فهرست مطالب

مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی - پیاپی 2 (پاییز 1391)

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
پیاپی 2 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حیدر جانعلیزاده چوب بستی، غلامرضا خوشفر، مهدی سپهر صفحات 7-22
    اگر چه داده های تجربی فراوانی گزاره ی تاثیر سرمایه ی فرهنگی خانواده بر موفقیت تحصیلی را تایید کرده است، درباره ی مکانیسم تاثیرگذاری آن اختلاف نظر وجود دارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی و ارزیابی مکانیسم کیفیت ارزشیابی دروس در مطالعه ی تاثیر سرمایه ی فرهنگی بر موفقیت تحصیلی است. مطالعه ی تجربی با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است. کلیه ی دانش آموزان دوره ی راهنمایی و متوسطه ی شهرستان جوین در سال تحصیلی 1389-1390 جامعه ی آماری مورد مطالعه را تشکیل می دهند. حجم نهایی نمونه ی تحقیق شامل 369 نفر است که با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان می دهد که سرمایه ی فرهنگی خانواده سهم قابل ملاحظه ای در موفقیت تحصیلی فرزندان دارد. این درحالی است که یافته های این مطالعه، حمایت زیادی از مکانیسم کیفیت ارزشیابی دروس در موفقیت تحصیلی فرزندان نمی نماید.
    کلیدواژگان: سرمایه ی فرهنگی، موفقیت تحصیلی، مکانیسم ارزشیابی
  • غلامرضا جمشیدیها، حسین کرد، مهدی محمدی صفحات 28-50
    مقاله به بررسی رابطه میان ابعاد کیفیت زندگی دانشجویان با کارآمدی نظام سیاسی و تحلیل عوامل موثر بر آن می پردازد. جامعه ی آماری تحقیق کلیه ی دانشجویان سه دانشگاه دولتی استان مازندران است که تعداد 445 نفر از آنان به روش نمونه گیری طبقه بندی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها نشان می دهد، که گستردگی دو مفهوم کیفیت زندگی و کارآمدی نظام سیاسی مانع از تایید یا رد یک فرض یا بحث قابل اجماع و واحد می شود، به همین دلیل نمی توان از رابطه ساده و یک سویه میان کیفیت زندگی و کارآمدی نظام سیاسی سخن گفت، بلکه برای رسیدن به یک رابطه ی واقعی و دقیق باید کلیه شاخص ها و ابعاد حداکثری موضوعات را مبنا قرار داد. ضریب همبستگی کیفیت زندگی با نگرش کارآمد به نظام سیاسی مثبت است؛ این نتیجه فرضیه ی تحقیق را تایید می کند. اما در بررسی رابطه ی ابعاد جزیی دو متغیر چنین رابطه ای دیده نمی شود. به طور خاص رابطه ی کیفیت مادی و فیزیکی زندگی در دو وضعیت خیلی عالی و خیلی ضعیف آن، با نگرش کارآمد دانشجویان به نظام سیاسی رابطه ی منفی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بعد ذهنی کیفیت زندگی، کیفیت زندگی به مثابه سرمایه اجتماعی، کیفیت مادی زندگی و کارآمدی نظام سیاسی
  • سلیمان پاک سرشت صفحات 51-75
    مطالعات ارزیابی پیامدهای اجتماعی به دلیل تعریف عام پیامدهای اجتماعی، خصلتی بین رشته ای دارند. با توجه به تفاوت سنت های پژوهشی در رشته های مختلف و حتی در درون یک رشته علمی در طراحی و اجرای پژوهش های علمی، همواره این مساله پیش روی عمل ورزان و محققان اتا وجود دارد که یافته های حاصل از بررسی پیامدهای اجتماعی مختلف چگونه باید مورد تحلیل قرار گیرند؟ آیا باید آنها را به طور جداگانه و بدون توجه به روابط بین پیامدهای مختلف مورد تحلیل قرار داد و یا اینکه باید پیامدهای شناسایی شده در رابطه ای نظام مند با یکدیگر و شرایط بروز این پیامدها، مورد تحلیل و شناسایی قرار گیرند؟ اگر بنا بر استفاده از این نگرش سیستمی به شکل گیری ، بروز و در نهایت مدیریت پیامدها باشد، چنین رویکردی باید بر چه پارادایمی در طراحی و اجرای پژوهش علمی و اجتماعی مبتنی باشد. مقاله حاضر تلاش می کند تا ضمن دفاع از نگرش سیستمی به تحلیل پیامدهای اجتماعی، نشان دهد پارادایم روش شناختی رئالیسم انتقادی به واسطه ی تاکید بر سطوح مختلف واقعیت و رابطه ارگانیک بین این سطوح در تولید نتایج علی، بحث از مکانیسم های علی و همچنین خصلت انتقادی آن، می تواند به مثابه بنیان روش شناختی مطلوبی برای تحلیل شیوه ی پدیدار شدن پیامدهای مختلف و رابطه بین انواع و سطوح مختلف این پیامدها در مطالعات ارزیابی پیامد اجتماعی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی تاثیر اجتماعی، نگرش سیستمی، واقع گرایی اجتماعی، واقع گرایی انتقادی
  • صدیقه لطفی، علی مهدی، معصومه محدیان بهنمیری صفحات 76-99
    امروزه بیش تر شهرها با سطح فزاینده ای از تبعات منفی ناشی از رشد سریع مواجه هستند که این خود سلامت عمومی شهروندان را تهدید می کند. به همین علت، فکر شهر سالم در پژوهش های شهری معاصر اهمیت زیادی یافته و از ظرفیت مطالعاتی بسیاری برخوردار شده است. پژوهش حاضر نیز با علم به اهمیت این مقوله، برای بررسی این فکر به مطالعه شاخص های مختلف شهر سالم در منطقه ی دو شهر قم که به عنوان منطقه ی پرجمعیت، مهاجرپذیر می باشد، پرداخته است. روش مطالعه در این پژوهش توصیفی – تحلیلی است و داده های مورد نیاز به صورت میدانی گرد آوری شده است. مسائلی چون بهداشت محیطی، کاربری و وضعیت دسترسی ها به خدمات، مبلمان، زیبایی شهری، امنیت اجتماعی، مسکن و…، مورد پرسش قرار گرفت. با استفاده از نرم افزار SPSS داده ها مورد پردازش قرار گرفته است. نتایج تحقیق با انجام آزمون های محتلف آماری مانند، تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) ، توکی (Tukey) و آزمون تی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که شاخص های مورد مطالعه در کل منطقه، به ویژه در نواحی سه و چهار آن به جهت وضعیت نامناسب اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی ساکنین و نیز عملکرد نامناسب مدیریت شهری و نهادهای ذی ربط در وضعیت شهر سالم قرار ندارند.
    کلیدواژگان: شهر سالم، کیفیت زندگی، شاخص های کالبدی، دسترسی، قم
  • علی رفیعی جیردهی، رامین حبیب زاده خطبه سرا صفحات 100-129
    شناخت هویت اجتماعی هر جامعه ای برای تصمیمات بهینه و در نهایت سلامت آن جامعه نقش مهمی دارد و این یکی از عواملی بود که ما را به نگارش این تحقیق برانگیخت. روش پژوهش پیمایش و ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه است. جمعیت آماری، شهروندان گیلک 18 سال به بالاتر رشت به تعداد 666/443 نفر است و حجم نمونه 383 نفر برآورد شده است. برای قابل فهم بودن گویه ها از اعتبار صوری و برای سنجش پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که میزان گرایش پاسخ گویان به هویت محلی، ملی و جهانی در سطح متوسط و بالایی است. هم چنین شهروندان به ترتیب اولویت به هویت محلی، هویت ملی و هویت جهانی گرایش دارند.
    نتایج دیگر حاکی از این است که هویت جمعی با احساس تبعیض، مشروعیت نظام سیاسی و تعامل اجتماعی رابطه ی معنادار و مستقیم دارد. مقدار ضریب تعیین تعدیل شده نشان می دهد که 6/14 درصد از تغییرات هویت جمعی توسط متغیرهای مستقل تبیین می شود. متغیر تعامل اجتماعی با ضریب رگرسیون 338/0 و متغیر مشروعیت نظام سیاسی با ضریب رگرسیون 148/0 بر متغیر هویت جمعی تاثیر داشته اند.
    کلیدواژگان: هویت جمعی، هویت محلی، هویت ملی، هویت جهانی، گیلک
  • مریم رفعت جاه، فاطمه خیرخواه صفحات 130-156
    در فرهنگ ایرانی، فعالیت اقتصادی زنان ضروری دانسته نمی شود، زیرا مرد نان آور خانواده به شمار می آید. از طرف دیگر توانایی های زنان به فعالیت های خانگی محدود نمی شود و این قابلیت را دارند که در عرصه ی اجتماع نیز به فعالیت بپردازند و اشتغال برای آنان صرف نظر از استقلال مالی، دارای اهمیت اجتماعی و روانشناختی است. به علاوه دست یابی به توسعه ی پایدارمستلزم مشارکت همه ی آحاد مردم است. از این رو در پژوهش حاضر بر آن شدیم که با بهره گیری از تجربه و تخصص مدیران اجرایی سازمان ها، موانع و مشکلات اشتغال زنان را شناسایی و راه کارها و شرایط مناسب برای اشتغال بهینه زن ایرانی معرفی کنیم. این مدیران به گونه ی هدف مند از میان مدیران شاغل در سازمان های شهر تهران انتخاب شدند. روش تحقیق ترکیبی (کمی و کیفی) بوده و داده ها با پرسش نامه و مصاحبه گردآوری شده است. بر اساس یافته ها همه ی مدیران به اهمیت اقتصادی، اجتماعی و روانشناختی اشتغال زنان باور داشتند. اما زنان بر ضرورت اقتصادی و مردان بر ضرورت اجتماعی اشتغال زن تاکید بیش تری داشتند. هم چنین نظر غالب مدیران اعم از زن و مرد این بود که اشتغال زنان هم خود آنان و هم جامعه را منتفع می سازد، از این رو شایسته است موانع ساختاری و فرهنگی اشتغال آنان رفع و شرایط مناسب برای اشتغال بهینه ی آنان فراهم شود.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، توسعه ی انسانی، امنیت اقتصادی، انعطاف پذیری ساعات کار، دگرگونی ساختاری خانواده
  • علی رحمانی فیروزجاه، سعدیه سهرابی صفحات 157-175
    امروزه مقوله ی کیفیت زندگی به شکل وسیعی با مفهوم رفاه ، روابط اجتماعی ، اعتماد و مشارکت اجتماعی ارتباط پیدا کرده است که می تواند بسترساز تقویت سرمایه ی اجتماعی شود. برای بررسی این رابطه به تحلیل ثانویه ی داده های موجود درباره ی زندگی مطلوب در شهر تهران پرداخته شده که از سوی جهاد دانشگاهی (مرکز افکار سنجی دانشجویان ایران – ایسپا) و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمان ایران با حجم نمونه ی 20670 نفر در مناطق مختلف شهر تهران به روش پیمایش انجام شده است. در تحقیق حاضر 59 درصد پاسخ گویان دارای کیفیت زندگی متوسط بودند که بیش ترین امتیاز را درباره ی سرمایه ی اجتماعی و ابعاد آن یعنی اعتماد اجتماعی ، مشارکت اجتماعی به خود اختصاص داده اند و میزان این سه متغیر در انواع کیفیت زندگی متفاوت و معنادار است. نتیجه ی تحقیق پس از تجزیه و تحلیل یافته ها از راه محاسبه ی ضرایب تحلیل مسیر حاکی از این است که از مجموعه ی عوامل موثر بر سرمایه ی اجتماعی ، کیفیت زندگی متوسط با ضریب همبستگی 58/. بیش ترین تاثیر را داشته است. در نتیجه کیفیت زندگی متوسط موجب افزایش همبستگی و شعاع ارتباطی افراد می شود و به دنبال خود برای آنها اعتماد را به همراه می آورد و سرانجام تمامی این عوامل موجب افزایش سرمایه ی اجتماعی می شوند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شعاع ارتباطی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، سرمایه اجتماعی
|
  • Pages 7-22
    Although many experimental studies have confirmed the effect of family's cultural capital on educational achievement, evaluating the mechanism of its effect is controversial. The survey aimed at investigating the mechanism of evaluation quality into cultural capital impact on educational achievement. Using a survey method, this empirical study was conducted. In academic year 89-90, middle and high school students of Jovein Township were the population of the survey. By proportional stratified sampling, 369 students were selected as sample size. The results show that the parent’s cultural capital significantly affect the educational success of their children. However, the study findings did not significantly support the impact of evaluation causal mechanism on the children's educational success.
    Keywords: Cultural Capital, Educational Achievement, Evaluation Mechanism
  • Gholam Reza Jamshidiha, Hosein Kord, Mehdi Mohammadi Pages 28-50
    This paper studies the relationship between the aspects of quality of student’s lives and efficient attitude to political system and analyzes influential factors. The society of the research includes all students in three public universities in Mazandaran province and the sample size is 445 students who were selected through stratified random sampling. Research findings show that the vast extent of the two concepts: quality of students lives and efficient attitude to political system did not allow researchers to accept or reject a hypothesis, or to come a consensus. Therefore, it is not possible to consider a simple and one way relationship between the stated variables. Attaining to a real and precise relationship, all indicators and dimensions of the subject should be taken into account. The coefficient of relation between the quality of student’s lives and efficient attitude to political system is positive which approves the study hypothesis. However, this relationship could not be found in sub-dimensions of the variables being studied. The relationship between physical quality of life on two extremes, very high and low, and student’s attitude to an efficient political system was negative.
    Keywords: Quality Of Life, Social Asset, Physical Quality Of Life, Efficiency Of Political System
  • Soleiman Pakseresht Pages 51-75
    This paper deliberates on how the results from assessments of social impacts should be applied for analyzing studies. On the other words, The question is that how a researcher should comprehend different but related impacts in a systematic way. And which methodological paradigm should be chose on this systematic framework in designing social researches? Inspired by Pawson and tilly (1997), the article tries to add critical realism implications to the research design of social impact assessment studies. The critical realism paradigm by emphasizing on the organic links between different levels of reality and the way in which causal consequences appear, could be a useful theoretical and methodological framework for guiding social impact assessment studies.
    Keywords: Social Impact Assessment, Systemic Framework, Social Realism, Critical Realism
  • Sedighe Alizadeh, Ali Mehdi, Masome Mahdian Bahnamiri Pages 76-99
    Today the majority of cities encountered with increasing level of negative consequences due to rapid urban growth which threatening the overall health of the citizens. So the idea of healthy city has captured wide attention in the contemporary urban literature and has high capacity for further studies. This research aimed to study the main indices of healthy city in the zone 2 of Qom with its high migrant oriented growth. The methodology of the research is based on descriptive and analytical methods and the required data was collected by conducting a field work to complete the given questionnaires. The main questions concentrated on the socio-economic and physical issues such as environmental health, land use and the quality of accessibility to services, urban furniture, urban aesthetics, social security, and housing. The data were processed using SPSS. The findings of the research were analyzed by applying different statistical tests such as T- test, Tukey, One tailed ANOVA. The results revealed that the given indices have not been corresponded with healthy city standards in the whole area especially in the 3 and 4 districts of the zone 2. It can be concluded that the poor socio-economic and cultural status of the residents combined with the inappropriate management of urban authorities exacerbated the situation in the study area.
    Keywords: Healthy City, Quality of Life, Physical Indices, Accessibility, Qom
  • Pages 100-129
    This study investigates the factors that are influential on the collective identity of the majority of Gilaki citizens of Rasht, Iran. The study rests on a survey utilizing a questionnaire as the data gathering instrument. The population is 443,666 Gilaki citizens of the city, adults over 18. The sample size is 383 participants. The understandability of the questions is satisfied by using the face validity of the questionnaire, and the reliability is concerned by Cronbach’s Alpha.
    The results show that the degree of the respondents’ inclination towards their local, national, and global identity is from medium to high levels, with the priority to respectively the local identity, national identity, and finally global identity. Also, results indicate that the collective identity has a significant relationship with the feeling of discrimination, intelligibility of the political system, and social interaction. The adjusted coefficient of determination shows that 14.6% of the alterations in collective identity are explained by the independent variables. Social interaction and the intelligibility of the political system, with the regression coefficients of respectively .338 and .148, were effective on collective identity.
    Keywords: Collective Identity, Local Identity, National Identity, Global Identity, Gilaki
  • Pages 130-156
    In the Iranian traditional culture, women's employment is not considered as a necessary matter because men are responsible for supplying the economic needs of family. On the other hand women’s interests and capabilities do not limit to the domestic activities and they can act beyond their domestic roles and much of them are interested to participate in the socioeconomic activities. Recent researches show that for Iranian women the social and psychological profits of employment have been more important than economic autonomy which it brings. Hence in this research we have tried to recognize the different aspects of this issue using the knowledge and experiences of executive managers. We choose these managers from the organizations of Tehran city. The research data has been gathered by interview. The findings show that all the managers believe in the economic, social and psychological importance of women’s employment but women had more emphasis on the economic necessity and men had more emphasis on the social necessity of women’s employment. Moreover most of the managers believed that women's employment has both individual and socio economic benefits so we need to remove the structural and cultural obstacles of women’s employment and provide the appropriate conditions for their optimum employment.
    Keywords: Women Employment, Humane Development, Flexible Work Hours, Economic Security, Structural Change of Family
  • Pages 157-175
    This paper investigates the social relationship and life quality. The paper analyzes a secondary data form a survey is conducted by Iranian Student’s Polling Agency, ISPA, about favorable or optimal life among University students. The sample is consisted of 20670 people in different parts of Tehran.
    Results show 59 percent of respondents have average life quality and social capital and its dimensions social trust and social participation had the highest score among others. The levels of these three variables were different and significant in types of life quality.
    After analysis of findings through calculation of path analysis coefficient, the results indicate that among variables influencing on the social capital, average life quality with 85 correlation co-efficiency, has the highest influence. Results indicate that average life quality increases solidarity and relation realm of individuals and it can result into the trust and finally, all these factors increase and reinforce social capital.
    Keywords: Life Quality, Relation Realm, Social Trust, Social Participation, Social Capital