فهرست مطالب

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 42 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور روضه ای *، حمید حسن زاده کرد احمد، جهانگیر نظری مله، مظفر نوری صفحات 1-26

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه رفتار شهروندی سازمانی با عملکرد سازمانی کارکنان عاملین ذیحسابی ناجا انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه عاملین ذیحسابی ناجا (114 N=) می باشد که تمام شمار استفاده شده است. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ چگونگی جمع آوری اطلاعات از جمله پژوهش های توصیفی و از میان انواع پژوهش های توصیفی جز تحقیقات همبستگی می باشد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و همکاران (1990) و پرسشنامه عملکرد سازمانی هرسی و گلداسمیت (1980) بود که روایی و پایایی آن ها تایید شده است. نتایج ضریب همبستگی پیرسون (828/0 =r) نشان داد که رفتار شهروندی سازمانی با عملکرد سازمانی عاملین ذیحسابی ناجا در سطح 01/0 >P معنادار بوده است. بنابراین می توان گفت که با اطمینان 99 درصد بین رفتار شهروندی سازمانی و عملکرد سازمانی عاملین ذیحسابی ناجا ارتباط وجود دارد و در نتیجه رفتار شهروندی سازمانی با اطمینان 99 درصد می تواند تغییرات مربوط به عملکرد سازمانی را پیش بینی کند و هر چه میزان رفتار شهروندی سازمانی عاملین ذیحسابی ناجا بیشتر باشد عملکرد سازمانی در این سازمان بالاتر خواهد رفت. عمده ترین یافته های پژوهش حاکی از آن بود که رابطه مثبت و معناداری بین رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد آن (نوعدوستی، جوانمردی، نزاکت، وجدان کاری و آداب اجتماعی) با عملکرد سازمانی عاملین ذیحسابی ناجا در سطح 01/0 وجود دارد.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عملکرد سازمانی، کارکنان
  • مجتبی قمی، سعید رمضانزاده، زهرا میر مهدی صفحات 27-54
    تحقیق حاضر با هدف« بررسی هماهنگی ساختار و ملاک های مطلوبیت عملیاتی معاونت آماد و پشتیبانی ناجا در سال 1394» در راستای بهبود عملکرد مطلوب انجام شده است. این عوامل شامل ابعاد مدیریتی - سیستمی، نظامی - امنیتی و اقتصادی - هزینه ای می باشد. در تحقیق فرضیه پژوهشی مورد بررسی قرار گرفت. نوع تحقیق مورد استفاده کاربردی و از نظر روش تحقیق به صورت توصیفی پیمایشی است. به منظور بررسی فرضیه ها، جامعه آماری 90نفر (افسر جزء 63نفر و افسران ارشد27 نفر) که 4نفر از این جامعه را مدیران کل این معاونت تشکیل می دادند و بقیه بصورت تصادفی انتخاب گردیدند و از طریق پرسشنامه در قالب 23 سوال داده های لازم به کمک نرم افزار SPPS با استفاده از تکنیک های آماری جمع آوری و سپس از روش های آمار توصیفی و استنباطی (ضریب خی دو) رابطه متغیر ها با یکدیگر برای عملکرد مطلوب مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتیجه بررسی فرضیات ملاک های مطلوبیت عملیاتی نشان دهنده آن است که ساختار آماد و پشتیبانی ناجا با وضعیت مطلوب تفاوت معنا داری دارد .
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، ابعاد مدیریتی - سیستمی، نظامی - امنیتی و اقتصادی هزینه ای
  • عیسی محمد میرزائی، صابر تقی پور، داود داودنیا صفحات 55-74
    فضای رقابتی امروزه باعث گردیده، که سیاست گذاران به دنبال راهی برای پیشی گرفتن و برتری نسبت به سازمان های دیگر برآیند. جهت بهبود مزیت رقابتی سازمان ها، یکی از بهترین و در دسترس ترین مواردی که می تواند مورد توجه قرار گیرد، مقوله عملکرد شغلی کارکنان است. جهت حصول به این هدف سازمان ها باید به دنبال ارتقاء و بهبود منابع انسانی خود در جنبه های مختلف باشند. یکی از برنامه هایی که سازمان ها برای بهبود به عملکرد کارکنان خود به کار می برند، پیاده سازی فناوری اطلاعات است که در نهایت منجر به بوجود آمدن سیستم-های اطلاعاتی شده است که در همه سطوح سازمانی مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به پیش زمینه گفته شده هدف اصلی این مطالعه بررسی سیستم اتوماسیون اداری به عنوان یکی از پرکاربردترین سیستم های اطلاعاتی در سازمان های دولتی ایران است که در سطوح پایین سازمان و میان کارکنان ستادی استفاده می شود. با مطالعه ادبیات گذشته و مشاهده حضوری در سازمان ها دولتی دریافتیم که این سیتم در سازمان های دولتی به طور مکرر مورد استفاده قرار می گیرد که ارتباطات بهتر و سریع تر کارکنان در محیط کاری را منجر می شود و در نهایت عملکرد آن ها را بهبود می بخشد و تاثیر مثبت و معنادار آن با بررسی های صورت گرفته مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: عملکرد کارکنان، فناوری اطلاعات، سیستم های اطلاعاتی، سیستم اتوماسیون اداری
  • نبی الله کهن، علی نصر اصفهانی صفحات 75-104

    بوروکراسی ساختار متداول سازمان های نظامی است و می تواند تسهیل کننده یا بازدارنده باشد. بوروکراسی بازدارنده از طریق روش های انجام کار نا درست، باعث کاهش بهره وری سازمان می شود. بنا بر این هدف از این پژوهش، تشریح نظرات کارکنان یک یگان نظامی در مورد بوروکراسی است. جامعه آماری شامل کارکنان یکی از یگان های نیروی زمینی ارتش است. این پژوهش، کیفی است و به روش پدیدارشناسی انجام شده است. شیوه گردآوری داده ها مصاحبه بدون ساختار بوده که با 17 نفر از کارکنان صورت گرفته است. به منظور اطمینان از روایی مصاحبه ها از روش اعتبار سنجی از طریق پاسخ دهندگان و برای سنجش پایایی، از روش پایایی بین دو کدگذار استفاده شد. داده های به دست آمده به روش ون منن (تجزیه و تحلیل درون مایه ای) مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از پژوهش، مشتمل بر دو درون مایه است که عبارت است از: ویژگی های بوروکراسی نظامی و پیامدهای بوروکراسی نظامی. ویژگی ها عبارت اند از: کاغذ بازی زیاد، محافظه کاری گسترده، قدرت نمایی ستاد علیه صف، فرآیند گرایی، تفسیر قوانین به نفع خود، تکراری بودن، صرف زمان و هزینه زیاد، تقلیدی بودن، غیر منطقی بودن، رعایت فاصله قدرت و شیفتگی تخصصی تعارض آفرین. پیامد ها عبارت اند از: به وجود آمدن جو بی اعتمادی، ضربه زدن به محیط زیست، رفتار منافقانه، جو عدم تحمل اختلاف سلیقه، طفره رفتن از انجام وظیفه، استرس زیاد و بی تفاوتی سازمانی. همچنین، نتایج نشان می دهند که بوروکراسی به صورتی بی مهابا گسترش یافته و جنبه هایی غیر منطقی به خود گرفته و به سمت بوروکراسی مانع متمایل شده است.

    کلیدواژگان: بوروکراسی، سازمان نظامی
  • داریوش رحمتی، ، سید مهدی خادم، مسعود تقدیسی، حامد دانشخواهی صفحات 105-135
    هدف تحقیق بررسی عوامل موثر بر بهبود محیط خدمتی است. در این تحقیق عوامل موثر بر بهبود محیط خدمتی شامل سه عامل فردی، سازمانی و برون سازمانی می‏باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری داده‏ها از نوع توصیفی است. روش انجام پژوهش نیز به صورت پیمایشی هستند و جامعه آماری تحقیق شامل 390 سرباز است که از این بین 170 سرباز و 220 وظیفه درجه دار می‏باشد. از روش نمونه گیری جامعه آماری محدود جهت نمونه گیری و از پرسشنامه به عنوان ابزار گرد آوری اطلاعات استفاده شده است. پرسشنامه مزبور بر مبنای تحقیقات مرتبط تنظیم شده و جهت تطبیق با جامعه تحقیق، از طریق فن دلفی در اختیار 30 تن از کادری‏ها و درجه داران وظیفه قرار گرفت و در دو مرحله مطابق با نظرات آنان اصلاحاتی در آن صورت گرفت. از تحلیل عاملی جهت روایی سنجی استفاده شده است. همچنین جهت پایایی سنجی از روش آلفای کرونباخ و برای تجزیه و تحلیل داده‏ها از تکنیک‏های آمار توصیفی شامل درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار استفاده شد. با بهره گیری از تحلیل عاملی تایید جهت بررسی سازه های هر عاملپرداختن. از آزمون کولموگروف - اسمیرنوف به بررسی نرمال بودن توزیع جامعه پرداخته شد، از آزمون T به بررسی مطلوبیت هر عامل استفاده شد. از آزمون T دو جامعه مستقل به بررسی نظرات سربازان وظیفه و درجه داران وظیفه استفاده شد. از آزمون فریدمن جهت رتبه بندی مولفه ها استفاده شد. از نرم افزار آماری SPSS برای ایجاد بانک داده و آزمون فرضیات تحقیق استفاده شد. نتایج آزمون T تک نمونه‏ای مبین این است که عوامل فردی، سازمانی و برون سازمانی بهبود خدمتی در سطح مطلوبیت متوسط قرار دارند.
    کلیدواژگان: ناجا، کارکنان وظیفه، بهبود محیط خدمتی، عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل برون سازمانی
  • پرویز آهی، محمدعلی عامری، محمدرضا نوروز زاده صفحات 135-164
    یکی از مهم ترین و اصلی ترین ارکان مدیریت منابع انسانی موضوع ارتقاء مهارت های مدیریتی فرماندهان، روسا و مدیران است. این تحقیق در صدد پاسخ به این سوال که چه رابطه ای بین مهارت های مدیریتی مدیران و تخلفات انضباطی کارکنان فرماندهی انتظامی استان سمنان وجود دارد؛ صورت گرفته و به عبارت دیگر هدف از ا انجام این تحقیق تعیین میزان تاثیر مهارت های ادراکی، مهارت های انسانی و مهارت های فنی بر ارتقاء سطح انضباط فردی و سازمانی کارکنان فرماندهی انتظامی استان سمنان در سال 1392 است ؛ این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از تحقیقات، توصیفی و از نوع پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری پژوهش 189 نفر از کلیه فرماندهان، روسا، مدیران و فرماندهان، افسران ارشد، افسران جزء و درجه داران فرماندهی انتظامی استان سمنان در رسته های مختلف و برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه مستخرج از فرضیات استفاده شد است، با توجه به نوع تحقیق برای گرد آوری داده ها از روش پیمایش بر اساس مطالعات کتابخانه ای و میدانی و ابزار پرسشنامه استفاده گردیده و برای آزمودن فرضیه های پژوهش ابتدا از آزمون همبستگی و آزمون t نمونه های مستقل و همچنین از مدل معادلات ساختاری به منظور بررسی مناسب یا نامناسب بودن مدل به کار رفته استفاده شده است؛ یافته های این پژوهش نشان می د هد متغیر مهارت ادراکی بیشترین تاثیر را درکاهش تخلفات انضباطی کارکنان فرماندهی انتظامی استان سمنان دارد و متغیرهای مهارت انسانی و فنی به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: مهارت های ادراکی، مهارت های انسانی، مهارت های فنی، مهارت های مدیریتی، انضباط، تخلفات انضباطی
  • طیبه صفایی، فتانه حسنی جعفری، معصومه احمدی صفحات 165-186
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین کیفیت زندگی کاری و بهره وری مدیران دبیرستان های دولتی دخترانه مناطق 13 و 14 آموزش و پرورش شهر تهران انجام گرفته است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق از نوع توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران دبیرستان های مذکور به تعداد 84 نفر است که از روش سرشماری کامل استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) و پرسشنامه بهره وری هرسی و گلداسمیت (1981) می باشد بنابراین روایی آن دارای اعتباربوده و ضریب پایایی نیز با استفاده آلفای کرونباخ به ترتیب 89% و 92% محاسبه شده است.در تجزیه و تحلیل فرضیه ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف وهمچنین آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده ودربررسی یافته های تحقیق بااستفاده از نرم افزار SPSS مشخص گردیده است که بین کیفیت زندگی کاری در همه مولفه های آن (حقوق و مزایای منصفانه، سلامت و ایمنی محیط کار، فضای کلی زندگی کاری، یکپارچگی و انسجام اجتماعی، قانون گرایی در محیط کار، توسعه قابلیت های انسانی، فرصت رشد و تامین امنیت شغلی، وابستگی اجتماعی زندگی کاری) و بهره وری مدیران دبیرستان های مذکور، رابطه وجود دارد. از بین مولفه های فوق؛ حقوق و مزایای منصفانه، بیشترین رابطه و وابستگی اجتماعی زندگی کاری، کمترین رابطه را با بهره وری مدیران این دبیرستان ها داشته است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، بهره وری، مدیران دبیرستان های دولتی دخترانه
|
  • Mansour Rozeéi *, Hamid Hassanzadeh, Jahangir Nazari, Mozafar Nouri Pages 1-26

    According to the importance of human resources in an organization and its role on improvement and realization of organizational goals, dealing with the issue of employee’s productivity is one of the most important concerns of today's managers. Naja manpower deputy, as a policy-maker and executer of related affairs of working manpower in all affiliated units across the country has a great importance. Therefore the purpose of this research was to determined and recognized the effective indicators of employees productivity and after that designing productivity pattern of manpower in Naja manpower deputy. This research was applied and the research method was descriptive-analytical. The sampling universe of the research consists of all Naja manpower deputy employees and the sample size was 176 people who were selected through random sampling method. After reviewing different manpower productivity models and extracting its indicators, the authors have used Delphi model in two phases for naturalizing of the components according to Naja manpower deputy condition and classified them according to balanced score card dimensions and the data were gathered through researcher-made questionnaire and analyzed by structural equation method and using PLS software. The results indicated that Naja manpower deputy productivity pattern consists of customer, financial, internal processes, growth and learning.

    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, organizational performance, employees
  • Mojtaba Ghomi, Saeid Ramezan Zadeh, Zahra Mir Mohammadi Pages 27-54
    this study, entitled "Study of structural adjustment and operational suitability criteria Logistics Deputy Police" in 1394 has been done for optimal performance improvement. These include aspects of management - systems, military - security, and economic - cost, which were examined in the form of three research hypotheses. Type of study is applied and descriptive research method. In order to examine the hypothesis, the statistical population consisting of 90 patients (63 junior officers, and 27 senior officers) that four people from the community were the general manager of this department, and the rest were randomly selected. Using the questionnaire consist of 23 questions, the necessary data using SPPS software, and using statistical techniques for data collection, and then the methods of descriptive and inferential statistics (chi-square coefficient), the relationship between the variables with each other were analyzed for optimal performance.The results of assumptions and operational suitability criteria indicate that the optimal situation is not achieved by the Police Logistics.
    Keywords: organizational structure_management dimensions - systems_the military - security_and economic – cost
  • Eisa Mohammad Mirzaei, Saber Taghipoor, Davoud Davoudnia Pages 55-74
    the competitive environment these days has caused the policymakers looking for a way to overtake and gain superiority to other organizations. Organizations are looking for various ways to get better performance, and one of the most important ways that have a significant impact on the organization, is to enhance the performance of human resources, which is the organization's most valuable asset. One of the changes that organizations have created to achieve competitive advantage, is implementation of information technology, which has led to the creation of information systems, and it’s being used at all organizational levels. One of the most widely used information systems in Iranian government agencies at lower levels of the organization and the staff, is office automation system. This system leads to a better and faster communication between employees in the workplace and ultimately improves their performance. This study explores the importance and the broad impact of this system that it has in organizations.
    Keywords: employee performance, Information Technology, Information Systems, office automation system
  • Nabiollah Kohan, Ali Naser Esfahani Pages 75-104

    the bureaucracy is the common structure of military organizations, which can be facilitating or inhibiting. The inhibiting bureaucracy by way of doing wrong, decreases productivity of the organization. The aim of this study is to describe the views of the staff of a military unit about the bureaucracy. The population was consisted of employees in one of the army’s ground force units. This research is qualitative and is done with phenomenological method. In order to ensure the validity of interviews, the validation method by the respondents was used, and to examine the reliability, the reliability of the method was used between the two coders. The obtained data were analyzed by the method of Van Manen (thematic analysis). The findings of the study were consisted of two themes that include: characteristics of military bureaucracy and military bureaucracy consequences. Features include: excessive paperwork, extensive conservatism, power campaign against the line, process oriented, interpreted the rules in their favor, repetitive, time consuming and costly, imitated, irrationality, power and fascination of observing distance specialist well conflict. Consequences include: the creation of the atmosphere of mistrust, tapping the environment, hypocritical behavior, barley intolerance of tastes differ, evasion of duty, high stress and organizational indifference. Also, the results show that bureaucracy is therefore expanded fearlessly, and it has taken irrational aspects and it's been inclined to obstacle bureaucracy

    Keywords: bureaucracy, the military organization
  • Darioush Ramhati, Seyyed Mehdi Khadem, Masoud Taghdisi, Hamed Daneshkhahi Pages 105-135
    one of the main pillars of management is planning.Planing is a process which organizations integrate all activities and efforts for achieving to their considered goals its objective is accessing to organizational results. The purpose of this research was to survey on the necessity of strategic HR planning development and its relationship with organizational commitment. This study was applied and the research method was descriptive-correlation. The sampling universe of this research consists of all staff managers of Mazandaran province police headquarter. The sample size was 85 people who were randomly selected through Q-Cochran formula. The research tools for data-gathering were strategic HR planning standard questionnaire and Allen and Mier (1990) organizational commitment questionnaire. The author has used internal consistency method of Cronbachs Alpha for reliability measurement which obtained Alpha coefficient was 0/97 for strategic planning and 0/46 for organizational commitment. The findings of this research indicated that there is a significant relationship between strategic HR planning and organizational commitment. Also among organizational commitment omponents, only there is a significant relationship between affective commitment and strategic planning.
    Keywords: Police, duty personnel, mprove service environment, personal factors, Organizational Factors, factors external
  • Parviz Ahi, Mohammad Ali Ameri, Mohammad Reza Norouz Zadeh Pages 135-164
    one of the main pillars of human resource management, is the issue of improving management skills commanders, directors and managers.This study is applied and the data collection method of research is descriptive and cross-sectional survey.The study population of 189 people were from all the commanders, heads, managers and chiefs, senior officers, junior officers and noncommissioned officers of Semnan province police command center who were in different ranks, and To collect information a questionnaire has been used that is derived from assumptions. Depending on the type of research for data collection and field survey based on extensive literature survey, a questionnaire was used, and to test the hypothesis, the correlation coefficient test and independent sample T-test was used. Also structural equation modeling was used to investigate the suitability or unsuitability of the models and analysis that have been used. The findings of this study indicate that cognitive skill variables have the greatest impact in reducing employee disciplinary infractions of Semnan's Police Command Center, and human and technical skill variables are in the next order.
    Keywords: cognitive skills, human skills, technical skills, Managerial Skills, Discipline, disciplinary infractions
  • Tayebe Safaee, Fattaneh Hassani Jafary, Masoumeh Ahmadi Pages 165-186
    this study aimed to investigate the relationship between the quality of work life and the productivity of principal managers in girls’ high schools of the regions 13 and 14 that was conducted in Tehran. The aim of this study is applied and descriptive-correlational research methodology. The study population included 84 high school administrators, and the full census method was used. For data collection, Walton quality of work life questionnaire (1973) and Hersey and Goldsmith productivity questionnaire (1981) was used, and using Cronbach’s alpha method, the reliability coefficient has been calculated %89 and %92. In analysis of the hypotheses of the Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation test was used, and the study results has been shown using SPSS software, that shows there is a relation between the quality of work life and all its components (fair wages and benefits, health and workplace safety, overall atmosphere of work life, social integration, rule of law in the workplace, developing human capabilities, providing growth opportunities and job security, social dependence of work life), and the high productivity of managers. These two components; fair wages and benefits, relationship and social dependence of work life, had the lowest correlation with high school administrators productivity
    Keywords: Quality of Work Life, Productivity, managers of girls’ public high school