیش می آورد. ازاین رو تحلیل آن ها جهت فهم جامع سعادت از منظر طوسی ضروری است. در مولفه کمال، ضمن تحلیل آن، نشان داده می شود که الگوهای اخلاق نگاری متنوع خواجه در طول هم اند و از این منظر، هرم طولی مراتب کمال ترسیم می شود که از سلامت نفس تا مرتبه اتحاد و فنا را دربرمی گیرد. در تحلیل لذت، ضمن طبقه بندی جامع از تعاریف لذت، به تحلیل سه گانه خواجه از لذت پرداخته ایم. ذومراتب بودن کمال و لذت نزد طوسی، با مراتب سعادت نزد وی سازگار است. سنجش دو گونه تعریف از سعادت، علاوه بر روشن کردن تمایز آن ها، ترابط آن ها را نیز واضح می سازد.
    کلیدواژگان: نصیرالدین طوسی، سعادت، لذت، کمال
  • جهانگیر موذن زاده، میر سعید موسوی کریمی صفحات 45-64
    ون فراسن در تجربه گرایی برساختی قصد دارد بر مبنای تمایز معرفت شناختی پایه بین هویات مشاهده پذیر و هویات مشاهده ناپذیر، از تمایزهای معرفت شناختی صدق/کفایت تجربی و باور معرفتی/پذیرش پراگماتیک، دفاع کند. عده ای از منتقدان، صرف نظر از مخالفت یا موافقت با این دو تمایز معرفت شناختی، با تمایز معرفت شناختی پایه مذکور مخالف اند. گرچه خود ون فراسن در همدلی با این منتقدان و با گریزی زبان شناختی، مبهم بودن محمول مشاهده پذیر را برای برخی از هویات چون مولکول می پذیرد، بدون ارائه معیاری روشن، هویاتی چون الکترون را قطعا مشاهده ناپذیر می داند و بر تمایز پایه یادشده پافشاری می کند. ما قصد داریم استدلال کنیم که بر پایه محدودیت معرفت شناسانه ادراک (بینایی) و معیار وجود یا عدم وجود مرجع قابل مشاهده با چشم نا مسلح، می توان از تمایز معرفت شناختی پایه مزبور دفاع کرد. لذا منتقدان ون فراسن برای انکار تمایزهای معرفت شناسانه صدق/کفایت تجربی و باور معرفتی/پذیرش پراگماتیک، باید به ادله دیگری غیر از انکار تمایز معرفت شناختی بین هویات مشاهده پذیر و هویات مشاهده ناپذیر متوسل شوند.
    کلیدواژگان: تجربه گرایی برساختی، واقع گرایی علمی، ضد واقع گرایی، مشاهده پذیر، مشاهده ناپذیر
  • علی سلمانی صفحات 65-80
    در وهله اول به نظر می رسد که کانت درصدد تمایزگذاری جدی میان زیبایی و اخلاق است. این نکته را می توان از آنجا استنباط کرد که او در تحلیل امر زیبا بر حسب کیفیت، میان امر مطبوع، امر خیر یا اخلاقی و امر زیبا تمایز قائل می شود و اعلام می کند که لذت ناشی از امر زیبا نه برای ارضای تمایلات جسمانی ماست (مطبوع) و نه برای رسیدن به هدفی اخلاقی. از سوی دیگر کانت در برخی از فقرات نقد قوه حکم از نوعی ارتباط میان زیبایی و اخلاق سخن می راند. این نوشتار بر آن است تا با بررسی فقراتی که کانت در آن ها از ارتباط میان زیبایی و اخلاق بحث می کند، روشن سازد که چگونه می توان هم زیباشناسی را از اخلاق متمایز کرد و هم به رابطه زیبایی و اخلاق معتقد بود. پس از روشن سازی نحوه ارتباط، به این پرسش خواهیم پرداخت که چرا کانت چنین ارتباطی را ضروری انگاشته است. بعد از بررسی روشن می شود که زیبایی و اخلاق می توانند به صورت غیر مستقیم با همدیگر مرتبط باشند. اصلی ترین دغدغه کانت در مرتبط ساختن زیبایی با اخلاق، ایجاد پیوند میان آزادی و احساس است.
    کلیدواژگان: کانت، زیباشناسی، خیر، زیبایی، والایی
  • مرتضی گودرزی، علی اصغر مصلح صفحات 81-92
    زیباشناسی دائویی مبتنی بر نیروی خلاقانه دائو است که منشایی پیشاوجودشناختی دارد. زمینه خاستگاهی خلاقیت که از دائو ناشی می شود، شالوده هنر را در تفکر دائویی تشکیل می دهد. معنابخشی در هنر و زبان در اندیشه دائویی با ادراک دائو و یگانگی با آن میسر است. هیدگر در آثار متاخرش در تحلیل خویش از زبان، تفکر و شعر، مسائل زیباشناختی ویژه ای را مورد توجه قرار می دهد و بر درونی بودن تعلق تفکر و شاعری به یکدیگر تاکید می کند. به علاوه، هیدگر دائو را تفکری شاعرانه می شناسد و بر آن است که وقتی تفکر شاعرانه رخ می نماید، وجود و اندیشه یکی و همان می شوند. در اندیشه دائویی، این همانی تفکر و شعر، عدم تمایزی زیباشناختی است که در ادبیات دائوییسم، هوان چن (Huan Chen) خوانده می شود. تا زمانی که شاعر خود را با حقیقت عینی چیزها کاملا یکی نداند، خودآگاهی شاعرانه تحقق نمی یابد و این همانا تفکر شاعرانه با تجربه مقدم بر وجودشناسی است که هیدگر بدان دست یافته بود. این مقاله در پی پاسخ گویی به این پرسش است که حس استحسانی در اندیشه هیدگر چگونه و تا چه حدی با زیباشناسی دائویی قرابت دارد. به عبارت دیگر، با توجه به نمونه های آثار دائویی و اندیشه های هیدگر می توان مفاهیمی مانند یگانگی، توازن و انکشاف را از منظر زیباشناسی در این دو تفکر بررسی کرد. چه بسا واکاوی این پرسش بتواند به فهم نگرش زیباشناختی هیدگر در آثار متاخرش کمک کند.
    کلیدواژگان: زیباشناسی، دائو، تفکر، شاعری، حقیقت
  • سیده آزاده امامی، علی کرباسی زاده اصفهانی صفحات 93-110
    «نیست انگاری» از اساسی ترین کلیدواژه های تفکر نیچه است که به سبب ارتباط وثیقی که با دیگر آموزه های او دارد، از موضوعیتی اساسی در فلسفه ورزی او برخوردار است. نیست انگاری در واقع معیار نیچه است برای ارزیابی هر آنچه در سرنوشت انسان و جامعه انسانی مدخلیت دارد؛ از سویی بنیادی ترین نظام های فکری و اعتقادی سامان یافته در قالب دین و فلسفه و علم و اخلاق را متهم به نوعی از نیست انگاری (منفعل) می کند که در نظر او بسی مغضوب و مطرود می نماید، و از این رو همه آن ها را به این سبب مستحق انهدام می داند، و از سویی برای جای گزینی آنچه ویران کرده، ما را به نوع دیگری از نیست انگاری (فعال) فرا می خواند؛ با استعانت از منجی ای به نام «ابرانسان». مقصود ما از این جستار، بازنمایی ادله نیچه در انتقادش به این نظام ها و نیز تشریح مبسوط گونه های نیست انگاری مدنظر اوست.
    کلیدواژگان: نیست انگاری، بازارزش گذاری ارزش ها، مرگ خدا، ابرانسان، معنای زندگی
|
  • Mohammad Bagher Ghomi Pages 1-18
    What are to be discussed in this article include two main points: i) some kind of a fixed structure can be found in all the chronologies that have been proposed from the last quarter of 19th century onward; a structure that is called here “standard” chronology, and ii) in spite of the fact that the appearance of this structure owes too much to the stylistic evidences, these evidences themselves do not confirm anything in the structure but the place of the so-called late dialogues. The standard chronology of Plato’s dialogues is inclined to consider Meno and Republic as dialogues that have been composed after so-called Socratic dialogues and before Parmenides and Theaetetus. This chronology also insists that the latter two dialogues must be dated after so-called middle dialogues and before dialogues like Sophist, Timaeus, Philebus and Laws. This papper is to illuminate the fact that except the similarities between the late dialogues and their probable lateness, the place of other dialogues, more importantly among them the so-called middle period dialogues, Theaetetus and Parmenides, cannot be approved by stylistic evidences.
    Keywords: chronology, Plato's dialogues, stylometry
  • Fereshte Abolhassani Niyaraki, Hashem Ghorbani Pages 19-44
    Every ethical theory is based on its ethical components. Tusi as an ethic theoretician has provided some systematic analyses of the ethical components such as felicity. Tusi has two approaches to felicity: (1) general approach that regards felicity in both humans & incorporeal beings (in interpretation of Isharat). (2) Special approach that study just human felicity. Studying the latter, Tusi believes that felicity is pleasure of manner of theosophical living (in Naserian ethics). Tusi’s analysis of felicity emphasizes on the components of perfection and pleasure; therefore, it is important to discover their relationship in order to have a comprehensive understanding of felicity. Tusi’s various moral models have linear relationship with one another, and from this perspective the pyramid of perfection degrees is drawn which begins with purifying the soul and in high degrees is ended to annihilation in Allah. Analyzing pleasure, this article firstly provides a comprehensive classification of pleasure definitions and then discusses Tusi’s triple analysis of pleasure. From Tusi’s point of view degrees of human perfection & grades of pleasure are coherent with degrees of felicity. Examining two definitions of felicity is going to clarify their distinction and their relationship.
    Keywords: Tusi, felicity, pleasure, perfecting
  • Jahangir Moazzenzade, Mirsaeid Mousavi Karimi Pages 45-64
    In constructive empiricism Van Fraassen intends to defend the epistemological distinction between truth and empirical adequacy as well as between cognitive belief and pragmatic acceptance, based on epistemological distinction between observable entities and unobservable entities. Some of the critics not only disagree with these two epistemological distinctions, but also opposed to the mentioned basic epistemological distinction. Although van Fraassen himself with a linguistic evasiveness accepts the ambiguousness of the observable predicate of some entities such as molecule in order to sympathize with these critics, he considers some entities such as electron as definitely unobservable without providing any clear criteria and insists on the mentioned basic distinction. The present paper intends to argue that one can defend the basic epistemological distinction based on the epistemological limit of perception (vision) and the criteria of presence or absence of the observable refrence to the naked eye. Consequently, in order to reject the epistemological distinction between truth and empirical adequacy as well as between cognitive belief and pragmatic acceptance, Van Fraassen’s critics should appeal to some argument other than denying the epistemological distinction between observable entities and unobservable entities.
    Keywords: constructive empiricism, scientific realism, Anti, realism, observable, unobservable
  • Ali Salmani Pages 65-80
    At first glance it seems that Kant distinguishes beauty from morality because while analyzing the matter of beauty according to quality, he explicitly separates pleasure of beauty from pleasure of agreeable and pleasure of good; and believes that the pleasure of the beauty is neither to satisfy our physical desires nor to achieve a moral purpose. On the other hand, Kant speaks of a connection between beauty and morality in some sections of his critique of judgment. This essay intends to study the mentioned sections and clarifies how one can distinguish beauty from morality and simultaneously believes in the connection between beauty and morality. Following this, we are going to discuss why Kant deems such a connection necessary. Examining this matter, we will find out that morality and aesthetics can be indirectly related to each other. Kant's most major concern with regard to the connection between beauty and morality is the connection between feelings and foredoom.
    Keywords: Kant, Aesthetics, good, beauty
  • Morteza Goodarzi, Aliasghar Mosleh Pages 81-92
    Daoist aesthetics is based on the creative power of Dao which has a pre-ontological origin. The original context of creativity which arises from Dao, forms the foundation of art in Daoist thought. In Daoist thought, giving meaning in art and language is only realized through the perception of Dao and unification with it. In his later works, Heidegger pays a great attention to Aesthetic issues in his analysis of language, thought and poetry and emphasizes on the internal mutual dependency of thought and poetry. Furthermore, Heidegger recognizes Dao as a poetic thought and argues that when a poetic thought occurs, Being and Thought would become one and the same. In Daoist thought, the identity of thought and poetry, is an aesthetic non-distinction that is called 'Huan Chen' in Daoist literature. Poetic self- consciousness would not be realized until the poet gets perfectly unified with the concrete reality of things; and this is the same poetic thought with a pre-ontological experience Heidegger had achieved. This essay intends to answer the question how and to what extent the Heideggerian aesthetic thought is near to Daoist Aesthetics; perhaps exploring this question can contribute to understanding Heideggarian aesthetic view in his later works and probably it would provide the possibility of dialogue for a better understanding of East and West thoughts.
    Keywords: Aesthetics, Dao, Thought, Poetry, Reality
  • Sayedeh Azadeh Emami, Ali Karbasizadeh Pages 93-110
    “Nihilism” is one of the basic keywords in Nietzsche’s thinking, and because of its strong connection with his other teachings, it is considered to be a principle subject in his philosophizing. In fact, nihilism is Nietzsche’s criterion to evaluate whatever is relevant to the fate of human and human society. On one hand, he accused the most fundamental organized systems of thought and belief in religion, philosophy, and science of a kind of nihilism (passive) which in his view is somehow despicable and rejected; and therefore deserves to be destroyed. On the other hand, he, asking for the help of a Savior called “Super human”, invites us to another kind of nihilism in order to replace what has been destroyed. This paper intends to presents Nietzsche’s argues in his critique of these systems and also to provide a detailed description of the types of his nihilism.
    Keywords: Nihilism, trasvaluation of values, death of God, super human, meaning of life